Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 973 din 26 iulie 2006

privind procedura aplicabila in cazurile in care este necesara o amanare a determinarii definitive a valorii in vama

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 674 din 4 august 2006



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 13 şi 17 din Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului general pentru tarife vamale si comerţ 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994, cu modificările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - (1) Determinarea definitivă a valorii în vamă se amână potrivit prevederilor art. 57 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, în următoarele situaţii:

a)   când este necesară ajustarea preţului efectiv plătit sau de plătit conform art. 8 din Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994, cu modificările ulterioare, denumit în continuare acord, iar la momentul importului nu pot fi prezentate documente concludente care să permită determinarea cu exactitate a sumei de ajustat;

b)   când preţul plătit sau de plătit nu include ori este susceptibil a nu include toate plăţile efectuate ori de efectuat ca o condiţie a vânzării mărfurilor importate de către cumpărător vânzătorului ori de către cumpărător către o terţă parte, pentru a satisface o obligaţie a vânzătorului;

c)   în orice alte situaţii în care pentru determinarea valorii în vamă pe baza valorii de tranzacţie este necesară prezentarea unor documente sau justificări suplimentare, referitoare la exactitatea şi realitatea valorii declarate.

(2)   Atunci când, la momentul efectuării formalităţilor vamale de import, se constată că valoarea în vamă nu poate fi determinată prin aplicarea art. 1 din acord, chiar dacă s-ar proceda la amânarea determinării definitive a valorii în vamă, biroul vamal va aplica prevederile art. 2-7 din acord, în ordinea prevăzută de acesta, valoarea în vamă astfel determinată având caracter definitiv.

(3)   Amânarea determinării definitive a valorii în vamă este dispusă de şeful biroului vamal sau de agenţii vamali desemnaţi de acesta prin ordin de serviciu, în urma analizării documentelor anexate la declaraţia vamală de import, precum şi a altor documente şi informaţii de care biroul vamal are cunoştinţă. Amânarea determinării definitive a valorii în vamă poate fi dispusă şi ca urmare a solicitării scrise a importatorului, adresată biroului vamal, în care sunt justificate motivele pentru care se solicită această amânare.

(4) Dispoziţia de amânare a determinării definitive a valorii în vamă se comunică în scris importatorului înainte de ridicarea mărfurilor din vamă.

Art. 2. - (1) In cazul în care s-a procedat la amânarea determinării definitive a valorii în vamă, importatorul poate ridica mărfurile din vamă cu condiţia să furnizeze autorităţii vamale o garanţie suficientă care să asigure încasarea drepturilor de import corespunzătoare mărfurilor respective.

(2) In situaţia prevăzută la alin. (1), drepturile de import calculate pe baza valorii în vamă declarate de importator se încasează şi se virează la bugetul de stat, iar garanţia determinată potrivit prevederilor prezentei hotărâri se constituie la biroul vamal la care se efectuează formalităţile vamale de import, înainte de acordarea liberului de vamă.

Art. 3. - (1) In înţelesul prezentei hotărâri, termenul garanţie suficientă reprezintă cuantumul drepturilor de import calculate pe baza valorii în vamă determinate de biroul vamal cu titlu provizoriu, din care se deduc drepturile de import calculate pe baza valorii în vamă declarate de importator şi virate la bugetul de stat.

(2)   Pentru determinarea cu titlu provizoriu a valorii în vamă, biroul vamal ia în considerare, după caz, următoarele elemente:

a)  valoarea de tranzacţie care rezultă din documentele prezentate de importator;

b)  valoarea cheltuielilor care se includ în valoarea în vamă potrivit art. 8 din acord, estimată de importator pe bază de documente justificative şi acceptată de biroul vamal şi/sau stabilită pe baza altor informaţii de care biroul vamal are cunoştinţă;

c)   orice sumă care poate fi considerată parte a plăţii totale efectuate sau de efectuat, ca o condiţie a vânzării mărfurilor importate, de către cumpărător vânzătorului ori de către cumpărător către o terţă parte, pentru a satisface o obligaţie a vânzătorului;

d)   informaţiile conţinute în baza de date a autorităţii vamale.

(3)  In situaţia în care nu există elemente concludente care pot fi luate în considerare potrivit alin. (2), biroul vamal va stabili valoarea în vamă cu titlu provizoriu, prin aplicarea succesivă a prevederilor art. 2-7 din acord.

Art. 4. - (1) Biroul vamal are obligaţia de a analiza documentele pe care importatorul trebuie să le prezinte potrivit art. 57 alin. (5) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României şi de a lua o decizie privind determinarea valorii în vamă cu titlu definitiv în termen de 30 de zile de la data comunicării acestor documente, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (2) -(6), când termenul se prelungeşte corespunzător.

(2)  In situaţia în care biroul vamal constată necesitatea prezentării de către importator a unor documente şi justificări suplimentare despre care consideră că se află în posesia importatorului sau că importatorul are calitatea de a intra în posesia acestora, le solicită acestuia în scris, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 10 zile de la data primirii documentelor potrivit alin. (1). In acest caz, importatorul are obligaţia de a prezenta documentele şi justificările în termen de 30 de zile de la data comunicării, în condiţiile legii, a solicitării biroului vamal, situaţie în care termenul pentru luarea deciziei privind determinarea cu titlu definitiv a valorii în vamă curge de la data primirii oficiale a acestor documente sau justificări.

(3)   In situaţia în care, pentru a lua o decizie, biroul vamal constată necesitatea efectuării unui control la sediul importatorului şi/sau la locul de depozitare a mărfurilor, transmite în scris această solicitare direcţiei regionale vamale în a cărei subordine se află, în cel mai scurt timp,dar nu mai târziu de 10 zile de la data primirii documentelor potrivit alin. (1) sau (2). In solicitarea adresată direcţiei regionale vamale biroul vamal va motiva necesitatea efectuării controlului la sediul importatorului şi/sau la locul de depozitare a mărfurilor, anexând toate documentele referitoare la operaţiunea de import aflate în evidenţa sa, precum şi obiectivele de control.

(4)  In situaţia prevăzută la alin. (3), direcţia regională vamală va analiza solicitarea biroului vamal şi, în cazul în care o consideră justificată, va informa în scris atât biroul vamal, cât şi importatorul şi va proceda la efectuarea controlului la sediul importatorului şi/sau la locul de depozitare a mărfurilor. Dacă sediul importatorului şi/sau locul de depozitare a mărfurilor se află în raza de competenţă a altei direcţii regionale vamale, solicitarea de control a biroului vamal, precum şi documentele anexate la aceasta se retransmit acestei direcţii în termen de 24 de ore. In acest caz termenul de luare a deciziei privind determinarea definitivă a valorii în vamă se prelungeşte pe durata justificată a controlului efectuat de direcţia regională vamală, dar nu poate să depăşească 60 de zile.

(5)  In situaţia în care direcţia regională vamală constată că pentru determinarea definitivă a valorii în vamă nu se justifică efectuarea controlului la sediul importatorului şi/sau la locul de depozitare a mărfurilor, va informa în scris biroul vamal în termen de 10 zile de la primirea solicitării.

(6)  Biroul vamal şi, după caz, direcţia regională vamală au obligaţia de a lua operativ toate măsurile necesare pentru finalizarea analizei şi a verificărilor care se impun în fiecare caz. Termenul maxim de luare a deciziei privind determinarea definitivă a valorii în vamă nu poate depăşi în total 160 de zile de la data ridicării mărfurilor din vamă.

Art. 5. - (1) Garanţia se constituie în formele prevăzute la art. 215 şi 216 din Legea nr. 86/2006.

(2)   Garanţia constituită rămâne la dispoziţia autorităţii vamale în cadrul termenelor prevăzute la art. 4.

(3)   In situaţia în care garanţia este constituită prin instrumente de decontare recunoscute ca mijloace de plată de către Trezoreria Statului, termenul de valabilitate a acestora trebuie să fie de minimum 175 de zile.

Art. 6. - (1) Decizia privind determinarea definitivă a valorii în vamă este luată de biroul vamal prin întocmirea unui proces-verbal de control al valorii în vamă, care stabileşte disponibilizarea sau încasarea, în totalitate ori în parte, a garanţiei constituite potrivit art. 5 şi cuprinde descrierea detaliată a motivelor ce au stat la baza măsurii.

(2)   Procesul-verbal de control al valorii în vamă se comunică importatorului în cadrul termenelor prevăzute pentru luarea deciziei finale privind determinarea valorii în vamă. Dacă prin procesul-verbal de control al valorii în vamă se stabileşte încasarea în totalitate sau în parte a garanţiei şi aceasta a fost constituită printr-o scrisoare de garanţie bancară, procesul-verbal se comunică cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a garanţiei. Impotriva procesului-verbal se poate formula contestaţie potrivit titlului IX „Soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale" din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(3)   In baza procesului-verbal de control al valorii în vamă, prin care se stabileşte disponibilizarea în totalitate sau în parte a garanţiei, importatorul poate solicita aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 221 din Legea nr. 86/2006.

Art. 7. - In scopul aplicării prevederilor prezentei hotărâri, autoritatea vamală va utiliza o bază de date în materie de evaluare ca instrument al analizei de risc.

Art. 8. - Pentru operaţiunile de import efectuate potrivit prevederilor prezentei hotărâri, autoritatea vamală are dreptul de a efectua controlul vamal ulterior al acestora în conformitate cu art. 100 din Legea nr. 86/2006, în termen de 5 ani de la acordarea liberului de vamă.

Art. 9. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 287/2005 privind procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 11 aprilie 2005, se abrogă.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

p. Ministrul finanţelor publice,

Alice Cezarina Bîtu,

secretar de stat

Ministrul economiei şi comerţului,

Codruţ Ioan Şereş


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 973/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 973 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu