Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 144 din 26 iulie 2000

privind acordarea de facilitati persoanelor care au domiciliul in localitatile rurale aflate in zonele montane

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 362 din  3 august 2000


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Persoanele care au domiciliul in localitatile rurale din zonele de munte au dreptul, pentru practicarea unor mestesuguri traditionale, la o cantitate de lemn, pentru a fi prelucrata in produse finite si semifinite, in vederea efectuarii schimbului de produse din lemn cu cereale necesare locuitorilor acestor zone.
    Art. 2
    (1) Pentru prelucrarea si valorificarea prin comert ambulant locuitorilor din zona montana, care isi asigura mijloacele de subzistenta din practicarea meseriei de prelucrare a lemnului in scandura, sindrila, grinzi fasonate, barne, butoaie, ciubere, donite, araci de vie, furci din lemn, cozi de unelte, oisti de caruta si alte asemenea produse si care nu poseda in proprietate paduri, li se acorda anual, pe baza autorizatiei de meserias, de catre primar, din vegetatia forestiera din afara fondului forestier, si de ocoalele silvice ale directiilor silvice cate 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie.
    (2) Prin familie, in sensul prezentei legi, se intelege sotul, sotia si copiii lor necasatoriti, care gospodaresc impreuna.
    (3) Comercializarea lemnului brut obtinut in conditiile alin. (1) este interzisa.
    Art. 3
    (1) Practicarea meseriei de prelucrare a lemnului se autorizeaza conform legii.
    (2) Pe baza autorizatiei de meserias si a indeplinirii conditiilor prevazute la art. 2 primarii elibereaza o legitimatie.
    (3) Forma si continutul legitimatiei se stabilesc prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. In legitimatie se vor inscrie drepturile si avantajele prevazute in prezenta lege.
    Art. 4
    (1) Acordarea materialului lemnos mentionat la art. 2 se face pe baza de cerere, care se depune la primarul comunei in a carei raza teritoriala domiciliaza solicitantul.
    (2) Primarul verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 2, dupa care avizeaza, aproba sau respinge, dupa caz, cererea.
    (3) Cererile avizate se inainteaza directiilor teritoriale ale Regiei Nationale a Padurilor pana la inceperea anului calendaristic pentru care se solicita material lemnos.
    (4) Directiile silvice teritoriale ale Regiei Nationale a Padurilor aproba cantitatea de material lemnos ce urmeaza sa fie acordata solicitantilor, inaintand situatia ocoalelor silvice, cu repartizare pe comune.
    (5) Primarii si ocoalele silvice sunt obligate sa asigure, cu prioritate, cantitatile de material lemnos, la nivelul aprobat pentru fiecare familie.
    (6) Persoanele fizice nemultumite de modul de solutionare a cererilor se pot adresa cu plangere, in termen de 30 de zile de la comunicare, prefectului judetului, care o va solutiona in cel mult 15 zile.
    Art. 5
    (1) Titularii legitimatiei pot valorifica produsele prelucrate din lemn la targuri, piete, oboare, precum si in alte locuri destinate activitatilor comerciale, fiind scutiti de orice taxa.
    (2) Cand produsele sunt transportate pe calea ferata, titularii legitimatiei beneficiaza pentru acestea de reducere de 50% din tariful legal de transport, iar cand produsele sunt transportate cu carutele, beneficiaza de dreptul de a pasuna animalele pe pasunile comunale intalnite in drumul lor, dar nu mai mult de o zi pe raza unei localitati, fiind obligati sa respecte regulile de pasunat stabilite.
    (3) De inlesnirile prevazute la alin. (2) titularii legitimatiei beneficiaza si la transportul spre domiciliu al produselor agricole obtinute prin valorificarea produselor prelucrate in lemn.
    (4) Titularii legitimatiei beneficiaza de reducere de 50% din costul biletului C.F.R. clasa a II-a, atunci cand fac dovada ca se deplaseaza pentru valorificarea produselor expediate pe calea ferata.
    Art. 6
    (1) Materialul lemnos cu grad mai mic de prelucrare - scandura, grinzi, barne, araci de vie -, care se transporta pentru comercializare, va fi insotit de documentele legale de transport prevazute de legislatia in vigoare si de normele stabilite de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, eliberate de organele silvice din zona.
    (2) Produsele cu grad superior de prelucrare - donite, ciubere, cozi de unelte, butoaie, sindrila, furci din lemn si altele asemenea - vor fi insotite de actul de provenienta a materialului lemnos din care au fost confectionate, pe care vor fi inscrise data plecarii, semnatura si stampila sefului de ocol silvic din zona, si de autorizatia de meserias ori de legitimatie.
    Art. 7
    (1) Tinerii casatoriti, in varsta de pana la 35 de ani, care au domiciliul in zona de munte, au dreptul, o singura data, la material lemnos pentru constructie, in cantitate de 25 metri cubi de familie. Cererile acestora vor fi inaintate de catre primari directiilor silvice ale Regiei Nationale a Padurilor care, prin ocoalele silvice din zona, au obligatia sa le onoreze de urgenta sau sa le aprobe atunci cand solicitarea se realizeaza din vegetatia forestiera din afara fondului forestier sau din padurile care apartin consiliilor locale.
    (2) Primarii vor asigura folosirea acestui material exclusiv pentru construirea de locuinte noi.
    (3) Pe baza autorizatiei eliberate de primari ocoalele silvice vor acorda, la cerere, cantitatea de material lemnos necesar pentru repararea caselor de locuit si a anexelor gospodaresti.
    Art. 8
    Materialul lemnos la care au dreptul familiile din zonele de munte, conform art. 2 si 7, pentru prelucrare, realizarea de constructii noi si repararea constructiilor, se plateste cu o reducere de 50% din pretul oficial stabilit de organele silvice.
    Art. 9
    Volumul de material lemnos care se acorda conform art. 2 si 7 se stabileste in cadrul volumului maxim anual de masa lemnoasa aprobat legal pentru taieri anuale din padurile tarii.
    Art. 10
    De prevederile prezentei legi nu beneficiaza persoana care a savarsit o contraventie sau o infractiune silvica in anul anterior depunerii cererii pentru material lemnos.
    Art. 11
    Prefectii judetelor vegheaza la corecta aplicare a prevederilor prezentei legi de catre primarii comunelor si de organele Regiei Nationale a Padurilor si iau masurile legale necesare.
    Art. 12
    Reducerile de 50% pe calea ferata si pentru materialul lemnos atribuit prin prezenta lege se suporta de la bugetul de stat.
    Art. 13
    In termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, la propunerea consiliilor judetene, Guvernul va adopta o hotarare privind lista cuprinzand localitatile rurale care se situeaza in zonele montane.
    Art. 14
    Prezenta lege intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 27 iunie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                             MIRON TUDOR MITREA

                        p. PRESEDINTELE SENATUI,
                            ULM NICOLAE SPINEANUSmartCity5

COMENTARII la Legea 144/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 144 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 4 1966
    We have a direct genuine provider for BG/SBLC specifically for lease, at leasing price of 4+2 of face value, Issuance by HSBC London/Hong Kong or any other AA rated Bank in Europe, Middle East or USA. Contact : Mr. DARREN C CHENG Email:Darrencraig002@gmail.com Skype ID: Darrencraig002@gmail.com Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved. All inquires to Mr. Darren should include the following minimum information so I can quickly address your needs: Complete contact information: What exactly do you need? How long do you need it for? Are you a principal borrower or a broker? Contact me for more details. Whatsapp: +19733700521
ANONIM a comentat Ordin 17 2019
    O zi buna Aveți nevoie de un împrumut pentru fiecare scop? Te afli într-o problemă financiară? Bridge Finance este garantat în furnizarea de servicii financiare clienților cu o dobândă favorabilă. Împrumuturile noastre sunt ușoare și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem asorta orice împrumut cu o rată a dobânzii de 2% la bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați prin (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 17 2019
    Sunteți interesat să obțineți profituri din tranzacțiile de opțiuni binare și investiții în criptocurrency, dar nu ați făcut acest lucru din cauza comercianților falsi de aici? Nu vă faceți griji, pentru că un comerciant real și autentic, cu cunoștințe vaste despre tranzacțiile binare, este aici pentru a vă ajuta să vă realizați visurile de a-l face imens de la tranzacționare. Trimiteți imediat un e-mail la tradezonewithelizabethcarlin@gmail.com și permiteți-i să vă schimbe viața în bine.
ANONIM a comentat Decizia 5 2000
    Buna, Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile, aveți nevoie de un împrumut urgent pentru a începe o afacere nouă sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână datorită finanțării inadecvate? Aveți un scor de credit scăzut și vă este greu să obțineți servicii de capital de la băncile locale și alte institute financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite domenii ale specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! Oferim tot felul de împrumuturi de orice sumă pentru companii și persoane fizice, cu o dobândă scăzută și accesibilă de 3%. Procesul nostru de capital și creditare este sigur, autentic și garantat 100%. Interesat va rugam sa ma contactati prin e-mail; (sarahmichael831@gmail.com) Whatsapp: +1 315-284-1764 Viber: +1 315-284-1764
ANONIM a comentat Decizia 5 2000
    Buna, Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile, aveți nevoie de un împrumut urgent pentru a începe o afacere nouă sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână datorită finanțării inadecvate? Aveți un scor de credit scăzut și vă este greu să obțineți servicii de capital de la băncile locale și alte institute financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite domenii ale specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! Oferim tot felul de împrumuturi de orice sumă pentru companii și persoane fizice, cu o dobândă scăzută și accesibilă de 3%. Procesul nostru de capital și creditare este sigur, autentic și garantat 100%. Interesat va rugam sa ma contactati prin e-mail; (sarahmichael831@gmail.com) Whatsapp: +1 315-284-1764 Viber: +1 315-284-1764
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul unic de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul unic de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Ordin 17 2019
    O zi buna Aveți nevoie de un împrumut pentru fiecare scop? Te afli într-o problemă financiară? Bridge Finance este garantat în furnizarea de servicii financiare clienților cu o dobândă favorabilă. Împrumuturile noastre sunt ușoare și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem asorta orice împrumut cu o rată a dobânzii de 2% la bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați imediat prin (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 1355 2001
    GENUINE BANK GUARANTEE (BG) AND STANDBY LETTER OF CREDIT (SBLC) FOR BUY/LEASE AT THE BEST RATES AVAILABLE We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions. FOR LEASING OF BG/SBLC MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M LEASING FEE = 4%+2% FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC PRICE = 32%+2% MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearly. RWA ready to close leasing with any interested client in few banking days Name : Scott james Email : Inquiry.securedfunding@gmail.com Skype: Inquiry.securedfunding@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 221 2000
    Locuiesc în SUA Florida și sunt azi o femeie fericită? Mi-am spus sinelui că orice creditor împrumutat care mi-ar putea schimba Viața și familia, mă voi referi la orice persoană care le caută împrumut. Dacă aveți nevoie de împrumut și sunteți 100% sigur că veți plăti împrumutul, contactați-le și vă rugăm să le spuneți că doamna Sandra v-a trimis la ei. sabinhelps@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu