Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 804 din 14 iulie 2005

privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse materiale pentru pardoseli rigide

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 731 din 11 august 2005


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 8 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prezenta hotarare stabileste Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse materiale pentru pardoseli rigide.
    Art. 2
    Prevederile prezentei hotarari se aplica materialelor pentru pardoseli interioare/exterioare, fara vreo functie structurala relevanta: piatra naturala, piatra aglomerata, elemente de pavaj din beton, dale de tip terrazzo, dale de ceramica si dale de argila.
    Art. 3
    Performanta de mediu a produselor prevazute la art. 2 si compatibilitatea utilizarii acestora cu cerintele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevazute in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare.
------------
    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    Art. 4
    (1) Cerintele specifice de evaluare, verificare si incercare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse materiale pentru pardoseli rigide. Metodele de evaluare, verificare si incercare, altele decat cele indicate pentru fiecare criteriu de performanta, se utilizeaza cu acceptul autoritatii competente pentru acordarea etichetei ecologice - Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor -, denumita in continuare autoritate competenta, in conditii de echivalenta.
    (2) Operatorul economic - producator, importator, prestator de servicii sau comerciant - care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa furnizeze declaratii, documentatii, analize, rapoarte de incercare sau alte documente care sa demonstreze conformitatea produsului cu criteriile de acordare a etichetei ecologice.
    (3) In situatii justificate, autoritatea competenta poate cere operatorului economic care solicita acordarea etichetei ecologice sa furnizeze documente suplimentare care sa demonstreze conformitatea produsului cu criteriile prezentate in anexa sau poate cere verificari independente.
    (4) La evaluarea solicitarilor pentru acordarea etichetei ecologice si monitorizarea conformarii cu criteriile prevazute in anexa, autoritatea competenta ia in considerare certificarea, la operatorul economic care solicita acordarea etichetei ecologice, a sistemului de management de mediu, conform Standardului SR EN ISO 14001:1997 sau prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare si coordonare a schemelor de management de mediu si audit (EMAS) in vederea participarii voluntare a organizatiilor la aceste scheme. Implementarea si certificarea acestui sistem de management de mediu nu sunt obligatorii.
    (5) Daca este posibil, incercarile se efectueaza in laboratoare acreditate care indeplinesc cerintele generale ale Standardului SR EN ISO 17025:2001 sau ale unui standard echivalent.
    Art. 5
    Numarul de cod atribuit grupului de produse materiale pentru pardoseli rigide in scopuri administrative este 021.
    Art. 6
    Prezenta hotarare se aplica pana la data de 31 martie 2006. Daca pana la data de 31 martie 2006 nu au fost adoptate criterii de acordare a etichetei ecologice revizuite pentru aceasta grupa de produse, prezenta hotarare se aplica pana la data de 31 martie 2007.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Prezenta hotarare transpune Decizia Comisiei Europene 2002/272/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare materialelor pentru pardoseli rigide, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 094/2002.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                       Sulfina Barbu

                       Ministrul integrarii europene,
                       Ene Dinga

    ANEXA 1

    CRITERII DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE PENTRU GRUPUL DE PRODUSE MATERIALE PENTRU PARDOSELI RIGIDE

    Criteriile de acordare a etichetei ecologice promoveaza cu precadere:
    a) reducerea efectelor asupra habitatelor si a resurselor asociate,
    b) reducerea consumului de energie,
    c) reducerea deversarii in mediu a substantelor toxice sau poluante,
    d) reducerea folosirii de substante periculoase,
    e) informarea consumatorului, astfel incat acesta sa poata folosi produsul intr-un mod eficient, care reduce intreg impactul asupra mediului.
    Criteriile de acordare a etichetei ecologice sunt stabilite la niveluri care promoveaza etichetarea materialelor pentru pardoseli rigide produse cu un impact scazut asupra mediului.

    Cerinte de evaluare si verificare
    Cerintele de evaluare si verificare specifice sunt indicate in cadrul fiecarui criteriu.
    Grupa de produse cuprinde doua subgrupe majore: "produse naturale" si "produse transformate".
    a) Produsele naturale definite conform CEN/TC 246 sunt fragmente de piatra naturala si includ marmura, granitul si alte pietre naturale, cum ar fi piatra naturala ale carei caracteristici tehnice sunt, in general, diferite de cele ale marmurei si granitului definite conform CEN/TC 246/N.237 prEN 12670 "Pietre naturale - Terminologie". In general, asemenea pietre nu iau imediat aspectul de oglinda dupa polizare si nu sunt extrase in blocuri: gresia, cuartitul, ardezia, tuful, sistul.
    b) Produsele transformate pot fi subimpartite in produse intarite si produse arse. Produsele intarite sunt pietrele aglomerate, elementele de pavaj din beton si dalele de tip terrazzo. Produsele arse sunt dalele de ceramica si cele de argila.
    Pietrele aglomerate sunt produse industriale realizate dintr-un amestec de agregate, in special din pietris natural si un liant definit conform CEN/TC 246-229. Pietrisul este format din masa granulara de marmura si granit de cariera, iar liantul este facut din componenti artificiali, cum sunt rasina nesaturata de poliester sau cimentul hidraulic. Aceasta grupa include si pietrele artificiale si marmura compactata.
    Elementele de pavaj din beton sunt produse pentru imbracarea pardoselilor exterioare si sunt obtinute prin amestecarea nisipurilor, pietrisului, cimentului, pigmentilor anorganici si aditivilor prin vibrocompresare, conform CEN/TC 178. Aceasta grupa include si dalele de beton si tiglele de beton.
    Dalele de tip terrazzo sunt un element compactat corespunzator, de forma si grosime uniforma, care indeplineste cerintele geometrice specifice definite conform CEN/TC 229. Placile sunt intr-un strat sau in doua. Placile dintr-un singur strat sunt in intregime facute din granule de mozaic sau aschii dintr-un agregat adecvat, incastrate in ciment alb sau cenusiu si apa. Placile din doua straturi sunt realizate din stratul de uzura sau primul strat, cu compozitie similara celor dintr-un singur strat, si dintr-un al doilea strat, cunoscut ca strat de sprijin sau strat betonat de baza, a carui suprafata nu este expusa in timpul folosirii normale si care poate fi partial indepartat. Dalele ceramice sunt placi subtiri din argila si/sau alte materii prime anorganice, precum feldspatul si cuartul, definite conform CEN/TC 67. Ele sunt, in general, modelate prin extrudare sau presare la temperatura ambientala, sunt uscate si apoi arse la temperaturi necesare dezvoltarii proprietatilor cerute. Dalele pot fi glazurate sau neglazurate, sunt necombustibile si, in general, neafectate de lumina.
    Dalele de argila sunt placi care indeplinesc anumite cerinte de forma si de dimensiune, sunt folosite pentru suprafata grosiera a pavajelor si se produc mai mult din argila sau alte materiale, cu sau fara aditionari, conform CEN. Greutatea specifica a acestor placi nu trebuie sa depaseasca 40 kg/mp.
    Daca exista indicatii in acest sens, anumite criterii se aplica in mod specific uneia din subgrupele mentionate anterior. Daca nu se fac mentiuni speciale, criteriul se aplica la toate produsele. Detaliile privind metodele de calcul sunt indicate in anexa tehnica.

                                  CRITERII

    1. Extractia materiilor prime

    1.1. Gestionarea extractiei - numai pentru produse naturale
    Punctajul total de gestionare a extractiei pentru pietre naturale se calculeaza ca punctaj total pe baza unei matrice de noua indicatori principali. Punctajul final rezulta din suma punctajelor individuale obtinute la fiecare indicator, dupa inmultirea cu un factor de ponderare corectiva - W, daca este cazul, conform metodelor de calcul prevazute la pct. A1 din anexa tehnica. Carierele trebuie sa ajunga la punctajul ponderat de cel putin 25 de puncte. Punctajul pentru fiecare indicator este intre limitele indicate de limita de excludere, daca aceasta este mentionata.
    In plus, trebuie indeplinite toate conditiile urmatoare:
    a) nu trebuie sa existe nici o interferenta cu un bazin acvatic izolat, conform pct. A1 din anexa tehnica,
    b) nu trebuie sa existe nici o interferenta cu mase de apa de suprafata, cu lucrari de captare sau cu izvoare, cu o masa de apa inclusa in Registrul zonelor protejate stabilit de statul membru potrivit dispozitiilor Legii nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, sau daca debitul mediu al cursului de apa este > 5 mc/s, conform metodei de calcul prevazute la pct. A1 din anexa tehnica,
    c) trebuie sa existe un sistem inchis de recuperare a apei reziduale pentru a evita dispersia acesteia in mediu si pentru a alimenta bucla de reciclare. Apa se mentine in apropierea locului unde este utilizata pentru exploatarea carierei si apoi este transportata prin conducte inchise la o instalatie adecvata de tratare. Dupa purificare, apa este reciclata.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte calculul punctajului total de gestionare a extractiei si datele corespunzatoare fiecaruia dintre cei noua indicatori aratand, printre altele, ca fiecare punctaj se incadreaza in limitele corespunzatoare limitei de excludere, daca se mentioneaza o astfel de limita de excludere, in conformitate cu matricea prezentata in tabelul nr. 1 si cu instructiunile corespunzatoare de la pct. A1 din anexa tehnica. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa furnizeze si o documentatie de sprijin si declaratie/declaratii care sa dovedeasca respectarea tuturor criteriilor mentionate anterior.

    Tabelul nr. 1

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - 5 (excelent)
    B - 3 (bine)
    C - 1 (suficient)
    D - Limita de excludere
    E - Ponderari relative
________________________________________________________________________________
    Indicator  |               Note              |            Punctaj
               |                                 |______________________________
               |                                 |  A   |   B  |   C  |  D  | E _______________|_________________________________|______|______|______|_____|___
1.1. Raport    |Apa reziduala recirculata        |> 95  |95 -  |84 -  |< 80 |W4
de recirculare |--------------------------- * 100|      |85    |80    |     |
a apei         |Apa totala care iese din         |      |      |      |     |
               |proces                           |      |      |      |     |
               |Vezi anexa tehnica A3            |      |      |      |     |
_______________|_________________________________|______|______|______|_____|___
1.2. Gradul de |mp arie compromisa (frontul de   |< 15  |15 -  |31 -  |> 50 |W1,
simultaneitate |cariera + halda de steril        |      |30    |50    |     |W2,
a reabilitarii |activa)/mp arie autorizata (%)   |      |      |      |     |W3
_______________|_________________________________|______|______|______|_____|___
1.3.           |mc blocuri comerciale/|Marmura   |> 40  |40 -  |29 -  |< 20 | -
Recuperarea    |mc material extras (%)|          |      |30    |20    |     |
blocurilor     |                      |__________|______|______|______|_____|
               |                      |Granit    |> 50  |50 -  |39 -  |< 30 |
               |                      |          |      |40    |30    |     |
               |                      |__________|______|______|______|_____|
               |                      |Altele    |> 20  |20 -  |14 -  |< 10 |
               |                      |          |      |15    |10    |     |
_______________|______________________|__________|______|______|______|_____|___
1.4. Aprecierea|mc material util/mc   |Marmura   |> 60  |60 -  |44 -  |< 35 | -
resursei       |material extras (%)   |          |      |45    |35    |     |
naturale       |                      |__________|______|______|______|_____|
               |                      |Granit    |> 60  |60 -  |44 -  |< 35 |
               |                      |          |      |45    |35    |     |
               |                      |__________|______|______|______|_____|
               |                      |Altele    |> 50  |50 -  |34    |< 25 |
               |                      |          |      |35    |25    |     |
_______________|______________________|__________|______|______|______|_____|___
1.5. Conditii  |Numarul total de ore  |Incarcator|< 3,5 |3,5 - |> 5,5 | -   | -
de functionare |lucrate/productia     |pe roti   |      |5,5   |      |     |
pentru         |anuala (h/mc)         |__________|______|______|______|_____|
echipamentul   |                      |Excavator |< 2,5 |2,5 - |> 3,0 | -   |
de lucru       |                      |          |      |3,0   |      |     |
_______________|______________________|__________|______|______|______|_____|___
1.6. Calitatea |Valoarea anuala limita masurata  |< 20  |20 -  |101 - |> 150|W1,
aerului        |de-a lungul limitei suprafetei   |      |100   |150   |     |W3
               |carierei                         |      |      |      |     |
               |PM 10 particule in suspensie     |      |      |      |     |
               |(micrograme/Nmc)                 |      |      |      |     |
               |Metoda de testare standard SR EN |      |      |      |     |
               |12341:2002                       |      |      |      |     |
_______________|_________________________________|______|______|______|_____|___
1.7. Calitatea |Materii in suspensie (mg/l)      |< 15  |15 -  |31 -  |> 40 |W1,
apei           |Metoda de testare standard       |      |30    |40    |     |W2,
               |ISO 5667-17                      |      |      |      |     |W3,
               |                                 |      |      |      |     |W
_______________|_________________________________|______|______|______|_____|___
1.8. Zgomot    |Masurat de-a lungul limitei      |< 30  |30 -  |56 -  |> 60 |W1,
               |suprafetei carierei (dB(A))      |      |55    |60    |     |W3
               |Metoda de testare standard       |      |      |      |     |
               |SR ISO 1996/1                    |      |      |      |     |
_______________|_________________________________|______|______|______|_____|___
1.9. Impactul  |Vezi punctul A1 din anexa tehnica|0 - 10|> 10 -|> 20 -|> 30 |W1,
vizual         |                                 |      |20    |30    |     |W3
_______________|_________________________________|______|______|______|_____|___

    Lista factorilor de pondere corectiva - se vor folosi numai unde se specifica:

    W1. Conservarea naturii: Daca zona carierei este localizata in:
    a) situri de importanta comunitara, notificate in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 462/2001,
    b) zonele din reteaua Natura 2000, compuse din zone de protectie speciala conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000,
    c) zone echivalente pentru zonele din afara Comunitatii Europene care intra sub incidenta dispozitiilor Legii nr. 58/1994 pentru ratificarea Conventiei Natiunilor Unite privind diversitatea biologica, semnata la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992.
    atunci W1 este relevant pentru urmatorii indicatori: gradul de simultaneitate a reabilitarii - 1.2, calitatea aerului - 1.6, calitatea apei - 1.7, zgomotul - 1.8., impactul vizual - 1.9. Aceleasi norme se aplica in cazul in care cariera este in afara unor astfel de locuri, dar poate avea un efect semnificativ asupra lor, fie individual, fie in combinatie cu alte planuri si proiecte. Ponderea corespunzatoare specifica este 0,3.
    d) Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie insotita de documentatia aferenta pentru a demonstra ca zona carierei este localizata in/sau adiacent la situri de importanta comunitara in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000, conform detaliilor de mai sus. Siturile care formeaza zonele retelei Natura 2000 sunt cuprinse in lista si raportate pe harti elaborate de statele membre. In afara Comunitatii Europene, agentul economic trebuie sa prezinte o declaratie insotita de documentatia aferenta pentru a demonstra ca zona carierei este amplasata in sau adiacent zonelor protejate conform prevederilor din Legea nr. 58/1994 pentru ratificarea Conventiei Natiunilor Unite privind diversitatea biologica, semnata la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992.

    W2. Protectia solului: pentru indicatorii gradul de simultaneitate a reabilitarii - 1.2. si calitatea apei - 1.7., se iau in considerare trei valori diferite de ponderare conform tabelului nr. 2, ca functie a utilizarii potentiale a solului - vezi punctul A1 din anexa tehnica pentru detalii:

    Tabelul nr. 2
________________________________________________________________________________
Protectia solului |Clasele I - II |Clasele III - IV - V |Clasele VI - VII - VIII
__________________|_______________|_____________________|_______________________
Pondere           |      0,3      |         0,5         |           0,8
__________________|_______________|_____________________|_______________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia aferenta, inclusiv o harta, privind clasificarea sitului carierei dupa potentialul solului.

    W3. Densitatea populatiei din asezarile care sunt cuprinse pe o raza de 5 km - distanta de amplasamentul carierei: indicatorii care urmaresc gradul de simultaneitate a reabilitarii - 1.2., calitatea aerului - 1.6., calitatea apei - 1.7., zgomotul - 1.8., impactul vizual - 1.9. sunt ponderati in functie de trei domenii de densitate conform tabelului nr. 3:

    Tabelul nr. 3
________________________________________________________________________________
Densitatea | > 100 locuitori/km^2| 20 - 100 locuitori/km^2| < 20 locuitori/km^2
populatiei |                     |                        |
___________|_____________________|________________________|_____________________
Pondere    |      0,5 (0,6)      |       0,7 (0,84)       |         0,9
___________|_____________________|________________________|_____________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o harta si documentatia corespunzatoare pentru verificarea densitatii populatiei din asezarile care sunt cuprinse pe o raza de 5 km - distanta de marginea carierei - zona autorizata. In cazul unor cariere existente si a unor asezari in expansiune in zona in cauza, se foloseste factorul de pondere indicat intre paranteze. Acesta nu se refera la extinderi majore ale zonelor deja autorizate cu asemenea cariere > 75% .

    W4. In cazul interferentei unei cariere cu mase de apa de suprafata - debit mediu < 5 mc/s, ponderarea este de 0,5 la ambii indicatori care se refera la raportul de reciclare a apei - 1.1. si la calitatea apei - 1.7.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia corespunzatoare pentru a demonstra daca exista sau nu o interferenta intre cariera si masa de apa de suprafata.

    1.2. Gestionarea extractiei - numai pentru produsele transformate
    Materiile prime folosite la producerea de pardoseli rigide trebuie sa respecte cerintele privitor la activitatile de extractie conform tabelului nr. 4:

    Tabelul nr. 4
________________________________________________________________________________
                Parametru             |                  Limita
______________________________________|_________________________________________
Proiect de activitate de extractie si |Este nevoie de un raport tehnic care sa
reconstructie ecologica               |includa o declaratie a agentului economic
                                      |in care sa demonstreze ca activitatea de
                                      |extractie si reconstructie ecologica sunt
                                      |in deplina conformitate cu Ordonanta de
                                      |urgenta a Guvernului nr. 236/2000.
                                      |
                                      |In zonele din afara Comunitatii Europene
                                      |este nevoie de un raport tehnic similar
                                      |pentru a demonstra respectarea
                                      |prevederilor din Legea nr. 58/1994 pentru
                                      |ratificarea Conventiei Natiunilor Unite
                                      |privind diversitatea biologica, semnata
                                      |la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992 si
                                      |cunoasterea strategiei nationale pentru
                                      |biodiversitate si planurile de actiune,
                                      |daca exista.
______________________________________|_________________________________________
           Impact vizual              |                x% </= 30
       Vezi anexa tehnica A1          |
______________________________________|_________________________________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele si documentele respective, inclusiv o harta a zonei.

    2. Selectarea materiilor prime - pentru toate produsele pentru pardoseli

    Materiilor prime nu li se pot adauga nici un fel de substante sau preparate carora li se atribuie sau li se poate atribui la momentul solicitarii una din urmatoarele fraze de risc sau o combinatie a acestora:

    R45 (poate cauza cancer);
    R46 (poate provoca modificari genetice ereditare);
    R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice);
    R51 (toxic pentru organismele acvatice);
    R52 (nociv pentru organismele acvatice);
    R53 (poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediul acvatic);
    R60 (poate afecta fertilitatea);
    R61 (poate provoca efecte adverse asupra copilului in timpul sarcinii);

    potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase,
    Datorita beneficiilor ecologice ale reciclarii materialelor, prezentele criterii nu se aplica la cota de materiale reciclate in bucla inchisa folosite in proces si definite la punctul A2 din anexa tehnica.
    Cand se folosesc in aditivi cu plumb, cadmiu si antimoniu sau oricare dintre compusii lor, continutul acestora nu trebuie sa depaseasca urmatoarele limite specifice prevazute in tabelul nr. 5:

    Tabelul nr. 5
________________________________________________________________________________
               Parametru              |   Limita - % din greutatea glazurilor
______________________________________|_________________________________________
Plumb                                 |                   0,5
______________________________________|_________________________________________
Cadmiu                                |                   0,1
______________________________________|_________________________________________
Antimoniu                             |                   0,25
______________________________________|_________________________________________

    Nu este permisa prezenta azbestului in materiile prime folosite pentru produsele naturale sau transformate.
    Se limiteaza folosirea de rasini cu poliesteri in productie la 10% din greutatea totala a materiilor prime.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte formula chimica si mineralogica a materiilor prime, impreuna cu o declaratie de conformare la criteriile mentionate anterior.

    3. Operatii de finisare - numai pentru produsele naturale

    Operatiile de finisare a produselor naturale se efectueaza conform cerintelor prevazute in tabelul nr. 6:

    Tabelul nr. 6
________________________________________________________________________________
  Parametru |                         Limita                        | Metoda de
            |                                                       | incercare
____________|_______________________________________________________|___________
Emisii de   | PM < 150 micrograme/Nmc                               | Standard
particule in|                                                       | SR EN
aer         |                                                       | 12341:2002
____________|_______________________________________________________|___________
Emisii de   | < 210 mg/Nmc                                          |
stiren in   |                                                       |
aer         |                                                       |
____________|_______________________________________________________|___________
Raport de   | Raport de recirculare =                               | Anexa
recirculare |      Apa reziduala recirculata                        | tehnica A3
a apei      | = ------------------------------- * 100 >/= 90%       |
            |   Apa totala care iese din proces                     |
____________|_______________________________________________________|___________
Emisie de   | < 40 mg/l                                             | Standard
solide in   |                                                       | ISO
suspensie in|                                                       | 5667-17
apa         |                                                       |
____________|_______________________________________________________|___________
Emisie de Cd| < 0,015 mg/l                                          | Standard
in apa      |                                                       | SR ISO
            |                                                       | 8288:2001
____________|_______________________________________________________|___________
Emisie de   | < 0,15 mg/l                                           | Standard
Cr(VI) in   |                                                       | SR ISO
apa         |                                                       | 11083:1998
____________|_______________________________________________________|___________
Emisie de Fe| < 1,5 mg/l                                            | Standard
in apa      |                                                       | SR ISO
            |                                                       | 6332:1996
____________|_______________________________________________________|___________
Emisie de Pb| < 0,15 mg/l                                           | Standard
in apa      |                                                       | SR ISO
            |                                                       | 8288:2001
____________|_______________________________________________________|___________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte analiza si rapoartele de incercare corespunzatoare pentru fiecare parametru de emisie masurat in toate punctele de emisie. Acolo unde nu se specifica metoda de incercare, organismele competente trebuie sa se bazeze, dupa caz, pe declaratii sau documentatii primite de la agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice si/sau pe verificari independente.

    4. Procesul de productie - numai pentru produsele transformate

    4.1. Consumul de energie
    Consumul de energie se calculeaza ca necesar de energie consumata pentru proces - PER pentru piatra aglomerata si dalele de tip terrazzo sau ca necesar de energie pentru ardere - ERF pentru dalele ceramice si cele de argila.

    NOTA:
    Toate aceste limite sunt exprimate in MJ/mp de produs final gata de vanzare. Acest criteriu nu se aplica la dalele de pavaj de beton sau la etapa de ardere a placilor decorative.

    A. Limita necesarului de energie consumata pentru proces - PER
    Necesarul de energie consumata pentru proces - PER pentru fabricarea pietrei aglomerate si a dalelor de tip terrazzo nu trebuie sa depaseasca limitele prezentate in tabelul nr. 7:

    Tabelul nr. 7
___________________________________________________________
                     | Limita (MJ/mp) | Metoda de incercare
_____________________|________________|____________________
Piatra aglomerata    |       100      |   Anexa tehnica A4
_____________________|________________|____________________
Dale de tip terrazzo |        60      |   Anexa tehnica A4
_____________________|________________|____________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic trebuie sa calculeze PER conform instructiunilor din anexa tehnica A4 si trebuie sa prezinte autoritatii competente rezultatele si documentatia solicitata de catre aceasta.

    B. Limita necesarului de energie pentru ardere - ERF
    Necesarul de energie pentru etapele de ardere - ERF a dalelor de ceramica si de argila nu trebuie sa depaseasca limitele prezentate in tabelul nr. 8:

    Tabelul nr. 8
___________________________________________________________________________
                            | Limita (MJ/mp) |     Metoda de incercare
____________________________|________________|_____________________________
Dale de ceramica - greutate |       50       | punctul A4 din anexa tehnica
specifica </= 19 kg/mp      |                |
____________________________|________________|_____________________________
Dale de ceramica - greutate |       70       | punctul A4 din anexa tehnica
specifica > 19 kg/mp        |                |
____________________________|________________|_____________________________
Dale de argila - greutate   |       60       | punctul A4 din anexa tehnica
specifica </= 40 kg/mp      |                |
____________________________|________________|_____________________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa calculeze ERF conform instructiunilor din punctul A4 din anexa tehnica si sa prezinte autoritatii competente rezultatele si documentatia solicitata de catre aceasta.

    4.2. Folosirea apei
    Apa reziduala produsa prin procesele incluse in lantul de productie trebuie sa atinga un raport de recirculare de cel putin 90% . Raportul de recirculare se calculeaza ca raportul dintre apa uzata recirculata, in interiorul sau in afara instalatiei, si apa totala care iese din proces, conform definitiei din anexa tehnica A3.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte calculul raportului de recirculare, inclusiv date primare privind apa reziduala totala produsa, apa recirculata, cantitatea si sursa de apa pura utilizata in proces.

    4.3 Emisii in aer

    Piatra aglomerata
    Emisiile in aer pentru intregul proces de fabricatie nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute in tabelul nr. 9:

    Tabelul nr. 9
_____________________________________________________
  Parametru    | Limita (mg/mp) | Metoda de incercare
_______________|________________|____________________
Macroparticule |       300      | Standard ISO 9096
_______________|________________|____________________
NOx            |       1200     | Standard ISO 11564
_______________|________________|____________________
SO2            |       850      | Standard ISO 7935
_______________|________________|____________________
Stiren         |       2000     |          -
_______________|________________|____________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia si rapoartele de incercare corespunzatoare pentru fiecare parametru de emisie mentionat anterior, conform indicatiilor din anexa tehnica A5. Acolo unde nu se specifica metoda de incercare sau se mentioneaza ca aceasta este utilizata pentru verificare sau monitorizare, autoritatea competenta trebuie sa se bazeze, dupa caz, pe declaratii si documentatia furnizata de agentul economic si/sau pe verificari independente.

    Dale de ceramica
    Emisiile totale in aer de macroparticule in cazul presarii, glazurarii si uscarii prin pulverizare "emisii reci" nu trebuie sa depaseasca 5 g/mp.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatie si rapoarte de incercare corespunzatoare, conform indicatiilor din anexa tehnica A5.
    Emisiile in aer, doar pentru etapa de ardere, nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute in tabelul nr. 10:

    Tabelul nr. 10
_______________________________________________________
  Parametru    | Limita (mg/mp) | Metoda de incercare
_______________|________________|______________________
Macroparticule |       200      | Standard ISO 9096
_______________|________________|______________________
F              |       200      | Standard ISO/CD 15713
_______________|________________|______________________
NOx            |       2500     | Standard ISO 11564
_______________|________________|______________________
SO2            |       1500     | Standard ISO 7935
_______________|________________|______________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatie si rapoarte de incercare corespunzatoare pentru fiecare parametru de emisie, conform indicatiilor din anexa tehnica A5.

    Dale de argila
    Emisiile in aer rezultate din etapa de ardere a dalelor ceramice nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute in tabelul nr. 11:

    Tabelul nr. 11
_______________________________________________________
  Parametru    | Limita (mg/mp) | Metoda de incercare
_______________|________________|______________________
Macroparticule |       250      | Standard ISO 9096
_______________|________________|______________________
F              |       200      | Standard ISO/CD 15713
_______________|________________|______________________
NOx            |       3000     | Standard ISO 11564
_______________|________________|______________________
SO2            |       2000     | Standard ISO 7935
_______________|________________|______________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatie si rapoarte de incercare corespunzatoare pentru fiecare parametru de emisie, conform indicatiilor din anexa tehnica A5.

    Dale de tip terrazzo si elemente de pavaj din beton
    Emisiile in aer rezultate din intreg procesul de fabricatie nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute in tabelul nr. 12:

    Tabelul nr. 12
_______________________________________________________
  Parametru    | Limita (mg/mp) | Metoda de incercare
_______________|________________|______________________
Macroparticule |       300      | Standard ISO 9096
_______________|________________|______________________
NOx            |       2000     | Standard ISO 11564
_______________|________________|______________________
SO2            |       1500     | Standard ISO 7935
_______________|________________|______________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatie si rapoarte de incercare corespunzatoare pentru fiecare parametru de emisie mentionat anterior, conform indicatiilor din anexa tehnica A5.

    4.4. Emisii in apa
    Dupa tratarea apei reziduale fie in interiorul fie in exteriorul instalatiei, parametrii urmatori nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute in tabelul nr. 13:

    Tabelul nr. 13
_______________________________________________________________________________
Emisie de materii in suspensie in apa | 40 mg/l    | Standard ISO 5667-17
______________________________________|____________|___________________________
Emisie de Cd in apa                   | 0,015 mg/l | Standard SR ISO 8288:2001
______________________________________|____________|___________________________
Emisie de Cr(VI) in apa               | 0,15 mg/l  | Standard SR ISO 11083:1998
______________________________________|____________|___________________________
Emisie de Fe in apa                   | 1,5 mg/l   | Standard SR ISO 6332:1996
______________________________________|____________|___________________________
Emisie de Pb in apa                   | 0,15 mg/l  | Standard SR ISO 8288:2001
______________________________________|____________|___________________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia si rapoartele de incercare corespunzatoare care sa evidentieze respectarea prevederilor acestui criteriu, conform indicatiilor punctului A5 din anexa tehnica.

    4.5. Ciment
    Folosirea de materii prime la producerea cimentului trebuie sa se conformeze cerintelor privind gestionarea extractiei aplicabile produselor transformate - 1.2.
    Produsele care folosesc ciment in procesul de productie trebuie sa prezinte urmatoarele informatii:
    a) consumul energetic pentru obtinerea cimentului inclus in orice produs este de maxim 3800 MJ/t din necesarul de energie consumata pentru proces - PER, calculat conform indicatiilor de la punctul A4 din anexa tehnica.
    b) cimentul inclus in orice produs se obtine respectand limitele de emisie in aer a indicatorilor prezentati in tabelul nr. 14:

    Tabelul nr. 14
_____________________________________________________
  Parametru    |  Limita (g/t)  | Metoda de incercare
_______________|________________|____________________
Praf           |       65       | Standard ISO 9096
_______________|________________|____________________
SO2            |       350      | Standard ISO 11632
_______________|________________|____________________
NOx            |       900      | Standard ISO 11564
_______________|________________|____________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatie si rapoarte de incercare corespunzatoare pentru PER si emisiile in aer rezultate in urma fabricarii cimentului.

    5. Gestionarea deseurilor

    Toate instalatiile implicate in fabricarea produsului trebuie sa aiba un sistem de evacuare a deseurilor si a produselor reziduale obtinute din fabricarea produsului respectiv. Sistemul trebuie sustinut cu documente si explicat in cadrul solicitarii, incluzand informatii cu privire la cel putin urmatoarele trei aspecte:
    a) procedurile de separare si folosire a materialelor reciclabile din fluxul de deseuri,
    b) procedurile de recuperare a materialelor pentru alte utilizari,
    c) procedurile de manipulare si eliminare a deseurilor periculoase.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia corespunzatoare.

    5.1. Recuperarea deseurilor - numai pentru produsele transformate
    Cel putin 70% in greutate din deseurile totale generate de proces sau de procese se recupereaza in conformitate cu termenii generali si definitiile stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia corespunzatoare pe baza, de exemplu, unor bilanturi si/sau a unor sisteme de raportare pentru mediu, indicand ratele de recuperare realizate intern sau extern, de exemplu, prin reciclare, refolosire sau recuperare/regenerare.

    6. Faza de utilizare

    6.1. Eliberarea de substante periculoase - doar pentru placile glazurate
    Pentru a controla eliberarea potentiala de substante periculoase in timpul etapei de folosire si la sfarsitul duratei de viata a placilor glazurate, produsele trebuie verificate conform incercarii din standardul SR EN ISO 10545-15:1999. Parametrii Pb si Cd nu trebuie sa depaseasca limitele prezentate in tabelul nr. 15:

    Tabelul nr. 15
___________________________________________________________________
  Parametru    |  Limita (mg/mp)  |       Metoda de incercare
_______________|__________________|_________________________________
Pb             |        80        | Standard SR EN ISO 10545-15:1999
_______________|__________________|_________________________________
Cd             |        7         | Standard SR EN ISO 10545-15:1999
_______________|__________________|_________________________________

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o analiza si rapoarte de incercare cu privire la parametrii de emisie mentionati anterior. Aceasta include o declaratie de conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii si cu standardele armonizate create de CEN.

    7. Adecvare pentru utilizare

    Produsul trebuie sa fie adecvat pentru utilizare. Dovezile in acest sens pot include date din metodele corespunzatoare de incercare ISO, CEN sau altele echivalente, cum ar fi protocoale de incercare la nivel national sau ale firmei in cauza.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte detalii privind protocolul de incercare, impreuna cu o declaratie ca produsul este adecvat pentru a fi utilizat, pe baza tuturor celorlalte informatii despre cea mai buna aplicatie pentru utilizatorul final. Conform Hotararii Guvernului nr. 622/2004, un produs este presupus a fi adecvat pentru utilizare daca se conformeaza unui standard armonizat, unui argument tehnic european sau unei specificatii tehnice nearmonizate recunoscute la nivel comunitar. Marcajul european de conformitate "CE", pentru produsele de constructii sau marcajul national de conformitate "CS" pentru produsele de constructii, aplicat in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 622/2004, ofera producatorilor un atestat de conformitate usor de recunoscut si poate fi suficienta in acest context. Recunoasterea marcajului national de conformitate "CS" este valabila pana la data de 01 ianuarie 2007.

    8. Informatii pentru consumator

    Produsul se comercializeaza impreuna cu informatii relevante pentru utilizator, care sa-i ofere acestuia recomandari privind utilizarea generala si tehnica adecvata, precum si informatii privind intretinerea produsului. Pe ambalaj si/sau pe documentatia insotitoare a produsului figureaza urmatoarele:
    a) informatii ca produsului i-a fost atribuita eticheta ecologica, cu o scurta, dar specifica explicatie despre ce inseamna aceasta, pe langa informatia generala prevazuta de rubrica 2 din marcaj.
    b) recomandari de utilizare si intretinere a produsului. Aceasta informatie ar trebui sa evidentieze toate instructiunile relevante, in special referitoare la intretinerea si utilizarea produselor destinate exteriorului. Dupa caz, ar trebui sa se faca referire la caracteristicile produsului in conditii climatice dificile sau in alt fel de situatii problematice, de exemplu rezistenta la inghet/absorbtia de apa, rezistenta la coroziune, rezistenta la produse chimice, pregatirea suprafetei de sprijin, instructiuni de curatare si tipurile de agenti de curatare si de intervale de curatare recomandate. Informatia mai trebuie sa includa si orice indicatii disponibile despre durata de viata estimata a produsului, exprimata in termeni tehnici, fie ca medie, fie ca interval de valori.
    c) indicarea traseului de reciclare sau eliminare - explicatia serveste pentru a informa consumatorul asupra celei mai inalte performante posibile a unui asemenea produs;
    d) informatii asupra etichetei ecologice si asupra grupelor de produse inrudite, inclusiv textul urmator sau un text echivalent: "pentru mai multe informatii vizitati web-site-ul referitor la eticheta ecologica: http://www.mappm.ro."
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un esantion din ambalaj si/sau textele aferente.

    9. Informatii care trebuie sa apara pe eticheta ecologica

    Rubrica a 2-a a etichetei ecologice contine urmatorul text:
    Pentru produse naturale:
    a) impact redus al extractiei asupra habitatelor si resurselor naturale,
    b) emisii reduse de la operatiile de finisare,
    c) informatii pentru consumator si gestionare a deseurilor.
    Pentru produse transformate:
    a) consum de energie redus in timpul proceselor de productie,
    b) emisii reduse in aer si apa,
    c) informatii pentru consumator si gestionare a deseurilor.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un esantion din ambalaj si/sau textele aferente.

                               ANEXA TEHNICA

    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte autoritatii competente toate informatiile solicitate, calculate, masurate, sau testate pentru perioada imediata aplicarii. Masuratorile trebuie sa fie reprezentative pentru seria respectiva de incercari si trebuie sa fie consecvente pentru toate partile solicitarii, dupa caz.

    A.1. Extractia materiilor prime - definitii pentru indicatori si ponderari

    Bazin acvatic limitat
    Expresia "bazin acvatic limitat" reprezinta un rezervor de apa artezian.
    Debitul mediu al maselor de apa de suprafata
    Debitul mediu al cursului de apa care vine in contact cu cariera se calculeaza luand in considerare suprafata autorizata a carierei in cauza. Calculul se face inmultind sectiunea masei de apa cu viteza apei. Valorile trebuie sa fie reprezentative pentru cel putin 12 luni.
    Descrierea indicatorilor

    1.1 Raportul de recirculare a apei
    Vezi anexa tehnica A.3.

    1.2. Gradul de simultaneitate a reabilitarii
    Calculul pentru gradul de simultaneitate a reabilitarii consta in masurarea suprafetei compromise, care include suprafetele ocupate de frontul de cariera si de halda de steril activa, precum si a suprafetei autorizate. Aceste suprafete ar trebui masurate in timpul activitatilor de exploatare.

    1.3. Recuperarea blocurilor
    Calculul pentru recuperarea blocurilor consta in evaluarea blocurilor comercializabile si a volumului total excavat anual. Blocurile comercializabile, conform definitiei blocului brut din CEN/TC 246/N.237 prEN 12670 "Pietrele naturale - Terminologie", se refera la piatra utilizabila formata din roca din cariere adecvata prelucrarii suplimentare pentru a putea obtine dale si alte elemente arhitecturale.

    1.4. Evaluarea resursei naturale
    Calculul pentru evaluarea resursei naturale consta in evaluarea materialului utilizabil si a volumului total extras anual. Materialul utilizabil se refera la intreg volumul care nu este destinat haldelor: de exemplu blocurile comercializabile, materialele pentru agregat si este adecvat prelucrarii si folosirii ulterioare.

    1.5. Conditiile de functionare pentru echipamentul de lucru
    Calculul pentru conditiile de functionare pentru echipamentul de lucru consta in evaluarea numarului total de ore lucrate de o masina in cadrul activitatii productive si impartirea acestuia la productia anuala - mc de material utilizabil. Materialul utilizabil se refera la intreg volumul care nu este destinat haldelor: de exemplu blocurile comercializabile, agregatele si orice este adecvat evaluarii suplimentare. Daca in cariera exista mai mult de un incarcator sau de un excavator, se ia in considerare cel mai mare numar de ore efectuate.

    1.6. Calitatea aerului
    Determinarea indicatorului PM 10 din aer este descrisa in Ordinul nr. 592/2002 pentru aprobarea Normativului privind stabilirea valorilor limita, a valorilor de prag si a criteriilor si metodelor de evaluare a dioxidului de sulf, dioxidului de azot si oxizilor de azot, pulberilor in suspensie PM_10 si PM_2,5 plumbului, benzenului, monoxidului de carbon si ozonului in aerul inconjurator. Calculul pentru indicatorul PM_10 consta in masurarea, de-a lungul limitei suprafetei carierei, a particulelor in suspensie PM_10, pe baza cerintelor specifice din metoda de incercare si a prevederilor generale din Ordinul nr. 592/2002 - PM sunt definite in art. 2 alin. (2) din capitolul 1 - Dispozitii generale. Metoda de incercare este definita in standardul SR EN 12341:2002.

    1.7. Calitatea apei
    Acest indicator ia in considerare emisiile totale de materii in suspensie, dupa tratarea apei de suprafata care iese din amplasamentul carierei. Calculul pentru masurarea solidelor totale in suspensie se realizeaza cu ajutorul metodei prezentate in standardul ISO 5667-17.

    1.8. Zgomotul
    Acest indicator ia in considerare nivelul de zgomot de-a lungul limitei carierei. Calculul pentru masurarea zgomotului se realizeaza folosind metoda de incercare prezentata in standardul ISO 1996-1.

    1.9. Impactul vizual
    Calculul impactului vizual consta in trasarea de sectiuni transversale care trec prin frontul de lucru din cariera si alte "puncte vizuale" externe, importante pentru determinarea impactului vizual - de exemplu, fie din orasele din apropiere, fie din locuri frecventate sau drumuri importante etc. Pentru calculul punctajului final, masurat ca procent, se ia in considerare cea mai mare valoare dintre valorile calculate initial. Trebuie prezentata autoritatii competente o scurta explicatie pentru "punctul vizual" ales. Din fiecare punct vizual - P, se traseaza "raza inferioara" tangenta la suprafata topografica si intersectand cel mai de jos punct al "suprafetei vizibile a carierei". Suprafata vizibila a carierei este considerata drept suprafata unde se face excavarea sau unde exista o halda de steril activa. Zonele deja reabilitate atat in frontul de lucru, cat si in halde, nu trebuie luate in considerare. Din acelasi punct vizual, se traseaza o a doua raza, numita "raza superioara", intersectand cel mai inalt punct al frontului carierei. Raza superioara si cea inferioara permit identificarea pe sectiunea de cariera a limitelor de inaltime ale frontului de lucru vizibil - distanta verticala dintre punctele de intersectie al razei superioare si al celei inferioare cu frontul. Calculul se poate face pe baza proiectului de extractie. Aceste date geometrice sunt introduse in urmatoarea formula si rezultatul reprezinta gradul de impact vizual al carierei intr-un punct vizual dat:

                 h^2
    x% = ------------------ * 100
         (L tan 30 grade)^2

    unde figura A1:
    h - reprezinta inaltimea pe verticala a frontului vizibil din punctul vizual P - in metri;
    L - distanta pe orizontala intre cel mai grav P si front (in metri);
    tan 30 grade - tangenta unghiului mediu al conului vizual al ochiului uman;
    x% - procentul de impact vizual.

    Termenul h^2 reprezinta suprafata bazei conului de vizibilitate a carierei, iar termenul - L tan 30 grade reprezinta suprafata conului vizual mediu al ochiului uman.

    Figura A1 - definirea grafica a gradului de impact vizual - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 731 din 11 august 2005, la pagina 21.

    Calculul punctajului ia in considerare cea mai mare valoare dintre valorile calculate.

    Descrierea ponderilor
    W2. Protectia solului/clasificarea dupa potentialul solului
    Conform indicatiei Biroului european pentru soluri, pamantul este clasificat pe baza potentialului sau si a gravitatii impedimentelor de cultivare pe care le prezinta in opt clase de capacitati. In continuare se prezinta, cu titlu orientativ, descrierea celor opt clase:
    a) Solurile din Clasa I prezinta limitari minore care le restrang utilizarea,
    b) Solurile din Clasa II prezinta limitari moderate care reduc varietatea de plante sau impun practici de conservare moderate,
    c) Solurile din Clasa III prezinta limitari severe care reduc varietatea de plante sau impun practici de conservare speciale, sau ambele,
    d) Solurile din Clasa IV prezinta limitari foarte severe care reduc varietatea de plante sau impun o gestionare foarte atenta sau ambele,
    e) Solurile din Clasa V prezinta risc de eroziune redus sau nul, dar au alte limitari, imposibil de corectat, care le limiteaza folosirea mai ales la: pasuni, trasee, terenuri forestiere sau locuri de hrana si adapost pentru animalele salbatice,
    f) Solurile din Clasa VI prezinta limitari foarte severe care le fac, in general, inadecvate pentru cultivare si le limiteaza folosirea mai ales la: pasuni, trasee, terenuri forestiere sau locuri de hrana si adapost pentru animalele salbatice,
    g) Solurile din Clasa VII prezinta limitari foarte severe care le fac inadecvate pentru cultivare si le limiteaza folosirea mai ales la: pasuni, terenuri forestiere sau habitate pentru animalele salbatice,
    h) Solurile din Clasa VIII si zonele mixte prezinta limitari care exclud utilizarea lor pentru productia de plante comerciale si le limiteaza folosirea la recreere, ca habitate pentru animalele salbatice, surse de apa sau in scopuri estetice.

    A.2. Selectarea materiilor prime
    Un material reciclat in bucla inchisa este definit ca material extras din sistemul de productie si returnat, in final, aceluiasi sistem de productie, eventual dupa un tratament de reciclare.

    A.3. Raportul de recirculare a apei
    Calculul raportului de recirculare a apei trebuie sa fie intemeiat pe formula bazata pe debite evidentiata in figura A2:

                           Apa reziduala recirculare            R
Raport de recirculare = ------------------------------- * 100 = -- * 100
                        Apa totala care iese din proces         W1

                                             ___
                                           /     \
                                          |   E   |
                                          /\ ___ /
                                        /
                                  ____/___
               (F)         (P)   |        |   (W1)         (W)
               ----------------->| PROCES |-------------------->
                      |          |________|          |
                      |                              |
                      |                (R)           |
                       -------------<----------------

    (F)  Apa proaspata
    (P)  Apa necesara procesului
    (R)  Apa reziduala recirculata
    (W)  Apa uzata
    (E)  Evaporare
    (W1) Volum total de apa iesita din proces

    W reprezinta apa reziduala deversata in mediul inconjurator

    Fig. A2. Sistemul de flux al apei care se foloseste la calculul raportului de recirculare a apei.

    A.4. Calculul energiei consumate - PER, ERF
    La calculul necesarului de energie pentru proces - PER sau a necesarului de energie pentru ardere - ERF, se iau in considerare purtatorii corecti de energie pentru toata instalatia sau numai pentru etapa de ardere. Valorile calorifice brute - valori termice inalte ale combustibililor se folosesc la conversia unitatilor de energie in MJ si sunt prezentate in tabelul nr. 16. In cazul altor combustibili, valoarea calorifica folosita la calcul trebuie specificata. Prin electricitate intelegem cantitatea neta de electricitate primita din retea si cantitatea de electricitate generata intern, masurata ca energie electrica.
    Evaluarea PER pentru productia de piatra aglomerata ia in considerare toate fluxurile de energie care intra in instalatia de productie atat sub forma de combustibili, cat si de electricitate.
    Evaluarea PER pentru productia de dale de tip terrazzo ia in considerare toate fluxurile de energie care intra in instalatia de productie atat sub forma de combustibili, cat si de electricitate.
    Evaluarea ERF pentru productia de dale ceramice ia in considerare toate fluxurile de energie care intra in cuptoare sub forma de combustibili de ardere.
    Evaluarea ERF pentru productia de dale de argila ia in considerare toate fluxurile de energie care intra in cuptoare sub forma de combustibili de ardere.
    Evaluarea PER pentru productia de ciment ia in considerare toate fluxurile de energie care intra in instalatia de productie, atat sub forma de combustibili, cat si de electricitate.

    Tabelul nr. 16.

    Calculul PER si ERF - vezi textul pentru explicatii

_________________________________________________________________________
Perioada de productie    | Zi        | De la   | La        |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Cantitatea - tone sau mc |///////////////////////////////////////////////
_________________________|_______________________________________________
Combustibil              | Cantitate | Unitati | Factor de | Energie (MJ)
                         |           |         | conversie |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Gaz natural              |           |    kg   |    54,1   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Gaz natural              |           |    Nmc  |    38,8   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Propan                   |           |    kg   |    50,0   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Butan                    |           |    kg   |    49,3   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Kerosen                  |           |    kg   |    46,5   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Benzina                  |           |    kg   |    52,7   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Motorina                 |           |    kg   |    44,6   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Combustibil gazos        |           |    kg   |    45,2   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Pacura                   |           |    kg   |    42,7   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Carbune slab             |           |    kg   |    30,6   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Antracit                 |           |    kg   |    29,7   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Mangal                   |           |    kg   |    33,7   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Cocs industrial          |           |    kg   |    27,9   |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
Electricitate            |           |    kWh  |    3,6    |
_________________________|___________|_________|___________|_____________
                                             Energia totala|/////////////
___________________________________________________________|_____________
             Consumul specific de energie - MJ/cantitate*1)|/////////////
___________________________________________________________|_____________
 *1) Se imparte energia totala - din celula gri a tabelului
     cu cantitatea - celula gri
_________________________________________________________________________

    A.5. Emisii in aer - numai pentru produsele transformate
    Factorii de emisie poluanta a aerului se calculeaza dupa cum urmeaza:
    1. se calculeaza concentratia din gazul de evacuare emis in mediu a fiecarui parametru din tabele;
    2. masuratorile folosite la calcul trebuie efectuate conform metodelor de incercare indicate in tabele;
    3. esantioanele trebuie sa fie reprezentative pentru productia in cauza.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 804/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 804 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 804/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu