E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1605 din 23 decembrie 2003

privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeaza in procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului national de conformitate CS

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 33 din 15 ianuarie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Hotararea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeaza in procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului national de conformitate CS, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 din 14 februarie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Titlul hotararii va avea urmatorul cuprins:
    "HOTARARE
pentru aprobarea Normelor metodologice privind modulele utilizate in diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului european de conformitate CE"
    2. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    Se aproba Normele metodologice privind modulele utilizate in diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului european de conformitate CE, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare."
    3. Titlul anexei va avea urmatorul cuprins:
    "NORME METODOLOGICE
privind modulele utilizate in diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului european de conformitate CE"
    4. Articolul 1 din anexa va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    Prezentele norme metodologice stabilesc modulele utilizate in diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului european de conformitate CE."
    5. Articolul 2 din anexa va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    Autoritatile competente stabilesc in reglementarile tehnice procedurile pentru evaluarea conformitatii produselor, conform prevederilor prezentelor norme metodologice."
    6. Articolul 3 din anexa va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 3
    Procedurile de evaluare a conformitatii se pot abate de la module numai atunci cand cerintele specifice dintr-o reglementare tehnica impun acest lucru. Aceste abateri trebuie sa fie limitate si trebuie sa fie explicit justificate in reglementarea tehnica respectiva."
    7. Articolul 6 din anexa va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 6
    Aplicarea si utilizarea marcajului european de conformitate CE, denumit in continuare marcaj CE, se bazeaza pe regulile generale prevazute in anexa nr. 3."
    8. Dupa articolul 7 din anexa se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 7^1
    Termenii utilizati in prezenta hotarare se definesc conform prevederilor art. 4 din Legea nr. 608/2001, cu modificarile si completarile ulterioare."
    9. Titlul anexei nr. 1 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "Criterii generale pentru selectarea si utilizarea procedurilor"
    10. Punctul 2.2.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "2.2.3. In situatia in care nici producatorul si nici reprezentantul sau autorizat nu au domiciliul sau sediul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene, obligatia de a detine si de a pune la dispozitie organelor de control, la cerere, documentatia tehnica revine persoanei care introduce produsele pe piata."
    11. Punctul 4.9.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "4.9.3. In situatia in care nici producatorul si nici reprezentantul sau autorizat nu au domiciliul sau sediul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene, obligatia de a detine si de a pune la dispozitie organelor de control, la cerere, documentatia tehnica revine persoanei care introduce produsele pe piata."
    12. Punctul 5.3.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "5.3.3. In situatia in care nici producatorul si nici reprezentantul sau autorizat nu au domiciliul sau sediul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene, obligatia de a detine si de a pune la dispozitie organelor de control, la cerere, documentatia tehnica revine persoanei care introduce produsele pe piata."
    13. Punctul 6.3.2.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "6.3.2.3. Documentatia privind sistemul calitatii prevazuta la punctul 6.3.1 contine o descriere a urmatoarelor aspecte:
    a) obiectivele legate de calitate si structura organizatorica a agentului economic, responsabilitatile si atributiile conducerii acestuia cu privire la calitatea produselor;
    b) procesul de fabricatie, tehnicile de control si de asigurare a calitatii, precum si procesele si masurile sistematice care vor fi utilizate;
    c) incercarile si testarile care vor fi efectuate inainte, in timpul si dupa procesul de fabricatie, precum si frecventa lor;
    d) inregistrarile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspectie, rezultatele incercarilor si datele de testare, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat;
    e) mijloacele de urmarire a realizarii calitatii produselor, precum si a functionarii efective a sistemului calitatii."
    14. Punctul 7.3.2.2 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "7.3.2.2. Documentatia privind sistemul calitatii prevazuta la punctul 7.3.1 contine o descriere a urmatoarelor aspecte:
    a) obiectivele legate de calitate si structura organizatorica a agentului economic, responsabilitatile si atributiile conducerii acestuia cu privire la calitatea produselor;
    b) examinarile si incercarile care vor fi efectuate dupa procesul de productie;
    c) mijloacele de urmarire a functionarii efective a sistemului calitatii;
    d) inregistrarile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspectie si rezultatele incercarilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat."
    15. Titlul punctului 10 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "10. Asigurarea totala a calitatii. Modulul H"
    16. Anexa nr. 3 la normele metodologice se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezenta hotarare.
    17. Anexa nr. 4 la normele metodologice se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezenta hotarare.
    18. In cuprinsul hotararii si al normelor metodologice formularile si sintagmele urmatoare se inlocuiesc dupa cum urmeaza:
    a) "producatorul sau reprezentantul sau autorizat cu sediul in Romania", cu "producatorul sau reprezentantul sau autorizat";
    b) "marcajul CS", cu "marcajul CE";
    c) "examinarea CS", cu "examinarea EC";
    d) "supravegherea CS", cu "supravegherea".
    Art. 2
    Hotararea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeaza in procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului national de conformitate CS, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul economiei si comertului,
                         Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                            REGULI GENERALE
                pentru aplicarea si utilizarea marcajului CE

    1. Marcajul CE aplicat produselor din domeniile reglementate semnifica faptul ca persoana fizica sau juridica care a aplicat sau care a raspuns de aplicarea marcajului respectiv a verificat conformitatea produsului cu toate cerintele esentiale aplicabile acestuia si ca produsul a fost supus procedurilor de evaluare a conformitatii, prevazute de reglementarile tehnice aplicabile.
    2. Conformitatea prevazuta la pct. 1 nu se rezuma numai la cerintele esentiale privind siguranta, sanatatea publica, protectia consumatorului si altele asemenea, reglementarile tehnice putand impune si alte obligatii specifice care nu sunt parte a cerintelor esentiale.
    3. In cazul in care una sau mai multe reglementari tehnice permit producatorului ca intr-o perioada de tranzitie sa opteze pentru un anumit regim pe care sa il aplice produsului, marcajul CE semnifica conformitatea numai cu prevederile reglementarilor tehnice aplicate de catre producator; in acest caz, in documentele, avizele sau instructiunile care insotesc produsele sau, acolo unde este cazul, pe placutele cu datele tehnice principale ale acestora se mentioneaza datele de identificare a directivelor europene aplicate, asa cum au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, preluate prin reglementarile tehnice.
    4. Orice produs din domeniul reglementat trebuie sa poarte marcajul CE, cu exceptia situatiilor pentru care reglementarile tehnice prevad altfel: aceste exceptii constituie derogari nu de la cerinta marcajului, ci de la procedurile administrative de evaluare a conformitatii, care in unele cazuri pot fi socotite prea dificile; in aceste situatii de exceptie trebuie sa se prezinte justificarile pe care se bazeaza exceptarea sau derogarea de la cerinta marcajului.
    5. Marcajul CE este singurul marcaj care semnifica faptul ca produsele sunt conforme cu cerintele prevazute in reglementarile tehnice.
    6. Ulterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se interzice autoritatilor competente sa introduca in reglementarile tehnice referiri la alte marcaje de conformitate decat marcajul CE.
    7. Marcajul CE se aplica la sfarsitul fazei de control al productiei.
    8. Marcajul CE este urmat de numarul de identificare a organismului notificat implicat in faza de control al productiei.
    9. Unui organism notificat trebuie sa i se atribuie acelasi numar atunci cand notificarea se face pentru mai multe reglementari tehnice.
    10. In situatia in care reglementarea tehnica cuprinde prevederi referitoare la utilizarea anumitor produse, marcajul CE si numarul de identificare a organismului notificat poate fi urmat de o pictograma sau orice alta marca care indica, de exemplu, categoria de utilizare.
    11. Un produs poate purta marci diferite, de exemplu: marci care indica conformitatea cu standardele romane si/sau standardele nationale ale unui stat membru al Uniunii Europene sau cu alte reglementari, cu conditia ca aceste marci sa nu poata fi confundate cu marcajul CE; aceste marci pot fi aplicate numai pe produs, pe ambalajul sau pe documentele insotitoare ale produsului, cu conditia ca lizibilitatea si vizibilitatea marcajului CE sa nu fie afectate.
    12. Marcajul CE trebuie aplicat de catre producator sau de catre reprezentantul autorizat al acestuia; in mod exceptional, in cazuri justificate, reglementarile tehnice pot prevedea ca marcajul CE sa poata fi aplicat de catre persoana responsabila cu introducerea pe piata a produsului.
    13. Numarul de identificare a organismului notificat trebuie aplicat sub responsabilitatea acestuia fie de catre acest organism, fie de producator sau reprezentantul sau autorizat.
    14. Reglementarea tehnica trebuie sa contina prevederi pentru eliminarea posibilitatii de confuzie si utilizare abuziva a marcajului CE; fara a aduce atingere dispozitiilor din reglementarea tehnica respectiva, referitor la aplicarea clauzei de salvgardare, daca organul de control stabileste ca marcajul CE a fost aplicat necorespunzator, producatorul, reprezentantul sau autorizat sau, in mod exceptional, daca reglementarea tehnica specifica prevede astfel, persoana responsabila cu introducerea pe piata ori punerea in functiune a produsului are obligatia sa aduca produsul in stare de conformitate si sa puna capat incalcarii prevederilor legale, pe baza conditiilor impuse de autoritatile competente prin reglementarile tehnice; atunci cand situatia de neconformitate continua, organul de control trebuie sa ia toate masurile corespunzatoare pentru a restrictiona sau a interzice introducerea pe piata sau punerea in functiune a produsului respectiv ori pentru a asigura retragerea de pe piata a acestuia, in concordanta cu procedurile stabilite prin clauzele de salvgardare.
    15. Prevederile prezentei anexe se completeaza cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. p), ale art. 12 si ale art. 21 - 23 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare.
    16. In perioada de tranzitie prevazuta la art. 29^1 din Legea nr. 608/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei anexe se aplica si marcajului national de conformitate CS.

    ANEXA 2

                               SCHEMA LOGICA
              privind posibilitatile de utilizare a modulelor

 ______________________________________________________________________________
|                    _______________________________________________           |
|                   |   FAZA DE PROIECTARE  |   FAZA DE PRODUCTIE   |          |
|                   |              _________|__________             |          |
|                   |    -------->|       MODUL A      |-------     |          |
|                   |   |         |____________________|       |    |          |
|                   |   |                   |                  |    |          |
|                   |   |                   |     _________    |    |          |
|                   |   |                   |  ->| MODUL C |-->|    |          |
|                   |   |     _________     |/|  |_________|   |    |          |
|                   |  /|--->| MODUL B |--->| |   _________    |    |   __     |
|   ____________    | / |    |_________|    |\|->| MODUL D |-->|    | /    \   |
|  | PRODUCATOR |-->|/  |                   | |  |_________|   |--->|(  CE  )  |
|  |____________|   |\  |                   | |   _________    v    | \ __ /   |
|                   | \ |                   | |->| MODUL E |-->     |          |
|                   |  \|                   | |  |_________|   ^    |          |
|                   |   |                   | |   _________    |    |          |
|                   |   |                   |  ->| MODUL F |-->|    |          |
|                   |   |                   |    |_________|   |    |          |
|                   |   |          _________|__________        |    |          |
|                   |   |-------->|       MODUL G      |------>|    |          |
|                   |   |         |____________________|       |    |          |
|                   |   |          _________|__________        |    |          |
|                   |    -------->|       MODUL H      |-------     |          |
|                   |             |____________________|            |          |
|                   |_______________________________________________|          |
|______________________________________________________________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1605/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1605 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu