HOTARARE Nr. 1176 din 13 noiembrie 1996
privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare, valorificare si
comercializare a apelor minerale de consum alimentar
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 307 din 26 noiembrie 1996
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Se aproba Normele tehnice de exploatare, valorificare si comercializare a
apelor minerale de consum alimentar, denumite in continuare norme, cuprinse in
anexele nr. 1 - 4, care fac parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Normele se aplica si apelor minerale imbuteliate, provenite din import.
Art. 3
Normele nu se aplica apelor minerale medicinale imbuteliabile si apelor
minerale curative.
Art. 4
Nerespectarea prezentelor norme si a Standardului roman 4.450/1996 se
sanctioneaza conform reglementarilor specifice in domeniile: sanitar, de
exploatare a substantelor minerale utile, apelor, mediului, concurentei
neloiale, publicitatii si protectiei consumatorilor, inclusiv cu retragerea
licentei de catre organele abilitate.
Art. 5
Prezentele norme intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data
publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
Ministrul industriilor,
Alexandru Stanescu
ANEXA 1
NORME TEHNICE
de exploatare, valorificare si comercializare a apelor minerale de consum
alimentar
CAP. 1
Definitia apei minerale naturale
Prin apa minerala naturala se intelege o apa exclusiv subterana, pura din
punct de vedere microbiologic, extrasa prin foraje sau din surse naturale, care
indeplineste urmatoarele conditii:
a) continut specific de saruri minerale dizolvate, proportii relative intre
aceste saruri, prezenta unor oligoelemente sau a altor constituenti;
b) natura exclusiv subterana;
c) captare care garanteaza puritatea microbiologica la sursa;
d) compozitie, temperatura si alte caracteristici constante, in limitele
fluctuatiei naturale. Acestea nu trebuie sa fie afectate de posibilele variatii
ale debitului sursei;
e) caracteristici de zacamant care sa poata asigura o buna protectie
naturala impotriva poluarii;
f) in unele cazuri, efecte benefice pentru sanatate. In aceasta situatie
este obligatorie definirea apei minerale conform criteriilor cuprinse la pct.
3.4 din cap. 3.
CAP. 2
Definitii complementare
2.1. Apa minerala naturala, natural-gazoasa
Apa minerala naturala, natural-gazoasa este apa minerala al carei continut
de dioxid de carbon provenind de la sursa este, dupa conditionare, acelasi ca
la emergenta, in limitele tehnice uzuale de toleranta.
2.2. Apa minerala naturala negazoasa (plata)
Apa minerala naturala negazoasa este apa minerala care, in stare naturala
si dupa conditionare, conform anexei nr. 2 pct. 5, nu contine dioxid de carbon
in proportie superioara cantitatii necesare pentru mentinerea in stare
dizolvata a sarurilor hidrogencarbonatate din compozitia sa, dar nu mai mult de
250 mg/l.
2.3. Apa minerala naturala degazeificata sau apa minerala naturala
reimpregnata cu dioxid de carbon de la sursa
Apa minerala naturala degazeificata sau apa minerala naturala reimpregnata
cu dioxid de carbon de la sursa este apa minerala al carei continut in dioxid
de carbon, dupa conditionare, conform pct. 5 din anexa nr. 2, nu este acelasi
ca la emergenta.
2.4. Apa minerala naturala gazeificata
Apa minerala naturala gazeificata este o apa minerala careia i s-a adaugat
dioxid de carbon de alta origine decat cel de la sursa, dar de uz exclusiv
alimentar.
CAP. 3
Cercetarea pentru punerea in evidenta a apelor minerale naturale. Criterii
de calitate
1. Cercetarea geologica-hidrogeologica
Cercetarea geologica-hidrogeologica pentru punerea in evidenta a apelor
minerale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra
conditiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care sa cuprinda:
1.1. Stratigrafia si tectonica zonei;
1.2. Conditiile hidrogeologice generale ale acesteia;
1.3. Conditiile de geneza a apei minerale si relatia dintre mineralizarea
acesteia si litologia acviferului;
1.4. Descrierea surselor;
1.5. Parametrii hidrogeologici ai surselor;
1.6. Delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protectie
(sanitara si hidrogeologica);
1.7. Evaluarea debitelor exploatabile de apa minerala si a conditiilor de
extragere a acestora, precum si a rezervelor propuse spre omologare, conform
legislatiei in vigoare;
1.8. Studiul izotopilor naturali (de mediu), acolo unde se considera
necesar.
1.9. Raportul va fi insotit de harti la scari corespunzatoare, cu indicarea
amplasarii surselor.
2. Parametrii fizico-chimici privind apa minerala naturala
2.1. Temperatura apei la sursa si temperatura mediului ambiant la momentul
prelevarii probei.
2.2. Reziduul sec la 180 grade C sau la 240 grade C.
2.3. Conductivitatea electrica, cu specificarea temperaturii in momentul
masuratorii.
2.4. Concentratia ionilor de hidrogen - pH-ul.
2.5. Continutul in cationi si anioni.
2.6. Continutul in substante nedisociate.
2.7. Continutul in urme de elemente cu potential toxic.
2.8. Radioactivitatea apei la sursa.
2.9. Continutul in substante indezirabile si cu potential toxic, de
provenienta naturala sau contaminante.
3. Parametrii microbiologici si biologici
3.1. Paraziti si microorganisme patogene.
3.2. Coliformi totali/100 ml, la 37 grade C.
3.3. Indicatori de contaminare fecala:
- coliformi fecali/100 ml, la 44 grade C;
- streptococi fecali/100 ml;
- clostridii sulfito-reducatoare/100 ml;
- pseudomonas aeruginosa/100 ml.
3.4. Numar de unitati formatoare de colonii:
- intre 20 grade C - 22 grade C timp de 72 de ore pe agar-agar sau amestec
agar-gelatina la 37 grade C, timp de 24 de ore pe agar-agar.
Indicatorii microbiologici si biologici mai sus mentionati nu sunt
limitativi, acestia putand fi completati in conformitate cu legislatia
sanitara.
3.5. Criterii clinice si farmacodinamice
Cercetari care se vor efectua in concordanta cu metodologii recunoscute din
punct de vedere stiintific si care se vor referi la caracteristicile
particulare ale apelor minerale naturale cu efecte asupra organismului uman,
cum ar fi cele diuretice, asupra functiilor gastrice si intestinale si la
eventualele compensatii ale deficitului de minerale in organism.
Observatii clinice care pot inlocui, in anumite cazuri, cercetarile
mentionate in paragraful anterior.
Certificarea efectelor apei minerale asupra organismului uman se va face de
catre organele sanitare competente, conform legii.
ANEXA 2
EXPLOATAREA, VALORIFICAREA SI COMERCIALIZAREA APEI MINERALE NATURALE
1. Exploatarea surselor de apa minerala naturala se va realiza numai cu
avizul organelor competente, conform legislatiei in vigoare.
2. Exploatarea apei minerale naturale va fi executata in asa fel incat sa
se evite contaminarea ei, sa fie conservata calitatea ei initiala asa cum a
fost determinata si sa nu fie afectati factorii de mediu.
Extractia apei minerale se va efectua conform prevederilor legale impuse de
necesitatea asigurarii unei exploatari rationale, a gestionarii, protectiei si
conservarii acesteia.
3. Extractia, transportul, conditionarea si imbutelierea apei minerale
naturale se vor face cu echipamente confectionate din materiale adecvate,
avizate sanitar, iar apa va fi imbuteliata si ambalata, astfel incat sa nu se
permita modificarea calitatii ei initiale, iar ambalajele sa poata fi
refolosite sau eliminate ecologic.
4. Este interzis transportul apei minerale naturale in recipiente de mare
capacitate (vrac), la sfarsitul conditionarii, conform pct. 5 din prezenta
anexa, sau inainte de conditionare.
Apa minerala poate fi transportata numai in recipientele destinate
consumatorului.
5. Este interzis orice tratament al apei minerale naturale, cu exceptia urmatoarelor
operatiuni:
- separarea constituentilor instabili ca: fierul, manganul si hidrogenul
sulfurat, prin operatiuni de decantare si filtrare, eventual precedate de
oxigenare, cu conditia ca acest tratament sa nu schimbe caracterul chimic
general al apei minerale;
- eliminarea totala sau partiala a dioxidului de carbon prin mijloace
exclusiv fizice;
- impregnarea sau reimpregnarea cu dioxid de carbon in conditiile prevazute
in cap. 2 din anexa nr. 1.
6. In particular, orice tratament de dezinfectare prin orice mijloace,
adaugarea de elemente bacteriostatice etc. este interzis.
Aceste prevederi nu se aplica si la apa minerala utilizata pentru bauturi
racoritoare.
7. In cazuri de poluare survenita in timpul exploatarii sursei, imbutelierea
apei minerale se suspenda pana la eradicarea cauzelor care au stat la baza
fenomenului, pana la revenirea apei la calitatile initiale si pana la
incadrarea sa in normele cuprinse in anexa nr. 3.
8. In scopul asigurarii protectiei si conservarii cantitative si calitative
a resurselor, persoanele juridice care exploateaza apele minerale au obligatia
de a tine evidenta debitelor exploatate (periodic) si de a efectua analizele
conform anexei nr. 4.
9. Prevederile anexelor nr. 3 si 4 sunt obligatorii pentru unitatile care
exploateaza, iar prevederile Standardului roman 4.450/1996 sunt obligatorii
pentru unitatile care valorifica si comercializeaza apa minerala.
10. Ambalajele care se utilizeaza pentru imbutelierea apelor minerale
naturale trebuie inchise ermetic pentru a se evita posibilitatile de alterare
sau contaminare a produsului.
Ambalajele pentru apa minerala naturala trebuie sa corespunda legislatiei
sanitare si de protectie a mediului in vigoare.
11. Pe eticheta produsului se vor inscriptiona in mod obligatoriu
urmatoarele:
- tara de provenienta (origine);
- denumirea produsului apa minerala naturala, in conformitate cu
specificatiile cuprinse in cap. 2 din anexa nr. 1;
- denumirea sursei din care se imbuteliaza, cu precizarea numelui sau
numarului acesteia (exemplu: izvor nr. 3 sau izvor "Ileana", ori
"foraj 5");
- marca de fabrica. Se va avea in vedere faptul ca numele localitatilor nu
pot fi utilizate ca marci de fabrica decat numai daca sursa din care se imbuteliaza
este plasata in aceasta localitate.
Daca marca de fabrica a produsului are alta denumire decat denumirea sursei
sau a locului de origine a apei minerale, numele sursei sau al locului de
origine a apei minerale se va inscriptiona cu litere mai mari de cel putin o
data si jumatate decat numele marcii de fabrica;
- continutul net in unitati de volum;
- numele firmei care imbuteliaza apa;
- data imbutelierii si termenul de valabilitate;
- identificarea lotului de produs. Fiecare recipient trebuie sa poarte pe
eticheta sa o inscriptie gradata sau o marca, in clar sau in cod, care sa
permita identificarea producatorului si a lotului;
- tipul ambalajului si forma de refolosire sau de eliminare;
- specificatii privind compozitia apei sub una dintre urmatoarele forme:
a) prezentarea principalilor constituenti chimici ai apei, cu mentionarea
laboratorului care a efectuat analiza si data acesteia;
b) urmatoarea inscriptie: "Compozitia chimica corespunde analizei
efectuate la data de ........ de laboratorul ................".
In acest caz, se recomanda folosirea uneia dintre urmatoarele mentiuni:
- "Poate avea efecte laxative";
- "Poate avea efecte diuretice";
- "Recomandata pentru dieta saraca in sodiu";
- "Indicata pentru alimentatia nou-nascutilor si sugarilor";
- "Indicata la prepararea alimentelor pentru copiii nou-nascuti si
sugari";
- eventuale contraindicatii;
- alte proprietati care nu implica indicatii profilactice sau terapeutice.
12. Se interzice:
- comercializarea apei minerale din una si aceeasi sursa sub mai multe
marci de fabrica;
- mentionarea pe eticheta produsului a indicatiilor terapeutice ale apei
minerale;
- inscriptionarea pe eticheta a oricarei forme de reclama publicitara.
13. In sensul prezentelor norme, se defineste ca apa de izvor apa
imbuteliata care:
a) isi are originea intr-un zacamant subteran si provine din unul sau mai
multe izvoare sau foraje;
b) indeplineste, in mod natural, toate conditiile de potabilitate, conform
normelor in vigoare;
c) poate fi supusa numai proceselor de conditionare specificate la pct. 5
din prezenta anexa si transportata numai in conditiile pct. 3 si 4 din aceeasi
anexa;
d) din punct de vedere al gradului de cunoastere, complexitatea si
detalierea cercetarilor asupra sursei nu acopera in totalitate cerintele
prevazute la pct. 1 si 2 din cap. 3 al anexei nr. 1 sau, in urma realizarii
unui studiu de detaliu complet, apa nu intruneste una dintre conditiile prevazute
la lit. a), d), e) si f) din cap. 1 al anexei nr. 1.
14. Apa de izvor, ca si orice fel de apa potabila imbuteliata, nu va fi
caracterizata si nu va contine referiri, semne sau figuri care sa creeze
confuzii de orice fel cu apa minerala naturala, sa induca in eroare asupra
localizarii geografice a apei, sa atribuie apei efecte sau recomandari
terapeutice sau sa faca precizari asupra compozitiei ei chimice.
15. In sensul prezentelor norme, se defineste ca apa minerala medicinala
apa minerala care, prin specificul compozitiei sale, are efecte terapeutice
asupra organismului uman. Aceste efecte terapeutice sunt stabilite pe baza
cercetarilor de specialitate din domeniul medical.
Cercetarea geologica pentru punerea in evidenta si exploatarea surselor de
ape minerale medicinale se face in conditiile prezentelor norme tehnice.
Imbutelierea si desfacerea apelor minerale medicinale se vor face numai in
conformitate cu legislatia sanitara in vigoare.
ANEXA 3
LISTA
indicatorilor apei minerale la sursa
A. Indicatori organoleptici
____________________________________________________________________________
Nr. Indicatori Exprimarea Concentratia Observatii
crt. rezultatului maxima admisa
(CMA)
____________________________________________________________________________
1. Culoare mg/l scara - La sursa, conform
Pt Co starii naturale a
apei
2. Turbiditate mg/l SiO2 -
3. Miros -
4. Gust -
____________________________________________________________________________
B. Indicatori fizico-chimici (ai apei minerale naturale)
____________________________________________________________________________
Nr. Indicatori Exprimarea Concentratia Observatii
crt. rezultatului maxima admisa
(CMA)
____________________________________________________________________________
5. Temperatura grade C - Conform starii naturale
a apei
6. Concentratia unitati PH Conform starii naturale
ionilor de a apei
hidrogen -
7. Conductivitate micro s/cm la - Corespunzator
20 grade C mineralizatiei apei
minerale
8. Cloruri Cl(-) mg/l - Conform cu
caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
9. Sulfati SO4(2-) mg/l - Conform cu
caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
10. Calciu Ca(2+) mg/l - Conform cu
caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
11. Magneziu Mg(2+) mg/l - Conform cu
caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
12. Sodiu Na(+) mg/l - Conform cu
caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
13. Potasiu K(+) mg/l - Conform cu
caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
14. Duritate totala grade - Conform cu
germane caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
15. Reziduu sec mg/l dupa - Conform cu
uscare la caracteristicile
180 grade specifice apei minerale
C sau la analizate
240 grade C
16. Oxigen dizolvat mg/l - Conform cu
O2 caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
17. Dioxid de carbon mg/l - Conform cu
CO2 caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
____________________________________________________________________________
C. Indicatori considerati substante indezirabile*)
____________________________________________________________________________
Nr. Indicatori Exprimarea Concentratia Observatii
crt. rezultatului maxima admisa
(CMA)
____________________________________________________________________________
18. Nitrati NO3(-) mg/l 50
19. Nitriti NO2(-) mg/l 0,1
20. Amoniu NH4(+) mg/l 0,5
21. Oxidabilitate (O2) mg/l 3 Masurata la cald,
in mediu acid
22. Hidrogen sulfurat H2S micro g/l Nedetectabil
organoleptic
23. Fenoli (indice de
fenol) micro g/l 0,5
24. Substante tensioactive lauril sulfat 200
(care reactioneaza cu micro g/l
albastru de metilen)
25. Fier Fe(2+,3+) micro g/l - Conform starii
naturale a apei
26. Mangan Mn(2+) micro g/l -
27. Cupru Cu(2+) micro g/l 100
28. Zinc Zn(2+) micro g/l 100
29. Fosfati PO4(3-) mg/l 0,5
30. Fluor F(-) micro g/l 1.200
31. Borati H3BO3 mg/l 30
____________________________________________________________________________
*) Unele dintre aceste substante pot deveni toxice, daca sunt prezente in
cantitati mari.
D. Indicatori considerati substante toxice
____________________________________________________________________________
Nr. Indicatori Exprimarea Concentratia Observatii
crt. rezultatului maxima admisa
(CMA)
____________________________________________________________________________
32. Arsen As micro g/1 50
33. Cadmiu Cd micro g/l 5
34. Cianuri CN(-) micro g/1 10
35. Crom Cr micro g/l 50
36. Mercur Hg micro g/l 1
37. Nichel Ni micro g/l 100
38. Plumb Pb micro g/l 50
39. Seleniu Se micro g/l 10
40. Pesticide si produse
asemanatoare
- pe fiecare component
in parte micro g/l 0,1
- suma tuturor
componentelor
din fiecare clasa micro g/l 0,5
____________________________________________________________________________
E. Indicatori microbiologici si biologici
________________________________________________________________________
Nr. Indicatori Volumul probei Limite admise
crt. - ml -
________________________________________________________________________
41. Coliformi totali 100 absent
42. Coliformi fecali 100 absent
43. Streptococi fecali 100 absent
44. Clostridii sulfito-reducatoare 100 absent
45. Pseudomonas aeruginosa 100 absent
46. Numar total de bacterii la sursa
37 grade C 1 5
22 grade C 1 20
________________________________________________________________________
F. Indicatori radioactivi
Concentratiile maxime admise pentru indicatorii radioactivi sunt cele
prevazute in normele de potabilitate.
ANEXA 4
TIPURI DE CONTROL LA SURSA
al indicatorilor caracteristici apelor minerale destinate consumului si
frecventa efectuarii analizelor
_____________________________________________________________________________
Analize tip/ Control Control Control Control
Indicatori minim normal periodic ocazional
(C1) (C2) (C3) in situatii
particulare
sau accidentale
(C4)
_____________________________________________________________________________
A. Indicatori - Miros*1) Identic C1 Identic C1
organoleptici - Gust*1)
___________________________________________________________
B. Indicatori - Temperatura Identic C1 Lit. B din
fizico-chimici - Conductivitate/ anexa nr. 3
TDS
- PH
- CO2
- ion HCO3(-)
- oxigen dizolvat
(pentru ape In functie de
necarbogazoase) situatie,
tinand seama de
factorii care
___________________________________________________________ pot avea efecte
C. Indicatori, Nitrati*2) Nitrati Lit. C din negative asupra
ca substante Nitriti Nitriti anexa nr. 3 calitatii apelor
indezirabile Amoniu Amoniu minerale
Fier
___________________________________________________________
D. Indicatori - - Lit. D din
toxici anexa nr. 3
___________________________________________________________
E. Indicatori - - Numar Lit. E din
microbiologici total de anexa nr. 3
bacterii la
37 grade C
si la 22
grade C
- Coliformi
totali
- Coliformi
fecali
___________________________________________________________
F. Frecventa Zilnic Trimestrial Semestrial
_____________________________________________________________________________
*1) Evaluare calitativa.
*2) Urmarire lunara.