Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1172 din 29 septembrie 2005

privind aprobarea Politicii industriale a Romaniei pentru perioada 2005 - 2008 si a Planului de actiune pentru implementarea politicii industriale a Romaniei in perioada 2005 - 2006

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 945 din 24 octombrie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Politica industriala a Romaniei pentru perioada 2005 - 2008 si Planul de actiune pentru implementarea politicii industriale a Romaniei in perioada 2005 - 2006, prevazute in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare.
------------
    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                   PRIM-MINISTRU
              CALIN POPESCU-TARICEANU

                        Contrasemneaza:
                        Ministrul economiei si comertului,
                        Codrut Ioan Seres

                        p. Ministrul finantelor publice,
                        Mara Rimniceanu,
                        secretar de stat

    ANEXA 1

                     POLITICA INDUSTRIALA A ROMANIEI

                               2005 - 2008

    1. PREZENTARE GENERALA

    Primul <<Document de Politica Industriala a Romaniei>> a fost elaborat in anul 2002 si aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 657/2002, constituind baza inchiderii in acelasi an a negocierilor cu Uniunea Europeana la Capitolul 15 - Politica industriala.
    Acest document a reflectat evolutia industriei romanesti pana in anul 2002 si a prefigurat etapele de dezvoltare pentru perioada 2002 - 2004.
    In prezent Romania se gaseste in ultima faza pregatitoare a procesului de preaderare la UE, iar Programul de Guvernare prefigureaza, pentru sectorul industrial, tintele strategice armonizate cu conceptele de dezvoltare industriala durabila adoptate de Comisia Europeana prin Strategia Lisabona, comunicarile si rapoartele Comisiei in domeniu.
    Aceste concepte pun accentul pe competitivitate, ca element determinant al performantei in conditiile liberei concurente.
    Noul Document de Politica Industriala are la baza prevederile Programului de Guvernare, fiind elaborat in cadrul Grupului Interministerial de lucru pentru politica industriala.
    Politica Industriala a Romaniei se concentreaza pe consolidarea si incurajarea factorilor orizontali care determina competitivitatea - capitalul uman, cercetarea, inovarea, antreprenoriatul, respectarea conditiilor de mediu, elemente definitorii ale dezvoltarii durabile si se refera la orizontul de timp 2005 - 2008, iar Planul de actiune aferent este elaborat pentru perioada 2005 - 2006.

    2. OBIECTIVELE GENERALE SI PRINCIPALII FACTORI DE INFLUENTA AI POLITICII INDUSTRIALE A ROMANIEI PENTRU PERIOADA 2005 - 2008

    Politica Industriala a Romaniei are la baza atat obiectivele si directiile strategice ale economiei si industriei romanesti, cat si elementele fundamentale ale politicii industriale europene.

    2.1. Obiectivele principale ale politicii industriale
    In corelare cu prevederile celorlalte politici si strategii ale economiei nationale, politica industriala a Romaniei are ca obiective principale:
    - Cresterea competitivitatii;
    - Sporirea rolului cercetarii, dezvoltarii si inovarii;
    - Promovarea unui management durabil al resurselor si protectia mediului;
    - Imbunatatirea pregatirii profesionale si ocuparea fortei de munca;
    - Dezvoltarea cooperarii si serviciilor industriale precum si a parteneriatului public-privat.

    2.2. Principalii factori de influenta
    Politica industriala va continua sa se concentreze pe consolidarea si incurajarea factorilor care determina competitivitatea, cum ar fi capitalul uman, cercetarea, inovarea si antreprenoriatul.
    Pentru a maximiza eficienta instrumentelor politicii industriale, acestea trebuiesc aplicate sectoarelor industriale intr-o maniera care sa tina cont de natura lor specifica.
    In viziunea Guvernului, principalii factori care vor determina o influenta majora in atingerea obiectivului strategic al politicii industriale sunt:
    - consolidarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil, sustinut de un cadru institutional adecvat, armonizat cu cel din Uniunea Europeana;
    - sustinerea cercetarii-dezvoltarii si inovarii si infrastructura pentru evaluarea conformitatii produselor si serviciilor industriale;
    - dezvoltarea pietei libere si concurentiale prin continuarea procesului de armonizare legislativa si de aplicare efectiva a politicii in domeniul concurentei;
    - asistenta sectoriala pentru fiecare sector in parte pentru orizontul de timp 2005 - 2008;
    - promovarea investitiilor directe, prin asigurarea unui climat investitional transparent, stimulativ si predictibil;
    - sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin facilitarea accesului la sursele de finantare si la servicii de asistenta, consultanta si informare;
    - asistenta pentru export in vederea cresterii ponderii exporturilor romanesti de produse industriale cu grad avansat de prelucrare;
    - sustinerea privatizarii si restructurarii societatilor comerciale pe principiul rentabilizarii activitatii economice a acestora; finalizarea privatizarii in sectorul de stat;
    - asigurarea compatibilitatii cu mediul, prin consolidarea unui cadru legislativ si organizatoric care sa conduca la reducerea impactului activitatii industriale asupra acestuia;
    - dezvoltarea politicii in domeniul resurselor umane si promovarea coeziunii sociale prin permanentizarea procedurilor de consultare cu toti partenerii sociali, intarirea colaborarii dintre patronate si sindicate.
    Pe termen mediu, prioritatile pe care se vor concentra actiunile vizand implementarea politicii industriale sunt:
    - Aplicarea politicii industriale conform necesitatilor din fiecare sector;
    - Imbunatatirea/ameliorarea cadrului de reglementare legislativ in favoarea industriei;
    - Sinergia dintre diferite politici care au impact asupra competitivitatii industriei.

    2.2.1. Consolidarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil
    Imbunatatirea permanenta a mediului de afaceri in vederea consolidarii unei economii de piata functionale, pe baza asigurarii unui cadru economico-financiar corespunzator, constituie unul din obiectivele prioritare ale angajamentelor asumate de Romania in cadrul procesului de integrare europeana.
    Obiectivul de crestere economica pentru urmatorii ani este in buna masura determinat de cresterea fluxului investitional, incurajarea si dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv, reducerea birocratiei prin simplificarea procedurilor legislative si administrative aferente dezvoltarii de noi afaceri.
    Masurile prioritare ce trebuiesc intreprinse pentru imbunatatirea si dezvoltarea mediului de afaceri in Romania sunt cuprinse in Planul de actiune specific, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 669/2005, elaborat cu asistenta Bancii Mondiale si vizeaza:
    - transparenta si dialogul eficient Guvern - mediu de afaceri - societate civila;
    - evaluarea impactului reglementarilor asupra climatului afacerilor;
    - simplificarea procedurilor administrative si a reglementarilor la initierea, derularea si lichidarea afacerilor;
    - implementarea unui sistem coerent de monitorizare a volumului investitiilor straine directe;
    - implementarea principiilor guvernarii corporatiste;
    - intarirea structurilor institutiilor angrenate in reformele cu impact asupra mediului de afaceri.
    De asemenea, Grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra intreprinderilor mici si mijlocii, constituit in conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor, urmareste simplificarea procedurilor administrative in vederea reducerii costurilor de functionare a acestora.

    2.2.2. Sustinerea cercetarii-dezvoltarii - inovarii si infrastructura pentru evaluarea conformitatii produselor si serviciilor industriale
    In Uniunea Europeana si in general in statele cu economie dezvoltata, Cercetarea-Dezvoltarea si Inovarea, alaturi de educatie sunt factorii principali care conduc la cresterea productivitatii si competitivitatii.
    Din acest motiv, in viitor, activitatile industriale vor acorda o atentie deosebita sectorului de Cercetare-Dezvoltare si Inovare pentru obtinerea de avantaje competitive si pentru micsorarea pe de o parte a decalajelor de dezvoltare dintre regiunile din Romania si respectiv dintre acestea si regiunile din Uniunea Europeana, pe de alta parte.
    Programele activitatilor in acest domeniu pentru perioada urmatoare au ca obiective principale:
    - Cercetarea-Dezvoltarea si Inovarea sa devina un factor determinant al dezvoltarii economice si de crestere a competitivitatii in sectorul industrial.
    - Promovarea investitiilor in activitatea de Cercetare-Dezvoltare si Inovare, in parteneriat public-privat, pentru a crea premizele de crestere durabila si indeplinire a obiectivelor Strategiei Lisabona.
    - Sustinerea dezvoltarii retelelor de inovare si respectiv de transfer tehnologic al rezultatelor Cercetarii-Dezvoltarii in economie.
    Pentru atingerea acestor obiective, in perioada 2005 - 2008 este necesara adoptarea unor masuri precum:
    - Asigurarea unui cadru legislativ favorabil pentru protectia rezultatelor activitatii de Cercetare-Dezvoltare, incluzand si cadrul propice pentru proprietatea intelectuala cu prioritate in domeniul patentelor, marcilor si designului.
    - Majorarea cheltuielilor publice destinate sectorului de Cercetare-Dezvoltare - Inovare la circa 1% din PIB pana in anul 2007.
    - Incurajarea participarii sectorului privat in activitatea de Cercetare-Dezvoltare.
    - Sustinerea si dezvoltarea capacitatii de difuzare si absorbtie a rezultatelor Cercetarii-Dezvoltarii - Inovarii in mediul economic prin:
        - dezvoltarea infrastructurii de transfer tehnologic si inovare (parcuri tehnologice si stiintifice, incubatoare tehnologice si de afaceri, centre de transfer tehnologic)
        - sustinerea activitatilor de infrastructura in domeniul tehnologic, de asistenta si consultanta, precum si de transfer tehnologic la nivel national si regional.
    Este necesar ca actiunile din domeniul Cercetarii-Dezvoltarii si Inovarii sa aiba o abordare interdisciplinara si multisectoriala, avand in vedere necesitatile pietei.
    In industrie un rol determinant il are inovarea cu activitatile sale distincte, respectiv comercializarea tehnologiei, transferul de cunostinte, implementarea in mediul de afaceri.
    - Dezvoltarea unor programe sectoriale (alaturi de Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare) ale autoritatilor publice orientate catre stimularea inovarii;
    - Monitorizarea "Planului National pentru Dezvoltare Infrastructura, Inovare si Transfer Tehnologic - INFRATECH";
    - Incurajarea participarii tinerilor la cercetarea de performanta si imbunatatirea infrastructurii de cercetare in cadrul "Programului Cercetare de Excelenta".
    Un rol important in cresterea competitivitatii produselor si serviciilor industriale il are dezvoltarea si optimizarea infrastructurii pentru evaluarea conformitatii in sectoarele industriale in acord cu principiile si practicile din Uniunea Europeana.
    In acest sens se au in vedere activitatile din domeniile acreditarii, certificarii si testarii, metrologiei si standardizarii, tinand cont de cerintele si practicile europene si internationale ce vizeaza eliminarea barierelor tehnice din calea comertului si asigurarea liberei circulatii a marfurilor.
    Obiectivul principal in acest domeniu il constituie integrarea institutiilor ce functioneaza in infrastructura pentru evaluarea calitatii in Romania cu structurile europene similare.
    Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar sa se actioneze in sensul crearii si acreditarii de noi laboratoare de testare si etalonare si organisme de certificare si inspectie precum si pentru consolidarea si dezvoltarea entitatilor existente.
    Aplicarea efectiva, corecta si completa a reglementarilor tehnice ce transpun directive pe principiile Noii Abordari si Abordarii Globale, va permite operatorilor economici sa realizeze produse acceptate pe piata unica europeana.
    O atentie deosebita va fi acordata activitatilor de administrare a sectoarelor reglementate. Se va acorda prioritate si vor fi sustinute actiunile de diseminare a informatiilor si campaniile de constientizare privind interpretarea si aplicarea legislatiei specifice precum si activitatilor de supraveghere a pietei.

    2.2.3. Politica in domeniul concurentei
    Strans legate de politica industriala sunt politicile din domeniul concurentei. Dezvoltarea pietei concurentiale este una dintre conditiile esentiale pentru ca o economie de piata sa fie operationala, dar si una dintre preocuparile permanente si majore ale Guvernului Romaniei, in conditiile globalizarii pietelor, intrucat promovarea si dezvoltarea unui mediu concurential normal contribuie la ameliorarea competitivitatii industriale si la intarirea pietei interne.
    In vederea dezvoltarii mediului de afaceri si a mecanismelor de piata, se vor aplica in mod riguros regulile de acordare a ajutoarelor de stat, instituite prin Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, si regulamentele speciale adoptate in acest sens, in conformitate cu acquis-ul comunitar.
    In domeniul concurentei, pentru aplicarea prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata si a legislatiei secundare armonizata integral cu acquis-ul comunitar, se va acorda sprijin Consiliului Concurentei pentru formarea unei culturi concurentiale necesare in mediul de afaceri romanesc si in mod direct agentilor economici, integrarea pe piata unica europeana in urma aderarii Romaniei la UE presupunand cunoasterea si respectarea unor reguli precise.
    Se va actiona pentru reducerea progresiva a sferei de actiune a monopolurilor, continuarea procesului de liberalizare a preturilor in domeniile in care acestea au ramas in supravegherea autoritatilor de reglementare si evitarea practicilor anticoncurentiale si a concentrarilor economice care ar putea conduce la restrangerea concurentei pe piata romaneasca.

    2.2.4. Politica in domeniul asistentei sectoriale
    Asistenta sectoriala reprezinta unul dintre cele mai sensibile domenii ale politicii industriale. Din acest motiv, reevaluarea asistentei sectoriale va reprezenta o prioritate tinand seama, in special, de prevederile din Capitolul 15 - Politica industriala, Capitolul 1 - Libera circulatie a marfurilor si Capitolul 6 - Concurenta, negociate cu Uniunea Europeana.
    Ministerul Economiei si Comertului, in calitate de autoritate publica in domeniu, va avea urmatoarele prioritati:
    - evaluarea anuala a politicii in domeniul asistentei sectoriale, in special in ceea ce priveste cresterea competitivitatii activitatilor industriale, ca obiectiv central al politicii industriale;
    - incurajarea aliantelor strategice pe baze tehnologice si industriale, economice sau financiare, urmarindu-se incadrarea lor in prevederile legislative interne si internationale;
    - promovarea clusterelor industriale pe principiul specializarii internationale si complementaritatii industriale cu tarile UE, Central si Est Europene sau din alte zone apropiate;
    - dezvoltarea pietei interne de produse industriale prin utilizarea sistemului de achizitii publice;
    - asistenta sectoriala pentru produse cu valoare adaugata mare (IT, industria electrotehnica, componente auto), cu bazin de resurse intern (industria mobilei, industria de utilaje si echipamente pentru industriile alimentara si forestiera). De asemenea se va urmari dezvoltarea industriei farmaceutice pentru asigurarea necesarului de medicamente si dezvoltarea sectoarelor care prelucreaza fire si fibre naturale de in, canepa si lana;
    - modernizarea rolului autoritatii publice din domeniul industrial - Ministerul Economiei si Comertului - de elaborare si implementare a politicii industriale, de gestionare a procesului de restructurare-dezvoltare a activitatii industriale si a managementului fondurilor structurale.
    Pentru realizarea prioritatilor mentionate MEC va actiona prin dezvoltarea si implementarea urmatoarelor instrumente:
    - <<Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale>> este un instrument economico-financiar care sustine producatorii din industria prelucratoare pentru realizarea urmatoarelor activitati:
        - Implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau a sistemelor de management de mediu;
        - Implementarea si certificarea sistemelor de management al sanatatii si sigurantei ocupationale, sistemelor de management pentru responsabilitate sociala si de igiena alimentara si/sau sistemelor de management al securitatii informatiei;
        - Dotarea si/sau amenajarea laboratoarelor de testare si etalonare, precum si acreditarea acestora, dupa caz;
        - Certificarea produselor si/sau obtinerea etichetei ecologice pentru produs;
        - Executarea de modele experimentale, prototipuri, asimilari de noi tehnologii care se realizeaza de agentii economici pe baza rezultatelor unitatilor de cercetare-dezvoltare romanesti;
        - Efectuarea de analize de evaluare comparativa pentru activitati din industria prelucratoare, in vederea realizarii planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, a caror implementare va fi monitorizata;
        - Organizarea si amenajarea in incinta agentilor economici de expozitii si/sau standuri de prezentare si promovare a produselor industriale;
        - Inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, desenelor si modelelor industriale romanesti.
    - Dezvoltarea aglomerarilor competitive (clusterelor), in consonanta cu initiativele europene de politica industriala, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
        - programe de identificare a zonelor cu potential de aglomerare de firme si de sustinere a accelerarii acestui proces in sensul dorit, respectiv spre tehnologiile inalte;
        - programe care acorda sustinere ingemanarii intre mediile universitare si de cercetare si firmele dintr-o anumita zona;
        - programe de sustinere a IMM-urilor;
        - programe de marketing regional.
    - Derularea programului de twinning pentru cresterea capacitatii de coordonare a politicii industriale si a managementului fondurilor structurale pentru imbunatatirea competitivitatii economice prin:
        - elaborarea unor metodologii specifice pentru evaluarea competitivitatii in sectoarele industriale;
        - pregatirea unei metodologii coerente pentru monitorizarea implementarii politicii industriale, in colaborare cu alte institutii implicate in acest proces;
        - consolidarea structurilor implicate in elaborarea si implementarea politicii industriale si a evaluarii competitivitatii industriale - in privinta responsabilitatilor, atributiilor, resurselor umane, echipamentelor, precum si reprezentarea lor teritoriala.
    - Dezvoltarea cooperarii cu operatorii economici in vederea cresterii performantei industriale, prin imbunatatirea sistemului de diseminare a informatiilor referitoare la tehnologie, la tendintele pietei sau la alti diversi factori care influenteaza performanta industriala.
    - Intarirea colaborarii autoritatii publice in domeniu cu celelalte institutii si autoritati publice, precum si extinderea consultarilor cu partenerii sociali in problemele legate de politica industriala, de reforma economica si restructurare industriala, privatizare, perfectionarea cadrului legislativ si institutional, compatibilitatea cu mediul inconjurator etc.

    2.2.5. Promovarea investitiilor directe
    Investitiile directe sunt o sursa de capital, de know-how, tehnologie, abilitati de management care stimuleaza cresterea economica, contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca.
    Promovarea si atragerea capitalului strain se va realiza prin:
    - promovarea imaginii Romaniei ca destinatie atractiva pentru investitorii straini prin asigurarea unei informari complete si corecte asupra oportunitatilor de investitii;
    - acordarea de asistenta de specialitate pentru:
        - partenerii straini aflati in faza de informare, initiere, implementare si post-implementare a proiectelor de investitii, astfel incat sa fie reduse la minimum dificultatile pe care acestia le-ar putea intampina la infiintarea societatilor si intrarea pe piata romaneasca;
        - investitorii straini deja existenti in Romania, astfel incat acestia sa fie stimulati sa isi dezvolte afacerile prin reinvestirea profitului sau prin noi investitii.
    Pentru imbunatatirea capacitatii de absorbtie a investitiilor directe, un rol important revine Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), institutie publica a administratiei centrale, prin:
    - Elaborarea unei strategii de promovare a investitiilor directe, in stransa colaborare cu sectorul privat si cu autoritatile centrale si locale/regionale.
    - Promovarea unei noi legi de stimulare a investitiilor, care sa amendeze actuala Lege nr. 332/2001 prin definirea prioritatilor investitionale la nivel national, regional, judetean sau local.
    - Pozitionarea ARIS ca punct focal de contact pentru investitorii potentiali sau deja existenti in Romania.
    Din analizele SWOT si din strategiile sectoriale realizate a rezultat ca Romania isi va imbunatati capacitatea de absorbtie a investitiilor directe, in special in domenii precum: IT, componente auto, subansamble electronice, masini si aparate electrocasnice, mobila si industria lemnului, produse farmaceutice, realizarea de biocombustibili.

    2.2.6. Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii
    Este recunoscuta si apreciata importanta sectorului IMM ca baza pentru dezvoltarea economiei moderne, dinamice, bazata pe cunoastere. Experienta Uniunii Europene demonstreaza clar ca sectorul IMM are o contributie substantiala la realizarea produsului intern brut, sa creeze noi locuri de munca si sa stimuleze cresterea exporturilor.
    IMM au abilitatea de a raspunde in mod flexibil pe piete puternic competitive si sa se adapteze rapid la schimbarile structurale si ciclice ale economiei globale. Un sector IMM bine dezvoltat poate astfel, sa sprijine stabilitatea si cresterea macroeconomica.
    Prioritatile strategice pentru sustinerea dezvoltarii IMM in perioada 2005 - 2008 sunt:
    - Crearea unui mediu de afaceri favorabil infiintarii si dezvoltarii IMM;
    - Dezvoltarea capacitatii competitive a IMM;
    - Imbunatatirea accesului IMM la finantare;
    - Imbunatatirea accesului IMM pe pietele externe;
    - Promovarea culturii antreprenoriale si intarirea performantelor manageriale.
    Pentru dezvoltarea IMM, pe termen scurt, se vor promova urmatoarele masuri:
    - reluarea procesului de evaluare anuala a domeniului in parteneriat cu reprezentantii IMM prin Comitetul Consultativ al Dezvoltarii IMM;
    - ridicarea progresiva a procentului de alocare de resurse financiare pentru stimularea infiintarii si sprijinirea functionarii IMM;
    - implementarea Agendei Lisabona prin preluarea Planului de actiuni pentru implementarea Cartei Europene pentru Intreprinderile Mici aprobate in Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM din data de 21 martie 2005;
    - incurajarea initiativei individuale, imbunatatirea pregatirii antreprenoriale prin formare in cadrul invatamantului liceal si universitar;
    - stimularea extinderii sistemului de subcontractare cu intreprinderi mici si mijlocii, in scopul colaborarii acestora cu mari companii industriale prin dezvoltarea clusterelor, in special in industria de automobile, de masini si echipamente, chimica.
    - asigurarea accesului la achizitiile publice;
    - dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin imbunatatirea si diversificarea ofertei de servicii pentru IMM cu valoare adaugata ridicata (centre de afaceri pentru IMM, incubatoare de afaceri, parcuri industriale, clustere etc.);
    - asigurarea si sustinerea accesului la activele disponibile ale operatorilor economici de stat in vederea infiintarii de parcuri tehnologice, centre de inovare si incubatoare de afaceri;
    - sprijinirea activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare tehnologica si de implementare a rezultatelor acesteia;
    - incurajarea activitatilor care contribuie la largirea pietelor IMM, sustinerea participarii acestora la expozitii, targuri, simpozioane, misiuni comerciale, finantarea studiilor de piata, a publicatiilor si brosurilor de promovare a produselor si serviciilor pe terte piete;
    - dezvoltarea platformelor de tip e-guvernare destinate accesarii de catre IMM a serviciilor care sa contribuie la dezvoltarea capacitatii antreprenoriale a IMM si a adaptabilitatii acestora pe terte piete;
    - sustinerea accesului IMM la programe comunitare si internationale si asigurarea aditionalitatii cu programele comunitare si cele finantate de catre alti donori internationali;
    - diversificarea produselor de garantare oferite de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM si dezvoltarea reprezentarii locale a acestuia, prin crearea de filiale in cele 8 regiuni;
    - dezvoltarea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), in calitatea sa de organism intermediar, pentru Programul Operational Sectorial de Crestere a competitivitatii economice si a economiei bazate pe cunoastere.
    Aceste masuri sunt in concordanta cu prioritatile si angajamentele de implementare pentru politicile industriale si regionale si in consens cu principiile concentrarii, parteneriatului si coordonarii.
    ANIMMC este coordonatorul national pentru implementarea in Romania a Cartei Europene pentru Intreprinderi Mici (numita in continuare Carta) si a Programului comunitar multianual pentru intreprinderi si spirit antreprenorial, in special pentru IMM (2001 - 2005), in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 656/2002 pentru acceptarea Cartei adoptata la 13 iunie 2000 la Maribor si Ordonanta Guvernului nr. 60/2002 pentru aprobarea Memorandumului de finantare pentru participarea Romaniei in Programul comunitar mentionat.
    ANIMMC a constituit un Grup de Lucru pentru implementarea Cartei. In acelasi timp a fost elaborat si dezvoltat Planul de actiuni pentru implementarea Cartei pe cele 10 directii de actiune.
    Incepand cu anul 2006 se va implementa Agenda Lisabona pe cinci zone de prioritati pentru afirmarea potentialului companiilor, vizand:
    - stimularea antreprenoriatului
    - sustinerea inovatiilor
    - imbunatatirea conditiilor de angajare
    - incheierea reformelor pietei de produse
    - identificarea unor solutii avantajoase pentru mediul inconjurator, care sa contribuie in principal la dezvoltarea sustenabila a IMM.

    2.2.7. Asistenta pentru export
    Politica in acest domeniu este in mare parte reglementata, sarcina principala fiind respectarea intelegerilor internationale in conditiile sustinerii credibilitatii si increderii in mediul de afaceri romanesc.
    In acest sens, se vor promova urmatoarele masuri:
    - utilizarea facilitatilor tarifare convenite prin Acordurile de liber schimb, negociate de Romania pe plan international si participarea la liberalizarea comertului international prin negocieri comerciale multilaterale in cadrul Organizatiei Mondiale de Comert;
    - cresterea ponderii exporturilor romanesti de produse industriale in comertul mondial prin gasirea unor nise de piata, in special pentru produsele cu grad avansat de prelucrare;
    - acordarea de sprijin pentru extinderea ofertei de servicii specializate de consultanta si de instruire in domeniul comertului;
    - acordarea de garantii de risc comercial sau necomercial (cu respectarea regulilor OECD).
    In anul 2005 a fost lansata Strategia Nationala de Export, aflata in dezbatere publica, elaborata in cadrul Consiliului de Export sub coordonarea Ministerului Economiei si Comertului.
    Principalele obiective ale Strategiei Nationale de Export (SNE) sunt:
    - cresterea capacitatii sectorului privat si a capabilitatii acestuia de a fi motorul cresterii economice si al dezvoltarii;
    - promovarea dezvoltarii resurselor umane pentru a obtine competentele necesare pentru cresterea economica;
    - promovarea capabilitatilor inovative si tehnice dinamice din interiorul tarii pentru industrializare;
    - integrarea stiintei si tehnologiei in planificarea socio-economica si dezvoltare;
    - identificarea si dezvoltarea de noi sectoare, care creeaza, capteaza si retin valoarea adaugata si furnizeaza baza dezvoltarii economice de viitor a Romaniei;
    - incurajarea legaturilor inter si intra-sectoriale pentru a sustine evolutia centrelor de excelenta si a clusterelor industriale;
    - marirea eficientei mediului national de afaceri, astfel incat sa fie competitiv la nivel international;
    - asigurarea furnizarii unei infrastructuri adecvate necesare industriei pentru a deveni mai competitiva la nivel international;
    - dezvoltarea regionala, generarea de locuri de munca si reducerea saraciei pentru a incuraja o distributie mai echitabila a veniturilor;
    - reducerea dependentei de barierele tarifare si netarifare, sau a accesului preferential pe piata pentru dezvoltarea sustinuta a exportului;
    - expunerea intreprinderilor din Romania la oportunitati de afaceri internationale.

    2.2.8. Sustinerea privatizarii si restructurarii
    Politicile cu privire la restructurare si privatizare se vor orienta catre companiile nationale si societatile comerciale cu capital de stat din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului si Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS):
    Masurile care se au in vedere sunt urmatoarele:
    - continuarea privatizarii societatilor comerciale cu capital majoritar de stat;
    - restructurarea activitatilor in vederea eficientizarii acestora;
    - monitorizarea contractelor de privatizare;
    - lichidarea pachetelor minoritare detinute de catre stat, prin mecanisme de piata;
    - modernizarea, retehnologizarea si optimizarea fluxurilor tehnologice din unitati industriale cu potential de competitivitate, in conditiile legii.
    In anul 2004 a avut loc procesul de negociere privind imprumutul de ajustare programatica - PAL, acordat Guvernului Romaniei de Banca Mondiala in vederea sustinerii programului de reforme structurale, economice si sociale. Actiunile aferente programului PAL sunt sincronizate cu obiectivele privind aderarea Romaniei la U.E., acordul preventiv stand-by agreat cu F.M.I. si sunt destinate sprijinirii continuarii procesului de privatizare si a altor reforme structurale initiate conform programelor PSAL I si II anterioare.
    Obiectivul specific ce urmeaza a fi indeplinit de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului il reprezinta valorificarea participatiilor statului la societatile comerciale din portofoliul acestei institutii prin privatizare, restructurare sau lichidare.

    2.2.9. Politica in domeniul protectiei mediului si gestionarii durabile a resurselor
    Cerintele si exigentele in domeniu, existente in tarile Uniunii Europene, impun o noua abordare a problemelor globale de mediu si gestionarea durabila a resurselor in corelatie cu dezvoltarea socio-economica.
    In aceste conditii, protectia mediului si gestionarea rationala a resurselor naturale, devin prioritati, in contextul dezvoltarii economice si asigurarii competitivitatii industriale din Romania.
    Principalele obiective ale activitatilor de protectie a mediului inconjurator si gestionare a resurselor pe termen mediu (2010) si lung (2013) sunt:
    - integrarea cerintelor de protectie a mediului si exigentelor in gestionarea resurselor naturale in politicile si strategiile sectoriale, regionale, zonale si la nivel de companie;
    - implementarea celor mai bune tehnici disponibile si a "tehnologiilor curate" in toate sectoarele industriale cu consecinte directe in diminuarea cantitatilor de deseuri si protejarea resurselor naturale;
    - regenerarea amplasamentelor afectate de poluarea istorica, la un nivel care sa asigure reutilizarea acestora;
    - crearea si dezvoltarea unei piete libere pentru tehnologii si servicii de valorificare a deseurilor si respectiv utilizarea eficienta a energiei.
    Pentru realizarea acestor obiective, autoritatile adopta masuri si programe, inclusiv asistenta necesara pentru ca firmele, indiferent de marime, sa-si dezvolte strategii adecvate si sa-si integreze conceptia de proiectare-productie si marketing pornind de la cele mai bune tehnici disponibile si de la tehnologii pentru realizarea de produse curate.
    Este de mentionat oportunitatea financiara de care dispun companiile industriale din domeniile chimiei, petrochimiei, metalurgiei si materialelor de constructii prin utilizarea mecanismelor Protocolului de la Kyoto.
    Prin schema de acordare a etichetei ecologice s-a stabilit un sistem de promovare a produselor cu impact minim asupra mediului, pe intreg ciclul de viata.
    Imbunatatirea continua a performantelor de mediu si atingerea obiectivelor stabilite este incurajata prin sustinerea implementarii si certificarii sistemului de management de mediu in cadrul "Programului de crestere a competitivitatii produselor industriale" (Hotararea Guvernului nr. 357/2004).
    Planul National de Gestionare a Deseurilor, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1470/2004, stabileste principiile care stau la baza acestei activitati:
    - protectia resurselor primare;
    - masuri preliminare, corelate cu principiul utilizarii "celei mai bune tehnici disponibile care nu presupun costuri excesive";
    - prevenirea;
    - poluatorul plateste, corelat cu principiul responsabilitatii producatorului si cel al responsabilitatii utilizatorului;
    - principiul proximitatii corelat cu principiul autonomiei;
    - principiul subsidiaritatii (corelat si cu principiul proximitatii si cu principiul autonomiei).
    O noua atitudine fata de mediu, reflectata prin gestionarea in sistem integrat a deseurilor si atingerea obiectivelor stabilite, va avea efect atat asupra eficientei si competitivitatii economice, cat si asupra utilizarii eficiente a resurselor naturale, spre binele generatiilor actuale si viitoare.

    2.2.10. Politica in domeniul resurselor umane si coeziunea sociala
    Sunt avute in vedere politici efective de dezvoltare a resurselor umane, in special pentru insusirea de noi abilitati, perfectionare, specializare in munca si invatare continua.
    Obiectivele in domeniul resurselor umane si coeziunii sociale vizeaza:
    - flexibilizarea fortei de munca prin marirea gradului de mobilitate (recalificare) si de perfectionare/specializare a acesteia;
    - asigurarea unui echilibru intre cerere si oferta pe piata fortei de munca;
    - dezvoltarea de know-how si training vocational si a managementului resurselor umane;
    - pregatirea specializata printr-o stransa colaborare intre sistemul educational si mediul de afaceri (scoli de design industrial, licee industriale, scoli profesionale etc.).
    Strategia de angajare si crestere a gradului de ocupare a fortei de munca asigura dezvoltarea capitalului uman, crearea de locuri de munca si antreprenoriat, promovarea adaptabilitatii muncitorilor si afacerilor la schimbarile economice. Investitia in capitalul uman este cea mai mare urgenta in contextul curent al unei imbatraniri rapide.
    Se au in vedere parteneriate public-private si in domeniul educatiei elevilor si formarii profesionale, inclusiv elaborarea unor strategii de formare profesionala si dinamica a fortei de munca pentru unele din domeniile deficitare.
    De asemenea se va pune un accent deosebit pe extinderea utilizarii tehnologiei informatiei si pe folosirea eficienta a datelor prelucrate si gestionate de sistemele informationale nationale si internationale.
    Coeziunea sociala constituie un factor determinant in realizarea cu succes a ajustarii structurale si reformei economice. Se va pune accent pe implementarea si dezvoltarea in principal a urmatoarelor actiuni:
    - atragerea partenerilor sociali si a altor factori implicati in activitatea industriala in procesul de elaborare si implementare a politicilor;
    - permanentizarea procedurilor de consultare a operatorilor economici si a partenerilor de dialog social, precum si a procedurilor de diseminare a informatiilor utile;
    - obtinerea sprijinului partenerilor sociali in realizarea ajustarilor structurale;
    - sustinerea asigurarii unui sistem cat mai eficient de protectie sociala, mai ales activa.

    3. EVOLUTII POSIBILE IN ACTIVITATEA INDUSTRIALA

    Programul de politici economice pentru perioada urmatoare, respectiv 2005 - 2008, se refera la:
    - continuarea procesului de transpunere legislativa si crearea institutiilor compatibile cu cele din statele membre UE;
    - implementarea si monitorizarea legislatiei armonizate;
    - imbunatatirea in continuare a mediului de afaceri, diversificarea si modernizarea serviciilor bancare, inclusiv reducerea fiscalitatii legata de costul fortei de munca;
    - masuri pentru trecerea la societatea informationala si conectarea industriei romanesti la proiecte europene;
    - adoptarea unui pachet coerent de politici pentru continuarea procesului de ajustare structurala la nivel de sectoare industriale pentru asigurarea competitivitatii in conditiile inaspririi concurentei, ca urmare a adoptarii Codului Vamal UE, a intrarii Chinei si Rusiei in OMC, a globalizarii comertului si internationalizarii afacerilor;
    - gestionarea in sistem integrat a deseurilor industriale, de reciclare si refolosire a deseurilor si materialelor precum si prevenirea generarii de deseuri;
    - demararea marilor proiecte de infrastructura si a sistemelor transfrontaliere de transport fluide energetice pe distante mari, precum si de refacere a zonelor afectate de conflicte;
    - trecerea efectiva a sistemului cercetarii-dezvoltarii din tara noastra la o structura operationala de tip european.
    Previziunile privind ajustarile structurale in perioada 2005 - 2008, se refera la:
    - dezvoltarea sectoarelor industriale care realizeaza produse cu valoare adaugata mare, in special prin cresterea volumului de investitii green-field;
    - dezvoltarea clusterelor industriale, a parcurilor tehnologice si industriale, incubatoare de afaceri etc.;
    - dezvoltarea regionala, cresterea ponderii IMM-urilor si valorificarea potentialului local de materii prime, a traditiei si capitalului uman;
    - continuarea procesului de ajustare structurala si restructurare la nivelul companiilor si sectoarelor industriale prin programe de modernizare, rationalizare a consumurilor energetice si generalizare a managementului performant;
    - reabilitarea mediului in zonele industriale ca baza a refacerii capitalului natural;
    - cooperarea firmelor autohtone in cadrul unor consortii nationale si/sau internationale in vederea participarii la marile proiecte interne si internationale;
    - inovarea si cercetarea tehnologica devin instrumente determinante ale cresterii economice si competitivitatii;
    - demararea programelor de producere si utilizare a energiei din resurse regenerabile.
    In aceste conditii, pentru perioada 2005 - 2008 se estimeaza urmatoarele efecte:
    - competitivitatea va deveni factor determinant in procesul de crestere economica;
    - exporturile de produse cu valoare adaugata mare - element major in stimularea cresterii produsului national;
    - investitiile directe green-field vor deveni un factor important in cresterea economica;
    - consolidarea cresterii sustenabile a industriei prelucratoare;
    - consolidarea pe piata a branding-ului romanesc, in conditiile inaspririi concurentei;
    - modernizarea infrastructurii pentru cercetare, inovare si transfer tehnologic;
    - dezvoltarea fabricatiei de echipamente pentru sustinerea marilor programe nationale din domeniile: energetic, agricultura, infrastructura, protectie mediu precum si cresterea cotei de participare a companiilor romanesti la programele internationale;
    - dezvoltarea durabila a sistemului socio-economic romanesc in concordanta cu politicile europene.

    4. EVALUARI IN ABORDAREA SECTORIALA

    Industria prelucratoare constituie componenta principala a industriei din Romania, acoperind cca. 80% din volumul de activitate, in care sunt cuprinse cca. 1,5 milioane persoane din toate judetele tarii.
    Structura industriei prelucratoare din Romania la nivelul anului 2004, este prezentata in figura de mai jos.

    STRUCTURA ACTIVITATILOR INDUSTRIALE

    Figura 1, reprezentand structura activitatilor industriale, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 945 din 24 octombrie 2005, la pagina 16.

    Structura actuala a industriei prelucratoare din Romania este prezentata in figura de mai jos, remarcandu-se ponderea relativ scazuta a sectoarelor care realizeaza produse cu valoare adaugata mare si, respectiv, ponderea mai mare a industriilor mari consumatoare de resurse.

    STRUCTURA INDUSTRIEI PRELUCRATOARE IN ANUL 2004

    Figura 2, reprezentand structura industriei prelucratoare in anul 2004, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 945 din 24 octombrie 2005, la pagina 16.

    Pentru toate sectoarele industriei prelucratoare au fost elaborate strategii si analize SWOT care prefigureaza evolutiile viitoare.
    Pornind de la aceste realitati, implementand prevederile cuprinse in Documentul de Politica Industriala se pot face estimari privind evolutia in perioada 2005 - 2008 a industriei prelucratoare din Romania.
    Este de asteptat ca in conditiile in care competitia de piata devine principalul motor al dezvoltarii, activitatile care beneficiaza de avantaje comparative si competitive, sa cunoasca ritmuri mai accelerate de crestere, in raport cu celelalte sectoare.
    Analiza diferitelor activitati ale industriei prelucratoare, efectuata prin prisma avantajelor comparative si competitive de care dispune Romania permite formularea urmatoarelor considerente:
    a) Din punct de vedere al resurselor umane din sistemul invatamantului universitar precum si a experientei in domeniul cercetarii-dezvoltarii in sectoare cu inalta tehnicitate
    Acest avantaj comparativ va determina o impulsionare a activitatii in urmatoarele domenii:
    - dezvoltarea sectorului IT si a serviciilor din domeniu;
    - programe de training si realizarea transferului de competenta;
    - dezvoltarea designului sistemelor industriale sau tehnologice, servicii de testare specifice sectorului, dezvoltare de software, solutii IT end-to-end etc.;
    - concentrari economice de clustere avand ca obiective extinderea de noi linii de servicii, intrarea pe segmente noi de piata, urcarea pe lantul valoric spre servicii creative, inovative si proiecte complexe;
    - intensificarea procesului de transfer tehnologic prin implicarea structurilor de cercetare-dezvoltare - inovare si componentei de cercetare-dezvoltare din universitati in activitatea industriala.
    b) Din punct de vedere al existentei unor resurse naturale de calitate exploatabile, cu costuri competitive (titei, gaze naturale, sare, lemn, argile, nisipuri, marmura) precum si potentialul agricol si forestier existent
    Se estimeaza dezvoltarea industriilor legate de prelucrarea avansata a acestor materii prime, cum ar fi:
    - subsectoare din chimie si petrochimie (uleiuri, combustibili, mase plastice, cauciuc etc.);
    - mobila, inclusiv mobilier ecologic, pe baza creatiei si designului romanesc;
    - industria sticlei si ceramicii, precum si a materialelor de constructii;
    - fabricarea de biocombustibili;
    - prelucrarea plantelor tehnice;
    - imbracaminte din fire si fibre naturale (in, canepa, lana);
    - dezvoltarea sectorului de utilaje si echipamente pentru agricultura, industria forestiera si alimentara;
    - activitatea mestesugareasca si de artizanat.
    c) Din punct de vedere al infrastructurii industriale (capacitati, personal calificat, traditie, piata de desfacere)
    In aceste conditii se apreciaza ca o serie de sectoare industriale vor continua dezvoltarea si consolidarea in conditiile in care vor aparea si activitati noi in complementaritate cu operatorii economici din spatiul european.
    Astfel se estimeaza evolutii pozitive pentru urmatoarele subsectoare:
    - industria de automobile inclusiv segmentul de componente auto;
    - constructia de nave, inclusiv componente;
    - echipamente si componente industriale pentru industria chimica, petrochimie, gaze, electricitate;
    - confectii de textile si pielarie pe baza creatiei si brand-ului romanesc.
    Se estimeaza ca industriile care beneficiaza de avantaje comparative generate de existenta surselor de materii prime sau a infrastructurii necesare in conditiile unor dotari tehnice si performante manageriale de nivel ridicat pot ocupa pozitii dominante pe piata interna, precum si segmente importante de export.
    d) Pozitia geografica a Romaniei cu acces rapid la marile bazine internationale de resurse minerale.
    Acest avantaj poate determina consolidarea unor industrii cum ar fi:
    - industria siderurgica specializata pe realizarea de produse cu un inalt grad de prelucrare (benzi subtiri pentru industria auto, benzi pentru industria alimentara si chimica, ambalaje, oteluri aliate si inalt aliate pentru industria constructoare de masini);
    - industria de aluminiu si materiale neferoase specializate pe obtinerea unor produse avansat prelucrate utilizate in industria electronica, electrotehnica, constructii de masini;
    - industria de lacuri si vopsele.
    Aceste avantaje comparative si competitive coroborate cu existenta unei piete interne dintre cele mai mari din sud-estul Europei si medie la nivelul european, pot constitui factori determinanti in consolidarea unor industrii traditionale in Romania si aparitia unor noi activitati.

    5. SECTORUL ENERGETIC

    Sectorul energetic reprezinta o infrastructura strategica de baza a economiei nationale, fundamentala pentru dezvoltarea tarii. In acelasi timp, asigurarea energiei reprezinta un serviciu public cu un puternic impact social.
    Dezvoltarea si modernizarea sectorului energetic reprezinta baza dezvoltarii si modernizarii industriei si in principal a industriei prelucratoare, care la randul ei este principalul producator de piese de schimb si componente pentru buna functionare a instalatiilor energetice.
    Viziunea Strategica a Romaniei in sectorul energetic porneste de la premiza ca piata romaneasca va fi o componenta a pietei UE.
    Politica energetica a Romaniei va pune accent pe siguranta, eficienta, protectia mediului si drepturile consumatorilor in conditiile respectarii obligatiilor asumate fata de UE la inchiderea negocierilor la Cap. 14 - Energie.
    Principalele obiective ale politicii energetice sunt:
    - Obtinerea unei competitivitati reale;
    - Cresterea gradului de liberalizare a pietei de energie si gaze naturale precum si eliminarea distorsiunilor care afecteaza concurenta;
    - Fundamentarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung in domeniul mediului inconjurator, al resurselor energetice si conventionale;
    - Imbunatatirea cadrului institutional.
    Statul va continua sa aiba un rol important in politica de conservare a energiei, in realizarea stocurilor de titei si produse petroliere conform angajamentelor asumate cu UE.
    "Strategia de dezvoltare durabila a sectorului energetic" cuprinde obiectivele, masurile si instrumentele politicii in domeniu, pe termen mediu si lung.

    6. IMPLEMENTAREA PREVEDERILOR POLITICII INDUSTRIALE

    Complexitatea procesului de implementare a politicii industriale necesita o abordare care vizeaza in principal trei aspecte:
    - elaborarea unui calendar de masuri si actiuni, care sa puna in practica prevederile politicii industriale;
    - etapizarea pe termen mediu a acestor masuri si actiuni;
    - perfectionarea cadrului institutional de gestionare/monitorizare.
    Principalele actiuni si masuri pentru implementarea politicii industriale precum si etapizarea acestora sunt cuprinse in Planul de actiune al politicii industriale.
    Implementarea politicii industriale va fi coordonata de <<Consiliul Interministerial pentru probleme economice, politici fiscale si comerciale, piata interna, competitivitate, mediu de afaceri>> care va monitoriza activitatea Grupului Interministerial de lucru pentru politica industriala.
    Principalii indicatori de performanta ai industriei prelucratoare care vor fi monitorizati sunt: productia industriala, volumul exporturilor si importurilor, volumul de investitii, productivitatea muncii, rata profitabilitatii, gradul de inovare, numarul de salariati.
    Previziunile privind evolutia principalilor indicatori in perioada 2005 - 2006 indica continuarea trendului pozitiv inregistrat in ultima perioada.

                  PLAN DE ACTIUNE AL POLITICII INDUSTRIALE
                                2005 - 2006

________________________________________________________________________________
                            FACTORI DE INFLUENTA
________________________________________________________________________________
               ACTIUNI               INSTITUTIE    SURSE FINANTARE     TERMEN
                                     RESPONSABILA
________________________________________________________________________________
    I. CONSOLIDAREA UNUI MEDIU DE AFACERI STABIL SI PREDICTIBIL
________________________________________________________________________________
- Monitorizarea implementarii        DMA/aparat de         -        2005 - 2006
  Planului de actiune pentru         lucru al                       Evaluare si
  dezvoltarea si consolidarea        ministrului                    monitorizare
  mediului de afaceri in Romania     de stat                        trimestriala
  pe perioada 2005 - 2006

- Evaluarea impactului economic al   ANIMMC                -        2005 - 2006
  actelor normative asupra                                          Evaluare si
  intreprinderilor mici si mijlocii                                 monitorizare
                                                                    trimestriala
________________________________________________________________________________
    II. SUSTINEREA CERCETARII-DEZVOLTARII - INOVARII SI INFRASTRUCTURII PENTRU
        EVALUAREA CONFORMITATII PRODUSELOR
        Stimularea initiativelor de C&D si inovare si implementarea acestora
________________________________________________________________________________
- Elaborarea/actualizarea normelor   MEdC          Surse bugetare   Trim. IV
  privind implementarea,                                            2006
  monitorizarea si evaluarea                                        Evaluare
  programelor nationale de                                          trimestriala
  cercetare-dezvoltare si inovare
  astfel incat sa incurajeze
  parteneriatul intre unitatile de
  cercetare-dezvoltare si agenti
  economici

- Derularea Programului de           MEC (DGPI,    Surse bugetare   Dec. 2005
  dezvoltare sectoriala in industrie DGCEII)
  prin cofinantarea proiectelor
  prioritare de cercetare-dezvoltare

- Proiect de cercetare-dezvoltare    MAPDR         BIRD,            Dec. 2005
  privind "sprijinirea serviciilor                 Surse bugetare
  in agricultura"

- Proiect de cercetare-dezvoltare    MAPDR         BIRD,            Trim. IV
  pentru "modernizarea sistemului                  Surse bugetare   2006
  de informare si cunoastere in                                     Evaluare
  agricultura"                                                      trimestriala

- Elaborarea PNCDI II (Planul        MEdC                  -        Trim. IV
  national de cercetare-dezvoltare                                  2006
  si inovare II) pentru perioada
  2006 - 2010

- Implementarea unui sistem          MEdC          Surse bugetare   Trim. IV
  performant pentru gestionarea                                     2006
  rezultatelor de CD de interes                                     Evaluare si
  public si de identificare a                                       monitorizare
  necesitatilor mediului economic                                   trimestriala
  si social:
  - dezvoltarea site-ului interactiv
    www.cercetare.ro (achizitii
    echipamente performante,
    extindere aplicatie software)
  - dezvoltarea de baze de date cu
    rezultate ale activitatii de
    cercetare-dezvoltare
  - inventarierea rezultatelor de
    cercetare-dezvoltare care pot
    fi aplicate rapid si la costuri
    minime pentru a rezolva
    problemele stringente ale
    operatorilor economici din
    industrie

- Promovarea rezultatelor            MEdC          Surse bugetare   2005 - 2006
  activitatilor de                                                  Evaluare si
  cercetare-dezvoltare prin:                                        monitorizare
  - organizarea/participarea la                                     trimestriala
    targuri si expozitii
  - organizarea/participarea la
    work-shop-uri si conferinte
  - editarea de materiale
    promotionale cu rezultatele
    obtinute din
    cercetare-dezvoltare care
    pot fi aplicate in mediul
    socio-economic

- Sustinerea si dezvoltarea          MEdC, MEC     Surse bugetare   Trim. IV
  infrastructurii de inovare si      (DGPI), MCTI                   2006
  transfer tehnologic:                                              Evaluare si
  - crearea de oficii de legatura                                   monitorizare
    cu industria;                                                   trimestriala
  - crearea de centre de informare
    tehnologica;
  - crearea de centre de transfer
    tehnologic;
  - crearea de incubatoare
    tehnologice si de afaceri;
  - crearea de parcuri stiintifice
    si tehnologice, inclusiv a
    parcurilor de soft;

- Analiza stadiului de dezvoltare a  MEdC                  -        2006
  organizatiilor din infrastructura                                 Monitorizare
  nationala de inovare si transfer                                  trimestriala
  tehnologic

- Elaborarea si implementarea unui   MEdC          Surse bugetare   Trim. IV
  sistem de indicatori si a                                         2006
  sistemului informatic suport                                      Evaluare si
  pentru cuantificarea efectelor                                    monitorizare
  economice si sociale ale inovarii                                 trimestriala
  si transferului tehnologic

- Continuarea actiunilor de          MEdC          Surse bugetare   2006
  integrare a comunitatii                                           Evaluare si
  stiintifice si tehnice romanesti                                  monitorizare
  in sistemul de stiinta si                                         trimestriala
  tehnologie european in principal
  prin participarea la cel de al
  saselea Program-cadru de
  cercetare, dezvoltare al Uniunii
  Europene
  Pregatirea participarii
  comunitatii stiintifice romanesti
  la al saptelea Program-cadru de
  cercetare al UE.

- Dezvoltarea de masuri in vederea   MEdC                  -        2006
  atingerii obiectivului de 3% din                                  Evaluare si
  PIB pentru cercetare in anul 2010,                                monitorizare
  in concordanta cu cel al UE.                                      trimestriala

- Dezvoltarea de noi instrumente     MEdC; MEC     Surse bugetare   2006
  pentru cresterea gradului de                     si atrase (prin  Evaluare si
  aplicare a rezultatelor                          Programul de     monitorizare
  activitatilor de cercetare si                    crestere a       trimestriala
  dezvoltare tehnologica la nivelul                competitivitatii
  agentilor economici.                             produselor
                                                   industriale)

- Majorarea cheltuielilor publice    MEdC, MFP     Surse bugetare   Trim. IV
  destinate sectorului de                          si surse atrase  2006
  cercetare-dezvoltare - inovare
  la 1% din PIB pana in 2007
________________________________________________________________________________
        Infrastructura calitatii
________________________________________________________________________________
- Implementarea Strategiei de        MEC (DICM)    Surse bugetare   Trim. IV
  dezvoltare a infrastructurii                     si surse proprii 2006
  pentru evaluarea conformitatii                                    Evaluare si
                                                                    monitorizare
                                                                    trimestriala

- Cresterea rolului                  MEC (DICM)            -        Trim. IV
  administratorilor de directive                                    2006
  pentru optimizarea reglementarilor                                Evaluare si
  prin dezvoltarea, la nivelul                                      monitorizare
  exigentelor UE, a activitatii de                                  trimestriala
  standardizare si de evaluare a
  conformitatii

- Analiza privind designul           MEC (DICM,    Surse bugetare   2006
  profesionist in industrie,         DGPI)
  instrument pentru cresterea
  competitivitatii produselor
  industriale
________________________________________________________________________________
    III. POLITICA IN DOMENIUL CONCURENTEI
________________________________________________________________________________
- Promovarea culturii concurentei    CC                    -        Evaluare si
  in relatia cu organele                                            monitorizare
  administratiei publice:                                           trimestriala

- Activitate de "advocacy" in        CC                    -        Evaluare si
  relatia cu autoritatile de                                        monitorizare
  reglementare sectoriala                                           trimestriala

- Promovarea culturii concurentei    CC                    -        Evaluare si
  in relatiile cu sectorul privat                                   monitorizare
                                                                    trimestriala

- Intarirea activitatii Consiliului  CC                    -        Evaluare si
  Concurentei in implementarea legii                                monitorizare
  concurentei si a reglementarilor                                  trimestriala
  privind acordarea ajutoarelor de
  stat
________________________________________________________________________________
    IV. POLITICA IN DOMENIUL ASISTENTEI SECTORIALE
________________________________________________________________________________
- Continuarea dezvoltarii si         MEC (DGPI)    Surse bugetare   2005 - 2006
  eficientizarii <<Programului de                                   Evaluare si
  crestere a competitivitatii                                       monitorizare
  produselor industriale>> conform                                  trimestriala
  Ordonantei de urgenta a Guvernului
  nr. 120/2002 privind aprobarea
  Sistemului de sustinere si
  promovare a exportului cu
  finantare de la bugetul de stat:
  - implementarea si certificarea
    sistemelor calitatii si a
    sistemelor de management de
    mediu
  - implementarea si certificarea
    sistemelor de management al
    sanatatii si sigurantei
    ocupationale, pentru
    responsabilitatea sociala si
    igiena alimentara, a securitatii
    informatiei
  - dotarea si/sau amenajarea
    laboratoarelor de testare si
    etalonare, si acreditarea
    acestora, dupa caz
  - certificarea produselor si/sau
    obtinerea etichetei ecologice
    pentru produs
  - executarea de modele
    experimentale, prototipuri, noi
    tehnologii pe baza rezultatelor
    unitatilor de
    cercetare-dezvoltare romanesti
  - efectuarea de analize
    comparative pentru realizarea
    de planuri de restructurare -
    dezvoltare - viabilizare,
    monitorizarea acestora
  - inregistrarea si protejarea pe
    piata externa a marcilor,
    desenelor si modelelor
    industriale
  - organizarea expozitiilor in
    cadrul companiilor pentru
    prezentare si promovare produse
    romanesti.

- Imbunatatirea cadrului legislativ  MEC (DGPI,            -        2005
  pentru <<Programul de crestere a   DGLM)
  competitivitatii produselor
  industriale>> si majorarea
  procentului de sustinere de la
  buget din valoarea proiectului
  societatilor comerciale.

- Continuarea adoptarii acquis-ului  MEC (DGPI,            -        2005 - 2006
  comunitar, in domeniul produselor  DIEN)                          Evaluare si
  industriale in principal pentru                                   monitorizare
  libera circulatie a marfurilor                                    trimestriala

- Proiect privind <<Imbunatatirea    MEC (DGPI),   Biroul           2005
  competitivitatii in ramurile       MMSSF         International
  textile, imbracaminte si                         al Muncii (BIM)
  incaltaminte prin promovarea                     25000 $
  conceptului de munca decenta>>
  coordonat de catre Biroul
  International al Muncii de la
  Geneva (BIM).

- Proiect pilot privind <<Cresterea  MEC (DGPI)    Fonduri USAID    2005
  competitivitatii in industria
  producatoare de confectii>>
  finantat de USAID si implementat
  de CHF International Romania. -
  Realizarea Ghidului de
  Aprovizionare pentru sectorul de
  confectii

- Dezvoltarea sistemului de          MEC (DGPI),   Surse proprii    2005 - 2006
  promovare a etichetei ecologice    Organizatii
                                     patronale

- Derularea programului de           MEC (DGPI)    Surse bugetare   2005 - 2006
  reactualizare a strategiilor
  sectoriale impreuna cu federatiile
  patronale si asociatiile
  profesionale

- Monitorizarea stocurilor minime    MEC (DGPI)            -        2005 - 2006
  de titei si produse petroliere
  constituite de agentii economici
  din sectorul petrolier si de
  Administratia Nationala a
  Rezervelor de Stat

- Infiintarea unui Consiliu de       MEC (DGPI)    Surse proprii    2006
  Competitivitate si a unui Centru
  de Productivitate in scopul
  formularii unei abordari integrate
  in ceea ce priveste consolidarea
  cresterii economice si a
  competitivitatii

- Asigurarea serviciilor de          MEC (DGPI),           -        2005 - 2006
  asistenta pentru afaceri in        ANIMMC, MEdC
  urmatoarele domenii cheie:
  - Training pentru manageri si
    angajati,
  - Asistenta pentru activitati
    de export,
  - Furnizarea serviciilor de
    transfer tehnologic si inovatie

- Continuarea proiectului finantat   MAPDR         Credit BIRD,     2005 - 2006
  de BIRD privind "Reabilitarea si                 surse bugetare,
  reforma sectorului de irigatii"                  beneficiari

- Continuarea proiectului finantat   MAPDR         Surse bugetare,  2005 - 2006
  de BIRD privind "Dezvoltarea                     imprumut BIRD,   Evaluare si
  forestiera"                                      4,59 mil. $      monitorizare
                                                   (echiv. lei)     trimestriala
                                                   din surse
                                                   proprii ale
                                                   Regiei Nationale
                                                   a Padurilor
                                                   ROMSILVA,
                                                   0,3 mil. $
                                                   (echiv. lei)
                                                   Centrul de
                                                   Informare pentru
                                                   afaceri din
                                                   domeniul
                                                   forestier
                                                   (ForSBIC)

- Sprijinirea producatorilor         MAPDR         Surse bugetare,  2005 - 2006
  agricoli pentru achizitionarea                   beneficiari
  de tractoare, combine, masini si
  utilaje agricole noi, cu finantare
  de la bugetul de stat si in
  conformitate cu reglementarile
  ajutorului de stat

- Proiecte privind imbunatatirea     MEC (DGPI)    Surse MEC        2006
  competitivitatii in sectorul       MAPDR         (prin Programul  Evaluare si
  prelucrarii plantelor textile                    de crestere a    monitorizare
  (topitorii) prin implementarea                   competitivitatii trimestriala
  managementului calitatii, a                      produselor
  mediului, a sanatatii si a                       industriale)
  sigurantei ocupationale

- Reconversia liniilor de fabricare  MEC (DGPI)    Surse proprii    Trim. IV
  a placilor din azbociment pentru   Asociatii     si atrase        2006
  realizarea de produse non-azbest   patronale

- Continuarea sustinerii             MAI           Surse bugetare   2005 - 2006
  dezvoltarii parcurilor                                            Evaluare si
  industriale                                                       monitorizare
                                                                    trimestriala

- Modernizarea comunicatiilor si     MEC (OPSPI,   Surse proprii    2005 - 2006
  infrastructurii, factori de        DGCEII), MCTI
  eficientizare a companiilor
  (agentilor economici) din
  coordonarea MEC

- Derularea Programului de twinning  MEC (DGPI,    Fonduri UE       2005 - 2006
  <<Sprijin pentru Ministerul        DPOI)         1,4 mil. euro
  Economiei si Comertului in vederea
  cresterii capacitatii de
  coordonare a politicii industriale
  si a managementului fondurilor
  structurale pentru imbunatatirea
  competitivitatii economice>>

- Continuarea Proiectului            MCTI          Banca Mondiala   2005
  "Knowledge Based Economy",                       80 mil. $
  finantat de Banca Mondiala in
  domeniul IT

- Dezvoltarea capacitatii de         MCTI          Surse bugetare   Trim. IV
  absorbtie a fondurilor europene                                   2005
  de catre firmele din Romania
  - Crearea unui parteneriat cu
    Delegatia UE si alte institutii
  - Elaborarea reglementarii
  - Selectia personalului
  - Evaluarea consultantilor pe
    fonduri europene
  - Operationalizarea mecanismului
    de publicitate a oportunitatilor
    de finantare

- Cresterea capacitatii de           MCTI          Surse bugetare   2005 - 2006
  absorbtie a fondurilor                                            Evaluare si
  structurale pentru formarea                                       monitorizare
  societatii informationale                                         trimestriala

- Participarea Romaniei la programe  MCTI          Surse bugetare   2005 - 2006
  comunitare in domeniul IT:                         Evaluare si
  - <<IDABC>> - Interchange Data                                    monitorizare
    between public Administration,                                  trimestriala
    Business and Citizens
  - <<eTen>> - participarea la
    finantari europene pentru
    administratia publica locala
    si mediul de afaceri
  - <<eContent Plus>> - Participarea
    la finantari europene pentru
    mediul de afaceri
  - <<Internet Safer Plus>> -
    Participare la finantari
    europene pentru combaterea
    criminalitatii informatice

- Proiect de HG privind              MCTI                  -        2005
  reglementarea utilizarii
  standardelor deschise in
  administratie

- Infiintarea Autoritatii de         MCTI          Surse bugetare   2006
  Reglementare si Supraveghere in
  domeniul semnaturii electronice

- Cresterea securitatii retelelor    MCTI          Surse bugetare   Trim. IV
  informationale/Infiintarea                                        2005
  centrului pentru expertiza si
  raspuns la incidentele de
  securitate CERIS

- Proiect de Lege privind arhivarea  MCTI, MAI             -        Trim. IV
  electronica a datelor                                             2005

- Proiect de Lege privind            MCTI, MFP             -        Trim. II
  facturarea electronica                                            2006

- Extinderea sistemului informatic   IGCTI         Surse proprii    2005 - 2006
  de atribuire electronica a
  autorizatiilor de transport
  international de marfa

- Extinderea Sistemului de           IGCTI         Surse proprii    2005 - 2006
  Achizitii Publice

- Extinderea serviciilor on-line,    IGCTI         Surse proprii    2005 - 2006
  financiare destinate mediului
  de afaceri
________________________________________________________________________________
    V. PROMOVAREA INVESTITIILOR DIRECTE
________________________________________________________________________________
- Intensificarea actiunilor in       ARIS          Surse bugetare   2005 - 2006
  vederea atragerii de investitii                                   Evaluare si
  directe in economia Romaniei                                      monitorizare
                                                                    trimestriala
________________________________________________________________________________
    VI. SUSTINEREA DEZVOLTARII INTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII
        Crearea unui mediu de afaceri favorabil infiintarii si dezvoltarii IMM
________________________________________________________________________________
- Operationalizarea Grupului de      ANIMMC                -        Trim. IV
  evaluare a impactului actelor                                     2005
  normative asupra IMM in
  conformitate cu Ordinul
  Presedintelui ANIMMC nr. 240/2004
  privind aprobarea Regulamentului
  de organizare si functionare a
  Grupului pentru evaluarea
  impactului economic al actelor
  normative asupra intreprinderilor
  mici si mijlocii

- Continuarea infiintarii oficiilor  ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  teritoriale a ANIMMC                                              Evaluare si
                                                                    monitorizare
                                                                    trimestriala

- Dezvoltarea consultarii            ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  sectorului IMM la nivel
  national/regional si local prin
  Comitetul Consultativ pentru
  Dezvoltarea Sectorului IMM

- Asistenta tehnica pentru ANIMMC    ANIMMC        Fonduri PHARE    2005 - 2006
  din cadrul Phare CES 2004 - 2006
  "Dezvoltarea sectorului productiv
  prin sustinerea IMM"
________________________________________________________________________________
        Cresterea accesului IMM la finantare
________________________________________________________________________________
- Majorarea capitalului social al    ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  Fondului National de Garantare a                                  Evaluare si
  Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)                                   monitorizare
  Capitalizarea fondului este                                       trimestriala
  asigurata pe o perioada de 5 ani
  conform legii, pornind de la un
  capital de 50 mld lei.
  Se are in vedere atragerea si a
  altor surse decat bugetul de stat,
  inclusiv colaborare cu FEI

- Promovarea unor instrumente        ANIMMC        Fonduri Phare    Trim. IV
  financiare moderne pentru                        2002             2005
  sustinerea IMM inovative in cadrul
  programului de twinning light
  pentru ANIMMC

- Program pentru sprijinirea         ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  dezvoltarii intreprinderilor mici                                 Evaluare si
  si mijlocii prin fonduri in limita                                monitorizare
  sumelor platite pentru impozitul                                  trimestriala
  pe profitul reinvestit

- Dezvoltarea unor fonduri de        ANIMMC,       Surse bugetare   Trim. IV
  garantare locale, independente,    FNGCIMM                        2005
  in colaborare cu parteneri locali

- Sprijin pentru demararea           MIE           Surse bugetare,  2005 - 2006
  afacerilor prin microcredite                     Fonduri Phare    Evaluare si
  nerambursabile, acordate prin                                     monitorizare
  programe adresate sectorului IMM,                                 trimestriala
  cofinantate prin Programul
  Phare - CES.
  Se are in vedere ca
  microcreditele sa fie acordate
  numai dupa absolvirea unui curs
  de instruire desfasurat pe o
  perioada de doua saptamani, in
  care beneficiarul sa isi
  consolideze cunostintele asupra
  afacerii pentru a carei initiere
  a solicitat creditul

- Asigurarea serviciilor de          MIE           Phare            2005 - 2006
  asistenta pentru afaceri                         2005 - 2006      Evaluare si
  (intreprinderi noi,                                               monitorizare
  microintreprinderi, IMM inovative                                 trimestriala
  si IMM deja existente) in scopul
  crearii de noi locuri de munca,
  sporirii contributiei IMM la
  cresterea economica durabila si
  imbunatatirea performantei la
  export (scheme de granturi,
  acordate prin programe
  multianuale adresate furnizorilor
  de servicii pentru IMM,
  cofinantate prin Programul Phare
  CES).

- Acordarea de stimulente            MEC           Fonduri          2005 - 2006
  financiare pentru angajatorii      (ANDIPRZM)    Banca Mondiala   Evaluare si
  care angajeaza persoane din                                       monitorizare
  sectorul minier care au fost                                      trimestriala
  disponibilizati sau membri ai
  familiilor acestora

- Acordarea de microcredite pentru   MEC           Banca Mondiala   Trim. IV
  inceperea de mici afaceri si       (ANDIPRZM)    prin BIRD        2006
  crearea de locuri de munca in
  zonele miniere - imprumuturi BIRD

- Urmarirea modului de implementare  ANIMMC                -        Trim. IV
  a Legii privind societatile de                                    2005
  microfinantare nr. 240/2005*)

- Cresterea accesului la finantare   MIE           Fonduri Phare    2005 - 2006
  a microintreprinderilor si                       2004 - 2006      Evaluare si
  start-up-urilor                                                   monitorizare
                                                                    trimestriala
________________________________________________________________________________
        Dezvoltarea competitivitatii IMM si imbunatatirea accesului IMM pe
        pietele externe
________________________________________________________________________________
- Continuarea implementarii          ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  programului multianual pentru                                     Evaluare si
  sprijinirea IMM in vederea                                        monitorizare
  stimularii exportului.                                            trimestriala
  Resursele financiare alocate de
  la bugetul de stat

- Participarea Romaniei la programe  ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  comunitare - Continuarea                                          Evaluare si
  Programului Multianual pentru                                     monitorizare
  Intreprinderi si Spirit                                           trimestriala
  Antreprenorial, in special pentru
  IMM, prin:
  - sustinerea functionarii celor
    8 centre Euro Info
  - instrumente financiare
  - politica intreprinderii
  Efectuarea demersurilor necesare
  pentru prelungirea derularii
  programului in 2006

- Derularea Programului multianual   ANIMMC        Surse bugetare   2005
  de sustinere a investitiilor                                      Evaluare si
  realizate de intreprinderi                                        monitorizare
  nou-infiintate sau                                                trimestriala
  microintreprinderi si IMM
  existente

- Implementarea programului          ANIMMC        Surse bugetare   Trim. IV
  multianual pentru infiintarea si                                  2006
  dezvoltarea de incubatoare                                        Evaluare si
  tehnologice si de afaceri in                                      monitorizare
  colaborare cu PNUD                                                trimestriala

- Program in domeniul e-business     ANIMMC        Surse atrase     2005 - 2006
  pentru sustinerea si dezvoltarea                                  Evaluare si
  afacerilor                                                        monitorizare
                                                                    trimestriala

- Program pentru sustinerea retelei  ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  de incubatoare de afaceri                                         Evaluare si
                                                                    monitorizare
                                                                    trimestriala

- Program pentru sustinerea          ANIMMC        Surse bugetare   2005 - 2006
  mestesugurilor si artizanatului                                   Evaluare si
                                                                    monitorizare
                                                                    trimestriala
________________________________________________________________________________
        Promovarea culturii antreprenoriale si intarirea performantelor
        manageriale ale IMM
________________________________________________________________________________
- Crearea unei platforme de          ANIMMC si     Fonduri Phare    2005 - 2006
  informare interactiva a IMM,       oficiile      2004 - 2006:     Evaluare si
  pentru cresterea accesului rapid   teritoriale   500 mii euro     monitorizare
  la informatie                                                     trimestriala

- Continuarea programului de         ANIMMC        Surse proprii    2005 - 2006
  pregatire a intreprinzatorilor                                    Evaluare si
  prin Centrul EMPRETEC Romania                                     monitorizare
                                                                    trimestriala

- Organizarea de targuri, mese       ANIMMC,       Fonduri Phare    2005 - 2006
  rotunde, conferinte, seminarii sau FNGCIMM,      2001             Evaluare si
  workshop-uri, prilej de intalnire  Banci,                         monitorizare
  a antreprenorilor cu mediul        Asociatii                      trimestriala
  financiar (experti din cadrul      patronale si
  institutiilor publice, experti     profesionale
  financiari din cadrul bancilor,
  potentiali investitori):
  - continuarea campaniilor
    regionale privind impactul
    extinderii UE
  - continuarea campaniilor
    regionale INFO-FIN 2005

- Imbunatatirea accesului IMM la     MIE           Fonduri Phare    2005 - 2006
  servicii de consultanta                          CES/2003:        Evaluare si
                                                   4 mil. euro      monitorizare
                                                                    trimestriala
________________________________________________________________________________
    VII. ASISTENTA PENTRU EXPORT
________________________________________________________________________________
- Definitivarea strategiilor         MEC,          Surse proprii    Trim. IV
  sectoriale si intersectoriale si   Asociatii/                     2005
  a planurilor de actiune, ca parti  Federatii
  componente ale Strategiei          profesionale/
  Nationale de Export                patronale de
                                     profil

- Definitivarea si aprobarea in      MEC (DCE)     Surse bugetare   2005
  Consiliul de Export si de catre
  Guvern a Strategiei Nationale de
  Export si a Planului de actiune
  aferent

- Implementarea Strategiei           MEC (DCE)     Surse bugetare   2005 - 2006
  Nationale de Export                                               Evaluare si
                                                                    monitorizare
                                                                    trimestriala

- Perfectionarea instrumentelor de   MEC (DCE)     Surse bugetare   2005 - 2006
  stimulare si promovare a
  exporturilor
________________________________________________________________________________
    VIII. SUSTINEREA PRIVATIZARII SI RESTRUCTURARII
          Programul PAL negociat cu Banca Mondiala
________________________________________________________________________________
- Privatizarea/lichidarea a 35       AVAS          Surse proprii    Trim. IV
  societati la care AVAS detine                                     2005
  pachetul majoritar de actiuni
  pana la sfarsitul trim. IV 2005

- Privatizarea/lichidarea a 40 de    AVAS          Surse proprii    Trim. IV
  companii la care AVAS detine                                      2005
  pachetul majoritar de actiuni
  pana la sfarsitul trim. IV 2005

- Personalul angajat la societatile  AVAS          Surse proprii    Trim. IV
  comerciale privatizabile la care                                  2005
  AVAS este actionar majoritar,
  ramase in portofoliul acesteia, nu
  va reprezenta mai mult decat 25%
  din cel de la 01.06.2004

- Societatile la care AVAS se        AVAS          Surse proprii    2005 - 2006
  reinscrie ca actionar majoritar                                   Evaluare si
  dupa data de 01.09.2004 vor fi                                    monitorizare
  lansate la privatizare sau vor                                    trimestriala
  avea numit lichidator intr-o
  perioada de 6 luni de la
  reinscrierea AVAS ca actionar
  majoritar
________________________________________________________________________________
          Continuarea restructurarii societatilor comerciale din industrie
________________________________________________________________________________
- Continuarea <<Programului de       MEC (DGPI)    Surse bugetare   2005 - 2006
  implementare si monitorizare a                                    Evaluare si
  procesului de restructurare a                                     monitorizare
  industriei siderurgice din                                        trimestriala
  Romania>>
________________________________________________________________________________
          Accelerarea procesului de privatizare in industria de aparare
________________________________________________________________________________
- Continuarea actiunilor pentru      MEC (OPSPI)   Surse proprii    2005 - 2006
  pregatirea procesului de                                          Evaluare si
  privatizare si atragere de                                        monitorizare
  investitii de capital la                                          trimestriala
  urmatoarele societati comerciale:
  SC Avioane Craiova SA,
  SC I.O.R. SA Bucuresti,
  SC Santierul Naval Mangalia SA,
  SC I.A.R. SA Ghimbav,
  SC U.M. Orastie SA,
  SC U.M. Filiasi SA.
________________________________________________________________________________
    IX. POLITICA IN DOMENIUL PROTECTIEI MEDIULUI SI GESTIONARII DURABILE A
        DESEURILOR
________________________________________________________________________________
- Asigurarea protectiei mediului ca  MMGA, MEC,    Surse bugetare,  2005 - 2006
  un intreg prin utilizarea celor    organizatii   Surse proprii    Evaluare si
  mai bune tehnici disponibile       patronale                      monitorizare
  (BAT) si implicit respectarea                                     trimestriala
  conceptului "dezvoltarii durabile"
  Introducerea celor mai bune
  tehnici disponibile pentru
  conformarea cu cerintele
  directivelor IPPC:
  - protejarea mediului in intregul
    sau
  - utilizarea eficienta a energiei
  - minimizarea cantitatilor de
    deseuri produse
  - refacerea amplasamentelor
    afectate de poluare la un nivel
    care sa asigure reutilizarea
    acestora

- Prevenirea accidentelor majore in  MMGA, MAI,    Surse bugetare,  2005 - 2006
  care sunt implicate substante      MEC,          Surse proprii    Evaluare si
  periculoase si limitarea           organizatii                    monitorizare
  consecintelor pentru populatie si  patronale                      trimestriala
  mediu
  - verificarea respectarii          MMGA                           2005 - 2006
    obligatiilor legale ale                                         Evaluare si
    titularilor de activitate cu                                    monitorizare
    privire la prevenirea producerii                                trimestriala
    de accidente tehnice
  - asigurarea accesului publicului  MMGA, MAI,                     2005 - 2006
    la informatii, in conditiile     MEC,                           Evaluare si
    legii si consultarea acestuia    organizatii                    monitorizare
    privind planurile de urgenta     patronale                      trimestriala
    externa

- Promovarea legislatiei             MMGA, MEC             -        Trim. IV
  referitoare la raspunderea de                                     2006
  mediu cu privire la prevenirea si                                 Evaluare si
  remedierea prejudiciului adus                                     monitorizare
  mediului                                                          trimestriala

- Sustinerea dezvoltarii industriei  MEC (DGPI)    Surse bugetare   2005 - 2006
  pentru protectia mediului                                         Evaluare si
  (utilaje, echipamente, instalatii                                 monitorizare
  de depoluare, valorificarea                                       trimestriala
  deseurilor etc.)

- Administrarea sistemului national  MEC (DGPI)            -        2005 - 2006
  de monitorizare a calitatii si                                    Evaluare si
  cantitatii de combustibili si                                     monitorizare
  carburanti introdusi pe piata                                     trimestriala
  romaneasca

- Continuarea inchiderii minelor     MEC (DGRM)    Surse bugetare,  2005 - 2006
  neperformante si masuri de                       Banca Mondiala   Evaluare si
  protejare si refacere a mediului                                  monitorizare
  in acele zone                                                     trimestriala
________________________________________________________________________________
    X. POLITICA IN DOMENIUL RESURSELOR UMANE SI COEZIUNEA SOCIALA
       Utilizarea eficienta a resurselor umane
________________________________________________________________________________
- Acordarea de credite cu dobanda    MMSSF/ANOFM   Bugetul          2005 - 2006
  avantajoasa pentru IMM din bugetul               asigurarilor     Evaluare si
  asigurarilor pentru somaj in                     pentru somaj     monitorizare
  scopul crearii de noi locuri de                                   trimestriala
  munca din care minimum 50% pentru
  someri

- Cresterea ponderii masurilor       MMSSF/ANOFM   Bugetul          2005 - 2006
  active in totalul cheltuielilor                  asigurarilor     Evaluare si
  din bugetul asigurarilor pentru                  pentru somaj     monitorizare
  somaj (ex. cursuri de                                             trimestriala
  calificare/recalificare,
  subventionarea angajatorilor in
  vederea angajarii de someri
  apartinand unor categorii
  defavorizate, stimularea
  mobilitatii fortei de munca etc.)

- Elaborarea Registrului National    CNFPA                 -        Trim. IV
  al Calificarilor Profesionale din                                 2006
  Romania

- Amendarea prevederilor Codului     MMSSF                 -        Dec. 2005
  Muncii pentru asigurarea unei
  piete a muncii flexibile si
  competitive
________________________________________________________________________________
    *) In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 945 din 24 octombrie 2005, anul acestui act normativ era indicat, in mod eronat, ca fiind 2004.

    NOTA:
    Sursele bugetare se vor incadra in prevederile legilor anuale de aprobare a bugetelor de stat.

    Legenda:
    - MEC - Ministerul Economiei si Comertului:
            - DCE - Departamentul de Comert Exterior
            - OPSPI - Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie
            - DGPI - Directia Generala Politica Industriala
            - DGCEII - Directia Generala Cooperare Economica Internationala, Investitii
            - DICM - Directia Infrastructura Calitatii, Mediu
            - DIEN - Directia Integrare Europeana Negocieri
            - DPOI - Directia Programe cu Organisme Internationale
            - DGLM - Directia Generala Legislatie, Management
    - DMA/aparat de lucru al ministrului de stat - Directia Mediu de Afaceri din cadrul aparatului de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii
    - MFP - Ministerul Finantelor Publice
    - MMSSF - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei
    - ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
    - MEdC - Ministerul Educatiei si Cercetarii
    - MMGA - Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
    - MAPDR - Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
    - MCTI- Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor
    - MAI - Ministerul Administratiei si Internelor
    - ANIMMC - Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie
    - MIE - Ministerul Integrarii Europene
    - CC - Consiliul Concurentei
    - ARIS - Agentia Romana pentru Investitii Straine
    - ADR - Agentia pentru Dezvoltare Regionala
    - IGCTI - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei
    - AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
    - FEI - Fondul European de Investitii
      CNFPA   Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor
      FNGCIMM   Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1172/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1172 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1172/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu