Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 330 din  4 aprilie 2002

pentru aprobarea Normelor metodologice de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 269 din 23 aprilie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 185/2001 privind unele masuri de administrare si gestionare a rezervei de mobilizare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                             NORME METODOLOGICE
de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Produsele scoase din rezerva de mobilizare rezultate in urma procesului de redimensionare a acesteia vor fi valorificate sau casate in conditiile legii si ale prezentelor norme metodologice.
    Art. 2
    In sensul prezentelor norme metodologice, prin produse se intelege: materii prime, materiale, semifabricate, pulberi, explozivi, materiale pirotehnice, subansambluri si elemente de completare, utilaje specializate, scule, dispozitive, verificatoare si alte materiale folosite in procesul de fabricatie si reparatie a echipamentelor militare, materiale destinate restabilirii si mentinerii in stare de functionare a capacitatilor de transport si telecomunicatii, materiale sanitar-farmaceutice consumabile, aparatura si instrumentar medico-sanitar, produse electronice si electrotehnice, precum si alte materiale specifice scoase definitiv din rezerva de mobilizare.
    Art. 3
    (1) Valorificarea produselor se face prin:
    a) licitatie cu strigare;
    b) selectie de oferte;
    c) negociere directa.
    (2) Valorificarea pulberilor, explozivilor, tehnicii militare si conexe se aproba de ministerul de resort, cu respectarea legislatiei specifice.
    (3) In sensul prezentelor norme metodologice, ministerul de resort reprezinta ministerul in coordonarea caruia se afla agentii economici care au in administrare rezerva de mobilizare.
    Art. 4
    (1) Produsele care nu pot fi valorificate se caseaza si se valorifica sub forma de deseuri sau se distrug, dupa caz.
    (2) Costurile aferente operatiunilor de distrugere a pulberilor si explozivilor se suporta din fondurile extrabugetare ale ministerului de resort, rezultate din valorificarea altor materiale scoase definitiv din rezerva de mobilizare, in conditiile legii.

    CAP. 2
    Evaluarea produselor

    Art. 5
    Evaluarea produselor supuse valorificarii se face de catre o comisie de evaluare compusa din 3 membri, numiti prin ordin al ministrului de resort. Din comisie fac parte: un reprezentant al ministerului de resort - presedinte si 2 reprezentanti ai agentului economic ce detine produsele propuse pentru valorificare.
    Art. 6
    (1) Pretul de pornire pentru valorificarea produselor se stabileste in raport cu urmatoarele elemente:
    a) valoarea de inlocuire;
    b) durata de la data fabricatiei pana la momentul evaluarii;
    c) modificarile parametrilor fizico-chimici, determinate de depozitarea indelungata (grad de uzura);
    d) valoarea contabila;
    e) alte elemente care pot conduce la determinarea pretului.
    (2) Pretul de pornire va fi stabilit peste valoarea contabila a produselor la data evaluarii.
    Art. 7
    Comisia de evaluare prevazuta la art. 5 intocmeste raportul de evaluare a produselor care urmeaza sa fie valorificate. Pretul de pornire si diminuarile ulterioare ale acestuia, in cazul repetarii procedurii de valorificare propuse de comisia de evaluare in raport, vor fi aprobate de ministrul de resort.

    CAP. 3
    Organizarea si desfasurarea licitatiei

    Art. 8
    Licitatiile se organizeaza potrivit dispozitiilor legale privind valorificarea bunurilor scoase din functiune, apartinand institutiilor publice, de catre agentul economic care are in pastrare rezerva de mobilizare, cu aprobarea ministerului de resort.
    Art. 9
    Pentru produsele cu destinatie strict militara, pulberi, explozivi si conexe comunicarea se face in scris numai agentilor economici autorizati in utilizarea sau comercializarea acestora.
    Art. 10
    Comisiile de licitatie se stabilesc prin ordin al ministrului de resort si vor fi formate din minimum 5 membri, cu urmatoarea componenta:
    a) un reprezentant al ministerului de resort - presedinte;
    b) reprezentantul agentului economic;
    c) reprezentantul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale;
    d) alti reprezentanti, specialisti cu experienta profesionala in domeniul industriei de aparare.
    Art. 11
    (1) La licitatiile de vanzare a produselor scoase definitiv din rezerva de mobilizare poate participa orice persoana fizica sau juridica autorizata pentru activitatile de comercializare, colectare, reciclare sau reintroducere in circuitul productiv a produselor refolosibile de orice fel.
    (2) Valorificarea produselor cu destinatie militara sau periculoase se face numai catre agentii economici specializati si autorizati in conditiile legii.
    (3) La licitatiile de vanzare a bunurilor scoase din functiune sau, dupa caz, a materialelor sau pieselor rezultate in urma dezmembrarii acestora poate participa orice persoana fizica sau juridica potential cumparatoare, care prezinta pana la data tinerii sedintei de licitatie urmatoarele documente:
    a) chitanta de achitare a cotei de cheltuieli de participare la licitatie, eliberata de casieria organizatorului;
    b) copie de pe certificatul de inmatriculare la registrul comertului si codul fiscal sau codul unic de inregistrare, pentru persoanele juridice romane, sau copie de pe actul de identitate, pentru persoanele fizice.
    Art. 12
    La licitatie nu pot participa in calitate de cumparator membrii comisiilor de evaluare si ai comisiilor de licitatie, precum si rudele sau afinii acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv.
    Art. 13
    (1) Garantia de participare la licitatie va reprezenta 5% din valoarea pretului de pornire al produselor licitate si va fi depusa in contul organizatorului inainte de inceperea licitatiei.
    (2) Garantia de participare se returneaza participantilor care nu si-au adjudecat bunul material licitat, in termen de 5 zile de la data incheierii licitatiei.
    Art. 14
    (1) In cazul in care nu s-au prezentat minimum 2 participanti la licitatie sau daca nici un ofertant, dintre cei prezenti, nu a oferit cel putin pretul de pornire, comisia va incheia un proces-verbal de constatare, urmand ca licitatia sa se repete. Repetarea licitatiei se va face in termen de 15 zile lucratoare de la data precedentei licitatii, iar noul pret de pornire va fi diminuat cu maximum 20% din pretul de pornire, dar nu mai mic decat valoarea contabila a produsului.
    (2) In cazul in care nici de aceasta data nu se prezinta la licitatie minimum 2 participanti sau nu se ofera cel putin noul pret de pornire, licitatia se va relua in cel mult 15 zile lucratoare, iar acesta va fi diminuat cu maximum 40% din pretul initial, dar nu mai mic decat valoarea contabila a produsului.
    Art. 15
    (1) Castigatorul licitatiei este obligat sa semneze contractul de vanzare-cumparare si sa achite integral pretul produsului adjudecat, in termen de maximum 20 de zile de la data adjudecarii.
    (2) Renuntarea la cumpararea produsului adjudecat sau neachitarea la termenul stabilit a contravalorii acestuia atrage pierderea garantiei depuse.

    CAP. 4
    Selectia de oferte

    Art. 16
    Valorificarea prin selectie de oferte va fi executata de catre agentii economici la care au fost constituite rezerve de mobilizare cu destinatie militara sau periculoase si a caror valoare stabilita de comisia de evaluare este cuprinsa intre 10 si 500 milioane lei pe lot.
    Art. 17
    (1) Agentul economic organizator va solicita in scris potentialilor cumparatori oferte de pret ce vor fi analizate de comisia de selectie.
    (2) Comisia de selectie va fi numita prin ordin al ministrului de resort si va avea minimum 5 membri, conform art. 10 alin. (1).
    (3) Din comisia de selectie nu pot face parte membrii comisiei de evaluare.
    (4) La selectia de oferte nu pot participa in calitate de cumparator membrii comisiei de evaluare, membrii comisiei de selectie, precum si rudele si afinii acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv.
    (5) Termenul dintre solicitarea ofertelor si depunerea acestora este de 10 zile.
    (6) Criteriul de adjudecare va fi pretul cel mai bun ofertat.
    (7) Pretul adjudecat nu poate fi sub valoarea contabila a produsului.
    (8) In cazul in care se prezinta o singura oferta sau pretul ofertat este sub valoarea contabila, comisia de selectie va incheia un proces-verbal de constatare, urmand ca procedura sa se repete.

    CAP. 5
    Negocierea directa

    Art. 18
    (1) Negocierea directa se efectueaza de catre agentii economici la care au fost constituite rezervele de mobilizare, pentru produse similare cu destinatie militara sau periculoasa, in cazul in care:
    a) la procedura de licitatie cu strigare sau selectia de oferte a fost prezentata o singura oferta; sau
    b) valoarea stabilita de comisia de evaluare nu depaseste 10 milioane lei pe lot.
    (2) Negocierea directa va fi efectuata de cate o comisie in componenta prevazuta la art. 10 alin. (1).
    (3) Din comisia de negociere nu pot face parte membrii comisiei de evaluare.
    (4) La negocierea directa nu pot participa in calitate de cumparator membrii comisiilor de evaluare, ai comisiilor de negociere, precum si rudele sau afinii acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv.
    (5) Rezultatele negocierii vor fi consemnate intr-un proces-verbal de negociere semnat de parti.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 19
    (1) Produsele care nu au putut fi valorificate prin licitatie, selectie de oferte sau prin negociere directa, potrivit prezentelor norme metodologice, din lipsa de cumparatori sau pentru care nu se justifica economic valorificarea in starea existenta pot fi declasate sau casate, in conditiile legii. Ordonatorul de credite bugetare si agentii economici detinatori de produse scoase definitiv din rezerva de mobilizare sunt direct raspunzatori pentru organizarea operatiunilor de declasare sau casare, astfel incat sa nu existe posibilitatea sustragerii sau inlocuirii unor bunuri noi cu bunuri vechi.
    (2) Materialele sau piesele rezultate in urma casarii ori declasarii se valorifica prin unitatile ce au ca obiect de activitate achizitionarea de materiale refolosibile. Pretul de valorificare se stabileste prin oferte de pret negociabile care se vor consemna intr-un proces-verbal de negociere, din care un exemplar va fi transmis ministerului de resort in termen de 5 zile de la data finalizarii negocierii.
    Art. 20
    La valorificarea materialelor refolosibile rezultate dupa casarea produselor nu se aplica conditia de respectare a valorii contabile.
    Art. 21
    Vanzarea produselor de tehnica militara, munitiei si produselor pirotehnice se face cu respectarea legislatiei specifice.
    Art. 22
    Produsele scoase definitiv din rezerva de mobilizare nu pot fi valorificate prin vanzare cu plata in rate.
    Art. 23
    (1) Agentul economic care a efectuat valorificarea va varsa in termen de maximum 15 zile lucratoare in contul de disponibil al activitatii extrabugetare a ministerului de resort sumele rezultate din valorificarea produselor scoase definitiv din rezervele de mobilizare, ramase dupa deducerea cheltuielilor efectuate in acest scop.
    (2) Descarcarea gestiunii agentului economic care a valorificat sau a casat produse scoase definitiv din rezerva de mobilizare se face de catre adunarea generala a actionarilor, conform legii.
    Art. 24
    (1) In cazul valorificarii produselor prin selectie de oferte sau negociere directa, contractele de vanzare-cumparare se semneaza in termen de maximum 20 de zile de la data adjudecarii, respectiv a finalizarii procesului de negociere directa.
    (2) Produsele contractate vor fi achitate in cel mult 10 zile de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare. Neachitarea contravalorii produselor in termenul stabilit conduce la rezilierea contractului de vanzare-cumparare si la reluarea procedurilor de valorificare.
    Art. 25
    Modalitatile de remunerare a comisiilor de evaluare, licitatie, selectie sau negociere se stabilesc prin ordin al ministrului de resort.
    Art. 26
    Procesele-verbale impreuna cu documentele privind organizarea si desfasurarea procedurilor de valorificare se arhiveaza la sediul ministerului de resort.
    Art. 27
    (1) Participantii la procedurile de valorificare pot formula contestatii in cazul in care considera ca nu s-au respectat dispozitiile legale referitoare la organizarea si desfasurarea acestora.
    (2) Contestatiile se depun la sediul agentului economic care a organizat licitatia, in termen de 5 zile de la incheierea acesteia.
    (3) Institutia publica vanzatoare este obligata sa solutioneze contestatiile primite, in termen de 10 zile de la depunere.
    Art. 28
    Cota de cheltuieli de participare la licitatie se va determina astfel incat sa nu depaseasca cheltuielile ocazionate de organizarea si desfasurarea licitatiei.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 330/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 330 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu