E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 788 din 21 august 2001

privind aprobarea Procedurii de control al valorii in vama a marfurilor importate

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 509 din 28 august 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,
    avand in vedere prevederile art. 13 si 17 din Acordul privind punerea in aplicare a art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994,
    in conformitate cu prevederile art. 77 alin. (1) din Legea privind Codul vamal al Romaniei nr. 141/1997,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Procedura de control al valorii in vama a marfurilor importate, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                         Ministrul afacerilor externe,
                         Mircea Geoana

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

    ANEXA 1

    Procedura de control al valorii in vama a marfurilor importate

    Art. 1
    (1) Activitatea de control al valorii in vama se efectueaza astfel incat marfurile sa nu stationeze nejustificat in vama.
    (2) In intelesul prezentei proceduri analiza de risc reprezinta activitatea desfasurata de autoritatea vamala in vederea identificarii operatiunilor de import care prezinta riscuri in materie de evaluare in vama.
    (3) Criteriile de efectuare a analizei de risc se aproba prin decizie a directorului general al Directiei Generale a Vamilor si se comunica numai unitatilor din subordine la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Criteriile de efectuare a analizei de risc se actualizeaza in urma analizarii operatiunilor de import care prezinta riscuri in materie de evaluare in vama.
    Art. 2
    (1) Determinarea definitiva a valorii in vama se amana potrivit prevederilor art. 77 alin. (4) din Legea privind Codul vamal al Romaniei nr. 141/1997 in situatia in care valoarea in vama nu poate fi determinata pe baza documentelor anexate la declaratia vamala de import sau atunci cand autoritatea vamala are motive sa se indoiasca de veridicitatea sau de exactitatea valorii declarate.
    (2) Amanarea determinarii definitive a valorii in vama se decide de seful biroului vamal de control si vamuire sau de agentii vamali desemnati de acesta prin ordin de serviciu, in urma efectuarii analizei de risc. Termenul de amanare a determinarii definitive a valorii in vama este de maximum 50 de zile de la data inregistrarii declaratiei vamale. Decizia de amanare a determinarii definitive a valorii in vama se comunica in scris importatorului.
    Art. 3
    (1) In cazul in care s-a procedat la amanarea determinarii definitive a valorii in vama, importatorul poate ridica marfurile din vama cu conditia sa furnizeze autoritatii vamale o garantie suficienta care sa asigure incasarea drepturilor de import corespunzatoare marfurilor respective.
    (2) In situatia prevazuta la alin. (1) drepturile de import calculate pe baza valorii in vama declarate de importator se incaseaza si se vireaza la bugetul de stat, iar garantia calculata potrivit prevederilor prezentei proceduri se constituie la biroul vamal de control si vamuire la care se efectueaza formalitatile vamale de import, inainte de acordarea liberului de vama.
    (3) Garantia se constituie in formele prevazute la art. 152 din Legea privind Codul vamal al Romaniei nr. 141/1997.
    Art. 4
    (1) Importatorii pot opta pentru furnizarea unei garantii globale sau a unei garantii izolate, in conditiile mentionate la art. 2 si 3.
    (2) Daca importatorii efectueaza operatiuni frecvente cu acelasi fel de marfa, garantia globala reprezinta 10% din cuantumul drepturilor de import calculate la valoarea in vama a marfurilor stabilite in urma analizei de risc, care au fost importate in anul precedent sau care urmeaza sa fie importate in anul in curs.
    (3) Garantia izolata este valabila numai pentru o singura operatiune de import. In acest caz cuantumul garantiei se calculeaza in proportie de 30% din drepturile de import estimate sa fie achitate de importator pentru marfurile care fac obiectul formalitatilor vamale de import, pe baza documentelor de evaluare prezentate la vamuire.
    Art. 5
    (1) Eliberarea din vama a marfurilor pentru care s-a depus o garantie este urmata in mod obligatoriu de un control asupra corectitudinii valorii in vama declarate.
    (2) Controlul valorii in vama declarate de importator se efectueaza de directia regionala vamala interjudeteana, la solicitarea biroului vamal de control si vamuire in evidenta caruia se afla operatiunea de import.
    (3) Biroul vamal de control si vamuire comunica in scris solicitarea de efectuare a controlului valorii in vama directiei regionale vamale interjudetene in subordinea careia se afla, in termen de 3 zile de la data ridicarii marfurilor din vama. Solicitarea va cuprinde criteriile in baza carora s-a decis amanarea determinarii definitive a valorii in vama a marfurilor importate si va fi insotita de copiile de pe documentele depuse de importator pentru efectuarea formalitatilor vamale de import.
    (4) In situatia in care sediul importatorului sau locul de depozitare a marfurilor se afla pe teritoriul de competenta al altei directii regionale vamale interjudetene, solicitarea de control a biroului vamal de control si vamuire, precum si documentele anexate la aceasta se retransmit acestei directii in termen de 24 de ore.
    Art. 6
    Garantia globala ramane la dispozitia autoritatii vamale timp de 60 de zile de la data efectuarii ultimei operatiuni de import, iar garantia izolata, timp de 60 de zile de la data depunerii la autoritatea vamala.
    Art. 7
    Garantia globala sau izolata este utilizata de autoritatea vamala numai pentru incasarea diferentelor de drepturi de import constatate in urma verificarii modului de determinare a valorii in vama, pe baza actului constatator.
    Art. 8
    Pentru garantiile constituite autoritatea vamala nu datoreaza dobanda sau despagubiri.
    Art. 9
    (1) Directiile regionale vamale interjudetene initiaza procedura de control la sediul importatorului si, daca este cazul, la locul de depozitare a marfurilor importate, din momentul primirii solicitarii biroului vamal de control si vamuire comunicate potrivit art. 5 alin. (3) si (4).
    (2) Controlul la sediul importatorului si la locul de depozitare a marfurilor importate se efectueaza potrivit normelor metodologice aprobate prin decizie a directorului general al Directiei Generale a Vamilor la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari si se comunica numai unitatilor din subordinea Directiei Generale a Vamilor.
    Art. 10
    (1) Decizia privind determinarea definitiva a valorii in vama a marfurilor importate este emisa de directorul directiei regionale vamale interjudetene in subordinea careia se afla biroul vamal de control si vamuire la care s-a efectuat operatiunea de import, pe baza raportului intocmit in urma verificarilor efectuate la sediul importatorului si, daca este cazul, la locul de depozitare a marfurilor importate.
    (2) Decizia privind determinarea definitiva a valorii in vama a marfurilor importate se comunica in scris importatorului si biroului vamal de control si vamuire la care s-a efectuat operatiunea de import, in termen de 30 de zile de la data ridicarii marfurilor din vama. O copie de pe aceasta decizie se comunica Directiei Generale a Vamilor in termen de 5 zile de la data emiterii.
    (3) Directorul directiei regionale vamale interjudetene poate prelungi termenul de 30 de zile prevazut la alin. (2) cu maximum 20 de zile, in cazul in care din motive temeinic justificate operatiunea de control la sediul importatorului si, daca este cazul, la locul de depozitare a marfurilor nu poate fi incheiata in acest termen.
    (4) In decizie se vor preciza valoarea in vama a marfurilor importate, determinata cu titlu definitiv, ratiunile care au stat la baza determinarii acesteia si suma care urmeaza sa fie incasata sau suma care urmeaza sa fie restituita ori disponibilizata de catre biroul vamal de control si vamuire din garantia constituita de importator potrivit art. 4.
    Art. 11
    (1) Incasarea in totalitate sau in parte a garantiei constituite potrivit art. 4 se face de biroul vamal de control si vamuire prin intocmirea actului constatator la data comunicarii deciziei directorului directiei regionale vamale interjudetene, prin care se dispune aceasta, fara a se depasi termenul de valabilitate a garantiei.
    (2) Restituirea sau disponibilizarea, in totalitate sau in parte, a garantiei constituite potrivit art. 4 se face de biroul vamal de control si vamuire in baza deciziei comunicate de directia regionala vamala interjudeteana, in termen de cel mult 24 de ore de la emiterea acesteia.
    Art. 12
    Operatiunile de import al marfurilor, care se deruleaza in baza acelorasi intelegeri contractuale sau in conditii similare, se efectueaza fara repetarea prezentei proceduri, daca in urma verificarii operatiunilor anterioare s-a constatat realitatea valorii de tranzactie declarate.
    Art. 13
    Pe baza analizei de risc si a informatiilor obtinute din activitatea proprie Directia Generala a Vamilor si directiile regionale vamale interjudetene efectueaza din proprie initiativa verificari ulterioare si investigatii asupra valorii in vama declarate la import, la sediul importatorilor si la locul de depozitare a marfurilor importate.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 788/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 788 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu