Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 260 din 16 iunie 2004

pentru ratificarea Protocolului aditional la Conventia penala a Consiliului Europei privind coruptia, adoptat la Strasbourg la 15 mai 2003

ACT EMIS DE: PARLAMENT ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 612 din  7 iulie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Protocolul aditional la Conventia penala a Consiliului Europei privind coruptia, ratificata prin Legea nr. 27/2002, adoptat la Strasbourg la 15 mai 2003 si semnat de Romania la Sofia la 9 octombrie 2003.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                             VALER DORNEANU

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                           DORU IOAN TARACILA

                           PROTOCOL ADITIONAL
                la Conventia penala privind coruptia*)

    *) Traducere.

    Statele membre ale Consiliului Europei si celelalte state semnatare ale prezentului protocol,
    considerand ca este oportun sa se completeze Conventia penala privind coruptia (STE nr. 173), denumita in continuare Conventia, pentru prevenirea si lupta impotriva coruptiei,
    considerand, de asemenea, ca prezentul protocol va permite o punere in aplicare mai larga a Programului de actiune impotriva coruptiei din 1996,
    au convenit urmatoarele:

    CAP. 1
    Terminologia

    Art. 1
    Terminologia
    In scopurile prezentului protocol:
    1. Termenul arbitru trebuie inteles prin referire la dreptul national al statului parte la prezentul protocol, dar in orice caz trebuie sa includa o persoana care, avand in vedere un acord de arbitraj, este chemata sa ia o decizie care obliga din punct de vedere juridic cu privire la un litigiu care ii este prezentat chiar de catre partile acestui acord.
    2. Termenul acord de arbitraj inseamna un acord recunoscut de dreptul national si prin care partile convin sa supuna un litigiu unui arbitru pentru a decide.
    3. Termenul jurat trebuie considerat prin referire la dreptul national al statului parte la prezentul protocol, dar in orice caz trebuie sa includa o persoana care sa actioneze in calitate de membru neprofesionist al unui organ colegial insarcinat sa se pronunte in cadrul unui proces penal cu privire la vinovatia unui acuzat.
    4. In cazul urmaririlor care implica un arbitru sau un jurat strain, statul care realizeaza urmarirea nu poate aplica definitia de arbitru sau de jurat decat in masura in care aceasta definitie este compatibila cu dreptul sau national.

    CAP. 2
    Masuri ce trebuie luate la nivel national

    Art. 2
    Coruptia activa a arbitrilor nationali
    Fiecare parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc necesare pentru a prevedea ca infractiune, conform dreptului sau intern, fapta, savarsita cu intentie, de a propune, de a oferi sau de a da, direct ori indirect, orice folos necuvenit unui arbitru care isi exercita functiile in conformitate cu dreptul national cu privire la arbitraj al acestei parti, pentru el sau pentru altcineva, pentru ca acesta sa indeplineasca sau sa se abtina de la indeplinirea unui act in exercitiul functiilor sale.
    Art. 3
    Coruptia pasiva a arbitrilor nationali
    Fiecare parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc necesare pentru a prevedea ca infractiune, conform dreptului sau intern, fapta, savarsita cu intentie, a unui arbitru care isi exercita functiile in conformitate cu dreptul national cu privire la arbitraj al acestei parti, de a solicita sau de a primi, direct ori indirect, orice folos necuvenit pentru el sau pentru altcineva ori de a accepta oferta sau promisiunea cu scopul de a indeplini ori de a se abtine sa indeplineasca un act in exercitarea functiilor sale.
    Art. 4
    Coruptia arbitrilor straini
    Fiecare parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc necesare pentru a prevedea ca infractiune, conform dreptului sau intern, faptele mentionate la art. 2 si 3 din prezentul protocol, daca acestea se refera la un arbitru care isi exercita functiile in conformitate cu dreptul national cu privire la arbitraj al oricarui alt stat.
    Art. 5
    Coruptia juratilor nationali
    Fiecare parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc necesare pentru a prevedea ca infractiune, conform dreptului sau intern, actele mentionate la art. 2 si 3 din prezentul protocol, daca implica orice persoana care isi exercita functiile de jurat in cadrul sistemului sau judiciar.
    Art. 6
    Coruptia juratilor straini
    Fiecare parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc necesare pentru a prevedea ca infractiune, conform dreptului sau intern, faptele mentionate la art. 2 si 3 din prezentul protocol, daca se refera la orice persoana care isi exercita functiile de jurat in cadrul sistemului judiciar al oricarui alt stat.

    CAP. 3
    Urmarirea punerii in aplicare si dispozitii finale

    Art. 7
    Urmarirea punerii in aplicare
    Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) asigura supravegherea punerii in aplicare a prezentului protocol de catre parti.
    Art. 8
    Relatii cu Conventia
    1. Statele parti considera dispozitiile art. 2 - 6 din prezentul protocol drept articole aditionale la Conventie.
    2. Dispozitiile Conventiei sunt aplicabile in masura in care sunt compatibile cu dispozitiile prezentului protocol.
    Art. 9
    Declaratii si rezerve
    1. Daca o parte a facut o declaratie in baza art. 36 din Conventie, ea poate face o declaratie similara cu privire la art. 4 si 6 din prezentul protocol, in momentul semnarii sau al depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare.
    2. Daca o parte a facut o rezerva in baza art. 37 paragraful 1 din Conventie, limitand aplicarea infractiunilor de coruptie pasiva vizate la art. 5 din Conventie, ea poate face o rezerva similara cu privire la art. 4 si 6 din prezentul protocol, in momentul semnarii sau al depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare. Orice alta rezerva facuta de o parte pe baza art. 37 din Conventie se aplica in aceeasi masura la prezentul protocol, cu conditia ca aceasta parte sa nu exprime intentia contrara in momentul semnarii sau al depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare.
    3. Nici o alta rezerva nu este admisa.
    Art. 10
    Semnarea si intrarea in vigoare
    1. Prezentul protocol este deschis spre semnare statelor care au semnat Conventia. Aceste state pot sa isi exprime consimtamantul de a fi legate prin:
    a) semnare fara rezerva ratificarii, acceptarii sau aprobarii; sau
    b) semnare sub rezerva ratificarii, acceptarii sau aprobarii, urmata de ratificare, acceptare sau aprobare.
    2. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
    3. Prezentul protocol va intra in vigoare in prima zi din luna care urmeaza implinirii unui termen de 3 luni de la data la care 5 state si-au dat consimtamantul de a fi legate prin prezentul protocol, conform dispozitiilor paragrafelor 1 si 2 de mai sus, si numai dupa ce insasi Conventia a intrat in vigoare.
    4. Pentru orice stat semnatar care isi va exprima ulterior consimtamantul de a fi legat prin prezentul protocol, acesta va intra in vigoare in prima zi din luna care urmeaza implinirii unui termen de 3 luni de la data exprimarii consimtamantului sau de a fi legat prin prezentul protocol, conform dispozitiilor paragrafelor 1 si 2 de mai sus.
    5. Un stat semnatar nu va putea ratifica, accepta sau aproba prezentul protocol fara sa-si fi exprimat simultan sau prealabil consimtamantul de a fi legat prin Conventie.
    Art. 11
    Aderarea la prezentul protocol
    1. Orice stat sau Comunitatea Europeana care a aderat la Conventie va putea adera la prezentul protocol dupa ce acesta a intrat in vigoare.
    2. Pentru orice stat sau Comunitatea Europeana care adera la prezentul protocol, acesta va intra in vigoare in prima zi din luna care urmeaza implinirii unui termen de 3 luni de la data depunerii unui instrument de aderare la secretarul general al Consiliului Europei.
    Art. 12
    Aplicarea in spatiu
    1. Orice stat sau Comunitatea Europeana va putea, in momentul semnarii sau al depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile la care se va aplica acest protocol.
    2. Orice parte va putea sa extinda, in orice alt moment urmator, printr-o declaratie adresata secretarului general al Consiliului Europei, aplicarea prezentului protocol la orice alt teritoriu desemnat in declaratie si de ale carui relatii internationale se ocupa sau pentru care are competenta de a legifera. Prezentul protocol va intra in vigoare cu privire la acest teritoriu in prima zi din luna care urmeaza implinirii unui termen de 3 luni de la data primirii respectivei declaratii de catre secretarul general al Consiliului Europei.
    3. Orice declaratie facuta in baza paragrafelor 1 si 2 va putea fi retrasa, in ceea ce priveste orice teritoriu desemnat in aceasta declaratie, printr-o notificare adresata secretarului general al Consiliului Europei. Retragerea va produce efect din prima zi din luna care urmeaza expirarii unei perioade de 3 luni de la data primirii respectivei notificari de catre secretarul general.
    Art. 13
    Denuntarea
    1. Orice parte poate, in orice moment, sa denunte prezentul protocol, adresand o notificare secretarului general al Consiliului Europei.
    2. Denuntarea va avea efect in prima zi a lunii care urmeaza expirarii unei perioade de 3 luni de la data primirii notificarii prevazute mai sus de catre secretarul general al Consiliului Europei.
    3. Denuntarea Conventiei va duce automat la denuntarea prezentului protocol.
    Art. 14
    Notificarea
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei si oricarui stat sau Comunitatii Europene, care au aderat la prezentul protocol:
    a) orice semnare a prezentului protocol;
    b) depunerea oricarui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare;
    c) orice data de intrare in vigoare a prezentului protocol conform art. 10, 11 si 12;
    d) orice declaratie sau rezerva formulata in baza art. 9 si 12;
    e) orice alt act, notificare sau comunicare legata de prezentul protocol.
    Drept care subsemnatii, corespunzator imputerniciti in acest sens, au semnat prezentul protocol.
    Adoptat la Strasbourg la 15 mai 2003, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr un singur exemplar original care va fi depus in arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va trimite o copie certificata conforma fiecareia dintre partile semnatare si aderente.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 260/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 260 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu