E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 778 din  2 octombrie 1995

privind modificarea si completarea Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 251 din  1 noiembrie 1995


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, aprobat prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 772/1966, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Capitolul V va avea urmatorul cuprins:

    "CAP. 5
    Inmatricularea si radierea autovehiculelor si remorcilor

    Sectiunea I
    Inmatricularea autovehiculelor si remorcilor
    Art. 94
    Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la inspectoratele de politie judetene sau la Directia generala de politie a municipiului Bucuresti in raza careia proprietarii isi au domiciliul (sediul) ori resedinta in cazul cetatenilor straini.
    La cererea persoanelor juridice, autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza la inspectoratele de politie judetene sau la Directia generala de politie a municipiului Bucuresti in raza carora acestea au reprezentante, filiale, sucursale, puncte de lucru ori unitati subordonate.
    Autovehiculele si remorcile apartinand Ministerului Apararii Nationale se inmatriculeaza la acest minister, iar tramvaiele si troleibuzele, la persoanele juridice care le detin.
    Art. 95
    Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza numai daca sunt omologate pentru circulatie de catre Regia Autonoma <<Registrul Auto Roman>>.
    Autovehiculele si remorcile care nu pot fi identificate de catre Regia Autonoma <<Registrul Auto Roman>> datorita alterarii sau lipsei numerelor de identificare a acestora poansonate de constructor nu vor fi omologate pentru circulatie. Se excepteaza autovehiculele si remorcile pentru care politia poate stabili provenienta legala a acestora.
    Art. 96
    Inmatricularea autovehiculelor si a remorcilor se face pe baza urmatoarelor documente:
    - fisa de inmatriculare semnata, dupa caz, de actualul si de fostul proprietar, cu vizele care atesta plata taxei pentru mijloacele mecanice de transport si a primei de asigurare prin efectul legii;
    - cartea de identitate a vehiculului, prevazuta cu elemente de secretizare aplicate de Regia Autonoma <<Registrul Auto Roman>>;
    - dovada de plata a taxei de inmatriculare;
    - dovada de efectuare a formalitatilor vamale de import definitiv (pentru inmatricularea permanenta) sau temporar (pentru inmatricularea temporara), in cazul autovehiculelor si al remorcilor dobandite din strainatate.
    La inmatricularea autovehiculelor si a remorcilor, cu exceptia celor noi, proprietarii acestora vor face dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice la statia Regiei Autonome <<Registrul Auto Roman>>, chiar daca inspectia tehnica anterioara nu avea termenul de valabilitate expirat.
    Art. 97
    Autovehiculele si remorcile apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea in Romania, se inmatriculeaza la cererea celor interesati, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza acelorasi documente prevazute la art. 96, cu exceptia taxei de inmatriculare si a dovezii de plata a taxei asupra mijloacelor mecanice de transport, daca, pe baza de reciprocitate, se acorda scutiri pentru acestea.
    Art. 98
    Se inmatriculeaza temporar:
    a) autovehiculele si remorcile care urmeaza sa fie scoase definitiv din Romania, la cererea celor interesati;
    b) autovehiculele si remorcile care sunt importate temporar in Romania;
    c) autovehiculele si remorcile inchiriate, din strainatate, de catre persoane juridice romane.
    Pentru cazul prevazut la lit. a), inmatricularea temporara se efectueaza pe o perioada ce nu poate depasi termenul de valabilitate a asigurarii internationale (cartea verde), iar pentru cazurile prevazute la lit. b) si c), perioada de inmatriculare temporara nu poate depasi sfarsitul anului in curs, daca solicitarea a fost facuta in primele 9 luni ale anului respectiv, ori sfarsitul anului urmator, daca solicitarea a fost facuta in ultimele 3 luni ale anului in curs. Daca introducerea in Romania a autovehiculelor si a remorcilor care se inmatriculeaza temporar a fost facuta printr-o operatiune de import temporar, perioada de inmatriculare temporara nu poate depasi termenul limita stabilit pentru importul temporar.
    Art. 99
    Inspectoratele de politie judetene si Directia generala de politie a municipiului Bucuresti elibereaza, pentru fiecare autovehicul sau remorca inmatriculata, un certificat de inmatriculare, ale carui forma si continut sunt stabilite de Inspectoratul General al Politiei.
    Art. 100
    Titularul certificatului de inmatriculare este obligat sa declare unitatii de politie emitente schimbarea oricaror date referitoare la proprietar ori la vehicul, inscrise in certificatul de inmatriculare, in termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit aceasta modificare, cu exceptia schimbarii caroseriei sau a sasiului, caz in care va proceda conform prevederilor art. 108.
    Art. 101
    Inspectoratele de politie judetene sau Directia generala de politie a municipiului Bucuresti autorizeaza provizoriu circulatia autovehiculelor si a remorcilor neinmatriculate, pentru o perioada de cel mult 30 de zile, in vederea efectuarii formalitatilor premergatoare inmatricularii.
    Autorizatia provizorie de circulatie da dreptul titularului acesteia de a circula numai pe teritoriul Romaniei.
    Art. 102
    Inspectoratele de politie judetene sau Directia generala de politie a municipiului Bucuresti autorizeaza circulatia pentru probe a autovehiculelor si remorcilor:
    a) care efectueaza probe in vederea omologarii, precum si a autosasiurilor care efectueaza deplasari de la unitatile constructoare la cele care le caroseaza, la solicitarea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea sau incercarea autovehiculelor sau a remorcilor;
    b) supuse comercializarii, in vederea probelor solicitate de clienti, la cererea persoanelor juridice care detin spatiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor si au un volum mediu de vanzari de cel putin 5 autovehicule sau remorci intr-un interval de o luna.
    Autorizatiile de circulatie pentru probe sunt valabile cel mult un an de la data eliberarii.
    Este interzis transportul comercial de bunuri si persoane cu autovehicule si remorci care circula in baza autorizarii de circulatie pentru probe, folosirea acestor autorizatii pentru autovehicule si remorci de provenienta straina pentru care nu au fost efectuate formalitatile vamale in Romania, precum si circulatia vehiculelor prevazute la lit. b) in afara judetului sau a municipiului Bucuresti in raza caruia isi are sediul titularul autorizatiei de circulatie pentru probe.
    Art. 103
    Pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare sau a autorizatiei provizorii de circulatie ori pentru probe trebuie declarata in termen de 48 de ore de la constatarea faptului unitatii de politie celei mai apropiate, care va elibera o adeverinta in acest sens.
    In termen de cel mult 15 zile de la declararea pierderii, a furtului sau a distrugerii certificatului de inmatriculare, titularul acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui alt certificat de inmatriculare.
    Noul certificat de inmatriculare se elibereaza de catre unitatea de politie care a emis certificatul anterior, in baza adeverintei mentionate mai sus si a dovezii de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei pentru declararea nulitatii documentului pierdut sau furat.

    Sectiunea a II-a
    Numerele de inmatriculare, cele provizorii si de probe
    Art. 104
    La inmatriculare, inspectoratul de politie judetean sau Directia generala de politie a municipiului Bucuresti atribuie fiecarui autovehicul ori remorca un numar de inmatriculare, compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine.
    Numarul de inmatriculare a autovehiculelor si remorcilor prevazute in art. 97 este compus din indicativul CD, CO sau TC, dupa caz, si numarul de ordine.
    In cazul numarului de inmatriculare temporara, la indicativul judetului si numarul de ordine se adauga luna si anul in care expira valabilitatea inmatricularii.
    La autorizarea provizorie a circulatiei autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine.
    La autorizarea circulatiei pentru probe a autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine si inscrisul <<PROBE>>.
    O data cu inmatricularea sau autorizarea circulatiei se elibereaza si placile cu numarul atribuit.
    Art. 105
    Numarul de inmatriculare, cel provizoriu si de probe se aplica pe placi metalice avand fondul alb reflectorizant si inscrisul cu litere majuscule si cifre arabe, in relief.
    Placile se fixeaza la partea din fata si din spate a autovehiculului, iar la motocicleta, motoreta si remorca, numai la partea din spate, in locurile special destinate.
    Pe placa din spate se aplica ecusonul care atesta efectuarea inspectiei tehnice periodice, iar pe placa din fata, ecusonul inspectiei tehnice suplimentare pentru poluare.
    Unitatile care confectioneaza placi trebuie sa fie autorizate de Ministerul de Interne.
    Art. 106
    Indicativele judetelor si al municipiului Bucuresti, alcatuirea numerelor de ordine, formele, dimensiunile, culorile fondului placilor si ale inscrisurilor aplicate, precum si conditiile de calitate sunt stabilite prin standard de stat.
    Art. 107
    Numerele de inmatriculare, forma si dimensiunile placilor cu numere de inmatriculare pentru autovehiculele si remorcile apartinand Ministerului Apararii Nationale se stabilesc si se atribuie de catre acest minister.

    Sectiunea a III-a
    Radierea autovehiculelor si remorcilor
    Art. 108
    Proprietarii de autovehicule si remorci inmatriculate sunt obligati sa ceara radierea acestora din evidenta inspectoratelor de politie judetene sau a Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
    a) la trecerea in proprietatea lor a autovehiculelor sau a remorcilor inmatriculate pe numele fostului proprietar, pe baza prezentarii cartii de identitate a vehiculului si a fisei de inmatriculare, precum si a predarii certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
    b) la schimbarea domiciliului (sediului) lor in raza altui inspectorat de politie judetean sau a Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti decat acela la care se afla inmatriculat autovehiculul sau remorca, pe baza prezentarii cartii de identitate a vehiculului si a fisei de inmatriculare, precum si a predarii certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
    c) la scoaterea definitiva din Romania a autovehiculelor si a remorcilor, pe baza prezentarii cartii de identitate a vehiculului si a predarii certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
    d) in cazul cand autovehiculul sau remorca au devenit improprii din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice si au fost dezmembrate, pe baza dovezii care atesta dezmembrarea si a predarii cartii de identitate a vehiculului, precum si a certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
    e) in cazul schimbarii caroseriei sau a sasiului.
    Proprietarii autovehiculelor si ai remorcilor pot solicita radierea acestora, daca nu mai doresc sa le pastreze in circulatie. In acest caz, proprietarii vor face dovada ca poseda spatiu propriu amenajat parcarii acestor autovehicule si remorci cat timp sunt radiate din circulatie, fiind interzisa parcarea acestora in alte locuri.
    La efectuarea radierii, inspectoratele de politie judetene sau Directia generala de politie a municipiului Bucuresti comunica aceasta operatiune organelor fiscale.
    Cartile de identitate retinute de politie conform prevederilor lit. d) vor fi remise Regiei Autonome <<Registrul Auto Roman>>."
    2. Capitolul VI va avea urmatorul cuprins:

    "CAP. 6
    Permisul de conducere

    Art. 109
    Permisul de conducere se elibereaza de catre inspectoratul de politie judetean sau de Directia generala de politie a municipiului Bucuresti in raza careia solicitantul isi are domiciliul (sau resedinta in cazul cetatenilor straini), precum si de catre Inspectoratul General al Politiei.
    Forma si continutul permisului de conducere se stabilesc de catre Inspectoratul General al Politiei.
    Permisul de conducere prevazut la art. 110 este valabil pe o perioada de 5 ani de la data eliberarii.
    La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitatile de politie, fara sustinerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne.
    Art. 110
    Permisul de conducere este valabil pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii de autovehicule:
    Categoria A:
    - autovehiculul cu doua roti (motocicleta), cu sau fara atas, avand capacitatea cilindrica a motorului peste 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, si autovehiculul cu trei roti (triciclul) avand capacitatea cilindrica a motorului mai mare de 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, precum si masa totala maxima autorizata mai mica de 400 kg;
    Categoria B:
    - autovehiculele a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al caror numar de locuri pe scaune, in afara locului conducatorului, nu este mai mare de 8;
    - ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si o remorca in cazul in care masa totala maxima autorizata a ansamblului nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;
    - triciclurile sau cvadriciclurile avand masa proprie peste 550 kg;
    Categoria B+E:
    - ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria B si o remorca, daca ansamblul respectiv nu se incadreaza in categoria B;
    Categoria C:
    - autovehiculele, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg;
    Categoria C+E:
    - ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria C si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg;
    Categoria D:
    - autovehiculele destinate transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;
    Categoria D+E:
    - ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.
    Permisul de conducere este valabil si pentru una sau mai multe dintre urmatoarele subcategorii:
    Subcategoria A1:
    - autovehiculul cu doua sau trei roti (motoreta) avand capacitatea cilindrica a motorului de cel mult 50 cmc si viteza maxima, prin constructie, de cel putin 25 km/h, dar nu mai mare de 50 km/h;
    Subcategoria B1:
    - autovehiculul cu trei sau patru roti (tricicluri si, respectiv, cvadricicluri) avand masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg si fiind echipat cu un motor termic cu capacitatea cilindrica mai mare de 50 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h;
    Subcategoria C1:
    - autovehiculele, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este de peste 3.500 kg, dar nu mai mare de 7.500 kg;
    Subcategoria C1+E:
    - ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria C1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator;
    Subcategoria D1:
    - autovehiculele destinate transportului de persoane avand cel putin 9, dar nu mai mult de 16 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;
    Subcategoria D1+E:
    - ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria D1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.
    Autovehiculelor din categoriile B, C si D si din subcategoriile C1 si D1 li se poate atasa o remorca avand masa totala maxima autorizata sub 750 kg, fara ca prin aceasta sa se schimbe categoria din care fac parte.
    Termenul masa totala maxima autorizata inseamna masa proprie a vehiculului si a incarcaturii maxime.
    Art. 111
    Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce si autovehicule din subcategoria pe care aceasta o include.
    Permisul de conducere valabil pentru categoriile C+E sau D+E este valabil si pentru conducerea ansamblurilor de vehicule din categoria B+E, daca titularul acestuia poseda categoria B.
    Permisul de conducere valabil pentru categoria C+E este valabil si pentru categoria D+E, daca titularul acestuia poseda categoria D.
    Permisul de conducere valabil pentru subcategoria C1+E este valabil si pentru subcategoria D1+E, daca titularul acestuia poseda subcategoria D1.
    Posesorii permisului de conducere pentru categoriile C sau C+E au dreptul sa conduca tractoare, iar permisele de conducere pentru categoriile D sau D+E sunt valabile si pentru conducerea troleibuzelor.
    Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A nu au dreptul sa conduca motociclete de o putere mai mare de 25 KW sau cu un raport putere / masa proprie de peste 0,16 kW/kg, daca nu au cel putin 2 ani vechime in conducerea motocicletelor. Aceasta conditie nu se aplica persoanelor care au varsta de cel putin 21 de ani si au sustinut examenul pe motociclete fara atas, cu o putere a motorului de cel putin 35 KW.
    Art. 112
    Permisele de conducere pentru tractoare, troleibuze si tramvaie vor purta mentiunea Tr, Tb si, respectiv, Tv.
    Posesorii permisului de conducere pentru tractoare au dreptul sa conduca un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor si una sau doua remorci.
    Art. 113
    Permisul de conducere se obtine pe baza de examen.
    Examinarea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza la Inspectoratul General al Politiei ori la inspectoratul de politie judetean sau la Directia generala de politie a municipiului Bucuresti in raza careia isi au domiciliul (sau resedinta, in cazul cetatenilor straini). Prin exceptie, absolventii cursurilor organizate de scolile de pregatire a conducatorilor de autovehicule din categoriile sau subcategoriile C, C1, D1, precum si pentru tractoare, tramvaie ori troleibuze vor fi examinati, pentru prima data, la inspectoratul de politie judetean sau la Directia generala de polite a municipiului Bucuresti in raza careia isi are sediul scoala respectiva.
    Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    - sa aiba varsta de cel putin 18 ani, exceptie facand persoana care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru subcategoria A1, care trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani, pentru categoria C+E trebuie sa aiba varsta de cel putin 20 de ani, iar pentru categoriile D1, D, tramvaie si troleibuze, trebuie sa aiba varsta de cel putin 21 de ani;
    - sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor;
    - sa fi absolvit cursurile unei scoli de pregatire a conducatorilor de autovehicule organizate potrivit legii, pentru categoriile sau subcategoriile A, B1, B, C1, C, D1 si D, precum si pentru tractoare, troleibuze si tramvaie;
    - sa nu fi fost condamnat definitiv pentru una dintre infractiunile prevazute in art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1966, republicat, cu exceptia cazurilor in care a intervenit amnistia sau reabititarea.
    Pentru admiterea prezentarii la examen, candidatul va depune urmatoarele documente:
    - fisa de scolarizare, al carei model se stabileste de catre Inspectoratul General al Politiei;
    - certificat de cazier judiciar;
    - chitanta de plata a taxei de examinare.
    Pregatirea practica a candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru categoriile A, B1 si B poate fi efectuata si de catre instructori auto independenti.
    Inspectoratul General al Politei, inspectoratele de politie judetene sau Directia generala de politie a municipiului Bucuresti pot aproba, de la caz la caz, cu respectarea prevederilor art. 116, prezentarea la examen a persoanelor care nu au urmat cursurile complete ale unei scoli de pregatire a conducatorilor de autovehicule, in vederea obtinerii permisului de conducere.
    Membrii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare se vor prezenta la examen in conditiile stabilite de Ministerul Afacerilor Externe.
    Art. 114
    Candidatii la examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor fi examinati la proba teoretica de cunoastere a regulilor de circulatie si a elementelor de mecanica legate de conducerea in siguranta a autovehiculului, precum si la proba de conducere, corespunzator categoriei de autovehicule pentru care solicita permisul.
    Persoanele handicapate care se incadreaza in baremurile minime de sanatate fizica si psihica stabilite in acest sens vor fi examinate la proba de conducere pe autovehicule adaptate infirmitatii lor.
    Art. 115
    Rezultatul examinarii se consemneaza prin calificativul admis sau respins. Candidatii care nu promoveaza oricare dintre probe sunt declarati respinsi.
    In cazul in care candidatul nu a obtinut permisul de conducere intr-o perioada de un an de la absolvirea scolii, pentru a putea fi programat in vederea unei noi examinari, va efectua un nou curs complet in cadrul unei scoli pentru pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.
    Art. 116
    Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile C1, C sau D1 trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B.
    Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoria D trebuie sa faca dovada ca a condus efectiv autovehicule din categoriile C sau D1 pe o perioada de cel putin 2 ani.
    Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile B+E, C1+E, C+E, D1+E sau D+E trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoriile sau subcategoriile B, C1, C, D1 si, respectiv, D.
    Art. 117
    Scolile care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere vor functiona in baza unui regulament elaborat de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor, in colaborare cu Ministerul Invatamantului.
    Persoanele care efectueaza pregatirea teoretica (profesori de legislatie rutiera) si practica (instructori auto) vor fi autorizate in acest sens, in baza unor instructiuni elaborate de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor, de catre inspectoratele de politie judetene sau de Directia generala de politie a municipiului Bucuresti.
    Instructorii auto sau profesorii de legislatie rutiera, carora li s-au retras autorizatiile sau acestea au expirat, nu mai au dreptul sa efectueze pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.
    Scolile care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere din subordinea Ministerului Apararii Nationale si a Ministerului de Interne, precum si instructorii auto si profesorii de legislatie rutiera care isi desfasoara activitatea in aceste scoli se autorizeaza de catre ministerele respective.
    Art. 118
    Autovehiculele, cu exceptia motocicletelor, destinate invatarii conducerii, vor fi dotate cu dubla comanda (frana si ambreiaj).
    Acestea vor fi echipate cu o caseta avand inscriptia <<SCOALA>>, exceptie facand autobuzele, troleibuzele si tramvaiele, care vor avea inscrisul <<SCOALA>> aplicat pe partile laterale, in fata si in spate.
    Art. 119
    Folosirea pe drumurile publice a autovehiculelor prevazute la art. 118 este permisa numai sub supravegherea instructorilor auto.
    Pregatirea practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se face numai pe trasee stabilite de politie.
    Raspunderea pentru incalcarea regulilor de circulatie revine atat instructorului auto cat si persoanei care conduce autovehiculul.
    Art. 120
    Posesorii permisului de conducere sunt obligati sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere la schimbarea oricaror date inscrise in vechiul permis de conducere.
    Art. 121
    Pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie declarata in termen de 48 de ore de la constatarea faptului unitatii de politie celei mai apropiate, care va elibera o adeverinta in acest sens.
    In termen de 15 zile de la declararea pierderii, furtului sau distrugerii permisului de conducere, titularul acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui alt permis de conducere.
    Art. 122
    Noul permis se elibereaza de catre unitatea de politie in raza careia titularul isi are domiciliul (sau resedinta, in cazul cetatenilor straini), in baza adeverintei mentionate mai sus si a dovezii de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei pentru declararea nulitatii documentului pierdut sau furat.
    Art. 123
    Conducatorii auto care practica activitatea de taximetrie trebuie sa fie atestati in acest sens, in baza unor instructiuni elaborate de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor, de catre inspectoratele de politie judetene sau de catre Directia generala de politie a municipiului Bucuresti."
    3. Articolul 126 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 126
    Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) contraventiile la art. 8, 12 lit. b) alin. 2, art. 20, 21, 22, 23, 25 alin. 2, art. 26 alin. 1, art. 27 alin. 1-3, art. 44 pct. 17 si 25, art. 46, 55, 61, 62 lit. a)-h) si j), art. 63 alin. 1, art. 64, 103 alin. 1 si art. 145, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
    b) contraventiile la art. 12 lit. a) alin. 2 si lit. c) alin. 2, art. 14 alin. 1 lit. a), d) si e), art. 18 alin. 1 si 3, art. 40, 44 pct. 1 lit. a), pct. 2, 4, 5, 9, 12, 13, 16, 19, 20, 21, 22 si 23, art. 51, 56 lit. d) si e), art. 57 lit. b)-e), art. 58, 77 alin. 1, art. 92 alin. 3, art. 100, 103 alin. 2, art. 121 si art. 142, cu amenda de la 16.000 lei la 40.000 lei;
    c) contraventiile la art. 18 alin. 4, art. 19 alin. 1 lit. a), art. 28, 29, 34, 37 alin. 2-5, art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1, art. 42, 44 pct. 6 lit. b)-d), pct. 7, 8 alin. 3-6, pct. 11, 18 si 24, art. 45, 47, 48 daca viteza s-a depasit cu pana la 20 km/h, art. 49, 52 alin. 1, art. 56 lit. a), art. 57 lit. a), art. 62 lit. i), art. 63 alin. 2, art. 65, 67, 75, 76, 78 alin. 2 si 3, art. 82, 83, 84, 85 alin. 1 si 3, art. 86, 88, 89 alin. 1 si 2, art. 108 alin. 1 si 2 si art. 120, cu amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei;
    d) contraventiile la art. 12 lit. b) alin. 1 si lit. c) alin. 1, art. 24, 25 alin. 1, art. 27 alin. 4, art. 30, 31, 32, 33, 44 pct. 26 si 27, art. 48 daca viteza s-a depasit cu pana la 30 km/h, art. 52 alin. 2, art. 56 lit. b) si c), art. 68 alin. 1, art. 91 alin. 1 si art. 92 alin. 1, 4 si 5, cu amenda de la 40.000 lei la 80.000 lei;
    e) contraventiile la art. 14 alin. 1 lit. b) si c), alin. 4, art. 15 alin. 1 si 2, art. 19 alin. 1 lit. b) si alin. 2, art. 44 pct. 6 lit. a), pct. 10 si 15, art. 48 daca viteza s-a depasit cu peste 30 km/h, art. 91 alin. 2, art. 105 alin. 1-3, art. 118 si art. 119 alin. 2, cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei;
    f) contraventiile la art. 4, 35, 36, 41, 44 pct. 3, art. 53, 54 alin. 1, art. 79 lit. a)-d) si f), art. 87 alin. 1, art. 89 alin. 3 si art. 92 alin. 2, cu amenda de la 70.000 lei la 120.000 lei;
    g) contraventiile la art. 7, 66, 68 alin. 2, art. 69, 70, 71, 72, 73, 74, 79 lit. g), art. 90, 102 alin. 3, art. 105 alin. 4, art. 109 alin. 3, art. 111 alin. 6, art. 117 alin. 2 si 3, art. 123 si art. 147 alin. 2 si 3, cu amenda de la 100.000 lei la 300.000 lei."
    4. Articolul 147 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 147
    In termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei hotarari, Inspectoratul General al Politiei va elabora noi modele pentru permisul de conducere si certificatul de inmatriculare.
    Posesorii permiselor de conducere eliberate pana la intrarea in vigoare a prezentei hotarari sunt obligati sa solicite schimbarea acestora pana la 31 decembrie 1997.
    Posesorii certificatelor de inmatriculare eliberate pana la intrarea in vigoare a prezentei hotarari sunt obligati sa solicite schimbarea acestora pana la 31 decembrie 1998."
    5. Articolul 148 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 148
    Cu ocazia schimbarii permiselor de conducere, echivalarea dintre vechile si noile categorii si subcategorii se va face dupa cum urmeaza:
    - categoria G cu categoria A;
    - categoria A cu categoria A;
    - categoria B cu categoria B;
    - categoria C cu categoria C;
    - categoria D cu categoria D;
    - categoriile B, C si E cu categoriile B+E si C+E;
    - categoriile C si E cu categoria C+E;
    - categoriile C, D si E cu categoriile C+E si D+E;
    - categoriile B, C, D si E cu categoriile B+E, C+E si D+E;
    - categoria F cu mentiunea Tr;
    - categoria H cu mentiunea Tb;
    - categoria I cu mentiunea Tv."
    Art. 2
    Orice alta dispozitie contrara prevederilor prezentei hotarari se abroga.
    Art. 3
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.

                 PRIM-MINISTRU
                NICOLAE VACAROIU

                            Contrasemneaza:
                            Ministru de interne,
                            Doru Ioan Taracila

                            Ministrul transporturilor,
                            Aurel Novac




SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 778/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 778 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu