
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 247/2002, cu modificările şi completările ulterioare,având în vedere prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ţinând cont de prevederile art. 4 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 247/2002, cu modificările şi completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articolul 1Cheltuielile aferente procesului de pregătire şi exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 se suportă, în condiţiile legii, de la bugetul de stat. Articolul 2
(1) Ordonatorii de credite ai bugetului de stat, cu atribuţii în procesul de pregătire şi exercitare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, sunt autorizaţi să angajeze şi să efectueze, în condiţiile legii, cheltuielile necesare pregătirii şi exercitării în condiţii optime a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, precum şi cele necesare pregătirii şi derulării evenimentelor conexe, incluzând, fără a se limita la, cheltuieli pentru acţiuni de diplomaţie publică, evenimente media şi acţiuni de promovare, cadouri, transport intern şi internaţional, catering şi cazare pentru participanţii la evenimente, închirieri mijloace de transport, materiale personalizate, telecomunicaţii, măsuri de asigurare a securităţii, servicii de traducere şi interpretariat.
(2) Reuniunile organizate în România, precum şi evenimentele conexe desfăşurate în condiţiile alin. (1), trebuie să fie avizate de Ministerul Afacerilor Externe prin Unitatea pentru Pregătirea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene 2019, din punctul de vedere al oportunităţii şi încadrării în calendarul de activităţi aferent procesului de pregătire şi exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
(3) Numărul şi tipul acţiunilor de protocol organizate în cadrul activităţilor de pregătire şi exercitare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene sunt stabilite de organizatori în funcţie de specificul şi anvergura acestora.
(4) Cazarea participanţilor în cadrul delegaţiilor conduse de şefi de stat, de guvern, de organisme internaţionale, miniştri, miniştri delegaţi sau secretari de stat va fi asigurată în structuri de cazare de maximum 5 stele, iar cazarea participanţilor în cadrul delegaţiilor de rang inferior va fi asigurată în structuri de cazare de maximum 4 stele. Articolul 3Pentru acţiunile de protocol organizate în procesul de pregătire şi exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, precum şi a evenimentelor conexe acestuia, normativele de cheltuieli de protocol sunt cele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Articolul 4
(1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică reuniunilor organizate în ţară, în contextul procesului de pregătire şi exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în anul 2019.
(2) În sensul prezentei hotărâri, prin participanţi la reuniunile prilejuite de procesul de pregătire şi exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 se înţeleg delegaţi oficiali, reprezentanţi mass-media, personal de securitate şi organizatori, străini şi români. Articolul 5 Ordonatorii principali de credite răspund de modul de utilizare a sumelor aferente acţiunilor de protocol organizate cu ocazia pregătirii şi exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în anul 2019. PRIM-MINISTRU VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ Contrasemnează: p. Ministrul afacerilor externe, Dănuţ Sebastian Neculăescu, secretar de stat Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu Ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici ANEXĂNormativele de cheltuieli a)Mic dejun/dejun/dineu de lucru oferite de viceprim-miniştri, miniştri, miniştri delegaţi, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale: 360 lei/persoană/zi; b)Mic dejun/dejun/dineu de lucru oferite de secretari de stat, subsecretari de stat, secretari generali, secretari generali adjuncţi, preşedinţi ai grupurilor de lucru ale Consiliului Uniunii Europene, directori generali din ministere: 250 lei/persoană/zi; c)Recepţie oferită de persoanele prevăzute la lit. a) şi b): 240 lei/persoană/eveniment; d)Cocktail oferit de persoanele prevăzute la lit. a) şi b): 120 lei/persoană/eveniment; e)Cheltuieli cu mese zilnice pentru delegaţiile conduse de miniştri sau de miniştri delegaţi şi pentru invitaţii miniştrilor sau ai miniştrilor delegaţi şi ai conducătorilor celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale: 150 lei/persoană; f)Cheltuieli cu mese zilnice pentru delegaţiile conduse de secretari de stat, subsecretari de stat, secretari generali sau secretari generali adjuncţi şi pentru invitaţii secretarilor de stat, subsecretarilor de stat şi ai celor cu funcţii asimilate acestora, ai preşedinţilor grupurilor de lucru ale Consiliului Uniunii Europene, ai directorilor generali din ministere şi din celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale: 120 lei/persoană; g)Trataţii oferite în timpul tratativelor, reuniunilor sau şedinţelor (cafea, apă minerală, sucuri şi altele): 30 lei/persoană; h)Cadouri ce pot fi oferite de ministru, ministru delegat cu prilejul vizitelor în străinătate sau a vizitelor efectuate în România de demnitari străini: 350 lei/persoană/cadou; i)Cadouri ce pot fi oferite de secretar de stat sau subsecretar de stat cu prilejul vizitelor în străinătate sau al vizitelor efectuate în România de demnitari străini: 175 lei/persoană/cadou.