Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 163 din 1 octombrie 2008

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea in misiuni de politie aeriana, semnat la Sibiu la 14 noiembrie 2007

ACT EMIS DE: PARLAMENTUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 713 din 21 octombrie 2008



Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se ratifică Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în misiuni de poliţie aeriană, semnat la Sibiu la 14 noiembrie 2007.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,

DORU IOAN TĂRĂCILĂ

ACORD

între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în misiuni de poliţie aeriană

Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare, denumite în continuare părţi,

subliniind necesitatea de a dezvolta cooperarea în domeniul apărării aeriene dintre statele lor, în calitate de membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, denumită în continuare NATO,

ţinând cont de Sistemul Integrat de Apărare Aeriană al NATO, denumit în continuare NATINADS, şi de obligaţiile conexe cuprinse în documentul MC 54/1, în documentul NATO privind poliţia aeriană [AC/281-N(2004)0106], precum şi de spiritul, scopul şi prevederile directivei SACEUR referitoare la poliţia aeriană,

încercând, mai ales, să vegheze la siguranţa zborurilor internaţionale şi să îşi asigure asistenţă reciprocă în lupta împotriva terorismului internaţional, să coopereze şi să implementeze proceduri şi condiţii de luare a deciziilor,

ţinând cont de prevederile referitoare la poliţia aeriană ale legislaţiei relevante din cele două state,

convin următoarele:

ARTICOLUL 1

Definiţii

Pentru scopul prezentului acord, potrivit documentelor NATO menţionate:

a) utilizare a aeronavelor înseamnă zborul aeronavelor care efectuează serviciul de poliţie aeriană asigurat de către părţi, care implică trecerea frontierei în legătură cu misiunile încredinţate şi include şi zborul de întoarcere la baza aeriană;

b) angajare înseamnă o activitate specifică aeronavelor care efectuează serviciul de poliţie aeriană, conform NATINADS, putând include folosirea armelor din dotare pentru nimicirea aeronavei interceptate;

c) asigurare de servicii înseamnă sprijinul oferit echipajului care efectuează serviciul de poliţie aeriană pentru a menţine aeronava în stare operaţională, în special prin realimentare, servicii tehnice şi reparaţii curente, cu excepţia punerii de armament la dispoziţie;

d) Serviciul de poliţie aeriană-Alertă pentru Reacţie Rapidă (Interceptor) - QRA(I) înseamnă serviciul specializat pentru apărarea şi controlul spaţiului aerian al NATO, condus de comandamentul competent (CAOC) al NATO;

e)   aeronavă în serviciul de poliţie aeriană înseamnă aeronava militară aparţinând forţelor aeriene ale statelor părţilor care îndeplineşte de facto serviciul de poliţie aeriană;

f)   persoană autorizată să ordone deschiderea focului înseamnă acea persoană desemnată de autorităţile naţionale competente să ordone pilotului unei aeronave din serviciul de poliţie aeriană [QRA(I)] deschiderea focului de avertizare sau de nimicire;

g) comandamente responsabile care comandă operaţiunea NATO [CAOC] înseamnă comandamentele autorizate care asigură controlul operaţional cu autoritate regională în spaţiul aerian al NATO, incluzând spaţiul naţional aerian al statelor părţilor, în vederea apărării spaţiului aerian aliat în conformitate cu documentele NATINADS şi ale Poliţiei aeriene a NATO;

h) spaţiu aerian NATO înseamnă spaţiul aerian definit ca spaţiu aerian al NATO în documentul NATINADS;

i) spaţiu aerian naţional înseamnă spaţiul aerian aflat deasupra teritoriului statului părţii respective, care din punct de vedere geografic reprezintă o parte a spaţiului aerian al NATO.

ARTICOLUL 2

Prevederi generale

(1) Ministerul Apărării din România, în numele părţii române, şi Ministerul Apărării din Republica Ungară, în numele părţii ungare, ambele denumite în continuare ministere, vor fi responsabile pentru coordonarea aplicării prezentului acord.

(2) Instituţiile menţionate la alin. (1) vor împuternici structurile enumerate la art. 4 să planifice, să organizeze şi să implementeze modalităţile de cooperare stipulate în prezentul acord.

ARTICOLUL 3

Scop

Scopul prezentului acord este de a stabili principalele reguli de cooperare în vederea îmbunătăţirii activităţii forţelor pregătite pentru apărare aeriană în cadrul NATINADS, de a determina principalele reguli de angajare şi de a stabili alte aspecte în legătură cu implementarea misiunilor de poliţie aeriană. De asemenea, scopul prezentului acord este de a statua principiul necesităţii de a instrui personalul forţelor aeriene în vederea îndeplinirii obiectivelor menţionate.

ARTICOLUL 4

Structuri şi organisme care cooperează

(1) Pentru partea română:

a) Statul Major al Forţelor Aeriene Române, Bucureşti;

b) Centrul Operaţional Aerian Principal, MAOC, Baloteşti;

c) Centrul de Control şi Informare, CRC, Baloteşti;

d) aerodromuri desemnate pentru asistenţă: Câmpia Turzii, Giarmata.

(2) Pentru partea ungară:

a)   Comandamentul Intrunit al Forţelor Armate Ungare, Szekesfehervar;

b)   Centrul Operaţional al Comandamentului Intrunit al Forţelor Armate Ungare, Veszprem;

c) Regimentul 54 de Control al Spaţiului Aerian, Veszprem;

d) Centrul de Control şi Informare Nr. 1, CRC, Veszprem;

e) aerodromuri desemnate pentru asistenţă: Papa, Kecskemet şi Szolnok.

ARTICOLUL 5

Responsabilităţile părţilor

(1) Autorităţile competente ale statelor părţilor vor aproba reciproc ca aeronavele interceptoare cu armament la bord ale forţelor lor aeriene aflate în serviciul de poliţie aeriană - strict în spaţiul aerian aliat - să părăsească spaţiile aeriene naţionale sau să intre în spaţiul aerian al statului celeilalte părţi când este necesar şi acolo să fie folosite conform procedurilor de angajare ale NATINADS, pentru a proteja spaţiul aliat.

(2) Aprobarea menţionată la alin. (1) va fi valabilă numai însoţită de înştiinţarea persoanei/comandantului celeilalte părţi autorizate/autorizat să ordone deschiderea focului.

ARTICOLUL 6

Aprobarea intrării şi a utilizării spaţiului aerian naţional de către aeronavele celeilalte părţi

(1)    Partea ungară va întreprinde demersuri pentru simplificarea regulilor de intrare şi de utilizare a spaţiului său aerian naţional de către aeronavele româneşti îndeplinind misiuni de poliţie aeriană, care se vor desfăşura pe baza permisiunii generalului din Forţele Aeriene Ungare desemnat pentru a îndeplini acest serviciu, fără a se transmite vreun angajament diplomatic special sau vreun orar de zbor.

(2)    Partea română va întreprinde demersuri pentru simplificarea regulilor de intrare şi de utilizare a spaţiului său aerian naţional de către aeronavele ungare îndeplinind misiuni de poliţie aeriană, care se vor desfăşura pe baza permisiunii ministrului apărării din România sau a reprezentantului său împuternicit, fără a se transmite vreun angajament diplomatic special sau vreun orar de zbor.

ARTICOLUL 7

Utilizarea spaţiului aerian şi a aerodromurilor

(1)  Utilizarea reciprocă a spaţiilor aeriene ale României şi Republicii Ungare va fi pusă în practică prin coordonarea comandamentului militar responsabil pentru controlul spaţiului aerian (CRC), conform alin. (4).

(2)  Utilizarea aerodromurilor desemnate din România şi Republica Ungară pentru aterizarea aeronavelor aflate în serviciul de poliţie aeriană şi a aeronavelor interceptate va fi autorizată şi coordonată de către CRC-ul responsabil.

(3) In situaţii de urgenţă, aceste aeronave pot utiliza orice aerodrom naţional disponibil şi adecvat pentru aterizare al celeilalte părţi, cu autorizarea şi coordonarea CRC-ului responsabil.

(4)   Schimbările în datele de trafic ale aerodromurilor desemnate potrivit alin. (2) şi (3) vor fi comunicate reciproc, fără întârziere.

ARTICOLUL 8

Căutarea-salvarea şi investigarea accidentelor de zbor

(1)  Părţile vor fi obligate să asigure serviciul de căutare şi salvare pe teritoriile statelor lor, pentru a oferi ajutor echipajelor aflate în dificultate, a asigura salvarea aeronavelor şi a lua măsurile necesare pentru înlăturarea consecinţelor. Datele si informaţiile necesare vor fi schimbate reciproc, fără întârziere. In acest scop, operaţiunile de căutare şi salvare vor fi organizate şi desfăşurate potrivit Protocolului privind căutarea-salvarea, semnat la Szolnok la 24 septembrie 2004, adiţional la Acordul dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Ungară privind cooperarea între forţele aeriene, semnat la Arad la 17 octombrie 2002.

(2) Experienţa acumulată din evaluarea accidentelor de zbor şi a dezastrelor produse pe durata implicării aeronavelor pregătite pentru apărare aeriană va fi comunicată reciproc, în scopul de a evita evenimente similare.

(3)  In cazul producerii unui eveniment de natura celor menţionate la alin. (2) pe teritoriul statului uneia dintre părţi, experţii în siguranţa zborurilor ai celeilalte părţi pot fi implicaţi in investigaţii potrivit variantei actualizate a documentului STANAG 3531 referitor la investigaţiile privind siguranţa şi raportarea accidentelor/incidentelor în care sunt implicate aeronave militare şi/sau rachete.

ARTICOLUL 9

Pregătire şi vizite

(1) Pentru a atinge scopurile menţionate la art. 3, părţile vor asigura reciproc condiţii de pregătire şi vizite.

(2)  Detaliile referitoare la desfăşurarea exerciţiilor comune de pregătire şi la alte aspecte tehnice legate de problematica poliţiei aeriene vor fi stabilite într-o înţelegere tehnică semnată la nivelul şefilor statelor majore ale forţelor aeriene.

ARTICOLUL 10

Sprijinul la sol şi în aer pentru aeronavele din serviciul de poliţie aeriană

(1) Modalitatea de rambursare a sprijinului pentru aeronavele din serviciul de poliţie aeriană, oferit pe aerodromurile militare sau în spaţiul aerian al statului celeilalte părţi, precum şi pentru materialele şi serviciile asigurate va fi reglementată printr-un acord separat între ministere. Conţinutul acestui acord va fi determinat de documentul STANÂG 2034 - Procedurile standard ale NATO pentru sprijinul logistic reciproc.

(2)    Independent de acordul menţionat la alin. (1), rambursarea contravalorii armamentului şi materialelor tehnice, cum ar fi rachete, muniţie, material pirotehnic, folosite în scopul utilizării unei aeronave din serviciul de poliţie aeriană, pe teritoriul statului celeilalte părţi, va fi suportată de acea parte în al cărei interes s-a făcut angajarea, cu înştiinţarea deschiderii focului.

ARTICOLUL 11

Compensarea pagubelor

(1)  Compensarea pagubelor provocate terţilor în cadrul aplicării prezentului acord este responsabilitatea părţii în al cărei spaţiu aerian naţional se află sectorul de angajare.

(2) In legătură cu angajarea aeronavelor pregătite pentru apărare aeriană, daunele provocate proprietăţii şi echipamentului militar aparţinând altui stat vor fi stabilite şi împărţite în urma inspecţiei reprezentanţilor ministerelor, în conformitate cu prevederile art. VIII din Acordul dintre părţile la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor (NATO SOFA).

(3) In cazul daunelor provocate pe timpul instruirii şi vizitelor se vor aplica prevederile art. VIII al NATO SOFA.

(4)  Când NATO va lua hotărâri în legătură cu împărţirea şi plata despăgubirilor pentru daunele provocate ca urmare a angajării aeronavelor din serviciul de poliţie aeriană, care vor fi obligatorii pentru fiecare stat membru, părţile vor aplica astfel de hotărâri în mod corespunzător.

ARTICOLUL 12

Alte prevederi

(1)   Cooperarea militară dintre părţi pentru folosirea aeronavelor pregătite pentru poliţie aeriană se va desfăşura în limba engleză; în alte situaţii pot fi folosiţi, de asemenea, translatori, potrivit aprobărilor şefilor structurilor care cooperează, conform prevederilor art. 4.

(2) Controlul paşapoartelor şi controlul vamal al echipajelor care se deplasează în chestiuni care privesc aeronavele militare - cu excepţia alin. (3) - se vor asigura de partea gazdă conform NATO SOFA şi legislaţiei naţionale a statelor părţilor.

(3) In cazul trecerii frontierei şi al aterizării în legătură cu angajarea sau cu alte activităţi neplanificate, prevederile alin. (2) nu se vor aplica, iar echipajului vizitator nu i se va permite ieşirea din facilităţile militare ale părţii gazdă atât timp cât prezenţa lui e necesară.

(4)     Părţile vor respecta prevederile documentelor standardizate ale NATO, în special varianta actualizată a documentului CM(2002)49, şi legislaţia lor naţională privind protecţia informaţiilor şi documentelor în legătură cu aplicarea prezentului acord şi vor folosi cel puţin clasificări echivalente cu cele transmise de cealaltă parte.

ARTICOLUL 13

Prevederi finale

(1) Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei scrisori de notificare trimise pe canale diplomatice prin care părţile se informează asupra îndeplinirii procedurilor legale interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.

(2)   Prezentul acord este încheiat pentru o perioadă nedeterminată, dar părţile pot solicita încetarea valabilităţii sale în orice moment, în scris. Acordul îşi va înceta valabilitatea la 6 luni de la data la care o parte primeşte o notificare de la cealaltă parte despre intenţia de încetare a valabilităţii.

In caz de încetare a valabilităţii, prevederile relevante ale acordului vor continua să fie în vigoare până când toate activităţile aflate în derulare se vor încheia sau toate problemele rezultând din activităţi desfăşurate în temeiul prezentului acord vor fi rezolvate.

(3)  Prezentul acord poate fi amendat oricând, în scris, cu consimţământul ambelor părţi. Amendamentele vor intra în vigoare în conformitate cu alin. (1).

Semnat în două exemplare originale, în limbile română, maghiară şi engleză, la Sibiu, la data de 14 noiembrie 2007. In caz de diferenţe de interpretare, textul în limba engleză va prevala.

Pentru Guvernul României,

Corneliu Dobriţoiu,

secretar de stat,

Ministerul Apărării

Pentru Guvernul Republicii Ungare,

Agnes Vadai,

secretar de stat,

Ministerul Apărării


SmartCity5

COMENTARII la Legea 163/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 163 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu