Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 181 din 12 noiembrie 1997

privind impunerea veniturilor realizate din inchirierea de bunuri imobile

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 314 din 17 noiembrie 1997


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    La veniturile realizate de persoanele fizice din inchirieri si subinchirieri de cladiri, terenuri si camere mobilate sau nemobilate, in mod permanent sau sezonier, direct sau prin agentiile de turism ori prin agentiile imobiliare, se aplica un impozit anual de 18% .
    Art. 2
    Daca nu depaseste 240.000 lei, venitul anual provenit din chirii nu se impoziteaza.
    Art. 3
    Venitul anual impozabil, provenit din chirii, se determina prin scaderea din valoarea chiriei anuale a impozitului pe cladirile sau cotele-parti din acestea, inchiriate sau subinchiriate, si a impozitului pe terenurile aferente spatiului inchiriat sau subinchiriat, precum si a cheltuielilor administrative.
    Pentru veniturile din inchirieri si subinchirieri de camere mobilate prin agentiile de turism se scade comisionul retinut de aceste agentii.
    Art. 4
    Persoanele fizice care fac investitii in ceea ce priveste cladirile, terenurile sau cotele-parti din acestea, precum si camerele mobilate sau nemobilate pe care le inchiriaza sau le subinchiriaza, in scopul pregatirii pentru inchiriere sau subinchiriere, maririi gradului de confort - instalatii de apa, canalizare, incalzire, gaze, electricitate, telefon, dotari cu aparatura electronica si electrocasnica, mobilier, climatizare -, imbunatatirii izolarii termice, reducerii consumurilor energetice, reducerii poluarii de orice fel, beneficiaza de posibilitatea deducerii din chirie a costurilor integrale ale acestor investitii, pe o perioada de maximum 5 ani. Aceeasi facilitate se acorda celor care fac investitiile aferente obligatiilor prevazute la art. 28 din Legea nr. 114/1996.
    Deducerea prevazuta la alin. 1 se va face numai pe baza de documente justificative legale. In documentele justificative legale vor fi mentionate explicit, fiecare in parte, toate materiile prime, materialele, produsele si serviciile folosite in cadrul investitiilor, precum si preturile acestora, care trebuie sa fie conforme cu cele ale pietei la momentul achizitiei. Inceperea investitiei se anunta in scris organelor fiscale locale, deducerea urmand sa se faca din luna imediat urmatoare celei in care s-a facut notificarea.
    Art. 5
    Impozitul pe chirie se stabileste si se incaseaza, de catre organele fiscale locale, lunar, trimestrial sau anual, optiunea fiind exprimata de catre locator in momentul inregistrarii contractului de inchiriere sau de subinchiriere la organele fiscale locale.
    Regularizarea impozitului pe chirie se face, pentru persoanele fizice, pe baza de declaratie a locatorului, la incheierea fiecarui an financiar.
    Agentiile de turism calculeaza si retin impozitul pe chirie cu ocazia fiecarei plati catre proprietar si il vireaza organelor fiscale locale la termenele legale.
    Art. 6
    Inchirierile sau subinchirierile se fac obligatoriu pe baza unui contract semnat de parti. In contractul de inchiriere sau de subinchiriere trebuie sa fie stipulate valoarea exacta a chiriei sau, in cazul unei chirii platite in natura, evaluarea in bani a acesteia, regulile de modificare si modificarile chiriei, modul de plata. In cazul inchirierii locuintelor se va tine seama si de prevederile Legii nr. 114/1996 si ale Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 446/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 203 din 21 august 1997. Toate modificarile prevederilor contractului de inchiriere sau de subinchiriere se fac ca anexe la contract, care vor face parte integranta din acesta.
    Toate contractele de inchiriere sau de subinchiriere si anexele lor se inregistreaza la organele fiscale locale in maximum 15 zile de la data semnarii. Incetarea contractului de inchiriere sau de subinchiriere se anunta organelor fiscale locale in termen de maximum 15 zile.
    Calculul venitului anual impozabil, provenit din chirii, se face pe baza prevederilor contractului de inchiriere sau de subinchiriere si ale anexelor sale, cu aplicarea dispozitiilor art. 3 si 4 din prezenta lege.
    Sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, in ceea ce priveste veniturile anuale impozabile, provenite din chirii, in intregime sau in parte, se pedepseste conform prevederilor Legii nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale si celorlalte prevederi legale in vigoare.
    Art. 7
    Prevederile prezentei legi se aplica de la data de 1 ianuarie 1998.
    Pe aceeasi data, orice dispozitii contrare prezentei legi se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 20 octombrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

              p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                    ANDREI IOAN CHILIMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 21 octombrie 1997, cu respectarea prevederilor art, 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

              p. PRESEDINTELE SENATUI
                  CRISTIAN DUMITRESCUSmartCity5

COMENTARII la Legea 181/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 181 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu