Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 25 din 12 septembrie 1994

asupra rezolutiilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la etica ziaristica

ACT EMIS DE: ADUNAREA(CAMERA) DEPUTATILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 265 din 20 septembrie 1994


SmartCity3


    Camera Deputatilor adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Camera Deputatilor ia act de Rezolutia nr. 1003 (1993), adoptata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei la data de 1 iulie 1993, cuprinsa in anexa nr. 1, prin care se afirma principiile etice ale ziaristilor, pe care Adunarea Parlamentara le considera necesar a fi aplicate de profesionistii acestui domeniu in intreaga Europa, precum si de Rezolutia nr. 1215 (1993), adoptata la aceeasi data, cuprinsa in anexa nr. 2, prin care Adunarea Parlamentara recomanda Comitetului Ministrilor al Organizatiei sa adopte o declaratie privind etica ziaristicii, conform liniilor directoare ale Rezolutiei nr. 1003 (1993), si sa promoveze aplicarea acestor principii de baza in statele membre ale Consiliului Europei.
    Art. 2
    Camera Deputatilor recomanda tuturor ziaristilor si mijloacelor de comunicare in masa sa tina seama si sa aplice principiile deontologice cuprinse in rezolutiile nr. 1003 (1993) si nr. 1215 (1993) ale Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, avand in vedere deosebita responsabilitate sociala ce le revine in evolutia societatii si dezvoltarea vietii democratice, in afirmarea valorilor morale si a drepturilor omului.

    Aceasta hotarare a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 12 septembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

               PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                        ADRIAN NASTASE

    ANEXA 1

    ADUNAREA PARLAMENTARA A
    CONSILIULUI EUROPEI
    A 44-a Sesiune ordinara

                    REZOLUTIA Nr. 1003 (1993)*)
cu privire la etica ziaristica
-----------------
    *) Text adoptat de Adunare la data de 1 iulie 1993 (cea de-a 42-a sedinta).
    Adunarea afirma urmatoarele principii ale ziaristicii, cu convingerea ca acestea ar trebui puse in aplicare de cei care practica aceasta meserie in intreaga Europa.

    Informatii si opinii
    1. In afara drepturilor si obligatiilor legale, stipulate in legislatia de specialitate, mijloacele de informare in masa au o raspundere morala fata de cetateni si de societate, raspundere care trebuie scoasa in evidenta mai ales in momentul actual, cand informatia si comunicarea joaca un rol de mare importanta in ceea ce priveste atat formarea atitudinii individuale a cetateanului, cat si evolutia societatii si a vietii democratice.
    2. Profesia de ziarist implica drepturi si obligatii, libertati si responsabilitati.
    3. Principiul de baza al oricarei evaluari etice a ziaristicii este ca trebuie facuta o distinctie clara intre stiri si pareri, evitindu-se orice confuzie intre acestea. Stirile sunt informatii, adica fapte si date, in timp ce opiniile exprima ginduri, idei, convingeri sau judecati de valoare ale mijloacelor de informare in masa, editorilor sau ziaristilor.
    4. Stirile trebuie difuzate cu respectarea adevarului, dupa ce au fost efectuate verificarile de rigoare, prezentarea, descrierea sau naratiunea fiind facute intr-un mod impartial. Zvonurile nu trebuie confundate cu stirile. Titlurile si rezumatele stirilor trebuie sa reflecte cat mai fidel continutul faptelor si al datelor prezentate.
    5. Exprimarea opiniilor poate consta in reflectii sau comentarii asupra unor idei generale sau in observatii privind informatii avand legatura cu evenimente concrete. Desi opiniile sunt inevitabil subiective si, prin urmare, nu pot si nu trebuie supuse criteriului adevarului, ele trebuie totusi exprimate intr-o maniera onesta si etica.
    6. Opiniile  exprimate sub forma de comentarii ale unor evenimente sau actiuni cu referinta la persoane sau institutii nu trebuie sa nege sau sa ascunda in mod intentionat fapte sau date reale.
    Dreptul la informatie ca drept fundamental al omului - editori, patroni si ziaristi
    7. Activitatea mijloacelor de informare in masa este una de "mediere"; ele presteaza servicii de informare si drepturile de care se bucura in ceea ce priveste libertatea informatiei sunt in functie de destinatari, adica de cetateni.
    8. Informatia este un drept fundamental, evidentiat de jurisprudenta Comisiei Europene si a Curtii Europene pentru Drepturile Omului in legatura cu art. 10 al Conventiei europene a drepturilor omului si recunoscut ca atare in art. 9 al Conventiei europene privind canalele de televiziune transnationale, precum si in toate constitutiile democratice. Este un drept al cetateanului, care are, prin urmare, si dreptul de a cere ca informatia furnizata de ziaristi sa fie transmisa cu respectarea adevarului, in cazul stirilor, si in mod onest, in cazul opiniilor, fara nici o interventie exterioara, fie din partea autoritatilor publice, fie din partea sectorului privat.
    9. Autoritatile publice nu trebuie sa se considere proprietari ai informatiei. Reprezentativitatea acestor organe este baza legala a eforturilor vizand garantarea si dezvoltarea pluralismului in cadrul mijloacelor de informare in masa si crearea conditiilor necesare pentru exercitarea libertatii de expresie si a dreptului la informare, cenzura fiind exclusa. Sunt aspecte de care Comitetul Ministrilor este constient, astfel cum dovedeste si Declaratia sa privind libertatea expresiei si informatiei, adoptata la 29 aprilie 1982.
    10. Trebuie avut in vedere faptul ca ziaristica se sprijina pe mijloacele de informare in masa, care, la randul lor, au la baza o structura de intreprindere in cadrul careia trebuie facuta distinctie intre editori, patroni si ziaristi. In acest sens, pe langa libertatea mijloacelor de informare in masa, trebuie asigurata si protejata de presiuni interne libertatea in cadrul mijloacelor de informare in masa.
    11. Companiile care isi desfasoara activitatea in domeniul informatiei trebuie sa fie agenti socio-economici cu caracter special, ale caror obiective patronale trebuie sa tina seama de necesitatea de a asigura exercitarea unui drept fundamental.
    12. Organizatiile respective trebuie sa asigure o totala transparenta in materie de proprietate si gestiune a mijloacelor de informare, astfel incat cetatenii sa cunoasca exact cine sunt proprietarii si ce interese economice au in legatura cu mijloacele de informare in masa.
    13. In cadrul acestor organizatii, editorii si ziaristii trebuie sa coabiteze, tinand seama de faptul ca respectul legitim fata de orientarea ideologica a editorilor sau patronilor este limitat de imperativul absolut al corectitudinii, in cazul stirilor, si al onestitatii, in cazul opiniilor. Este un element esential al respectarii dreptului fundamental al cetatenilor la informatie.
    14. Consecinta acestor imperative este necesitatea de a intari garantiile libertatii de expresie a ziaristilor, pentru ca ei sunt aceia care, in ultima instanta, transmit informatia. In acest sens, trebuie precizat si dezvoltat cadrul legal al clauzei de constiinta si al secretului profesional fata  de sursele confidentiale si, in acelasi timp, puse de acord prevederile legislatiei nationale in acest domeniu, pentru ca acestea sa poata fi aplicate in cadrul mai larg al spatiului democratic european.
    15. Nici  editorii, nici patronii, nici ziaristii nu trebuie sa considere ca informatia este un bun personal. Organizatiile care se ocupa de difuzarea informatiei nu trebuie sa o trateze ca pe o marfa, ci ca pe un drept fundamental al cetateanului. In consecinta, nici calitatea informatiilor sau opiniilor, nici substanta acestora nu trebuie exploatate in scopul de a spori numarul de cititori sau de a largi audienta si, prin urmare, veniturile publicitare.
    16. Orice informatie conforma imperativelor etice necesita o tratare a beneficiarilor ei ca persoane si nu ca masa.
    Functia ziaristului si activitatea sa etica
    17. Informarea si comunicarea, sarcini de care se achita ziaristul prin intermediul mijloacelor de informare in masa, beneficiind de sprijinul deosebit al noilor tehnologii, joaca un rol determinant in evolutia individului si a societatii. Sunt elemente indispensabile ale vietii democratice, deoarece garantarea participarii cetatenilor la viata publica este o conditie a dezvoltarii plenare a democratiei. Aceasta participare nu ar fi posibila daca cetatenii nu ar primi informatiile necesare despre viata publica pe care mijloacele de informare in masa au datoria sa le furnizeze.
    18. Importanta informatiei, in special a stirilor transmise de radio si televiziune, in domeniul culturii si educatiei a fost subliniata in Recomandarea nr. 1067 a Adunarii. Impactul informatiei asupra opiniei publice tine de domeniul evidentei.
    19. Ar fi gresit sa se traga de aici concluzia ca mijloacele de informare in masa reprezinta opinia publica sau ca trebuie sa inlocuiasca functiile specifice ale autoritatilor publice sau ale institutiilor cu caracter educativ sau de cultura, cum ar fi scolile.
    20. Aceasta ar echivala cu o transformare a mijloacelor de informare in masa si a ziaristicii in puteri sau contraputeri ("mediocratia"), fara insa ca acestea sa reprezinte cetateni sau sa fie supuse controlului democratic, asa cum sunt autoritatile publice, si fara ca sa dispuna de cunostintele de specialitate ale institutiilor culturale sau educationale de resort.
    21. Prin urmare, ziaristica nu trebuie sa denatureze informatia adevarata, impartiala, si opiniile oneste, nici sa le exploateze in scopuri proprii, intr-o incercare de a crea sau modela opinia publica, deoarece ligitimitatea sa se bazeaza pe respectul efectiv al dreptului fundamental al cetatenilor la informatie, ca parte a respectului pentru valorile democratice. In acest sens, legitimitatea ziaristicii investigative depinde de adevarul si corectitudinea informatiei si a opiniilor exprimate si este incompatibila cu campaniile ziaristice organizate pornind de la pozitii prestabilite si interese particulare.
    22. In redactarea informatiilor si a opiniilor, ziaristii trebuie sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie, in mod special in cazurile care sunt in curs de judecata, si sa se abtina de la formularea de verdicte.
    23. Trebuie respectat dreptul cetatenilor la viata privata. Persoanele care detin functii publice au dreptul ca viata lor particulara sa fie aparata, cu exceptia acelor cazuri in care viata lor particulara are un efect asupra vietii publice. Faptul ca o persoana detine o functie publica nu inseamna ca poate fi privata de dreptul la viata particulara.
    24. Incercarea de a realiza un echilibru intre dreptul la respectarea vietii private, consacrat in art. 8 al Conventiei europene a drepturilor omului, si libertatea de expresie, stipulata in art. 10, este amplu ilustrata de jurisprudenta recenta a Comisiei Europene si a Curtii Europene pentru Drepturile Omului.
    25. In ziaristica scopul nu scuza mijloacele; informatia trebuie obtinuta prin mijloace legale si etice.
    26. La cererea persoanelor interesate, mijloacele de informare in masa trebuie sa rectifice, prin mijloace informative adecvate, automat si urgent, furnizand toate informatiile si opiniile care s-au dovedit false sau eronate. Legislatia nationala trebuie sa prevada sanctiuni adecvate si, acolo unde este cazul, despagubiri.
    27. Pentru a armoniza aplicarea si exercitarea acestui drept in statele membre ale Consiliului Europei, trebuie puse in aplicare Rezolutia nr. (74) 26 privind dreptul la replica - Pozitia individului in raport cu presa - adoptata de Comitetul Ministrilor la 2 iulie 1974, precum si prevederile pertinente ale Conventiei europene privind canalele de televiziune transnationale.
    28. Pentru asigurarea calitatii muncii si independentei ziaristilor, acestia trebuie sa aiba un salariu corespunzator si sa beneficieze de conditii si instrumente de lucru adecvate.
    29. In relatiile pe care ziaristii, in exercitarea profesiei, le intretin cu autoritatile publice sau cu diverse sectoare economice, acestia trebuie sa evite orice coniventa de natura sa afecteze independenta sau impartialitatea exercitarii profesiei lor.
    30. Ziaristii nu trebuie sa confunde subiectele controversate sau senzationale cu subiectele importante din punct de vedere informativ. In exercitarea profesiei lor, acestia nu trebuie sa aiba ca scop principal dobandirea prestigiului si a influentei personale.
    31. Avand in vedere complexitatea procesului de difuzare a informatiei, care se bazeaza din ce in ce mai mult pe folosirea noilor tehnologii, pe rapiditate si capacitate de sintetizare, ziaristii trebuie sa aiba o pregatire profesionala adecvata.
    Statutul redactiei ziaristice
    32. In cadrul organizatiilor care se ocupa de difuzarea informatiilor, editorii, patronii si ziaristii trebuie sa coabiteze. In acest scop, trebuie elaborat statutul personalului ziaristic, care sa reglementeze relatiile profesionale intre ziaristi, editori si patroni in cadrul mijloacelor de informare, independent de normele obisnuite privind relatiile de serviciu. Acest statut poate prevedea crearea de comitete de redactie.
    Situatii de conflict si cazuri de protectie speciala
    33. In cadrul societatii apar uneori situatii tensionate si conflictuale ca efect al terorismului, discriminarii fata de minoritati, xenofobiei sau razboiului. In astfel de situatii, mijloacele de informare in masa au obligatia morala de a apara valorile democratice: respectul pentru demnitatea umana, rezolvarea problemelor prin mijloace pasnice, in spiritul tolerantei; prin urmare, au obligatia sa se opuna violentei si incitarii la ura si confruntare, respingind orice discriminare bazata pe criterii de cultura, sex sau religie.
    34. Nimeni nu trebuie sa ramana neutru fata de apararea valorilor democratice. In acest scop, mijloacele de informare in masa trebuie sa joace un rol major in prevenirea tensiunilor si sa incurajeze intelegerea, toleranta si increderea reciproca intre diferitele comunitati in regiunile aflate in conflict, astfel cum a procedat secretarul general al Consiliului Europei, incurajand adoptarea de masuri de incredere in fosta Iugoslavie.
    35. Luand in considerare influenta deosebita a mijloacelor de informare in masa si, in special, a televiziunii, asupra sensibilitatii copiilor si tinerilor, trebuie sa se evite difuzarea de emisiuni, mesaje sau imagini care exalta violenta, exploatarea sexului sau depravarea, precum si folosirea deliberata a unui limbaj nepotrivit.
    Etica si autocontrolul in ziaristica
    36. Avand in vedere conditiile si principiile de baza enumerate mai sus, mijloacele de informare in masa trebuie sa se angajeze sa respecte in mod riguros principiile etice care garanteaza libertatea expresiei si dreptul fundamental al cetatenilor de a primi informatii adevarate si opinii oneste.
    37. Supravegherea aplicarii acestor principii necesita crearea de organisme sau mecanisme de autocontrol formate din editori, ziaristi, asociatii ale utilizatorilor mijloacelor de informare in masa, specialisti din mediile universitare si judecatoresti; acestia vor avea sarcina de a elabora rezolutii privind respectarea preceptelor etice de catre ziaristi, rezolutii pe care mijloacele de informare in masa se vor angaja sa le publice. Aceste masuri vor ajuta cetateanul, care are dreptul la informare, sa emita judecati critice asupra activitatii ziaristului si a credibilitatii sale.
    38. Organismele sau mecanismele de autocontrol, asociatiile de utilizatori ai mijloacelor de informare in masa si departamentele universitare de resort vor putea publica anual rezultatele cercetarilor efectuate  a posteriori  in ceea ce priveste corectitudinea informatiilor difuzate de mijloacele de informare in masa, in raport cu faptele reale. Va exista, in acest fel, un barometru al credibilitatii care va da cetatenilor masura valorii etice a fiecarui mijloc de informare in masa sau a fiecarei sectiuni a unui mijloc de informare, chiar si a fiecarui ziartist. Masurile corective luate in consecinta vor contribui, in acelasi timp, la ridicarea nivelului la care este practicata profesia de ziarist.

    ANEXA 2

    ADUNAREA PARLAMENTARA A
    CONSILIULUI EUROPEI
    A 44-a Sesiune ordinara

                    REZOLUTIA Nr. 1215 (1993)*)
cu privire la etica ziaristica
--------------------
    *) Text adoptat de Adunare la data de 1 iulie 1993 (cea de-a 42-a sedinta).

    1. Adunarea reaminteste activitatile sale in domeniul mass-media si in special Rezolutia sa nr. 428 (1970) privind mijloacele de comunicare in masa si drepturile omului, ca si Recomandarea sa nr. 963 (1983) privind mijloacele culturale si de educare in vederea reducerii violentei.
    2. Ca urmare a criticilor suferite de mass-media in timpul razboiului din Golf, Comisia pentru cultura si educatie a organizat o audiere parlamentara privind etica ziaristicii, pe data de 26 iunie 1991, la Helsinki, in cursul careia au fost exprimate o serie de ingrijorari.
    3. Incepand din anul 1970, Adunarea Parlamentara, dar si alte instante ca Parlamentul European (Rezolutia din 16 septembrie 1992 privind concentrarea mijloacelor de comunicare in masa si pluralismul opiniilor), au cerut elaborarea unor coduri deontologice ale ziaristicii. Totusi, prevederile deja existente in acest domeniu nu au un ecou international indeajuns de extins, eficacitatea lor practica ramanand deci foarte limitata.
    4. Reprezentantii diferitelor state membre ale Consiliului Europei beneficiaza din ce in ce mai mult de aceleasi surse de informare in cadrul unui spatiu informativ european comun.
    5. In consecinta, Adunarea recomanda Comitetului Ministrilor:
    - sa invite guvernele statelor membre sa vegheze ca legile sa garanteze organizarea mijloacelor publice de informare, astfel incat sa asigure neutralitatea informatiilor, pluralismul opiniilor si egalitatea sexelor, ca si dreptul de raspuns al fiecarui cetatean care a facut obiectul unei alegatii;
    - sa studieze, in colaborare cu organizatiile nonguvernamentale, ca de exemplu Federatia Internationala a Ziaristilor (F.I.J.), posibilitatea stabilirii, in cadrul Consiliului Europei, a unui mecanism european de informare care sa beneficieze de reprezentativitatea internationala pe care acestea o implica, care sa rezulte, daca este posibil, din organele si mecanismele de autocontrol nationale corespunzatoare, avand un mod de functionare si un rol similare;
    - sa promoveze crearea de asociatii ale beneficiarilor mijloacelor de informare si sa incurajeze scolile sa creeze un sistem de invatare a utilizarii mijloacelor de informare;
      sa adopte o declaratie privind etica ziaristicii, conform liniilor directoare ale Rezolutiei nr. 1003 (1993), si sa promoveze aplicarea acestor principii de baza in statele membre ale Consiliului Europei.

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 25/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 25 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 25/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu