Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 932 din 1 septembrie 2010

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 645 din 16 septembrie 2010



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 267/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 272 din 27 martie 2006.

Art. 3. - Prevederile prezentei hotărâri se completează cu dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010, şi ale Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.

*

Prezentul act normativ transpune art. 1, 2 (parţial), art. 3 alin. (1) lit. d) şi alin. (3), art. 4 alin. (1), art. 5, 6 (parţial), art. 7 alin. (1) şi (2),art. 8, 13 (parţial), 14 (parţial), 21 (parţial), 23 (parţial), 48, 49 (parţial), 50 (parţial), 51, 52 (parţial), 53, 54 şi 56 (parţial) din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 255 din 30 septembrie 2005, şi art. 28 alin. (1) şi (2) din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieţei interne, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 376 din 27 decembrie 2006 şi anexa (parţial) la Directiva 2006/100/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006 de adaptare a anumitor directive din domeniul libertăţii de circulaţie a persoanelor, având în vedere aderarea Bulgariei şi a României, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 363/141 din 20 decembrie 2006.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului,    

Elena Gabriela Udrea

Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului,

Daniel Petru Funeriu

Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,

Mihai Constantin Şeitan

Ministrul finanţelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,

Bogdan Mănoiu

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE

de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme, reglementează punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind procedura de recunoaştere a titlurilor oficiale de calificare în vederea exercitării profesiei de arhitect pe teritoriul României, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, precum şi instituţiile competente pentru eliberarea documentelor necesare obţinerii acestui drept.

(2) Prezentele norme se aplică arhitecţilor cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai celorlalte state aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, denumite în continuare state membre, care exercită profesia de arhitect în România în mod independent, dar şi în calitate de salariat.

(3) Prevederile prezentelor norme se aplică şi cetăţenilor statelor membre care doresc să exercite profesia de arhitect pe teritoriul României şi sunt titulari ai unui titlu oficial de calificare care a fost obţinut pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, denumit în continuare stat terţ, dacă sunt îndeplinite condiţiile minime de formare prevăzute de Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, denumită în continuare directivă, şi au o experienţă certificată de cel puţin 3 ani pe teritoriul unui stat membru în care a fost recunoscut titlul oficial de calificare.

Art. 2. -Autoritatea de stat în domeniul arhitecturii, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, are următoarele atribuţii:

a) asigură cadrul legislativ şi metodologic privind exercitarea profesiei de arhitect;

b) protejează, promovează şi susţine creaţia arhitecturală şi calitatea arhitecturală;

c) participă la organizarea învăţământului de specialitate, a formării profesionale, precum şi a cercetării, dezvoltării şi inovării în domeniul arhitecturii.

Art. 3. - (1) Autoritatea competentă pentru recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare pentru profesia de arhitect, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 este Ordinul Arhitecţilor din România.

(2) Recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare permite accesul în România la aceeaşi profesie cu cea pentru care persoana solicitantă este calificată în statul membru de origine sau de provenienţă, precum şi exercitarea activităţilor profesionale pe teritoriul României în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români deţinători ai titlurilor oficiale de calificare în profesia de arhitect eliberate de autorităţile române competente.

Art. 4. -Arhitecţii care îşi desfăşoară activitatea în România trebuie să respecte normele de conduită cu caracter profesional, legislativ şi administrativ, care sunt direct legate de profesia de arhitect, precum definiţia profesiei, utilizarea titlurilor şi abaterile profesionale grave care au o legătură directă şi specifică cu protecţia şi siguranţa consumatorilor, precum şi dispoziţiile disciplinare aplicabile în România arhitecţilor.

Art. 5. -In înţelesul prezentelor norme, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) stat membru de origine sau de provenienţă - statul membru al Uniunii Europene, statul aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană din care provine arhitectul care doreşte să îşi exercite profesia în România;

b) stat membru gazdă - statul membru al Uniunii Europene, statul aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, în care arhitectul cetăţean român ori care provine din România doreşte să îşi exercite profesia;

c) autoritate competentă - orice organism sau autoritate autorizat (ă) în mod expres în România, într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un alt stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană să elibereze ori să primească titluri de calificare sau alte documente ori informaţii, precum şi să primească cererile şi să ia deciziile prevăzute de prezentele norme;

d) titlu oficial de calificare - diplomele, certificatele şi alte documente de calificare de arhitect, care atestă formarea specifică în arhitectură prevăzută de directivă, eliberate de o autoritate a unui stat membru al Uniunii Europene, a unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau a Confederaţiei Elveţiene, desemnată în temeiul actelor cu putere de lege şi al actelor administrative ale respectivului stat şi care certifică formarea profesională dobândită în principal pe teritoriul acestor state;

e) drept de semnătură - dreptul care implică asumarea de către arhitect a întregii responsabilităţi profesionale pentru documentele/documentaţiile tehnice pe care le coordonează, elaborează şi semnează în condiţiile legii; dreptul de semnătură se acordă de către Ordinul Arhitecţilor din România, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi se atestă prin înregistrarea arhitectului beneficiar al dreptului în Tabloul Naţional al Arhitecţilor.

Art. 6. - (1) Dreptul de semnătură se exercită pe toate documentele/documentaţiile tehnice de arhitectură elaborate constând în piese scrise şi desenate, în toate fazele de proiectare prevăzute de lege, după cum urmează: studii de fezabilitate, documentaţii pentru obţinerea avizelor de specialitate solicitate prin certificatul de urbanism, documentaţii tehnice pentru autorizarea construirii, proiecte tehnice, detalii de execuţie, teme de proiectare pentru subproiectanţii de specialitate, dispoziţii de şantier, procese-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, procesele-verbale de recepţie finală, altele de această natură.

(2) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia să verifice, în vederea emiterii autorizaţiilor de construire/desfiinţare, în condiţiile legii, capacitatea exercitării dreptului de semnătură pe baza documentului prin care filiala teritorială a Ordinului Arhitecţilor din România din care face parte arhitectul/conductorul arhitect confirmă dreptul de semnătură al acestuia şi face dovada luării în evidenţă a proiectului de arhitectură aferent documentaţiei tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, documentaţiei tehnice pentru autorizarea lucrărilor de demolare, documentaţiei tehnice pentru autorizarea lucrărilor aferente organizării executării lucrărilor, după caz.

Art. 7. - (1) In sensul prezentelor norme, activităţile profesionale de arhitect sunt cele exercitate cu titlul profesional de arhitect.

(2) Cetăţenii statelor membre autorizaţi să poarte titlul de arhitect în baza unui act normativ al statului membru respectiv, prin care autorităţile competente conferă acest titlu personalităţilor care s-au distins în mod deosebit prin realizări în domeniul arhitecturii, vor putea utiliza acest titlu în România.

(3) Statul membru de origine sau de provenienţă trebuie să ateste printr-un certificat că activităţile persoanelor prevăzute la alin. (2) se încadrează în domeniul arhitecturii.

CAPITOLUL II

Recunoaşterea profesională a titlurilor oficiale de calificare eliberate de instituţiile de învăţământ superior de arhitectură

Art. 8. - (1) In scopul exercitării profesiei de arhitect pe teritoriul României, Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile oficiale de calificare care îndeplinesc condiţiile minime de formare prevăzute de directivă, eliberate de autorităţile competente din statele membre, acordând acestor titluri oficiale de calificare acelaşi efect juridic ca şi titlurilor oficiale de calificare eliberate de autorităţile române competente.

(2) Titlurile oficiale de calificare menţionate la alin. (1) sunt prevăzute în anexa nr. 1.

(3) Dispoziţiile prezentului articol nu aduc atingere drepturilor specifice, obţinute sau câştigate, prevăzute la art. 13-16.

Art. 9. - (1) Titlurile de calificare ca arhitect prevăzute în anexa nr. 1, care fac obiectul unei recunoaşteri automate în temeiul art. 8, atestă o formare care a început cel mai devreme în decursul anului academic de referinţă prevăzut în anexa menţionată.

(2) Datele avute în vedere la alin. (1) sunt:

a) 5 august 1987 - pentru Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Franţa, Italia, Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Spania şi Portugalia;

b) 1 ianuarie 1994 - pentru Norvegia şi Islanda;

c) 1 ianuarie 1995 - pentru Austria, Finlanda şi Suedia;

d) 1 mai 1995 - pentru Liechtenstein;

e) 1 iunie 2002 - pentru Elveţia;

f) 1 mai 2004 - pentru Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia şi Slovacia;

g) 1 ianuarie 2007 - pentru Bulgaria.

Art. 10. - (1) Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului notifică, spre informare, Comisiei Europene dispoziţiile legislative, regulamentare şi administrative adoptate cu privire la eliberarea titlurilor oficiale de calificare care atestă calificarea în profesia de arhitect.

(2) Pe baza datelor furnizate de Ordinul Arhitecţilor din România, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului notifică Comisiei Europene orice informaţie necesară privind recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare care atestă calificarea în profesia de arhitect.

Art. 11. - (1) Titlurile oficiale de calificare în profesia de arhitect eliberate de statele terţe persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (3) şi recunoscute de autorităţile competente ale unuia dintre statele membre se asimilează titlurilor oficiale de calificare prevăzute la art. 8, dacă această primă recunoaştere s-a realizat cu respectarea condiţiilor minime de formare profesională prevăzute de directivă, iar titularul are o experienţă profesională certificată de cel puţin 3 ani pe teritoriul statului membru respectiv.

(2) Titlurile oficiale de calificare obţinute în afara statelor membre şi recunoscute în unul dintre aceste state sunt examinate de Ordinul Arhitecţilor din România, conform legii.

(3) In situaţiile prevăzute la alin. (2) se examinează şi formarea complementară sau experienţa profesională dobândită de către cei interesaţi într-un stat membru sau în afara graniţelor acestora.

Art. 12. - Titlurile oficiale de calificare, diplomele de licenţă şi alte documente similare, eliberate de instituţiile de învăţământ superior de arhitectură din România, sunt prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 13. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile de calificare ca arhitect cetăţenilor statelor membre care au fost eliberate de fosta Cehoslovacie sau a căror formare a început, pentru Republica Cehă, înainte de 1 ianuarie 1993, dacă autorităţile competente ale Republicii Cehe atestă că, pe teritoriul acestui stat, aceste titluri produc aceleaşi efecte juridice ca titlurile cehe în arhitectură în ceea ce priveşte accesul la profesia de arhitect şi exerciţiul acesteia.

(2) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile de calificare ca arhitect cetăţenilor statelor membre care au fost eliberate de fosta Cehoslovacie sau a căror formare a început, pentru Slovacia, înainte de 1 ianuarie 1993, dacă autorităţile competente ale Slovaciei atestă că, pe teritoriul acestui stat, aceste titluri produc aceleaşi efecte juridice ca şi titlurile slovace în arhitectură în ceea ce priveşte accesul la profesia de arhitect şi exerciţiul acesteia.

(3) Atestările prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să fie însoţite de un certificat eliberat de aceleaşi autorităţi, care să demonstreze că respectivele persoane au exercitat în mod efectiv şi legal activitatea de arhitect pe teritoriul lor pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi în decursul ultimilor 5 ani anteriori eliberării certificatului.

Art. 14. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile de calificare ca arhitect cetăţenilor statelor membre care au fost eliberate de fosta Uniune Sovietică sau a căror formare a început:

a) pentru Estonia, înainte de 20 august 1991;

b) pentru Letonia, înainte de 21 august 1991;

c) pentru Lituania, înainte de 11 martie 1990.

(2) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile de calificare ca arhitect conform prevederilor alin. (1) atunci când autorităţile unuia dintre cele 3 state membre menţionate la alin. (1) atestă că respectivele calificări au, pe teritoriul lor, acelaşi efect pe plan juridic ca cele pe care ele însele le eliberează în ceea ce priveşte accesul la profesia de arhitect şi exerciţiul acesteia.

(3) Atestările prevăzute la alin. (2) trebuie să fie însoţite de un certificat eliberat de autorităţile statelor membre amintite, care să demonstreze că respectivele persoane au exercitat în mod efectiv şi legal activitatea de arhitect pe teritoriul lor pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi în decursul ultimilor 5 ani anteriori eliberării certificatului.

Art. 15. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile de calificare ca arhitect cetăţenilor statelor membre care au fost eliberate de fosta Iugoslavie sau a căror formare a început, pentru Slovenia, înainte de 25 iunie 1991, atunci când autorităţile competente ale statului membru menţionat anterior atestă că, pe teritoriul acestuia, aceste titluri produc aceleaşi efecte juridice ca şi titlurile slovene în arhitectură în ceea ce priveşte accesul la profesia de arhitect şi exerciţiul acesteia.

(2) Atestarea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie însoţită de un certificat eliberat de autorităţile statului membru prevăzut la alin. (1), care să demonstreze că respectivele persoane au exercitat în mod efectiv şi legal activitatea de arhitect pe teritoriul lor pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi în decursul ultimilor 5 ani anteriori eliberării certificatului.

Art. 16. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte titlurile de calificare ca arhitect prevăzute în anexa nr. 2, eliberate de statele membre care atestă o formare care a început cel târziu în decursul anului academic de referinţă prevăzut în respectiva anexă, chiar dacă nu îndeplinesc cerinţele minime prevăzute de directivă, dându-le acelaşi efect pe teritoriul României ca şi titlurilor de calificare de arhitect eliberate de autorităţile competente din România în ceea ce priveşte accesul la activităţile profesionale de arhitect şi exercitarea acestora.

(2) Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte, în baza prevederilor alin. (1), certificatele autorităţilor competente ale Republicii Federale Germania care atestă echivalenţa titlurilor de calificare eliberate de la 8 mai 1945 de către autorităţile competente ale Republicii Democrate Germania cu titlurile de calificare prevăzute în anexa nr. 2.

(3) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1), Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte, acordându-le, în ceea ce priveşte accesul la activităţile profesionale de arhitect şi exercitarea acestora cu titlul profesional de arhitect, acelaşi efect pe teritoriul României ca şi titlurilor de calificare eliberate de autorităţile române competente, certificatele eliberate pentru cetăţenii statelor membre de către statele membre care au pus în aplicare norme privind accesul la activităţile de arhitect şi exercitarea acestor activităţi la următoarele date:

a) la 1 ianuarie 1995, pentru Austria, Finlanda şi Suedia;

b) la 1 mai 2004, pentru Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia şi Slovacia;

c) la 5 august 1987, pentru celelalte state membre.

(4) Certificatele prevăzute la alin. (3) atestă că titularul lor a fost autorizat, până cel târziu la data respectivă, să poarte titlul profesional de arhitect şi că s-a consacrat efectiv, în cadrul normelor menţionate anterior, activităţilor în cauză pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi în decursul ultimilor 5 ani dinainte de data eliberării certificatului.

Art. 17. - In sprijinul activităţii de recunoaştere, Ordinul Arhitecţilor din România trebuie să consulte Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în care titlurile oficiale de calificare şi alte documente similare se reactualizează permanent.

CAPITOLUL III

Dobândirea dreptului de semnătură şi recunoaşterea dreptului de semnătură sau a altui drept echivalent pentru documentaţii de arhitectură valabile pe teritoriul României

Art. 18. -Arhitecţii cetăţeni ai statelor membre, ale căror titluri oficiale de calificare atestă o calificare oficială de arhitect şi sunt recunoscute conform legii, exercită profesia în România cu titlul profesional de „arhitect" corespunzător calificării profesionale însuşite, utilizând, de asemenea, şi abrevierea acestui titlu folosită în România.

Art. 19. - (1) Arhitecţii cetăţeni ai statelor membre, care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în directivă, au dreptul să utilizeze titlul oficial de calificare profesională obţinut în statul membru de origine sau de provenienţă, în limba acelui stat, şi, după caz, abrevierea acestui titlu. Titlul oficial de calificare trebuie să fie însoţit de numele şi locul instituţiei ori ale comisiei de examinare care a emis acest titlu.

(2) Dacă titlul oficial de calificare profesională obţinut în statul de origine sau de provenienţă poate fi confundat în România cu un titlu care implică o pregătire complementară neînsuşită de beneficiar, acesta va utiliza forma corespunzătoare a titlului, indicată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, potrivit legii.

Art. 20. - In cazuri justificate, Ordinul Arhitecţilor din România poate solicita autorităţilor competente dintr-un stat membru de origine sau de provenienţă confirmarea autenticităţii titlurilor oficiale de calificare şi a altor documente similare, eliberate în respectivul stat membru.

Art. 21. - (1) Dispoziţiile prezentului articol se aplică numai în cazul în care prestatorul se deplasează în România în scopul exercitării profesiei de arhitect în mod temporar sau ocazional; caracterul temporar şi ocazional al prestării de servicii în domeniul arhitecturii se evaluează de către Ordinul Arhitecţilor din România, de la caz la caz, în special în funcţie de durata, frecvenţa, periodicitatea şi continuitatea prestării.

(2) Fără a aduce atingere dispoziţiilor legale speciale şi prezentului articol, Ordinul Arhitecţilor din România nu poate restrânge, din motive legate de calificările profesionale, libertatea de a presta servicii pe teritoriul României în cazul în care arhitecţii sunt stabiliţi în mod legal într-un stat membru în scopul exercitării profesiei de arhitect, denumit în continuare stat membru de stabilire.

(3) In cazul deplasării prestatorului în România în scopul exercitării profesiei de arhitect în mod temporar sau ocazional, acesta trebuie să respecte cerinţele prevăzute la art. 4.

(4) Arhitecţii cetăţeni ai unui stat membru de origine sau de provenienţă, care au dreptul de a exercita profesia de arhitect cu drept de semnătură ori cu un alt drept echivalent în unul dintre aceste state şi care nu solicită stabilirea în România, ci doar dreptul de a presta temporar sau ocazional servicii în domeniul arhitecturii pe teritoriul României, beneficiază de drept de semnătură fără să fie înscrişi în Tabloul Naţional al Arhitecţilor şi sunt înregistraţi automat în Ordinul Arhitecţilor din România pe durata prestării serviciilor respective.

(5) In cazul în care prestatorul se deplasează pentru prima dată în România dintr-un alt stat membru pentru a presta servicii în domeniul arhitecturii, Ordinul Arhitecţilor din România poate solicita să fie informat în acest sens, în prealabil, printr-o declaraţie scrisă care să cuprindă informaţiile privind acoperirea asigurării sau alte mijloace de protecţie personală ori colectivă privind răspunderea profesională; declaraţia se reînnoieşte o dată pe an în cazul în care prestatorul intenţionează să furnizeze servicii în domeniul arhitecturii, temporar sau ocazional, în România, în decursul anului respectiv, ori în cazul unei modificări a situaţiei sale faţă de cea iniţială; prestatorul poate prezenta această declaraţie prin orice mijloace.

(6) Pentru prima prestare de servicii în domeniul arhitecturii sau în cazul unei schimbări materiale privind situaţia stabilită în documente, Ordinul Arhitecţilor din România poate solicita ca declaraţia să fie însoţită de documentele prevăzute în Legea nr. 184/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 22. - (1) Arhitecţii cetăţeni ai unui stat membru de origine sau de provenienţă, care au dreptul de a exercita profesia de arhitect pe teritoriul acestor state şi care nu au drept de semnătură ori un alt drept echivalent, se adresează Ordinului Arhitecţilor din România pentru a fi înscrişi într-un registru special.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul arhitecţilor cetăţeni ai unui stat membru de origine sau de provenienţă care solicită stabilirea în România şi au dobândit dreptul de a exercita profesia de arhitect pe teritoriul acestor state, fără să fi dobândit dreptul de semnătură ori un alt drept echivalent.

(3) Cetăţenii unui stat membru de origine sau de provenienţă care solicită stabilirea în România, nu deţin drept de semnătură sau un alt drept echivalent şi îndeplinesc condiţiile minime de formare referitoare la deţinerea titlului de arhitect prevăzute de directivă vor dobândi, la cerere, drept de semnătură în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, potrivit legii.

Art. 23. - (1) Documentele necesare recunoaşterii titlurilor oficiale de calificare în profesia de arhitect sunt:

a) dovada cetăţeniei persoanei în cauză;

b) copie de pe atestatele de competenţă profesională sau de pe titlul de calificare, care asigură accesul la profesia de arhitect şi atestarea experienţei profesionale a persoanei în cauză;

c) certificat emis de autoritatea competentă din statul de origine sau de provenienţă, care să ateste faptul că solicitantul deţine acele titluri oficiale de calificare sau alte documente doveditoare ale calificării profesionale care îndeplinesc criteriile legislaţiei Uniunii Europene în domeniu;

d) dovadă privind caracterul onorabil sau dovada prin care se suspendă, se limitează ori se interzice exercitarea unei profesii în caz de eroare profesională gravă sau de infracţiune;

e) documentele prevăzute la lit. d) sunt valabile 3 luni de la eliberarea acestora de autorităţile competente ale statului membru de origine sau de provenienţă.

(2) In caz de îndoială justificată, Ordinul Arhitecţilor din România poate solicita autorităţilor competente ale unui stat membru confirmarea autenticităţii titlurilor oficiale de calificare care atestă calificarea de arhitect eliberate în acel stat, precum şi, după caz, confirmarea faptului că posesorul acestora îndeplineşte condiţiile minime de formare profesională prevăzute de legislaţia naţională.

(3) Titlurile oficiale de calificare eliberate de statele membre se recunosc pe teritoriul României dacă titlul oficial de calificare a fost eliberat de către autorităţile competente din unul dintre statele membre, iar formarea profesională de arhitect a fost dobândită în totalitate sau parţial pe teritoriul unui alt stat membru.

(4) In caz de îndoială justificată, atunci când o autoritate competentă a unui stat membru a eliberat un titlu oficial de calificare, care include o formare efectuată în totalitate sau parţial într-o instituţie recunoscută dintr-un alt stat membru, în cazul în care România este stat membru gazdă, Ordinul Arhitecţilor din România are dreptul să solicite organismului competent al statului membru de origine sau de provenienţă în care a fost eliberat titlul oficial de calificare să verifice:

a) dacă formarea asigurată de instituţia în cauză a fost certificată în mod oficial de instituţia de învăţământ din statul membru de origine sau de provenienţă în care a fost eliberat titlul oficial de calificare;

b) dacă titlul oficial de calificare eliberat este acelaşi cu cel care ar fi fost eliberat în cazul în care ciclul de formare s-ar fi derulat în întregime în statul membru de origine sau de provenienţă în care a fost eliberat titlul oficial de calificare;

c) dacă titlul oficial de calificare eliberat conferă aceleaşi drepturi de acces la profesie pe teritoriul statului membru de origine sau de provenienţă în care a fost eliberat titlul oficial de calificare.

Art. 24. - (1) Atunci când Ordinul Arhitecţilor din România are cunoştinţă de fapte grave şi concrete care pot avea repercusiuni asupra începerii activităţii profesionale sau asupra exercitării profesiei de arhitect în România, săvârşite de arhitecţi cetăţeni ai statelor membre anterior stabilirii în România şi în afara teritoriului său, acesta informează statul membru de origine ori de provenienţă al celor în cauză.

(2) Ordinul Arhitecţilor din România comunică statelor membre gazdă informaţiile solicitate cu privire la sancţiunile disciplinare de natură profesională sau administrativă, precum şi cu privire la sancţiunile penale interesând exerciţiul profesiei de arhitect, aplicate cetăţenilor statelor membre pe durata exercitării profesiei în România.

(3) Ordinul Arhitecţilor din România analizează informaţiile transmise de statele membre gazdă cu privire la faptele grave comise de arhitecţii cetăţeni români sau care provin din România anterior stabilirii în statul membru gazdă şi în afara teritoriului său, fapte care pot avea repercusiuni asupra începerii activităţii profesionale ori asupra exercitării profesiei de arhitect în acel stat.

(4) Ordinul Arhitecţilor din România decide asupra naturii şi amplorii investigaţiilor pe care le întreprinde în situaţiile pentru care a fost sesizat şi comunică statului membru gazdă, în termen de 3 luni de la primirea solicitării acestuia, consecinţele care rezultă cu privire la certificatele şi documentele pe care Ie-a emis în cazurile respective.

(5) Ordinul Arhitecţilor din România asigură confidenţialitatea informaţiilor primite şi transmise.

Art. 25. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România şi autorităţile competente omoloage din statele membre de origine sau de provenienţă colaborează îndeaproape şi îşi acordă asistenţă reciprocă pentru a facilita punerea în aplicare a prezentelor norme şi a directivei. Autorităţile competente asigură confidenţialitatea informaţiilor pe care le schimbă, în conformitate cu reglementările în vigoare.

(2) Pentru fiecare prestare de servicii, Ordinul Arhitecţilor din România poate solicita autorităţilor competente omoloage din statul membru de stabilire orice informaţii pertinente cu privire la legalitatea condiţiei de stabilire, buna conduită profesională a solicitantului sau existenţa sancţiunilor disciplinare ori penale, cu aplicarea prevederilor art. 23.

Art. 26. -In cazul în care este necesară verificarea legalităţii documentelor depuse în vederea autorizării, Ordinul Arhitecţilor din România va contacta autorităţile competente din statul membru în cauză şi prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne - IMI, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010, şi cu prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 27. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România examinează documentaţia prezentată de solicitant pentru recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare obţinute într-un stat membru şi pentru recunoaşterea sau, în situaţia prevăzută de art. 11 alin. (2) din Legea nr. 184/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru dobândirea dreptului de semnătură ori a altui drept echivalent şi emite decizia motivată în termen de maximum 3 luni de la depunerea documentaţiei complete.

(2) In situaţia prevăzută la art. 23, solicitarea de reexaminare suspendă termenul legal de soluţionare. Ordinul Arhitecţilor din România va continua procedura prevăzută la alin. (1) după primirea răspunsului din partea statului membru consultat sau după expirarea termenului de 3 luni prevăzut de normele Uniunii Europene pentru formularea răspunsului de către statele membre consultate în aceste situaţii.

(3) Decizia prevăzută la alin. (1) poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare la instanţa de contencios administrativ competentă.

Art. 28. - (1) In situaţia în care titlurile oficiale de calificare în profesia de arhitect, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un alt stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţiană cetăţenilor acestora, nu îndeplinesc cerinţele prevăzute în prezentele norme pentru a fi recunoscute, Ordinul Arhitecţilor din România va examina cunoştinţele de specialitate şi competenţele atestate de aceste titluri oficiale de calificare şi alte documente similare, precum şi experienţa solicitantului, comparativ cu cerinţele de calificare şi cunoştinţele prevăzute de legea română.

(2) Dacă în urma examinării comparative se constată că abilităţile şi cunoştinţele atestate de aceste titluri oficiale de calificare corespund numai parţial cerinţelor de calificare şi cunoştinţelor prevăzute de legea română, Ordinul Arhitecţilor din România poate solicita persoanei interesate să dovedească că îndeplineşte toate aceste cerinţe prin susţinerea măsurilor compensatorii, conform Legii nr. 200/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) In cazul prevăzut la alin. (2), solicitantul poate alege să urmeze un stagiu de adaptare de cel mult 3 ani sau să susţină o probă de aptitudini.

(4) Decizia autorităţilor competente române privind recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare sau examinarea comparativă, în conformitate cu alin. (1) şi (2), se aduce la cunoştinţa solicitantului într-un termen de 3 luni de la depunerea dosarului complet de către acesta.

(5) Evaluarea prevăzută la alin. (2) se realizează de către o comisie formată din arhitecţi cu drept de semnătură, numită de Consiliul Naţional al Ordinului Arhitecţilor din România.

Art. 29. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România confirmă primirea dosarului persoanei solicitante în termen de o lună de la data înregistrării acestuia şi o informează, dacă este cazul, cu privire la lipsa oricărui document.

(2) Cererea unui arhitect cetăţean al unui stat membru cu privire la accesul în România la activităţile în domeniul arhitecturii se soluţionează de Ordinul Arhitecţilor din România în termen de 3 luni de la data depunerii dosarului care cuprinde documentele prevăzute la art. 23, în formă completă.

(3) Decizia Ordinului Arhitecţilor din România de respingere a solicitării de recunoaştere în scop profesional a titlurilor oficiale de calificare care atestă calificarea de arhitect va cuprinde motivele întemeiate care au dus la respingere.

(4) Deciziile Ordinului Arhitecţilor din România cu privire la recunoaşterea calificărilor prevăzute de prezentele norme pot fi contestate la instanţele judecătoreşti de contencios administrativ potrivit legii.

Art. 30. - Cererea de recunoaştere a titlurilor oficiale de calificare prevăzută la art. 29 este respinsă numai motivat şi numai cu indicarea termenului de 30 de zile în care această decizie poate fi contestată şi a instanţei de contencios administrativ competente. In cazul în care solicitantul nu primeşte răspuns în termenul prevăzut la art. 29, acesta se poate adresa instanţei judecătoreşti de contencios administrativ competente, potrivit legii.

Art. 31. - Procedurile şi formalităţile de autorizare prevăzute de prezenta hotărâre pot fi îndeplinite prin intermediul punctului de contact unic electronic, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010. Prevederile prezentului articol se aplică în termen de 60 de zile de la operaţionalizarea punctului de contact unic electronic.

Art. 32. - (1) Având în vedere faptul că exercitarea profesiei de arhitect constituie un ansamblu de activităţi complexe de interes general ce contribuie la protejarea şi dezvoltarea mediului şi a patrimoniului natural şi construit, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în localităţile urbane şi rurale, cetăţenii statelor membre de origine sau de provenienţă, precum şi cetăţenii statelor terţe trebuie să deţină cunoştinţele lingvistice minime necesare exercitării profesiei de arhitect în România, precum şi să facă dovada cunoaşterii legislaţiei române necesare exercitării dreptului de semnătură în România.

(2) Cunoştinţele prevăzute la alin. (1) nu intră în procedura de recunoaştere.

Art. 33. - (1) Documentele prevăzute la art. 11 alin. (4) lit. a) şi c) din Legea nr. 184/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi documentele prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. d) şi art. 24 produc efecte în România dacă sunt prezentate autorităţilor abilitate în termen de 3 luni de la data eliberării lor.

(2) Certificatul privind dobândirea experienţei profesionale practice prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea nr. 184/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se eliberează de către arhitectul cu drept de semnătură sub îndrumarea căruia s-a desfăşurat stagiul.

Art. 34. - Ordinul Arhitecţilor din România transmite autorităţii de stat în domeniul arhitecturii anual, până la 31 martie, următoarele informaţii statistice aferente anului precedent:

a) numărul arhitecţilor cetăţeni români care au primit drept de semnătură;

b) numărul arhitecţilor din statele membre care au primit drept de semnătură, cu excepţia celor prevăzuţi la lit. a);

c) numărul arhitecţilor români care au solicitat drept de semnătură;

d) numărul arhitecţilor din statele membre care au solicitat drept de semnătură, cu excepţia celor prevăzuţi la lit. c);

e) numărul cererilor de obţinere a dreptului de semnătură respinse;

f) motivele respingerii cererilor de obţinere a dreptului de semnătură;

g) numărul contestaţiilor pentru respingerea cererii de obţinere a dreptului de semnătură;

h) rezultatele soluţionării contestaţiilor prevăzute la lit. g);

i) orice alte informaţii referitoare la exercitarea profesiei de arhitect, solicitate în mod expres pentru fundamentarea politicilor şi strategiilor în domeniu.

CAPITOLUL IV

Exercitarea profesiei de arhitect de către cetăţenii români în afara teritoriului României

Art. 35. - Ordinul Arhitecţilor din România eliberează arhitecţilor cetăţeni români sau cetăţeni ai statelor membre, titulari ai unor titluri oficiale de calificare eliberate şi recunoscute de autorităţile competente ale statului român, care doresc să exercite profesia de arhitect în afara teritoriului României, orice tip de document din domeniul său de competenţă necesar recunoaşterii profesionale, în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea cererii.

CAPITOLUL V

Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 36. - Prevederile prezentelor norme se aplică şi cetăţenilor români care se află în una dintre situaţiile reglementate de acestea, precum şi cetăţenilor statelor terţe care beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Art. 37. - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului comunică celorlalte state membre şi Comisiei Europene orice modificări intervenite în ceea ce priveşte titlurile oficiale de calificare în domeniul arhitecturii eliberate pe teritoriul României.

Art. 38. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme.

ANEXA Nr. 1

la norme*)

Titluri de calificare ca arhitect, recunoscute în temeiul art. 8 din norme

Ţara

Titlul de calificare

Organismul care eliberează titlul de calificare

Certificatul care

însoţeşte titlul de calificare

Anul

universitar

de

referinţă

Belgie /

Belgique /

Belgien

Belgia

1. ArchitectArchitecte

2. ArchitectArehitecte

3. Architect

4. ArchitectArchitecte

5. ArchitectArchitecte

6. Burgelijke ingenieurarchitect

1. ArchitecteArchitect

2. ArchitecteArchitect

3. Architect

4. ArchitecteArchitect

5. ArchitecteArchitect

6. Ingenieur-civil - architecte

1. Naţionale hogescholen voor architectuur

2. Hogere-architectunrinstituten

3. Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur te Hasselt

4. Koninklijke Academies voor Schone Kunsten

5. Sint-Lucasscholen

6. Faculteiten Toegepaste Wetcnschappen van de Universiteiten 6. „Faculte Polytechnique" van Mons

1. Ecoles nationales superieures 'architecture

2. Instituts superieurs d'architecture

3. Ecole provinciale superieure d'architecture de Hasselt

4. Academies royales des Beaux-Arts

5. Ecoles Saint-Luc

6. Facultes des sciences appliquees des universites

6. Faculte polytechnique de Mons

1988/1989

Danmark / Danemarca

Arkitekt cand. arch.

-Kunstakademiets Arkitektskole

i Kobenhavn

-Arkitektskolen i Arhus

1988/1989

Deutschland / Germania

Diplom-Ingenieur,

Diplom-Ingenieur Univ.

Diplom-Ingenieur,

Diplom-Ingenieur FH

-Universitaten (Architekur/

Hochbau)

-Technische Hochschnlen

(Architektur/Hochbau)

-Technische Universitaten

(Architektur/Hochbau)

-Universitaten-Gesamthochschulen

(Architektur/Hochbau)

-Hoehsehulen fur bildende

Kunsto

-Hochschulen fur Kunste

-Fachhochschulen (Architektur/

Hochbau)(l)

-Universitaten-Gesamthoehsehulen

(Architektur/Hochbau)

beientsprechenden

Fachhochschulstudiengangen

1988/1989

(1) Diese Diplome sind je nach Dauer der durch sic abgeschlossenen Ausbildung gemaβ Artikel 47 Absatz 1 anzuerkennen.

1988/1989

Espana/ Spania

Titulo oficial de arquitecto

Rectores de las universidades enumeradas a continuacion:

-Universidad Politecnica de Cataluna, Escuelas Tecnicas Superiores de Arquitectura de Barcelona o del Valles;

-Universidad Politecnica de Madrid, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid;

1988/1989

1999/2000

1999/2000 1997/1998 1998/1999 1999/2000 1998/1999

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.

-Universidad Politecnica de Las Palmas, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura

de Las Palmas;

-Universidad Politecnica de Valencia, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura

de Valencia;

-Universidad de Sevilla, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Sevilla;

Universidad de Valladolid, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Valladolid;

-Universidad de Santiago de Compostela, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura

de La Coruna;

-Universidad del Pais Vasco, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de San Sebastian;

-Universidad de Navarra, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Pamplona;

-Universidad de Alcala de Henares, Escuela Politecnica de Alcala de Henares;

-Universidad Alfonso X El Sabio, Centro Politecnico Superior de Villanueva de

la Canada;

-Universidad de Alicante, Escuela Politecnica Superior de Alicante;

-Universidad Europea de Madrid;

-Universidad de Cataluna, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Barcelona;

-Universidad Ramon Llull, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de La Salle;

-Universidad S.E.K. de Segovia, Centro de Estudios Integrados de Arquitectura

de Segovia;

-Universidad de Granada, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Granada.

1999/2000

1994/1995

France / Franţa

1. Diplome d'architecte DPLG, y compris dans le cadre de la formation professionnelle continue et de la promotion sociale.

2. Diplome d'architecte ESA

3. Diplome d'architecte ENSAIS

1. Le ministre charge de l'architecture

2. Ecole speciale d'architecture de Paris

3. Ecole naţionale superi cure des arts et industries de Strasbourg, section architceture

1988/1989

Ireland / Irlanda

1. Degree of Bachelor of Architecture (B.Arch. NUI)

2. Degree of Bachelor of

Architecture (B.Arch.) (Previously, until 2002 -Degree standard diploma in architecture (Dip. Arch))

1. National University of Ireland to architceture graduates of University College Dublin

2. Dublin Institute of Technology, Bolton Street, Dublin (College of Technology, Bolton Street, Dublin)

1988/1989

3. Certificate of associateship (ARIAI)

4. Certificate of membership (MRIAI)

3. Royal Institute of Architects of Ireland

4. Royal Institute of Architects of Ireland

Italia

-Laurea in architettura

-Universita di Camerino

-Universita di Catania - Sede di Siracusa

-Universita di Chieti

-Universita di Ferrara

-Universita di Firenze

-Universita di Genova

-Universita di Napoli Federico II

-Universita di Napoli II

-Universita di Palermo

-Universita di Parma

-Universita di Reggio Calabria

-Universita di Roma „La Sapienza"

-Universtia di Roma III

-Universita di Trieste

-Politecnico di Bari

-Politecnico di Milano

-Politecnico di Torino

-Istituto universitario di architettura

di Venezia

Diploma di abilitazione

all'esercizo indipendente

della professione che

viene rilasciato dal

ministero della Pubblica

istruzione dopo che il

candidato ha sostenuto

con esilo positivo

l'esame di Stato davanti

ad una commissione

competente

1988/1989

-Laurea in ingegneria edile - architettura

-Universita dell'Aquilla

-Universita di Pavia

-Universita di Roma „La Sapienza"

Diploma di abilitazione

all'esercizo indipendente

della professione che

viene rilasciato dal

ministero della Pubblica

istruzione dopo che il

candidato ha sostenuto

con esito posilivo

l'esame di Stato davanti

ad una commissione

competente

1998/1999

-Laurea specialistica in ingegneria edile - architettura

-Universita dell'Aquilla

-Universita di Pavia

-Universita di Roma „La Sapienza"

-Universita di Ancona

-Universita di Basilicata - Potenza

-Universita di Pisa

-Universita di Bologna

-Universita di Catania

-Universita di Genova

-Universita di Palermo

-Universita di Napoli Federico II

-Universita di Roma - Tor Vergata

-Universita di Trento

-Politecnico di Bari

-Politecnico di Milano

Diploma di abililazione

all'esercizo indipendente

della professione che

viene rilasciato dal

ministero della Pubblica

istruzione dopo che il

candidato ha sostenuto

con esito positivo

l'esame di Stato

davanti ad una commissione

competente

2003/2004

-Laurea specialistica

quinquennale in

Architettura

-Laurea specialistica

quinquennale in

Architettura

-Laurea specialistica

quinquennale in

Architettura

-Laurea specialistica in

Architettura

-Prima Facolta di Architettura dell'Universita di Roma „La Sapienza"

-Universita di Ferrara

-Universita di Genova

-Universita di Palermo

-Politecnico di Milano

-Politecnico di Bari

-Universita di Roma III

-Universita di Firenze

-Universita di Napoli II

-Politecnico di Milano II

Diploma di abilitazione

all'esercizo indipendente

della professione che

viene rilasciato dal

ministero della Pubblica

istruzione dopo che il

candidato ha sostenuto

con esilo positivo

l'esame

1998/1999 1999/2000 2003/2004 2004/2005

di Stalo davanti

ad una commissione

competente

Diploma di abilitazione

all'escrcizo indipendente

della professione che

viene rilasciato dal

ministero della Pubblica

istruzione dopo che il

candidato ha sostenuto

con esito positivo

l'esamc di Stalo davanti

ad una commissione

competente Diploma di

abilitazione all'esercizo

indipendente della professiono che

viene rilasciato dal

ministero della Pubblica

istruzione dopo che il

candidato ha sostenuto

con esito positivo

I'esame di Stalo davanli

ad una commissione

competente Diploma di

abilitazione all'esercizo

indipendente della professione che viene rilasciato dal ministero

della Pubblica istruzione dopo che il candidato ha sostenuto con esito positivo

l'esame di Stalo davanti

ad una commissione

competente

Nederland / Olanda

1. Het getuigschrift van het met goed gevolg afgelegde doctoraal examen van de studierichting bouwkunde, afstudeerrchting architectuur

2. Het getuigschrift van het

met goed gevolg afgelegde doctoraal examen van de studierichting bouwkunde, differentiatie architectuur en urbanistiek

1. Technische Universiteit te Delft

2. Technische Universiteit te Eindhoven

Verklaring van de

Stichting Bureau

Arehitec tenregister

die bevestigt dat

de opleiding voldoet

aan

de normen van artikel

46

1988/1989

3. Het getuigschrift hoger beroepsonderwijs, op grond van het met goed gevolg afgelegde examen verbonden aan de opleiding van de tweede fase voor beroepen op het terrein van de architectuur, afgegeven door de betrokken examencommissies van respectievelijk:

- de Amsterdamse Hogesehool voor de Kunsten le Amsterdam

- de Hogeschool Rotterdam

en omstreken le Rotterdam

- de Hogesehool Katholieke Leergangen te Tilburg

- de Hogesehool voor de Kunsten le Arnhem

- de Rijkshogeschool Groningen te Groningen

- de Hogesehool Maastricht te Maastricht

Osterreich / Austria

1. Diplom-Ingenieur,

Dipl.- Ing.

2. Dilplom-Ingenieur,

Dipl.-Ing.

3. Diplom-Ingenieur, Dipl.-Ing.

4 Magister der Architektur, Magister architecturae, Mag. Arch.

5 Magister der Architektur, Magister architecturae,

Mag. Arch.

6. Magister der Architektur, Magister architecturae,

Mag. Arch.

1. Technische Universitat Graz (Erzherzog-.Johann -Universitat Graz)

2. Technische Universitat Wien

3. Universitat Innsbruck (Leopold-Franzen s-Universitat Innsbruck)

4. Hochschule fur Angewandte Kunst in Wien

5. Akademie der Bildenden Kunste in Wien

6. Hochschule fur kunstlerishe und industrielle Gestaltung

in Linz

1998/1999

Porlugal/

Portugalia

Carta de curso de

Licenciatura em Arquitectura

Para os cursos iniciados a

partir do ano academico

de 1991/92

-Faculdade de arquitectura

da Universidade tecnica de

Lisboa

-Faculdade de arquitectura

da Universidade do Porto

-Escola Superior Artistica do Porto

-Faculdade de Arquitectura e Artes

da Universidade Lusiada do Porto

1988/1989

1991/1992

Suomi / Finland / Finlanda

Arkkitehdin

tutkinto/Arkitektexamen

-Teknillinen korkeakoulu/

Tekniska hogskolan (Helsinki)

- Tampereen teknillinen

korkeakoulu/ Tammerfors

tekniska hogskola

-Oulun yliopisto/Uleaborgs

universitet

1998/1999

Sverige / Suedia

Arkitektexamen

Chalmers Tekniska Hogskola

AB Kungliga Tekniska Hogskolan

Lunds Universitet

1998/1999

United

Kingdom /

Regalul Unit

al Marii

Britanii şi al

Irlandei de

Nord

1. Diplomas in arehitecture

1. - Universities

-Colleges of Art

- Schools of Art

Certificate of architectural

education. issued by

the Arehitects Registration

Board.

The diploma and

degree courses in architecture

of the universities,

schools and colleges of art

should have met the

requisite threshold standards as laid down in

Article 46 of Directive

2005/36/CE and in Criteria for validation published

by the Validation Panel

of the Royal Institute of

British Architects and

the Arehitects Registration

Board.

EU nationals who

possess the Royal Institute

of British Arehitects

Part I and Part II

certificates.

which are recognised

by ARB as the

competent authority, are eligihle.

Also EU nationals

who do not possess

the ARB-recognised Part

I and Part II certificates

will be eligible for the

Certificate of

Architectural

Education if they can

satisfy the Board that

their standard and

length of education has met

the requisite threshold

standards of Article 46 of

Directive 2005/36/CE

and of the Criteria for

validation.

1988/1989

2. Degrees in architecture

3. Final examination

4. Examination in architecture

5. Examination Part II

2. Universities

3. Architectural Association

4. Royal College of Art

5. Royal Institute of British Architects

ANEXA Nr. 2

la norme*)

Titluri de calificare ca arhitect care beneficiază de drepturi dobândite în temeiul art. 16 din norme

Ţara

Titluri de calificare

Anul universitar de referinţă

Belgie / Belgique/

Belgien / Belgia

- Diplomele eliberate de şcolile naţionale superioare de arhitectură sau de institutele naţionale superioare de arhitectură (architecte - architect)

- Diplomele eliberate de şcoala superioară provincială de arhitectură din Hasselt (arhitect)

- Diplomele eliberate de academiile regale de arte frumoase (architecte - architect)

- Diplomele eliberate de „Ecoles Saint-Luc" (architecte - architect)

- Diplomele universitare de inginer în construcţii civile, însoţite de un certificat de stagiu eliberai de Ordinul arhitecţilor care conferă titularului dreptul de utilizare a titlului profesional de arhitect (architecte - architect)

- Diplomele de arhitect eliberate de comisia de examinare centrală sau de stat pentru arhitectură (architecte - architect)

- Diplomele de inginer constructor civil-arhitect şi diplomele de inginer-arhitect eliberate de facultăţile de ştiinţe aplicate ale universităţilor şi de facultatea Politehnică din Mons (ingenieur - architecte, ingenieur -architect)

1987/1988

Bulgaria

Diplome, acordate de instituţii acreditate de învăţământ superior care conferă titlul de

 (arhitect),(inginer civil) sau(inginer) după cum urmează:

  (Universitatea de Arhitectură, Inginerie Civilă si Geodezie - Sofia: specializările ..Urbanism" şi "Arhitectură") precum şi toate specializările inginereşti din domeniile: (construcţia clădirilor şi structurilor),(drumuri), (transporturi),  (hidrotehnica şi hidroconstrucţii),  (irigaţii etc);

- diplomele acordate de universităţile tehnice şi instituţiile de învăţământ superior de construcţii în domeniile: (electrotehnică şi termotehnică),

 (tehnici şi tehnologii de telecomunicaţii),  (tehnologii de construcţii)(geodezie aplicată) şi(peisagistică etc. ) aplicate în construcţii Pentru a desfăşura activităţi de proiectare în domeniul arhitecturii şi cel al construcţiilor, diplomele trebuie fie însoţite de un

 (certificat de capacitate juridică în domeniul activităţilor de proiectare) emis de(Ordinul Arhitecţilor) şi de(Colegiul inginerilor în domeniul proiectelor de investiţii) care conferă dreptul de a desfaşura activităţi în domeniul proiectelor de investiţii;

2009/2010

Ceska

Republika /

Cehia

- Diplomele eliberate de facultăţile „Ceske vysoke uceni technicke" (Universitatea

tehnică cehă din Praga):

„Vysoka skola architektury a pozemniho stavitelstvi" (Şcoala superioară de arhitectură şi

construcţii imobiliare) (până în 1951),

„Fakulta architektury a pozemniho stavitelstvi" (Facultatea de arhitectură şi construcţii

imobiliare) (1951-1960),

„Fakulta stavebni" (Facultatea de construcţii civile) (din 1960) în specializările:

construcţii şi structuri imobiliare, construcţii imobiliare, construcţii şi arhitectură,

arhitectură (inclusiv amenajarea teritoriului), construcţii civile şi construcţii destinate

producţiei industriale şi agricole sau în cadrul programului de studii de construcţii civile,

în specializarea construcţii imobiliare şi arhitectură,

„Fakulta architektury" (Facultatea de arhitectură) (din 1976) în specializările: arhitectură,

amenajarea teritoriului sau, în cadrul programului de studii de arhitectură şi amenajarea

teritoriului, în specializările: arhitectură, teoria proiectării arhitectonice, amenajarea

teritoriului, istoria arhitecturii şi reconstrucţia monumentelor istorice sau arhitectură şi

construcţii imobiliare,

- Diplomele eliberate de „Vysoka Skola technicka Dr. Edvarda Benese" (până în 1951) în specializarea arhitectură şi construcţii,

- Diplomele eliberate de „Vysoka skola stavitelstvi v Brne" (1951 - 1956)) în specializarea arhitectură şi construcţii:

- Diplomele eliberate de „Vysoke uceni technicke v Brne", de "Fakulta architektury" (Facultatea de arhitectură) (din 1956) în specializarea arhitectură şi amenajarea teritoriului sau de „Fakulta stavebni" (Facultatea de construcţii civile) (din 1956) în

2006/2007

*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.

specia1izarea construcţii ;

- Diplomele eliberate de „Vysoka Skola banska - Technicka univerzita Ostrava", „Fakulta stavebni" (Facultatea de construcţii civile) (din 1957) în specializarea structuri şi arhitectură sau în specializarea construcţii civile;

- Diplome eliberate de „Technicka univerzita v Liberei", „Fakulta architektury'" (Facultatea de arhitectură) (din 1994) în cadrul programului de studii de arhitectură şi amenajarea teritoriului, în specializarea arhitectură;

- Diplomele eliberate de „Akademie vytvarnych umeni v Praze" în cadrul programului de studiu al artelor frumoase, în specializarea proiectare arhitectonică;

- Diplomele eliberate de "Vysoka skola umelecko-prumyslova v Praze" în cadrul programului de studiu al artelor frumoase, în specializarea arhitectură;

- Certificatul de autorizare eliberat de „Ceska komora architektu" fără precizarea specializării sau în specializarea construcţii imobiliare.

Danmark / Danemarca

- Diplomele eliberate de şcolile naţionale de arhitectură din Copenhaga şi Arhus (architekt)

- Certificatul de autorizare eliberat de Comisia arhitecţilor conform Legii nr, 202 din 28 mai 1975 (registreret arkitekt)

- Diplomele eliberate de şcolile superioare de construcţii civile (bygningskonstruktor), însoţite de o atestare din partea autorităţilor competente care certifica faptul ca persoana respectivă a promovat un test pentru titlul său de calificare, cuprinzând o evaluare a planurilor realizate şi executate de candidat în decursul unei perioade de cel puţin şase ani de practicare efectivă a activităţilor prevăzute la articolul 48 din Directiva 2005/36/CE.

1987/1988

Deutschland / Germania

- Diplomele eliberate de şcolile superioare de arte frumoase [Dipl.-Ing., Architekt (HtbK)]

- Diplomele eliberate de Technische Hochschulen, catedra de arhitectură (Architektur/ Hochbau), de universităţile tehnice, catedra de arhitectură (Architektur/ Hochbau), de universităţi, catedra de arhitectura (Architektur/Hochbau), precum şi, în măsura în carc aceste instituţii au fost regrupate în Gesamthochschulen, de Gesamthochschuen, catedra de arhitectură (Architektur/Hochbau) (Dipl.-Ing. Si orice alte titluri de calificare eliberate ulterior titularilor acestor diplome)

- Diplome eliberate de Fachhochsulen, catedra de arhitectură (Architektur/Hochbau) şi. în măsura în care aceste instituţii au fost regrupate în Gesamthochschulen, de Gesamthochschulen, catedra de arhitectură (Architektur/Hochbau), însoţite, în cazul în care durata studiilor este mai mică de patru ani, dar de cel puţin trei ani, de un certificat prin care se atestă o perioadă de experienţă profesională de patru ani în Republica Federală Germania, eliberat de ordinul profesional în conformitate cu articolul 47 alineatul (1) (Ingenieur grad. şi orice alte titluri de calificare eliberate ulterior titularilor acestor diplome)

- Certificatele (Prutfungszeugnisse) eliberate înainte de 1 ianuarie 1973 de Ingenieurschulen, catedra de arhitectură, şi de Werkkunstschulen, catedra de arhitectură, însoţite de un atestat din partea autorităţilor competente certificând faptul că persoana respectivă a promovat un test pentru titlul său de calificare, cuprinzând o evaluare a planurilor realizate şi executate de candidat în decursul unei perioade de cel puţin şase ani de practicare efectivă a activităţilor prevăzute la articolul 48 din Directiva 2005/36/CE.

1987/1988

Eesti / Estonia

- Diplom arhitektuuri erialal, valjastatud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri teaduskonna pooll alates 1996 aastast (diploma de studii de arhitectură, eliberată de Facultatea de Arhitectură a Academici Estoniene de Arte din 1996), valjastatud Tallinna Kunstiulikooli poolt 1989-1995 aastal (eliberată de Universitatea de Arte din Tallinn în perioada 1989-1995), valjaslatud Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi pooll 1951-1988 (eliberată de Institutul de Stat pentru Arte al Republicii Socialiste Sovietice Estonia în perioada 1951-1988).

2006/2007

 /Grecia

- Diplomele de inginer-arhitect eliberate de „Metsovion Polytechnion" din Atena, însoţite de un atestat eliberat de Camera tehnică a Greciei care conferă dreptul exercitării de activităţi în domeniul arhitecturii

- Diplomele de inginer- arhitect eliberate de ,Aristotelion Panepistimion'" din Salonic, însoţite de un atestai eliberai de Camera tehnică a Greciei care conferă dreptul exercitării de activităţi în domeniul arhitecturii

- Diplomele de inginer-constructor civil eliberate de "Metsovion Polytechnion" din Atena, însoţite de un atestat eliberat de Camera tehnică a Greciei care conferă dreptul exercităm de activităţi în domeniul arhitecturii

- Diplomele de inginer-constructor civil eliberate de „Artistotelion Panepiştimion" din Salonic, însoţite de un atestat eliberat de Camera tehnică a Greciei care conferă dreptul exercitării de activităţi în domeniul arhitecturii

- Diplomele de inginer-inginer constructor civil eliberate de ,, Panepistimion Thrakis", însoţite de un atestat eliberat de Camera tehnică a Greciei care conferă dreptul exercitării de activităţi în domeniul arhitecturii

- Diplomele de inginer-inginer constructor civil eliberate de „Panepistimion Patron",

1987/1988

însoţite de un atestat eliberat de Camera tehnică a Greciei care conferă dreptul exercitării de activităţi în domeniul arhitecturii.

Espana / Spania

Titlul oficial de arhitect (titulo oficial de arquitecto) decernat de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei sau de universităţi

1987/1988

France / Franţa

- Diplomele de arhitect recunoscute de guvern, eliberate până în 1959 de Ministerul educaţiei naţionale şi ulterior de Ministerul afacerilor culturale (architecte DPLG)

- Diplomele eliberate de „Ecole speciale d'architecture'' (architecte DESA)

- Diplomele eliberate din 1955 de „Ecole naţionale superieure des arts et industries de Strasbourg" (fostă „Ecole naţionale d'ingenieurs de Strasbourg"), catedra de arhitectura (architecte ENSAIS)

1987/1988

Ireland / Irlanda

- Titlul de „Bachelor of Architecture'" acordat de „National University of Ireland" [B Arch.(NUI)| absolvenţilor licenţiaţi ai ,.University College" din Dublin

- Diploma de nivel universitar în arhitectură eliberată de „College of Technology", Bolton Street, Dublin (Diplom. Arch.)

- Certificatul de membru asociat al „Royal Institute of Architects of Ireland*" (ARIAI)

- Certificatul de membru al „Royal Institute of Architects of Ireland" (MRIAI)

1987/1988

Italia

- Diplomele de "laurea in architettura" eliberate de universităţi, institute politehnice şi institute superioare de arhitectură din Veneţia şi Reggio-Calabria, însoţite de diploma care conferă titularului dreptul de a exercita în mod independent profesia de arhitect, eliberată de Ministerul educaţiei după ce candidatul a promovat, în faţa unei comisii competente, examenul de stat care îi conferă dreptul de a exercita în mod independent profesia de arhitect (dott. architetto)

- Diplomele de „laurea in ingegneria" in domeniul construcţiilor, eliberate de universităţi şi institute politehnice, însoţite de diploma care conferă titularului dreptul de a exercita în mod independent o profesie în domeniul arhitecturii, eliberată de Ministerul educaţiei după ce candidatul a promovat, în faţa unei comisii competente, examenul de stal care îi conferă dreptul de a exercita în mod independent profesia (dott. mg. Architetto ou dott. Ing. in ingegneria civile)

1987/1988

 / Cipru

 [Certificat de înregistrare în Registrul arhitecţilor eliberat de Camera ştiinţifică şi tehnică a Ciprului (ETEK)

2006/2007

Latvija / Letonia

- „Arhitekta diploms", ko izsniegusi Latvijas Valsts Universitates Inzenierceltniecibas fakultates Arhitekturas nodala lidz 1958. gadam, Rigas Politehniska Instituta Celtmiecibas fakultates Arhitekturas nodaja no 1958. gada lidz 1991. gadam, Rigas Tehniskas Universitates Arhitekturas fakultate kops 1991. gada. un „Arhitekta prakses sertifikats'', ko izsmedz Latvijas Arhitektu savieniba (diplomele de arhitect eliberate de catedra de arhitectură a Facultăţii de construcţii civile a Universităţii de stat din Letonia până în 1958, diplomele de arhitect eliberate de catedra de arhitectură a Facultăţii de construcţii civile a Institutului politehnic din Riga în perioada 1958- 1 991, diplomele de arhitect eliberate de Facultatea de arhitectură a Universităţii tehnice din Riga din 1991 si 1992 şi certificatul de înregistrare eliberat de Asociaţia arhitecţilor din Letonia)

2006/2007

Lietuva / Lituania

- Diplomele de inginer arhitect/arhitect eliberate de Kauno politechnikos iustitutas până în 1 969 (inzmierius architektus/architektas),

- Diplomele de arhitect/diplomele de licenţă şi master în arhitectură eliberate de Vilnius inzmerinis statybos institutas până în 1990, de Vilniaus technikos universitetas până în 1996, de Vilnius Gedimino technikos unversitetas din 1996 (architektas/ architekturos bakalauras/architekturos magistras);

- Diplomele de specializare atestând o formare profesională în arhitectură/licenţă sau master în arhitectură, eliberate de LTSR Valstybinis dailes institutas până în 1990 şi de Vilniaus dailes akademija din 1990 (architekturos kursas/architekturos bakalauras/ architekturos magistras);

- Diplomele de licenţă şi de master în arhitectura eliberate de Kauno technologijos umversitetas din 1 997 (architekturos bakalauras/architekturos magistras);

- Toate aceste diplome trebuie să fie însoţite de certificatul eliberai de Comisia de atestare, care conferă dreptul de exerciţii re a activităţilor în domeniul arhitecturii (architecte certifie/Atestuotas architektas)

2006/2007

Magyarorszag / Ungaria

- Diploma "okleveles epiteszmernok'' (diplomă de arhitectură, master în ştiinţele arhitecturii) eliberată de universităţi;

- Diploma „okleveles epitesz tervezo muvesz" (diplomă de master în ştiinţele arhitecturii şi construcţiei civile) eliberată de universităţi

2006/2007

Malta

- Perit: Lawrja ta Perit eliberată de Universita ta Malta, care conferă dreptul la

înregistrare ca "Perit''.

2006/2007

Nederland / Olanda

- Atestat care certifică promovarea examenului de licenţă în arhitectură, eliberată de catedrele de arhitectură ale şcolilor tehnice superioare din Delft sai Eindhoven (bouwkundig ingenieur)

- Diplomele eliberate de academiile de arhitectură recunoscute de stal (architect)

- Diplomele eliberate până în 1971 de fostele instituţii de învăţământ superior în arhitectură (Hoger Bouwkunstonderricht) (architect HBO)

- Diplomele eliberate până în 1970 de fostele instituţii de învăţământ superior în

1987/1988

arhitectura (voortgezet Bouwkunslonderricht) (architect VBO)

- Atestat care certifică promovarea examenului organizat de Consiliul arhitecţilor al „Bond van Nederlandse Architecten'" (Ordinul arhitecţilor olandezi, BNA) (architect)

- Diploma de la "Stichting Instituut voor Architectuur" (Fundaţia "Institutul de arhitectură") (IVA) eliberată la absolvirea unui curs organizat de această fundaţie şi care se întinde pe durata a minimum patru ani (architect), însoţita de un atestat din partea autorităţilor competente certificând faptul că persoana respectivă a promovat un test pentru titlul său de calificare, cuprinzând o evaluare a planurilor realizate şi executate de candidat în decursul unei perioade de cel puţin şase ani de practicare efectivă a activităţilor prevăzute la articolul 44 din Directiva 2005/36/CE.

- Un atestat al autorităţilor competente certificând faptul că, înainte de 5 august 1985, persoana respectivă a promovat examenul „kandidaat in de bouwkunde'", organizai de şcoala tehnică superioară din Delft sau din Eindhoven şi că, pe o perioada de cel puţin cinci ani imediat înainte de data respectivă, a exercitat activităţi în domeniul arhitecturii a căror natură şi importanţă garantează, conform criteriilor recunoscute în Ţările de Jos. o competenţă suficientă pentru exercitarea respectivelor activităţi (architect)

- Un atestat din partea autorităţilor competente eliberat numai persoanelor care au împlinii vârsta de patruzeci de ani înainte de 5 august 1585 şi certificând faptul că, pe o perioadă de cel puţin cinci ani imediat înainte de data respectivă, persoanele în cauză au exercitat activităţi în domeniul arhitecturii a căror natură si importanţă garantează, conform criteriilor recunoscute în Ţările de Jos, o competentă suficientă pentru exercitarea respectivelor activităţi (architect)

- Atestatele menţionate la liniuţele a şaptea şi a optu nu mai trebuie recunoscute după data intrării în vigoare a actelor cu putere de lege şi de reglementare privind accesul la şi exercitarea activităţilor din domeniul arhitecturii cu titlul profesional de arhitect în Ţările de Jos, în măsura în care, în conformitate cu aceste dispoziţii, atestatele respective nu permit accesul la aceste activităţi cu titlul profesional menţionat

Osterreich / Austria

- Diplome eliberate de universităţile tehnice din Viena şi Graz, precum şi de Universitatea

din Innsbruck, Facultatea de construcţii civile şi arhitectură, catedra de arhitectură (Architektur), construcţii civile (Bauingenieurwesen Hochbau) şi construcţii (Wirtschaftingenieurwesen - Bauwesen)

- Diplome eliberate de Universitatea de construcţii rurale, catedra de economie funciară şi economia apelor (Kulturtechnik und Wasserwirtschaft)

- Diplome eliberate de Colegiul universitar de arte aplicate din Viena, catedra de arhitectură

- Diplome eliberate de Academia de arte frumoase din Viena, catedra de arhitectură

- Diplome de inginer atestat (Ing.), eliberate de colegii tehnice superioare, colegii tehnice sau colegii tehnice de construcţii, însoţite de licenţa de "Baumeister'' cure atestă o experienţă profesională de minimum şase ani în Austria, continuată prin examen

- Diplome eliberate de Colegiul universitar de formare artistică si industriala din Linz, catedra de arhitectură

- Certificate de calificare pentru exercitarea profesiei de inginer constructor sau de inginer specializat în domeniul construcţiilor (Hochbau, Bauwesen, Wirtschaftsingenieurwesen

- Bauwesen, Kulturtechnik und Wasserwirtschaft), eliberate în conformitate cu Legea tehnicienilor constructori, (Ziviltechnikergesetz, BGBI, no 156/1994)

1997/1998

Polska / Polonia

 Diplomele eliberate de facultăţile de arhitectură din cadrul:

- Universităţii tehnice din Varşovia, Facultatea de arhitectură din Varşovia (Politechnika Warszawska, Wydzial Architektury); titlu profesional de arhitect: inzynier architekt. magister nauk technicznych: inzynier architekt; inzyniera magistra architektury; magistra inzyniera architektury; magistru inzyniera architckta: magister inzynier architekt. (în perioada 1945-1948, titlul: inzynier architekt, magister nauk technicznych, în perioada 1951-1956, titlul: inzynier architekt: în perioada 1954-1957, etapa a 2-a, titlul: inzyniera magistra architektury; în perioada 1957-1959, titlul: inzyniera magistra architektury, în perioada 1959-1964, titlul: magistra inzyniera architektury; în perioada 1964-1982, titlul: magistra inzyniera architckta; în perioada 1983-1990, titlul: magister inzynier architekt; din 1991, titlul: magistra inzyniera architckta)

- Universităţii tehnice din Cracovia, Facultatea de arhitectură din Cracovia (Politechnika Krakowska, Wydzial Architektury); titlul profesional de arhitect: magister inzynier architekt (în perioada 1945-1953, Universitatea de minerit şi metalurgie. Facultatea politehnică de arhitectură - Akadeima Gomiczo-Hutnicza, Politechniczny Wydzial Architektury)

- Universităţii tehnice din Wroclaw, Fucultalea de arhitectură din Wroclaw (Politechnika Wroclawska, Wydziul Architektury); titlu profesional de arhitect: inzynier architekt magister nauk technicznych; magister inzynier Architektury; magister inzynier architekt. (în perioada 1949-1964, titlul: inzynier architekt, magister nauk technicznych, în perioada 1956-1964, titlul: magister inzynier architektury: din 1964, titlul: magister

2006/2007

inzynier architekt)

- Universităţii tehnice din Silezia, Facultatea de arhitectură din Gliwice (Politechnika Slaska, Wydzial Architektury); titlul profesional de arhitect: inzynier architekt; magister inzynier architekt. (în perioada 1545-1955, Facultatea de inginerie şi construcţii -Wydzial Inzynieryjno-Budowlany, titlul: inzynier architekt: în perioada 1961-1969, Facultatea de construcţii industriale şi inginerie generala - Wydzial Budownietwa Przemyslowego 1 Ogolnego, titlul: magister inzynier architekt; în perioada 1969-1976, Facultatea de inginerie şi arhitectură

- Wydzial Budownictwa i Architektury, titlul: magister inzynier architekt: din 1977, Facultatea de arhitectură - Wydzial Architektury, titlul: magister inzynier architekt şi, din 1995, titlul: inzynier architekt)

- Universităţii tehnice din Poznah, Facultatea de arhitectură din Poznan (Politechnika Poznariska, Wydzial Architektury); titlul profesional de arhitect: inzynier architektury; inzynier architekt; magister inzynier architekt (în perioada 1945- 1955, Şcoala de inginerie, facultatea de arhitectură - Szkola Inzynierska, Wydzial Architcktury, titlul: inzynier architektury: din 1978, titlul: magister inzynier architekt si, din 1999, titlul; inzynier architekt)

- Universităţii tehnice din Gdansk, Facultatea de arhitectură din Gdansk (Politechnika Gdanska, Wydzial Architektury): titlul profesional: magister inzynier architekt. (în perioada 1945-1969, Facultatea de arhitectură Wydzial Architektury, în perioada 1969-1971, Facultatea de inginerie şi arhitectură - Wydzial Budownictwa i Architektury, în perioada 1971-1981, Institutul de arhitectură şi amenajarea teritoriului - Instytut Architektury i Urbanistyki, din 1981, Facultatea de arhitectura - Wydzial Architektury)

- Universităţii tehnice din Bialystok, Facultatea de arhitectură din Bialystok (Politechnika Bialostocka, Wydzial Architektury), titlul profesional de arhitect: magister inzynier architekt (în perioada 1975-1989 Institutul de arhitectură - Instytut Architektury)

- Universităţii tehnice din Lodz, Facultatea de construcţii civile, arhitectură şi inginerie a mediului din Lodz (Politechnika Lodzka, Wydzial Budownictwa, Architektury i Inzynierii Srodowiska): titlul profesional de arhitect: inzynier architekt; magister inzynier architekt (în perioada 1973-1993, Facultatea de construcţii civile şi de arhitectură - Wydzial Budownictwa i Architektury şi, din 1992, Facultatea de construcţii civile, arhitectură şi inginerie a mediului - Wydzial Budownictwa, Architektury i Inzynierii Srodowiska; titlul: în perioada 1973-1978, inzynier architekt, din 1978, titlul: magister inzynier architekt)

- Universitătii tehnice din Szczecin, Facultatea de construcţii civile şi arhitectură din Szczecin (Politechnika Szczecinska, Wydzial Budownictwa i Architektury): titlul profesional de arhitect: inzynier architekt; magister inzynier architekt (în perioada 1948-1954, Şcoala superioară de inginerie, Facultatea de arhitectură - Wyzsza Szkola Inzynierska, Wydzial Architektury, titlul: inzynier architekt, din 1970, titlul: magister inzynier architekt şi din 1998, titlul: inzynier architekt)

foaie aceste diplome trebuie să fie însoţite de certificatul de membru eliberat de camera regională a arhitecţilor din Polonia competentă, care conferă dreptul de exercitare a activităţilor in domeniul arhitecturii în Polonia.

Portugal / Portugalia

- Diploma „diploma do curso especial de arquitectura" eliberată de şcolile de arte frumoase din Lisabona şi Porto

- Diploma de arhitect „diploma de arquitecto" eliberată de şcolile de arte frumoase din Lisabona şi Porto

- Diploma „diploma do curso de arquitectura" eliberată de şcolile superioare de arte frumoase din Lisabona şi Porto

- Diploma "diploma de licenciatura em arquitectura" eliberată do Şcoala superioară de arte frumoase din Lisabona

- Diploma „carta de curso de licenciatura em arquitectura" eliberata de Universitatea tehnică din Lisabona şi de Universitatea din Porto

- Licenţa în construcţii civile (licenciatura em engenharia civil) eliberată de Institutul superior tehnic al Universităţii tehnice din Lisabona

- Licenţa în construcţii civile (licenciatura em engenharia civil) eliberată de Facultatea de inginerie (de Engenharia) a Universităţii din Porto

- Licenţa în construcţii civile (licenciatura em engenharia civil) eliberată de Facultatea de ştiinţă şi tehnologie a Universităţii din Coimbra

- Licenţa în construcţii civile, producţie (licenciatura em engenharia civil, producao) eliberată de Universitatea din Minho

1987/1988

România

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" Bucureşti:

- 1953-1966: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti, Arhitect;

- 1967-1974: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti, Diplomă de Arhitect, Specialitatea Arhitectură;

- 1975-1977: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti, Facultatea de Arhitectură, Diplomă de Arhitect, specializarea Arhitectură,

- 1978-1991: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti, Facultatea de Arhitectura

2009/2010

şi Sistematizare, Diploma de Arhitect, specializarea Arhitectura şi Sistematizare,

- 1992-1993: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Diplomă de Arhitect, speciali/avea Arhitectură şi Urbanism;

- 1994-1997: Institutul de Arhitectură .Ion Mincu" Bucureşti, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Diplomă de Licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- 1998-1999: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti, Facultatea de Arhitectură, Diplomă de Licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură".

- din anul 2000: Universitatea de Arhitectură si Urbanism „Ion Mincu" Bucureşti, Facultatea de Arhitectură, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca:

- 1990-1992: Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- 1993-1994: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- 1994-1997: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii, Diplomă de Licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- 1998-1999: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Diplomă de Licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- din anul 2000: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" Iaşi:

- 1993: Universitatea Tehnică „Oh. Asachi" Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- 1994-1999: Universitatea Tehnică „Oh Asachi" Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură. Diplomă de Licentă. profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură:

- 2000-2003: Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- din anul 2004: Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" Iaşi, Facultatea de Arhitectură, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

Uuiversitatea Politehnica din Timişoara:

- 1993-1995: Universitatea Tehnică din Timişoara, Facultatea de Construcţii, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură şi urbanism, specializarea Arhitectură generală;

- 1995-1998: Universitatea Politehnica din Timişoara, Facultatea de Construcţii, Diplomă de Licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- 1998-1999: Universitatea Politehnica din Timişoara, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, Diplomă de Licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură:

- din anul 2000: Universitatea Politehnica din "Timişoara, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură. Universitatea din Oradea:

- 2002: Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecţia Mediului, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

- din anul 2003: Universitatea din Oradea, Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

Universitatea Spini Haret Bucureşti:

- anul 2002: Universitatea Spiru Haret Bucureşti, Facultatea de Arhitectură, Diplomă de Arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură

Slovenija/ Slovenia

- „Univerzitetni diplomirani inzenir arhitekture/univerzitetna diplomirana inzemrka arhitekture" (diplomele universitare de arhitectură) eliberate de Facultatea de arhitectură. însoţite de un certificat eliberat de autoritatea competentă în materie de arhitectură recunoscui de lege, care conferă dreptul de exercitare a activităţilor în domeniul arhitecturii;

- Diploma universitară eliberată de Facultăţile tehnice care acordă titlul „univerzitetni diplomirani inzenir (univ.dipl.inz )/univerzitetna diplomirana inzenirka'', însoţită de un certificat eliberat de autoritatea competentă în materie de arhitectură recunoscut de lege, care conferă dreptul de exercitare a activităţilor în domeniul arhitecturii

2006/2007

Slovensko / Slovacia

- Diploma în specializarea „arhitectură şi construcţii imobiliare" („architektura a pozemne stavitelstvo") eliberată de Universitatea tehnică slovacă (Slovenska vysoka skola technicka) din Bratislava în perioada 1 950-1 952 (titlu: Ing.)

- Diploma în specializarea „arhitectură" („arehitektura") eliberată de Facultatea de arhitectură şi de construcţii imobiliare din cadrul Universităţii tehnice slovace (Fakulta architektury a pozemneho slavitel'stva, Slovenska vysoka skola technicka) din Bratislava în perioada 1 952-1960 (titlu: Ing. arch )

- Diploma în specializarea „construcţii imobiliare" („pozemne stavitel'stvo") eliberată de Facultatea de arhitectură şi de construcţii imobiliare din cadrul Universităţii tehnice slovace (Fakulta architcktury a pozemneho stavitel' stva, Slovenska vysoka skola technieka) din Bratislava în perioada 1952-1960 (titlul: Ing.)

- Diploma în specializarea ,,arhitectură" („architektura") eliberată de Facultatea de construcţii civile din cadrul Universităţii tehnice slovace (Stavebna fakulta, Slovenska

2006/2007

vysoka Skola technicka) din Bratislava în perioada 1961-1976, (titllul: Ing. arch.)

- Diploma în specializarea „construcţii imobiliare" („pozemne stavby") eliberată de Facultatea de construcţii civile din cadrul Universităţii tehnice slovace (Stavebna fakulta, Slovenska vysoka Skola technicka) din Bratislava în perioada 1961-1976, (titlu: Ing.)

- Diploma în specializarea „arhitectură" (,.architcktura") eliberată de Facultatea de arhitectură din cadrul Universităţii tehnice slovace (Fakulta architektury, Slovenska vysoka skola technicka) din Bratislava din 1977, (titlu: Ing.arch.)

- Diploma în specializarea „urbanism" („urbanizmus"') eliberată de Facultatea de arhitectură din cadrul Universităţii tehnice slovace (Fakulta architektury, Slovenska vysoka skola technicka) din Bratislava din 1977 (titlu: Ing, arch.)

- Diploma în specializiirea „construcţii imobiliare" („pozemne slavby") eliberată de Facultatea de constmeţii civile din cadrul Universităţii tehnice slovace (Stavebna fakulta, Slovenska technicka univerzita) din Bratislava în perioada 1977-1997 (titlu: Ing.)

- Diploma în specializarea „arhitectură şi construcţii imobiliare" („architektura a pozemne stavby") eliberată de Facultatea de construcţii civile din cadrul Universităţii telurice slovace (Stavebna fiakulta, Slovenska technieka univerzita) din Bratislava din 1998 (titlu: Ing.)

- Diploma în domeniul „construcţii imobiliare - specializarea arhitectură" („pozemne stavby - specializacia: architcktura") eliberată de Facultatea de construcţii civile din cadrul Universităţii tehnice slovace (Stavebna fakulta, Slovenska technicka univerzita) din Bratislava în 2000 şi 2001 (titlu: Ing.)

- Diploma în specializarea „construcţii imobiliare şi arhitectură"' („pozemne stavby a architektura") eliberată de Facultatea de construcţii civile din cadrul Universităţii tehnice slovace (Stavebna fakulta - Slovenska technicka univerzita) din Bratislava din 2001 (titlu: Ing.)

- Diploma în specializarea „arhitecuiră"* („architektura") eliberată de Academia de arte frumoase şi design (Vysoka skola vytvarnyeh umeni) din Bratislava din 1969 (titlu: Akad. arch. până în 1990; Mgr. în perioada 1990-1992; Mgr. arch. In perioada 1992-1996;Mgr. art. din 1997)

- Diploma în domeniul „construcţii imobiliare" („pozemne stavitel'stvo") eliberată de Facultatea de construcţii civile din cadrul Universităţii tehnice (Stavebna fakulta, Technicka univerzita) din Kosice în perioada 1981-1991 (titlu: Ing.)

Toate aceste diplome trebuie să fie însoţite de următoarele documente:

- Certificat de autorizare eliberat de Camera slovacă a arhitecţilor (Slovenska komora architcktov) din Bratislava, tară precizarea domeniului sau în domeniul „construcţii imobiliare" („pozemne stavby") sau „amenajarea teritoriului" („uzeirme planovanie"')

- Certificat de autorizare eliberat de Camera slovacă a inginerilor constructori civili (Slovenska komora stavebnych inzinierov) din Bratislava în domeniul construcţiilor imobiliare („pozemne stavby"").

Suomi /

Finland / Finlanda

- Diplomele eliberate de catedrele de arhitectură ale universităţilor tehnice şi ale

Universităţii din Oulu (arkkitehti/arkitekt)

- Diplomele eliberate de institutele de tehnologic (rakennusarkkitehti/byggnadsarkitekt)

1997/1998

Sverige /

Suedia

- Diplomele eliberate de Şcoala de arhitcetură a Institutului Regal de Tehnologic, de

Institutul Chalmers de Tehnologie şi de Institutul de Tehnologie din cadrul Universităţii

Lund (arkitekt, diplomă de master în arhitectură)

- Certificatele de membru al Svenska Arkitekters Riksforbund (SAR), în cazul în care

persoanele în cauză au fost pregătite într-unul dintre statele în care se aplică Directiva

2005/36/CE

1997/1998

United

Kingdom /

Regatul Unit al

Marii Britanii

şi al Irlandei de

Nord

- Titlurile conferite ea urmare a promovării unui examen la:

- „Royal Institute of British Architects"

- şcolile de arhitectură ale universităţilor, institutelor politehnice, colegiilor, academiilor, şcolilor de tehnologic şi artă care, la data de 10 iunie 1985, erau recunoscute de „Architects Registration Comicil" al Regatului Unit în scopul înscrierii în Registrul profesiei (Architect)

- Un certificat care prevede faptul că titularul său are un drept dobândit de a-şi păstra titlul profesional de arhitect în temeiul secţiunii 6 alineatul (1) litera (a), al secţiunii 6 alineatul (1) litera (b) sau al secţiunii 6 alineatul (1) din Legea privind înregistrarea arhitecţilor din 1931 (Architect)

- Un certificat care prevede faptul că titularul său are un drept dobândit de a-şi păstra titlul profesional de arhitect în temeiul secţiunii 2 din Legea privind înregistrarea arhitecţilor din 1938 (Architect)

1987/1988

ANEXA Nr. 3

la norme

Diplomele sau alte documente similare eliberate de instituţiile de învăţământ superior din România

I. Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti

a) 1953-1966 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti: arhitect;

b) 1967-1974 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti: diplomă de arhitect, specialitatea Arhitectură;

c) 1975-1977 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură: diplomă de arhitect, specializarea Arhitectură;

d) 1978-1991 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură şi Sistematizare: diplomă de arhitect, specializarea Arhitectură şi Sistematizare;

e) 1992-1993 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism: diplomă de arhitect, specializarea Arhitectură şi Urbanism;

f) 1994-1997 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

g) 1998-1999 - Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

h) din anul 2000 până în prezent: Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

II. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

a) 1990-1992 - Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

b) 1993-1994 - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

c) 1994-1997 - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

d) 1998-1999 - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

e) din anul 2000 până în prezent - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

III. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi

a) 1993 - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

b) 1994-1999 - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

c) 2000-2003 - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

d)din 2004 - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi, Facultatea de Arhitectură: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

IV. Universitatea Politehnica din Timişoara

a) 1993-1995 - Universitatea Tehnică din Timişoara, Facultatea de Construcţii: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură şi urbanism, specializarea Arhitectură generală;

b) 1995-1998 - Universitatea Politehnica din Timişoara, Facultatea de Construcţii: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

c) 1998-1999 - Universitatea Politehnica din Timişoara, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: diplomă de licenţă, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

d) din anul 2000 până în prezent - Universitatea Politehnica din Timişoara, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

V. Universitatea din Oradea

a) 2002 - Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecţia Mediului, diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură;

b) din anul 2003 până în prezent - Universitatea din Oradea, Facultatea de Arhitectură şi Construcţii: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.

VI. Universitatea Spiru Haret Bucureşti

a) din anul 2002 până în prezent - Universitatea Spiru Haret Bucureşti, Facultatea de Arhitectură: diplomă de arhitect, profilul Arhitectură, specializarea Arhitectură.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 932/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 932 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu