E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 191 din 16 aprilie 2002

Legea gradinilor zoologice si acvariilor publice

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 271 din 23 aprilie 2002


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Obiectul prezentei legi il constituie protejarea faunei salbatice si conservarea biodiversitatii prin prevederea de masuri pentru organizarea autorizarii si inspectarii gradinilor zoologice, sporind astfel rolul acestora in conservarea biodiversitatii.
    Art. 2
    (1) In sensul prezentei legi, gradinile zoologice reprezinta acele unitati permanente care detin animale din speciile salbatice, in scopul prezentarii lor publicului o perioada de minimum 7 zile pe an.
    (2) Sunt incluse: gradini zoologice propriu-zise, gradini cu pasari, voliere, delfinarii, terarii, acvarii.
    (3) Fac exceptie: circurile, magazinele de animale de companie si unitatile care nu expun publicului un numar semnificativ de animale si specii.
    Art. 3
    Gradinile zoologice se pot infiinta de catre persoane fizice sau juridice, in baza acordului si a autorizatiei de mediu, precum si a autorizatiei sanitare veterinare, eliberate de autoritatile teritoriale pentru protectia mediului si de autoritatile teritoriale sanitare veterinare, conform legislatiei in vigoare.
    Art. 4
    La nivelul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului se va deschide Registrul national al gradinilor zoologice si acvariilor publice, care se va completa prin grija structurii care coordoneaza conservarea biodiversitatii, pe baza evidentelor existente la institutiile de mediu din teritoriu.

    CAP. 2
    Regimul gradinilor zoologice, autorizarea si controlul

    Art. 5
    (1) Gradinile zoologice si acvariile se pot afla:
    a) in proprietatea publica sau privata a statului;
    b) in proprietatea publica sau privata a unitatilor administrativ-teritoriale;
    c) in proprietatea privata a persoanelor fizice sau a unor societati comerciale.
    (2) Finantarea gradinilor zoologice si a acvariilor se face de proprietari din surse proprii si din alte surse, in conditiile legii.
    Art. 6
    Fiecare gradina zoologica trebuie sa aiba autorizatie de functionare, in termen de maximum 4 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, iar in cazul gradinilor zoologice noi, inainte de a fi deschise pentru public.
    Art. 7
    (1) Fiecare autorizatie de functionare trebuie sa contina conditii specifice privind normele aplicabile gradinilor zoologice, conform art. 10 si 11.
    (2) Respectarea conditiilor prevazute la alin. (1) va fi monitorizata prin inspectii regulate si se vor lua masurile necesare pentru respectarea acestor conditii.
    Art. 8
    Inaintea acordarii, refuzarii, prelungirii perioadei de valabilitate sau modificarii semnificative a unei autorizatii de functionare se efectueaza o inspectie pentru a se stabili daca sunt indeplinite conditiile pentru eliberarea autorizatiei.
    Art. 9
    (1) Daca gradinii zoologice nu i se elibereaza autorizatie de functionare sau daca nu sunt indeplinite conditiile pentru eliberarea unei autorizatii, gradina zoologica respectiva sau o parte a acesteia este inchisa pentru public de catre autoritatile competente pana la indeplinirea conditiilor de autorizare.
    (2) In cazul in care aceste cerinte nu sunt indeplinite in termen de cel mult 2 ani, autoritatile competente retrag sau modifica autorizatia de functionare si inchid gradina zoologica sau o parte a acesteia.
    (3) In cazul in care o gradina zoologica sau o parte a acesteia este inchisa, autoritatile competente se asigura ca animalele in cauza sunt tratate sau instrainate conform conditiilor legale in vigoare.

    CAP. 3
    Obligatii si raspunderi privind conservarea vietii salbatice

    Art. 10
    Administratorii sunt obligati sa puna in aplicare urmatoarele dispozitii de conservare:
    a) participarea la activitati de cercetare care sporesc beneficiile pentru conservarea speciilor si/sau de formare a cunostintelor de conservare relevante, precum si/sau la schimburi de informatii referitoare la conservarea speciilor si/sau, acolo unde este cazul, la inmultirea in captivitate, repopularea ori reintroducerea speciilor in mediul salbatic natural;
    b) promovarea educarii si a sensibilizarii publicului cu privire la conservarea biodiversitatii, in special prin oferirea de informatii referitoare la speciile expuse si la habitatele lor naturale;
    c) adapostirea animalelor in conditii care sa raspunda cerintelor biologice si de conservare pentru speciile individuale, intre altele, prin imbunatatiri specifice speciilor, aduse tarcurilor;
    d) mentinerea unui standard ridicat de crestere a animalelor, cu un program preventiv si curativ dezvoltat pentru ingrijire veterinara si alimentara;
    e) prevenirea evadarii animalelor, pentru a se evita posibilele pericole ecologice pentru speciile indigene, si prevenirea patrunderii din exterior a daunatorilor si epidemiilor;
    f) pastrarea unor informatii actualizate cu privire la colectia gradinii zoologice respective, adecvate speciilor inregistrate.
    Art. 11
    In vederea asigurarii criteriilor de conduita internationale acceptate pentru obtinerea, transportul si manipularea colectiilor de animale vii, astfel cum sunt ele stipulate si in autorizatia de functionare, administratorii gradinilor zoologice si ai acvariilor au urmatoarele obligatii:
    a) sa ingrijeasca corespunzator animalele din proprietate in interesul existentei si reproducerii acestora;
    b) sa respecte si sa afiseze la loc vizibil pentru angajati si vizitatori regulamentul propriu de organizare si functionare al institutiei;
    c) sa marcheze clar custile sau orice mijloace de limitare a libertatii animalelor din colectii cu urmatoarele date: numele animalului expus (stiintific si autohton, daca exista), locul de provenienta, arealul speciei, temperatura la care este obisnuit sa traiasca, cerintele alimentare;
    d) sa marcheze clar, la loc vizibil din orice punct de vizitare sau de acces, amplasamentele de expunere a animalelor considerate periculoase, incluzand si explicatia asupra naturii pericolului pe care acestea il prezinta.
    Art. 12
    (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 20 milioane lei la 100 milioane lei urmatoarele fapte:
    a) detinerea sau infiintarea de gradini zoologice ori de acvarii publice, fara autorizatie;
    b) distrugerea sau deteriorarea obiectelor gradinii zoologice ori ale acvariilor, de natura sa afecteze in sens negativ viata animalelor din colectii;
    c) sustragerea de animale vii, pui, embrioni, oua, icre sau de alte produse biologice destinate reproducerii animalelor in captivitate ori cu rol in comportamentul reproductiv al acestora;
    d) punerea in libertate neautorizata a animalelor, daca fapta nu este de natura sa provoace un atentat la siguranta sociala sau la integritatea fizica a persoanelor;
    e) desfasurarea de activitati economice sau recreative, de orice natura, al caror rezultat poate afecta ori afecteaza viata normala a animalelor din colectii;
    f) exercitarea de acte de cruzime asupra animalelor, vivisectii, sacrificii, sacrificari neautorizate sau maltratarea animalelor din colectii, inclusiv privarea de apa, hrana potrivita, repaus.
    (2) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 100 milioane lei la 200 milioane lei urmatoarele fapte:
    a) sustragerea, in scopul vanzarii in strainatate sau al trecerii frontierei de stat, de animale vii sau de material reproductiv din gradinile zoologice ori din acvarii;
    b) vanzarea de animale vii sau de material reproductiv catre institutii ori persoane neautorizate sa detina o gradina zoologica si care intentioneaza sa foloseasca aceste animale pentru activitati cu caracter economic. Fac exceptie animalele considerate domestice in Romania (caini, pisici, capre, oi, vaci, porci, cai si altele);
    c) organizarea de activitati competitive, de tipul luptelor de animale, atat in incinta, cat si in afara gradinilor zoologice sau a acvariilor. Daca fapta s-a petrecut in public sau daca a presupus si intentia sau chiar efectuarea de pariuri, amenda se majoreaza cu 50% .
    Art. 13
    Refuzul de a instraina animalele, eliberarea sau uciderea animalelor aflate in grija, de catre gradinile zoologice sau de acvariile neautorizate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 milioane lei la 100 milioane lei.
    Art. 14
    Constatarea contraventiilor se face de catre autoritatile teritoriale pentru protectia mediului, autoritatile teritoriale pentru agricultura si silvicultura si inspectiile de stat ale acestor autoritati, precum si de reprezentantii administratiei publice locale.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 15
    Autoritatile competente, in sensul prezentei legi, sunt autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentatie si paduri.
    Art. 16
    Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, impreuna cu Academia Romana, va emite, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, un ordin care va reglementa modelul fisei de evidenta a fiecarei gradini zoologice sau acvariu, precum si al Registrului national al gradinilor zoologice si acvariilor publice.
    Art. 17
    In termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi autoritatea publica centrala pentru protectia mediului va lua masuri pentru inventarierea si inregistrarea tuturor gradinilor zoologice si a acvariilor deschise publicului, pe care le va supune procedurii de autorizare, la cererea administratiilor acestora. In lipsa cererii se considera ca nu se mai doreste continuarea acestei activitati, iar actuala administratie este obligata ca in termen de 90 de zile sa instraineze animalele vii detinute catre gradinile zoologice sau acvariile autorizate.
    Art. 18
    Acolo unde nu este posibila determinarea exacta a administratiei gradinilor zoologice si a acvariilor, raspunderea pentru desfasurarea procedurii mentionate la art. 17 revine proprietarului terenului respectiv sau al amenajarilor pentru adapostirea animalelor, in aceasta ordine.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 18 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                             VIOREL HREBENCIUC

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 18 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                        p. PRESEDINTELE SENATUI,
                              GHEORGHE BUZATUSmartCity5

COMENTARII la Legea 191/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 191 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 166 2014
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER BACK MY TRUE LIFE STORY HOW I GOT MY EX LOVER BACK.I  want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband  treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: dromokpo@gmail.com that he will help me bring my husband back to being a good man.Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and i forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or  broken marriage situation  and you want your Ex lover,  Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife you can reach him via: dromokpo@gmail.com 
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK NOW OR GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP, MARRIAGE RESTORED. I’m just upset that I have been in pain and crying for so long and many times. Thank you dromokpo@gmail.com I wished I would have found you earlier, you would have saved me from a lot of pain for the past five years my ex lover left me for another woman in just 2 days i contacted you Dr Omokpo you brought my broken relationship back I spent a small fortune enough to take my dream trip to South Carolina but what’s the point in taking a dream trip without the love of my life. Dr Omokpo has given me hope and his honesty is a breath of fresh air, I feel so good and heavy happiness in my heart to get my ex lover back. Who I thought he was gone forever. We are married now as I share my testimony with you. If you have broken relationship or broken marriage or you want to get your ex lover back kindly contact: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 1134 2016
    My Dear friends online, My name is Annisa Agung, And I live in Illinois USA, I have to give this miraculous testimony which is so unbelievable until now. I had a problem with my Ex husband 2 years ago, which led to our break up. I was not myself again, I felt so empty inside me, my love and financial situation became worse, until a close friend of mine told me about a spell caster who helped her in the same problem too. His name is Doctor OGEDEGBE. I whatsapp the spell caster and I told him my problem and I did what he asked of me, to cut the long story short. Before I knew what was happening, less than two days ago my husband gave me a call and told me that he was coming back to me. I was so happy to have him back. The most interesting part of the story is that I am pregnant. Thanks to Doctor OGEDEGBE  for saving my marriage and for also saving others' marriage too. Continue your good work, If you are interested to contact the great spell caster email address: dr.ogedegbe6@gmail.com or contact him on whatsapp +2348109374702
ANONIM a comentat Legea 141 2018
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent cu o dobândă relativ scăzută, de până la 3%? Oferim împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor etc. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care vă va schimba viața.
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I'm Rowe Lyndia from USA, i had a nice family; i was married for 11 years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture, the man that used to love me before started picking quarrels with me he was so abusive that when i try to tell him the truth about how i feel and what he is doing is not right for the family, he gets very angry and hits me with any thing he sees around him. but i still loved him with all my heart despite all he has done to me and i wanted him back at all cost. Then he filed for a divorce, my whole life was tearing apart and I didn't know what to do ...... he moved out of the house and abandoned me and the kids. So a very close friend of mine told me about trying a love spell to get my husband back. She also uses Priest Uduebor love spell to get back her divorce husband and told me they are very much happy with their relationship. So she introduced me to the spell caster, at first i was surprised and scared so i decided to give it a try reluctantly.......although i didn't believe in all those things, then when he did the special spells, i was so surprised, after four days my husband came back and was pleading for my forgiveness, he had realized his mistakes, i just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are now one big happy family we use to be. I want to tell everyone who is looking for any solution to his or her problem, I advise you to kindly consult this spell caster, he is real, he is powerful and whatever the spell caster tells is what will happen, because all that the spell caster told me came to pass. You can kindly contact him on: his For an immediate response please contact me by. Email ifagbemileke236@gmail.com WhatsApp number (+2349030638317). He also cures all kinds of sickness and such as 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 BUSINESS SPELL 7 GOOD JOB SPELL 8 HIV AIDS 9 LOTTERY SPELL and COURT CASE SPELL. 10 CANCER 11 STROKE 12 Erectile Dysfunction
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu