DECRET
Nr. 33 din 21 februarie 1981
privind unele masuri pentru perfectionarea activitatii de cercetare stiintifica
in domeniul industriei alimentare
ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 11 din 24 februarie 1981
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
Art. 1
Pe data prezentului decret se infiinteaza Institutul de chimie alimentara,
cu sediul in municipiul Bucuresti, in subordinea Ministerului Agriculturii si
Industriei Alimentare - Departamentul industriei alimentare.
Institutul de chimie alimentara are ca obiect de activitate cercetari de
chimie, biochimie, de noi procese si procedee tehnologice, pentru valorificarea
complexa si integrala a materiilor prime agricole si a altor resurse, in
vederea dezvoltarii si diversificarii productiei de bunuri alimentare pentru
asigurarea alimentatiei rationale a tuturor categoriilor de consumatori.
Institutul de chimie alimentara se infiinteaza prin preluarea activitatilor
corespunzatoare obiectului sau de activitate de la Institutul de cercetari
pentru industrie si chimie alimentara, din subordinea Ministerului Agriculturii
si Industriei Alimentare - Departamentul industriei alimentare, care se
desfiinteaza.
Activitatea de inginerie tehnologica de la Institutul de cercetari pentru
industrie si chimie alimentara trece la Institutul de studii si proiectari de
constructii pentru agricultura si industria alimentara.
Art. 2
Laboratoarele de profil din cadrul Institutului de chimie alimentara isi
desfasoara activitatea in unitati de industrie alimentara, potrivit anexei nr.
1*).
-------------
*) Anexa nr. 1 a fost comunicata institutiilor interesate.
Art. 3
Institutul de chimie alimentara coordoneaza intreaga activitate de
elaborare si realizare a programelor de cercetare stiintifica si dezvoltare
tehnologica din domeniul industriei alimentare, organizarea actiunilor de
specializare, perfectionare si reciclare a personalului, actiunile de cooperare
stiintifica internationala, precum si manifestarile stiintifice interne.
Art. 4
Institutul de chimie alimentara functioneaza pe baza principiului
autogestiunii economico-financiare, cu personalitate juridica, si se
organizeaza potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973 privind stabilirea
normelor unitare de structura pentru unitatile de cercetare si de proiectare.
Conducerea activitatii curente a Institutului de chimie alimentara se
asigura de un director ajutat de directori adjuncti stiintifici si un secretar
stiintific.
Functia de secretar stiintific al Institutului de chimie alimentara poate
fi ocupata de catre persoane care au cel putin gradul profesional de cercetator
stiintific principal gradul III, in conditiile legii.
Art. 5
Pe baza prezentului decret se infiinteaza Institutul de cercetare si
productie pentru cultura si industrializarea sfeclei de zahar si substantelor
dulci, cu sediul in comuna Fundulea, judetul Calarasi, in subordinea Centralei
pentru productia si industrializarea sfeclei de zahar de sub indrumarea si
controlul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare - Departamentul
industriei alimentare, avand ca obiect de activitate elaborarea de tehnologii de
extractie a zaharului si substantelor dulci din plantele care contin astfel de
substante, asigurarea semintei pentru toata cultura sfeclei de zahar, precum si
elaborarea de tehnologii de cultura sfeclei de zahar si industrializarea
acesteia.
Institutul de cercetare si productie pentru cultura si industrializarea
sfeclei de zahar si substantelor dulci preia activitatea de cercetare privind
industrializarea sfeclei de zahar si produselor zaharoase de la Institutul de
cercetari pentru industrie si chimie alimentara, precum si activitatea de
cercetare privind cultura sfeclei de zahar de la Institutul de cercetari pentru
cereale si plante tehnice Fundulea din subordinea Ministerului Agriculturii si
Industriei Alimentare - Academia de Stiinte Agricole si Silvice.
Art. 6
Pe data prezentului decret se infiinteaza Centrul de cercetare si productie
pentru piscicultura, pescuit si industrializarea pestelui, cu sediul in
municipiul Galati, in subordinea Centralei productiei si industrializarii
pestelui de sub indrumarea si controlul Ministerului Agriculturii si Industriei
Alimentare - Departamentul industriei alimentare, avand ca obiect de activitate
cercetarea in domeniul pisciculturii si pescuitului in apele curgatoare,
iazuri, elestee, lacuri de acumulare si balti, producerea de puiet pentru
amenajari piscicole, precum si industrializarea pestelui si a altor resurse
acvatice.
Art. 7
Institutul de cercetare si productie pentru cultura si industrializarea
sfeclei de zahar si substantelor dulci si Centrul de cercetare si productie
pentru piscicultura, pescuit si industrializarea pestelui functioneaza pe baza
principiului autogestiunii economico-financiare, cu personalitate juridica, si
se organizeaza potrivit normelor legale cu privire la organizarea si conducerea
unitatilor socialiste de stat si normelor unitare de structura aprobate prin
Decretul nr. 297/1973.
Art. 8
Pentru activitatea de cercetare din domeniile culturii si industrializarii
sfeclei de zahar, pisciculturii si pescuitului, se infiinteaza, pe zone
geografice, statiunile de cercetare si productie, cu ferme de productie,
prevazute in anexa nr. 2.
Statiunile de cercetare si productie functioneaza in subordinea centralelor
si in coordonarea unitatilor de cercetare si productie prevazute in aceeasi
anexa.
Statiunile de cercetare si productie functioneaza pe baza principiului
autogestiunii economico-financiare, cu personalitate juridica, si se
organizeaza potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973.
Fermele se organizeaza pe baza normelor unitare de structura aprobate
pentru agricultura de stat.
Art. 9
Institutul de studii si proiectari de constructii pentru agricultura si
industria alimentara indeplineste functia de proiectant general pentru
elaborarea documentatiilor tehnico-economice necesare realizarii obiectivelor
de investitii ale Departamentului industriei alimentare.
Pentru elaborarea documentatiilor tehnico-economice de executie privind
realizarea utilajelor, instalatiilor industriale si a aparatelor se vor incheia
contracte cu unitati din subordinea Ministerului Industriei Constructiilor de
Masini, care indeplinesc functia de proiectant de specialitate.
Art. 10
Marimea, grupa de ramura si nivelul de retribuire pentru unitatile de
cercetare si de cercetare si productiei infiintate potrivit prezentului decret
sunt cele prevazute in anexa nr. 3.
Art. 11
Activul si pasivul stabilit pe baza bilanturilor impreuna cu indicatorii de
plan economici si financiari si cu contractele incheiate trec la unitatile
infiintate potrivit prevederilor prezentului decret.
Personalul care trece la unitatile infiintate se considera transferat in
interesul serviciului. Personalul cu studii superioare atestat de cercetare si
proiectare isi pastreaza gradul profesional avut la data transferului.
Art. 12
Comitetul de Stat al Planificarii si Ministerul Finantelor, impreuna cu
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, vor propune, in termen de 45
de zile de la data prezentului decret, modificarea indicatorilor economici si
financiari, cu influentele ce decurg, cu mentinerea echilibrului bugetar.
Art. 13
Masurile de infiintare a unitatilor prevazute in prezentul decret se
realizeaza prin redistribuire, in cadrul indicatorilor economici si financiari,
al numarului total de personal si al fondului de retribuire, aprobate pentru
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, prin planul national unic de
dezvoltare economico-sociala si prin bugetul de stat, pentru anul 1981.
Art. 14
Lista unitatilor de cercetare si de proiectare din subordinea Ministerului
Agriculturii si Industriei Alimentare - Departamentul industriei alimentare,
prevazuta in anexa nr. 1 pct. 12 la Decretul nr. 139/1974 privind aprobarea
listelor unitatilor de cercetare si de proiectare organizate potrivit
Decretului nr. 297/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru
unitatile de cercetare si de proiectare, se modifica si se inlocuieste potrivit
anexei nr. 4 *).
--------------
*) Anexa nr. 4 a fost comunicata institutiilor interesate.
Art. 15
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul decret.
ANEXA 2
Statiunile de cercetare si productie si fermele infiintate - denumirea,
subordonarea - coordonarea, obiectul de activitate si gradul de organizare
----------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea Subordonarea Obiectul de activitate Gradul de
crt. ------------ organizare
Coordonarea
----------------------------------------------------------------------------
1. Statiunea de cer- Centrala produc- - Cercetari pentru obti- II
cetare si produc- tie si industria- nerea si producerea
tie pentru cultura lizarii sfeclei sfeclei de zahar si
sfeclei de zahar ----------------- prelucrarea acesteia
Giurgiu, cu Ferma Institutul de - Cercetari pentru obti- II
de productie cercetare si pro- nerea de seminte se-
Giurgiu productie pentru lectionate necesare
cultura si indus- culturii sfeclei de zahar
trializarea sfeclei
de zahar si substan-
telor dulci
- Producerea de seminte
pentru cultura sfeclei
de zahar
2. Statiunea de cer- Centrala productiei - Cercetari pentru obti- III
cetare si produc- si industrializarii nerea si producerea
tie pentru cultura sfeclei de zahar sfeclei de zahar si
sfeclei de zahar -------------------- prelucrarea acesteia
Arad, cu Ferma de Institutul de cer- - Cercetari pentru obti- II
productie Arad cetare si productie nerea de seminte selec-
pentru cultura si tionate necesare culturii
industrializarea sfeclei de zahar
sfeclei de zahar si - Producerea de seminte
substantelor dulci pentru cultura sfeclei
de zahar
3. Statiunea de cer- Centrala productiei - Cercetari pentru obti- III
cercetare si pro- si industrializarii nerea si producerea
ductie pentru cul- sfeclei de zahar sfeclei de zahar si
tura sfeclei de prelucrarea acesteia
zahar Brasov-Stu-
pini, cu -------------------
Ferma de productie Institutul de cer- - Cercetari pentru obti- II
Brasov-Stupini cetare si productie nerea de seminte selec-
pentru cultura si tionate necesare culturii
industrializarea sfeclei de zahar
sfeclei de zahar si
substantelor dulci
- Producerea de seminte
pentru cultura sfeclei
de zahar
4. Statiunea de cer- Centrala productiei - Cercetari pentru obti- III
cetare si produc- si industrializarii nerea si producerea
tie pentru cultura sfeclei de zahar sfeclei de zahar si
sfeclei de zahar ------------------- prelucrarea acesteia
Roman, cu
Ferma de produc- Institutul de cer- - Cercetari pentru obti- II
tie Roman cetare si productie nerea de seminte selec-
pentru cultura si tionate necesare culturii
industrializarea sfeclei de zahar
sfeclei de zahar si
substantelor dulci
- Producerea de seminte
pentru cultura sfeclei
de zahar
5. Statiunea de cer- Centrala productiei - Cercetari privind bio- III
cetare si produc- si industrializarii logia si ameliorarea
tie piscicola pestelui pestelui
Podul Iloaiei, ------------------- - Cercetari privind acli- II
judetul Iasi, cu Centrul de cercetare matizarea de noi specii
Ferma de produc- si productie pentru de peste
tie Podu Iloaiei piscicultura, pescuit
Ferma de produc- si industrializarea - Producerea de puiet
tie Tiganesti pestelui necesar popularii bunu-
rilor naturale piscicole
- Productia de peste de
consum
----------------------------------------------------------------------------
ANEXA 3
Marimea, grupa de ramura si nivelul de retribuire pentru unitatile de cercetare
si de cercetare si productie
----------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea unitatii Marimea Grupa Nivelul
crt. de ramuri de retribuire
----------------------------------------------------------------------------
1. Institutul de chimie alimentara mare IV II
2. Institutul de cercetare si productie
pentru cultura si industrializarea
sfeclei de zahar si substantelor dulci mic IV II
3. Centrul de cercetare si productie pentru
piscicultura, pescuit si industrializarea
pestelui IV II