Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 11 din 31 iulie 1990

privind incuviintarea infierii

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 95 din  1 august 1990


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Incuviintarea infierii este de competenta instantelor judecatoresti.
    Cererea pentru incuviintarea infierii se introduce la judecatoria in raza careia domiciliaza cel care infiaza.
    Cererea pentru incuviintarea infierii unui copil parasit, din parinti necunoscuti sau care, din orice alte cauze, se afla in ingrijirea unei institutii de ocrotire, se introduce la instanta in raza careia se afla sediul institutiei de ocrotire.
    Cererea pentru incuviintarea infierii facuta de un strain sau de un cetatean roman cu domiciliul ori resedinta in strainatate se introduce la tribunalul in raza caruia domiciliaza cel ce urmeaza a fi infiat.
    Art. 2
    La cererea pentru incuviintarea infierii se vor atasa urmatoarele acte:
    a) Acte privind infiatul:
    - certificat de nastere, in copie legalizata;
    - certificatele de nastere si, dupa caz, de casatorie sau deces, ale parintilor firesti ai minorului, in copie legalizata;
    - declaratie autentificata de consimtamint la infiere, data de parintele sau parintii firesti, tutore sau ocrotitorii legali, ori, dupa caz, de autoritatea tutelara;
    - certificat medical privind starea de sanatate a minorului, eliberat, dupa caz, de policlinica judeteana, municipala sau de sector.
    b) Acte privind infietorii:
    - declaratie autentificata in care infietorii sa precizeze daca infierea se face cu efecte depline sau cu efecte restrinse;
    - certificatele de nastere si de casatorie, in copie legalizata;
    - certificate privind antecedentele penale;
    - certificate privind starea de sanatate;
    - un act, eliberat de autoritatile straine competente, din care sa rezulte ca pot sa infieze, potrivit legislatiei tarii respective;
    - ancheta sociala efectuata de autoritatile straine competente de la domiciliul infietorilor, in care sa se arate opinia acestora cu privire la infiere.
    Art. 3
    Instanta solutioneaza cererea pentru incuviintarea infierii in camera de consiliu, in complet constituit din 2 judecatori, cu respectarea conditiilor de fond prevazute de lege.
    Judecarea cererii se face cu citarea celor prevazuti la art. 70 din Codul familiei si a autoritatii tutelare, precum si cu participarea procurorului.
    Instanta poate administra orice proba admisa de lege. Efectuarea anchetei sociale este obligatorie. In cazul prevazut de art. 1 alin. 4, ancheta sociala se face de catre organele judetene sau al municipiului Bucuresti.
    Art. 4
    In cazul in care infietorul sau cel ce urmeaza a fi infiat este strain, fiecare este supus, in ceea ce priveste conditiile de fond pentru incheierea infierii, legii sale nationale, daca legea straina nu incalca ordinea publica de drept international privat roman.
    Art. 5
    In cazul in care infierea priveste un copil ai carui parinti sint necunoscuti ori un copil care a fost abandonat, iar parintii, desi cunoscuti, nu pot fi gasiti, precum si in situatia in care este necesara punerea sub tutela a copilului, dar aceasta nu a fost inca instituita, consimtamintul la infiere va fi dat de autoritatea tutelara.
    Art. 6
    In conditiile legii, cei care justifica un interes legitim pot interveni in procesul privind incuviintarea infierii.
    Art. 7
    Instanta se va pronunta asupra cererii de incuviintare a infierii prin hotarire.
    Hotarirea prevazuta la alin. 1 este supusa cailor de atac, in conditiile si in termenele prevazute de Codul de procedura civila.
    Art. 8
    Cererile pentru incuviintarea infierii, in curs de solutionare la organele de autoritate tutelara, vor fi inaintate de indata instantelor competente, potrivit dispozitiilor prezentei legi.
    Cererile de anulare sau desfacere a infierii urmeaza aceleasi reguli de competenta ca cele pentru incuviintarea acesteia.
    Art. 9
    Dispozitiile prevazute in capitolul III din Codul familiei se modifica in mod corespunzator prevederilor din prezenta lege.
    Articolele 73 si 74 din Codul familiei, Decretul nr. 137 din 23 martie 1956, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi, se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta sa din ziua de 30 iulie 1990.

                   PRESEDINTELE SENATUI
              academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta sa din ziua de 30 iulie 1990.

               PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                          MARTIAN DAN

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea privind incuviintarea infierii si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial.

                     PRESEDINTELE ROMANIEI
                         ION ILIESCU
SmartCity5

COMENTARII la Legea 11/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 11 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu