E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
A fost modificat de:
Decretul 367 1971 abrogat de articolul 86 din actul Legea 17 1996
Decretul 367 1971 modificat de articolul 40 din actul Legea 126 1995
Articolul 9 din actul Decretul 367 1971 in legatura cu Decizia 60 1995
Decretul 367 1971 completat de Decretul 170 1989
Articolul 36 din actul Decretul 367 1971 completat de Decretul 170 1989
Articolul 2 din actul Decretul 367 1971 modificat de articolul 1 din actul Decretul 18 1986
Articolul 17 din actul Decretul 367 1971 modificat de articolul 1 din actul Decretul 18 1986
Articolul 24 din actul Decretul 367 1971 modificat de articolul 1 din actul Decretul 18 1986
Articolul 26 din actul Decretul 367 1971 modificat de articolul 1 din actul Decretul 18 1986
Articolul 32 din actul Decretul 367 1971 modificat de articolul 1 din actul Decretul 18 1986
Articolul 54 din actul Decretul 367 1971 modificat de articolul 1 din actul Decretul 18 1986
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 367 din 18 octombrie 1971

privind regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 135 din 26 octombrie 1971


SmartCity3


    CAP. 1

    Art. 1
    In scopul mentinerii ordinii publice, al apararii vietii persoanelor, a proprietatii socialiste si personale, detinerea, portul si folosirea de arme, munitii si materii explozive, uzul de arma, operatiile cu arme, munitii si materii explozive, precum si functionarea atelierelor de reparat arme, sunt supuse regimului prevazut in prezentul decret.
    Art. 2
    Prin arme, in sensul prezentului decret, se inteleg:
    a) armele militare, care sunt arme de foc, precum si orice alte instrumente, piese sau dispozitive destinate pentru a imobiliza, rani, ucide ori pentru a distruge, daca prezinta caracteristicile unei arme militare;
    b) armele de tir, care sunt arme de foc special fabricate sau confectionate pentru trageri sportive;
    c) armele de vanatoare, care sunt arme de foc cu glont, cu alice sau mixte, fabricate special pentru practicarea vanatorii;
    d) armele ascunse, care sunt arme de foc astfel fabricate sau confectionate incat existenta lor sa nu fie vizibila ori banuita;
    e) armele de panoplie, care sunt arme de foc facute inofensive, daca prin valoarea lor istorica, documentara, stiintifica, artistica, sau care, constituind daruri, recompense ori amintiri, sunt destinate a fi pastrate in institutii de cultura si arta sau in panoplii personale. In acesta categorie se includ si acele arme de foc in stare de functionare, care constituie raritati sau prezinta o valoare istorica, documentara, stiintifica ori artistica deosebita;
    f) orice alta arma, care actioneaza ca armele de foc, avand la baza principiul aruncarii unuia sau mai multor proiectile ca alice, gloante sau schije, prin forta de expansiune a gazelor provenite din explozia unei incarcaturi.
    Art. 3
    Prin munitii, in sensul prezentului decret, se inteleg cartusele si proiectilele de orice fel, care pot fi intrebuintate la armele prevazute in art. 2.
    Art. 4
    Prin materii explozive, in sensul prezentului decret, se inteleg explozivii propriu-zisi, amestecurile explozive, pirotehnice si simple, mijloacele de initiere, cele auxiliare de aprindere, precum si orice alte substante sau amestecuri de substante capabile sa dea nastere la reactii chimice instantanee, cu degajare de caldura si gaze la temperatura ridicata.
    Art. 5
    Ministerul Afacerilor Interne exercita controlul asupra detinerii, portului si folosirii armelor si munitiilor, asupra detinerii si folosirii materiilor explozive, asupra modului cum se efectueaza operatiile cu arme, munitii si materii explozive, precum si asupra functionarii atelierelor de reparat arme.

    CAP. 2

    Art. 6
    Detinerea ori portul de arme sau munitii, de catre persoanele fizice, sunt permise cu autorizarea organelor prevazute in prezentul decret. In cazurile reglementate de art. 13, 14 si 31 nu este necesara autorizarea.
    Art. 7
    Cetatenii romani pot  fi autorizati sa  detina si sa poarte arme de vanatoare cu alice, cu glont sau mixte, arme de tir si arma militara - pistol -, precum si sa detina arme de panoplie.
    Numarul si felul armelor, precum si cantitatea de munitie ce pot fi detinute si purtate de persoanele autorizate se stabilesc, pentru fiecare caz in parte, de organele de militie prevazute la art. 10.
    Art. 8
    Nu pot fi autorizate sa detina si sa poate arme si munitii:
    a) persoanele care, datorita antecedentelor penale sau comportarii lor, prezinta pericol pentru ordinea publica, pentru securitatea statului sau a persoanelor, in cazul cand ar detine sau ar purta arme ori munitii;
    b) minorii;
    c) bolnavii mintal.
    Art. 9
    Autorizarea prevazuta in art. 7 se acorda pentru:
    a) arme de vanatoare, membrilor Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.
    Angajatii Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor - Departamentul silviculturii si ai unitatilor subordonate acestuia, precum si angajatii Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, ai asociatiilor judetene si din municipiul Bucuresti ale vanatorilor si pescarilor sportivi, insarcinati cu ocrotirea si recoltarea planificata a vanatului ori combatarea animalelor daunatoare vanatului, pot fi autorizati sa detina si sa poarte arme de vanatoare proprietate personala, chiar daca nu sunt membri ai Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, dar numai in scopul intrebuintarii armei in interesul serviciului, pe fondurile de vanatoare unde sunt imputerniciti sa-si desfasoare activitatea;
    b) arme de tir, membrilor asociatiilor sportive sau ai cluburilor sportive, care au sectii de tir in cadrul carora acestia activeaza;
    c) arma militara - pistol -, persoanelor care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, precum si acelora care indeplinesc o importanta activitate obsteasca, daca pentru apararea sau paza personala este necesar sa detina si sa poarte o asemenea arma;
    d) arme de panoplie, persoanelor care doresc sa detina astfel de arme in calitate de colectionari.
    Art. 10
    Persoanele fizice care indeplinesc conditiile legale pentru a fi autorizate si vor sa detina arme de foc depun cererea in vederea autorizarii, impreuna cu actele necesare, la inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala domiciliaza. Cererea se rezolva in cel mult 60 de zile de la inregistrare, termen inauntrul caruia se va comunica petitionarului raspunsul in scris. Persoanei autorizate i se elibereaza permis, iar daca este titulara de permis, i se inscrie in acesta arma pe care a procurat-o dupa ce a fost incunostintata ca este autorizata sa o detina.
    Cel nemultumit de felul in care i s-a rezolvat cererea poate face plangere la Inspectoratul general al militiei, in termen de cel mult 60 de zile de la primirea raspunsului.
    Art. 11
    Persoanele care au obtinut permis au dreptul de a detine si purta armele inscrise in el si munitia corespunzatoare. Armele de panoplie nu pot fi purtate si pentru ele nu pot fi detinute munitii.
    Art. 12
    Strainii domiciliati sau cu resedinta in Romania pot  fi autorizati, in conditiile prezentului decret, sa detina si sa poarte arme de vanatoare, arme de tir si munitia corespunzatoare, precum si sa detina arme de panoplie.
    Art. 13
    Strainii veniti temporar in Romania pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vanatoarea, in conditii legale, pot detine si purta, pana la expirarea vizei de sedere in tara, arme de tir sau arme de vanatoare, dupa caz, si munitia corespunzatoare, numai daca acestea au fost inscrise de organele competente in pasapoartele sau actele valabile cu care au trecut frontiera de stat romana ori daca armele si munitiile le-au primit imprumut de la organizatiile prevazute in art. 22 pentru a practica vanatoarea.
    Art. 14
    Membrii misiunilor diplomatice, reprezentantelor permanente, oficiilor consulare si reprezentantelor consular - comerciale sunt scutiti, pe baza de reciprocitate de obligatia de a obtine autorizare  si a poseda permise pentru detinerea si portul de arme de foc si munitii.
    Art. 15
    Permisele se vizeaza periodic, de catre inspectoratele militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala domiciliaza titularii acestora.
    Art. 16
    Se elibereaza un nou permis in urmatoarele situatii:
    a) in caz de schimbare a numelui titularului;
    b) cand s-a deteriorat;
    c) cand au  fost  folosite in intregime spatiile destinate mentiunilor ulterioare eliberarii permisului, cu privire la inscrierea armelor, vizelor domiciliului titularului si este necesara inscrierea unei alte mentiuni.
    Art. 17
    Autorizarea se anuleaza si permisul se retrage cand titularul:
    a) renunta sa mai detina armele inscrise in permis si prezinta actul de instrainare a acestora;
    b) dupa obtinerea permisului, se afla in una din situatiile prevazute in art. 8 lit. a sau c;
    c) nu  mai  are calitatea prevazuta la art. 9, care a conditionat eliberarea permisului;
    d) se afla in situatia prevazuta la art. 32 alin. 4;
    e) pleaca definitiv din tara;
    f) fara motive intemeiate, nu se prezinta la viza permisului in perioada stabilita;
    g) a murit sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca.
    In cazurile prevazute la  literele c si d nu se retrage permisul daca in el sunt inscrise si alte arme in afara aceleia pe  care titularul nu o mai poate detine. In asemenea situatii, precum si atunci cand titularii vand sau doneaza unele din armele pe care le detin, se anuleaza numai inregistrarile din permis referitoare la aceste arme.
    Art. 18
    Anularea autorizarii si retragerea permisului se fac de catre inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala domiciliaza titularul. Dispozitia de retragere a permisului, in cazurile prevazute la art. 17 lit. b - f, se comunica titularului sau, in situatia prevazuta la art. 8 lit. c, reprezentantului sau legal.
    Art. 19
    Daca in  termen de 10 zile de la data luarii la cunostinta a dispozitiei de retragere a permisului, titularii sau reprezentantii lor legali, in cazurile prevazute in art. 17 lit. b - f, nu au vandut sau donat armele si munitia celor care au dreptul de a le detine si purta, le vor depune in consignatie spre vanzare, cu exceptia acelora care, fiind supuse confiscarii potrivit legii, se depun la organele militiei sau se ridica de acestea. Munitia confectionata manual nu poate fi vanduta, ci odata cu permisul, se preda organului de militie, in vederea casarii.
    Dispozitiile alineatului precedent se aplica in mod corespunzator si in cazul anularii din permis a inregistrarilor referitoare la armele  care  nu mai pot fi detinute de titular ca urmare a incetarii conditiilor care au determinat inscrierea lor in permis.
    In cazul prevazut la art. 17 lit. g, urmasii titularului sunt obligati sa depuna la organul militiei in termen de 10 zile de la data mortii titularului sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive a hotararii de declarare a disparitiei titularului, permisul, armele si munitiile defunctului sau disparutului.
    Armele si munitiile prevazute la alineatul precedent, cu exceptia acelora care indeplinesc conditiile de a fi casate sau confiscate, se depun de organele militiei in consignatie. Sumele rezultate din vanzare se consemneaza pe numele celor in drept sa le primeasca la Casa de Economii si Consemnatiuni, de catre magazinul prin care s-a facut vanzarea.
    In termen de 10 zile de la incetarea calitatii care a justificat autorizarea prevazuta in art. 9 lit. c, persoana in cauza este obligata sa restituie arma militara si munitia organului de la care le-a primit in dotare. De asemenea, este obligata ca in acelasi termen sa depuna la organul militiei permisul ori sa ceara anularea inregistrarii din permis a armelor respective in situatia cand este autorizata sa detina si alte arme de foc.
    Armele si munitiile care in termenul prevazut la alineatele 1 si 2 nu au fost vandute, donate sau depuse in consignatie ori munitia  care  nu a fost predata in vederea casarii, precum si armele sau munitia care nu au fost depuse la organele militiei in termenul prevazut in alineatul 3, ori cele care nu au fost restituite organului de la care au fost primite in dotare in termenul prevazut la alin. 5, se considera detinute fara drept.
    Art. 20
    Permisul impreuna cu armele si munitiile apartinand invinuitilor sau inculpatilor se pot ridica numai de organele de urmarire penala si  se  predau organelor militiei, care le pastreaza pana la solutionarea definitiva a cauzei.
    In caz de condamnare definitiva la inchisoare, dreptul de a detine arme si munitii se suspenda sau, in cazul prevazut la art. 8 lit. a, permisul se retrage. Permisul, armele si munitiile se pastreaza, pe timpul suspendarii, de organul militiei si se restituie titularului dupa terminarea executarii pedepsei penale privative de libertate.
    In caz de scoatere de sub urmarire, de incetare a urmaririi penale, de achitare ori de incetare a procesului penal, ori de condamnare la pedeapsa amenzii, organele militiei restituie celor in cauza permisul, armele si munitiile ridicate, daca nu exista alte motive legale care sa impuna anularea autorizarii de a detine arme si munitii.
    Art. 21
    Organizatiile socialiste au dreptul sa detina si sa foloseasca arme militare si munitia corespunzatoare acestor arme, pentru inarmarea paznicilor, a altor angajati care asigura paza, precum si a angajatilor care minuiesc bunuri si valori, pentru care s-a primit avizul favorabil al organelor militiei.
    Art. 22
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor - Departamentul silviculturii - si unitatile subordonate acestuia, precum si Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi si asociatiile judetene si din municipiul Bucuresti ale vanatorilor si pescarilor sportivi, au dreptul sa detina pentru paza si arme de vanatoare sau arme de tir, cu care vor inarma angajatii proprii insarcinati cu paza, ocrotirea, recoltarea planificata si cu combatarea animalelor daunatoare vanatului, pe fondurile de vanatoare pe  care le gospodaresc. Aceste organizatii pot imprumuta arme de vanatoare si arme de tir strainilor  veniti temporar in  Romania pentru a practica vanatoarea in conditii legale, eliberind acestora o dovada.
    Art. 23
    Organizatiile socialiste pe langa care sunt infiintate garzi patriotice, precum si cele care pregatesc tineretul pentru apararea patriei, pot detine si folosi, in conditiile legii, arme de foc militare sau arme de tir si munitiile necesare pentru inarmarea garzilor si pregatirea tineretului, respectand normele tehnice stabilite de Ministerul Fortelor Armate.
    Art. 24
    Federatia romana de tir, asociatiile si cluburile sportive care au sectii de tir pot detine si folosi arme de tir, arme de vanatoare, precum si arme de foc militare, in numarul si cantitatea strict necesara efectuarii antrenamentelor si participarii la concursuri sportive de tir.
    Art. 25
    Organizatiile de stat care detin arme si munitii in conditiile art. 21 si 22 sunt obligate sa se inregistreze la inspectoratul  militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi au sediul.
    Celelalte  organizatii  socialiste care vor sa detina arme si munitii in conditiile art. 21, 22 si 24 sunt obligate sa obtina autorizatie de la organele de militie competente potrivit alineatului precedent. Autorizatia se obtine in conditiile art. 10, care se va aplica in mod corespunzator.
    Art. 26
    Institutiile de cultura si arta, precum si asociatiile cultural-artistice si sportive, pot detine arme de panoplie fiind obligate, in acest scop, sa se inregistreze la organele militiei.
    Detinerea de arme de panoplie in stare de functionare, de catre organizatiile socialiste prevazute in alineatul precedent, este permisa numai pe baza de autorizatie, care se elibereaza de inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in  a carui raza teritoriala isi au sediul aceste organizatii, in conditiile art. 10, care se aplica in mod corespunzator.
    Art. 27
    Armele si munitiile nu pot fi folosite decat in  scopul  pentru care s-a dat autorizarea.
    Art. 28
    Angajatii organizatiilor socialiste pot purta armele si munitiile cu care sunt dotati, in scopul indeplinirii atributiilor de serviciu, in cazurile prevazute in art. 21 si 22, numai pe baza de ordin de serviciu eliberat de conducerea unitatii de care apartin.
    Dispozitia de la alineatul precedent se aplica si angajatilor organizatiilor socialiste prevazuti la art. 9 lit. a, care folosesc arma de vanatoare, proprietate personala, la indeplinirea obligatiilor de serviciu.
    Art. 29
    In localul organizatiilor de stat sau obstesti pot purta arme si munitii organele de mentinere a ordinii publice, persoanele dotate cu arme pentru a executa paza in aceste localuri, precum si celelalte persoane care au dreptul sa detina arme in cazul in care au de indeplinit obligatii legale in legatura cu armele si munitiile pe care le detin.
    La intruniri publice pot purta arme si munitii numai organele de mentinere a ordinii publice.
    Art. 30
    Dotarea persoanelor fizice si a organizatiilor socialiste cu arme de foc militare si cu munitia corespunzatoare, in cazurile prevazute in art. 9 lit. c, art. 21 si 24,  se face de catre Ministerul Afacerilor Interne prin organele militiei. Munitia necesara ulterior dotarii se asigura contra cost.
    Art. 31
    Generalii, ofiterii, maistrii militari si subofiterii activi pot detine si purta armele si munitiile cu care sunt dotati de  catre unitatile din care fac parte.
    Art. 32
    In afara  armelor din dotare, generalii, ofiterii, maistrii militari si subofiterii activi pot detine si purta pistolul sau arma  de tir primite ca recompensa prin ordinul ministrului fortelor armate, ministrului afacerilor interne sau presedintelui Consiliului Securitatii Statului.
    Pe baza ordinului de recompensare, organele militiei elibereaza militarilor prevazuti la alineatul precedent permise pentru detinerea si portul armelor primite ca recompensa si a munitiilor corespunzatoare acestor arme.
    La trecerea in rezerva sau direct in retragere, persoanele prevazute in acest articol vor putea detine si purta in continuare, pe baza de permis, armele primite ca recompensa, daca in ordinul de trecere in rezerva sau retragere se mentioneaza aceasta. Permisul se retrage daca, ulterior, persoana in cauza se afla in una din situatiile prevazute la art. 8 lit. a sau c.
    Daca in  ordinul  de trecere in  rezerva sau retragere nu se mentioneaza dreptul de a detine si purta arma primita drept recompensa, permisul pentru detinerea si portul armei se retrage, titularul permisului fiind obligat ca, in termen de 10 zile, sa predea pistolul organelor competente  sau sa vinda ori sa doneze arma de tir celor autorizati sa detina astfel de arma.
    In cazul cand titularul transforma arma primita ca recompensa in arma de panoplie, organele militiei ii vor elibera permisul corespunzator.
    Art. 33
    Detinerea si portul  altor arme si munitii de catre generalii, ofiterii, maistrii militari si subofiterii activi sunt permise numai in conformitate cu prevederile prezentului decret.
    Art. 34
    Persoanele fizice nu au dreptul sa detina materii explozive, cu exceptia pulberei necesare confectionarii cartuselor pentru arme de vanatoare in cantitatea echivalenta munitiei aprobate de organele militiei.
    Art. 35
    Organizatiile socialiste pot detine si folosi materii explozive necesare procesului de productie, in conditiile prevazute la capitolul 4.

    CAP. 3

    Art. 36
    Persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de arma, pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu sau a misiunilor militare, numai daca este absolut necesar  si  daca  folosirea altor  mijloace de impiedicare sau constrangere nu este posibila, in urmatoarele situatii:
    a) impotriva acelora care ataca prin surprindere  pe cei aflati in serviciul de garda, escorta, paza sau securitate, precum si impotriva acelora care, prin actul savarsit prin surprindere, pun in pericol grav obiectivul pazit;
    b) impotriva persoanelor care patrund sau ies, in mod ilegal, in sau din perimetrele ori zonele pazite, stabilite in consemn;
    c) pentru imobilizarea sau  retinerea infractorilor care  riposteaza sau incearca sa riposteze cu arma sau cu orice alte obiecte care pot pune in pericol viata ori integritatea corporala;
    d) pentru a impiedica fuga de sub escorta sau evadarea celor aflati in stare legala de retinere sau de detinere;
    e) pentru imobilizarea infractorilor care, dupa comiterea unor actiuni grave, incearca sa fuga, iar ramanerea lor in stare de libertate ar crea un pericol deosebit de grav.
    Art. 37
    In cazurile prevazute la art. 36 lit. b, d si e se va face uz de arma numai dupa ce s-a facut somatia legala.
    Somatia se face prin cuvantul "Stai!".In caz de nesupunere se someaza din nou prin cuvintele "Stai ca trag!". Daca cel in cauza nu se supune nici de aceasta data, se someaza prin tragerea focului de arma in sus, in plan vertical.
    In cazul in care, dupa executarea somatiei legale, potrivit prevederilor din prezentul articol, persoana in cauza nu se supune, se poate face uz de arma impotriva acesteia.
    In situatiile prevazute la art. 36 lit. a si c, uzul de arma se poate face fara somatie, numai daca lipseste timpul necesar pentru aceasta.
    Art. 38
    Comandantii (sefii) militari pot face uz de arma impotriva subordonatilor, pentru a restabili ordinea, daca alte masuri de impiedicare sau constrangere nu sunt posibile, atunci cand actiunile acestora sunt indreptate in mod evident spre tradarea patriei sau zadarnicirea indeplinirii unei misiuni de lupta ori perecliteaza in mod grav capacitatea de lupta a unitatii. In aceste cazuri se va face uz de  arma  respectandu-se prevederile referitoare la somatia legala.
    Art. 39
    Uzul de arma, in conditiile si situatiile prevazute in prezentul capitol, se va face  in asa fel incat sa duca la imobilizarea celor impotriva carora se foloseste arma, tragindu-se, pe cat posibil, la picioare, pentru a se evita cauzarea mortii acestora.
    Art. 40
    Se va evita, pe cat posibil, uzul de arma impotriva minorilor, femeilor si batrinilor.
    Se interzice uzul de arma impotriva copiilor, femeilor gravide, precum si in situatiile in care s-ar primejdui viata altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spatiul aerian sau apele nationale ale statului vecin.

    CAP. 4

    Art. 41
    Organizatiile de stat, care potrivit obiectului lor de activitate efectueaza operatii ca producerea, confectionarea, prelucrarea, prepararea, experimentarea, comertul, importul sau exportul cu arme de vanatoare sau de tir, munitii pentru aceste arme ori cu materii explozive folosite in economie ori care se ocupa cu repararea de astfel de arme, sunt obligate sa se inregistreze la inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti pe a carui raza teritoriala isi au sediul.
    Celelalte organizatii socialiste nu pot face operatiile prevazute la alineatul precedent, cu exceptia:
    a) organizatiilor cooperatiste, Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, asociatiilor judetene si din municipiul Bucuresti ale vanatorilor si pescarilor sportivi, care pot sa faca prin magazine proprii, pe baza de autorizatie eliberata de inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti, in conditiile art. 10, care se aplica in mod corespunzator, comert si operatii de consignatie cu arme de vanatoare sau tir, munitii pentru aceste arme, precum si cu arme de panoplie;
    b) organizatiilor cooperatiste, care pot fabrica sau confectiona obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, daca prin aceste obiecte nu se pune in pericol viata ori integritatea persoanelor si nu se  aduce atingere ordinii publice. Aceste operatii se fac pe baza de autorizatie, obtinuta in conditiile art. 10, care se aplica in mod corespunzator.
    Comercializarea obiectelor de  distractie  produse pe baza de amestecuri pirotehnice, fabricate sau confectionate de organizatii socialiste de stat sau de organizatii cooperatiste, poate fi facuta prin orice unitate a comertului de stat sau cooperatist, nefiind obligatorie obtinerea in acest scop  de autorizatie sau inregistrarea la organele militiei.
    Organizatiile socialiste care fac prin magazine proprii comert si operatii de consignatie cu arme si munitii, precum si cele care fabrica, confectioneaza sau comercializeaza obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, sunt obligate ca la depozitarea, pastrarea si manipularea munitiilor, a pulberilor de orice fel, a obiectelor de distractie si a amestecurilor pirotehnice din care acestea sunt facute, sa aplice in mod corespunzator dispozitiile legale privind regimul materiilor explozive in economie si sa ia toate masurile necesare pentru a evita producerea de accidente cu astfel de materii explozive.
    Art. 42
    Organizatiile cooperatiste si celelalte organizatii obstesti pot infiinta pe baza de autorizatie eliberata de inspectoratul  militiei judetene sau al municipiului Bucuresti, in conditiile art. 10, care se aplica in mod corespunzator, ateliere pentru repararea armelor de vanatoare, a armelor de tir sau a armelor de panoplie apartinand persoanelor care le detin legal.
    In localitatile unde nu functioneaza ateliere de reparat arme  ale organizatiilor socialiste, inspectoratul militiei judetene sau  al municipiului Bucuresti, poate elibera autorizatii persoanelor fizice care se ocupa cu repararea armelor de vanatoare, a armelor de tir ori a armelor de panoplie, apartinand celor care le detin legal.
    Art. 43
    Imprumutarea sau instrainarea armelor si munitiilor catre persoane care nu sunt in drept sa le detina este interzisa.
    Art. 44
    Angajatul caruia i s-au incredintat materii explozive pentru indeplinirea obligatiilor de munca nu are dreptul sa le foloseasca in alte scopuri ori sa efectueze cu ele alte operatii decat cele stabilite pentru indeplinirea acelor obligatii.
    Art. 45
    Persoanele  fizice care au  dreptul sa detina  arme de vanatoare isi pot confectiona singure munitia necesara, in limitele cantitatii pe care au dreptul sa o detina.
    Art. 46
    Cetatenii romani, precum si strainii domiciliati sau veniti temporar in Romania, pot introduce sau scoate din tara arme de vanatoare, arme de tir, munitii pentru acestea si arme de panoplie, in limita numarului si cantitatii pe care au dreptul sa le detina, daca sunt inscrise in actele de trecere a frontierei de stat.
    Art. 47
    Pentru fiecare import  sau export in  parte  de arme de vanatoare sau de tir, munitii pentru aceste arme ori de materii explozive folosite in economie, organizatiile socialiste care organizeaza aceste operatii sunt obligate sa anunte inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi au sediul.

    CAP. 5

    Art. 48
    Autorizatiile eliberate conform prezentului decret se vizeaza periodic de catre inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala titularul isi are domiciliul sau sediul.
    Art. 49
    Organele militiei prevazute la art. 48 elibereaza o noua autorizatie in urmatoarele cazuri:
    a) cand titularul si-a schimbat numele sau, dupa caz, denumirea;
    b) cand autorizatia s-a deteriorat;
    c) dupa completa utilizare a spatiilor destinate inscrierii armelor, a vizei, a domiciliului sau, dupa caz, a sediului titularului.
    Art. 50
    Autorizatiile eliberate organizatiilor socialiste, potrivit prezentului decret, se retrag de inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi au sediul, in urmatoarele cazuri:
    a) cand titularul autorizatiei inceteaza activitatea care a determinat autorizarea;
    b) cand titularul  autorizatiei incalca  in  mod repetat dispozitiile legale privind regimul armelor, munitiilor si materialelor explozive sau nu ia masuri imediate  pentru inlaturarea incalcarilor constatate. In aceste cazuri retragerea autorizatiei atrage obligatia  pentru  organizatia socialista in cauza de a inceta imediat sa mai detina, sa foloseasca ori sa faca operatii cu arme, munitii sau materii explozive ori sa repare arme.
    Art. 51
    Autorizatiile eliberate persoanelor fizice pentru a se ocupa cu repararea armelor pot fi retrase de inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi are domiciliul titularul, atunci cand inceteaza conditiile care au determinat eliberarea lor sau cand titularul incalca dispozitiile legale privind regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive.

    CAP. 6
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 52
    Detinerea armelor, munitiilor  sau  materiilor explozive fara autorizare ori in numar sau, dupa caz, in cantitati mai mari decat cele autorizate se considera detinere fara drept si se sanctioneaza potrivit legii penale. Ele se ridica de organele de urmarire penala si se predau organelor militiei in vederea confiscarii.
    Organele de paza si control ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor - Departamentul Agriculturii - si unitatile din subordinea acestuia, ale Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, ale asociatiilor judetene sau din municipiul Bucuresti ale vanatorilor si pescarilor sportivi, pot sa ridice si sa predea in termen de 3 zile, organelor militiei, armele si munitiile detinute fara drept, aflate asupra persoanelor care sunt gasite pe terenurile de vanatoare, precum si cele cu care aceste persoane au savarsit infractiuni flagrante la dispozitiile legale privind economia vanatului.
    Organele militiei vor inainta procuraturii sau instantelor judecatoresti competente, la cererea acestora, armele si munitiile supuse confiscarii.
    Instanta judecatoreasca sau, dupa caz, procurorul va dispune asupra armelor, munitiilor si materiilor explozive care sunt corpuri delicte. Acestea se vor preda cu proces-verbal organelor militiei din localitatea unde instanta judecatoreasca sau, dupa caz, procuratura isi are sediul.
    Armele, munitiile si materiile explozive confiscate sunt supuse regimului de casare ori de valorificare, dupa caz, potrivit dispozitiilor legale.
    Armele si munitiile prevazute la art. 19 alin. 1, care nu au fost vandute in termen de 90 zile de la data depunerii lor in magazin, se considera nevandabile si se predau organelor militiei care vor proceda potrivit art. 55.
    Art. 53
    La cererea organelor de urmarire penala sau a instantelor judecatoresti, organele Ministerului Afacerilor Interne vor intocmi rapoarte cu privire la faptul daca o arma intruneste caracterul de arma militara.
    Art. 54
    Organizatiile socialiste pot angaja pentru gestionarea, administrarea ori manipularea armelor numai persoane cu calificare corespunzatoare, pentru care s-a primit avizul favorabil din partea organelor militiei.
    Art. 55
    Armele iesite din uz si nevandabile, apartinand persoanelor fizice, precum si armele propuse a fi casate ca urmare a iesirii lor din uz, apartinand organizatiilor socialiste, se predau organelor militiei spre a fi distruse.
    Art. 56
    Orice persoana care gaseste arme, munitii sau materii explozive este obligata sa anunte de indata cel mai apropiat organ al militiei.
    Art. 57
    In interesul mentinerii ordinii publice, al  securitatii statului ori al apararii vietii persoanelor sau bunurilor, dreptul unor persoane fizice sau organizatii socialiste de a detine ori folosi arme, munitii sau materii explozive ori de a efectua orice operatii cu arme, munitii sau materii explozive poate fi restrans, suspendat ori poate inceta.
    Masurile prevazute la alineatul precedent se dispun de catre conducerea Ministerului Afacerilor Interne.
    Art. 58
    Autorizatiile pentru detinerea armelor de panoplie, eliberate persoanelor fizice, raman valabile pana la inlocuirea lor cu permise de catre organele militiei.
    Art. 59
    Sunt exceptate de la dispozitiile prezentului decret, in afara celor referitoare la uzul de arma, organele, unitatile, formatiunile si institutiile apartinand Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne sau Consiliului Securitatii Statului, precum si intreprinderile sau sectiile intreprinderilor ce executa comenzi de arme, munitii sau materii explozive pentru aceste organe centrale de stat, care sunt obligate sa aiba norme interne proprii de reglementare in acesta privinta.
    Art. 60
    Prin hotarare a Consiliului de Ministri se vor stabili masuri cu privire la conditiile de eliberare, viza, schimbare si retragere a permiselor, obligatiile ce revin titularilor de permise si autorizatii in legatura cu pierderea, furtul sau distrugerea acestora, precum si cu pierderea ori furtul armelor ori munitiilor, unele masuri in legatura cu inregistrarea sau, dupa caz, autorizarea organizatiilor socialiste care detin ori fac operatii cu arme si munitii sau care se ocupa cu repararea de arme, conditiile in care organizatiile socialiste pot detine si face operatii cu  materii explozive folosite in economie, precum si contraventiile la regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive.
    Art. 61
    Prezentul decret intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicare. Pe aceeasi data, Decretul nr. 61/1959 privind regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive, publicat in Buletinul oficial nr. 7 din 6 martie 1959, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga.SmartCity5

COMENTARII la Decretul 367/1971

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 367 din 1971
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu