Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 177 din 20 februarie 2007

privind modificarea unor anexe la Hotararea Guvernului nr. 759/2006 pentru aprobarea fiselor tehnice ale masurilor 1.1 „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", 1.2 „Imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor", 2.1 „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale", 3.1 „Investitii in exploatatiile agricole", 3.2 „Constituirea grupurilor de producatori", 3.3 „Metode agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural", 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care genereaza activitati multiple si venituri alternative", 3.5 „Silvicultura", 4.1 „Imbunatatirea pregatirii profesionale" si 4.2 „Asistenta tehnica" din Programul national pentru agricultura si dezvoltare rurala finantat din fonduri SAPARD

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 171 din 12 martie 2007



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Anexele nr. 1, 3, 4, 7, 11, 12, 13 şi 14 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006 pentru aprobarea fişelor tehnice ale măsurilor 1.1 „Imbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole", 1.2 „Imbunătăţirea structurilor în vederea realizării controlului de calitate, veterinar şi fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare şi pentru protecţia consumatorilor", 2.1 „Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale", 3.1 „Investiţii în exploataţiile agricole", 3.2 „Constituirea grupurilor de producători", 3.3 „Metode agricole de producţie destinate să protejeze mediul şi să menţină peisajul rural", 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care generează activităţi multiple şi venituri alternative", 3.5 „Silvicultură", 4.1 „Imbunătăţirea pregătirii profesionale" şi 4.2 „Asistenţă tehnică" din Programul naţional pentru agricultură şi dezvoltare rurală finanţat din fonduri SAPARD, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 şi 531 bis din 20 iunie 2006, se modifică, în conformitate cu deciziile Comisiei Europene C(2006) din 5 iulie 2006 şi C(2006) din 27 decembrie 2006 de modificare a Deciziei Comisiei Europene C(2000) 3742 Final din 12 decembrie 2000 privind aprobarea Programului SAPARD, şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 -8 la prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Dan Ştefan Motreanu

p. Ministrul finanţelor publice,

Alice Cezarina Bîtu,

secretar de stat

Ministrul integrării europene,

Anca Daniela Boagiu

ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

FIŞA   TEHNICĂ

pentru măsura 1.1 „Imbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole"

1. MOTIVAŢIE

Măsurile Programului SAPARD urmăresc în primul rând facilitarea implementării acquis-ului comunitar, vizând diminuarea unor neajunsuri care caracterizează agricultura din România, înainte de aderarea ei la Uniunea Europeană.

In mod particular, sprijinul pentru această măsură este destinat să îmbunătăţească performanţele producţiei agroalimentare din punct de vedere al standardelor de calitate şi al diversificării gamei sortimentale a produselor prelucrate, în scopul de a înlătura unele disfuncţionalităţi ce se manifestă pe pieţele specifice ale acestora, şi anume:

•  pieţele agricole actuale nu funcţionează coerent;

•  existenţa pe piaţă a unei importante producţii agricole, comercializată fără o prelucrare prealabilă şi/sau insuficientă/ineficientă, care nu permite sub această formă creşterea valorii adăugate a ramurii şi nu contribuie la îmbunătăţirea veniturilor agricultorilor;

•  condiţii improprii de preluare, sortare, depozitare, prelucrare, condiţionare şi marketing al produselor agricole, inclusiv ouăle, ce determină, de cele mai multe ori, procente mari de pierderi de producţie (mărfuri perisabile, fără posibilitate de depozitare a produselor şi absenţa pieţelor de desfacere), excepţie făcând vânzarea directă a produselor din exploataţia agricolă;

•   amplasarea a numai 15% din ramurile industriei agroalimentare în zonele rurale nu favorizează prelucrarea locală a produselor agricole, aceasta generând costuri ridicate de transport şi pierderi importante de produse;

•  degradarea continuă a aparatului productiv şi un mare grad de uzură a unităţilor existente care nu deţin echipamente performante de prelucrare şi nici capacităţi performante, la nivelul standardelor europene, capabile să asigure calitatea producţiei şi controlul ei;

•   lipsa unor echipamente în dotarea unităţilor de industrie alimentară, privind evacuarea apelor uzate şi a produşilor reziduali ce nu permit protecţia suficientă a mediului înconjurător, dotarea insuficientă cu laboratoare uzinale şi aparatură de măsură şi control pentru determinarea calităţii produselor;

•  slaba diversificare a produselor agroalimentare sub aspectul standardelor de calitate impuse de Uniunea Europeană, cu toate că cerinţele consumatorilor reclamă o îmbunătăţire a gamei sortimentale a produselor prelucrate;

•  slaba valorificare a plantelor textile cum sunt inul şi cânepa.

Priorităţile sunt îmbunătăţirea procesării şi marketingul în următoarele sectoare: lapte şi produse lactate, carne, legume, fructe şi cartofi, vinificaţie, peşte, produse piscicole şi plante textile. In contextul României, având în vedere suprafeţele şi producţiile de cereale, seminţe oleaginoase, sfeclă de zahăr şi plante textile şi deficienţele existente în domeniul procesării primare, considerăm ca fiind importante în primul rând investiţiile privind modernizarea capacităţilor de procesare şi depozitare existente în aceste sectoare.

In anul 2005, în România au avut loc cele mai severe inundaţii din ultimii 20 de ani care au afectat toate judeţele. Perioadele în care s-au produs acestea au fost 10-30 aprilie, 1-31 mai, 1-7 iunie şi 11-17 iunie, 14-25 august, 19-25 septembrie 2005, subliniind faptul că au existat numeroase cazuri de localităţi afectate de inundaţii de mai multe ori.

Estimarea pagubelor datorate inundaţiilor produse în perioada aprilie -septembrie 2005 se situează la 5.975 milioane lei (1,6 miliarde euro), reprezentând aproximativ 3,4% din PIB (nivel 2003).

Pentru a sprijini activitatea economică din zonele rurale inundate şi pentru a asigura cadrul legal necesar aplicării prevederilor art. 16 secţiunea A din Acordul multianual de finanţare, autorităţile române au decis că lista localităţilor (satelor) afectate de inundaţii în perioada aprilie - septembrie 2005 şi gradul lor de afectare să fie aprobate printr-un act normativ, respectiv prin Hotărârea Guvernului nr. 1.512/2005 pentru declararea ca zone calamitate a localităţilor afectate de inundaţiile din perioada aprilie - septembrie 2005.

Pentru determinarea gradului fizic de afectare au fost întocmite o fişă de evaluare pentru fiecare localitate (sat) şi modalitatea de calcul, luându-se în considerare următoarele elemente: locuinţe (15 puncte), anexe gospodăreşti (10 puncte), infrastructură rurală (35 puncte), suprafaţă agricolă şi forestieră (20 puncte), obiective socioeconomice (10  puncte),   infrastructură  forestieră  şi  de  protecţie împotriva inundaţiilor (10 puncte).

Din datele existente au rezultat că au fost afectate 3.755 sate din 1.277 comune acoperind toate judeţele ţării, cu gradul de afectare după cum urmează:

Gradul de afectare

%

5%-10%

27,1

10%-30%

29,6

mai mare de 30%

3,1

Pentru a explica datele prezentate în tabelul de mai sus şi ca rezultat al analizei fişelor de evaluare pentru fiecare localitate se constată că în cazul unui grad de afectare de peste 30% au fost înregistrate pagube semnificative la toate elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, cu influenţe substanţiale negative asupra desfăşurării activităţii economice şi nivelului de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 10 şi 30% au fost înregistrate pagube semnificative doar la o parte din elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, dar care influenţează negativ desfăşurarea activităţii economice şi nivelul de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 5 şi 10% au fost înregistrate pagube doar la o parte din elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, în special infrastructura rurală.

Prevederile art. 16 paragraful 1 şi art. 16 paragraful 1 subparagraful a) din secţiunea A „Managementul financiar" din anexa la Acordul multianual de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Comunităţilor Europene (Programul special de aderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală în România), semnat la Bruxelles la 2 februarie 2001, ratificat prin Legea nr. 316/2001, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare MAFA, se vor aplica pentru toţi potenţialii beneficiari ai măsurii care îşi desfăşoară activitatea în satele cu grad de afectare mai mare de 30% şi vor realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 77.

Prevederile art. 16 paragraful 1 şi art. 16 paragraful 1 subparagraful a) din secţiunea A „Managementul financiar" din MAFA se vor aplica potenţialilor beneficiari ai măsurii care îşi desfăşoară activitatea în satele cu grad de afectare cuprins între 10 şi 30% şi care prezintă un document prin care atestă că au suferit pagube, document emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă*) la nivel de comună. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă atestă că potenţialul beneficiar a suferit pagube ca urmare a inundaţiilor produse în perioada aprilie-septembrie 2005 şi va realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din Programul naţional pentru agricultură şi dezvoltare rurală, denumit în continuare PNADR, anexa nr. 76.

*) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

2. OBIECTIVE

Obiective generale

Obiectivul general al măsurii este îmbunătăţirea eficienţei procesării şi marketingului produselor agricole şi piscicole, rezultând produse de înaltă calitate care să contribuie la implementarea acquis-ului comunitar, la creşterea competitivităţii şi valorii adăugate a produselor şi, în acelaşi timp, să contribuie la crearea de noi locuri de muncă.

Privatizarea continuă şi descreşterea capacităţilor excedentare din sectorul public vor însoţi această măsură. Măsura va contribui la:

•  menţinerea locurilor de muncă existente;

•  crearea de noi locuri de muncă;

•  creşterea veniturilor în sector.

Implementarea măsurilor prevăzute se va face cu respectarea prevederilor art. 3 din Regulamentul nr. 2.759/1999/CE adoptat de Comisia Europeană.

Obiective specifice

•   Imbunătăţirea competitivităţii produselor agricole procesate

•  Orientarea producţiei în acord cu tendinţele previzibile de piaţă şi încurajarea dezvoltării de noi pieţe pentru produsele agricole

•  Imbunătăţirea sau raţionalizarea reţelelor de colectare şi comercializare angro, precum şi a proceselor de prelucrare a produselor agricole şi piscicole

•  Imbunătăţirea prezentării şi condiţionării produselor agricole şi piscicole pe piaţă (din punct de vedere calitativ şi comercial)

•  Incurajarea unei mai bune utilizări a subproduselor şi/sau eliminarea produselor secundare sau a deşeurilor

•   Creşterea eficienţei prin utilizarea de tehnologii moderne

•  Favorizarea de investiţii inovatoare

•  Imbunătăţirea calităţii produselor prelucrate şi a controlului calităţii produselor alimentare, cu respectarea cerinţelor minime ale securităţii alimentare cerute de Uniunea Europeană

•  Imbunătăţirea şi controlul condiţiilor sanitare

•   Promovarea unor metode de producţie prietenoase mediului

•  Apariţia şi consolidarea unor agenţi economici privaţi competitivi

•  Creşterea oportunităţilor de noi locuri de muncă în mediul rural şi menţinerea celor existente

•  Crearea de „pieţe verzi" care au ca scop apariţia unor noi segmente de consumatori, orientaţi pe produse agricole ecologice.

Obiective operaţionale

•  Sprijin pentru investiţii vizând îmbunătăţirea procesării şi marketingului produselor agricole şi piscicole, pe sectoare şi pe obiective specifice

•   Investiţii stimulatoare vizând protecţia şi păstrarea mediului înconjurător, precum şi igiena şi bunăstarea animalelor („investiţii verzi")

•  Unităţile în care se realizează investiţiile, la finalizarea acestora, vor fi în acord cu acquis-ul comunitar.

3. CORELAREA CU ALTE MĂSURI

Ajutoarele acordate în cadrul acestei măsuri sunt complementare acţiunilor prevăzute în cadrul măsurilor „Investiţii în exploataţiile agricole", „Imbunătăţirea structurilor în vederea realizării controlului de calitate, veterinar şi fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare şi pentru protecţia consumatorilor", „Metode agricole de producţie menite să protejeze mediul şi să menţină peisajul rural", „Infiinţarea grupurilor de producători", „Managementul resurselor de apă pentru agricultură" şi „Asistenţa tehnică" şi vor avea un efect pozitiv atât asupra producţiei, cât şi asupra canalelor de comercializare şi asupra mediului înconjurător.

4. CÂMPUL DE ACŢIUNE AL MĂSURII

Măsura vizează proiecte de investiţii pentru:

-   îmbunătăţirea şi optimizarea fluxurilor de producţie, prelucrarea şi marketingul produselor agricole şi piscicole;

-   crearea sau modernizarea reţelelor locale de colectare, a capacităţilor de recepţionare, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare a produselor agricole şi piscicole.

Aceste investiţii contribuie la adoptarea standardelor europene în sectoarele: lapte şi produse lactate; carne (taurine, suine, ovine, păsări) şi ouă; legume, fructe şi cartofi; prelucrarea strugurilor - soiuri nobile pentru vin; peşte şi acvacultura şi produse de oystercultură (stridii şi midii); cereale; seminţe oleaginoase; zahăr, plante textile (in şi cânepă).

Pentru toate sectoarele vizate mai sus, tipurile de investiţii care pot fi finanţate se referă la:

Lapte şi produse lactate

-   Investiţii noi pentru clădiri, instalaţii, maşini şi echipamente şi modernizarea şi retehnologizarea unităţilor existente, pentru înfiinţarea de centre de colectare, recepţionare, răcire şi stocare a laptelui ca materie primă, precum şi achiziţionarea de mijloace de transport noi, specializate, autoizoterme, autofrigorifice, vehicule pentru produse lichide sau praf, identificate în baza studiului de fezabilitate

-   Investiţii în prelucrarea, depozitarea şi marketingul laptelui şi produselor lactate, precum şi modernizarea şi retehnologizarea capacităţilor existente

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în procesul de prelucrare a laptelui (zer, zară) în cadrul unităţilor de procesare şi marketing

-    Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, colectare, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentului de laborator).

Carne, produse din carne şi ouă

-   Investiţii noi pentru construcţii şi modernizarea şi retehnologizarea unităţilor existente pentru abatorizarea şi procesarea cărnii de taurine, suine, ovine, caprine şi păsări, inclusiv clădiri, maşini, instalaţii şi echipamente, referitoare la abatorizare, procesare, ambalare, depozitare şi marketing al cărnii şi produselor din carne şi ouălor, precum şi achiziţionarea de:

-  mijloace noi de transport intern şi de mijloace noi de transport specializate (autoizoterme, autofrigorifice şi transport al animalelor), necesare în baza identificării lor în studiul de fezabilitate

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în procesul de abatorizare şi procesare a cărnii (organe, slănină, sânge, ţesuturi conjuctive etc), în cadrul unităţilor de procesare şi marketing

-    Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, abatorizare, prelucrare, depozitare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentului de laborator).

Legume, fructe şi cartofi

-   Investiţii noi pentru clădiri, maşini şi echipamente şi/sau modernizarea unităţilor existente pentru depozitare, sortare, condiţionare, refrigerare, congelare, procesare, ambalare şi marketing

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii şi igienei produselor

-   Investiţii pentru protecţia mediului (staţii pentru epurarea apelor reziduale)

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în urma procesării fructelor, legumelor şi cartofilor din cadrul unităţilor de procesare şi marketing

-    Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, depozitare, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentului de laborator).

Vin

-   Investiţii noi şi/sau modernizarea şi retehnologizarea clădirilor, maşinilor şi echipamentelor de vinificaţie, inclusiv recepţia, depozitarea, procesarea, îmbutelierea şi marketingul vinului

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii şi igienei produselor

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi a deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, depozitare, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentului de laborator)

-    Investiţii pentru implementarea sistemului de management al calităţii, conform cu cerinţele ISO 9000.

Peşte şi produse piscicole

-   Investiţii noi şi/sau modernizarea şi retehnologizarea capacităţilor existente referitoare la clădiri, maşini şi echipamente pentru depozitarea (inclusiv depozite frigorifice angro), procesarea, ambalarea şi marketingul peştelui şi produselor piscicole (inclusiv echipamente pentru refrigerarea, congelarea şi producerea de gheaţă)

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea igienei şi calităţii, conform standardelor Uniunii Europene

-   Achiziţionarea de mijloace noi, specializate, de transport, necesare ca rezultat al identificării lor în studiul de fezabilitate (autofrigorifice)

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în procesul de prelucrare a peştelui şi produselor piscicole (oase, capete, solzi), în cadrul unităţilor de procesare şi marketing

-     Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Imbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentelor de laborator).

Plante textile

-   Investiţii noi pentru construcţii, modernizarea şi retehnologizarea unităţilor existente pentru procesarea plantelor textile (in şi cânepă), inclusiv clădiri, maşini, instalaţii şi echipamente pentru procesare, ambalare, depozitare şi marketingul fibrelor textile

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate din procesarea plantelor textile

-     Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al fluxului de recepţie, prelucrare, depozitare şi marketing al plantelor textile sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentului de laborator).

Cereale

-   Construcţia (în cadrul unităţilor de procesare şi marketing) şi/sau modernizarea clădirilor, maşinilor şi echipamentelor şi retehnologizarea celor existente pentru depozitarea (fără creşterea capacităţii naţionale) şi procesarea primară a cerealelor (uscare, calibrare, curăţare, condiţionare, măcinare)

-   Investiţii pentru echipamente de protecţie a mediului (emisii de praf organic şi mineral, impurităţi minerale şi organice)

-     Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, depozitare, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentelor de laborator).

Seminţe oleaginoase

-   Construcţia (în cadrul unităţilor de procesare şi marketing existente) şi/sau modernizarea clădirilor şi echipamentului capacităţilor existente cu noi tehnologii pentru depozitarea şi procesarea seminţelor oleaginoase fără creşterea capacităţilor existente (uscare, calibrare, curăţare, condiţionare, conservare prin frig, extracţie, rafinare), inclusiv seminţe de floarea-soarelui

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în procesul de depozitare şi prelucrare (şroturi oleoproteaginoase) în cadrul unităţilor de prelucrare şi marketing

-     Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, depozitare, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi achiziţionarea echipamentului de laborator.

Zahăr

-   Construcţia (în cadrul unităţilor de procesare şi marketing existente) şi/sau modernizarea clădirilor, achiziţionarea şi retehnologizarea echipamentelor şi instalaţiilor pentru depozitarea şi procesarea sfeclei de zahăr

-    Investiţii pentru îmbunătăţirea tehnologiilor de depozitare, marcare şi ambalare a zahărului

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea igienei şi calităţii conform standardelor Uniunii Europene

-    Investiţii pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în procesul de prelucrare a sfeclei de zahăr (melasă, borhot) în cadrul unităţilor de procesare şi marketing

-   Investiţii pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi deşeurilor nocive

-    Investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de analize şi achiziţionarea echipamentelor de laborator).

5. CRITERII DE ELIGIBILITATE

Generale

•   Proiectul va fi amplasat în spaţiul rural şi numai pentru modernizarea capacităţilor existente poate fi amplasat în mediul urban.

•   Investiţiile trebuie să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei sectorului de bază al producţiei agricole la care se face referinţă.

•  Sunt eligibile în cadrul acestei măsuri prelucrarea şi marketingul produselor agricole şi piscicole, dacă sunt incluse în anexa 1 la Tratatul Uniunii Europene. Produsele agricole, excluzând produsele piscicole, trebuie să provină din Comunitate sau ţările candidate prezentate la pct. 8 secţiunea F din anexa la MAFA, cu modificările ulterioare.

•  Trebuie să se demonstreze viabilitatea economico-financiară a proiectului printr-un studiu de fezabilitate şi plan de afaceri. Planul de afaceri este cerut în cazul proiectelor cu o valoare eligibilă totală mai mare de 50.000 euro. Viabilitatea economică este definită ca fiind utilizarea din plin a unităţii de procesare sau a unei părţi din aceasta prin raportarea de performanţe financiare efective şi abilitatea de a opera fără a recurge la sprijin public în activitatea sa operaţională. Beneficiarul trebuie să demonstreze că îşi poate plăti obligaţiile şi datoriile în mod regulat, fără să supună la niciun risc desfăşurarea normală a activităţii sale economice, şi că generează un venit semnificativ. In mod special este necesară existenţa pieţelor de desfacere pentru produsele respective (atestată prin studii de piaţă incluse în planul de afaceri). După implementarea proiectului întreprinderea beneficiară trebuie să corespundă cu normele Uniunii Europene de mediu, igienă şi bunăstarea animalelor.

•   Proiectele privind construcţia de noi clădiri sau modernizarea celor existente sau a unor părţi din acestea, precum şi echipamentele necesare trebuie să corespundă normelor Uniunii Europene.

•  Cofinanţarea privată trebuie să acopere cel puţin 50% din cheltuielile eligibile, cu excepţia investiţiilor pentru sectorul zahăr (70%). Pentru sectorul de seminţe oleaginoase cofinanţarea privată este de 50% din cheltuielile eligibile pentru investiţiile în protecţia mediului şi de 70% pentru alte investiţii.

•  Beneficiarul şi/sau responsabilul tehnic al proiectului trebuie să dovedească o pregătire profesională în raport cu proiectul pe care doresc să îl iniţieze, printr-un document eliberat de autorităţile competente, din care să rezulte o experienţă profesională în domeniu de minimum 3 ani: diploma sau copie după cartea de muncă sau declaraţie pe propria răspundere că responsabilul tehnic de proiect va urma un curs de pregătire profesională, până la finalizarea proiectului, înaintea ultimei plăţi a ajutorului.

•   Proiectul trebuie să aibă acces la infrastructura de bază (drumuri principale, alimentare cu apă, electricitate, comunicaţii).

•   Beneficiarul trebuie să asigure controlul calităţii produselor prin serviciile proprii sau terţe de control al calităţii.

•  Nu va fi eligibil solicitantul care are pierderi financiare sau obligaţii fiscale restante faţă de bugetul de stat sau faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat şi bănci (altele decât pentru care este respectat graficul de rambursare), conform ultimelor declaraţii fiscale sau altor declaraţii emise de către autorităţile fiscale.

•  Unităţile de depozitare/procesare în funcţiune înaintea începerii investiţiei trebuie să respecte legislaţia naţională, iar după finalizarea întregii investiţii trebuie să fie în conformitate cu legislaţia comunitară. Inaintea începerii investiţiei, unităţile de procesare lapte şi produse lactate şi carne şi produse din carne vor prezenta un program de restructurare aprobat de autoritatea naţională sanitară veterinară.

•  In satele cu grad de afectare mai mare de 30% (cap. VIII din PNADR - anexa nr. 77) vor fi aplicate dispoziţiile art. 16 paragraful 1 şi art. 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA, fiind eligibile următoarele tipuri de investiţii:

-   investiţii de modernizare pentru toţi beneficiarii acestei măsuri;

-   investiţii noi doar pentru beneficiarii acestei măsuri care îndeplinesc criteriile de întreprindere mică şi mijlocie în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.

•  In satele cu grad de afectare între 10% şi 30% (cap. VIII din PNADR - anexa nr. 76) vor fi aplicate prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA, fiind eligibile următoarele tipuri de investiţii:

-   investiţii de modernizare pentru toţi beneficiarii acestei măsuri care depun un document ce demonstrează că au fost afectaţi de inundaţii. Documentul va fi emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă la nivel de comună. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă demonstrează că potenţialul beneficiar a suferit pagube în urma inundaţiilor din perioada aprilie-septembrie 2005.

Specifice

Pentru toate sectoarele menţionate mai sus, capacităţile sunt exprimate luând în considerare materia primă.

Lapte şi produse lactate

•  Proiectul trebuie să prezinte următoarele dimensiuni:

-   pentru centre noi sau modernizate de colectare, recepţionare, răcire şi stocare a laptelui: minimum 2.000 hl/an;

-  pentru capacităţi noi de procesare: minimum 12.500 hl/an;

-   pentru modernizarea capacităţilor de procesare existente: minimum 50.000 hl/an.

•   Materiile prime procesate trebuie să îndeplinească condiţiile de calitate prevăzute în standardele naţionale.

•   Proiectele care vizează modernizarea instalaţiilor de procesare a untului şi laptelui praf smântânit sunt eligibile fără creşterea capacităţilor de procesare existente la nivel naţional.

Carne, produse din carne şi ouă

•  Proiectul trebuie să aibă următoarea reprezentativitate dimensională:

-   abatoare mixte noi (bovine, porcine, ovine), cu o producţie de minimum 1.500 t/an;

-   abatoare noi de păsări, cu o producţie de minimum 1.250 t/an;

-   abatoare mixte (bovine, porcine, ovine) modernizate, cu o producţie de minimum 5.000 t/an;

-   abatoare de păsări, modernizate, cu o producţie de minimum 3.000 t/an;

-   capacităţi noi de procesare a cărnii, cu o producţie de minimum 250 t/an;

-  modernizări ale capacităţilor existente de procesare a cărnii: minimum 1.250 t/an;

-  sortare şi depozitare de ouă: minimum 300.000 bucăţi (6 milioane bucăţi/an).

Legume, fructe şi cartofi

•   Pentru legume şi fructe proiectul trebuie să aibă următoarea reprezentativitate dimensională:

-  depozite noi de materii prime: minimum 200 t;

-  depozite modernizate: minimum 400 t;

-  capacităţi noi de procesare: minimum 100 t/an;

-   capacităţi de procesare modernizate: minimum 500 t/an;

-   capacităţi noi pentru legume, fructe deshidratate: minimum 250 t/an;

-    capacităţi modernizate pentru legume, fructe deshidratate: minimum 500 t/an;

-   capacităţi modernizate pentru sucuri şi nectaruri naturale din legume şi fructe: minimum 12.500 t/an.

   Pentru cartofi proiectul trebuie să aibă următoarea reprezentativitate dimensională:

-  capacităţi noi de depozitare: minimum 1.000 t;

-  capacităţi de depozitare modernizate: minimum 2.000 t;

-   capacităţi de prelucrare modernizate: minimum 500 t/an;

-  capacităţi noi de procesare: minimum 500 t/an.

•   Materiile prime procesate trebuie să îndeplinească condiţiile de calitate prevăzute în standardele naţionale.

Vin

•  Proiectul trebuie să aibă următoarea reprezentativitate dimensională:

-  depozite noi de vin: minimum 5.000 hl;

-  depozite modernizate: 10.000 hl;

-  capacităţi noi de procesare: minimum 500 t struguri/ campanie de recoltare;

-  capacităţi de procesare modernizate: minimum 1.500 t struguri/campanie de recoltare.

Peşte şi produse piscicole

•  Proiectul trebuie să aibă următoarea reprezentativitate dimensională:

-   capacităţi noi de colectare, sortare, condiţionare, depozitare şi procesare: minimum 200 t/an;

-    capacităţi modernizate de colectare, sortare, condiţionare, depozitare şi procesare: minimum 100 t/an.

Plante textile

•  Proiectul trebuie să aibă următoarea reprezentativitate dimensională:

-    capacităţi noi de recepţionare, depozitare şi procesare: minimum 200 t/an;

-  capacităţi modernizate de recepţionare, depozitare şi procesare: minimum 1.200 t/an.

Cereale

•  Proiectul trebuie să prezinte următoarea reprezentativitate dimensională:

-  capacităţi de depozitare modernizate: minimum 2.000 t;

-  capacităţi de procesare primară modernizate:

-   măcinare: minimum 5.000 t/an;

-  decojire: minimum 5.000 t/an.

Seminţe oleaginoase

•  Proiectul trebuie să prezinte următoarea reprezentativitate dimensională:

-  capacităţi de procesare modernizate (floarea-soarelui, in, soia, rapiţă, ricin): minimum 15.000 t/an pentru extracţie şi minimum 12.500 t/an pentru rafinare;

-  capacităţi noi de procesare fără creşterea capacităţii totale: minimum 25.000 t/an pentru extracţie şi rafinare.

Zahăr

•  Proiectul trebuie să prezinte următoarea reprezentativitate dimensională:

-  capacităţi modernizate de procesare sfeclă de zahăr: minimum 2.000 t/zi sau 150.000 t/campanie de recoltare.

Investiţiile eligibile sunt: toate investiţiile specificate la pct. 4 „Câmpul de acţiune al măsurii". Cheltuielile eligibile sunt după cum urmează:

a)  construirea de noi clădiri şi instalaţii şi modernizarea celor existente;

b)   utilaje şi echipamente noi, softuri pentru computer, inclusiv costurile de instalare şi montaj bazate pe contracte cu terţe părţi;

c)  acea parte a costurilor reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxe legale, studiilor de fezabilitate, achiziţionarea de patent şi licenţe, pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului, direct legate de măsură, care nu depăşesc 12% din costul total eligibil al proiectului;

d)   achiziţii de mijloace de transport noi, specializate, necesare ca rezultat al identificării lor în studiul de fezabilitate.

Cheltuielile eligibile sunt specificate mai sus şi în ordinul de implementare a măsurii şi reflectate în manualul de procedură, în formularul de cerere, lista de verificare a criteriilor de selecţie, lista de verificare a controlului şi contracte.

Cheltuielile vor fi considerate eligibile pentru ajutor, dacă îndeplinesc cerinţele art. 4 secţiunea B din MAFA, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 5 iulie 2001.

Numai cheltuielile plătite de către Agenţia SAPARD de la data acreditării acesteia sau data/datele specificată/specificate în această privinţă vor fi eligibile pentru sprijinul comunitar.

Pentru ca proiectul să fie eligibil pentru sprijinul comunitar, toate serviciile, maşinile şi achiziţiile trebuie să fie originare din Comunitatea Europeană sau din ţările menţionate în art. 14 pct. 2.70 secţiunea A din MAFA; dacă se cere astfel, beneficiarul final trebuie să fie capabil să dovedească inputurile în cadrul acţiunilor sau al contractelor de servicii, utilizând orice mijloace de evidenţă admisibile.

Nu sunt eligibile:

•  investiţii în comerţul cu amănuntul;

•  investiţii care privesc obiectivul măsurii 3.4;

•  investiţiile amplasate în porturi pentru depozitarea şi procesarea cerealelor.

6. CRITERII DE SELECŢIE

Proiectele vor fi selecţionate în funcţie de următoarele criterii:

Criteriul

Punctaj

1.

Investiţii în unităţi de prelucrare a laptelui şi produselor lactate şi a cărnii şi produselor din carne, cu program de restructurare până în 2007

15

2.

Aprovizionare proprie sau relaţii contractuale cu producătorii pentru acoperirea a cel puţin 50% din aprovizionarea cu materie primă pentru cel puţin 1 an după finalizarea proiectului

15

3.

Imbunătăţirea controlului calităţii produselor (laboratoare proprii), obiective noi sau modernizate

20

4.

Valorificarea superioară a subproduselor

10

5.

Realizarea de produse tradiţionale

10

6.

Amplasarea în zone cu potenţial productiv conform anexei nr. 3:

Max. 15

• rural

- potenţial ridicat

15

- potenţial mediu

10

- potenţial scăzut

5

• urban

5

7.

Obiectivul proiectului:

Max. 15

- modernizări de capacitate

15

- investiţii noi

10

TOTAL:

100

NOTA:

Criteriile de selecţie nu se aplică în cazul potenţialilor beneficiari care îndeplinesc condiţiile de accesare a art. 16 paragraful 1 şi art. 16 paragraful 1 subparagraful a) din secţiunea A din MAFA.

7.  BENEFICIARI

Beneficiarii finali vor fi:

•  asociaţii şi grupuri de producători (cu personalitate juridică);

•  societăţi comerciale cu capital privat cel puţin egal sau mai mare de 75%;

•  în sectorul vinificatie sunt sprijiniţi: asociaţiile, grupurile de producători şi societăţile comerciale private care procesează numai soiuri nobile de struguri;

•  cooperative de consum.

8.  LEGISLAŢIA NAŢIONALĂ ÎN VIGOARE

Legislaţia în curs de armonizare şi legislaţia naţională în vigoare sunt prezentate în capitolul „Anexe legislaţie" din PNADR.

9.  DISPOZIŢII FINANCIARE

•  Proiectele din cadrul acestei măsuri sunt considerate a fi investiţii generatoare de profit.

•  Ajutorul public acordat în cadrul acestei măsuri nu va depăşi 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

•  In cadrul acestei măsuri vor putea fi finanţate proiecte a căror valoare totală eligibilă este cuprinsă între 30.000-4.000.000 euro, de cel mult două ori în limita sumei eligibile.

• Planul financiar şi sursele de finanţare totale sunt prezentate în cap. V „Alocările financiare pentru măsurile SAPARD" din PNADR.

BUGETUL INDICATIV PE SUBMĂSURI

SUBMĂSURA

% din măsură

Carne

23

Lapte şi produse lactate

23

Cereale

10*)

Seminţe oleaginoase

3

Vin

9

Fructe şi legume

16

Peşte şi produse piscicole

6

Zahăr

4

Plante textile

6

TOTAL:

100

NOTĂ:

*) Contribuţia publică nu va depăşi 25,6 mil. euro pentru proiectele din cadrul unităţilor de procesare şi marketing.

Gradul de intervenţie pentru proiecte de interes privat:

•   Pentru sectoarele lapte şi produse lactate, carne, legume, fructe şi cartofi, vinificatie, peşte, plante textile, seminţe oleaginoase (numai pentru investiţii de protecţie a mediului), precum şi pentru sectorul cereale (fără depăşirea capacităţii existente la nivel naţional şi excluzând investiţiile realizate în porturi):

-  50% contribuţie privată;

-  50% contribuţie publică din cheltuielile eligibile, din care:

-  75% contribuţie Uniunea Europeană;

-  25% buget naţional.

•   Pentru investiţii în sectoarele zahăr şi seminţe oleaginoase (altele decât investiţiile pentru protecţia mediului):

-  70% contribuţie privată;

-  30% contribuţie publică din cheltuielile eligibile, din care:

-  75% contribuţie Uniunea Europeană;

-  25% buget naţional.

Activităţile eligibile ale proiectului se vor realiza după semnarea contractului, cu excepţia studiului de fezabilitate şi tehnic, în limita procentajului aprobat în cadrul măsurii.

Plata sprijinului financiar se va face pe bază de documente justificative care să probeze realizarea activităţilor şi eligibilitatea acestora. Luând în considerare opţiunile beneficiarilor, plata poate fi făcută într-o singură tranşă la sfârşitul proiectului sau în maximum cinci tranşe.

Pentru proiectele de investiţii situate în satele identificate în cap. VIII din PNADR, anexele nr. 76 şi 77, rata de intervenţie este:

-  25% contribuţie privată;

-  75% contribuţie publică.

Pentru contribuţia publică, rata de intervenţie este:

-  85% contribuţie UE;

-   15% contribuţie buget naţional.

Aceste dispoziţii se vor aplica proiectelor aprobate până la data de 31 decembrie 2006.

Dispoziţiile art. 16 paragraful 1 şi art. 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA nu se vor aplica pentru submăsurile seminţe oleaginoase şi zahăr.

10. ACOPERIRE GEOGRAFICĂ

•  In spaţiul rural al României definit conform legislaţiei naţionale în vigoare.

  In spaţiul urban pentru modernizarea capacităţilor existente.

•   Măsura va fi implementată cu prioritate în zonele geografice care au potenţial productiv ridicat, conform anexei nr. 3.

Proiectele pentru care se aplică prevederile art. 16 paragraful 1 şi art. 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA vor fi amplasate în satele afectate de inundaţii în conformitate cu cap. VIII din PNADR, anexele nr. 76 şi 77.

Proiectele finanţate în cadrul acestei măsuri nu trebuie să se suprapună cu proiectele finanţate din fondurile naţionale sau străine ale Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.

11. INDICATORI DE REALIZARE, DE REZULTAT Şl DE IMPACT

Indicatori de realizare

Indicatori generali:

•  Numărul total de proiecte estimate pe sectoare de activitate si tipuri de investiţii: 1.900, din care:

Sectoare

Total

nr.

proiecte

Din care

Proiecte

de procesare

Proiecte

de depozitare

Lapte şi produse lactate

450

300

150

Carne şi produse din carne

490

300

190

Legume, fructe şi cartofi

340

200

140

Vinificaţie

190

100

90

Peşte şi produse piscicole

130

60

70

Cereale

160

100

60

Seminţe oleaginoase

30

20

10

Zahăr

50

30

20

Plante textile

60

60

-

Producţiile realizate şi procesate, capacităţile de prelucrare şi depozitare existente, precum şi investiţiile în sectorul agroalimentar îmbunătăţite prin măsura 1.1 din programul SAPARD sunt prezentate în anexa nr. 5 la fişa tehnică.

Indicatori de rezultat

Creşterea competitivităţii:

•  Gradul de utilizare a capacităţii liniilor de prelucrare şi marketing beneficiare >80%;

•   Reducerea costurilor de prelucrare şi marketing/ unitatea de produs de bază cu 20% (numai pentru capacităţile existente);

•  Procentul produselor comercializate provenite din cele obţinute pe liniile beneficiare de prelucrare şi marketing care au eticheta de calitate (număr de produse si %), >20%;

Situaţia în sectorul de producţie agricol primar:

•   Ponderea ofertei de materii prime pentru beneficiarii pentru liniile de prelucrare sau comercializare care depinde de contracte muitianuale, >30%.

Îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării:

•   Ponderea investiţiilor beneficiare, referitoare la sănătate şi bunăstare, >20%, din care:

-  menite să îmbunătăţească calitatea produselor pentru consumul uman, din punct de vedere al igienei şi sub aspect nutritiv, >30%;

-   menite să îmbunătăţească securitatea la locul de muncă, >20%.

•  Tendinţa privind frecvenţa accidentelor la locul de muncă raportate să descrească;

Protecţia mediului:

•   Ponderea tuturor investiţiilor beneficiare, cu scop de protecţie a mediului (emisii, utilizarea resurselor etc), din cadrul liniilor de prelucrare şi marketing beneficiare, să depăşească 20%.

Indicatori de impact

Creşterea valorii adăugate:

•  Valoarea adăugată a produselor obţinute pe liniile de prelucrare şi marketing beneficiare să crească cu 10%.

Crearea de locuri de muncă şi impact social

•  Număr de locuri de muncă echivalente normă întreagă (ENI), menţinute în condiţii mai bune, 13.300 - 70% şi create, 5.700 - 30%' (minimum 10 ENI/proiectj, preconizate: 19.000.

•  Număr de unităţi de procesare carne roşie, lapte, carne porc, pasăre şi peşte incluse în listele de clasificare B, C, D - 1.100, din care în lista B - 345, în lista C - 53 şi în lista D - 712.

Indicatorii de rezultat şi impact vor face obiectul unor îmbunătăţiri ulterioare ca urmare a unor studii corespunzătoare.

12.  PROMOVAREA PROGRAMULUI

Beneficiarii candidaţi vor fi informaţi despre existenţa/ condiţiile eligibilităţii prezentei măsuri prin:

•  anunţ public prin mass-media;

•  distribuirea de broşuri de informare;

•  seminarii;

•  întâlniri cu potenţialii beneficiari.

13.  DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Potenţialul beneficiar va trebui să anexeze la cererea de finanţare următoarele documente:

•   studiu de fezabilitate întocmit conform Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului lucrărilor publice, transportului şi locuinţei nr. 1.013/873/2001 privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a Documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publică de servicii, cu completările ulterioare;

•  copie după actul de proprietate al terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune sau alt document care să certifice dreptul de utilizare a terenului şi, după caz, actul de proprietate asupra celorlalte bunuri imobiliare conform legislaţiei în vigoare;

•  certificatul de urbanism;

•  fişa tehnică (anexă la certificatul de urbanism) privind condiţiile de protecţie a mediului necesare pentru obţinerea acordului unic, pe care s-a aplicat, după caz, ştampila tip A sau tip B, care poate conţine în anexă, după caz, acordul de mediu emis de autorităţile competente pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului, definite în legislaţia naţională elaborată în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene;

•  certificatul de înmatriculare de la oficiul registrului comerţului şi codul fiscal (copie);

•  planul de afaceri (planul de afaceri este necesar în cazul proiectelor cu valoare totală eligibilă mai mare de 50.000 euro);

•   ultimele trei bilanţuri anuale şi ultima raportare contabilă semestrială. In cazul în care beneficiarul nu a avut activitate anterioară depunerii proiectului, va depune un act doveditor în acest sens, eliberat de administraţia financiară;

•    avizul autorităţilor fiscale, care să ateste că beneficiarul proiectului nu are obligaţii către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bănci, altele decât cele pentru care este respectat graficul de rambursare;

•  declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că aplicantul nu beneficiază de finanţare prin alte programe pentru proiectul care face obiectul sprijinului SAPARD;

•  cazier judiciar al responsabilului de proiect;

•  existenţa contribuţiei financiare proprii a beneficiarului trebuie dovedită printr-un document emis de bancă şi/sau de alte instituţii financiare autorizate care să ateste existenţa cofinanţării şi modul de asigurare a acesteia;

•  pregătire profesională în domeniu, dovedită prin copie a diplomei de studii sau un document din care să rezulte o experienţă profesională în domeniu de minimum 3 ani (copie după cartea de muncă) sau declaraţie pe propria răspundere că beneficiarul şi/sau responsabilul de proiect va/vor urma un curs de pregătire profesională, până la finalizarea proiectului, înaintea ultimei plăţi a ajutorului;

•  unităţile de depozitare/procesare în funcţiune, înaintea începerii investiţiei, trebuie să aibă autorizaţie de funcţionare în acord cu legislaţia naţională şi la finalizarea investiţiei unitatea respectivă trebuie să aibă autorizaţie de funcţionare în acord cu legislaţia comunitară înaintea ultimei plăţi;

•   avizul sanitar veterinar şi/sau sanitar eliberat de instituţiile abilitate, care să ateste că unitatea este în conformitate cu legislaţia naţională şi că prin realizarea investiţiei va fi în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene;

•  pentru unităţile de procesare lapte şi produse lactate şi carne şi produse din carne se va prezenta programul de restructurare până în 2007 sau până în 2009, aprobat de autoritatea naţională sanitară veterinară;

•  contract pentru efectuarea analizelor de laborator în situaţia în care nu există laborator propriu;

•   scrisoare de intenţie sau precontracte pentru desfacerea unei părţi de 70% din volumul producţiei şi precontracte pentru achiziţionarea unei cantităţi de cel puţin 50% de materii prime de la producătorii primari sau din propria aprovizionare;

•  potenţialii beneficiari cu proiecte amplasate în satele cu un grad de afectare între 10% şi 30% vor depune un document emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă*) la nivel de comună, care atestă că potenţialul beneficiar a suferit pagube ca urmare a inundaţiilor produse în perioada aprilie-septembrie 2005 şi va realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76.

Viabilitatea economică a proiectului este definită ca fiind utilizarea din plin a unităţii de procesare sau a unei părţi din aceasta prin raportarea de performanţe financiare eficiente şi abilitatea de a opera fără a recurge la sprijin public în activitatea sa operaţională. Beneficiarul trebuie să demonstreze că îşi poate plăti obligaţiile şi datoriile în mod regulat, fără să supună la niciun risc desfăşurarea normală a activităţii sale economice, şi că generează un venit net semnificativ (cel puţin 5% profit).

14.  CONDIŢII DE FINANŢARE

-   Beneficiarii trebuie să întocmească balanţe lunare detaliate pe conturile de investiţii în curs, bilanţul contabil la jumătatea anului şi bilanţul contabil la sfârşitul anului.

-   Un beneficiar poate primi, în nume propriu, de două ori un ajutor în perioada 2000-2006, în limita sumei maxime eligibile în cadrul măsurii.

-   Beneficiarii pot solicita sprijin pentru un nou proiect după completa finalizare a proiectului anterior.

-   Beneficiarul va colabora şi va prezenta orice informaţie solicitată de oficialii Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Agenţiei SAPARD, Comisiei Uniunii Europene sau de alte structuri autorizate să controleze şi să auditeze implementarea proiectului.

-   Sprijinul acordat va fi recuperat dacă obiectivele sprijinite nu sunt folosite conform scopului destinat sau în cazul în care acestea au fost vândute ori închiriate într-o perioadă de 5 ani după finalizarea proiectului (data ultimei tranşe).

-   In cazul în care costul unui serviciu sau unui bun depăşeşte valoarea unitară totală de 10.000 euro, beneficiarul trebuie să prezinte oferte de la cel puţin 3 furnizori.

15.  AUTORITATEA DE IMPLEMENTARE

Agenţia SAPARD reprezintă autoritatea de implementare în România.

Serviciile tehnice delegate sunt serviciile centrale şi descentralizate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

*) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea    comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

ANEXA Nr. 1 la fişa tehnică pentru măsura 1.1

Situaţia (2004) capacităţilor de producţie în domeniul produselor alimentare

Nr. crt.

Specificaţie

U.M. (mii)

Capacităţi

Existente

Estimate

pentru închidere

până în 2007 (%)

1.

Procesare lapte şi produse lactate

Mii hl/an

18.667,7

60

2.

Procesare carne şi produse din carne

Mii t/an

777,3

30

3.

Abatorizarea animalelor

Mii t/an

728,5

30

4.

Prelucrarea şi conservarea peştelui şi produselor din peşte

Mii t/an

33,7

25

5.

Fabricare pâine şi produse de morărit şi panificaţie

Mii t/an

54,34

15

6.

Prelucrare legume şi fructe

Mii t/an

777,4

10

7.

Fabricare uleiuri şi grăsimi vegetale alimentare

Mii t/an

428,3

30

8.

Fabricarea zahărului şi produselor zaharoase:

- fabricarea zahărului;

Mii t/an

3.973,1

40

- zahăr şi produse zaharoase

Mii t/an

738,3

20

9.

Fabricarea vinurilor

Mii hl/an

19.195

25

10.

Depozitare cereale şi seminţe oleaginoase

Mii t/an

10.166,0

45

Situaţia cuprinde date operative ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

ANEXA Nr. 2 la fişa tehnică pentru măsura 1.1

Situaţia unităţilor de industrie alimentară (2004)

Nr. crt.

Obiectiv

Nr. total

Unităţi conform

standardelor

europene

Unităţi cu program de restructurare

Unităţi

propuse

pentru închidere

Până în 2007

Până în 2009

1.

Abatoare pentru carne roşie

561

4

14

20

523

2.

Unităţi produse carne

581

5

52

17

507

3.

Unităţi procesare vânat

3

3

-

-

-

4.

Abatoare pentru carne de pasăre

40

6

7

2

25

5.

Unităţi carne preparată

5

5

-

-

-

6.

Unităţi lapte şi produse

574

18

35

28

493

7.

Unităţi peşte şi produse

40

7

6

-

27

8.

Unităţi melci

4

4

-

-

-

9.

Unităţi produse din ouă

1

1

-

-

-

10.

Unităţi intestine

5

5

-

-

-

TOTAL

1.773

58

114

67

1.575

Situaţia cuprinde date operative ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

ANEXA Nr. 3 la fişa tehnică pentru măsura 1.1

Zonele prioritare pentru investiţiile propuse prin măsura „Imbunătăţirea prelucrării şi comercializării produselor agricole"

Cereale:

a)  cu potenţial ridicat:

Timiş, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Teleorman, Olt, Arad, Brăila, Dolj, Buzău, laşi, Mureş;

b)  cu potenţial mediu:

Galaţi, Botoşani, Satu Mare, Bihor, Tulcea, Neamţ, Bacău, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Cluj, Argeş, Prahova, Alba, Vâlcea;

c)  cu potenţial scăzut:

Mehedinţi, Caraş-Severin, Suceava, Dâmboviţa, Hunedoara, Bistriţa, Sălaj, Gorj, Sibiu, Braşov, Ilfov, Maramureş, Covasna, Harghita, municipiul Bucureşti.

Seminţe oleaginoase:

Floarea-soarelui

a)  cu potenţial ridicat:

Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Călăraşi, Buzău, Tulcea, Teleorman, Timiş, Galaţi;

b)  cu potenţial mediu:

Satu Mare, Vaslui, Olt, Dolj, Botoşani, laşi, Giurgiu, Bihor, Vrancea, Arad, Prahova, Ilfov;

c)  cu potenţial scăzut:

Argeş, Neamţ, Mehedinţi, Sălaj, Cluj, Bacău, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Suceava, Maramureş, Mureş, Alba, Bistriţa-Năsăud.

Soia:

a)  cu potenţial ridicat:

Brăila, Călăraşi, Galaţi, Timiş, Arad, Tulcea, laşi, Ialomiţa;

b)  cu potenţial mediu:

Dolj, Botoşani, Teleorman, Constanţa, Neamţ;

c)  cu potenţial scăzut:

Giurgiu, Vaslui, Bihor, Olt, Buzău, Satu Mare.

Lapte şi produse lactate

Bovine:

a)  cu potenţial ridicat:

Suceava, Cluj, laşi, Maramureş, Argeş, Botoşani, Bihor, Neamţ, Bacău;

b)  cu potenţial mediu:

Dâmboviţa, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Teleorman, Alba, Buzău, Dolj, Hunedoara, Satu Mare, Prahova, Giurgiu, Braşov, Olt;

c)  cu potenţial scăzut:

Timiş, Gorj, Vrancea, Caraş-Severin, Sălaj, Arad, Vâlcea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Sibiu, Constanţa, Covasna, Mehedinţi, Călăraşi, Ilfov.

Ovine:

a)  cu potenţial ridicat:

Mureş, Botoşani, laşi, Teleorman, Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Dolj, Cluj, Timiş;

b)  cu potenţial mediu:

Constanţa, Suceava, Sibiu, Braşov, Bacău, Buzău, Alba, Mehedinţi, Olt, Harghita, Maramureş, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Arad, Vrancea, Argeş;

c)  cu potenţial scăzut:

Brăila, Covasna, Călăraşi, Gorj, Prahova, Hunedoara, Giurgiu, Sălaj, Bihor, Ialomiţa, Vâlcea, Satu Mare.

Carne

Bovine:

a)  cu potenţial ridicat:

Suceava, laşi, Argeş, Bacău, Maramureş, Bihor, Botoşani, Neamţ, Cluj, Buzău, Alba, Dâmboviţa, Gorj, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Mureş;

b)  cu potenţial mediu:

Hunedoara, Braşov, Satu Mare, Prahova, Harghita, Arad, Timiş, Dolj, Vaslui, Teleorman, Caras-Severin, Vrancea, Brăila, Sălaj, Olt, Galaţi;

c) cu potenţial scăzut:

Giurgiu, Iaiomiţa, Sibiu, Covasna, Mehedinţi, Constanţa, Tulcea, Călăraşi.

Porcine:

a)  cu potenţial ridicat:

Timiş, Cluj, Arad, Bihor, Mureş, Bacău, Satu Mare, Teleorman, Brăila, Călăraşi, Vâlcea, Ilfov, Dolj, Gorj;

b)  cu potenţial mediu:

Argeş, Neamţ, Olt, laşi, Suceava, Iaiomiţa, Constanţa, Buzău, Maramureş, Braşov, Giurgiu;

c)  cu potenţial scăzut:

Alba, Tulcea, Dâmboviţa, Prahova, Botoşani, Covasna, Sibiu, Sălaj, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Mehedinţi, Hunedoara, Harghita, Vrancea, Caraş-Severin.

Ovine:

a)  cu potenţial ridicat:

Tulcea, laşi, Timiş, Botoşani, Sibiu, Mureş, Cluj, Dolj, Constanţa, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Buzău;

b)  cu potenţial mediu:

Alba, Arad, Braşov, Brăila, Suceava, Vaslui, Neamţ, Galaţi, Bacău, Teleorman, Olt, Maramureş, Călăraşi, Vrancea, Mehedinţi, Argeş;

c)  cu potenţial scăzut:

Hunedoara, Harghita, Iaiomiţa, Covasna, Prahova, Gorj, Bihor, Vâlcea, Sălaj, Giurgiu, Satu Mare, Dâmboviţa, Ilfov.

Păsări (inclusiv ouă):

a)  cu potenţial ridicat:

Bacău, Teleorman, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Olt, Buzău, Galaţi, Constanţa, Călăraşi, Botoşani, Alba, laşi, Bihor;

b)  cu potenţial mediu:

Prahova, Giurgiu, Timiş, Braşov, Vâlcea, Iaiomiţa, Arad, Sibiu, Suceava, Argeş, Hunedoara, Vrancea, Brăila, Ilfov, Mureş;

c)  cu potenţial scăzut:

Cluj, Tulcea, Caraş-Severin, Vaslui, Neamţ, Maramureş, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Harghita, municipiul Bucureşti, Covasna.

Legume:

a)  cu potenţial ridicat:

Galaţi, Timiş, Olt, laşi, Arad, Mureş, Cluj, Dolj, Suceava, Bacău, Dâmboviţa;

b)  cu potenţial mediu:

Ilfov, Botoşani, Vrancea, Vâlcea, Teleorman, Giurgiu, Satu Mare, Neamţ, Gorj, Bihor, Constanţa, Buzău, Alba, Iaiomiţa, Argeş;

c)  cu potenţial scăzut:

Prahova, Hunedoara, Sălaj, Caraş-Severin, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Mehedinţi, Vaslui, Tulcea, Călăraşi, Maramureş, Covasna, Harghita, Braşov, municipiul Bucureşti.

Cartofi:

a)  cu potenţial ridicat:

Suceava, Covasna, Maramureş, Braşov, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Cluj, Mureş, laşi, Hunedoara;

b)  cu potenţial mediu:

Botoşani, Bihor, Timiş, Dâmboviţa, Bacău, Alba, Caraş-Severin, Sălaj, Sibiu, Satu Mare;

c)  cu potenţial scăzut:

Arad, Argeş, Vâlcea, Prahova, Constanţa, Gorj, Dolj, Teleorman, Galaţi, Vrancea, Olt, Buzău, Tulcea, Vaslui, Mehedinţi, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Iaiomiţa.

Fructe:

a) cu potenţial ridicat:

Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Cluj, Maramureş, laşi, Caraş-Severin, Sălaj;

b)  cu potenţial mediu:

Bistriţa-Năsăud, Bacău, Mureş, Bihor, Hunedoara, Satu Mare, Neamţ, Prahova, Vrancea, Gorj, Suceava, Arad, Buzău, Olt, Timiş;

c)  cu potenţial scăzut:

Vaslui, Galaţi, Botoşani, Alba, Mehedinţi, Sibiu, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Teleorman, Harghita, Ilfov, Iaiomiţa, Braşov, Călăraşi, Covasna, municipiul Bucureşti.

Vin:

a)  cu potenţial ridicat:

Vrancea, Galaţi, Constanţa, Buzău, Vaslui, Prahova, laşi, Tulcea, Dolj, Alba, Mehedinţi;

b)  cu potenţial mediu:

Vâlcea, Bacău, Olt, Arad, Timiş, Bihor, Mureş, Argeş, Brăila, Sălaj;

c)  cu potenţial scăzut:

Caraş-Severin, Satu Mare, Neamţ, Cluj, Teleorman, Iaiomiţa, Giurgiu, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Gorj, Hunedoara.

Peşte şi produse piscicole:

a)  cu potenţial ridicat:

Tulcea, laşi, Botoşani, Bihor, Constanţa, Dâmboviţa, Călăraşi, Iaiomiţa;

b)  cu potenţial mediu:

Ilfov, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Suceava, Mehedinţi, Arad, Prahova, Brăila, Mureş, Bacău, Neamţ, Vaslui, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Cluj, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Teleorman, Braşov;

c)  cu potenţial scăzut:

Argeş, Sibiu, Satu Mare, Hunedoara, Gorj, Maramureş, Sălaj, Vrancea.

Zahăr:

a)  cu potenţial ridicat:

Suceava, Botoşani, Satu Mare, Neamţ, laşi, Mureş, Cluj, Galaţi, Covasna;

b)  cu potenţial mediu;

Bihor, Braşov, Vaslui, Arad, Bacău, Alba;

c)  cu potenţial scăzut:

Vrancea, Timiş, Harghita, Brăila, Sibiu, Sălaj, Buzău, Hunedoara, Prahova.

In şi cânepă

In pentru fibră:

a)  cu potenţial ridicat:

Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaiomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş;

b)  cu potenţial mediu:

Alba, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea;

c)  cu potenţial scăzut:

Bacău, Botoşani, laşi, Vaslui, Vrancea.

Cânepă pentru fibră:

a)  cu potenţial ridicat:

Arad, Bihor, Botoşani, Caraş-Severin, laşi, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea;

b)  cu potenţial mediu:

Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Dolj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman;

c)  cu potenţial scăzut:

Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Maramureş, Sibiu, Vâlcea.

ANEXA Nr. 4 la fişa tehnică pentru măsura 1.1

Producţii realizate şi procesate în anul 1998

Produse agricole

U.M.

Producţii

realizate

1998

Materii prime

procesate

1998

Materii prime procesate

(%)

Lapte

Mii hl

54.360

9.000

16,5

Carne (viu)

Mii t

1.594

526

33,0

Legume-fructe

Mii t

3.926

54

1,3

Cartofi

Mii t

3.319

-

-

Peşte şi produse piscicole

Mii t

39

23

59,0

Struguri (soiuri nobile)

Mii t

425

425

100

Cereale (grâu+porumb)

Mii t

15.010

3.668

24,4

Seminţe oleaginoase

Mii t

1.180

726

61,5

Sfeclă de zahăr

Mii t

1.831

1.831

100

Plante textile

Mii t

11,8

11,8

100

Surse folosite: date operative ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor

ANEXA Nr. 5 la fişa tehnică pentru măsura 1.1

Investiţii prin Programul SAPARD în sectorul agroalimentar îmbunătăţite prin măsura 1.1.

Specificaţie

U.M.

Capacităţi existente PT

Capacităţi îmbunătăţite prin Programul SAPARD PT

Procesare

Depozitare

Modernizare

Capacităţi noi

Procesare

Depozitare

Procesare

Depozitare

Cantitate

%

Cantitate

%

Cantitate

%

Cantitate

%

Lapte şi produse din lapte

(exclusiv unt şi lapte praf smântânit)

Mii hl

22.000

6.600

30

4.400

20

Carne:

- abatoare (bovine, porcine, ovine, păsări)

Mii t

2.634

658

25

395

15

- depozite frig

-

274

-

-

55

20

-

-

27

10

- preparate din carne

675

-

170

25

-

-

67

10

-

-

Legume+fructe

Mii t

306

345

60

20

85

25

45

15

35

10

Cartofi

Mii t

200

215

20

10

54

25

50

25

22

10

Peste

Mii t

38

18

19

50

6

33

11

30

2

10

Vin (soiuri nobile)

Mii hl

3.470

-

870

25

-

-

350

10

-

-

Cereale

Mii t

9.377

12.950

938

10

1300

10

-

-

-

-

Seminţe oleaginoase

Mii t

1.500

-

425

25

-

-

75

5

-

-

Zahăr (rădăcini sfeclă/zi)

Mii t

69

-

10

15

-

-

-

-

-

-

Plante textile*)

Mii t

45,4

-

8

17,6

-

-

30

66,1

-

-

NOTĂ:

Prin modernizarea şi retehnologizarea capacităţilor existente se produce şi o reducere de capacităţi datorată adaptării acestora la sursele de materii prime şi la condiţiile de piaţă. Apreciem o reducere a capacităţilor existente în proporţie de 20-25%. Capacităţile noi propuse vor acoperi parţial această reducere.

Sursă: Strategia de dezvoltare a industriei alimentare pe termen scurt şi mediu (1999-2000 şi 2001-2005)

*) „Proiecte strategice pentru revigorarea industriei inului şi cânepii în România" (septembrie 2000)

ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

FIŞA   TEHNICĂ pentru măsura 2.1 „Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale"

1. MOTIVAŢIE

Infrastructura rurală este foarte redusă şi prezintă disparităţi foarte mari. In majoritatea spaţiului rural se remarcă următoarele:

•  drumuri locale nemodernizate sau lipsa drumurilor locale, stare de lucruri ce are un impact negativ asupra accesului direct la reţeaua rutieră sau la cea de cale ferată, precum şi la drumurile care îmbunătăţesc circulaţia în zonele rurale şi/sau deservesc accesul la exploataţiile agricole;

•  reţeaua de alimentare cu apă în sistem canalizat este insuficientă;

•   reţelele de canalizare şi staţiile de tratare a apelor reziduale sunt încă inexistente;

•  în majoritatea comunelor lipseşte canalizarea, iar staţii de epurare nu există, apele uzate fiind de regulă deversate în apele curgătoare care traversează satele sau sunt împrăştiate pe câmp;

•  inundaţiile au afectat deseori România şi în prezent există tendinţa de amplificare a acestui fenomen şi de creştere a frecvenţei în ultimii 10 ani. Intre 1992 şi 2001 au existat inundaţii aproape în fiecare an, în anumite zone ale ţării cu pierderi semnificative materiale şi umane. Riscul major al dezastrelor este datorat, pe de o parte, prezenţei unor maluri neprotejate şi, pe de altă parte, existenţei unor utilităţi şi servicii deteriorate de protecţie împotriva inundaţiilor.

In anul 2005 în România au avut loc cele mai severe inundaţii din ultimii 20 de ani, care au afectat toate judeţele. Perioadele în care s-au produs acestea au fost 10-30 aprilie, 1-31 mai, 1-7 iunie şi 11-17 iunie, 14-25 august, 19-25 septembrie 2005 şi trebuie subliniat faptul că au existat numeroase cazuri de localităţi afectate de inundaţii de mai multe ori.

Datorită precipitaţiilor deosebit de abundente ce au căzut în perioada aprilie-septembrie 2005, debitele multor râuri au înregistrat creşteri, depăşind cotele de inundaţie, afectând toate judeţele ţării. In 30 de judeţe a fost inundată o suprafaţă agricolă de peste 646.793 ha.

In tabelul de mai jos este prezentat un rezumat al pagubelor produse:

TOTAL aprilie- septembrie 2005

Apărare inundaţii

Diguri (km)

312,578

Apărări de maluri (km)

1.234,938

Baraje (bucăţi)

140

Drumuri

Drumuri naţionale (km)

560,460

Drumuri judeţene (km)

3.700,580

Drumuri comunale (km)

6.160,121

Străzi (km)

2.465,772

Poduri, podeţe şi traversări pietonale

Poduri (bucăţi)

2.106

Podeţe (bucăţi)

6.172

TOTAL aprilie- septembrie 2005

Traversări pietonale (bucăţi)

835

Căi ferate (km)

23,810

Reţele, utilităţi publice

Reţele alimentare cu apă (km)

198,782

Reţele canalizare (km)

141,350

Reţele electrice (km)

631,020

Reţele transport gaze naturale (km)

14,782

Reţele comunicaţii

(km cabluri fibră optică)

89,6

Surse de apă (fântâni)(bucăţi)

90.394

Uzine apă (bucăţi)

53

Staţii de epurare (bucăţi)

42

Staţii de reglare gaz (bucăţi)

4

Estimarea pagubelor datorate inundaţiilor produse în perioada aprilie -septembrie 2005 se situează la 5.975 milioane lei (1,6 miliarde euro), reprezentând aproximativ 3,4% din PIB (nivel 2003).

Având în vedere condiţiile meteo din anul 2005, care au afectat infrastructura de drumuri şi căi ferate, reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare, precum şi infrastructura de îmbunătăţiri funciare, pentru a sprijini activitatea economică din zonele rurale inundate şi pentru a asigura cadrul legal necesar aplicării prevederilor art. 16 secţiunea A din MAFA, autorităţile române au decis ca lista localităţilor (satele) afectate de inundaţii în perioada aprilie-septembrie 2005 şi gradul lor de afectare să fie aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.512/2005.

Pentru determinarea gradului fizic de afectare au fost întocmite o fişă de evaluare pentru fiecare localitate (sat) şi modalitatea de calcul, luându-se în considerare următoarele elemente: locuinţe (15 puncte), anexe gospodăreşti (10 puncte), infrastructură rurală (35 de puncte), suprafaţă agricolă şi forestieră (20 de puncte), obiective socioeconomice (10 puncte), infrastructură forestieră şi de protecţie împotriva inundaţiilor (10 puncte).

Din datele existente au rezultat că au fost afectate 3.755 de sate din 1.277 de comune, acoperind toate judeţele ţării, cu gradul de afectare după cum urmează:

Gradul de afectare

%

5%-10%

27,1

10%-30%

29,6

mai mare de 30%

3,1

Pentru a explica datele prezentate în tabelul de mai sus şi ca rezultat al analizei fişelor de evaluare pentru fiecare localitate se constată că în cazul unui grad de afectare de peste 30% au fost înregistrate pagube semnificative la toate elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, cu influenţe substanţiale negative asupra desfăşurării activităţii economice şi nivelului de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 10 şi 30%, au fost înregistrate pagube semnificative doar la o parte din elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, dar care influenţează negativ desfăşurarea activităţii economice şi nivelul de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 5 şi 10%, au fost înregistrate pagube doar la o parte din elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, în special infrastructura rurală.

Pentru refacerea infrastructurii tehnico-edilitare afectate de inundaţii în anul 2005, se vor depune proiecte numai pentru satele cu un grad de afectare mai mare de 5% (cap. VIII din PNADR, anexa nr. 75).

Cea mai mare parte a inundaţiilor produse în acest an sunt în zonele de risc la inundaţii şi în zonele cu risc la alunecări de teren. Legea nr. 575/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a V-a - zone de risc natural cuprinde în anexele nr. 5 şi 7 unităţile administrativ-teritoriale care prezintă risc la inundaţii şi, respectiv, la alunecări de teren.

Lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor cuprind 1.181 km de diguri la Dunăre, la care se adaugă 1.089 km de diguri pe râurile interioare şi 114 baraje şi apără o suprafaţă totală de 1.011.810 ha, pe care s-a dezvoltat o agricultură stabilă, centre de producţie, construcţii agricole, căi de comunicaţii şi reţele de transport al energiei electrice.

România a încheiat acorduri de management al apelor cu toţi vecinii săi. In cadrul acestor acorduri bilaterale una dintre cele mai importante prevederi se referă la cooperarea privind controlul inundaţiilor. In conformitate cu prevederile acestor acorduri toate lucrările realizate în cadrul unei ţări care pot afecta şi apele unei alte ţări trebuie să fie agreate de cele două părţi.

Mai mult decât atât, cooperarea în regiunea noastră referitoare la controlul inundaţiilor a fost dezvoltată şi anterior în cadrul iniţiativei Tisa.

Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (CIPFD) este implicată în activitatea Forumului Tisa, pe care îl va asista în dezvoltarea strategiei de protecţie împotriva inundaţiilor, care urmează să fie elaborată în conformitate cu bunele practici ale UE, utilizând Planul de acţiuni pentru protecţia împotriva inundaţiilor în bazinul Dunării, elaborat în 2004, şi prin încorporarea evaluării impactului inundaţiilor.

România va continua să coopereze în cadrul CIPFD pentru implementarea Planului de acţiuni pentru protecţia împotriva inundaţiilor în bazinul Dunării. In elaborarea viitoarei noastre strategii pe termen mediu şi lung privind protecţia împotriva inundaţiilor se va ţine cont de liniile directoare prevăzute de Directiva cu privire la inundaţii a CE.

Strategia pe termen mediu şi lung privind protecţia împotriva inundaţiilor va fi elaborată cu sprijinul Comisiei Europene în cadrul unui Proiect PHARE.

In acest sens se propune în cadrul acestei măsuri o nouă submăsură, care se referă tot la lucrări de natura celor de infrastructură, dar destinate prevenirii şi protecţiei împotriva inundaţiilor. Proiectele care se propun spre finanţare în cadrul acestei submăsuri sunt cele amplasate în zonele inundate în acest an şi în anii anteriori şi, de asemenea, în zonele aprobate prin Legea nr. 575/2001 ca zone de risc natural la inundaţii şi, respectiv, alunecări de teren.

Priorităţile noii submăsuri sunt:

1. restaurarea în regim de urgenţă a lucrărilor de protecţie împotriva inundaţiilor (diguri, maluri);

2. construirea şi/sau reabilitarea infrastructurii de protecţie împotriva inundaţiilor din zonele cu risc natural, conform Legii nr. 575/2001  - anexele 5 şi 7.

Priorităţile menţionate mai sus se regăsesc şi în Strategia naţională de management al riscului pentru inundaţii - partea privind atribuţiile şi responsabilităţile Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale:

-   identificarea zonelor de risc natural;

-  menţinerea în stare de funcţionare a infrastructurii de protecţie împotriva inundaţiilor;

-  amenajări pentru prevenirea inundaţiilor şi a alunecărilor de teren.

Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen scurt a fost elaborată de un grup de lucru interministerial, care a fost condus de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. In această strategie au fost prevăzute măsuri şi acţiuni imediate care trebuie să fie întreprinse, cele mai importante fiind cele de reparare a digurilor şi cele referitoare la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.

In decursul anilor şi în special în ultima perioadă (1995 - 2005) s-au produs o serie de modificări ale malurilor Dunării şi au apărut zone afectate periculos de eroziune, care pot cauza deteriorarea digurilor şi inundarea zonelor protejate.

Zonele cu risc ridicat la inundaţii sunt situate în Lunca Dunării, Câmpia de Vest - Banat (judeţul Timiş), insulele îndiguite ale Dunării - Insula Mare a Brăilei (judeţul Brăila), Insula Ialomitei (judeţele Ialomiţa şi Călăraşi), pe râurile interioare, precum şi la nivelul suprafeţelor apărate cu baraje de atenuare a viiturilor. Toate acestea au fost deosebit de afectate de precipitaţiile excepţionale din anul 2005.

Sunt identificate 14 zone de risc cu eroziuni de mal active la Dunăre ce periclitează siguranţa în exploatare a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor şi 21 de baraje de atenuare a viiturilor, afectate de fenomenele meteorologice periculoase din lunile aprilie-septembrie 2005.

Zonele de risc cu eroziuni active de mal la Dunăre au fost clasificate în funcţie de intensitatea fenomenului de eroziune (lăţimea zonei dig-mal erodată într-o anumită perioadă de timp). Aceste zone au un grad sporit de vulnerabilitate la debitele în exces ale Dunării.

Intensitatea fenomenelor de eroziune de mal este determinată de acţiunea repetată a valurilor ca urmare a traficului naval intens din zonă şi a acţiunii eoliene în zonele fără plantaţii silvice de protecţie.

Volumele excepţionale de apă tranzitate pe văi torenţiale, în anumite perioade ale anului, vor fi stocate în spatele barajelor.

Situaţia zonelor cu risc ridicat la eroziunile active de mal la Dunăre şi pe râurile interioare ce periclitează siguranţa în exploatare a digurilor de apărare se prezintă astfel:

a)   două zone de risc ridicat sunt în execuţie sau în curs de finalizare cu surse de finanţare asigurate de Guvern prin bugetul de stat:

-   zona Cerbu (Dunăre/braţ Borcea) km 46+900 - km 45+800;

-   zona Baital km 305+800 - km 307+800 (Dunăre/ braţ Borcea);

b)   3 zone de risc ridicat sunt incluse în Proiectul „Reducerea riscului în caz de inundaţii şi alunecări de teren", subcomponentele C2 şi C5 - finanţat printr-un credit de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD):

-   zona Bentu (Dunăre/braţ Borcea) km 35+000 - km 32+000;

-  zona Făcăieni km 19+915 (Dunăre/braţ Borcea);

-  zona Borduşani km 28+050 - km 27+950 (Dunăre/ braţ Borcea);

c)  5 zone de risc ridicat sunt propuse în programul de finanţare SAPARD:

-   zona Luciu Giurgeni km 232+450 - km 233+450 (Dunăre/braţ Borcea);

-   zona Ciobanu km 84+000 - km 83+300 (Dunăre/ braţ Borcea);

-   zona Olteniţa Surlari Dorobanţu km 426+000 - km 422+000 (Dunăre aval de municipiul Olteniţa);

-   zona Salcia Grădina km 70+000 - km 68+000 (Dunăre/braţ Macin);

-   zona digurilor pe râurile interioare Breţcu, Ojdula, Căpâlna şi Mărtănuş.

d)   restul de 5 zone de risc ridicat au studiile de fezabilitate elaborate din surse naţionale. Nu sunt disponibile surse pentru începerea execuţiei.

Din barajele de atenuare a viiturilor, afectate de viiturile din anul 2005, două sunt afectate substanţial şi sunt propuse a fi reabilitate prin programul SAPARD - măsura 2.1:

-  complex hidrotehnic Acumularea Şomuz I;

-  complex hidrotehnic Acumularea Grăniceşti. Pentru   celelalte   baraje   Administraţia   Naţională  a Imbunătăţirilor Funciare a intervenit cu lucrări de întreţinere şi reparaţii.

Programul SAPARD, prin măsura de infrastructură rurală, este complementar Programului pentru normalizarea vieţii la sate, care este implementat de Guvernul României prin Hotărârea Guvernului nr. 577/1997 privind pietruirea, reabilitarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate şi alimentarea cu apă a satelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 687/1997 privind contractarea şi garantarea de către Guvern a unor credite pentru realizarea unor programe guvernamentale privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apă a satelor, asigurarea cu locuinţe sociale, refacerea şi dezvoltarea infrastructurii în intravilanul localităţilor rurale, cu modificările ulterioare.

Prin programul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 577/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost finanţate proiectele de îmbunătăţire a infrastructurii rurale în perioada 1997-2000, în majoritate cu fonduri de la bugetul de stat ce reprezintă sprijinul acordat de către statul român pentru dotarea satelor şi comunelor cu lucrări de infrastructură rutieră şi edilitară. Programul a cuprins proiecte de interes major pentru activităţile locale în limita a 30% din lucrările inventariate ca fiind necesare.

Programul finanţat prin Hotărârea Guvernului nr. 687/1997, cu modificările ulterioare, a fost creat în scopul sprijinirii şi urgentării realizării programului aplicat prin Hotărârea Guvernului nr. 577/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Acesta prevede garantarea de către Guvernul României a unui credit extern de 340 milioane USD, din care 280 milioane USD sunt destinate realizării subprogramului de alimentare cu apă a satelor.

De asemenea, Programul SAPARD este în strânsă complementaritate la nivel naţional cu programele PHARE şi Programul ISPA, care vizează proiecte de alimentare cu apă, canalizare, epurare şi gropi ecologice, exclusiv pentru mediul urban (oraşe cu o populaţie mai mare de 300.000 de locuitori). Programul se desfăşoară pe o perioadă de 7 ani, între 2000 şi 2006.

Un alt program ce va veni în sprijinul dezvoltării infrastructurii rurale este cel al Băncii Mondiale începând cu anul 2001. Acest program prevede sprijin financiar pentru proiectele de alimentare cu apă a localităţilor din mediul rural.

Prin Programul SAPARD se vor finanţa atât modernizări, cât şi construcţii de drumuri de interes local, conform Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 82/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care cuprinde:

-  drumurile rurale care asigură legătura dintre:

•  reşedinţa de comună şi satele componente;

•  oraşe şi satele care le aparţin (de la sat la oraş);

•  drumuri de legătură care asigură accesul satelor la drumurile judeţene/naţionale şi reţeaua de căi ferate;

•  sate (de la sat la sat);

-   drumurile dintre proprietăţi sunt drumuri cu caracter public prevăzute în Planul general de urbanism şi sunt drumuri definitive. Drumurile pentru exploataţia agricolă sunt drumuri pe perioada campaniei agricole şi nu pot fi finanţate prin Programul SAPARD;

-   străzi - drumuri publice în interiorul localităţilor, indiferent de denumire (stradă, bulevard, cale, chei, splai, şosea, fundătură, uliţă etc).

Toate aceste programe vor fi în strânsă complementaritate, urmărindu-se ca prin derularea lor să se realizeze la nivel naţional o dezvoltare integrată.

2. OBIECTIVE

Obiective generale

•  Imbunătăţirea situaţiei existente a infrastructurii din cadrul spaţiului rural, îmbunătăţirea atât a condiţiilor de viaţă, cât şi a standardelor de muncă şi menţinerea populaţiei în spaţiul rural

•  Asigurarea refacerii şi conservării infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor.

Obiective specifice

•    Ameliorarea accesului la reţeaua de drumuri comunale, judeţene, naţionale, căi ferate, precum şi la exploataţiile agricole, obiective turistice de importanţă naţională sau alte obiective economice

•  Sprijinirea activităţilor economice, comerciale şi turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale

•  Ameliorarea în conformitate cu standardele în vigoare a condiţiilor igienico-sanitare ale locuitorilor şi a activităţilor productive desfăşurate

•  Ameliorarea calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare

•  Asigurarea prevenirii şi protecţiei împotriva inundaţiilor

Obiective operaţionale

•  Construirea şi modernizarea drumurilor de interes local şi a podurilor

•     Construirea şi modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă

•  Construirea sistemelor de canalizare a apei şi investiţii referitoare la staţiile de epurare a apei

•   Reabilitarea digurilor existente de apărare împotriva inundaţiilor

•  Reabilitarea şi consolidarea lucrărilor de stabilizare a terenurilor şi prevenirea inundaţiilor

3.   CORELAREA CU ALTE MĂSURI

Această măsură permite dezvoltarea unor măsuri şi acţiuni integrate şi durabile, care creează premise reale pentru realizarea celorlalte direcţii ale Programului SAPARD (diversificarea activităţilor economice, prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, investiţii în exploataţiile agricole), deoarece de cele mai multe ori existenţa unei infrastructuri minimale este o precondiţie a reuşitei proiectelor prevăzute în cadrul celorlalte măsuri.

4.   CÂMPUL DE ACŢIUNE AL MĂSURII

Pentru a atinge obiectivele propuse vor fi susţinute următoarele submăsuri ce vor putea dezvolta în cadrul lor anumite tipuri de proiecte:

1.  Infrastructură tehnico-edilitară

Drumuri în zonele rurale

In cadrul acestei submăsuri se vor dezvolta următoarele tipuri de proiecte:

•   construirea de drumuri de interes local noi şi modernizarea drumurilor de interes local existente, cu prioritate pentru cele care facilitează accesul la drumurile judeţene şi naţionale şi la reţeaua de căi ferate, inclusiv alte lucrări necesare care fac parte integrantă din drum, în conformitate cu stipulările Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La aceste tipuri de proiecte se adaugă construirea de reţele exterioare pentru conectarea la utilităţi a investiţiei (energie electrică, telecomunicaţii).

Alimentarea cu apă în sistem centralizat în zonele rurale

In cadrul acestei submăsuri se vor dezvolta următoarele tipuri de proiecte:

•  construirea unor lucrări noi de alimentare cu apă şi extinderea şi/sau modernizarea lucrărilor existente, cum ar fi: captare, aducţiune, staţie de tratare, rezervor de înmagazinare, staţii de pompare, reţea de distribuţie.

La aceste tipuri de proiecte se adaugă construirea de reţele exterioare pentru conectarea la utilităţi a investiţiei (energie electrică, drum de acces, telecomunicaţii, apă, canal).

Canalizări în sistem centralizat în zonele rurale

In cadrul acestei submăsuri se vor dezvolta următoarele tipuri de proiecte:

•  construirea unor lucrări noi de canalizare, extinderea şi/sau modernizarea lucrărilor existente, cum ar fi: reţea de canale colectoare ale apelor uzate menajere, staţie de epurare, staţie de pompare şi canale de evacuare a apelor epurate (tratate în staţii de epurare).

La aceste tipuri de proiecte se adaugă construirea de reţele exterioare pentru conectarea la utilităţi a investiţiei (energie electrică, drum de acces, telecomunicaţii, apă, canal).

2.   Infrastructură de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor

In cadrul acestei măsuri proiectele vor cuprinde următoarele categorii de lucrări:

•  reabilitarea şi consolidarea malurilor şi digurilor din zonele afectate de inundaţii şi din cele cu risc la inundaţii; lucrările au în vedere consolidarea digurilor de apărare a incintelor îndiguite atât la Dunăre, cât şi pe râurile interioare şi, de asemenea, combaterea eroziunilor de mal în zona conductelor de aspiraţie şi/sau refulare ale staţiilor de pompare amplasate la Dunăre;

•  menţinerea capacităţii de evacuare a apelor în exces din incintele îndiguite, prin reţeaua de canale;

•   reabilitarea unor construcţii hidrotehnice din zonele afectate de inundaţii şi din cele cu risc la inundaţii; lucrările au în vedere reabilitarea unor baraje cu rol de atenuare a viiturilor şi de protecţie a localităţilor şi terenurilor agricole din zona respectivă. De asemenea, se au în vedere consolidarea şi reabilitarea supratraversării (estacadă) unei conducte de alimentare cu apă de irigaţii, afectată de eroziunile din albie ca urmare a viiturilor produse în perioada 2002-2005;

•  plantaţii forestiere, constituite în zone de protecţie şi consolidare, cu speciile prezentate în anexa nr. 2;

•  regularizarea scurgerilor pe versanţi;

•  stabilizarea terenurilor cu alunecări;

•  eliminarea excesului de umiditate prin realizarea unor canale de coastă de colectare a precipitaţiilor şi conducerea acestora în emisarii naturali;

•  amenajarea văilor şi ravenelor prin realizarea unor construcţii hidrotehnice adecvate.

5. CRITERII DE ELIGIBILITATE

Generale

•   Trebuie să se demonstreze utilitatea tehnică şi funcţională a proiectelor prin memoriu justificativ şi studiu de fezabilitate.

•   La realizarea lucrărilor se vor utiliza numai materiale agrementate conform reglementărilor naţionale în vigoare, precum şi legislaţiei şi standardelor naţionale conforme cu legislaţia Uniunii Europene; aceste materiale trebuie să fie în concordanţă cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, şi, respectiv, ale Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare.

•  Proiectul trebuie să se încadreze în priorităţile propuse prin PUG - Planul de urbanism general şi planurile de amenajare a teritoriului.

•   Regimul juridic al terenului pe care se execută lucrarea trebuie să fie inclus în proprietate publică.

Specifice

1. Infrastructură tehnico-edilitară

•   Beneficiarul proiectului se angajează să elaboreze studiul tehnic în cel mult 6 luni de la aprobarea proiectului.

•   Hotărârea consiliului comunei beneficiare privind necesitatea investiţiei

•  Hotărârea consiliului local de a suporta cheltuielile de întreţinere

Pentru submăsura Drumuri în zonele rurale

•  Proiectele realizate în cadrul acestei submăsuri să nu permită construirea drumurilor de pământ.

•   Proiectele trebuie să-şi demonstreze compatibilitatea cu reglementările naţionale privind mediul, precum şi cu legislaţia europeană în domeniul mediului, prin prezentarea acordului de mediu, precum şi a studiului de impact pentru investiţia propusă, folosind standarde şi proceduri conforme cu cele din legislaţia Uniunii Europene cu privire la Evaluarea de impact asupra mediului (EIM), Directiva 85/337/CE, amendată şi completată de Directiva 97/11/CE.

•   Proiectele propuse trebuie să respecte prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale normelor tehnice privind proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea drumurilor publice în vigoare.

•   Proiectele trebuie să includă amenajarea, prin îmbrăcăminţi adecvate, a intrărilor drumurilor de exploatare din pământ.

•  Proiectele trebuie să propună drumuri publice cu un profil transversal şi o structură a sistemului rutier, corespunzător categoriei funcţionale şi clasei tehnice respective.

•   Proiectele care propun drumuri pietruite trebuie să prevadă ca după aplicarea stratului de piatră operaţiunile de impermeabilizare să fie realizate în conformitate cu legislaţia naţională.

•  Proiectele trebuie să prevadă că realizarea colectării apelor provenite din precipitaţii se va face prin rigole, şanţuri şi podeţe de descărcare.

Pentru submăsura Alimentare cu apă în sistem centralizat în zonele rurale:

•   Prezentarea studiilor hidrologice sau hidrogeologice care să confirme existenţa sursei de apă în cantitate suficientă pentru investiţii noi şi extindere, iar pentru modernizări existenţa sursei de apă se justifică numai prin memoriu justificativ.

•   Proiectele trebuie să-şi demonstreze compatibilitatea cu reglementările naţionale privind mediul, precum şi cu legislaţia europeană în domeniul mediului, prin prezentarea acordului de mediu, precum şi a studiului de impact pentru investiţia propusă, folosind standarde şi proceduri conforme cu legislaţia Uniunii Europene cu privire la Evaluarea de impact asupra mediului (EIM), Directiva 85/337/CE, amendată şi completată de Directiva 97/11/CE.

•  Inmagazinarea apei potabile se va face numai în rezervoare închise.

•   Pomparea în reţeaua publică a apei din fântânile existente în vatra satului să nu fie permisă fără a fi trecută prin staţia de tratare.

•  Să se folosească numai aducţiuni închise.

•  Pentru toate tipurile de captare (subterană, izvoare, de suprafaţă) să fie instituite în mod obligatoriu zonele de protecţie sanitară, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică.

•  Populaţia deservită să fie de minimum 500 de locuitori.

Pentru submăsura Canalizare în sistem centralizat în zonele rurale:

•  Sunt permise numai proiectele care rezolvă evacuarea substanţelor reţinute în reţeaua de canalizare şi/sau evacuarea nămolului rezultat din staţiile de tratare a apei.

•   Proiectele trebuie să-şi demonstreze compatibilitatea cu reglementările naţionale privind mediul, precum şi cu legislaţia europeană în domeniul mediului, prin prezentarea acordului de mediu, precum şi a studiului de impact pentru investiţia propusă, folosind standarde şi proceduri conforme cu legislaţia Uniunii Europene cu privire la Evaluarea de impact asupra mediului (EIM), Directiva 85/337/CE, amendată şi completată de Directiva 97/11/CE.

•  Populaţia deservită: minimum 500 de locuitori.

2. Infrastructură de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor

•  Să fie respectate prevederile şi standardele legale privind studiul de impact asupra mediului.

•  Să existe proiectul tehnic.

Investiţiile eligibile sunt:

•  toate investiţiile prevăzute la pct. 4 „Câmpul de acţiune al măsurii";

•  achiziţii de mijloace informatice şi software pentru monitorizarea proceselor de exploatare şi controlul calităţii acestora;

•  acea parte din costuri, cum ar fi plata arhitecţilor, inginerilor şi a consultanţilor, taxe legale, studii de fezabilitate, achiziţii de patente şi licenţe, costuri ce privesc pregătirea şi implementarea unui proiect, direct legate de măsură, care să nu depăşească 12% din costul total eligibil al proiectului.

Instalaţiile şi echipamentele trebuie să fie noi şi trebuie să fie originare din Comunitatea Europeană sau din ţările candidate [conform pct. 8, art. 14 paragraful 2.6 din secţiunea F din MAFA] şi în conformitate cu normele Uniunii Europene, inclusiv normele referitoare la tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi a deşeurilor toxice.

Investiţiile eligibile sunt specificate mai sus, precum şi în ordinul pentru implementarea măsurii.

Cheltuielile vor fi considerate eligibile pentru sprijin dacă ele întrunesc cerinţele stipulate în art. 4 secţiunea B din MAFA.

Numai cheltuielile plătite de Agenţie de la data deciziei Comisiei de a conferi dreptul de management financiar Agenţiei pentru această măsură sau de la data (datele) specificată(e) vor fi eligibile pentru sprijinul comunitar.

Pentru ca proiectul să fie eligibil pentru sprijinul comunitar, toate serviciile, maşinile şi achiziţiile trebuie să fie originare din Uniunea Europeană sau din ţările menţionate la art. 14 pct. 2.7 secţiunea A din MAFA; în aceste condiţii, beneficiarul final trebuie să fie capabil să confirme provenienţa inputurilor prin contracte de lucrări sau servicii, utilizând orice mijloace de evidenţă admisibile.

Nu sunt eligibile:

•  ansamblul cheltuielilor prevăzute la art. 4 „Eligibilitatea cheltuielilor" paragraful 2 din secţiunea B „Managementul, monitorizarea şi evaluarea Programului" din anexa la MAFA, la care se adaugă:

•  achiziţionarea de mijloace de transport.

6. CRITERII DE SELECŢIE

Proiectele vor fi selecţionate în funcţie de următoarele criterii:

1. Infrastructură tehnico-edilitară Generale

CRITERII DE EVALUARE A PROIECTULUI

Punctaj

• Proiecte amplasate în zone defavorizate (anexa nr. 3)

10

• Proiecte având o valoare totală mai mare de 250.000 de euro

10

• Proiectele sunt amplasate

Max. 15

- în zonele prioritare în care se aplică una din măsurile 1.1, 3.1, 3.4 şi 3.5

10

- în zonele prioritare în care se aplică una din  măsurile 1.1, 3.1, 3.4 şi 3.5 şi care deservesc în zona rurală obiective culturale şi turistice conform Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate amplasate de-a lungul traseului

15

• Existenţa unei donaţii financiare private pentru acoperirea parţială a cheltuielilor neeligibile:

Max. 10

- 5%-10% din valoarea eligibilă a proiectului

5

- mai mult de 10% din valoarea eligibilă a proiectului

10

• Numărul de localităţi care beneficiază de proiect:

Max. 15

2 localităţi

5

3 localităţi

10

4 sau mai multe

15

• Proiecte care au proiectul tehnic întocmit şi pot începe imediat după semnarea contractului

10

TOTAL (maxim)

70

Specifice

Pentru submăsura Drumuri în zonele rurale

CRITERII DE EVALUARE A PROIECTULUI

Punctaj

• Proiecte care asigură legătura cu drumurile judeţene, cu cele naţionale şi cu reţeaua de căi ferate sau cu cele executate în cadrul altor proiecte cu ISPA, Banca Mondială şi altele asemenea

10

• Proiectele pentru drumurile existente care sunt în proporţie de minimum 80% din pământ şi proiectele pentru drumuri pe noi amplasamente

15

• Drumurile care facilitează accesul sau deservesc obiective turistice naţionale - Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate amplasate de-a lungul traseului

5

TOTAL SUBMĂSURA

30

Pentru submăsura Alimentare cu apă în sistem centralizat în zonele rurale

CRITERII DE EVALUARE A PROIECTULUI

Punctaj

• Proiecte în zone în care sursele de apă tradiţionale (fântâni, puţuri) sunt:

Max. 15

-   insuficiente sau suficiente şi poluate

10

-  poluate şi insuficiente

15

• Proiecte care deservesc o populaţie mai mare de 2.500 de locuitori

15

TOTAL SUBMĂSURA

30

Pentru submăsura Canalizare în zonele rurale

CRITERII DE EVALUARE A PROIECTULUI

Punctaj

• Proiecte care cuprind reţea de canalizare:

Max. 15

- mixtă (pluvială şi menajeră)

10

- reţele separate (pluviale şi manajere)

15

• Proiecte care deservesc o populaţie mai mare de 2.500 locuitori

15

TOTAL SUBMĂSURA

30

NOTĂ:

Criteriile de selecţie nu se aplică în cazul potenţialilor beneficiari care îndeplinesc condiţiile de accesare a art. 16 secţiunea A din MAFA.

7.   BENEFICIARI

1.  Infrastructură tehnico-edilitară

Consiliile locale comunale

Asociaţii cu statut juridic între consiliile locale comunale

Beneficiarii publici se vor angaja să realizeze lucrările în conformitate cu MAFA.

2.   Infrastructură de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor

Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare

8.   LEGISLAŢIA NAŢIONALĂ ÎN VIGOARE

Lista actelor normative în vigoare referitoare la măsura şi submăsurile în cauză este prezentată în capitolul „Anexe legislaţie" din Planul naţional pentru agricultură şi dezvoltare rurală (PNADR).

9.   DISPOZIŢII FINANCIARE

Proiectele publice sunt proiecte de infrastructură care nu generează venituri substanţiale, în consecinţă, aportul dat fiind  de  100% din  costul eligibil total.  Proiectele de infrastructură care nu sunt de natură să genereze venituri substanţiale sunt acele proiecte la care valoarea netă curentă a fluxului veniturilor viitoare, mai puţin costurile de exploatare, are ca rezultat o valoare mai mică de 25% din costul total al investiţiei respective. Costurile de exploatare sunt costuri survenite pentru funcţionarea investiţiei, inclusiv costurile de întreţinere, dar excluzând amortizarea sau costurile de capital. Pentru aceste proiecte contribuţia publică este de 100% din costul total eligibil.

In cadrul acestei măsuri vor putea fi finanţate proiecte pentru infrastructură tehnico-edilitară a căror valoare totală eligibilă este cuprinsă între 100.000 de euro şi 1.000.000 de euro.

Un beneficiar poate primi ajutor pe perioada derulării programului SAPARD de maximum două ori, în limita sumei maxime eligibile a măsurii, fără a lua în considerare proiectele afectate de inundaţii în perioada aprilie - septembrie 2005.

Prioritizarea proiectelor de infrastructură tehnico-edilitară:

1.   se vor selecta şi contracta proiectele aflate în lista de aşteptare a Agenţiei SAPARD, eligibile şi selectate, fără finanţare, amplasate în satele prevăzute în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 75;

2.   în limita fondurilor disponibile, se vor selecta şi contracta proiecte noi care sunt amplasate în satele prevăzute în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 75.

In cazul în care există mai mult de un sat implicat într-un proiect, toate satele trebuie să fie localizate în zona afectată pentru a se putea plăti o contribuţie comunitară mai mare.

Planul financiar şi sursele de finanţare totale alocate acestei măsuri sunt prezentate în cap. VI „Alocările financiare pentru măsurile SAPARD" (pagina 357):

In completarea cifrelor incluse în tabelul financiar de la pagina 357, întreaga sumă a dobânzii provenită din conturile euro SAPARD pentru toată perioada de programare va fi cheltuită pentru proiectele din cadrul acestei măsuri, în concordanţă cu prevederile art. 10 paragraful 3 din secţiunea A din MAFA.

Comitetul de monitorizare şi Comisia vor fi informate regulat despre folosirea acestor sume prin tabele specifice de monitorizare. Proiectele finanţate din dobândă vor fi distinct evidenţiate şi vor primi cofinanţare comunitară numai din această dobândă.

Bugetul indicativ pe submăsuri

SUBMĂSURA

% din măsură

Drumuri în zonele rurale

50

Alimentare cu apă

35

Canalizare în zonele rurale

9,6

Infrastructura de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor

5,4

TOTAL

100

Acest ajutor este compus în general din sume publice, după cum urmează:

-   minimum 25% contribuţie naţională (bugetul naţional sau local);

-  până la 75% contribuţie comunitară.

Rata de 100% poate fi aplicată pentru proiectele publice care nu generează venituri nete substanţiale.

Activităţile eligibile ale proiectului se vor desfăşura după semnarea contractului, cu excepţia studiilor de fezabilitate şi tehnice, în limita procentului aprobat în măsură.

Plata sprijinului financiar va fi făcută pe bază de documente justificative care să probeze că plăţile pentru cheltuielile eligibile au fost efectuate de către beneficiar.

Luându-se în considerare opţiunile beneficiarilor, plata poate fi făcută într-o singură tranşă la sfârşitul proiectului sau în maximum 5 tranşe.

Prevederile art. 16(1) şi 16(1)(a) secţiunea A din MAFA se vor aplica numai pentru proiectele de infrastructură tehnico-edilitară şi numai pentru cele amplasate în satele incluse în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 75.

Prevederile art. 16(1) şi 16(1)(a) secţiunea A din MAFA nu se aplică pentru proiectele din cadrul submăsurii Infrastructura de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor.

Pentru proiectele de investiţii la care se aplică art. 16(1) şi 16(1)(a) secţiunea A din MAFA, rata de intervenţie este:

-  85% contribuţia UE;

-   15% contribuţie buget naţional.

Aceste dispoziţii se vor aplica pentru proiectele aprobate până la data de 31 decembrie 2006.

10.  ACOPERIRE GEOGRAFICĂ

Proiectul de infrastructură tehnico-edilitară va fi amplasat în spaţiul rural definit conform legii. In cazul proiectelor realizate de comunele care au devenit oraşe, se acceptă proiectele cu condiţia ca această schimbare să fi survenit după semnarea contractului de finanţare.

Proiectele de infrastructură tehnico-edilitară la care se aplică art. 16(1) şi 16(1)(a) secţiunea A din MAFA sunt amplasate în satele prezentate în cap. VIII din anexa nr. 75 din PNADR.

Proiectele finanţate în cadrul acestei măsuri nu trebuie să se suprapună cu proiectele finanţate din fondurile naţionale sau străine ale Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

11.   PROMOVAREA PROGRAMULUI

Potenţialii beneficiari vor fi informaţi despre condiţiile eligibilităţii prezentei măsuri prin:

•  anunţ public, prin mijloacele mass-media;

•  distribuirea de broşuri de informare;

•  seminarii;

•  întâlniri cu potenţialii beneficiari.

12.   INDICATORI DE REALIZARE, DE REZULTAT ŞI DE IMPACT

Indicatori de realizare

Indicatori generali:

Număr de proiecte: 724

Număr de locuitori: 342.000

Număr de comune: 880

Drumuri în spaţiul rural:

Număr de proiecte: 300

Număr de locuitori: 147.000

Număr de km: 1.500

Număr de comune: 380

Apă potabilă

Număr de proiecte: 300

Număr de locuitori: 145.000

Număr de comune: 370

Număr de km de conducte: 3.100

Număr de staţii de pompare: 500

Număr de rezervoare apă potabilă: 500

Apă reziduală în spaţiul rural:

Număr de proiecte: 100

Număr de locuitori: 50.000

Număr de comune: 130

Număr de km de conducte: 1.300

Număr de staţii de pompare: 300

Număr de staţii de epurare: 100

Infrastructură de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor

Număr de proiecte: 24

Număr km reconstrucţie dig: 0,5

Număr km protecţie mal: 2,3

Număr km restabilire mal: 1,7

Număr km reprofilare dig: 14,5

Suprafaţa (ha) cu lucrări de prevenire a inundaţiilor: 2.685

Suprafaţa (ha) cu lucrări de prevenire a inundaţiilor pe terenuri în pantă: 800

Număr de km de reabilitare şi consolidare ravene şi văi: 101

Indicatori de rezultat

•   Procentul de exploataţii/gospodării/afaceri care au acces la infrastructură, beneficiind de asistenţă (%): creşte cu 50%

•  Creşterea frecvenţei turistice în zonele rurale (număr de turişti şi durata sejururilor)

Protecţia mediului

•  Produsele reziduale/canalizare de apă reziduală/tratarea apelor uzate în staţii de tratare ca rezultat al acţiunilor asistate (creşterea procentului volumului apei tratate şi creşterea numărului de exploataţii/gospodării deservite)

Indicatori de impact

Menţinerea populaţiei în zonele rurale

•  Evoluţia numărului de locuitori

Locurile de muncă şi impactul social

•  Numărul de locuri de muncă create:

-  în perioada execuţiei proiectului: 14.400;

-   locuri de muncă permanente: 1.400.

Indicatorii de impact şi rezultat vor fi îmbunătăţiţi substanţial în colaborare cu serviciile Comisiei Uniunii Europene.

13. DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Potenţialul beneficiar va trebui să anexeze la cererea de finanţare următoarele documente:

•  studiul de fezabilitate întocmit conform Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.013/873/2001 privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publică de servicii, cu completările ulterioare;

•  pentru proiectele de infrastructură tehnico-edilitară, hotărârea consiliului local al comunei beneficiare referitoare la necesitatea investiţiei;

•  pentru proiectele de infrastructură tehnico-edilitară, decizia consiliului local care să ateste că lucrările sunt prevăzute în bugetul local pentru perioada realizării investiţiei. Respectiva decizie a consiliului local va trebui să menţioneze, de asemenea, care sunt costurile neeligibile care vor fi suportate de către primărie;

•   certificatul de urbanism conţinând lista avizelor necesare pentru demararea investiţiei;

•  fişa tehnică (anexă la certificatul de urbanism) privind condiţiile de protecţie a mediului necesare pentru obţinerea acordului unic, pe care s-a aplicat, după caz, ştampila tip A sau tip B, care conţine în anexă, după caz, acordul de mediu emis de autorităţile competente pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului, definite în legislaţia naţională conformă cu legislaţia Uniunii Europene;

•  declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că aplicantul nu beneficiază pentru acelaşi proiect şi de o altă finanţare naţională sau comunitară;

•  avizul sanitar eliberat de instituţiile abilitate, care să ateste că proiectul este în conformitate cu legislaţia naţională - numai pentru proiectele de apă şi canalizare;

•  pentru proiectele de infrastructură tehnico-edilitară, hotărârea consiliului local pentru suportarea cheltuielilor de întreţinere;

•  pentru proiectele de infrastructură tehnico-edilitară, hotărârea consiliului local pentru elaborarea studiului tehnic sau de însuşire a unui proiect tehnic deja întocmit;

•  pentru proiectele de infrastructură de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor trebuie proiectul tehnic aprobat.

14. CONDIŢII DE FINANŢARE

•  beneficiarii trebuie să menţioneze clar în documentele contabile toate operaţiunile privitoare la respectiva investiţie;

•  la momentul depunerii cererii de finanţare, localitatea să fie cuprinsă în codul SIRUTA;

•   un beneficiar poate primi un ajutor de două ori în perioada 2000-2006, în limita sumei maxime eligibile în cadrul submăsurii, fără a lua în considerare proiectele afectate de inundaţii în perioada aprilie-septembrie 2005;

•  beneficiarii pot solicita sprijin pentru un nou proiect după finalizarea completă a proiectului anterior;

•  beneficiarul va colabora şi va prezenta orice informaţie solicitată de oficialii Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ai Agenţiei SAPARD, ai Comisiei Uniunii Europene sau de alte structuri autorizate să controleze şi să auditeze implementarea proiectului;

•  sprijinul acordat va fi recuperat dacă obiectivele sprijinite nu sunt folosite conform scopului destinat sau în cazul în care acestea au fost vândute sau închiriate în perioadă de 5 ani după finalizarea proiectului (data ultimei tranşe).

15. AUTORITATEA DE IMPLEMENTARE

•  Agenţia SAPARD reprezintă în România autoritatea de implementare.

•  Serviciile tehnice de verificare pe teren plăţi sunt unităţile specializate din cadrul Agenţiei SAPARD.

ANEXA Nr. 1 la fişa tehnică pentru măsura 2.1

Situaţia zonelor defavorizate

Nr.

Zona

Judeţul

Act normativ

1.

Zona minieră Brad

Hunedoara

H.G. nr. 991/1998

2.

Zona minieră Valea Jiului

Hunedoara

H.G. nr. 992/1998

3.

Zona minieră Bălan

Harghita

H.G. nr. 993/1998

4.

Zona minieră Albeni

Gorj

H.G. nr. 191/1999

5.

Zona minieră Schela

Gorj

H.G. nr. 192/1999

6.

Zona minieră Motru -Rovinari

Gorj

H.G. nr. 193/1999

7.

Zona minieră Stei -Nucet

Bihor

H.G. nr. 194/1999

8.

Zona minieră Suncuius-Dobresti-Vadu Crisului

Bihor

H.G. nr. 195/1999

9.

Zona minieră Popeşti - Derna-Aleşd

Bihor

H.G. nr. 196/1999

10.

Zona minieră Rusca Montană

Caras-Severin

H.G. nr. 197/1999

11.

Zona minieră Bocşa

Caras-Severin

H.G. nr. 198/1999

12.

Zona minieră Moldova Nouă-Anina

Caras-Severin

H.G. nr. 199/1999

13.

Zona minieră Ip

Sălaj

H.G. nr. 200/1999

14.

Zona mineră Hida-Surduc-Jibou

Sălaj

H.G. nr. 201/1999

15.

Zona minieră Sărmăşag-Chiejd-Bobota

Sălaj

H.G. nr. 202/1999

16.

Zona minieră Baia Mare

Maramureş

H.G. nr. 203/1999

17.

Zona minieră Borsa-Viseu

Maramureş

H.G. nr. 204/1999

18.

Zona minieră Filipeşti

Prahova

H.G. nr. 205/1999

19.

Zona minieră Ceptura

Prahova

H.G. nr. 206/1999

20.

Zona minieră Comănesti

Bacău

H.G. nr. 207/1999

21.

Zona minieră Bucovina

Suceava

H.G. nr. 208/1999

22.

Zona minieră Baraolt

Covasna

H.G. nr. 209/1999

23.

Zona minieră Altân Tepe

Tulcea

H.G. nr. 210/1999

24.

Zona minieră Rodna

Bistriţa-Năsăud

H.G. nr. 640/1999

25.

Zona minieră Apuseni

Alba

H.G. nr. 813/1999

ANEXA Nr. 2 la fişa tehnică pentru măsura 2.1

Lista arborilor şi arbuştilor utilizaţi pentru consolidarea malurilor şi a digurilor

1.  Acer tataricum

2.   Taxodium distichum

3.  Hippophae rhamnoides

4.   Tamarix ramosissima

5.  Morus alba (nigra)

6.   Fraxinus excelsior

7.   Fraxinus americana

8.   Fraxinus pennsylvanica

9. Fraxinus angustifolia

10.  Fraxinus pallissae

11.   Gleditsia triacanthos

12.  Acer campestre

13.  Populus alba

14.  Populus euramericana

15.  Populus canescens

16.  Pirus pyraster

17.  Salixalba

18.  Robinia pseudacacia

19.  Elae agnus angustifolia

20.   Quercus robur

21.   Quercus pedunculiflora

22.   Ulmus minor

23.   Ulmus pumila

24.   Ulmus laevis

ANEXA Nr. 3 la fişa tehnică pentru măsura 2.1

Lista proiectelor propuse să fie finanţate în cadrul submăsurii „Infrastructură de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor"

Nr. crt.

Denumirea proiectului

1.

Reabilitarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor la Dunăre, în incinta Olteniţa-Surlai-Dorobanţu, km 422-426, judeţul Călăraşi

2.

Consolidarea braţului Măcin/Dunăre şi combaterea eroziunii de mal, km 83+650, judeţul Constanţa

3.

Consolidare de mal Borcea/Dunăre în zona Luciu-Giurgeni, judeţul Ialomiţa

4.

Reabilitarea lucrărilor de apărare în zona Breţcu-Ojdula, judeţul Covasna

5.

Consolidare şi reabilitare supratraversare (estacadă) râu Buzău, judeţul Buzău

6.

Reabilitarea complexului hidrotehnic acumularea Şomuz I, judeţul Suceava

7.

Lucrări de prevenire şi combatere a alunecărilor de teren în zona Păuşeşti -Măglaş, primul nivel, judeţul Vâlcea

8.

Lucrări de consolidare a zonelor cu alunecări şi reabilitarea amenajărilor existente pentru regularizarea scurgerilor de apă pe versanţi în Bistriţa, subzona Români, zona Orbie-Buhuşi, judeţul Bacău

9.

Protecţia digului incintei Insula Mare a Brăilei împotriva eroziunilor de mal în zona Salcia Grădina, pe braţul Macin, judeţul Brăila

10.

Reabilitarea complexului hidrotehnic Acumularea Grăniceşti, judeţul Suceava

11.

Amenajare terenuri pentru prevenire inundaţii şi regularizarea scurgerilor de apă pe versanţi în bazinul hidrografic Ampoi, zona Pătrunjeni, oraşul Zlatna, judeţul Alba

12.

Lucrări de prevenire şi combatere a alunecărilor de teren în bazinul hidrografic Someşul Mic, subbazin Bonţida, judeţul Cluj

13.

Amenajarea terenurilor alunecate în zona localităţii Brateş-Bala, judeţul Mehedinţi

14.

Prevenirea şi combaterea alunecărilor de teren şi a excesului de umiditate în bazinul hidrografic Topolniţa, zona Gornoviţa Costeşti, judeţul Mehedinţi

15.

Amenajare terenuri pentru prevenire inundaţii în subbazinul Valea Târsei, mal stâng, zona Breaza, judeţul Prahova

16.

Completarea şi extinderea lucrărilor de amenajare a terenurilor în pantă afectate de alunecări, din zona de nord a municipiului Mediaş, judeţul Sibiu

17.

Lucrări de consolidare şi amenajare a torentului Vutcani, judeţul Vaslui

18.

Amenajare terenuri pentru prevenire inundaţii în bazinul hidrografic Sitna, subbazinul Burla, perimetrul V-Suliţa, judeţul Botoşani

19.

Amenajarea terenurilor afectate de alunecări în zona Sudiţi -- oraşul Fieni, judeţul Dâmboviţa

20.

Lucrări de prevenire şi combatere a alunecărilor de teren în zona Rediu-Aldei, judeţul Vaslui

21.

Amenajarea terenurilor alunecate şi eliminarea excesului de umiditate în zona localităţilor Poiana Măgura-Câmpia, judeţul Sălaj

22.

Reabilitarea lucrărilor de prevenire a inundaţiilor şi regularizarea scurgerilor pe versanţi în bazinul Curciu -Dârlos, judeţul Sibiu

23.

Reabilitarea şi completarea lucrării de prevenire a inundaţiilor pe torentul Dodeşti, sistemul hidroameliorativ Elan, judeţul Vaslui

24.

Lucrări de prevenire şi combatere a alunecărilor de teren din zona bazinului hidrografic Prut, subbazinul Valea lui Ivan, judeţul Vaslui

ANEXA Nr. 3 (Anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

FIŞA   TEHNICĂ

pentru măsura 3.1 „Investiţii în exploataţiile agricole"

1. MOTIVAŢIE

Prin aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, s-au pus bazele proprietăţii private şi ale generalizării proprietăţii private în agricultură. Astfel, dacă prin Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, suprafaţa maximă restituită era de 10 ha, prin Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, suprafaţa care se restituie este de maximum 50 ha. De asemenea, prin Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor, persoanele fizice şi juridice puteau dobândi/achiziţiona până la maximum 200 ha teren agricol, în echivalent arabil, de familie. In prezent, sunt aplicabile prevederile titlului X „Circulaţia juridică a terenurilor" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare.

Exploataţiile agricole, în special cele din sectorul vegetal, se confruntă cu o dotare insuficientă, formată în principal din tractoare, combine, maşini şi echipamente agricole cu un grad ridicat de uzură fizică şi morală.

Patrimoniul pomiviticol actual, deşi este apropiat ca suprafaţă celui existent în 1990, prezintă fenomenul de îmbătrânire a unor plantaţii, precum şi pe cel de distrugere, datorate atât calamităţilor naturale din ultimii ani, cât şi modului defectuos de cultivare a plantaţiilor de vii şi pomi. In 1996, din totalul patrimoniului viticol de 283,8 mii ha, 166,1 mii ha erau cultivate cu viţă-de-vie nobilă, iar diferenţa de 117,7 ha era cultivată cu diferiţi hibrizi productivi.

La unele plante tehnice şi culturi tradiţionale (sfeclă de zahăr, rapiţă, ricin, in, cânepă, tutun, plante furajere, plante medicinale şi aromatice etc.) se constată o reducere a suprafeţelor de cultură şi a producţiilor obţinute, precum şi reducerea suprafeţei totale de sere încălzite de la 1.656 ha în 1990 la 957 ha în 1999, din care 282 ha aparţin sectorului privat.

Transferarea animalelor slab performante de la fostele cooperative agricole de producţie în sectorul privat conduce la necesitatea achiziţionării unor efective matcă performante, precum şi a asigurării condiţiilor pentru aplicarea unor tehnologii performante de creştere şi de întreţinere a animalelor. Aceste tehnologii trebuie să respecte condiţiile de protecţie a mediului ambiant şi a cadrului natural.

Pentru efectivul de 3.100 mii capete de bovine existent în 1999, din care 1.400 mii vaci de lapte, pentru îmbunătăţirea şeptelului sunt necesare aproximativ 60-70 mii juninci cu înalt potenţial genetic (numai 25% din aceste animale se vor asigura prin Programul SAPARD).

NOTĂ:

In România sunt 6 centre aparţinând Societăţii Comerciale „SEMTEST" pentru testarea taurilor, în funcţie de performanţe şi pedigri, în ceea ce priveşte reproducţia şi materialul seminal.

Insămânţarea artificială se face prin Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România. Agenţia Naţională pentru Ameliorare, Reproducţie şi Selecţie asigură prin unităţile sale teritoriale reproducţia naturală şi respectarea Planului de îmbunătăţire la nivel naţional.

Circa 20% din totalul fermierilor au vârsta mai mare de 65 de ani. In acelaşi timp, foarte puţini tineri au condiţii reale să se stabilească în mediul rural şi să devină managerii unor exploataţii agricole.

Lipsa surselor de capitalizare a producătorilor agricoli a condus la imposibilitatea realizării unor investiţii importante în sectorul agricol, fapt ce a determinat deteriorarea potenţialului producţiei vegetale şi animale şi în special a parametrilor calitativi ai acesteia.

In strategia de dezvoltare a agriculturii se propune stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor vegetale şi animale, în vederea ameliorării exploataţiilor agricole şi refacerii potenţialului producţiei vegetale şi animale (îmbunătăţirea calităţii, igienei, creşterea condiţiilor de bunăstare a animalelor, îmbunătăţirea potenţialului genetic şi a condiţiilor de mediu), diversificarea producţiilor atât în sectorul vegetal, cât şi în cel al creşterii animalelor, în vederea utilizării mai bune a potenţialului existent şi a creşterii veniturilor producătorilor agricoli.

Investiţiile în exploataţiile agricole vor fi orientate, în principal, către completarea şi reînnoirea parcului de tractoare şi utilaje agricole, înlocuirea animalelor neproductive cu altele care au un potenţial genetic ridicat, modernizarea şi reabilitarea fermelor vegetale, inclusiv a serelor şi fermelor de creştere a animalelor existente.

In anul 2005, în România au avut loc cele mai severe inundaţii din ultimii 20 de ani, care au afectat toate judeţele. Perioadele în care s-au produs acestea au fost 10- 30 aprilie, 1-31 mai, 1-7 iunie şi 11-17 iunie, 14-25 august, 19-25 septembrie 2005 şi trebuie subliniat faptul că au existat numeroase cazuri de localităţi afectate de inundaţii de mai multe ori.

Estimarea pagubelor datorate inundaţiilor produse în perioada aprilie -septembrie 2005 se situează la 5.975 milioane lei (1,6 miliarde euro), reprezentând aproximativ 3,4% din PIB (nivel 2003).

Pentru a sprijini activitatea economică din zonele rurale inundate şi pentru a asigura cadrul legal necesar aplicării prevederilor art. 16 secţiunea A din MAFA, autorităţile române au decis ca lista localităţilor (satelor) afectate de inundaţii în perioada aprilie-septembrie 2005 şi gradul lor de afectare să fie aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.512/2005, cu modificările ulterioare.

Pentru determinarea gradului fizic de afectare au fost întocmite o fişă de evaluare pentru fiecare localitate (sat) şi modalitatea de calcul, luându-se în considerare următoarele elemente: locuinţe (15 puncte), anexe gospodăreşti (10 puncte), infrastructură rurală (35 de puncte), suprafaţă agricolă şi forestieră (20 de puncte), obiective socio­economice (10 puncte), infrastructură forestieră şi de protecţie împotriva inundaţiilor (10 puncte).

Din datele existente a rezultat că au fost afectate 3.755 de sate din 1.277 comune acoperind toate judeţele ţării, cu gradele de afectare următoare:

Gradul de afectare

%

5%-10%

27,1

10%-30%

29,6

mai mare de 30%

3,1

Pentru a explica datele prezentate în tabelul de mai sus şi ca rezultat al analizei fişelor de evaluare pentru fiecare localitate, se constată că în cazul unui grad de afectare de peste 30% au fost înregistrate pagube semnificative la toate elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, cu influenţe substanţial negative asupra desfăşurării activităţii economice şi nivelului de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 10 şi 30% au fost înregistrate pagube semnificative doar la o parte dintre elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, dar care influenţează negativ desfăşurarea activităţii economice şi nivelul de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 5 şi 10% au fost înregistrate pagube doar la o parte dintre elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, în special infrastructura rurală.

Prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 suparagraful a) secţiunea A din MAFA se vor aplica pentru toţi potenţialii beneficiari ai măsurii, care îşi desfăşoară activitatea în satele cu grad de afectare mai mare de 30% şi vor realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 77.

Prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 suparagraful a) secţiunea A din MAFA se vor aplica pentru toţi potenţialii beneficiari care îşi desfăşoară activitatea în satele cu grad de afectare cuprins între 10 şi 30% şi care prezintă un document prin care atestă că au suferit pagube, document emis de comitetul*) local pentru situaţii de urgenţă, la nivel de comună. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă atestă că potenţialul beneficiar a suferit pagube ca urmare a inundaţiilor produse în perioada aprilie-septembrie 2005 şi va realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76.

2. OBIECTIVE

Obiective generale

In baza măsurii va putea fi asigurat sprijinul financiar pentru investiţii în exploataţii agricole private, vegetale şi de creştere a animalelor, asigurând raţionalizarea şi reorientarea producţiei pentru creşterea calităţii produselor obţinute prin aplicarea unor tehnologii competitive şi care ar putea limita poluarea mediului înconjurător.

Această măsură va contribui la îmbunătăţirea veniturilor producătorilor agricoli, la atragerea tinerilor în activităţile agricole prin îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă şi muncă, precum şi la asigurarea condiţiilor de igienă şi bunăstare a animalelor.

Implementarea măsurii se va face respectând prevederile art. 2 din Regulamentul nr. 2.759/1999/CE adoptat de Comisia Europeană şi va asigura condiţiile pentru implementarea acquis-ului comunitar în exploataţiile agricole.

Obiective specifice:

•  să modernizeze tehnologiile de cultură şi să reducă costurile de producţie;

•  să diversifice producţia şi să îmbunătăţească calitatea produselor agricole româneşti;

•  să asigure îmbunătăţirea raselor, respectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a animalelor;

•  să reducă pierderile de producţie şi să crească eficienţa exploataţiilor agricole;

•  să promoveze diversificarea activităţilor agricole pentru a asigura o mai bună utilizare a forţei de muncă în agricultură;

•  să asigure o mai bună valorificare a potenţialului agricol al fiecărei zone;

•  să faciliteze transferul exploataţiilor agricole către tineri;

•  să protejeze, să conserve şi să îmbunătăţească mediul înconjurător natural, să asigure refacerea şi conservarea calităţii solului;

•  să stimuleze concurenţa.

Obiective operaţionale:

•  promovarea investiţiilor în sectorul animalier şi vegetal la nivelul fermei, pentru îmbunătăţirea construcţiilor fermei (pentru sectorul vegetal şi animalier), investiţii în maşini noi şi/sau în animale cu valoare genetică ridicată, refacerea şi ameliorarea plantaţiilor de pomi şi viţă-de-vie.

3.  CORELAREA CU ALTE MĂSURI

Această măsură trebuie să se coreleze cu următoarele măsuri:

•  îmbunătăţirea structurilor pentru calitate, control sanitar-veterinar, fitosanitar şi al calităţii produselor alimentare şi pentru protecţia consumatorilor;

•  îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole;

•  metode agricole de producţie proiectate să protejeze mediul şi să menţină peisajul rural;

•  constituirea grupurilor de producători;

•  managementul resurselor de apă pentru agricultură;

•  dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale;

•  îmbunătăţirea pregătirii profesionale;

•  asistenţă tehnică.

*) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

4.  CÂMPUL DE ACŢIUNE AL MĂSURII

Proiectele eligibile trebuie să se refere la:

Ferme de producţie vegetală

Asigurarea dezvoltării unor ferme viabile prin:

•  achiziţia de echipament necesar pentru modernizarea exploataţiilor de sectorul vegetal prin dotarea acestora cu: tractoare, combine, utilaje, maşini, instalaţii şi echipamente agricole, inclusiv pentru calibrarea, sortarea, condiţionarea şi depozitarea produselor agricole obţinute şi prelucrate în cadrul fermei, instalaţii de irigat, echipamente pentru procesarea resturilor vegetale;

•   reabilitarea plantaţiilor pomicole (cu schimbarea structurii pomilor fructiferi) prin achiziţionarea de material săditor, precum şi lucrări executate de terţi pentru desţelenire, pregătirea solului, plantare şi replantare, cu excepţia îngrăşării solului;

•  reabilitarea plantaţiilor viticole (reconversie, înlocuirea viţei-de-vie îmbătrânite şi/sau slab productive, precum şi a hibrizilor de viţă-de-vie numai cu soiuri nobile) pe suprafeţele existente, fără creşterea suprafeţei totale cultivate cu viţă-de-vie, prin achiziţionarea de material săditor, înfiinţarea de şcoli de viţă-de-vie (complex de depozitare la frig şi de forţare la cald, hală de altoire, maşini şi utilaje agricole, magazie şi depozit de materiale), precum şi lucrări executate de terţi pentru desţelenire, pregătirea solului, plantare şi replantare, cu excepţia îngrăşării solului;

•   investiţii în ferme vegetale prin modernizarea şi extinderea clădirilor şi utilităţilor (alimentare cu apă, energie electrică, energie termică, evacuarea deşeurilor, canalizare şi altele asemenea) şi completarea cu o serie de construcţii necesare pentru producţia agricolă (spaţii de sortare şi depozitare, depozite de combustibil, remize pentru utilaje, împrejmuiri şi altele asemenea);

•  modernizarea şi construirea de sere noi, realizate din structuri metalice uşoare, cu centrale termice proprii şi instalaţii de irigat, inclusiv asigurarea utilităţilor: alimentare cu apă, energie electrică, drenarea apelor, canalizare, epurarea apelor uzate şi altele asemenea, pentru a respecta condiţiile de protecţie a mediului înconjurător.

Ferme pentru creşterea animalelor şi păsărilor

Asigurarea   dezvoltării   unor   ferme   viabile   pentru creşterea animalelor şi a păsărilor, prin:

•  achiziţionarea de animale (prima populare - femele) cu înalt potenţial genetic, cu menţionarea originii (pedigri), a provenienţei şi înregistrarea la unităţile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare, Reproducţie şi Selecţie1 (cu excepţia păsărilor), precum şi achiziţionarea de material seminal de calitate;

•  dotarea cu tractoare, utilaje, maşini, instalaţii şi echipamente pentru efectuarea activităţilor din fermele de creştere a animalelor;

•   înfiinţarea fermelor de creştere a animalelor şi păsărilor, modernizarea celor existente, precum şi completarea cu alte construcţii şi utilităţi: padocuri, fanare, fose septice, bazine de purin, platforme de dejecţii, staţii de epurare, instalaţii pentru producerea şi dozarea furajelor complexe, săli de muls şi de colectare a laptelui, centrale termice, depozite de combustibil, instalaţii de alimentare cu apă, reţele de canalizare, instalaţii electrice, împrejmuiri etc.

5. CRITERII DE ELIGIBILITATE

Generale

•   Proiectul va fi amplasat în spaţiul rural, cu excepţia modernizărilor de sere, care se pot amplasa şi în mediul urban, dacă au asigurate sursele de încălzire.

•  Trebuie să se demonstreze viabilitatea economico-financiară a fermei*).

•  Inaintea începerii investiţiei, fermele trebuie să fie în acord cu standardele naţionale, iar la finalizarea investiţiei, pentru proiectele a căror valoare este:

•  = <500.000 de euro, investiţia trebuie să fie în acord cu legislaţia sanitar-veterinară, fitosanitară, de igienă şi bunăstare a animalelor şi de mediu a Uniunii Europene;

•  > 500.000 de euro, ferma trebuie să fie în acord cu legislaţia sanitar-veterinară, fitosanitară, de igienă şi bunăstare a animalelor şi de mediu a Uniunii Europene.

•  Sprijinul financiar cu o valoare > 500.000 de euro se acordă numai proiectelor al căror obiectiv este implementarea acquis-ului comunitar în fermele de creştere a animalelor şi păsărilor.

•   Beneficiarii sunt proprietarii terenurilor sau au contracte de concesionare ori arendare pentru teren pe o perioadă de minimum 10 ani sau de minimum 5 ani în cazul altor tipuri de investiţii care nu prevăd construcţii.

•   Proiectul trebuie să prevadă distinct cantităţile destinate comercializării şi să conţină date privind piaţa şi potenţialii clienţi.

•  Existenţa cofinanţării trebuie certificată.

•  Beneficiarii (persoane fizice şi/sau responsabilii tehnici) trebuie să dovedească o pregătire profesională, în raport cu proiectul pe care doresc să îl iniţieze, printr-un document eliberat de autorităţile competente, care să certifice faptul că beneficiarul are cunoştinţe profesionale în domeniu: diplomă sau certificat de formare sau declaraţie pe propria răspundere că responsabilul tehnic al proiectului va urma un curs de pregătire profesională, până la finalizarea proiectului, înaintea ultimei plăţi a ajutorului.

•  Nu va fi eligibil solicitantul care are pierderi financiare şi obligaţii restante faţă de bugetul de stat, faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat şi bănci (altele decât cele pentru care este respectat graficul de rambursare), conform ultimelor declaraţii fiscale sau altor declaraţii eliberate de autorităţile fiscale.

•  In satele cu grad de afectare mai mare de 30% (cap. VIII din PNADR, anexa nr. 77) vor fi aplicate dispoziţiile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA, fiind eligibile următoarele tipuri de investiţii:

-     investiţii de modernizare şi investiţii noi pentru toţi beneficiarii acestei măsuri.

•  In satele cu grad de afectare între 10% şi 30% (cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76) vor aplicate prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA, fiind eligibile următoarele tipuri de investiţii:

-     investiţii de modernizare şi investiţii noi pentru toţi beneficiarii acestei măsuri, care depun un document ce demonstrează că au fost afectaţi de inundaţii. Documentul va fi emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă, la nivel de comună. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă demonstrează că potenţialul beneficiar a suferit pagube în urma inundaţiilor din perioada aprilie-septembrie 2005.

Specifice

•  Plantaţiile viticole se realizează pe suprafeţe existente, fără creşterea acestora, înlocuind viţa-de-vie îmbătrânită sau slab productivă şi hibrizii de viţă-de-vie numai cu soiuri nobile.

•  Şcolile de viţă-de-vie vor avea o suprafaţă minimă de 1 ha cu 160.000 butaşi altoiţi şi 48.000 viţe altoite.

•  Vor fi eligibile soiurile de pomi fructiferi şi de viţă-de-vie care sunt:

înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, aprobat anual prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale;

-  înregistrate în cataloagele Comunităţii Europene;

1) Agenţia Naţională pentru Ameliorare, Reproducţie şi Selecţie asigură prin unităţile teritoriale reproducţia naturală şi respectarea Planului de ameliorare la nivel naţional.

*) Prin viabilitate economică se înţelege obţinerea de performanţe financiare eficiente şi abilitatea de a opera fără a recurge la sprijin public în activitatea sa operaţională. Beneficiarul trebuie să demonstreze că îşi poate plăti obligaţiile şi datoriile în mod regulat, fără să supună la niciun risc desfăşurarea normală a activităţii agentului economic, şi că generează un venit net semnificativ (nu mai puţin de 5%).

-   prevăzute în listele furnizorilor din ţările comunitare, în care soiurile au o denumire clară şi o descriere suficient de amănunţită, şi provin dintr-un stat membru al Comunităţii Europene;

-   materialul să corespundă condiţiei de „calitate CE" sau normelor române în vigoare.

•  Pentru achiziţiile de animale care reprezintă nuclee de reproducţie cu valoare genetică ridicată, beneficiarul trebuie să prezinte certificate de origine şi productivitate.

•  Achiziţia iniţială de vaci/bivoliţe cu o înaltă valoare potenţială va fi făcută din animale de reproducţie de rasă pură şi cele care provin din acestea, din ţările menţionate în secţiunea F pct. 8 din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt însoţite de un certificat de origine şi productivitate, eliberat în conformitate cu legislaţia în vigoare a   ţării de origine, şi va fi limitată la:

-  pentru producători agricoli individuali: 6 capete;

-  pentru asociaţiile familiale: 20 capete;

-  pentru companiile agricole/comerciale: 35 capete.

•   Achiziţia iniţială de scroafe cu o înaltă valoare genetică va fi făcută din animale de reproducţie de rasă pură şi cele care provin din acestea, din ţările menţionate în secţiunea F pct. 8 din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt însoţite de un certificat de origine şi productivitate, eliberat în conformitate cu legislaţia în vigoare a ţării de origine, şi va fi limitată la:

-  pentru producători agricoli individuali: 20 capete;

-  pentru asociaţiile familiale: 50 capete;

-   pentru companiile agricole/comerciale: 170 capete.

•  Achiziţia iniţială de oi/capre cu o înaltă valoare potenţială vă fi făcută din animale de reproducţie de rasă pură şi cele care provin din acestea, din ţările menţionate în secţiunea F pct. 8 din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt însoţite de un certificat de origine şi productivitate, eliberat în conformitate cu legislaţia în vigoare a ţării de origine, şi va fi limitată la:

 pentru producători agricoli individuali: 200 capete;

-  pentru asociaţiile familiale: 300 capete;

-   pentru companiile agricole/comerciale: 1.400 capete.

•  Achiziţia de animale cu valoare genetică ridicată nu va depăşi numărul total pe perioada implementării programului:

-  vaci/bivoliţe: 15.000 capete;

-  oi/capre: 50.000 capete;

-  scroafe: 23.000 capete.

•   Pentru creşterea animalelor, beneficiarul trebuie să demonstreze că are în exploatare suprafaţa de bază furajeră minimă (în funcţie de zona de cultură), necesară întreţinerii efectivelor de animale, la un nivel ridicat de performanţă):

-  vaci de lapte                               0,6 ha/cap;

-  taurine la îngrăşat                       0,3 ha/cap;

-  oi sau capre                              0,06 ha/cap;

-  berbecuţi la îngrăşat                 0,04 ha/cap.

•  Pentru achiziţiile de animale, prin proiect, trebuie să se dovedească faptul că există sau sunt propuse să se construiască adăposturi corespunzătoare în raport cu efectivele de animale avute în vedere şi care vor respecta condiţiile veterinare, de bunăstare a animalelor si de mediu ale UE, dovedite prin aviz veterinar şi acord de mediu care să respecte prevederile NTPA 001 cu privire la conţinutul de poluanţi al apelor uzate deversate în sursele de apă.

Investiţiile eligibile sunt:

•  toate investiţiile prevăzute la pct. 4 „Câmpul de acţiune al măsurii".'

Pot fi cheltuieli eligibile:

a)  construirea de noi clădiri şi instalaţii şi modernizarea celor existente;

b)   utilaje şi echipamente noi, softuri pentru computer, inclusiv costurile de instalare şi montaj bazate pe contracte cu terţe părţi;

c)  acea parte a costurilor reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate, achiziţionarea de licenţe şi patente, pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului, direct legate de măsură, care nu depăşesc 12% din costul total eligibil al proiectului, exceptând cazurile când nu sunt prevăzute construcţii, când acestea nu vor depăşi 3%;

d)  achiziţii de mijloace de transport noi, specializate, ca rezultat al identificării lor în studiul de fezabilitate/memoriul justificativ.

Cheltuielile vor fi considerate eligibile pentru ajutor, dacă îndeplinesc cerinţele art. 4 secţiunea B din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare.

Numai cheltuielile plătite de către Agenţia SAPARD de la data acreditării pentru această măsură sau de la data (datele) specificată (specificate) în această privinţă vor fi eligibile pentru sprijinul comunitar.

Pentru ca proiectul să fie eligibil pentru sprijinul comunitar, toate serviciile, maşinile şi achiziţiile trebuie să fie originare din Comunitatea Europeană sau din ţările menţionate la art. 4 secţiunea B din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare.

Nu sunt eligibile:

•   investiţiile eligibile şi neeligibile sunt conforme cu prevederile art. 4 secţiunea B din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare, şi sunt detaliate în Ghidul solicitantului;

•  investiţii care privesc obiectivul măsurii 3.4.

6. CRITERII DE SELECŢIE

Proiectul   va  fi   selectat  şi   evaluat  în   funcţie   de următoarele criterii:

Generale

Nr. crt.

CRITERII    DE SELECŢIE

Scor

(dacă da)

1.

Proiecte a căror valoare totală eligibilă este între 10.000 si 300.000 euro

20

2.

Proiecte care sunt susţinute de tineri fermieri (maximum 40 de ani)

10

3.

Proiecte prezentate de grupuri de producători sau membrii acestora

15

4.

Proiectul aplică tehnologii „prietenoase cu mediul"*)

15

5.

Proiectul  asigură  diversificarea producţiei; mai mult de 30% din venituri să se obţină din diversificare

10

6.

Proiecte*) care se încadrează în dimensiunile recomandate în anexele nr. 1 si 2

10

7.

Proiecte*) ale căror amplasamente sunt situate în zonele cu potenţial productiv conform anexei nr. 3 B:

maximum 15

a) potenţial ridicat

15

b) potenţial mediu

10

c) potenţial scăzut

5

8.

Proiecte*) care au construcţii existente şi/sau animale cu înalt potenţial genetic şi/sau utilaje achiziţionate cu cel mult 5 ani înainte şi care pot fi utilizate în fluxul tehnologic

5

TOTAL

100

*) Se vor promova atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel animalier investiţii şi tehnologii „prietenoase cu mediul" care au un impact redus asupra mediului (zero sau pozitiv).

NOTĂ:

Criteriile de selecţie nu se aplică în cazul potenţialilor beneficiari care îndeplinesc condiţiile de accesare prevăzute la art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA.

Aceste tehnologii se definesc prin trei direcţii:

1.  Intrări în fermă:

a)  apă - sisteme de irigaţii cu consum redus de apă (de exemplu: prin irigaţii prin picurare);

- sisteme de adăpare a animalelor cu raţionalizarea consumului de apă şi minimalizarea pierderilor de apă (de exemplu: adăpători cu nivel constant);

b)  sol - tehnologii de creştere şi menţinere a nivelului de fertilitate a solului (amenajări antierozionale, înierbări etc);

c)  energie - investiţii în echipamente pentru utilizarea energiilor regenerabile (biogaz, solară, eoliană, geotermală etc);

d)   investiţii în conservarea resurselor genetice locale (vegetale şi animale);

e)   investiţii în echipamente care să asigure igiena şi bunăstarea animalelor în fermă;

f)   investiţii în proiectarea ergonomico-ecologică a fermelor.

2.  Procese în fermă:

a)   investiţii în echipamente specifice agroecologice (echipament pentru asigurarea managementului integrat de combatere a bolilor şi dăunătorilor);

b)   investiţii în echipamente de conservare a produselor din fermă.

3.  Ieşiri din fermă:

a)   investiţii în echipamente care asigură managementul deşeurilor organice din fermă (bazine de stocare a purinului, platforme de compostare a gunoiului de grajd);

b)   echipamente pentru încărcat, transport şi împrăştiat gunoiul de grajd pe câmp;

c)  instalaţii de epurare a apelor uzate şi de reciclare a apei epurate;

d)  instalaţii pentru producerea biogazului.

7. BENEFICIARI

Beneficiarii vor fi:

•  producătorii agricoli individuali;

•  asociaţiile agricole familiale;

•  societăţile agricole private/asociaţiile agricole cu personalitate juridică, prevăzute de Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările ulterioare;

•  societăţile comerciale agricole cu capital privat de cel puţin egal sau mai mare de 75%, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome  şi  societăţi  comerciale,  cu   modificările  şi completările ulterioare; • grupuri de producători.

8.  LEGISLAŢIA NAŢIONALĂ ÎN VIGOARE

Legislaţia în curs de armonizare şi legislaţia naţională în vigoare sunt prezentate în capitolul „Anexe legislaţie" din PNADR.

9.  DISPOZIŢII FINANCIARE

Proiectele din cadrul acestei măsuri sunt considerate a fi investiţii generatoare de venituri.

In cadrul acestui program vor putea fi finanţate proiecte a căror valoare totală eligibilă este cuprinsă între 5.000- 500.000 euro.

Valoarea totală eligibilă poate să ajungă la 2.000.000 euro numai pentru proiectele al căror obiectiv este implementarea acquis-ului comunitar în fermele de creştere a animalelor şi păsărilor, după realizarea investiţiei.

Valoarea totală eligibilă poate, de asemenea, să ajungă la 1.000.000 euro doar pentru proiectele de reabilitare a plantaţiilor viticole (reconversie, înlocuirea viţei-de-vie îmbătrânite şi/sau slab productive, precum şi a hibrizilor de viţă-de-vie numai cu soiuri nobile) la care valoarea utilajelor achiziţionate nu va depăşi 10% din valoarea totală eligibilă.

Gradul de intervenţie este:

-   pentru proiectele din celelalte zone decât zona montană:

50% contribuţie privată;

50% contribuţie publică;

-   pentru proiectele aparţinând tinerilor sub 40 de ani din celelalte zone decât zona montană:

45% contribuţie privată;

55% contribuţie publică;

-  pentru proiectele din zona montană:

40% contribuţie privată;

60% contribuţie publică;

-   pentru proiectele aparţinând tinerilor sub 40 de ani din zona montană:

35% contribuţie privată;

65% contribuţie publică.

Contribuţia publică se suportă astfel:

-  75% contribuţie SAPARD;

-  25% buget naţional.

In cadrul acestei măsuri beneficiarul poate să primească până la de două ori un sprijin, în perioada de 7 ani, până la suma maximă stabilită în dispoziţiile financiare ale măsurii.

Bugetul indicativ al acestei măsuri, defalcat pe ani, se găseşte în cap. VI „Alocaţii financiare pentru măsurile SAPARD" din PNADR.

Buget indicativ pe submăsuri

SUBMĂSURI

%

din măsură

din care:

% în alte zone

decât zona

montană

din care:

% realizate

de tineri

% în zona montană

din care:

% realizate

de tineri

Culturi de câmp

19

17,2

1,8

-

-

Horticultura (din care, din floricultură 1,5%)

8

6,4

1,6

-

-

Viticultură

8

6,4

1,6

-

-

Pomicultură

8

5,12

1,28

1,28

0,32

Sere

4

3,2

0,8

-

-

Ferme de vaci de lapte/bivoliţe

14

7,84

1,96

3,36

0,84

SUBMĂSURI

% din măsură

din care:

% în alte zone

decât zona

montană

din care:

% în zona montană

din care:

% realizate de tineri

% realizate de tineri

Creştere şi îngrăşare de taurine

14

7,84

1,96

3,36

0,84

Ferme de oi/capre

3

1,2

0,3

1,2

0,3

Ingrăşătorii de berbecuţi

3

2,4

0,6

-

-

Ferme de porci

10

8

2

-

-

Ferme de păsări

5

4

1

-

-

Alte ferme vegetale şi de creştere a animalelor şi păsărilor specializate în obţinerea de produse pentru consumul uman

4

2,56

0,64

0,64

0,16

TOTAL

100

72,16

15,54

9,84

2,46

Cheltuielile eligibile ale activităţilor proiectului se vor realiza numai după semnarea contractului de finanţare, cu excepţia studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic, în limita aprobată pentru această măsură.

Plata sprijinului financiar se va face pe baza documentelor justificative care să demonstreze realizarea activităţilor şi eligibilitatea acestora. Luându-se în considerare opţiunile beneficiarilor, plata poate fi făcută într-o singură tranşă la sfârşitul proiectului sau în maximum 5 tranşe.

Pentru proiectele de investiţii situate în satele identificate în cap. VIII din PNADR, anexele nr. 76 şi 77, rata de intervenţie este:

-  25% contribuţie privată;

-  75% contribuţie publică.

Pentru contribuţia publică rata de intervenţie este:

-  85% contribuţie UE;

-   15% contribuţie buget naţional.

Aceste dispoziţii se vor aplica proiectelor aprobate până la data de 31 decembrie 2006.

10.  ACOPERIRE GEOGRAFICĂ

Proiectul va fi amplasat în spaţiul rural al României, definit conform legislaţiei naţionale în vigoare, cu excepţia modernizării serelor amplasate în zona urbană.

Amplasarea proiectelor din zona montană va fi în acord cu legislaţia naţională în vigoare1).

Proiectele pentru care se aplică prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA vor fi amplasate în satele afectate de inundaţii, în conformitate cu cap. VIII din PNADR, anexele nr. 76 şi 77.

Proiectele finanţate în cadrul acestei măsuri nu trebuie să se suprapună cu proiectele finanţate din fondurile naţionale sau străine ale Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

11.  PROMOVAREA PROGRAMULUI

Potenţialii beneficiari vor fi informaţi despre existenţa/condiţiile eligibilităţii prezentei măsuri prin:

•  anunţ public în mass-media;

•  distribuirea de broşuri de informare;

•  seminarii locale;

•  întâlniri cu potenţialii beneficiari.

12. INDICATORI DE REALIZARE, DE REZULTAT Şl DE IMPACT

Indicatori de realizare

Indicatori generali

Număr de proiecte

11.000

din care ponderea „investiţiilor verzi"*)

20%

Număr de beneficiari

11.000

din care număr de tineri agricultori sprijiniţi

2.400

Repartizare geografică

Număr de proiecte în zone defavorizate definite în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: 2.400

Repartizare pe sectoare de producţie

număr de

proiecte

Producţia vegetală

Culturi de câmp

2.300

Horticultura

900

Viticultură

800

Pomicultură

800

Sere

100

Ferme de creştere a animalelor şi păsărilor

Animale pentru lapte

1.500

Creştere şi îngrăşare taurine

1.500

Creştere oi/capre

400

Ingrăşare berbecuţi

400

Porcine

1.100

Păsări

600

Alte tipuri de ferme vegetale, de animale şi păsări

600

Repartizare pe tipuri de investiţii

Construcţii

- grajduri pentru vaci/bivoliţe

1.000 bucăţi

- îngrăşătorii porci

400 bucăţi

- alte grajduri

800 bucăţi

- sere şi echipamente adecvate

280 bucăţi

- alte construcţii în fermă

600 bucăţi

Utilaje şi echipamente independente:

- tractoare

8.000 bucăţi

- combine

600 bucăţi

- alte utilaje

2.000 bucăţi

1) Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului de stat, ministrul administraţiei şi internelor, nr. 328/321/2004 pentru aprobarea delimitării municipiilor, oraşelor şi comunelor din zona montană, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 758 din 19 august 2004, în baza criteriilor de delimitare a zonei montane, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 949/2002: a) zone cu condiţii climatice deosebit de dificile determinate de altitudini de peste 600 m; b) pante de peste 20°; c) combinaţia dintre a) şi b).

*) „Investiţiile verzi" sunt investiţiile care au ca scop protecţia şi îmbunătăţirea mediului, precum şi a igienei şi bunăstării animalelor.

Achiziţii de animale cu valoare genetică ridicată:

- vaci de lapte/bivoliţe

15.000 capete

- porci

23.000 capete

- oi/capre

50.000 capete

Plantaţii agricole:

- pomicole

1.300 ha

- viticole

1.700 ha

Şcoli de viţă-de-vie

100 ha

Sere:

- suprafaţă nou-construită

60 ha

- suprafaţă modernizată

200 ha

Indicatori de rezultat

•  Mai bună utilizare a factorilor de producţie în ferme.

•   Raportul dintre „producţie" şi „total intrări" în fermele asistate este estimat să înregistreze o creştere cu 20%.

•    Scăderea costului unitar pe produsul vândut (euro/unitatea de măsură) în ferme care au beneficiat de asistenţă, cu cel puţin 10%.

•   Raportul dintre cheltuieli şi cifra de afaceri în ferme care au beneficiat de asistentă este estimat să fie mai mic cu 10%.

Imbunătăţirea calităţii produselor de fermă

Raportul dintre preţul produselor de bază îmbunătăţite calitativ ca urmare a asistenţei şi preţul mediu al produselor respective este estimat să fie > 1 şi în creştere.

Facilitarea metodelor agricole „prietenoase faţă de mediu"

•   Procentul fermelor beneficiare din totalul fermelor asistate având mai mult de 10% din totalul cofinanţării investiţiilor pentru îmbunătăţirea mediului să fie mai mare de 30%, comparat cu totalul fermelor asistate, din care:

-   referitoare la gunoi şi exces de îngrăşământ (%);

-  referitoare la managementul apei în fermă (%);

-   alte practici agricole/sisteme „neprietenoase cu mediul" (%).

•  Procentul fermelor care au beneficiat de asistenţă şi care îmbunătăţesc capacitatea de depozitare şi împrăştierea pe teren a îngrăşământului (%) este estimat să fie mai mare de 30%, din care:

-  depozitare (%);

-  împrăştierea îngrăşământului pe teren (%).

•   Raportul dintre capacităţile de depozitare a gunoiului de grajd în fermele care au beneficiat de asistenţă şi totalul cantităţii de gunoi obţinute în fermele asistate să fie > 0,8.

•   Procentul fermelor care au beneficiat de asistenţă, aliniate standardelor în ceea ce priveşte gunoiul de fermă, este estimat să fie > 30%.

•  Să se înregistreze reducerea expunerii la: substanţe toxice, substanţe rău mirositoare, praf, condiţii climatice extreme, ridicarea de încărcături grele, program exagerat de lucru.

•   Procentul fermelor care au beneficiat de asistenţă, aliniate la noile standarde de bunăstare a animalelor, este estimat să fie mai mare de 90%.

•   Procentul de animale adăpostite în condiţii care întrunesc standardele comunitare în fermele care au beneficiat de asistentă este estimat să fie mai mare de 90%.

Indicatori de impact

•  Creşterea veniturilor

„Venitul brut al fermei" în cadrul fermelor care au beneficiat de asistentă (euro) este estimat să fie mai mare cu 20%.

•  Crearea de locuri de muncă şi impactul social

Număr de locuri de muncă echivalente normei întregi menţinute        16.800

Număr de locuri de muncă echivalente normei întregi nou-create        3.200

Creşterea numărului tinerilor stabiliţi în mediul rural                             2.400

- din care, proprietari de ferme                                                             600

Indicatorii de rezultat şi de impact vor fi îmbunătăţiţi ulterior în colaborare cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene.

13. DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Potenţialul beneficiar va trebui să anexeze la cererea de finanţare următoarele documente:

•  memoriu justificativ sau studiu de fezabilitate (numai pentru proiecte care includ lucrări de construcţii) întocmit conform Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.013/873/2001 privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a Documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publică de servicii, cu completările ulterioare, cuprinzând devizul general elaborat potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2002, cu completările ulterioare;

•  copie după actul de proprietate al terenului, contractul de arendare contractul de concesiune sau orice alt document care să certifice dreptul de folosinţă a terenului şi actul de proprietate sau cel de atribuire în folosinţă gratuită, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 168/2001 privind punerea în valoare a construcţiilor zootehnice dezafectate, destinate creşterii, îngrăşării şi exploatării animalelor, precum şi a fabricilor de nutreţuri combinate dezafectate, aprobată cu modificări prin Legea nr. 387/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru celelalte bunuri imobiliare conform legislaţiei în vigoare;

•  certificatul de urbanism, după caz;

•  fişa tehnică (anexa la certificatul de urbanism) privind condiţiile de protecţie a mediului, necesare pentru obţinerea acordului unic, pe care s-a aplicat, după caz, ştampila tip A sau tip B, care conţine în anexă, după caz, acordul de mediu emis de autorităţile competente pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului, definite în legislaţia naţională conformă cu legislaţia Uniunii Europene;

•  certificatul de înregistrare a comerciantului (copie), după caz;

•  dovada din partea direcţiei generale pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene că suprafaţa de viţă-de-vie ce urmează să fie reabilitată este evidenţiată în Registrul plantaţiilor viticole, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului administraţiei publice nr. 64/144/2003 pentru aprobarea modelului Registrului plantaţiilor viticole şi implementarea acestuia în teritoriu, cu modificările ulterioare, care confirmă existenţa unei suprafeţe iniţiale (viţă-de-vie îmbătrânită şi/sau hibridă), şi cu menţiunea că această suprafaţă nu va fi crescută prin proiect;

•  planul de afaceri este necesar demonstrării viabilităţii fermei în cazul proiectelor cu valoare totală eligibilă mai mare de 50.000 euro;

•  după caz, un bilanţ din ultimii 3 ani precedenţi anului depunerii proiectului, în care producţia nu a fost calamitată. In cazul în care beneficiarul nu a avut activitate anterioară depunerii proiectului, va depune un act doveditor în acest sens eliberat de autoritatea fiscală;

•  după caz, certificatele care să ateste că beneficiarul proiectului nu are obligaţii restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bănci, altele decât cele pentru care este respectat graficul de rambursare;

•  declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că aplicantul nu beneficiază de finanţare prin alte programe pentru proiectul care face obiectul sprijinului SAPARD;

•  certificat care să ateste că beneficiarul proiectului nu are cazier judiciar;

•  existenţa contribuţiei financiare proprii a beneficiarului trebuie dovedită printr-un document emis de bancă şi/sau alte instituţii financiare autorizate, care să ateste existenţa cofinanţării şi modul de asigurare a acesteia;

•  pentru achiziţia de animale se va prezenta pedigri sau certificat de origine şi productivitate;

•  pregătire profesională în domeniu dovedită prin copie a diplomei de studii ori certificat de formare sau declaraţie pe propria răspundere care să menţioneze că beneficiarul proiectului şi/sau responsabilul tehnic de proiect va/vor urma un curs de pregătire profesională, până la finalizarea proiectului, înaintea ultimei plăţi a ajutorului;

•  după caz, avizul sanitar veterinar şi/sau fitosanitar şi/sau sanitar eliberat de instituţiile abilitate care să ateste că investiţia este în conformitate cu normele de igienă şi bunăstare a animalelor ale Uniunii Europene;

•  după caz, documente justificative pentru desfacerea a 70% din volumul producţiei realizate în cadrul proiectului;

•  pentru potenţialii beneficiari cu vărsata sub 40 de ani, o copie legalizată după certificatul de naştere;

•  potenţialii beneficiari cu proiecte amplasate în satele cu un grad de afectare între 10% şi 30% vor depune un document emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă*) de la nivel de comună, care atestă că potenţialul beneficiar a suferit pagube ca urmare a inundaţiilor produse în perioada aprilie-septembrie 2005 şi va realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76.

14.  CONDIŢII DE FINANŢARE

•  Beneficiarul poate solicita sprijin financiar pentru un nou proiect după finalizarea completă a proiectului anterior.

•   Beneficiarul va colabora şi va prezenta orice informaţie solicitată de structurile autorizate să controleze şi să auditeze implementarea proiectului.

•   Suportul acordat va fi recuperat dacă obiectivele finanţate nu sunt utilizate conform scopului declarat sau dacă obiectivele respective au fost vândute sau închiriate pe o perioadă de 5 ani de la încheierea proiectului (data ultimei tranşe).

•  In cazul în care costul unui serviciu sau unui bun depăşeşte valorea unitară totală de 10.000 euro, beneficiarul trebuie să prezinte oferte de la cel puţin trei furnizori.

15.  AUTORITATEA DE IMPLEMENTARE

•   Agenţia SAPARD care reprezintă în România autoritatea de implementare

•  Serviciile tehnice delegate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale.

*) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

ANEXA Nr. 1 la fişa tehnică pentru măsura 3.1

Principalele tipuri de ferme, pe dimensiuni, recomandate pentru sectorul vegetal

Beneficiari

Tipuri de ferme

Dimensiunea fermei (ha)

Producători agricoli individuali

CEREALE ŞI PLANTE TEHNICE

Zona de câmpie

10-50

Zona de deal

5-30

Zona de munte

5-15

LEGUMICOLE

1-20

POMICOLE

5-30

VITICOLE

5-25

SERE

0,2-1,5

Asociaţii familiale

CEREALE ŞI PLANTE TEHNICE

Zona de câmpie

50-200

Zona de deal

30-150

LEGUMICOLE

4-40

POMICOLE

25-60

VITICOLE

25-50

SERE

1,5-3

Asociaţii agricole, societăţi agricole, societăţi comerciale din sectorul privat

CEREALE ŞI PLANTE TEHNICE

Zona de câmpie

200-1.000

Zona de deal

150-500

LEGUMICOLE

10-110

POMICOLE

80-150

VITICOLE

50-250

SERE

10-20

ANEXA Nr. 2 la fisa tehnică pentru măsura 3.1

Principalele tipuri de ferme, pe dimensiuni, recomandate pentru sectorul animal

Beneficiari

Tipuri de ferme

Dimensiunile fermei (capete)

Producători agricoli individuali

- Ferme de vaci de lapte/bivoliţe (pentru zona montană)

12-25 (6-10)

- Ferme de taurine la îngrăşat (pentru zona montană)

50-100 (25-50)

- Ferme de oi sau capre

150-300

- Ferme de miei/berbecuţi la îngrăşat sau oi reformă pentru recondiţionare

300-1.000

- Ferme pentru scroafe matcă şi categoriile aferente în circuit închis

30-50

- Ferme pentru porci la îngrăşat în circuit închis

200-1.000

- Ferme pentru găini ouătoare

1.000-2.000

- Ferme pentru pui broiler

5.000-15.000

Asociaţii familiale

- Ferme de vaci de lapte/bivoliţe (pentru zona montană)

25-50 (20-40)

- Ferme de taurine la îngrăşat (pentru zona montană)

100-200 (50-100)

- Ferme de oi sau capre

300-500

- Ferme de miei/berbecuţi la îngrăşat sau oi reformă pentru recondiţionare

500-1.500

- Ferme pentru scroafe matcă şi categoriile aferente în circuit închis

50-100

- Ferme pentru porci la îngrăşat în circuit închis

1.000-3.000

- Ferme pentru găini ouătoare

2.000-10.000

- Ferme pentru pui broiler

15.000-30.000

Asociaţii agricole, societăţi agricole, societăţi comerciale din sectorul privat

- Ferme de vaci de lapte/bivoliţe

50-150

- Ferme de taurine la îngrăşat

200-500

- Ferme de oi sau capre

500-1.500

- Ferme de miei/berbecuţi la îngrăşat sau oi reformă pentru recondiţionare

1.500-7.500

- Ferme pentru scroafe matcă şi categoriile aferente în circuit închis

100-200

- Ferme pentru porci la îngrăşat în circuit închis

3.000-10.000

- Ferme pentru găini ouătoare

10.000-20.000

- Ferme pentru pui broiler

30.000-60.000

ANEXA Nr. 3 la fişa tehnică pentru măsura 3.1

Zonarea amplasării principalelor investiţii în ferme

A) Mecanizare, modernizări şi/sau construcţii noi în ferme vegetale

Cultura cerealelor:

a)   cu potenţial ridicat: Timiş, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Teleorman, Olt, Arad, Brăila, Dolj, Buzău, Mureş, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, municipiul Bucureşti;

b)   cu potenţial mediu: Botoşani, Satu Mare, Bihor, Tulcea, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vaslui, Cluj, Argeş, Prahova, Alba, Vâlcea, Covasna, Dâmboviţa, laşi, Mehedinţi, Sălaj;

c)    cu potenţial scăzut: Caraş-Severin, Suceava, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Sibiu, Braşov, Maramureş, Harghita.

Plante tehnice - floarea-soarelui:

a)   cu potenţial ridicat: Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Călăraşi, Buzău, Tulcea, Teleorman, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Olt, municipiul Bucureşti;

b)  cu potenţial mediu: Satu Mare, Vaslui, Dolj, Botoşani, laşi, Bihor, Vrancea, Arad, Prahova, Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Mehedinţi, Neamţ, Timiş, Vaslui;

c) cu potenţial scăzut: Sălaj, Cluj, Bacău, Suceava, Maramureş, Mureş, Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Covasna, Gorj, Sibiu, Hunedoara, Vâlcea.

Soia:

a)   cu potenţial ridicat: Brăila, Călăraşi, Galaţi, Timiş, Arad, laşi, Ialomiţa, Giurgiu, Ilfov, Olt, Teleorman, municipiul Bucureşti;

b)  cu potenţial mediu: Dolj, Botoşani, Constanţa, Neamţ, Argeş, Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Mehedinţi, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Vaslui, Vrancea;

c)   cu potenţial scăzut: Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea.

In pentru ulei:

a) cu potenţial ridicat: laşi, Bacău, Vaslui, Tulcea, Constanţa, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, municipiul Bucureşti;

b)  cu potenţial mediu: Botoşani, Brăila, Buzău, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Vrancea;

c)   cu potenţial scăzut: Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava.

 pentru fibră:

a)   cu potenţial ridicat: Satu Mare, Suceava, Neamţ, Bacău, Buzău, Braşov, Sălaj, Ialomiţa, Ilfov, Olt, municipiul Bucureşti;

b)   cu potenţial mediu: Alba, Arad, Argeş, Botoşani, Brăila, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Covasna, Harghita, laşi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea;

c)   cu potenţial scăzut: Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Gorj, Tulcea, Vâlcea.

Sfeclă de zahăr:

a)   cu potenţial ridicat: Suceava, Botoşani, Satu Mare, Neamţ, laşi, Galaţi, Covasna, Arad, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, municipiul Bucureşti;

b)   cu potenţial mediu: Bihor, Braşov, Vaslui, Bacău, Alba, Brăila, Cluj, Constanţa, Ialomiţa, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vrancea;

c)   cu potenţial scăzut: Harghita, Hunedoara, Prahova, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Gorj, Maramureş.

Legumicultura:

a)   cu potenţial ridicat: Galaţi, Olt, Arad, Dolj, Brăila, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, municipiul Bucureşti;

b)   cu potenial mediu: Botoşani, Vrancea, Satu Mare, Neamţ, Gorj, Bihor, Constanţa, Alba, Argeş, Bacău, Cluj, Dâmboviţa, laşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui;

c)  cu potenţial scăzut: Hunedoara, Sălaj, Caraş-Severin, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Covasna, Harghita, Braşov, Vâlcea.

Cartofi:

a)   cu potenţial ridicat: Suceava, Covasna, Maramureş, Braşov, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Cluj, Hunedoara, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Olt, municipiul Bucureşti;

b)    cu potenţial mediu: Botoşani, Bihor, Timiş, Dâmboviţa, Bacău, Alba, Caraş-Severin, Sălaj, Sibiu, Satu Mare, Arad, Brăila, Buzău, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Vrancea;

c)   cu potenţial scăzut: Argeş, Vâlcea, Prahova, Constanţa, Gorj, Tulcea, Vaslui, Mehedinţi, laşi.

Pomicultură:

a)   cu potenţial ridicat: Dâmboviţa, Vâlcea, laşi, Sălaj, Timiş, Constanţa, Neamţ, Vrancea, Vaslui;

b)   cu potenţial mediu: Bistriţa-Năsăud, Bacău, Mureş, Bihor, Hunedoara, Satu Mare, Prahova, Gorj, Suceava, Arad, Buzău, Olt, Argeş, Botoşani, Bacău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Sibiu, Teleorman, Tulcea, municipiul Bucureşti;

c)  cu potenţial scăzut: Harghita, Braşov.

Viticultură:

a)   cu potenţial ridicat: Vrancea, Galaţi, Constanţa, Buzău, Vaslui, Prahova, laşi, Tulcea, Dolj, Alba, Mehedinţi;

b)   cu potenţial mediu: Bacău, Olt, Arad, Timiş, Bihor, Mureş, Argeş, Brăila, Sălaj, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, municipiul Bucureşti;

c)   cu potenţial scăzut: Caraş-Severin, Satu Mare, Neamţ, Cluj, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Hunedoara, Braşov, Covasna, Harghita, Maramureş, Sibiu, Suceava, Vâlcea.

Tutun:

a)   cu potenţial ridicat: Ilfov, Giurgiu, Olt, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, municipiul Bucureşti;

b)   cu potenţial mediu: Arad, Argeş, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, laşi, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea;

c)   cu potenţial scăzut: Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea.

Orez:

a) cu potenţial ridicat (în lunca Dunării): Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj.

B) Achiziţii de animale, modernizări şi/sau construcţii noi de grajduri şi ferme

Bovine:

a)   cu potenţial ridicat: Suceava, laşi, Argeş, Bacău, Maramureş, Bihor, Botoşani, Neamţ, Cluj, Buzău, Arad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Vrancea, municipiul Bucureşti;

b)  cu potenţial mediu: Hunedoara, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov, Harghita, Caraş-Severin, Sibiu, Mehedinţi, Gorj, Tulcea, Vâlcea, Vaslui.

Porcine:

a)   cu potenţial ridicat: Timiş, Cluj, Arad, Bihor, Mureş, Bacău, Satu Mare, Teleorman, Brăila, Călăraşi, Vâlcea, Ilfov, Dolj, Gorj, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Vrancea, municipiul Bucureşti;

b)  cu potenţial mediu: Argeş, laşi, Maramureş, Braşov, Alba, Caraş-Severin, Harghita, Mehedinţi, Sibiu, Tulcea, Vaslui;

c)  cu potenţial scăzut: Bistriţa-Năsăud, Hunedoara.

Ovine şi caprine:

a) cu potenţial ridicat: toate judeţele.

Păsări:

a)    cu potenţial ridicat: Bacău, Teleorman, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Olt, Buzău, Galaţi, Constanţa, Călăraşi, Botoşani, Alba, laşi, Bihor, Arad, Brăila, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Timiş, municipiul Bucureşti;

b)   cu potenţial mediu: Prahova, Braşov, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Argeş, Hunedoara, Vrancea, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Vaslui.

ANEXA Nr. 4 la fişa tehnică pentru măsura 3.1

Situaţia suprafeţelor de sere în 1999

Judeţ

Suprafaţa

de sere

construită

- ha -

Suprafaţa de sere în exploatare

TOTAL - ha -

din care: sistem încălzit

- ha -

Alba

8

3

3

Arad

119

89

10

Argeş

32

2

2

Bacău

36

28

6

Bihor

104

90

50

Bistriţa-Năsăud

4

-

-

Botoşani

4

-

-

Braşov

96

83

71

Brăila

46

46

46

Buzău

12

-

-

Caraş-Severin

11

-

-

Călăraşi

15

-

-

Cluj

33

33

33

Constanţa

57

57

20

Covasna

3

3

3

Dâmboviţa

34

16

8

Dolj

220

113

-

Galaţi

42

42

8

Giurgiu

5

4

-

Harghita

15

-

-

Hunedoara

14

13

-

Judeţ

Suprafaţa

de sere

construită

- ha -

Suprafaţa de sere în exploatare

TOTAL - ha -

din care: sistem încălzit

- ha -

Ialomiţa

4

-

-

laşi

44

32

-

Maramureş

8

-

-

Mehedinţi

9

-

-

Mureş

39

39

24

Neamţ

30

12

4

Olt

20

-

-

Prahova

207

105

-

Satu Mare

10

2

-

Sălaj

3

3

-

Sibiu

51

1

-

Suceava

15

6

3

Teleorman

22

-

-

Timiş

45

9

2

Tulcea

8

-

-

Vaslui

15

7

3

Vâlcea

6

1

-

Vrancea

9

4

-

Ilfov

23

20

5

Municipiul Bucureşti

222

122

122

TOTAL

1.656

957

373

ANEXA Nr. 5 la fisa tehnică pentru măsura 3.1

Repartizarea zonelor tradiţionale ale podgoriilor

1.  Regiunea de nord-est

Cotnari, laşi, Huşi, Răcăciuni

2.  Regiunea de sud-est

Nicoreşti, Panciu, Odobeşti, Coteşti, Dealurile Buzăului, Dealurile Bujorului, Ostrov, Murfatlar, Istria, Babadag, Sarica Niculiţel

3.  Regiunea de sud a Munteniei

Dealu Mare, Pietroasa, Valea Călugărească, Ştefăneşti

4.  Regiunea de sud-vest a Olteniei

Sâmbureşti, Drăgăşani, Segarcea, Sadova Corabia, Dealurile Craiovei, Calafat

5.  Regiunea de vest

Buziaş, Dealurile Tirolului, Moldova Nouă, Teremia, Miniş Măderat, Recaş, Şilagiu

6.  Regiunea de nord-vest

Diosig, Valea lui Mihai, Silvana, Lechinţa

7.  Regiunea centrală

Târnave, Alba, Sebeş, Apold, Aiud

ANEXA Nr. 6 la fişa tehnică pentru măsura 3.1

Cele mai bune soiuri de viţă-de-vie cultivate

Ozana

Muscadelle 1 Is

Aromat de Iaşi

Mustoasă de Măderat 79 Mn

Oporto

Novac

Pinot gris 13 Mf

Pandur

Pinot gris 34 Bl

Raluca

Pinot noir

Roşioara 8 Tb

Pinot noir 5 IV

Sangiovese (selecţii)

Alb aromat

Sauvignon gros 9 Bl

Busuioacă de Bohotin

Sauvignon petit 62 Dg

Donaris

Selena

Ezerfurtu (selecţii)

Şarbă

Fetească albă

Traminer roz 60 Bl

Fetească neagră

Unirea

Muscat Ottonel

Zghihara

Muscat Ottonel 12 Bl

Astra

Negru de Drăgăşani

Balada

Neuburger 10 Bl

Cabernet Sauvignon 4 Is

Neurburger

Cabernet Sauvignon 7 Dg

Tămâioasă românească

Cabernet Sauvignon 33 VI

Tămâioasă românească 5 t

Codana

Tămâioasă românească 36 Pt

Fetească regală

Tămâioasă românească 104 Dg

Fetească regală 21 Bl

Zweigelt (selecţii)

Frâncuşa Furmint

Aligote

Furmint de Miniş

Arcaş

Galbenă de Odobeşti 33 Od

Blasius

Galbenă de Odobeşti 50 Od

Burgund Mare

Iordana

Chardonay

Negru aromat

Columna

Plavaie 16 Od

Crâmpoşie selecţionată

Riesling italian

Creata

Rieslilng italian 3 Bl

Cristina

Riesling de Rin

Grasă de Cotnari

Rikatiteli (selecţii)

Grasă de Cotnari 4 Pt

Roz de Miniş

Grasă de Cotnari 45 Pt

Saint Emilion

Haiduc

Steinschiller

Mamaia

Amurg

Majarca

Băbească gri

Merlot

Băbească neagră 94 Pt

Merlot 8 VI

Cadarcă 123 Mn

Merolt 17 Od

Mioriţa

ANEXA Nr. 4 (Anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

FIŞA   TEHNICĂ

pentru măsura 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative"

1. MOTIVAŢIE

-   Dezvoltarea durabilă se bazează pe introducerea unor sisteme economice integrate noi ce trebuie să se implementeze în zonele rurale.

-   Dezvoltarea economică şi socială se bazează şi pe crearea unor activităţi de producţie şi servicii alternative secundare (altele decât activitatea principală) care vor contribui la:

•  înlăturarea proceselor şi fenomenelor cauzate de restructurarea sistemelor socioeconomice;

•  stoparea depopulării spaţiului rural;

•  îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.

-   Diversificarea activităţilor economice va determina pluriactivitate, noi locuri de muncă, venituri suplimentare nonagricole şi o mai mare implicare a tinerilor şi femeilor.

-  Necesitatea înfiinţării şi/sau extinderii serviciilor pentru populaţie şi pentru producţia agricolă, utilizând eficient resursele umane, materiale şi financiare locale

-   Potenţialul turistic deosebit, datorat condiţilor variate de climă şi relief, poate permite crearea de noi locuri de muncă şi deci venituri suplimentare.

-   Valorificarea potenţialului piscicol al României prin dezvoltarea acvaculturii

-  Valorificarea şi dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale (artizanatului)

-   In mediul rural există premise de activare a unor numeroase ocupaţii tradiţionale, care la rândul lor pot contribui la îmbunătăţirea veniturilor fermierilor, piscicultorilor şi proprietarilor de păduri (apicultură, sericicultură, cultivarea ciupercilor).

-   Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, iar în România un potenţial considerabil de dezvoltare. Suprafeţele cultivate după modelul de producţie ecologic au crescut considerabil în ultimii ani, astfel în anul 2004 această suprafaţă a ajuns la 75.500 ha, fiind de 4,3 ori mai mare decât cea din anul 2000. La acest potenţial se adaugă şi pajiştile naturale din spaţiul montan, situate la peste 800 m altitudine, care ocupă o suprafaţă de circa 1.562 mii ha, reprezentând 32% din suprafaţa totală a pajiştilor. Acestea sunt utilizate în principal pentru păşunat sau sunt cosite.

-  In anul 2004, efectivul de animale din zona montană era de 719,3 mii bovine, 17,5 mii bubaline, 1.860,3 mii ovine, 130,4 mii caprine, 821,6 porcine şi 138,2 mii familii de albine (date operative MAPDR, ANZM. Din suprafaţa totală a ţării zona montană reprezintă 1/3. In această zonă agricultura ecologică are potenţialul cel mai ridicat (suprafeţe întinse cu sol fertil şi nepoluat).

-  In zonele muntoase din România, datorită faptului că mecanizarea modernă nu a putut fi aplicată la cultura pământului şi a faptului că în perioada 1950 - 1990 gospodăriile agricole colective nu au putut fi organizate, sistemele agricole tradiţionale au rămas neschimbate. Ca rezultat, această parte a ţării este păstrătoarea patrimoniului cultural, având o mare importanţă în conservarea naturii, peisajului, culturii şi meseriilor tradiţionale şi a proceselor de producţie tradiţionale legate de ferme. Una dintre cele mai reprezentative activităţi practicate în aceste regiuni este creşterea  oilor.   De  asemenea,  tradiţional  se  produc brânzeturi din lapte de vacă şi brânzeturi mixte în diverse regiuni. Producţia acestor brânzeturi se realizează cu unelte specifice, cu precădere din lemn, utilizând diferite metode de închegare, presare, maturare, păstrare şi în unele cazuri folosind adaosuri naturale de plante specifice zonei.

- In prezent se realizează produse după reţete tradiţionale în toate regiunile ţării. Cantităţile realizate sunt mici, cu posibilităţi limitate de comercializare. Sprijinirea procesării acestora va contribui la o mai bună reprezentare a acestor produse, o mai bună valorificare a resurselor locale şi la organizarea pieţei destinate consumatorilor autohtoni.

In anul 2005, în România au avut loc cele mai severe inundaţii din ultimii 20 de ani, care au afectat toate judeţele, Perioadele în care s-au produs acestea au fost 10-30 aprilie, 1-31 mai, 1-7 iunie, 11-17 iunie, 14-25 august, 19-25 septembrie 2005 şi trebuie subliniat faptul că au existat numeroase cazuri de localităţi afectate de inundaţii de mai multe ori.

Estimarea pagubelor datorate inundaţiilor produse în perioada aprilie -septembrie 2005 se situează la 5.975 milioane lei (1,6 miliarde euro), reprezentând aproximativ 3,4% din PIB (nivel 2003).

Pentru a sprijini activitatea economică din zonele rurale inundate şi pentru a asigura cadrul legal necesar aplicării prevederilor art. 16 secţiunea A din MAFA, autorităţile române au decis ca lista localităţilor (satele) afectate de inundaţii în perioada aprilie-septembrie 2005 şi gradul lor de afectare să fie aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.512/2005.

Pentru determinarea gradului fizic de afectare a fost întocmită o fişă de evaluare pentru fiecare localitate (sat) şi modalitatea de calcul, luându-se în considerare următoarele elemente: locuinţe (15 puncte), anexe gospodăreşti (10 puncte), infrastructură rurală (35 puncte), suprafaţă agricolă şi forestieră (20 puncte), obiective socioeconomice (10 puncte), infrastructură forestieră şi de protecţie împotriva inundaţiilor (10 puncte).

Datele existente au arătat că au fost afectate 3.755 sate din 1.277 comune acoperind toate judeţele ţării, cu gradul de afectare după cum urmează:

Gradul de afectare

%

5%-10%

27,1

10%-30%

29,6

mai mare de 30%

3,1

Pentru a explica datele din tabelul de mai sus şi ca rezultat al analizei fişelor de evaluare pentru fiecare localitate se constată că în cazul unui grad de afectare de peste 30% au fost înregistrate pagube semnificative la toate elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, cu influenţe substanţiale negative asupra desfăşurării activităţii economice şi nivelului de trai al locuitorilor din zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 10 şi 30%, au fost înregistrate pagube semnificative doar la o parte din elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, dar care  influenţează  negativ desfăşurarea  activităţii economice  şi  nivelul  de trai  al  locuitorilor din  zona respectivă.

In situaţia unui grad de afectare cuprins între 5 şi 10%, au fost înregistrate pagube doar la o parte din elementele stabilite în calcularea gradului de afectare, în special infrastructură rurală.

•   Prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a), secţiunea A din MAFA se vor aplica pentru toţi potenţialii beneficiari ai măsurii, care îşi desfăşoară activitatea în satele cu grad de afectare mai mare de 30% şi vor realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 77.

•   Prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a), secţiunea A din MAFA se vor vor aplica pentru toţi potenţialii beneficiari care îşi desfăşoară activitatea în satele cu grad de afectare cuprins între 10 şi 30% şi care prezintă un document prin care atestă că au suferit pagube, document emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă*), la nivel de comună. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă atestă că potenţialul beneficiar a suferit pagube ca urmare a inundaţiilor produse în perioada aprilie-septembrie 2005 şi va realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76.

2. OBIECTIVE

Obiective generale

-   Sprijinirea creării şi/sau menţinerii de locuri de muncă şi generării de venituri alternative prin diversificarea activităţilor rurale legate de agricultură şi silvicultură prin turism rural, alte tipuri de activităţi turistice în spaţiul rural, acvacultura, meşteşuguri tradiţionale, sericicultură, apicultură, procesarea fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi, melcilor şi broaştelor şi a plantelor medicinale şi aromatice şi, de asemenea, sprijinirea şi dezvoltarea activităţilor de procesare a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate, realizate în cadrul fermelor.

Obiective specifice

-   Diversificarea activităţilor agricole şi forestiere şi a celor strâns legate de agricultură, care să asigure activităţi multiple.

-  O mai bună valorificare a potenţialului existent pentru producerea la nivelul fermei a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate, menţinerea şi continuarea acestor activităţi specifice cu rol multifuncţional.

Obiective operaţionale

•  Susţinerea activităţilor agricole în mediul rural prin realizarea de servicii specifice.

•   Susţinerea activităţilor specifice turismului rural, silvoturismului şi ecoturismului

-   Menţinerea şi dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale (artizanale)

-  Creşterea veniturilor alternative şi a oportunităţilor de angajare pentru tinerii şi femeile din mediul rural

-  Dezvoltarea acvaculturii

-  Dezvoltarea apiculturii, sericiculturii, cultivării ciupercilor, procesării fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi, melcilor şi broaştelor şi a plantelor medicinale şi aromatice

-   Dezvoltarea unui sistem integrat de producţie şi procesare a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate de origine vegetală şi animală

-   Susţinerea proiectelor iniţiate de tineri şi de femei pentru toate activităţile menţionate mai sus.

3.  CORELAREA CU ALTE MĂSURI

In scopul realizării dezvoltării rurale integrate, această măsură va fi corelată cu măsurile:

-   investiţii în exploataţii agricole;

-   metode agricole de producţie destinate să protejeze mediul şi să menţină peisajul rural;

-  dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale;

-  silvicultura;

-  îmbunătăţirea pregătirii profesionale;

-   prelucrarea şi marketingul produselor agricole şi piscicole;

-  controlul sanitar veterinar;

-  asistenţa tehnică.

4. CÂMPUL DE ACŢIUNE AL MĂSURII

Servicii agricole - Cercuri de maşini agricole

Organizaţii nonprofit intitulate „Cercuri de maşini agricole", înfiinţate pe bază de voluntariat în scopul protejării agricultorilor individuali pentru evitarea investiţiilor neeconomice şi pentru utilizarea raţională a maşinilor agricole de către membri, constând în:

•  achiziţionarea de maşini şi echipamente agricole;

•  construcţia sau modernizarea de centre de reparaţii, remize şi spaţii de întreţinere pentru maşinile şi echipamentele agricole.

Turism rural

Sprijin acordat pentru turism în spaţiul rural, privind:

-   construirea şi modernizarea de pensiuni turistice rurale;

-   creşterea investiţiilor şi a dezvoltării serviciilor în domeniul agrementului în aer liber (zone de campare, baze sportive şi de recreere, echitaţie, ciclism montan şi altele asemenea).

Alte tipuri de activităţi de turism în spaţiul rural

Sprijinul financiar va fi acordat pentru:

-  turism montan, turism pentru pescuit, turism ecvestru, cicloturism;

-   crearea de ferme pentru creşterea vânatului în semilibertate în vederea repopulării, pentru parcuri de vânătoare şi alte forme de activitate din domeniu, cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului şi a normelor de igienă privind mediul de viaţă al populaţiei.

Activităţi meşteşugăreşti

Revitalizarea meşteşugurilor, crearea sau extinderea unor unităţi meşteşugăreşti, cum ar fi ateliere de prelucrarea lemnului, de confecţionat obiecte artizanale, de confecţionat ceramică, de croitorie, broderie, tricotaje, fierărie, de prelucrare a pieilor, papurei şi răchitei, de instrumente muzicale

Acvacultura

Sprijin pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de acvacultura:

-  construcţia sau modernizarea de ferme piscicole;

-   investiţii pentru crearea sau modernizarea fermelor piscicole, mecanizarea furajării, recoltării mecanizate, depozitării, prelucrării şi marketingului la nivelul fermei piscicole.

*) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

Alte activităţi: sericicultură, apilcultură, cultivarea şi procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi şi a plantelor medicinale şi aromatice, melcilor şi broaşte/or:

Sprijin financiar pentru dezvoltarea:

a)  sericiculturii:

-  plantarea de duzi;

-  înfiinţarea şi/sau modernizarea fermelor de creştere a viermilor de mătase şi a unităţilor de depozitare şi prelucrare;

b)  apiculturii:

-  înfiinţarea şi/sau modernizarea fermelor apicole, precum şi a unităţilor de depozitare şi procesare;

c)  cultivarea şi procesarea ciupercilor;

-  achiziţionarea de material biologic numai pentru înfiinţarea culturii;

-  investiţii noi şi/sau modernizarea ciupercăriilor, inclusiv a unităţilor pentru depozitare/refrigerare şi procesare;

d)    investiţii noi şi/sau modernizarea colectării, depozitării/refrigerării, procesării şi marketingului fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi la nivelul fermei;

e)   investiţii noi şi/sau modenizarea colectării, depozitării şi procesării plantelor medicinale şi aromatice;

f)  melci şi broaşte:

-  noi investiţii şi/sau modernizarea fermelor de melci şi broaşte, precum şi a unităţilor de depozitare/refrigerare şi procesare.

Procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate

-   Investiţii noi pentru clădiri, maşini şi echipamente şi/sau modernizarea unor spaţii existente pentru depozitare, sortare, condiţionare, refrigerare, congelare, procesare, ambalare şi marketing

-   Investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii şi igienei produselor

-   Investiţii pentru protecţia mediului.

5. CRITERII DE ELIGIBILITATE

Generale

•  Proiectul va fi amplasat în spaţiul rural, definit conform legislaţiei naţionale în vigoare.

•    Proiectul trebuie să demonstreze viabilitatea economico-financiară*).

•   Investiţiile referitoare la procesare trebuie să fie în conformitate cu standardele UE.

•  Existenţa cofinanţării trebuie certificată.

•  Nu va fi eligibil solicitantul care are pierderi financiare şi datorii fiscale, obligaţii restante faţă de bugetul asigurărilor sociale, faţă de bugetul de stat şi bănci (altele decât cele pentru care este respectat graficul de rambursare), conform ultimelor declaraţii fiscale sau altor declaraţii emise de către autorităţile fiscale.

•  Beneficiarii (persoane fizice şi/sau responsabilii tehnici) trebuie să dovedească pregătire profesională în raport cu proiectul pe care doresc să îl iniţieze, printr-un document eliberat de autorităţile competente, care să certifice faptul că beneficiarul are cunoştinţe profesionale în domeniu: diplomă sau certificat de formare ori declaraţie pe propria răspundere că responsabilul tehnic al proiectului va urma un curs de pregătire profesională până la finalizarea proiectului, înaintea ultimei plăţi a ajutorului.

•   Pentru proiectele de turism rural şi alte tipuri de turism din spaţiul rural, meşteşuguri tradiţionale şi cercuri de maşini, proiectul trebuie să aibă acces la infrastructura de bază (drumuri rurale, alimentare cu apă, electricitate).

•   Pentru proiectele de procesare, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate, cel puţin 50% din materia primă provine din producţia proprie.

•  In satele cu un grad de afectare mai mare de 30% (cap. VIII din PNADR, anexa nr. 77, vor fi aplicate prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a), fiind eligibile următoarele tipuri de investiţii:

•   modernizare şi investiţii noi pentru toţi beneficiarii acestei măsuri:

•  în satele cu grad de afectare cuprins între 10% şi 30% (cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76, vor fi aplicate prevederile art. 16 paragraful 1 şi 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA, fiind egligibile următoarele tipuri de investiţii:

- modernizare şi investiţii noi pentru toţi beneficiarii acestei măsuri care depun un document ce atestă că au suferit pagube în urma inundaţiilor.

Documentul va fi emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă**) la nivel de comună. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă demonstrează că potenţialul beneficiar a suferit pagube în urma inundaţiilor din perioada aprilie - septembrie 2005.

*) Prin viabilitatea economică se înţelege obţinerea de performanţe financiare eficiente şi abilitatea de a opera fără a recurge la sprijin public în activitatea sa operaţională.

Beneficiarul trebuie să demonstreze că îşi poate plăti obligaţiile şi datoriile în mod regulat, fără să supună la niciun risc desfăşurarea normală a activităţii agentului economic, şi că generează un venit net semnificativ (nu mai puţin de 5%).

**) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

Specifice

Servicii agricole - Cercuri de maşini agricole

•  Proiectul trebuie să conţină statutul de funcţionare al organizaţiei nonprofit „Cercuri de maşini agricole".

•   Proiectele trebuie să demonstreze necesitatea şi oportunitatea implementării lor.

Turism rural

•     Aviz de specialitate eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) pentru modernizare sau construcţie, după caz

•  Angajamentul pe propria răspundere a beneficiarului că va introduce obiectivul în circuitul turistic, în cadrul unei agenţii de turism licenţiate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului

•  Prezentarea unei strategii de marketing pentru turism pentru proiectul pe care beneficiarul doreşte să-l promoveze, conform modelului prezentat în Ghidul solicitantului.

•  Capacităţile de cazare prevăzute a fi respectate de către pensiunile turistice se vor încadra în criteriile de clasificare pevăzute în anexa nr. 1.5 la Normele de clasificare a structurilor de primire turistice, respectiv vor avea minimum 4 camere (8 locuri) şi până la 10 camere (20 locuri).

•   Pentru investiţii noi şi pentru modernizări, nivelul de confort şi calitatea serviciilor prestate trebuie să fie echivalente cu minimum 3 flori.

•  Proiectele care au ca scop crearea de capacităţi noi trebuie să se încadreze în prevederile Planului general de urbanism şi Planului de urbanism zonal.

•   Pentru modernizarea pensiunilor turistice rurale este necesar certificatul de clasificare eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pentru pensiunea respectivă.

Alte tipuri de activităţi de turism în spaţiul rural turism montan, turism pentru pescuit, turism ecvestru, cicloturism

•     Aviz de specialitate eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pentru modernizarea/construcţia obiectivului, după caz, pentru structuri turistice de recepţie

•  Angajamentul pe propria răspundere a beneficiarului că el/ea va introduce obiectivul în circuitul turistic, în cadrul unei agenţii de turism licenţiate de Ministerul Transporturilor, Construcţilor şi Turismului

•  Prezentarea unei strategii de marketing pentru turism pentru proiectul pe care beneficiarul doreşte să-l promoveze, conform modelului prezentat în Ghidul aplicantului

•  Pentru investiţii noi şi modernizări, nivelul de confort şi calitatea serviciilor prestate trebuie să fie echivalente cu minimum 2 flori.

•   Pentru modernizarea obiectivului este necesară existenţa unui certificat de clasificare eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Pentru parcurile de vânătoare:

•  Beneficiarul trebuie să fie deţinătorul legal al terenului.

Activităţi meşteşugăreşti

•    Proiectul trebuie să demonstreze valorificarea resurselor locale (in, cânepă, stuf, papură, lână, lemn etc).

Acvacultura

•  Existenţa autorizaţiei de acvacultura

•  Pentru fermele piscicole, sunt eligibile proiectele care prevăd o producţie minimă de 500 kg/ha/an.

•  Pre/Contract de achiziţie material biologic pentru prima populare

Alte activităţi: sericicultură, apicultură, cultivarea şi procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi şi a plantelor medicinale şi aromatice, melcilor şi broaştelor

Solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de a putea folosi minimum 10 grame ouă de viermi de mătase.

•  Achiziţie de minimum 20 stupi/familii de albine

•   Ciupercăria trebuie să aibă minimum 30 m2 de cultură.

Melci şi broaşte

•  Existenţa unei tehnologii specifice de creştere

•  Existenţa unui pre/contract pentru 30% din produsele obţinute.

Procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate

•  Dimensiunea proiectului trebuie să fie în funcţie de tehnologia specifică aplicată şi trebuie să asigure viabilitatea economico-financiară a investiţiei, dar nu poate să depăşească:

-   12.000 hl/an materie primă procesată pentru lapte şi produse lactate;

-   250 t/an materie primă procesată pentru carne şi produse din carne;

-   100 t/an materie primă procesată pentru legume şi fructe;

-  500 t struguri (numai viţă-de-vie nobilă)/campanie de recoltare, pentru vin;

- 100 t/an materie primă procesată pentru peşte şi produse din peşte.

•   Pentru obţinerea de produse ecologice întreaga materie primă procesată trebuie să fie certificată ca produs ecologic.

•  Vor fi finanţate numai proiecte pentru procesarea produselor ecologice certificate pentru care producătorul este înregistrat în Registrul unic al operatorilor din agricultura ecologică şi are un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare atestat. (Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 527/2003 pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 29 august 2003).

•   Pentru obţinerea de produse tradiţionale, materia primă procesată trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de legislaţia Uniunii Europene şi produsul final trebuie să fie atestat ca produs tradiţional.

•  Vor fi finanţate numai proiecte pentru procesarea produselor tradiţionale atestate, cuprinse în Lista produselor tradiţionale aprobată anual prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, aşa cum este prevăzut în art. 8 din Norma privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 690/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 14 octombrie 2004.

Investiţiile eligibile sunt:

Generale:

•  toate investiţiile prevăzute la paragraful 4 „Câmpul de acţiune al măsurii"

Pot fi cheltuieli eligibile:

a)  construirea de noi clădiri şi instalaţii şi modernizarea celor existente;

b)   utilaje şi echipamente noi, softuri pentru computer, inclusiv costurile de instalare şi montaj bazate pe contracte cu terţe părţi;

c)  acea parte a costurilor reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate, achiziţionarea de licenţe şi patente pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului, direct legate de măsură, care nu depăşesc 12% din costul total eligibil al proiectului, exceptând cazurile când nu sunt prevăzute construcţii când nu depăşesc 5%;

d)  achiziţii de mijloace de transport noi, specializate, ca rezultat al identificării lor în studiul de fezabilitate/memoriul justificativ.

Investiţiile în diversificare trebuie să respecte prevederile art. 64 paragraful 4 subpragraful b) din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o altă parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993, cu modificările şi completările ulterioare.

Numai cheltuielile plătite de către Agenţia SAPARD de la data acreditării Agenţiei pentru această măsură sau data (datele) specificată/specificate) în această privinţă vor fi eligibile pentru sprijinul comunitar.

Pentru ca proiectul să fie eligibil pentru sprijinul comunitar, toate serviciile, echipamentele şi achiziţiile trebuie să fie originare din Comunitatea Europeană sau din ţările menţionate la art. 4 secţiunea B din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare.

Specifice

Servicii agricole - cercuri de maşini agricole

•  Achiziţionarea de echipamente şi maşini agricole

•  Construcţia şi modernizarea clădirilor operaţionale

Dotarea clădirilor pentru propriile maşini şi echipamente (hangare şi adăposturi), atelierelor de reparaţii pentru depozitarea inputurilor pentru maşinile agricole (uleiuri, unsori, piese de schimb etc.)

Turism rural

•  Construcţia, modernizarea şi dotarea pensiunilor rurale

•  Construcţia şi modernizarea spaţiilor de campare, terenurilor de sport şi distracţie, echitaţie şi alte tipuri de servicii de recreere

Alte tipuri de activităţi turistice în spaţiul rural

•   Construcţia şi modernizarea de cabane turistice, pentru vânătoare şi pescuit, cantoane forestiere, sărării, sate de vacanţă; spaţii de campare înfiinţate în gospodării, spaţii pentru turism piscicol, anexe specifice staţiunilor turistice: platforme, spaţii de parcare, toalete, adăposturi

•  Achiziţia sau modernizarea (înlocuirea motoarelor şi a sistemelor de aer condiţionat) bărcilor fluviale şi pontoanelor echipate şi licenţiate pentru transportul şi cazarea turiştilor (2 sau 3 stele)

•  Construirea şi modernizarea de infrastructură specifică proiectului (poteci turistice, aducţiuni de apă, generatoare de energie şi căldură, pichete de incendiu, observatoare, marcatoare, panouri de ghidare etc.)

Parcurile de vânătoare

•  Construcţia sau modernizarea de ferme de creştere a vânatului în semilibertate, inclusiv achiziţionarea de animale sălbatice în vederea repopulării parcurilor de vânătoare

•   Construcţia de adăposturi, sărării, împrejmuiri, adăpătoare şi spaţii de hrănire etc.

Activităţi meşteşugăreşti

•  Construcţia sau modernizarea şi dotarea atelierelor cum ar fi: procesarea lemnului, obiecte artizanale manuale, olărit, brodat, împletit, pielărie, papură şi răchită, instrumente muzicale

Acvacultura

•  Construcţia sau modernizarea fermelor, spaţiilor şi utilităţilor pentru procesarea şi marketingul peştelui şi altor vieţuitoare acvatice produse în cadrul fermei

•  Achiziţionarea de echipamente şi utilaje pentru fermele piscicole

•  Achiziţionarea de mijloace de transport (echipate cu bazine, spatii de refrigerare, echipamente de oxigenare etc.)

  Achiziţionarea de mici bărci în folosul fermei sau modernizarea lor (înlocuirea motoarelor) şi de pontoane plutitoare

•   Achiziţionarea de material biologic pentru prima populare

Alte activităţi: sericicultură, apicultură, cultivarea şi procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi şi a plantelor medicinale şi aromatice, melcilor şi broaştelor

•  Achiziţionarea de material săditor pentru plantaţiile de duzi şi plantarea lui

•   Achiziţionarea de echipamente pentru creşterea viermilor de mătase, depozitare şi unităţi de procesare

•  Construirea de capacităţi de depozitare, procesare şi ambalare a produselor apicole;

•  Achiziţionarea de mătci selecţionate pentru prima populare

•  Achiziţionarea de stupi/familii de albine

  Achiziţionarea de mijloace de transport specializate pentru albine (remorci)

•   Echipamente pentru analiza calităţii mierii şi a produselor piscicole

•  Construirea şi modernizarea spaţiilor pentru cultivarea ciupercilor (spaţii pentru creştere, procesare şi ambalare)

•  Instalaţii pentru producerea compostului şi achiziţionarea de echipamente necesare pentru fermele de ciuperci

•   Construcţia sau modernizarea şi dotarea spaţiilor pentru colectarea, depozitarea/condiţionarea, procesarea şi marketingul fructelor de pădure, fructelor de arbuşti, plantelor medicinale şi aromatice.

Melci şi broaşte

•  Construcţia sau modernizarea fermelor, spaţiilor şi utilităţilor pentru creşterea, procesarea şi marketingul melcilor şi broaştelor

•   Achiziţionarea de echipamente şi unelte pentru producţie şi procesare şi de mijloace de transport specializate

Procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate

•  Construcţia sau modernizarea spaţiilor şi utilităţilor pentru procesarea, depozitarea, condiţionarea şi marketingul produselor tradiţionale şi/sau ecologice - lapte şi produse lactate, carne, produse din carne, peşte şi produse din peşte, fructe şi legume

•  Achiziţionarea de echipamente şi instalaţii specifice pentru procesare

•  Achiziţionarea de mijloace de transport specializate pentru transportul produselor alimentare ale căror necesitate şi capacitate sunt demonstrate prin studiul de fezabilitate.

Nu sunt eligibile:

•   investiţiile eligibile şi neeligibile respectă prevederile art. 4 secţiunea B din MAFA, cu modificările şi completările ulterioare, şi sunt detaliate în Ghidul solicitantului;

•  investiţiile în comerţul cu amănuntul.

6. CRITERII DE SELECŢIE

Proiectul va fi selecţionat în funcţie de următoarele criterii:

Nr. crt.

Criterii de evaluare a proiectelor

Punctaj (dacă da)

1.

Proiecte care promovează alte activităţi fată de activitatea de bază

20

2.

Proiecte de investiţii care vizează: - investiţii noi

15

3.

Proiecte promovate de femei

10

4.

Proiecte promovate de tineri (sub 40 ani)

10

5.

Beneficiarul sau responsabilul de proiect a obţinut deja un certificat de calificare pentru activitatea propusă

10

6.

Beneficiarul proiectului este:

Max. 20

- persoană fizică autorizată (PFA)

10

- Asociaţie/societate comercială

20

7.

Investiţiile vor fi amplasate în zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic

15

Total

100

NOTĂ:

Criteriile de selecţie nu se aplică în cazul potenţialilor beneficiari care îndeplinesc condiţiile de accesare a art. 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA.

7.   BENEFICIARI

-  Beneficiarii proiectelor aparţin sectorului privat, astfel:

-  persoane fizice;

-   asociaţii familiale înregistrate, asociaţii şi grupuri de producători;

-  ONG-uri (cercuri de maşini agricole);

-   societăţi cu capital privat cel puţin egal sau mai mare de 75%;

-  cooperative de consum;

-  cooperative meşteşugăreşti.

Pentru „Procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate":

persoane fizice autorizate;

-  asociaţii familiale înregistrate;

-  asociaţii şi grupuri de producători;

-   societăţi cu capital privat cel puţin egal sau mai mare de 75%.

8.   LEGISLAŢIA NAŢIONALĂ ÎN VIGOARE

Legislaţia în curs de armonizare şi legislaţia naţională în vigoare sunt prezentate în capitolul „Anexe legislaţie" din PNADR

9.   DISPOZIŢII FINANCIARE

• Proiectele din cadrul acestei măsuri sunt considerate a fi generatoare de profit.

In cadrul acestei măsuri vor fi finanţate proiecte a căror valoare totală eligibilă este cuprinsă între 5.000-200.000 euro şi până la 500.000 euro pentru submăsurile „Acvacultura şi procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate."

Bugetul indicativ al acestei măsuri împărţit pe ani este regăsit în cap. VI „Alocaţii financiare pentru măsurile SAPARD".

Buget orientativ submăsuri

SUBMĂSURA

%

Servicii agricole

2

Turism rural

25

Alte tipuri de activităţi turistice în spaţiul rural

20

Meşteşuguri

10

Acvacultura

8

Alte activităţi

10

Procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate

25

TOTAL

100

Gradul de intervenţie pentru proiectele de interes privat:

-  50% contribuţie privată;

-  50% contribuţie publică, din care:

      -  75% contribuţie UE;

      -  25% de la bugetul naţional.

Plata sprijinului financiar va fi făcută pe bază de documente justificative care să probeze realizarea activităţilor şi eligibilitatea acestora. Luând în considerare opţiunile beneficiarilor, plata poate fi făcută într-o singură tranşă la sfârşitul proiectului sau în maximum trei tranşe.

Pentru proiectele de investiţii situate în satele identificate în cap. VIII din PNADR, anexele nr. 76 şi 77, rata de intervenţie este:

-  25% contribuţie privată;

-  75% contribuţie publică.

Pentru contribuţia publică, rata de intervenţie este:

-  85% contribuţie UE;

-   15% contribuţie buget naţional.

Aceste dispoziţii se vor aplica la proiectele aprobate până la data de 31 decembrie 2006.

10.   ACOPERIRE GEOGRAFICĂ

Intregul spaţiu rural al României definit conform legislaţiei naţionale în vigoare

Proiectele pentru care se aplică prevederile art. 16 paragraful 1 subparagraful a) secţiunea A din MAFA vor fi amplasate în satele afectate de inundaţii conform cap. VIII din PNADR, anexele nr. 76 şi 77.

Proiectele finanţate în cadrul acestei măsuri nu trebuie să se suprapună cu proiectele finanţate din fondurile naţionale sau străine ale Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerului Transporturilor, Construcţiei şi Turismului şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.

11.   INDICATORI DE REALIZARE, DE REZULTAT Şl DE IMPACT

Indicatori de realizare

Număr de proiecte:                                      7.150

Număr de beneficiari:                                   7.150

Servicii agricole - Cercuri de maşini agricole

Număr de proiecte:                                      1.000

Număr de beneficiari:                                   1.000

   Investiţii noi: 90%

   Modernizări: 10%

Turism rural

Număr de proiecte:                                     2.200

Număr de beneficiari:                                     2.200

   Investiţii noi: 30%

     număr de camere                                                  1.900

     număr de paturi                                                     3.800

   Modernizări: 70%

     număr de camere                                                  4.700

     număr de paturi                                                    9.400

Alte tipuri de activităţi turistice în spaţiul rural

Număr de proiecte:                                      1.500

Număr de beneficiari:                                   1.500

   Investiţii noi: 60%

   Modernizări: 40%

Activităţi meşteşugăreşti

Număr de proiecte:                                      1.300

Număr de beneficiari:                                   1.300

   Investiţii noi: 60%

   Modernizări: 40%

Acvacultura

Număr de proiecte:                                            400

Număr de beneficiari:                                                   400

   Investiţii noi: 30%

   Modernizări: 70%

Alte activităţi: sericicultură, apicultură, cultivarea şi procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi şi a plantelor medicinale şi aromatice, melcilor şi broaştelor

Număr de proiecte: 600

Investiţii noi: 60%

Modernizări: 40%

Număr beneficiari: 600

Procesarea, la nivelul fermei, a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate

Număr de proiecte: 150

Investiţii noi: 75%

Modernizări: 25%

Număr de beneficiari: 150

Indicatori de rezultat

-   Producţia de peşte (tone/an): 250

-   Producţia de broaşte (tone/an): 10

-   Producţia de crabi (tone/an): 3

-   Producţia de stridii (tone/an): 2

-   Producţia de scoici (tone/an): 3

-   Producţia de melci (tone/an): 5

-  Producţia de miere şi alte produse apicole (tone/an): 150

-   Producţia de viermi de mătase (tone/an): 0,5

-   Producţia de ciuperci (tone/an): 30

-   Numărul de noi capacităţi cu fructe de pădure şi arbuştilor fructiferi procesaţi la nivelul fermei: 20

-   Numărul de capacităţi modernizate cu fructe de pădure şi arbuştilor fructiferi procesaţi la nivelul fermei: 25

-   Numărul de noi capacităţi cu plante aromatice procesate la nivelul fermei: 20

-    Numărul de capacităţi modernizate cu plante aromatice procesate la nivelul fermei: 10

Indicatori de impact

Creşterea venitului

-   Ponderea venitului brut al beneficiarilor realizat (generat) din afara fermei ca urmare a asistenţei (euro/beneficiar): 20%, din care:

-  privitor la turism: 12%;

-  privitor la meşteşuguri şi produse locale: 8%.

-   Ponderea populaţiei rurale neagricole care are un venit obţinut din tranzacţii/locuri de muncă generate de asistenţa în afara fermei (mecanici agricoli şi furnizori de servicii în agricultură) (%)

-  Creşterea cu (5%) a nr. de pensiuni turistice

-  Creşterea cu (7%) a producţiei de peşte

-  Creşterea cu (7%) a producţiei de miere

-  Creşterea cu (5%) a producţiei de viermi de mătase

-  Creşterea cu (5%) a producţiei de ciuperci

-   Creşterea cu (7%) a producţiei de fructe de pădure şi arbuşti fructiferi procesaţi

-   Creşterea cu (7%) a producţiei de plante aromatice procesate

Crearea de locuri de muncă şi impactul social

-   Număr de locuri de muncă echivalente cu norma întreagă: 35.000

-   menţinute în condiţii mai bune: 14.200

-   create: 21.300

12. PROMOVAREA PROGRAMULUI

Potenţialii beneficiari vor fi informaţi despre existenţa/condiţiile eligibilităţii prezentei măsuri prin:

-  anunţ public în mass-media;

-  distribuirea de broşuri de informare;

-  seminarii;

-  întâlniri cu beneficiarii potenţiali.

13. DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Potenţialul beneficiar va trebui să anexeze la cererea de finanţare următoarele documente:

•   memoriu justificativ pentru proiectele care prevăd numai achiziţie de bunuri şi servicii;

•  studiu de fezabilitate pentru proiectele care prevăd atât construcţii, cât şi modernizări de construcţii, întocmit conform Ordinului ministrului finanţelor şi al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.013/873/2001 privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a Documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, pentru achiziţia publică de servicii, cu completările ulterioare, cuprinzând devizul general elaborat potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2002, cu completările ulterioare;

•  copie după actul de proprietate al terenului şi al luciului de apă, contractul de arendare, contractul de concesiune sau orice alt document care să justifice dreptul de folosinţă al terenului şi, după caz, actul de proprietate pentru celelalte bunuri imobiliare conform legislaţiei în vigoare pentru proiectele care prevăd lucrări de construcţie;

•  certificatul de urbanism pentru proiectele care prevăd construcţii şi/sau modernizări de construcţii;

•  fişa tehnică (anexa la certificatul de urbanism) privind condiţiile de protecţie a mediului necesare pentru obţinerea acordului unic, pe care s-a aplicat, după caz, ştampila tip A sau tip B, care poate conţine în anexă, după caz, acordul de mediu emis de autorităţile competente pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului, definite în legislaţia naţională elaborată în conformitate cu legislaţia UE;

•  certificatul de înregistrare a comerciantului, pentru societăţile private (copie);

•  pentru proiecte >= 50.000 euro, planul de afaceri care să demonstreze viabilitatea proiectului;

•  pentru societăţile comerciale, ultimul bilanţ precedent anului depunerii proiectului. In cazul în care beneficiarul nu a avut activitate anterioară depunerii proiectului, va depune un act doveditor în acest sens, eliberat de autoritatea fiscală;

•  avizul care să ateste că beneficiarul proiectului nu are obligaţii restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bănci, altele decât cele pentru care este respectat graficul de rambursare;

•  declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul nu beneficiază de finanţare prin alte programe pentru proiectul care face obiectul sprijinului SAPARD;

•  cazier judiciar al responsabilului de proiect;

•  existenţa contribuţiei financiare proprii a beneficiarului va fi dovedită printr-un document emis de bancă şi/sau alte instituţii financiare autorizate, care să ateste existenţa cofinanţării şi modul de asigurare a acesteia;

•  pregătire profesională în domeniu dovedită prin copie a diplomei de studii/certificat de formare sau declaraţie pe propria răspundere care să menţioneze că beneficiarul proiectului şi/sau responsabilul de proiect va/vor urma un curs de pregătire profesională până la finalizarea proiectului, înaintea ultimei plăţi a ajutorului;

•  avizul sanitar veterinar eliberat de instituţia abilitată, care să ateste că proiectul este în conformitate cu legislaţia naţională, cu excepţia investiţiilor pentru procesare la care avizul sanitar veterinar trebuie să fie în acord cu UE;

•  pentru investiţiile de procesare la nivelul fermei a produselor tradiţionale atestate şi/sau ecologice certificate, dovada existenţei a cel puţin 50% din materia primă, din producţie proprie;

•  pentru investiţiile de procesare la nivelul fermei a produselor ecologice certificate se vor prezenta, înainte de prima plată, următoarele documente:

-   fişa de înregistrare ca procesator în agricultură ecologică;

-   copie după contractul încheiat cu organismul de inspecţie şi certificare;

-  certificatul de produs ecologic emis de organismul de inspecţie şi certificare;

•  pentru investiţiile de procesare la nivelul fermei a produselor tradiţionale atestate, se va prezenta, înaintea primei plăţi, un atestat prin care se confirmă că produsul întruneşte elementele de tradiţionalitate;

•  potenţialii beneficiari cu proiecte amplasate în satele cu grad de afectare cuprins între 10% şi 30% depun un document emis de comitetul local pentru situaţii de urgenţă*) de la nivel de comună, care atestă că potenţialul beneficiar a suferit pagube ca urmare a inundaţiilor produse în perioada aprilie-septembrie 2005 şi va realiza proiectul într-un sat inclus în cap. VIII din PNADR, anexa nr. 76.

14. CONDIŢII DE FINANŢARE

•  Beneficiarii vor trebui să poată identifica clar în cadrul evidenţelor lor contabile toate operaţiunile care ţin de investiţia respectivă, să pregătească o declaraţie anuală de venit şi să ofere informaţii, dacă sunt cerute de către autorităţile îndreptăţite.

•  Beneficiarul poate să primească de două ori un sprijin, în perioada de 7 ani, până la suma maximă stabilită în dispoziţiile financiare ale măsurii.

•  Beneficiarul va colabora şi va oferi orice informaţie ce i se cere de către structurile autorizate să controleze şi să auditeze implementarea proiectului.

•  Cheltuielile eligibile proiectului vor fi plătite numai după data la care beneficiarul a fost notificat de către Agenţia SAPARD despre eligibilitatea proiectului, cu excepţia cheltuielilor legate de pregătirea proiectului, care pot fi rambursate numai dacă beneficiarul a respectat instrucţiunile pentru achiziţiile private, în limita prevăzută în măsură.

•   Beneficiarul poate solicita o nouă finanţare după terminarea proiectului anterior.

•   In cazul în care costul serviciilor sau bunurilor depăşeşte valoarea totală de 10.000 euro, beneficiarul trebuie să prezinte oferte de la cel puţin trei furnizori.

•  Toate plăţile făcute de către beneficiari în cadrul proiectului trebuie să respecte prevederile MAFA, secţiunea A, art. 14, cu modificările şi completările ulterioare.

•  Rambursarea ajutorului financiar se va face pe baza documentelor justificative, în una până la trei tranşe pe parcursul implementării proiectului.

•    Dubla finanţare nu este acceptată în cadrul programului.

•   Pentru investiţiile în diversificare trebuie să se respecte prevederile art. 64 paragraful 4 subparagraful b) din Acordul european instituind o asociere între Comunitatea Economică Europeană şi statele ei membre, pe de o parte, şi România, pe de altă parte.

15. AUTORITATEA DE IMPLEMENTARE

•  Agenţia SAPARD reprezintă în România autoritatea de implementare.

•  Serviciile tehnice delegate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Sistemul de control

Verificarea calităţii şi siguranţei alimentare a produselor se face de organisme abilitate.

Produse tradiţionale atestate

MAPDR, prin compartimentele de produse tradiţionale constituite la nivel central şi la nivel judeţean, controlează conformitatea elementelor de tradiţionalitate ale produsului atestat şi consemnează rezultatul verificării într-un proces-verbal. Controlul se face înaintea primei plăţi şi anual pe o perioadă de cinci ani.

Produse ecologice certificate

Controlul întregului ciclu de producţie a produselor ecologice este făcut de organismele de inspecţie şi certificare atestate de MAPDR. Controlul se efectuează în vederea asigurării trasabilităţii, în conformitate cu procedura de inspecţii şi certificare elaborată de fiecare organism de inspecţie şi certificare. MAPDR ca autoritate responsabilă, prin Compartimentul de agricultură ecologică, controlează activitatea organismelor de inspecţii şi certificare acreditate.

*) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă este constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă.

ANEXA Nr. 5**) (Anexa nr. 11 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

Alocare financiară Program SAPARD 2000 - 2006 Cost total

(Pentru anii 2000 -2004 cifrele sunt conform AFA respective. Pentru anii 2005-2006 cifrele sunt conform Road Map România - Bulgaria în €. preţuri 2003)

Nr. crt.

Măsuri

Cost total 2000

Cost total 2001

Cost total 2002

Cost total 2003

Cost total 2004

Cost total 2005

Cost total 2006

Prioritatea 1: Imbunătăţirea competitivităţii In prelucrarea produselor agricole şi piscicole

110.542.497

42,20

113.652.099

42,45

65.984.000

20,58

70.255.410

21,76

89.825.366

27,63

119.771.252

38,76

102.315.695

29,37

1.1

Imbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole

110.542.497

42,20

113.652.099

42,45

60.078.667

18,74

62.467.235

19,35

82.002.559

25,23

109.929.919

35,57

92.474.361

26,55

în zone afectate de. inundaţii

0

0.00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0.00

31 915.231

10.33

32.258.213

9 26

în zone neafectate de inundaţii

110.542.497

42.20

113.652.099

42,45

60.078.667

18,74

62.467.235

19,35

82.002.559

25.23

78.014.688

25.24

60.216.148

17.29

1.2

Imbunătăţirea structurilor pentru calitate, controlul veterinar şi fitosanitar şi al calităţii produselor

0

0,00

0

0,00

5.905.333

1,84

7.788.175

2,41

7.822.807

2.41

9.841.333

3,18

9.841.333

2,83

Prioritatea 2: Imbunătăţirea infrastructurilor pentru agricultura şi dezvoltare rurala

150.666.667

57,51

153.333.333

57,27

92.667.905

28,90

93.262.008

28,88

83.379.751

25,65

72.371.515

23,42

75.017.365

21,54

2.1

Dezvoltarea infrastructurilor rurale

150.666.667

57,51

153.333.333

57,27

92.667.905

28,90

93.262.008

28,88

83.379.751

25,65

72,371.515

23,42

75.017.365

21,54

în zona afectate de inundaţi

0

0.00

0

0 00

0

000

0

0.00

0

0.00

72.371,515

23AZ

75.017, 365

21 54

în zone neafectate de inundaţii

150.666.667

57.51

153.333,333

57.27

92.667.905

28,90

93.262.008

28.88

83.379.751

25.65

0

0,00

0

0 00

2.2

Managementul resurselor de apă

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

Prioritatea 3 : Dezvoltarea economiei rurale

0

0,00

0

0,00

160.320.287

50,00

154.683.625

47,91

150.782.722

46,39

115.826.849

37,48

169.953.927

48,79

3.1

Investiţii în exploataţii agricole

0

0,00

0

0,00

96.954.954

30,24

100.404.847

31,10

99.965.127

30,75

71.588.315

23,16

84.062.042

24,13

in zone afectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

35.388.883

11,45

37.808.511

10,85

în zone neafectate de inundaţi

0

0.00

0

0.00

96.954.954

30 74

100.404.847

31.10

99.965.127

30 75

36 199 432

11.71

46.253,531

13 28

3.2

Constituirea grupurilor de producători

0

0,00

0

0,00

0

0,00

1.102.960

0,34

790.685

0,24

657.353

0,21

1.588.976

0,46

3.3

Metode agricole de producţie proiectate să protejeze mediul înconjurător şi să menţină peisajul rural

0

0,00

0

0.00

0

0,00

4.223.524

1,31

4.466.776

1,37

4.466.775

1,45

3.066.776

0,88

3.4

Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de venituri şi activităţi multiple

0

0,00

0

0,00

63.365.333

19,76

26.941.349

8,34

27.365,333

8,42

18.319.606

5,93

18.477.885

5,31

în zone afectate de inundaţi

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

9.112.944

2,95

9.230,179

2 65

în zone neafectate de inundaţi,

0

0,00

0

0.00

63.365.333

19,76

26.941349

8,34

27.365.333

8,42

9.206.661

2,98

9.247 707

2 66

3.5

Silvicultura

0

0,00

0

0,00

0

0,00

22.010.945

6,82

18.194.800

5,60

20.794.800

6,73

62.758.247

18,02

Prioritatea 4 : Dezvoltarea resurselor umane

761.250

0,29

761.250

0,26

1.677.590

0,52

4.678.950

1,45

1.070.917

0,33

1.070.917

0,35

1.023.550

0,29

4.1

Imbunătăţirea pregătirii profesionale

0

0,00

0

0,00

916.340

0.29

4.042.700

1,25

934.667

0,29

934.667

0,30

887.300

0,25

4.2.1

Asistenţa tehnică

761.250

0,29

761.250

0,28

761.250

0,24

636.250

0,20

136.250

0,04

136.250

0.04

136.250

0,04

4.2.2

Asistenţa tehnică (CE)*

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0,35

TOTAL

261.970.414

100

267.746.682

100

320.649.782

100

322.879.993

100

325.058.755

100

309.040.533

100

348.310.536

100

Nota (*) Indicativă şi incluzând resursele conform art. 7.4 din Reglementarea nr. 1268/1999  destinată finanţării măsurilor luate din iniţiativa Comisiei pentru studii preliminare, schimburi, vizite, evaluări şi controale care pot fi disponibile pentru program.

**) Anexa nr. 5 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 6**) (Anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

Alocare financiară Program SAPARD 2000 - 2006 Contribuţia Comunităţii Europene

(Pentru anii 2000 -2004 cifrele sunt conform AFA respective. Pentru anii 2005-2006 cifrele sunt conform Road Map România - Bulgaria în €. preţuri 2003)

Nr. crt.

Măsuri

Contribuţie

UE

2000

Contribuţie

UE

2001

Contribuţie

UE

2002

Contribuţie

UE

2003

Contribuţie

UE

2004

Contribuţie UE

2005

Contribuţie

UE

2006

Prioritatea 1: Imbunătăţirea competitivităţii în prelucrarea produselor agricole şi piscicole

39.605.194

25,65

40.719.303

26,05

25.954.000

16,16

28.221.908

17,28

35.247.003

22,21

55.645.916

31,76

49.406.000

25,68

1.1

Imbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole

39.605.194

25,85

40.719.303

26,05

21.525.000

13,40

22.380.777

13,70

29.379.898

18,51

48.264.916

27,55

42.025.000

21,85

în zone afectate de inundaţii

0

0.00

0

0.00

0

0 00

0

0.00

0

0.00

20.345.960

11 61

20 564 611

10 69

în zone neafectate de inundaţii

39 605.194

25.85

40.719.303

26,05

21.525.000

13,40

22.380.777

13.70

29.379.398

18.51

27.918.956

15,93

21.460.389

11.16

1.2

Imbunătăţirea structurilor pentru calitate, controlul veterinar şi fitosanitar şi al calităţii produselor

0

0.00

0

0,00

4.429.000

2,76

5.841.131

3,58

5.867.105

3,70

7.381.000

4,21

7.381.000

3,84

Prioritatea 2: Imbunătăţirea infrastructurilor pentru agricultura şi dezvoltare rurala

113.000.000

73,75

115.000.000

73,56

69.500.928

43,27

69.946.506

42,82

62.534.813

39,41

61.515.788

35,11

63.764.760

33,15

2.1

Dezvoltarea infrastructurilor rurale

113.000.000

73,75

115.000.000

73,56

69.500.928

43,27

69.946.506

42,82

62.534.813

39,41

61.515.788

35,11

63.764.760

33,15

in zone afectata de inundaţi,

0

0.00

0

0.00

0

0.00

0

0.00

0

0.00

61 515.788

35 11

63 764 760

33 15

în zone neafectate de inundaţii

113.000.000

73.75

115.000.000

73.56

69.500.928

43,27

69.946.506

42.82

62 534.813

39,41

0

0,00

0

0.00

2.2

Managementul resurselor de apă

0

0,00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

Prioritatea 3 : Dezvoltarea economiei rurale

0

0,00

0

0,00

63.678.936

39,77

61.629.637

37,73

60.098.184

37,87

57.238.296

32,67

78.428.765

40,77

3.1

Investiţii în exploataţii agricole

0

0,00

0

0,00

40.116.936

24,97

39.066.177

23,92

38.895.088

24,51

36.135.200

20,62

41.448.000

21,55

în zone afectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

22.560.413

12,88

24.102.926

12,53

în zone neafectate de inundaţii

0

0.00

0

0.00

40.116.936

24.97

39.066.177

23.92

38.895.088

24.51

13.574.787

7.75

17.345.074

9.02

3.2

Constituirea grupurilor de producători

0

0.00

0

0,00

0

0.00

827.220

0,51

593.014

0,37

493.015

0,28

1.191.732

0,62

3.3

Metode agricole de producţie proiectate să protejeze mediul înconjurător şi să menţină peisajul rural

0

0,00

0

0,00

0

0,00

3.167.643

1,94

3.350.082

2,11

3.350.081

1,91

2.300.082

1,20

3.4

Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de venituri şi activităţi multiple

0

0,00

0

0,00

23.762.000

14,79

10.103.006

6,19

10.262.000

6,47

9.262.000

5,29

9.352.129

4.86

în zone afectate de inundaţi,

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

5.809.502

3,3?

5.884.239

3,06

in zone neafectate de inundaţi,

0

0.00

0

0,00

23.762.000

14,79

10.103.006

6,19

10.262.000

6,47

3.452.498

1,97

3.467.890

1.80

3.5

Silvicultura

0

0,00

0

0,00

0

0,00

8.465.591

5,18

6.998.000

4,41

7.998.000

4,56

24.136.822

12,55

Prioritatea 4 : Dezvoltarea resurselor umane

609.000

0,40

609.000

0,39

1.296.255

0,81

3.541.025

2,17

810.000

0,51

810.000

0,46

774.475

0,40

4.1

Imbunătăţirea pregătirii profesionale

0

0.00

0

0,00

687.255

0,43

3.032.025

1,86

701.000

0,44

701.000

0,40

665.475

0,35

4.2.1

Asistenţa tehnică

609.000

0,40

609.000

0,39

609.000

0,38

509.000

0,31

109.000

0,07

109.000

0,06

109.000

0,06

4.2.2

Asistenţa tehnică (CE)*

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

TOTAL

153.214.194

100

156.328.303

100

160.630.119

100

163.339.076

100

158.690.000

100

175.210.000

100

192.374.000

100

Nota (*) Indicativă şi incluzând resursele conform art. 7.4 din Reglementarea nr. 1268/1999  destinată finanţării măsurilor luate din iniţiativa Comisiei pentru studii preliminare, schimburi, vizite, evaluări şi controale care pot fi disponibile pentru program.

**) Anexa nr. 6 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 7**) (Anexa nr. 13 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

Alocare financiară Program SAPARD 2000 - 2006 Contribuţie publică naţională

(Pentru anii 2000 -2004 cifrele sunt conform AFA respective. Pentru anii 2005-2006 cifrele sunt conform Road Map România - Bulgaria în €. preţuri 2003)

Nr. crt.

Măsuri

Contribuţie

publică naţ,

2000

Contribuţie

publică naţ.

2001

Contribuţie

publică naţ.

2002

Contribuţie

publică naţ.

2003

Contribuţie

publică naţ.

2004

Contribuţie

publică naţ.

2005

Contribuţie

publică naţ.

2006

Prioritatea 1: Imbunătăţirea competitivităţii în prelucrarea produselor agricole şi piscicole

13.201.731

25,88

13.573.101

26,07

8.651.333

16,17

9.407.303

17,29

11.749.001

22,22

15.357.116

37,36

13.242.845

28,67

1.1

Imbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole

13.201.731

25,88

13.573.101

26,07

7.175.000

13,41

7.460.259

13,71

9.793.299

18,52

12.896.782

31,38

10.782.512

23,35

in zone afectate de inundaţii

0

0.00

0

000

0

0.00

0

0.00

0

0.00

3 590.464

8.74

3.629 049

7.86

în zone neafectate de inundaţii

13.201.731

25.88

13.573.101

26,07

7.175.000

13,41

7.460.259

13.71

9.793299

18.52

9.306.319

22.64

7.753.463

15.49

1.2

Imbunătăţirea structurilor pentru calitate, controlul veterinar şi fitosanitar şi al calităţii produselor

0

0,00

0

0,00

1.476.333

2,76

1.947.044

3,58

1.955.702

3,70

2.460.333

5,99

2.460.333

5,33

Prioritatea 2:lmbunătăţirea infrastructurilor pentru agricultura şi dezvoltare rurala

37.666.667

73,83

38.333.333

73,63

23.166.976

43,31

23.315.502

42,86

20.844.938

39,41

10.855.727

26,41

11.252.605

24,36

2.1

Dezvoltarea infrastructurilor rurale

37.666.667

73,83

38.333.333

73,63

23.166.976

43,31

23.315.502

42,86

20.844.938

39,41

10.855.727

26,41

11.252.605

24,36

In zone afectata da inundaţii

0

0 00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0.00

10.855.727

26,41

11.252.605

24.36

în zone neafectate de inundaţii

37.666,667

73,83

38.333.333

73.63

23.166.976

43,31

23.315.502

42.86

20.844938

39.41

0

0.00

0

0.00

2.2

Managementul resurselor de apă

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

Prioritatea 3 : Dezvoltarea economiei rurale

0

0,00

0

0,00

21.292.979

39,81

20.543.212

37,76

20.032.728

37,88

14.629.249

35,59

21.439.053

46,42

3.1

Investiţii în exploataţii agricole

0

0,00

0

0,00

13.372.312

25.00

13.022.059

23,94

12.965.029

24,51

8.506.178

20,69

10.035.149

21,73

in zone afectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

3.981.249

9,69

4.253.458

9,21

In zone neafectate de inundaţii

0

0.00

0.

0,00

13.372.312

25.00

13.022.059

23.94

12.965.029

24,51

4.524.929

11.01

5.781.691

12.52

3.2

Constituirea grupurilor de producători

0

0,00

0

0,00

0

0,00

275.740

0,51

197.671

0,37

164.338

0,40

397.244

0,86

3.3

Metode agricole de producţie proiectate să protejeze mediul înconjurător şi să menţină peisajul rural

0

0,00

0

0,00

0

0,00

1.055.881

1,94

1.116.694

2.11

1.116.694

2,72

766.694

1,66

3.4

Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de venituri şi activităţi multiple

0

0,00

0

0,00

7.920.667

14,81

3.367.669

6,19

3.420.667

6,47

2.176.039

5,29

2.194.358

4,75

in zone afectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0.00

1.025.206

2,49

1.038.395

2,25

în zone neafectate de inundaţii

0

0,00

0

0.00

7.920.667

14,81

3.367.669

6,19

3.420.667

6,47

1.150.833

2,80

1.155.963

2,50

3.5

Silvicultura

0

0,00

0

0,00

0

0,00

2.821.664

5,19

2.332.667

4,41

2.666.000

6,49

8.045.607

17,42

Prioritatea 4 : Dezvoltarea resurselor umane

152.250

0,30

152.250

0,29

381.335

0,71

1.137.925

2,09

260.917

0,49

260.917

0,63

249.075

0,54

4.1

Imbunătăţirea pregătirii profesionale

0

0,00

0

0,00

229.085

0,43

1.010.675

1,86

233.667

0,44

233.667

0,57

221.825

0,48

4.2.1

Asistenţa tehnică

152.250

0,30

152.260

0,29

152.250

0,28

127.250

0,23

27.250

0,05

27.250

0.07

27.250

0,06

4.2.2

Asistenţa tehnică (CE)*

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

TOTAL

51.020.648

100

52.058.684

100

53.492.623

100

54.403.942

100

52.887.583

100

41.103.009

100

46.183.578

100

Nota (*) Indicativa şi incluzând resursele conform art. 7.4 din Reglementarea nr. 1268/1999  destinată finanţării măsurilor luate din iniţiativa Comisiei pentru studii preliminare, schimburi, vizite, evaluări şi controale care pot fi disponibile pentru program.

**) Anexa nr. 7 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 8**) (Anexa nr. 14 la Hotărârea Guvernului nr. 759/2006)

Alocare financiară Program SAPARD 2000 - 2006 Contribuţie privată

(Pentru anii 2000 -2004 cifrele sunt conform AFA respective. Pentru anii 2005-2006 cifrele sunt conform Road Map România - Bulgaria în €. preţuri 2003)

Nr. crt.

Măsuri

Contribuţie

privată

2000

Contribuţie

privată

2001

Contribuţie

privată

2002

Contribuţie

privată

2003

Contribuţie

privată

2004

Contribuţie

privată

2005

Contribuţie

privată

2006

Prioritatea 1: Imbunătăţirea competitivităţii în prelucrarea produselor agricole şi piscicole

57.735.572

100

59.359.635

100

31.378.667

29,46

32.626.199

31,03

42.829.362

37,74

48.768.221

52,59

39.666.849

36,14

1.1

Imbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole

57.735.572

100

59.359.695

100

31.378.667

29,46

32.626.199

31,03

42.829.362

37,74

48.768.221

52,59

39.666.849

36,14

în zone afectate de inundatii

0

0.0

0

0.0

0

0.00

0

0,00

0

0.00

7.978,808

8.60

8.064.553

7,35

în zone neafectate de inundaţii

57,735.572

100

59.359 695

100

31.378.667

29,46

32.626.199

31,03

42.S29.362

37,74

40.789.413

43,99

31.602.296

28,79

1.2

Imbunătăţirea structurilor pentru calitate, controlul veterinar şi fitosanitar şi al calităţii produselor

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

Prioritatea 2:Imbunătăţirea infrastructurilor pentru agricultura şi dezvoltare rurala

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

2.1

Dezvoltarea infrastructurilor rurale

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

în zone afectate de inundaţii

0

0.00

0

0.00

0

0 00

0

0.00

0

0.00

0

0.00

0

0,00

în zone neafectate de inundaţii

0

0.00

0

0.00

0

0,00

0

0.00

0

0.00

0

0.00

0

0,00

2.2

Managementul resurselor de apă

0

0.00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0.00

Prioritatea 3 : Dezvoltarea economiei rurale

0

0,00

0

0,00

75.148.373

70,54

72.510.776

68,97

70.651.810

62,26

43.959.304

47,41

70.086.109

63,86

3.1

Investiţii în exploataţii agricole

0

0,00

0

0,00

43.465.706

40,80

48.316.611

45,96

48.105.010

42,39

26.946.937

29,06

32.578.893

29,68

în zone afectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

8.847.221

9,54

9.452.128

8,61

în zone neafectate de inundaţii

0

0.00

0

0.00

43.465.706

40,80

48.316.611

45.96

48.105.010

42,39

18.099.716

19,52

23.126.765

21.07

3.2

Constituirea grupurilor de producători

0

0,00

0

0,00

0

0.00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

3.3

Metode agricole de producţie proiectate să protejeze mediul înconjurător şi să menţină peisajul rural

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

3.4

Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de venituri şi activităţi multiple

0

0,00

0

0,00

31.682.667

29,74

13.470.675

12,81

13.682.667

12,06

6.881.567

7,42

6.931.398

6,32

în zone afectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

2.278.236

2,46

2.307.545

2,10

în zone neafectate de inundaţii

0

0,00

0

0,00

31652.667

29,74

13.470.675

12,81

13.682.667

12,06

4.603.331

4,96

4.623.853

4,21

3.a

Silvicultura

0

0,00

0

0,00

0

0,00

10.723.490

10,20

8.864.133

7,81

10.130.800

10,93

30.575.818

27,86

Prioritatea 4: Dezvoltarea resurselor umane

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

4.1

Imbunătăţirea pregătirii profesionale

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

4.2.1

Asistenţa tehnică

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

4.2.2

Asistenta tehnică (CE)*

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

0

0,00

TOTAL

57.735.572

100

59.359.695

100

106.527.040

100

105.136.975

100

113.481.172

100

92.727.524

100

109.752.959

36,14

Nota (*) Indicativa şi incluzând resursele conform art. 7.4 din Reglementarea nr. 1268/1999  destinată finanţării măsurilor luate din iniţiativa Comisiei pentru studii preliminare, schimburi, vizite, evaluări şi controale care pot fi disponibile pentru program.

**) Anexa nr. 8 este reprodusă în facsimil.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 177/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 177 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 177/2007
Hotărârea 759 2006
pentru aprobarea fiselor tehnice ale masurilor 1.1 „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", 1.2 „Imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor", 2.1 „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale",3.1 „Investitii in exploatatiile agricole", 3.2 „Constituirea grupurilor de producatori",3.3 „Metode agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural",3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care genereaza activitati multiple si venituri alternative", 3.5 „Silvicultura", 4.1 „Imbunatatirea pregatirii profesionale" si 4.2 „Asistenta tehnica" din Programul national pentru agricultura si dezvoltare rurala finantat din fonduri SAPARD
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu