Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 804 din  3 iulie 2003

pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei, reprezentat de Ministerul de Interne si Ministerul Public, si Guvernul Confederatiei Elvetiene, reprezentat de Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, privind implementarea programelor "Introducerea conceptului <<Politia de Proximitate>> in Romania", "Imbunatatirea cooperarii dintre Politie si Parchet", etapa 2003 - 2004, semnat la Berna la 26 martie 2003

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 557 din  4 august 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind incheierea si ratificarea tratatelor, cu modificarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei, reprezentat de Ministerul de Interne si Ministerul Public, si Guvernul Confederatiei Elvetiene, reprezentat de Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, privind implementarea programelor "Introducerea conceptului <<Politia de Proximitate>> in Romania", "Imbunatatirea cooperarii dintre Politie si Parchet", etapa 2003 - 2004, semnat la Berna la 26 martie 2003.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul administratiei si internelor,
                         Ioan Rus

                         p. Ministrul afacerilor externe,
                         Cristian Diaconescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                                 ACORD
intre Guvernul Romaniei, reprezentat de Ministerul de Interne si Ministerul Public, si Guvernul Confederatiei Elvetiene, reprezentat de Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, privind implementarea programelor "Introducerea conceptului <<Politia de Proximitate>> in Romania", "Imbunatatirea cooperarii dintre Politie si Parchet", etapa 2003 - 2004*)

    *) Traducere.

    Guvernul Romaniei, reprezentat de Ministerul de Interne (denumit in continuare MI) si Ministerul Public (denumit in continuare MP), si Guvernul Confederatiei Elvetiene, reprezentat de Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare (denumita in continuare AEDC),
    in baza Acordului de cooperare tehnica, incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Confederatiei Elvetiene la 8 noiembrie 1995, la Bucuresti, in scopul de a calauzi procesul de tranzitie catre economia de piata si de a sustine initiativa privata si in vederea acordarii de asistenta reformei in domeniul politiei si justitiei,
    partile au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Conditii generale si definitii
    1.1. Oriunde sunt intalniti in acest acord, daca nu se prevede altfel in context, urmatorii termeni au urmatorul inteles:
    a) partile contractante reprezinta Ministerul de Interne si Ministerul Public din Romania si Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare;
    b) programe reprezinta anexa nr. 1;
    c) MI reprezinta Ministerul de Interne din cadrul Guvernului Romaniei;
    d) MP reprezinta Ministerul Public din cadrul Guvernului Romaniei;
    e) AEDC reprezinta Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare a Departamentului Federal de Afaceri Externe, Guvernul Confederatiei Elvetiene;
    f) AE reprezinta Agentia Executiva;
    g) anexele (adica Proiectele documentelor - anexa nr. 1; Proiectul de buget - anexa nr. 2; Program de organizare - anexa nr. 3; Obligatiile AE - anexa nr. 4 [urmeaza sa fie definita si completata dupa incheierea Acordului dintre AEDC si AE]) fac parte integranta din acest acord.
    Art. 2
    Obiectivele programului
    2.1. Incepand cu punerea bazelor structurilor de la sfarsitul anului 2000, obiectivele programului sunt:
    - garantarea unei Politii de Proximitate (PdP) sustinute si a unei instruiri in domeniul analizei tranzactionale (AT) in toate institutiile de instruire si educatie ale Politiei;
    - introducerea din punct de vedere practic a PdP in cel putin 75% din orasele din toate judetele Romaniei;
    - aducerea la cunostinta a conceptului PdP si implementarea acestuia la nivelul tuturor structurilor politienesti si ale opiniei publice, printr-o activitate de relatii publice efectuata simultan;
    - pregatirea planului de masuri pentru introducerea 100% a PdP pana la sfarsitul anului 2006;
    - evaluarea efectelor introducerii PdP si in judetul-pilot Brasov;
    - imbunatatirea eficientei muncii operative a Politiei si a Departamentului de Procuratura;
    - imbunatatirea cooperarii dintre Politie si Departamentul de Procuratura;
    - implementarea noilor directive, procedurilor de reorganizare, structurilor organizatorice reinnoite si a unui sistem electronic de management/control.
    2.2. Durata programului este pana la sfarsitul anului 2004. Aceasta poate fi extinsa, daca este necesar.
    2.3. AEDC poate lua in considerare extinderea programului. In acest caz, prezentul acord va fi modificat in consecinta.
    Art. 3
    Costurile si finantarea programelor
    3.1. Costurile totale ale programelor finantate de Confederatia Elvetiana ajung pana la maximum 1.200.000 franci elvetieni. O estimare a bugetului programelor este inclusa in anexa nr. 2 la acest acord. In aceasta suma nu sunt incluse costurile AE (135 de zile-munca). Aceste costuri sunt suportate separat de AEDC.
    3.2. MI si MP vor contribui la proiect cu pana la 20% din suma imprumutului elvetian, in principal prin munca angajatilor acestora (vezi art. 10).
    Art. 4
    Fluxul fondurilor si contributiilor financiare
    AEDC va efectua transferul platilor anticipate pentru program, in contul AE din Confederatia Elvetiana. Contul operat de catre AE este specificat in contractul semnat intre AEDC si AE.
    Art. 5
    Organizarea si implementarea programului
    5.1. Implementarea si managementul programului vor fi impartite de cele doua parti contractante.
    5.2. Strategiile programului vor fi definite si controlate de catre Consiliul director, in care vor fi reprezentate atat partea elvetiana, cat si cea romana. Organizarea si functionarea cooperarii sunt stipulate in anexa nr. 3 la prezentul acord.
    5.3. Activitatea Consiliului director se va desfasura prin intalniri bianuale. Intalnirile pot fi, de asemenea, stabilite ori de cate ori este necesar. Reprezentanti din randul participantilor la programe pot fi invitati la aceste intalniri.
    5.4. In cadrul prezentului acord sefii si coordonatorii proiectului ai partii romane sunt numiti de MI, respectiv MP.
    5.5. In acceptarea prezentului acord delegatul roman al sefului proiectului elvetian este un expert roman care a desfasurat o activitate in cadrul programului, numit si platit de AE.
    5.6. AE competenta in problematica de management este responsabila, fata de Consiliul director si AEDC pentru implementarea programelor.
    Art. 6
    Monitorizarea si coordonarea
    6.1. Responsabilitatile pentru controlarea sarcinilor vor fi impartite intre partile contractante in conformitate cu participarea lor la program.
    6.2. Instrumentele de control folosite trebuie sa fie definite in functie de nevoile programelor (instruire, furnizare de echipament, transport etc.).
    6.3. Conceptul PEMT (planificare, evaluare, monitorizare, transpunere in practica) promovat de AEDC va furniza baza pentru control.
    6.4. Monitorizarea va acoperi 4 mari domenii de interes: rezultate, proces, impact, context.
    6.5. Monitorizarea activitatilor urmeaza sa fie realizata de toti partenerii implicati in program si va fi definita de catre Consiliul director, in conformitate cu baza prezentului acord.
    Art. 7
    Raportarea
    7.1. Raportarea se va baza in principal pe monitorizarea datelor disponibile.
    7.2. Forma si structura rapoartelor, precum si frecventa lor urmeaza sa fie stabilite de catre Consiliul director in functie de destinatia acestora.
    7.3. Consiliul director isi va asuma responsabilitatea aprobarii rapoartelor.
    7.4. AE este responsabila pentru elaborarea si prezentarea rapoartelor catre AEDC, MI si MP. Raportarea in cauza va furniza AEDC informatiile necesare pentru propriile rapoarte care vor fi prezentate autoritatilor elvetiene.
    Art. 8
    Contabilitatea si bilantul contabil
    8.1. AE va pastra dosarele si bilanturile referitoare la operatiunile executate, depozitele si cheltuielile efectuate pentru derularea programelor, in conformitate cu prevederile legislatiei elvetiene.
    8.2. Bilanturile anuale pe plan local vor fi realizate la cererea uneia dintre partile contractante.
    8.3. AE este responsabila pentru managementul si contabilitatea pe care le presupune derularea programelor in Elvetia potrivit contractului incheiat cu AEDC.
    Art. 9
    Agentia Executiva, Consiliul consultativ
    9.1. Personalul AE destinat programelor va consilia si va pregati personalul partii romane in toate problematicile legate de capacitatea de constructie, managementul si implementarea programelor.
    9.2. Functiile, sarcinile si responsabilitatile AE sunt prevazute in anexa nr. 4 la prezentul acord, care va fi definita si completata dupa incheierea Acordului dintre AEDC si AE.
    Art. 10
    Angajamentele partii romane
    10.1. Pentru derularea prezentului acord, MI si MP din Romania sunt responsabile cu implementarea si managementul programelor, in functie de competente.
    10.2. MI si MP vor sprijini derularea programelor, urmarind etapele necesare pentru a le furniza:
    - manopera solicitata (pentru organizare, coordonare, participare, translatie primara, cooperare, derulare);
    - facilitatile de transport (exceptand transportul aerian) pentru propriul personal, propriii participanti si pentru expertii elvetieni in Romania;
    - localitatile/salile pentru desfasurarea atelierelor de lucru si seminariilor in Romania;
    - cazarea si masa, precum si cheltuielile propriului personal si participantilor lor in cadrul programelor in Romania.
    Art. 11
    Angajamentele Guvernului Confederatiei Elvetiene
    11.1. AEDC va furniza contributia Elvetiei pentru derularea programelor in baza prezentului acord, care se ridica la suma de maximum 1.200.000 franci elvetieni, dupa cum este prevazut pentru buget in anexa nr. 2 la prezentul acord.
    Art. 12
    Taxe si impozite
    12.1. Prezentul acord este guvernat de prevederea Acordului de cooperare tehnica, incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Confederatiei Elvetiene la 8 noiembrie 1995, cu referire la materia taxelor si impozitelor.
    Art. 13
    Procurarea bunurilor si serviciilor
    13.1. Bunurile si serviciile care urmeaza a fi finantate in afara de castigurile contributiei elvetiene vor fi procurate in conformitate cu legislatia elvetiana.
    13.2. Procurarea acestora in Elvetia se va realiza in conformitate cu legislatia elvetiana si sub responsabilitatea AEDC.
    Art. 14
    Proprietatea si utilizarea echipamentului pe care il presupune programul
    14.1. Tot echipamentul finantat prin contributie elvetiana va deveni proprietatea partii romane o data cu intrarea acestuia in Romania sau cumpararea pe piata locala; va fi pastrat exclusiv pentru derularea programelor si nu va fi folosit in alt scop fara aprobarea prealabila, in scris, a AEDC.
    14.2. AEDC nu isi asuma nici un fel de responsabilitate in legatura cu echipamentul si materialele mentionate. Daca din anumite motive programele vor trebui suspendate, echipamentul furnizat prin contributie elvetiana va trebui folosit intr-un mod care urmeaza a fi decis si stabilit in scris de catre cele doua parti contractante.
    Art. 15
    Dispozitii speciale
    15.1. Partile contractante isi exprima preocuparea comuna in lupta impotriva coruptiei care prejudiciaza buna guvernare si folosinta corespunzatoare a resurselor necesare dezvoltarii si, in plus, pune in pericol competitia deschisa si cinstita bazata pe pret si calitate. De aceea, ele isi declara intentia de a-si uni eforturile pentru a lupta impotriva coruptiei si, in particular, declara faptul ca orice oferta, dar, plata, remuneratie sau profit de orice fel si apreciat drept un act ilegal sau o practica corupta nu a fost si nici nu va fi facut, direct sau indirect, vreunei persoane, oricine ar fi, in perspectiva unei recompensari sau punerii in practica a prezentului acord. Orice act de acest fel constituie suficiente motive pentru a justifica anularea prezentului acord, procurarea sau rezultarea recompensei ori pentru adoptarea oricaror alte masuri de corectie prevazute de legea in materie.
    15.2. Partile contractante convin asupra faptului ca respectarea principiilor democratice si a drepturilor fundamentale ale omului, dupa cum au fost stabilite in particular in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, calauzesc politicile lor interne si externe si constituie un element esential, situandu-se la acelasi nivel cu obiectivele prezentului acord.
    Art. 16
    Rezolvarea divergentelor
    16.1. Divergentele rezultate in urma interpretarii sau aplicarii prevederilor prezentului acord vor fi solutionate pe cale diplomatica, prin negocieri intre partile contractante.
    Art. 17
    Incetarea acordului
    17.1. In cazul nerespectarii elementelor esentiale la care face referire alin. 15.2, oricare dintre ele sau ambele parti contractante pot lua masurile corespunzatoare. Inainte de a adopta o astfel de masura, cu exceptia cazurilor de urgenta, partea contractanta in cauza va furniza toate informatiile necesare unei examinari complete a situatiei in perspectiva gasirii unei solutii. In alegerea masurilor, prioritate trebuie data acelora care aduc cat mai putine impedimente functionarii prezentului acord. Asemenea masuri vor fi notificate imediat celeilalte parti contractante.
    In scopul unei corecte interpretari si al unei aplicari practice a prezentului acord, partile contractante convin ca situatia de "urgenta speciala", in sensul paragrafului 1 al prezentului articol, sa existe daca una dintre partile contractante savarseste o incalcare grava a unuia dintre elementele esentiale sau obiectivele acordului la care se face referire la alin. 15.2.
    17.2. In eventualitatea unei neintelegeri, oricare dintre partile contractante poate denunta prezentul acord, oricand, dupa expirarea unui termen de 90 (nouazeci) de zile de la data informarii, in prealabil, in scris, a celeilalte parti contractante.
    Art. 18
    Eficacitatea si dispozitii finale
    18.1. Prezentul acord va intra in vigoare la data cand partea romana a notificat partii elvetiene indeplinirea tuturor procedurilor prevazute de legislatia sa nationala.
    18.2. Acesta va ramane valabil pana la data la care ambele parti contractante si-au indeplinit obligatiile asumate.
    18.3. Partile contractante pot modifica sau completa, in scris, prezentul acord, urmand procedura prevazuta la alin. 18.1.
    18.4. Fiecare parte contractanta poate denunta prezentul acord. Denuntarea va produce efecte la data primirii notificarii scrise de catre cealalta parte contractanta sau la o data ulterioara, indicata in notificare.
    18.5. Prezentul acord poate fi amendat prin schimb de scrisori intre cele doua parti contractante.
    Semnat la Berna la 26 martie 2003, in trei exemplare originale in limba engleza.

                   Pentru Ministerul de Interne,
                   Toma Zaharia,
                   secretar de stat

                   Pentru Ministerul Public,
                   Tanase Joita,
                   procurorul general al Romaniei

                   Pentru Agentia Elvetiana pentru
                   Dezvoltare si Cooperare,
                   Walter Fust,
                   directorul AEDC

   Anexa nr. 1 [a) si b)]     Proiectele documentelor
   Anexa nr. 2                Proiectul de buget
   Anexa nr. 3 [a) si b)]     Diagramele organizatorice ale programului
   Anexa nr. 4                Obligatiile Agentiei Executive (urmeaza a fi
                              definite si completate dupa incheierea Acordului
                              dintre Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si
                              Cooperare si Agentia Executiva)

    ANEXA 1a)
    la acord

                                 ROMANIA
              PREZENTAREA CONCEPTULUI "POLITIA DE PROXIMITATE"
                   Descrierea proiectului 2003 - 2004

    1. Rezumat
    Pornind de la structurile infiintate la sfarsitul anului 2000, proiectul:
    - va garanta o pregatire sustinuta pentru Politia de Proximitate (PdP) si analiza tranzactionala (AT) in toate institutiile de pregatire si invatamant ale Politiei;
    - va implementa conceptul PdP in cel putin 75% din judetele Romaniei;
    - va face cunoscute conceptul PdP, precum si implementarea lui in cadrul Politiei si al opiniei publice printr-o activitate de relatii publice, desfasurata simultan;
    - va pregati planul de masuri pentru definitivarea implementarii conceptului PdP pana la sfarsitul anului 2006; si
    - va evalua efectele implementarii conceptului PdP.

    2. Situatia initiala
    2.1. Modificarea cadrului
    1. In orasele din judetul-pilot Arges, precum si in orasul-pilot Piatra-Neamt evaluarea realizata de factori externi a aratat faptul ca proiectele-pilot in vederea implementarii, la nivel local a conceptului PdP, si-au indeplinit obiectivele in cea mai mare masura.
    2. Analiza sondajului de opinie din 2002, desfasurat in judetul Arges in anul 2001, arata ca imaginea Politiei in randul opiniei publice s-a imbunatatit comparativ cu rezultatul sondajului din anul 2000.
    3. In judetul Arges, precum si in judetul Neamt specialistii din cadrul PdP au fost eliberati de alte indatoriri pe care le presupune postul.
    4. La nivelul conducerii Politiei Romane exista un regulament conform caruia ar trebui sa se stabileasca un cadru legal pentru implementarea conceptului PdP, deja prezent in Legea politiei.
    5. Seful Politiei Romane doreste implementarea rapida, la nivel de tara, a conceptului PdP, daca este posibil in anii 2003 si 2004. Reprezentantii partenerului de cooperare din Elvetia (DEZA) si-au exprimat intentia de a sprijini acest proiect.
    6. Au fost luate masuri in vederea desfasurarii de cursuri de pregatire in domeniul AT in toate institutiile de pregatire si invatamant. Programa acestor cursuri a fost deja introdusa in programa generala a institutiilor in cauza.
    7. La cel mai inalt nivel, strategia de abordare in perioada 2003 - 2004 si planul de activitati pe anul 2003 au fost realizate de o maniera concertata si aprobate de comun acord.
    2.2. Etapa initiala
    1. Obiectivele propuse pentru anul 2002 au fost in mare masura atinse. Din Raportul evaluatorilor externi, prezentat partenerului elvetian la sfarsitul lunii august 2002, au rezultat urmatoarele concluzii:

________________________________________________________________________________
  Obiectiv in conformitate                  Concluziile evaluatorilor
  cu matricea-cadru
________________________________________________________________________________
Conceptul PdP a fost introdus  - In Pitesti si in cele 5 orase din judetul Arges
in mod concret in orasul         (si in Piatra-Neamt) specialisti ai politiei
Pitesti si in alte 5 orase       comunitare (CP) furnizeaza deja o pregatire la
din judetul Arges, precum si     nivel de incepatori pentru o activitate
in orasul Piatra-Neamt, iar      politieneasca in slujba cetateanului.
institutiile de invatamant     - Specialistii CP din Geneva (Ilotiers) pregatesc
asigura pregatirea necesara.     specialisti CP din Romania si ii insotesc pe
                                 durata activitatii lor de o luna/un an.
                               - Baza teoretica pentru formarea teoretica si
                                 practica a specialistilor CP romani o
                                 constituie o programa si o prima forma
                                 redactata a unor standarde minimale (traduse in
                                 limba romana).
                               - Ofiterii de politie din judetul Arges cunosc
                                 indeaproape continutul si obiectivele CP.
                               - Populatia reprezinta parte activa in cadrul
                                 activitatilor CP.
                               - Mijloacele de informare locale (TV, radio)
                                 arata un interes sporit si percep actiunile CP
                                 intr-o maniera pozitiva.
                               - Scolile sunt implicate in calitate de parteneri
                                 CP majori.
                               - Sectia de Politie 3 din Pitesti a fost
                                 reamenajata si renovata in conformitate cu
                                 standardele CP (finantate de Elvetia).
                               - O mare parte din sectiile de politie nu sunt
                                 pregatite sa implementeze CP pentru moment,
                                 deoarece sunt deficitare in privinta birourilor
                                 pentru angajati, cat si in privinta spatiului
                                 pentru primirea publicului.
                               - Renovarea (finantata de Elvetia) camerelor de
                                 primire pentru public la Inspectoratul de
                                 Politie, cat si la Sectia de Politie 2 din
                                 Pitesti si in Piatra-Neamt este in desfasurare.
________________________________________________________________________________
Conceptul PdP este             - Nu a fost evaluata.
implementat in mod concret in  - In baza unei propuneri de regulament a
alte 3 orase si intr-un          Inspectoratului General al Politiei Romane este
sector din Bucuresti.            prevazuta, incepand cu anul 2003, implementarea
                                 CP in toate orasele din Romania (Bucuresti - in
                                 mai 2003).
________________________________________________________________________________
Pregatirea politiei            - In Romania s-au desfasurat cursuri introductive
comunitare este furnizata si     in AT, la care au participat peste 40 de
oficial inclusa in programul     cursanti.
de pregatire si invatamant     - In Elvetia a avut loc un curs de formare a
din cadrul Politiei.             formatorilor (14 participanti), fiind evaluat
                                 la fata locului.
                               - Materialele utilizate in timpul cursului au
                                 fost traduse in limba romana.
                               - Formatorii in AT sunt capabili sa sustina
                                 cursuri pentru incepatori in doua grupe.
                               - Pregatirea in AT la nivel de incepatori si
                                 avansati pentru cadre din Politie este
                                 prevazuta a fi inclusa in programa (2003) [este
                                 deja inclusa la Scoala de Politie de la
                                 Campina].
                               - Cursuri pentru "Sprijinirea victimelor
                                 actiunilor violente" [organizate pentru prima
                                 data la Pitesti].
________________________________________________________________________________

    2. Domeniile in care obiectivele nu au fost realizate sau au fost indeplinite partial sunt cele in care Politia Romana de proximitate ar fi trebuit sa schiteze o baza conceptuala, sa adopte planuri de masuri si sa intreprinda actiuni. Implementarea consistenta a conceptelor de munca pe termen lung, precum si initiativa personala a specialistilor PdP pot fi imbunatatite.
    3. Ca urmare a deciziei de infiintare a PdP pe teritoriul Romaniei, in prezent nu exista capacitatea necesara pentru mentinerea proiectului cu privire la centrul de consiliere pentru victimele violentei din Pitesti. Acest subproiect ar trebui sistat pentru moment si reintrodus intr-o faza ulterioara a proiectului. Municipalitatea din Pitesti nu ar trebui sa aiba nici un fel de ezitare in redistribuirea spatiului care a fost alocat initial in acest scop.
    4. Prevederile legale primare pentru decizia obligatorie in implementarea conceptului PdP au fost prezentate intr-o prima forma Inspectoratului General al Politiei Romane si urmeaza sa fie adoptate de catre acesta si aprobate de Ministerul de Interne. Aceste prevederi legale sunt importante pentru implementarea pe scara larga a conceptului PdP.
    Experienta a demonstrat faptul ca:
    - toti sefii de Politie si, treptat, intregul personal din cadrul Politiei ar trebui sa fie informati despre existenta PdP;
    - introducerea conceptului PdP ar trebui realizata printr-o campanie sustinuta;
    - conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane si cea a Politiei Capitalei, precum si sefii inspectoratelor judetene de politie trebuie sa aprobe infiintarea PdP in toata tara; si
    - in activitatea viitoare trebuie continuata efectuarea de sondaje in scopul informarii Politiei si opiniei publice despre necesitatea existentei PdP.

    3. Sistemul obiectivelor (obiectivul principal, obiectivele proiectului, rezultate)
    3.1. Obiectivul principal
    1. Exista premise imbunatatite considerabil pentru ca Politia sa garanteze siguranta publica si sa actioneze in conformitate cu legea, de o maniera democratica, precum si sa respecte pe deplin drepturile omului.
    2. Proiectul ar trebui sa constituie baza unei activitati de politie in buna colaborare cu societatea civila (Politia de Proximitate) in 75% din orasele Romaniei (pana in prezent), in vederea imbunatatirii sigurantei obiective si subiective a populatiei.
    3.2. Scopul proiectului 2003 - 2004
    Proiectul:
    - va permite infiintarea PdP - cunoscuta si sub numele de politie comunitara (CP) - in proportie de 75% din orasele Romaniei;
    - va stabili pregatirea PdP;
    - va implementa acest aspect, precum si teoria PdP in institutiile de invatamant din cadrul Politiei;
    - va familiariza politia si societatea civila cu conceptul PdP;
    - va pregati planul de masuri pentru implementarea conceptului PdP in proportie de 100% in toata tara, in urmatorii 2 ani;
    - va arata impactul infiintarii PdP in Romania, pornind de la evaluarile stiintifice.
    3.3. Rezultate 2003
    In 2003 se asteapta urmatoarele rezultate:
    - Regulamentele cu privire la implementarea conceptului PdP in Romania au fost stabilite oficial de catre Inspectoratul General al Politiei Romane si aprobate de catre Ministerul de Interne.
    - Principalele institutii politice si oficialii Politiei, precum si membrii Politiei au luat cunostinta despre conceptul PdP si despre implementarea acestuia in Romania.
    - Informatiile despre conceptul PdP si implementarea acestuia in Romania sunt facute publice, in comun, de catre partenerii de proiect elvetieni si romani.
    - Va fi ales un esantion semnificativ al opiniei publice si va fi efectuata o evaluare a rezultatelor privind imaginea Politiei si asteptarilor din partea Politiei din perspectiva populatiei.
    - Implementarea conceptului PdP este insotita de o campanie de publicitate sustinuta.
    - Va fi instruit un numar suficient de profesori de la Academia de Politie, Scoala de Politie si de la centrele de pregatire ale Politiei, care vor preda notiuni de baza despre PdP.
    - Profesorii instruiti vor preda notiuni de baza despre PdP si AT atat cadrelor active, cat si studentilor.
    - Vor fi formati intre 16 si 20 de instructori privind PdP.
    - Acestia vor incepe implementarea pas cu pas a metodelor de lucru ale Politiei in toate orasele, pregatind un numar suficient de specialisti.
    - Toti instructorii si formatorii au finalizat un curs de AT.
    - Au fost imbunatatite dotarile din sectiile de politie privind relatiile cu publicul.
    - Au fost imbunatatite conditiile tehnice pentru o activitate mai eficienta a specialistilor PdP.
    - A fost implementat conceptul PdP in sectorul 5 si in alte sectoare ale municipiului Bucuresti.
    - Implementarea conceptului PdP se realizeaza in Bucuresti, Brasov si Timisoara de catre specialistii elvetieni.
    - Implementarea acestui concept s-a imbunatatit considerabil in judetele Arges si Neamt.
    - Prima evaluare a stadiului implementarii va fi realizata de catre specialistii elvetieni in 40 de orase.
    - Cursul de AT de la Academia de Politie si Scoala de Politie va fi evaluat de specialistii elvetieni.
    - Programul pe 2004 este emis de Comitetul romano-elvetian de evaluare.

    4. Organizarea proiectului
    (vezi proiectul planului/diagrama anexata)
    1. Directorul elvetian de proiect este in acelasi timp si coordonatorul acestuia. El lucreaza direct cu persoanele responsabile cu pregatirea (instructori). Acestia sunt: Markus Gurt, psiholog la Politia Cantonului Zurich pe analiza tranzactionala, Dominique Jolliet, Stephane Vaney si Serge Chatelain de la Politia Cantonului Geneva, specialisti in domeniul politiei comunitare, Georges Chariatte si Michel Tharin, fosti politisti in acelasi canton, Alexandru Puricescu, delegatul roman pe langa coordonatorul elvetian al proiectului, specialist in relatii cu publicul. Georges Chariatte este adjunctul directorului elvetian de proiect.
    2. Directorul roman de proiect este adjunctul sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, chestor Marian Tutilescu, care l-a desemnat pe inspectorul-sef Dan Savu coordonator de proiect. Acesta din urma colaboreaza direct cu persoanele desemnate sa puna in practica conceptul PdP, fiind responsabil cu pregatirea tuturor activitatilor din cadrul proiectului, derulate in acest sens in Romania.
    3. Comitetul de conducere se intruneste cel putin de doua ori pe an. Membrii acestui comitet sunt: directorii de proiect roman si elvetian, adjunctii acestora, delegatul roman si delegatul coordonatorului elvetian al proiectului. Alaturi de acestia mai pot participa si alte persoane, daca este necesar. Comitetul de conducere evalueaza activitatile, fixeaza reperele proiectului, precum si obiectivele programului pentru anul viitor.

    5. Finantare si buget
    (vezi anexa referitoare la buget)

    6. Control
    6.1. Monitorizare
    1. Monitorizarea se focalizeaza pe rezultate, conform matricei-cadru aprobate de Comitetul de conducere. Liderii de proiect impreuna cu cei implicati in procesul de pregatire compara obiectivele propuse cu rezultatele de dupa desfasurarea respectivelor activitati - daca este posibil impreuna cu partenerii locali.
    2. Monitorizarea SDC/AZO se bazeaza in primul rand pe rapoartele de progres, pe contactul cu liderii de proiect si pe controlul implementarii proiectului de catre Biroul de coordonare.
    3. Biroul de coordonare aduna fapte si ecouri ale efectelor proiectelor in mediu si urmareste rezonanta acestora in mass-media.
    4. Delegatul roman pe langa coordonatorul elvetian functioneaza din ordinul liderului de proiect elvetian, pregatind si/sau supervizand imbunatatirile tehnice din cadrul proiectului.
    6.2. Evaluare
    1. Dupa incheierea instruirii, a seminariilor si cursurilor, evaluarea este facuta de reprezentantii locali, adica de participanti. In plus, instructorii il informeaza pe directorul de proiect, in cazul in care acesta nu a fost implicat direct. Rezultatele se reflecta atat in rapoartele de activitate, cat si in raportul anual final.
    2. La inceputul, la mijlocul si la sfarsitul proiectului va avea loc un sondaj de opinie care va fi analizat in vederea evaluarii implementarii conceptului PdP.
    3. O evaluare externa a proiectului in toamna anului 2004 va fi binevenita.
    6.3. Raportare financiara si operationala
    Directorul de proiect elaboreaza rapoartele de progres conform contractului cu SDC.

    7. Risc si evaluare de potential
    1. Implementarea conceptului PdP in Romania poate contribui intr-o maniera decisiva la imbunatatirea imaginii Politiei. Totodata, va duce la o eficientizare a muncii, la o mai mare siguranta a populatiei, la o mai buna comunicare si la incredere reciproca intre cetateni si Politie. Instruiti astfel, politistii isi vor imbunatati potentialul si vor deveni buni specialisti. Contributia financiara romaneasca este relativ scazuta. Impreuna cu partenerii elvetieni, care contribuie cu resurse financiare si de personal, se are in vedere modernizarea activitatii Politiei.
    2. Implementarea conceptului PdP la nivelul intregii activitati de politie in urmatorii 2 ani constituie un pas important. Atingerea acestor obiective este posibila numai daca cele doua parti, romana si elvetiana, ii vor convinge pe liderii locali de importanta proiectului. In acest sens, o conditie suplimentara este ca si baza legala sa se alinieze din punct de vedere organizational la aceste obiective. Experienta a demonstrat in multe alte tari ca rezistenta cea mai mare la implementarea unor proiecte de acest fel vine din partea liderilor, care sprijina tipul de politie traditionala si resping cele mai recente evolutii. Astfel, implementarea conceptului PdP este putin probabila fara o vointa puternica si fara sustinerea liderilor politici.

    Gossau, 29 decembrie 2002.

                          dr. Peter Schorer,
                         director de proiect

    Anexe:
    - Diagrama organizarii proiectului
    - Programul de activitati pentru anul 2003
    - Bugetul pentru anii 2003 - 2004

    ANEXA 1b)
    la acord

                                ROMANIA
            IMBUNATATIREA COOPERARII DINTRE POLITIE SI PARCHET
                    Descrierea proiectului 2003 - 2004

    1. Rezumat
    Plecand de la structurile infiintate dupa finele anului 2000, in judetul-pilot Brasov, proiectul:
    - va imbunatati eficienta muncii operative a Politiei si a Parchetului;
    - va imbunatati cooperarea dintre Politie si Parchet;
    - va implementa noi directive, proceduri si structuri revizuite de organizare, precum si un sistem de gestionare/control al fisierelor electronice.

    2. Situatia initiala
    2.1. Schimbarea mediului
    1. In judetul-pilot Brasov, evaluarea externa din vara anului 2002 a aratat o imbunatatire a conditiilor, dar si necesitatea de a consolida masurile romanesti si elvetiene in vederea atingerii scopurilor propuse.
    2. In toamna anului 2002 infrastructura a fost imbunatatita prin instalarea simultana la Politie si la Parchet a sistemului TRIBUNA de gestionare/control al fisierelor electronice, la un nivel primar.
    3. In acelasi timp, Politiei si Parchetului le-a fost furnizata o mare cantitate de echipamente pentru eficientizarea muncii administrative.
    4. Noile directive legale sunt aprobate si vor intra in vigoare in ianuarie 2003.
    5. La cel mai inalt nivel operational, strategia pentru anii 2003 - 2004 si planul de activitati pentru anul 2003 au fost elaborate si aprobate reciproc.
    2.2. Stadiul initial
    Obiectivele propuse pentru anul 2002 au fost in mare masura atinse. Din Raportul evaluatorilor externi, prezentat DEZA la sfarsitul lunii august 2002, au rezultat urmatoarele concluzii:
________________________________________________________________________________
  Obiectiv in conformitate                  Concluziile evaluatorilor
  cu matricea-cadru
________________________________________________________________________________
Cooperarea practica dintre     - O lista cu cele mai importante masuri pentru
Politie si Parchet este          imbunatatirea cooperarii dintre Politie, in
eficienta                        special Politia Judiciara, si Parchet, precum
                                 si implementarea programului existent
                               - Judetul-pilot si partenerii individuali sunt
                                 numiti.
                               - Lista de masuri este adaptata la circumstantele
                                 locale.
                               - Regulamentele de baza privind gestionarea
                                 fisierelor si cooperarea dintre Politie si
                                 Parchet au fost elaborate si aprobate de
                                 procurorul general al Romaniei.
________________________________________________________________________________
Etapele privind activitatea    - Precum am mentionat mai sus, regulamentele au
si organizarea sunt in           fost semnate de procurorul general al Romaniei
desfasurare, iar regulamentele   si de inspectorul-sef al Politiei din
de instruire in judetul-pilot    judetul-pilot.
sunt implementate in vederea   - Regulile privitoare la procedurile de munca si
imbunatatirii cooperarii         organizare a judetului-pilot au fost elaborate.
practice                       - Personalul din judetul-pilot nu este inca
                                 instruit cu privire la aplicarea regulilor. Vor
                                 fi stagii de pregatire in Elvetia in toamna
                                 anului 2002 (amanate pentru februarie 2003).
                               - Evaluarea privind implementarea sistemului de
                                 gestionare/control al fisierelor electronice a
                                 fost realizata, iar pregatirile privind
                                 instalarea sistemului sunt in derulare. O
                                 implementare imediata nu este inca posibila.
                                 (Implementarea de baza a fost incheiata in
                                 decembrie 2003.)
________________________________________________________________________________

    6. Domeniile in care obiectivele au fost doar partial atinse sunt cele in care o baza conceptuala ar fi trebuit elaborata, planuri de masuri ar fi trebuit adoptate si partenerii romani ar fi trebuit sa desfasoare actiunile aferente. Procesul de implementare consistenta a conceptelor de activitate pe termen lung este imbunatatit.
    7. Este absolut necesar ca liderii Politiei si ai Parchetului din Brasov sa decida asupra implementarii regulilor de cooperare in judetul-pilot prin intermediul noii tehnici si al controlului.
    Experienta a aratat ca:
    - instruirea tuturor, in special a ofiterilor de rang superior din Politie si ai Parchetului, privind noile metode si instrumente de munca este de o importanta majora;
    - membrii Politiei si ai Parchetului trebuie sa creada in necesitatea unui sistem de cooperare modern;
    - o retea a fisierelor electronice de gestionare/control trebuie conceputa etapa cu etapa;
    - trebuie intreprinse masuri in vederea adoptarii sistemului si in alte judete ale tarii.

    3. Obiectivele sistemului (obiectivul principal, scopurile proiectului, rezultate)
    3.1. Obiectivul principal
    Exista premise considerabil imbunatatite pentru ca Politia si Departamentul de Procuratura sa garanteze siguranta publica si sa actioneze in conformitate cu legislatia, in mod democratic, apropiat fata de cetateni si respectand in totalitate drepturile omului.
    3.2. Scopul proiectului 2003 - 2004
    Proiectul din judetul-pilot Brasov:
    - imbunatateste eficienta muncii operative a Politiei si a Departamentului de Procuratura, precum si cooperarea dintre acestea; si
    - implementeaza procedurile revizuite, structurile organizationale, directivele si sprijinul oferit de un sistem electronic de gestionare/control al fisierelor;
    - dezvolta un exemplu care poate fi adoptat de alte judete din Romania.
    3.3. Rezultate 2003
    Urmatoarele rezultate sunt urmarite in judetul-pilot Brasov in anul 2003:
    - Regulamentele recent stabilite, legate de procedurile pentru judetul-pilot, au fost implementate si prezentate atat la Politie, cat si la Parchet.
    - Politiei si Parchetului le va fi furnizat minimul de aparatura solicitata pentru imbunatatirea eficientei.
    - Gestionarea si controlul cazurilor aflate in competenta Politiei si Parchetului vor fi efectuate cu ajutorul sistemului TRIBUNA de procesare electronica a datelor.
    - Personalul de conducere al Politiei si Parchetului va gestiona sistemul electronic de procesare TRIBUNA.
    - Formularele-standard imprimate solicitate de Politie si Parchet vor fi transformate in formulare electronice.
    - Reprezentantii Politiei si ai Parchetului, din serviciile de investigare cunosc metodele de lucru si cooperarea dintre aceste sectoare din Elvetia si vor impartasi experienta lor pentru materializarea masurilor in judetul-pilot Brasov.
    - Va fi efectuata o evaluare in scopul dezvoltarii unui program de restructurare pentru Parchetul Judetului Brasov.

    4. Organizarea proiectului
    (vezi planul/diagrama anexata)
    Seful elvetian de proiect este si coordonatorul proiectului. El lucreaza in mod direct cu persoanele avand competente in domeniul pregatirii (instructori). Acestia sunt: Michel-Andre Fels, procuror federal si adjunct al procurorului general elvetian; Thomas Wyser, procuror federal; Rolf Braun, comisar in cadrul Politiei Criminale din Politia Cantonului Berna; Anton Schaller, specialist mass-media; N.N., specialist de organizare si management; si inginer Alexandru Puricescu, delegatul roman al coordonatorului elvetian de proiect. Michel-Andre Fels este director adjunct al proiectului elvetian.
    Sefii romani de proiect sunt dr. Angela Nicolae, procuror-sef la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a Romaniei, si chestor Marian Tutilescu, inspector adjunct al Inspectoratului General al Politiei Romane si director general al Politiei Municipiului Bucuresti. Dr. A. Nicolae este in directa legatura cu seful proiectului elvetian si cu coordonatorul roman al proiectului, Irina Coliban, procuror general in cadrul Parchetului Judetului Brasov. Irina Coliban tine legatura in mod direct cu partenerii romani ai Parchetului si Politiei. Il informeaza, de asemenea, pe inspectorul-sef al Politiei Brasov Mircea Bucur. In colaborare cu acesta si cu coordonatorul roman al proiectului pe problematica politiei are competente in domeniul pregatirii activitatilor legate de proiect in Romania.
    Comitetul de conducere se intruneste cel putin de doua ori pe an. Membrii acestui comitet sunt sefii proiectelor roman si elvetian si adjunctii acestora, precum si coordonatorii romani si delegatul coordonatorului elvetian. Si alte persoane pot fi invitate sa participe la aceste sedinte, daca este necesar. Comitetul de conducere evalueaza activitatile, stabileste bazele proiectului si obiectivele acestuia, precum si programul pentru anul viitor.

    5. Finantare si buget
    (vezi bugetul anexat)

    6. Control
    6.1. Monitorizare
    Monitorizarea urmareste rezultatele in conformitate cu matricea-cadru. Liderii de proiect si/sau persoanele avand competente in domeniul instruirii compara obiectivele atinse cu rezultatele stabilite dupa indeplinirea activitatilor respective - daca este posibil, vor face acest lucru impreuna cu partenerii locali.
    Monitorizarea SDC/AZO se bazeaza in primul rand pe rapoartele privind progresul, pe contactele periodice cu liderii de proiect si pe rezultatele controlului proiectului de catre Biroul de coordonare.
    Biroul de coordonare aduna date reale si impresii privind efectele in mediu si urmareste mediatizarea proiectului.
    Delegatul coordonatorului elvetian actioneaza in conformitate cu cele dispuse de liderul elvetian de proiect, in special pentru a pregati si/sau pentru a superviza imbunatatirile tehnice importante efectuate in cadrul proiectului.
    6.2. Evaluare
    Dupa incheierea pregatirii practice, a atelierelor si cursurilor, va fi facuta o evaluare personala de catre reprezentantii partenerului local respectiv, de exemplu de catre participanti. In plus, instructorii il vor informa pe liderul de proiect, in cazul in care acesta nu a fost direct implicat. Rezultatele sunt reflectate in rapoartele de activitate, precum si in raportul anual final.
    6.3. Raportarea financiara si operationala
    Liderul elvetian de proiect intocmeste rapoarte privind progresele in conformitate cu contractul incheiat cu DEZA.

    7. Evaluarea riscului si potentialului
    Proiectul poate contribui in mod decisiv la imbunatatirea cooperarii dintre Politie si Procuratura in judetul-pilot, in sensul de a grabi derularea procedurilor si, ca rezultat, de a mari siguranta publica. Poate fi considerat un inceput al modernizarii administratiei Justitiei, precum si a Politiei. Exista posibilitatea de a pregati membrii administratiei si ca utilizatori ai computerelor. Contributia financiara care va fi oferita de catre partea romana este mica. Specialistii partii elvetiene cunosc problemele care vor trebui rezolvate datorita experientei lor de zi cu zi. De aceea vor putea comunica cu partenerii romani la acelasi nivel.
    Implementarea noilor regulamente, masurilor organizatorice si a instrumentelor de lucru solicita o gestionare consecventa a proiectului atat de catre partea romana, cat si de catre cea elvetiana. Tehnica de calcul va fi benefica numai daca toti operatorii vor lucra dupa aceleasi metode. Tehnica de calcul solicita retele interne. Instalarea acestora nu implica doar sume mari de bani, ci va duce si la investitii ulterioare in tehnica de calcul. De aceea, va fi necesar ca proiectele sa fie foarte bine coordonate, inclusiv folosindu-se proiectele de gestionare ale UE si masuri privind tehnica de calcul. Acest lucru nu va fi usor, dar este important pentru extinderea sistemului-pilot si in alte judete - acesta fiind obiectivul final al acestui proiect.

    Gossau, 29 decembrie 2002.

                             dr. Peter Schorer,
                            director de proiect

    Anexe:
    - Diagrama organizarii proiectului
    - Programul de activitati pentru anul 2003
    - Bugetul pentru anii 2003 - 2004

    ANEXA 2
    la acord

                        BUGETUL PENTRU ANII 2003 - 2004

________________________________________________________________________________
      Cheltuieli de regie                                     Partea elvetiana
________________________________________________________________________________
Managementul proiectului realizat de catre    135 de zile
Agentia Executiva                             de lucru
Cheltuieli de birou                                                52.000,00
Costuri de proiect                                            Partea elvetiana
Transfer de know-how in Romania (instruire,
pregatire, expertiza, consultanta)                                390.000,00
Instruire in Elvetia                                              111.000,00
Cheltuieli de calatorie                                           101.000,00
Conceptul de relatii publice                                       41.000,00
6 sondaje ale opiniei publice                                      64.000,00
Transport si materiale                                             12.000,00
Interpreti/traducere                                               49.000,00
Restructurarea sectiilor de politie                               174.000,00
Repararea sectiilor de politie                                    114.000,00
Instalarea infrastructurii pentru sistemul
informatizat de management si control al
dosarelor                                                          45.000,00
Diverse                                                             3.000,00
________________________________________________________________________________
TOTAL:                                         +135 de zile
                                               de lucru           +1.200.000
                                                              (partea elvetiana)
________________________________________________________________________________

    ANEXA 3a)*)

    *) Anexa nr. 3a) este reprodusa in facsimil.

           PROIECT - "IMPLEMENTAREA CONCEPTULUI <<POLITIA DE PROXIMITATE>>"

                                 Diagrama

 _______________            _______________        _______________
|               |          |               |      | Ministerul de |
|     FDFA      |       -->|   Ambasada    |      |    Interne    |
|_______________|      |   |_______________|      |_______________|
|               |      |   |   Serviciul   |      | Inspectoratul |
|      DDC      |      |   |  Coordonator  |      |   General al  |
|               |      |   |               |      |    Politiei   |
|_______________|      |   |_______________|      |_______________|
       |        _______|           |                      ^
       |Comisia|                   |                      |
       |       |                   |                      |
 ______V_______V__                 |               _______V_________
| DEA             |<---------------|------------->|Coordonator de   |
|Sef de Proiect   |________________|___________   |Proiect          |
|+ Coordonator    |                |     ______|__|Chestor M.       |
|Dr. Peter Schorer|_______         |    |      |  |Tutilescu        |
|Adjunct: Georges |       |  ______V____V_     |  |_________________|
|Chariatte        |       V/  ___________  \   |______     ^
|_________________|      /   | Consiliul |   \        |    |
       ^      ^         (    | Director  |    )    ___V____V_________
       |      |           \  |___________|   /<---|  Coordonator:    |
       |      |____________ \______________/      |Insp. sef Dan Savu|
 ______V_________________  |       ^              |__________________|
|_____________           | |       |       ____________|   ^
|Altii        |          | |       |      |                |
|  ___________|_         | |       |      |                |
|_|Serviciul    |        | |       |      |                |
| |Federal de   |        | |       |      |      __________V_________________
| |Politie      |        | |       |      |     | _____________              |
| |  ___________|_       | |___    |      |     ||Altii        |             |
| |_|Insarcinati  |      |     |   |      |     ||_____________|_            |
|   |cu Misiunea  |      |   __V___|______V_    |  |Orasul Pilot |           |
|   |  ___________|_     |  |Delegat al     |   |  |  ___________|_          |
|   |_|Politia      |    |  |Coordonatorului|   |  |_|Orase        |         |
|     |Cantonului   |    |  |P. Elvetiene:  |   |    |  ___________|_        |
|     |Geneva       |    |  |Ing. Alexandru |   |    |_|Bucuresti    |       |
|     |  ___________|_   |  |Puricescu      |<->|      |  ___________|_      |
|     |_|Politia      |  |  |_______________|   |      |_|Instructori  |     |
|       |Cantonului   |  |         |            |        |  ___________|_    |
|       |Zurich       |  |         |            |        |_|Academia de  |   |
|       |_____________|  |         |            |          |Politie      |   |
|    ________________    |         V            |          |Scoala de    |   |
|   | Instruirea     |   |    Monitorizare      |          |Politie      |   |
|   | derulatorilor  |   |                      |          |Centru de    |   |
|   | de proiect     |   |<-------------------->|          |Instruire    |   |
|   |________________|   |                      |          |_____________|   |
|________________________|                      |  ________________________  |
                                                | |  Parteneri Politia de  | |
                                                | |  Proximitate           | |
                                                | |________________________| |
                                                |____________________________|

    ANEXA 3b)*)

    *) Anexa nr. 3b) este reprodusa in facsimil.

                 PROIECT - "COOPERAREA DINTRE POLITIE SI PARCHET"

 _______________            _______________       ____________________________
|               |          |               |     |Ministerul    |Ministerul de|
|     FDFA      |          |   Ambasada    |     |Public        |Interne      |
|_______________|          |_______________|     |______________|_____________|
|               |          | Biroul de     |     |Procuror      |Inspectoratul|
|      DDC      |          | Coordonare    |     |General       |General al   |
|               |       -->|               |     |              |Politiei     |
|_______________|      |   |_______________|     |______________|_____________|
     | _______  _______|           |                            ^
     ||Comisia||                   |                            |
     ||_______||                   |                            |
 ____V_________V__                 |               _____________V_____________
| DEA             |<---------------|------------->|Sef de       |Coordonator  |
|Sef de Proiect + |________________|___________   |Proiect:     |de Proiect   |
|Coordonator      |                |     ______|__|Dr. Angela   |Chestor M.   |
|Dr. Peter Schorer|_______         |    |      |  |Nicoale      |Tutilescu    |
|Adjunct: Michel- |       |  ______V____V_     |  |_____________|_____________|
|Andre Fels       |       V/  ____________ \   |______          ^
|_________________|      /   |Comitetul de|  \        |         |
      ^       ^         (    |Conducere   |   )    ___V_________V_____________
      |       |           \  |____________|  /<---|Coordonator: | Coordonator |
      |       |____________ \______________/      |Irina Coliban| adjunct:    |
 _____V__________________  |       ^              |_____________| Insp. sef   |
|___________             | |       |                   ^       ^| Dan Savu    |
|Altii      |            | |       |       ____________|       || Insp. sef   |
|  _________|_           | |       |      |                    || M. Bucur    |
|_|Serviciul  |          | |       |      |                    ||_____________|
| |Federal de |          | |       |      |      ______________V_____________
| |Politie    |          | |       |      |     |                            |
| |  _________|_         | |___    |      |     |        ______________      |
| |_|Serviciul  |        |     |   |      |     |       |Regiune Pilot |     |
|   |Federal al |        |   __V___|______V_    |       |pentru Parchet|     |
|   |Min. Public|        |  |Delegatul      |   |       |  ____________|_    |
|   |  _________|_       |  |Coordonator al |   |       |_|Regiune Pilot |   |
|   |_|Cantonul   |      |  |P. Elvetiene:  |   |         |pentru Politie|   |
|     |Politiei   |      |  |Ing. Alexandru |   |         |  ____________|_  |
|     |Berna      |      |  |Puricescu      |<->|         |_|              | |
|     |  _________|_     |  |_______________|   |           |Altii         | |
|     |_|Firma de   |    |         |            |           |______________| |
|       |efectuare a|    |         |            |                            |
|       |sondajelor |    |         |            |  ________________________  |
|       |in randul  |    |         v            | | Alti parteneri de      | |
|       |opiniilor  |    |    Monitorizarea     | | cooperare              | |
|       |publice    |    |                      | |________________________| |
|       |___________|    |<-------------------->|                            |
|                        |                      |____________________________|
|  ____________________  |
| | Instruirea         | |
| | derulatorilor de   | |
| | proiect            | |
|_|____________________|_|



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 804/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 804 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu