Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 382 din  2 aprilie 2003

pentru aprobarea Normelor metodologice privind exigentele minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 263 din 16 aprilie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 6 alin. (2) si (3) din Legea nr. 575/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a V-a - Zone de risc natural,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice privind exigentele minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul lucrarilor publice,
                         transporturilor si locuintei,
                         Miron Tudor Mitrea

                         Ministrul apelor si protectiei mediului,
                         Petru Lificiu

                         Ministrul administratiei publice,
                         Octav Cozmanca

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
privind exigentele minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Normele metodologice privind exigentele minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale, denumite in continuare norme metodologice, sunt un instrument de determinare a cerintelor suplimentare ce se impun cu privire la elaborarea planurilor de urbanism si amenajare a teritoriului, referitoare la riscurile naturale.
    Art. 2
    Normele metodologice sunt complementare reglementarilor tehnice privind continutul-cadru al documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism si constituie suportul procedural pentru integrarea acestora in continutul-cadru al documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului.
    Art. 3
    Normele metodologice au urmatoarele obiective:
    a) sa ofere o modalitate de determinare a exigentelor minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele cu riscuri naturale;
    b) sa puna in concordanta aceste cerinte suplimentare cu continutul-cadru al documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.
    Art. 4
    Normele metodologice sunt elaborate pentru cele doua categorii de documentatii, respectiv urbanism si amenajare a teritoriului:
    a) planuri de amenajare a teritoriului;
    b) planuri de urbanism.
    Art. 5
    Modul de abordare a problematicii riscurilor naturale se face in functie de categoria documentatiei, marimea si complexitatea teritoriului si de scara de aprofundare a planurilor de urbanism si a planurilor de amenajare a teritoriului.
    Art. 6
    La nivelul fiecarui consiliu judetean structurile specializate ale administratiei publice judetene impreuna cu institutiile specializate intocmesc Studiul judetean al factorilor de risc natural, document cu caracter sintetic, ce contine piese scrise si piese desenate (harti de risc natural) cu privire la riscurile naturale existente pe teritoriul judetului respectiv.
    Art. 7
    La nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale de baza (municipiu, oras, comuna) structurile specializate ale administratiei publice locale impreuna cu institutiile specializate intocmesc Studiul local al factorilor de risc natural, ce contine piese scrise si desenate (harti de risc) cu privire la riscurile naturale existente.
    Art. 8
    Studiile prevazute la art. 6 si 7 sunt facute publice si constituie documentatii consultative puse la dispozitie elaboratorilor de documentatii de urbanism si amenajare a teritoriului.
    Art. 9
    Studiul judetean si Studiul local al factorilor de risc natural cuprind:
    a) elemente de informare generala asupra factorilor de risc;
    b) descrierea fiecarui factor de risc natural: definire, localizare, amploare, efecte asupra mediului natural si construit, efecte asupra locuitorilor;
    c) clasificarea si cartografierea riscurilor naturale existente pe teritoriul judetului sau unitatilor administrative de baza.

    CAP. 2
    Metodologia de elaborare a documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale

    Art. 10
    Elaborarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale se realizeaza in doua etape, dupa cum urmeaza:
    Etapa I - Culegerea si interpretarea datelor, care consta in:
    a) valorificarea rezultatelor obtinute in urma studiilor si cercetarilor specifice elaborate de institutiile de specialitate si a observatiilor din teren;
    b) analiza hartilor de risc natural;
    c) armonizarea cu prevederile reglementarilor tehnice din Uniunea Europeana.
    Etapa a II-a - Redactarea pieselor scrise si intocmirea pieselor desenate, care va avea urmatorul continut:
    a) piesele scrise - date si informatii relevante cu privire la riscurile naturale, adaptate si inserate in continutul-cadru al documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism;
    b) piesele desenate - planuri intocmite la scara documentatiei de baza sau cartograme pentru probleme relevante privind riscurile naturale.
    Art. 11
    Stabilirea exigentelor minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele cu riscuri naturale se face pe baza Studiului judetean sau local al factorilor de risc natural, pe baza schemei prevazute in anexa nr. 1, utilizand termenii din anexa nr. 2 si matricele-cadru prezentate in anexele nr. 3 - 5, in raport cu tipul factorilor de riscuri naturale.
    Art. 12
    Pentru zonele de riscuri naturale, corelarea exigentelor minime de continut ce se impun in cadrul documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism cu continutul general al acestora se face in fiecare caz la nivelul fiecarui tip de documentatie.

    CAP. 3
    Exigente minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism

    DOCUMENTATII DE AMENAJARE A TERITORIULUI
    Art. 13
    Planurile de amenajare a teritoriului judetean si planurile de amenajare a teritoriului zonal, care au acelasi grad de detaliere pentru zonele de riscuri naturale, vor cuprinde si urmatoarele exigente minime de continut:

    A. Diagnoza - se analizeaza principalele probleme rezultate din analiza situatiei existente referitoare la riscurile naturale si se va structura astfel:
    1. Cadrul natural/mediul:
    - identificarea, definirea zonelor de riscuri naturale si a cauzelor producerii dezastrelor:
    a) cutremure de pamant: fenomene de faliere a scoartei terestre;
    b) inundatii: ploi torentiale, topiri bruste de zapada; accidente produse la lucrarile existente pe cursurile raurilor - rupturi de baraje, diguri, canale, deteriorarea regularizarii cursurilor de apa - sau erori umane legate de exploatarea constructiilor hidrotehnice si de obturarea albiei raurilor prin depozitarea de diverse materiale, amplasari necorespunzatoare de constructii noi etc.;
    c) alunecari de teren: precipitatii atmosferice care pot provoca reactivarea unor alunecari vechi si aparitia alunecarilor noi, eroziunea apelor curgatoare cu actiune permanenta la baza versantilor, actiunea apei subterane, actiunea inghetului si a dezghetului, actiunea cutremurelor care reactiveaza alunecarile vechi sau declanseaza alunecari primare, sapaturi executate pe versanti sau la baza lor; defrisarea abuziva a plantatiilor si a padurilor, care produce declansarea energiei versantilor.
    2. Tipologia fenomenelor de risc natural:
    a) cutremure de pamant: superficiale, intermediare, de profunzime; magnitudinea pe scara Richter, intensitatea seismica pe scara MSK conform STAS 11.100/1993; parametri de zonare a seismicitatii teritoriului studiat conform normativului P 100/92; perioada medie de revenire a cutremurelor cu intensitatea mai mare de 6 grade;
    b) inundatii: revarsarea cursurilor de apa datorita capacitatii insuficiente de scurgere a albiilor minore; blocarea cu zapoare sau plutitori a cursurilor de apa, a sectiunilor subdimensionate a podurilor si podetelor; depasirea capacitatii de tranzitare a acviferelor in zone fara drenaj natural sau cu drenaj natural insuficient; distrugerea lucrarilor hidrotehnice (baraje, diguri) din cauza exploatarii incorecte; vanturi puternice in zona litorala sau a malurilor unor lacuri;
    c) alunecari de teren: active, care se desfasoara in urma declansarii unei alunecari primare; reactive, care sunt declansate, dar au perioade de stabilitate si acalmie; inactive, care pot fi latente si se pot activa oricand; abandonate, la care cauzele producerii au fost inlaturate; stabilizate prin metode de remediere.

    B. Reteaua de localitati, infrastructurile tehnice ale teritoriului si activitatile afectate de riscuri naturale - se analizeaza riscul producerii unor dezastre si/sau efectele lor, delimitarea si ierarhizarea arealelor si va contine:
    1. Delimitarea si ierarhizarea zonelor de risc natural - se face pe baza hartilor de risc natural:
    a) cutremure de pamant: conform zonelor de intensitate seismica pe scara MSK si perioada medie de revenire;
    b) inundatii: zona frecvent inundabila, zona potential inundabila;
    c) alunecari de teren: conform potentialului de producere, respectiv zone cu potential scazut de alunecare, zone cu potential mediu de alunecare, zone cu potential ridicat de alunecare.
    2. Efectele riscurilor naturale:
    a) cutremure de pamant: avarii la structurile de rezistenta ale cladirilor si/sau distrugeri partiale sau totale ale unor cladiri, pierderi de vieti omenesti;
    b) inundatii: obiective afectate - drumuri, poduri si podete, retele tehnico-edilitare, baraje, diguri, cai ferate, suprafete agricole, pierderi de vieti omenesti etc;
    c) alunecari de teren: obiective afectate - retele tehnico-edilitare, poduri, podete, drumuri, cai ferate, suprafete agricole etc.

    C. Strategia de dezvoltare - se formuleaza propuneri cu caracter director care vizeaza prevenirea, atenuarea/eliminarea si/sau acceptarea riscurilor naturale, in concordanta cu obiectivele de dezvoltare din documentatiile de amenajare a teritoriului, si se va structura astfel:
    1. Cutremure de pamant:
    - informare cu privire la perioada medie de revenire a cutremurelor de o intensitate mai mare de VI grade si initierea unor masuri in caz de urgenta.
    2. Inundatii:
    a) actiuni privind amenajarea bazinelor hidrografice prin lucrari structurale din albia raului si de pe versanti in scopul reducerii elementelor caracteristice ale viiturilor;
    b) actiuni privind combaterea inundatiilor prin lucrari de indiguire a scurgerii pe versanti, impaduriri, reducerea suprafetelor impermeabile;
    c) definirea zonelor care trebuie scoase de sub inundatii si a zonelor a caror inundare are un rol util;
    d) renuntarea la unele zone inundabile si reactivarea unora dintre acestea;
    e) necesitatea incheierii unor conventii de asigurare;
    f) schimbarea modului de folosinta a terenului si lasarea terenului in regim liber de inundare.
    3. Alunecari de teren:
    a) actiuni privind amenajarea teritoriului cu risc de alunecare prin impaduriri, schimbarea culturilor, modificari in utilizarea terenurilor etc.;
    b) actiuni privind combaterea alunecarilor de teren prin lucrari specifice;
    c) necesitatea incheierii unor conventii de asigurare;
    d) schimbarea modului de folosinta a terenului.

    DOCUMENTATII DE URBANISM
    Art. 14
    Pentru zonele de riscuri naturale, categoriile de planuri urbanistice vor cuprinde si urmatoarele exigente minime de continut:

    I. Planul urbanistic general

    A. Stadiul actual si de dezvoltare urbanistica - se analizeaza principalele probleme rezultate din analiza situatiei existente referitoare la riscurile naturale si se va structura astfel:
    1. Cadrul natural: zonele expuse la riscuri naturale - se identifica si se definesc riscurile naturale existente si cauzele producerii dezastrelor:
    a) cutremure de pamant: fenomene de faliere a scoartei terestre;
    b) inundatii: ploi torentiale, topiri bruste de zapada, accidente produse la lucrarile existente pe cursurile raurilor - rupturi de baraje, diguri, canale, deteriorarea regularizarii cursurilor de apa si/sau erori umane legate de exploatarea constructiilor hidrotehnice si de obturarea albiei raurilor prin depozitarea de diverse materiale etc.;
    c) alunecari de teren: precipitatii atmosferice care pot provoca reactivarea unor alunecari vechi si aparitia alunecarilor noi; eroziunea apelor curgatoare cu actiune permanenta la baza versantilor; actiunea apelor subterane; actiunea inghetului si a dezghetului; actiunea cutremurelor care reactiveaza alunecarile vechi si declanseaza alunecari primare; sapaturi executate pe versanti sau la baza lor; defrisarea abuziva a plantatiilor si a padurilor, care produce declansarea energiei versantilor.
    2. Tipologia fenomenelor:
    a) cutremure de pamant: superficiale, intermediare, de profunzime, magnitudinea pe scara Richter, intensitatea seismica pe scara MSK conform STAS 11.100/1993, parametrii de zonare a seismicitatii teritoriului studiat conform normativului P 100/92, perioada medie de revenire a cutremurelor cu intensitatea mai mare de 6 grade;
    b) inundatii: revarsarea cursurilor de apa datorita capacitatii insuficiente de scurgere a albiilor minore; blocarea cu zapoare sau plutitori a cursurilor de apa, a sectiunilor subdimensionate a podurilor si podetelor; depasirea capacitatii de tranzitare a acviferelor in zone fara drenaj natural sau cu drenaj natural insuficient; distrugerea lucrarilor hidrotehnice (baraje, diguri) din cauza exploatarii incorecte; vanturi puternice in zona litorala sau a malurilor unor lacuri;
    c) alunecari de teren: active, care se desfasoara in urma declansarii unei alunecari primare; reactive, care sunt declansate, dar au perioade de stabilitate si acalmie; inactive, care pot fi latente si se pot activa oricand, abandonate, la care cauzele producerii au fost inlaturate, stabilizate prin metode de remediere.

    B. Intravilanul, activitatile si echiparea edilitara: riscul producerii unor dezastre si/sau efectele lor, delimitarea si ierarhizarea arealelor
    1. Efecte:
    a) cutremure de pamant: avarii la structurile de rezistenta ale cladirilor si/sau distrugeri partiale sau totale ale unor cladiri, pierderi de vieti omenesti;
    b) inundatii: obiective afectate - cladiri, drumuri, poduri, podete, cai ferate, retele tehnico-edilitare, baraje, diguri, suprafete din intravilan si extravilan, pierderi de vieti omenesti;
    c) alunecari de teren: obiective afectate - retele tehnico-edilitare, poduri, podete, drumuri, cai ferate, suprafete din intravilan si extravilan.
    2. Delimitarea si ierarhizarea arealelor conform hartilor de risc natural:
    a) cutremure de pamant: conform zonelor de intensitate seismica pe scara MSK si perioada medie de revenire;
    b) inundatii: calea viiturii, zona frecvent inundabila, zona potential inundabila;
    c) alunecari de teren: conform potentialului de producere, respectiv zone cu potential scazut de alunecare, zone cu potential mediu de alunecare, zone cu potential ridicat de alunecare.

    C. Reglementarile specifice zonelor de riscuri naturale:
    1. Zone afectate de cutremure de pamant:
    a) stabilirea limitei intravilanului in functie de conditiile geotehnice ale terenului;
    b) stabilirea modului de utilizare a terenurilor din intravilan (constructii, spatii plantate amenajate), suprafete destinate amenajarilor spatiilor verzi, locuri de joaca pentru copii, parcaje necesare locuirii, daca pot servi ca loc de refugiu in caz de seism;
    c) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor in raport cu gradul de seismicitate (POT), distante intre cladiri, regim de inaltime, sistem tehnic constructiv privind structura de rezistenta a cladirii, sisteme de fundare;
    d) precizari cu privire la proiectarea si construirea antiseismica se regasesc in cadrul prevederilor actelor normative in vigoare P 100/92 si Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata;
    e) identificarea zonelor ce necesita masuri de reducere a riscului la seisme, in cadrul fondului construit existent (consolidari, subzidiri);
    f) imbunatatirea si/sau inlocuirea infrastructurii tehnico-edilitare depreciate din punct de vedere fizic si moral, corelate cu sisteme de avertizare specifice.
    2. Zone afectate de inundatii:
    a) stabilirea limitei intravilanului si a modului de utilizare a terenurilor, in functie de conditiile hidrologice si hidrogeologice locale;
    b) stabilirea zonelor inundabile cu interdictie temporara de construire pana la elaborarea documentatiilor de specialitate;
    c) stabilirea zonelor frecvent inundabile cu interdictie definitiva de construire care pot fi amenajate cu vegetatie hidrofila, suprafete lacustre;
    d) promovarea unor programe, studii si proiecte privind masurile de eliminare a cauzelor (indiguiri, regularizari);
    e) informarea populatiei din zonele inundabile asupra riscului potential la care este expusa si obligativitatea autoritatilor publice locale de a aplica masuri operative in caz de inundatii;
    f) precizarea conditiilor elementare de realizare si de conformare a constructiilor in raport cu gradul de inundabilitate (sisteme constructive si fundatii specifice);
    g) imbunatatirea/inlocuirea infrastructurii tehnico-edilitare depreciate si situate in zonele inundabile;
    h) dezafectarea unitatilor poluante si a oricaror surse de poluare (depozite, reziduuri) din zonele inundabile;
    i) evitarea amplasarii unitatilor poluante si a oricaror surse de poluare (depozite, reziduuri) in zonele inundabile;
    j) demolarea fondului construit din zonele frecvent inundabile si reamplasarea lui pe zone neinundabile din intravilan.
    3. Zone afectate de alunecari de teren:
    a) stabilirea limitei intravilanului si a modului de utilizare a terenurilor in functie de conditiile geotehnice si hidrogeologice stabilite prin studii de fundamentare de specialitate;
    b) instituirea interdictiei temporare de construire in zone in care s-au produs alunecari de teren, pana la elaborarea documentatiilor de specialitate;
    c) instituirea interdictiei definitive de construire, dupa caz;
    d) promovarea unor programe, studii si proiecte privind masuri concrete de stopare a fenomenului de alunecare de teren (impaduriri, consolidari versanti);
    e) precizarea conditiilor elementare de amplasare si conformare a constructiilor si amenajarilor in functie de potentialul de producere a alunecarilor de teren;
    f) imbunatatirea/inlocuirea si chiar devierea retelelor tehnico-edilitare amplasate in zone cu potential mare de producere a alunecarilor de teren;
    g) informarea populatiei asupra riscului producerii alunecarilor de teren, dupa caz, pe grade de potential al producerii alunecarilor de teren;
    h) dezafectarea unitatilor productive cu grad ridicat de poluare si periculozitate, amplasate in zone expuse alunecarilor de teren;
    i) demolarea fondului construit din zonele cu potential ridicat de alunecare si reamplasarea lui pe rezerva funciara de utilitate publica.

    II. Planul urbanistic zonal

    A. Stadiul actual si de dezvoltare urbanistica - se analizeaza principalele probleme rezultate din analiza situatiei existente referitoare la riscurile naturale si se va structura astfel:
    1. Cadrul natural - identificarea zonelor expuse la riscuri naturale, definirea riscurilor naturale existente si cauzele producerii dezastrelor:
    a) cutremure de pamant: fenomene de faliere a scoartei terestre;
    b) inundatii: ploi torentiale, topiri bruste de zapada, accidente produse la lucrarile existente pe cursurile raurilor - rupturi de baraje, diguri, canale, deteriorarea regularizarii cursurilor de apa si/sau erori umane legate de exploatarea constructiilor hidrotehnice si de obturarea albiei raurilor prin depozitarea de diverse materiale;
    c) alunecari de teren: precipitatii atmosferice care pot provoca reactivarea unor alunecari vechi si aparitia alunecarilor noi, eroziunea apelor curgatoare cu actiune permanenta la baza versantilor, actiunea apelor subterane, actiunea inghetului si a dezghetului, actiunea cutremurelor care reactiveaza alunecarile vechi sau declanseaza alunecari primare, sapaturi executate pe versanti sau la baza lor, defrisarea abuziva a plantatiilor si a padurilor, care produce declansarea energiei versantilor.
    2. Tipologia fenomenelor de risc natural:
    a) cutremure de pamant: superficiale, intermediare, de profunzime; magnitudinea pe scara Richter; intensitatea seismica pe scara MSK conform STAS 11.100/1993; parametrii de zonare a seismicitatii teritoriului studiat conform normativului P 100/92; perioada medie de revenire a cutremurelor cu intensitatea de 6 grade;
    b) inundatii: revarsarea cursurilor de apa datorita capacitatii insuficiente de scurgere a albiilor minore; blocarea cu zapoare sau plutitori a cursurilor de apa, a sectiunilor subdimensionate a podurilor si podetelor; depasirea capacitatii de tranzitare a acviferelor in zone fara drenaj natural sau cu drenaj natural insuficient; distrugerea lucrarilor hidrotehnice (baraje, diguri) din cauza exploatarii incorecte; vanturi puternice in zona litorala sau a malurilor unor lacuri;
    c) alunecari de teren: active, care se desfasoara in urma declansarii unei alunecari primare; reactive, care sunt declansate, dar au perioade de stabilitate si acalmie; inactive, care pot fi latente si se pot activa oricand, abandonate, la care cauzele producerii au fost inlaturate, stabilizate prin metode de remediere.
    3. Efectele fenomenelor de risc natural asupra constructiilor si echiparilor edilitare:
    a) cutremure de pamant: avarii la structurile de rezistenta ale cladirilor si/sau distrugeri partiale sau totale ale unor cladiri, pierderi de vieti omenesti;
    b) inundatii: obiective afectate - cladiri, drumuri, poduri, podete, cai ferate, retele tehnico-edilitare, baraje, diguri, suprafete din intravilan si extravilan, pierderi de vieti omenesti;
    c) alunecari de teren: obiective afectate - cladiri, retele tehnico-edilitare, poduri, podete, drumuri, cai ferate, suprafete din intravilan si extravilan.
    4. Delimitarea si ierarhizarea zonelor de riscuri naturale - conform hartilor de risc natural:
    a) cutremure de pamant: conform zonelor de intensitate seismica pe scara MSK si perioada medie de revenire;
    b) inundatii: calea viiturii, zona frecvent inundabila, zona potential inundabila;
    c) alunecari de teren: conform potentialului de producere, respectiv zone cu potential scazut de alunecare, zone cu potential mediu de alunecare, zone cu potential ridicat de alunecare.

    B. Reglementari urbanistice specifice zonelor de riscuri naturale:
    1. Cutremure de pamant:
    a) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor in raport cu gradul de seismicitate (POT - procent de ocupare a terenurilor), distante intre cladiri, regim de inaltime, sistem tehnic constructiv privind structura de rezistenta a cladirii, sisteme de fundare, precizandu-se retragerea, alinierea, distantele minime obligatorii dintre constructii, terenurile non aedificandi;
    b) precizari cu privire la proiectarea si construirea antiseismica se regasesc in cadrul prevederilor actelor normative in vigoare P 100/92 si Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, republicata.
    2. Inundatii:
    a) delimitarea zonelor inundabile cu interdictie totala sau temporara de construire pana la elaborarea unor documentatii, studii de specialitate;
    b) definirea mijloacelor de protectie si a lucrarilor hidroedilitare necesare pentru completarea, intretinerea si redimensionarea retelelor existente;
    c) masuri specifice de protectie necesare pentru asigurarea conditiilor de construire;
    d) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor in raport cu gradul de inundabilitate (sistem constructiv, regim maxim de inaltime, POT);
    e) alte reglementari privind redimensionarea retelelor hidroedilitare, indiguiri, taluzari, regularizarea cursurilor de apa;
    f) precizarea functiunilor interzise in zonele de risc la inundatii.
    3. Alunecari de teren:
    a) delimitarea zonelor expuse la alunecari de teren, cu interdictie totala sau temporara de construire pana la elaborarea unor documentatii, studii de specialitate;
    b) delimitarea zonelor expuse riscului la alunecari de teren, cu diferentierea, dupa caz, pe grade cu potential diferit de alunecare;
    c) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor sistem constructiv, regim maxim de inaltime admisa, pozitionarea constructiva in raport cu curbele de nivel, POT;
    d) definirea mijloacelor de stabilizare a terenurilor (plantari, ranforsari);
    e) microzonarea de criterii de securitate pe baza studiilor geotehnice si hidrogeologice.

    III. Planul urbanistic de detaliu

    A. Situatia existenta - se analizeaza principalele probleme rezultate din analiza situatiei existente referitoare la riscurile naturale si se va structura astfel:
    1. Evaluarea riscurilor naturale:
    - identificarea, definirea riscurilor naturale si a cauzelor producerii dezastrelor:
    a) cutremure de pamant: fenomene de faliere a scoartei terestre;
    b) inundatii: ploi torentiale, topiri bruste de zapada, accidente produse la lucrarile existente pe cursurile raurilor - rupturi de baraje, diguri, canale, deteriorarea regularizarii cursurilor de apa si/sau erori umane legate de exploatarea constructiilor hidrotehnice si de obturarea albiei raurilor prin depozitarea de diverse materiale;
    c) alunecari de teren: precipitatii atmosferice care pot provoca reactivarea unor alunecari vechi si aparitia alunecarilor noi, eroziunea apelor curgatoare cu actiune permanenta la baza versantilor, actiunea apelor subterane, actiunea inghetului si a dezghetului, actiunea cutremurelor care reactiveaza alunecarile vechi sau declanseaza alunecari primare, sapaturi executate pe versanti sau la baza lor, defrisarea abuziva a plantatiilor si a padurilor, care produce declansarea energiei versantilor.
    2. Tipologia fenomenelor:
    a) cutremure de pamant: superficiale, intermediare, de profunzime; magnitudinea pe scara Richter; intensitatea seismica pe scara MSK conform STAS 11.100/1993; parametrii de zonare a seismicitatii teritoriului studiat conform normativului P 100/92; perioada medie de revenire a cutremurelor cu intensitatea de 6 grade;
    b) inundatii: revarsarea cursurilor de apa datorita capacitatii insuficiente de scurgere a albiilor minore; blocarea cu zapoare sau plutitori a cursurilor de apa, a sectiunilor subdimensionate a padurilor si podetelor; depasirea capacitatii de tranzitare a acviferelor in zone fara drenaj natural sau cu drenaj natural insuficient; distrugerea lucrarilor hidrotehnice (baraje, diguri) din cauza exploatarii incorecte; vanturi puternice in zona litorala sau a malurilor unor lacuri;
    c) alunecari de teren: active, care se desfasoara in urma declansarii unei alunecari primare; reactive, care sunt declansate, dar au perioade de stabilitate si acalmie; inactive, care pot fi latente si se pot activa oricand, abandonate, la care cauzele producerii au fost inlaturate, stabilizate prin metode de remediere.
    3. Efecte asupra fondului construit:
    a) cutremure de pamant: avarii la structurile de rezistenta ale cladirilor si/sau distrugeri partiale sau totale ale unor cladiri, pierderi de vieti omenesti;
    b) inundatii: obiective afectate - cladiri, drumuri, poduri, podete, retele tehnico-edilitare, pierderi de vieti omenesti;
    c) alunecari de teren: obiective afectate - cladiri, drumuri, poduri, podete, retele tehnico-edilitare, pierderi de vieti omenesti.

    B. Reglementarile specifice vizeaza relatia dintre riscurile naturale si nivelul de permisivitati si constrangeri urbanistice privind volumele construite si amenajarile.
    1. Cutremure de pamant:
    a) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor in raport cu gradul de seismicitate (POT - procent de ocupare a terenurilor), distante intre cladiri, regim de inaltime, sistem tehnic constructiv privind structura de rezistenta a cladirii, sisteme de fundare, precizandu-se retragerea, alinierea, distantele minime obligatorii dintre constructii, terenurile non aedificandi;
    b) recomandari cu privire la proiectarea si construirea antiseismica conform prevederilor actelor normative in vigoare P 100/92 (revizuita in 1996) si Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, republicata.
    2. Inundatii:
    a) delimitarea zonelor inundabile cu interdictie totala sau temporara de construire pana la elaborarea unor documentatii, studii de specialitate;
    b) delimitarea zonelor expuse riscului la inundatii, cu diferentierea, dupa caz, pe grade de inundabilitate;
    c) definirea mijloacelor de protectie si a lucrarilor hidroedilitare necesare pentru completarea, intretinerea si redimensionarea retelelor existente;
    d) masuri specifice de protectie necesare pentru asigurarea conditiilor de construire;
    e) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor in raport cu gradul de inundabilitate (sistem constructiv, regim maxim de inaltime, POT, CUT);
    f) alte reglementari privind redimensionarea retelelor hidroedilitare, indiguiri, taluzari, regularizarea cursurilor de apa;
    g) precizarea functiunilor interzise in zonele de risc la inundatii.
    3. Alunecari de teren:
    a) delimitarea zonelor expuse la alunecari de teren, cu interdictie totala sau temporara de construire pana la elaborarea unor documentatii, studii de specialitate;
    b) delimitarea zonelor expuse riscului la alunecari de teren, cu diferentierea, dupa caz, pe grade cu potential diferit de alunecare;
    c) precizarea conditiilor de amplasare si conformare a constructiilor, sistem constructiv, regim maxim de inaltime admisa, pozitionarea constructiva in raport cu curbele de nivel, POT;
    d) definirea mijloacelor de stabilizare a terenurilor (plantari, ranforsari);
    e) microzonarea pe criterii de securitate pe baza studiilor geotehnice si hidrogeologice.
    Art. 15
    Zonele expuse riscurilor naturale cu intensitate si frecventa ridicate pot fi asimilate in cadrul documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism zonelor fragile ecologic determinate de factori naturali si se supun in cadrul acestor documentatii modului de gestiune a zonelor fragile ecologic, conform Ghidului privind protectia si revitalizarea zonelor fragile ecologic, care se aproba prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 16
    Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
    Art. 17
    Semnele conventionale de reprezentare si elementele grafice ce vor fi utilizate in cadrul pieselor desenate ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale se vor aproba prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                                    SCHEMA
privind determinarea exigentelor minime de continut ale documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zonele de riscuri naturale

                                                                 ______________
                                                                |Nevoia de     |
                                                                |masuri de     |
                                                                |prevenire si  |
                                                                |combatere     |
                                                                |______________|
                                                                       |
                                                                 ______v_______
 _____________                                                  |Masuri de     |
|             |                                                 |prevenire si  |
|Tipul        |____                                             |combatere     |
|documentatiei|    |                                            |propuse de    |
|_____________|    |                                            |specialisti   |
 _____________     |________                                    |______________|
|Delimitarea  |    |        |                                          |
|arealelor de |____|        |                                    ______v_______
|studiat      |             |                                   |Obiective     |
|_____________|      _______v________     _____________         |prioritare    |
                    |Consultarea     |   |             |        |ale           |
                    |hartilor de risc|-->| Microzonare |        |administratiei|
                    |________________|   |_____________|        |publice locale|
                                                                |______________|
 _____________                                                         |
|             |                                                        |
|Studiul      |                                                  ______v_______
|judetean al  |                                                 |Corelarea     |
|factorilor de|______                                           |obiectivelor  |
|risc natural |      |          __________                      |______________|
|             |      |         |          |   _______________       ^  |
|_____________|      |    ---->|Prevenirea|->|Gestionarea    |      |  |
 _____________       |   |     |riscurilor|  |riscurilor de  |      |  |
|             |   ___v___|__   |__________|  |catre          |______|  |
|Studiul local|  |Stabilirea|                |administratiile|         |
|al factorilor|  |strategiei|   __________   |publice locale |         |
|de risc      |->|adoptate  |  |Atenuarea,|  |_______________|         |
|natural      |  |in raport |->|eliminarea|         ^                  |
|             |  |cu cele 3 |  |riscurilor|_________|                  |
|_____________|  |categorii |  |__________|                            |
 _____________   |de riscuri|                                          |
|Studii si    |  |naturale  |   __________    _______________    ______v_______
|cercetari    |  |__________|  |          |  |Stabilirea     |  |DETERMINAREA  |
|specifice    |      ^   |     |Acceptarea|->|rezervei       |->|EXIGENTELOR   |
|elaborate de |      |    ---->|riscurilor|  |funciare       |  |MINIME        |
|institutii   |______|         |__________|  |_______________|  |______________|
|specializate |                                                        ^
|_____________|             _____________________________              |
                           |Utilizarea ghidului si       |             |
                           |corelarea cu continutul-cadru|_____________|
                           |al documentatiei             |
                           |_____________________________|

    ANEXA 2
    la normele metodologice

                              GLOSAR DE TERMENI

    Documentatii de amenajare a teritoriului - ansamblul de piese scrise si desenate referitoare la un teritoriu determinat, cuprinzand analiza situatiei existente si propuneri de dezvoltare, cu caracter director (Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul).
    Documentatii de urbanism - ansamblul de piese scrise si desenate referitoare la o unitate administrativ-teritoriala de baza sau la o zona a ei, cuprinzand analiza situatiei existente si propuneri de dezvoltare. Toate au caracter de reglementare, cu exceptia PUG, care are in plus si caracter director (Legea nr. 350/2001).
    Caracter director - insusire a unei documentatii aprobate de a stabili cadrul general de amenajare a teritoriului si de dezvoltare urbanistica a localitatilor prin coordonarea actiunilor specifice. Caracterul director este specific documentatiilor de amenajare a teritoriului (Legea nr. 350/2001).
    Caracter de reglementare - insusire a unei documentatii aprobate de a impune anumiti parametri solutiilor promovate. Este specific documentatiilor de urbanism (Legea nr. 350/2001).
    Calea viiturii - corespunde unei viituri a carei probabilitate de depasire a debitului maxim anual este mai mare de 50% .
    CUT - coeficientul de utilizare a terenului, care exprima raportul dintre suma suprafetelor desfasurate ale tuturor cladirilor si suprafata terenului considerat.
    POT - procentul de ocupare a terenului, care exprima raportul dintre suprafata ocupata la sol de cladiri si suprafata terenului considerat.
    Zona frecvent inundabila - corespunde unei viituri a carei probabilitate de depasire a debitului maxim anual este intre 10 - 50% .
    Zona potential inundabila - corespunde unei viituri a carei probabilitate de depasire a debitului maxim anual este pana la 10% .

    ANEXA 3
    la normele metodologice

                                MATRICE-CADRU
                pentru factorul de risc cutremure de pamant

 ______________________________________________________________________________
|Diagnoza    |Analiza   |Identificarea riscului: definire, tipul, magnitudinea |
|Stadiul     |factorului|(scara Richter), intensitatea seismica pe scara MSK,  |
|actual al   |de risc   |conform STAS 10.000/93 si perioada medie de revenire  |
|dezvoltarii |          |Delimitarea si ierarhizarea arealelor pe baza hartilor|
|            |          |de risc                                               |
|____________|__________|______________________________________________________|
|            |          |Planuri de amenajare a  |Planuri de urbanism          |
|            |          |teritoriului            |                             |
|            |          |________________________|_____________________________|
|Propuneri   |          |Informare cu privire la |- Informare cu privire la    |
|            |Acceptare |perioada medie de       |perioada medie de revenire si|
|Reglementari|          |revenire pentru         |initierea unor masuri in caz |
|            |          |cutremure de o anumita  |de urgenta                   |
|            |          |intensitate si initierea|                             |
|            |          |unor masuri in caz de   |- Recomandari cu privire la  |
|            |          |urgenta                 |proiectarea si construirea   |
|            |          |                        |antiseismica, conform        |
|            |          |                        |normativelor in vigoare      |
|            |          |                        |(P 100/92, Ordonanta         |
|            |          |                        |Guvernului nr. 20/1994       |
|            |          |                        |privind masuri pentru        |
|            |          |                        |reducerea riscului seismic la|
|            |          |                        |constructiile existente,     |
|            |          |                        |republicata)                 |
|            |          |                        |- Amplasarea si conformarea  |
|            |          |                        |cladirilor in raport cu      |
|            |          |                        |gradul de seismicitate       |
|            |          |                        |(distante intre cladiri,     |
|            |          |                        |regim de inaltime)           |
|            |          |                        |- Sisteme de avertizare cu   |
|            |          |                        |privire la producerea        |
|            |          |                        |seismelor                    |
|____________|__________|________________________|_____________________________|

    ANEXA 4
    la normele metodologice

                                MATRICE-CADRU
                     pentru factorul de risc inundatii

 ______________________________________________________________________________
|                                   Diagnoza                                   |
|                         Stadiul actual al dezvoltarii                        |
|______________________________________________________________________________|
|Analiza    |Identificarea riscului: definire, tipul; suprafata afectata; cauze|
|factorului |(naturale, antropice); efecte (pagube materiale, pierderi umane)  |
|de risc    |Delimitarea si ierarhizarea arealelor pe baza hartilor de risc    |
|           |__________________________________________________________________|
|           |Planuri AT - |PUG             |PUZ             |PUD               |
|           |(PATJ, PATZ) |                |                |                  |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|
|                                   Propuneri                                  |
|                                  Reglementari                                |
|______________________________________________________________________________|
|Prevenire  |Actiuni (plan|Interdictie     |- Completarea,  |- Redimensionarea |
|           |de masuri)   |temporara de    |intretinerea si |retelei           |
|           |privind      |construire pana |redimensionarea |hidroedilitare    |
|           |amenajarea   |la elaborarea   |retelei         |existente         |
|           |bazelor      |studiilor de    |hidroedilitare  |                  |
|           |hidrografice |specialitate    |existente       |                  |
|           |             |(topografice,   |- Definirea     |                  |
|           |             |geotehnice,     |mijloacelor de  |                  |
|           |             |hidrogeologice) |protectie si a  |                  |
|           |             |pentru          |lucrarilor      |                  |
|           |             |fundamentarea   |edilitare       |                  |
|           |             |lucrarilor de   |necesare        |                  |
|           |             |eliminare a     |                |                  |
|           |             |riscului        |                |                  |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|
|Atenuare/  |Actiuni (plan|Promovarea unor |Masuri specifice|- Redimensionarea |
|eliminare  |de masuri)   |programe, studii|de protectie    |retelei           |
|           |privind      |si proiecte     |(extinderea/    |hidroedilitare    |
|           |combaterea   |pentru          |redimensionarea |existente         |
|           |inundatiilor,|eliminarea      |retelei         |- Executarea de   |
|           |precum si    |cauzelor        |hidroedilitare, |lucrari specifice |
|           |recuperarea  |(diguri,        |indiguiri,      |(santuri de       |
|           |si           |regularizari)   |regularizarea   |protectie, canale |
|           |reabilitarea |                |cursurilor de   |de dren, diguri,  |
|           |terenurilor  |                |apa)            |terasamente)      |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|
|Acceptare  |- Necesitatea|- Interdictie   |Adaptarea       |Amplasarea si     |
|           |incheierii   |definitiva de   |conditiilor de  |conformarea       |
|           |unor         |construire      |construire in   |cladirilor in     |
|           |conventii de |- Crearea unei  |functie de      |raport cu gradul  |
|           |asigurare    |rezerve funciare|microzonare pana|de risc acceptat  |
|           |- Schimbarea |de utilitate    |la demolarea si |si                |
|           |modului de   |publica         |reamplasarea    |caracteristicile  |
|           |folosinta a  |- Demolarea     |fondului        |terenului         |
|           |terenului    |fondului        |construit pe    |                  |
|           |(stramutarea |construit si    |rezerva funciara|                  |
|           |unei parti de|reamplasarea lui|de utilitate    |                  |
|           |intravilan si|pe rezerva      |publica         |                  |
|           |lasarea      |funciara de     |                |                  |
|           |terenului in |utilitate       |                |                  |
|           |regim liber  |publica         |                |                  |
|           |de inundare  |                |                |                  |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|

    ANEXA 5
    la normele metodologice

                                 MATRICE-CADRU
                  pentru factorul de risc alunecari de teren

 ______________________________________________________________________________
|                                   Diagnoza                                   |
|                         Stadiul actual al dezvoltarii                        |
|______________________________________________________________________________|
|Analiza    |Identificarea riscului: definire, tipul; cauze (naturale,         |
|factorului |antropice); efecte (pagube materiale)                             |
|de risc    |Delimitarea si ierarhizarea arealelor pe baza hartilor            |
|           |de risc natural                                                   |
|           |__________________________________________________________________|
|           |Planuri AT - |PUG             |PUZ             |PUD               |
|           |(PATJ, PATZ) |                |                |                  |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|
|                                   Propuneri                                  |
|                                  Reglementari                                |
|______________________________________________________________________________|
|Prevenire  |Actiuni (plan|Interdictie     |- Microzonarea  |- Masuri          |
|           |de masuri)   |temporara de    |pe criterii de  |particulare de    |
|           |privind      |construire pana |securitate pe   |stabilizare a     |
|           |amenajarea   |la elaborarea   |baza studiilor  |terenurilor       |
|           |terenurilor  |studiilor de    |geotehnice,     |(plantari,        |
|           |cu risc de   |specialitate    |hidrogeologice  |drenare, fundare  |
|           |alunecare    |(topografice,   |- Stabilirea    |de piloti)        |
|           |             |geotehnice,     |conditiilor     |- Stabilirea      |
|           |             |hidrogeologice) |specifice de    |zonelor de        |
|           |             |pentru          |construire      |constructii       |
|           |             |fundamentarea   |(distante minime|                  |
|           |             |lucrarilor de   |intre cladiri,  |                  |
|           |             |eliminare a     |indici POT si   |                  |
|           |             |riscului        |CUT)            |                  |
|           |             |                |- Definirea     |                  |
|           |             |                |mijloacelor de  |                  |
|           |             |                |stabilizare     |                  |
|           |             |                |(plantari,      |                  |
|           |             |                |ranforsari)     |                  |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|
|Atenuare/  |Actiuni (plan|Promovarea unor |Masuri specifice|- Masuri          |
|eliminare  |de masuri)   |programe, studii|pentru          |particulare de    |
|           |privind      |si proiecte     |stabilizarea    |stabilizare a     |
|           |combaterea   |pentru          |terenurilor     |terenurilor       |
|           |alunecarilor,|eliminarea      |(plantari,      |(plantari,        |
|           |precum si    |cauzelor        |ranforsari,     |drenare, fundare  |
|           |recuperarea  |(consolidari    |conditii        |pe piloti)        |
|           |si           |versanti,       |specifice de    |- Stabilirea      |
|           |reabilitarea |plantari)       |fundare)        |conditiilor       |
|           |terenurilor  |                |                |specifice de      |
|           |             |                |                |fundare si        |
|           |             |                |                |construire        |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|
|Acceptare  |- Necesitatea|- Interdictie   |Adaptarea       |Amplasarea si     |
|           |incheierii   |definitiva de   |conditiilor de  |conformarea       |
|           |unor         |construire      |construire in   |cladirilor in     |
|           |conventii de |- Crearea unei  |functie de      |raport cu gradul  |
|           |asigurare    |rezerve funciare|microzonare pana|de risc acceptat  |
|           |- Schimbarea |de utilitate    |la demolarea si |si                |
|           |modului de   |publica         |reamplasarea    |caracteristicile  |
|           |folosinta a  |- Demolarea     |fondului        |terenului         |
|           |terenului    |fondului        |construit pe    |                  |
|           |(stramutarea |construit si    |rezerva funciara|                  |
|           |unei parti de|reamplasarea lui|de utilitate    |                  |
|           |intravilan)  |pe rezerva      |publica         |                  |
|           |             |funciara de     |                |                  |
|           |             |utilitate       |                |                  |
|           |             |publica         |                |                  |
|           |             |                |                |                  |
|___________|_____________|________________|________________|__________________|



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 382/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 382 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu