Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. VIII din 21 decembrie 2000

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 84 din 19 februarie 2001


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila in cazul solutionarii cererilor avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei, in cazul in care valoarea masei partajabile depaseste suma prevazuta in acest text de lege.
    Ministerul Public a fost reprezentat de Ion Ionescu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    Prim-adjunctul procurorului general a sustinut recursul in interesul legii, cerand a se decide in sensul ca, indiferent de valoarea masei partajabile, competenta de a solutiona cererile avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei revine judecatoriei atat in cazul in care aceste cereri au fost introduse concomitent cu actiunea principala de desfacere a casatoriei, cat si atunci cand sunt formulate separat.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea prevederilor art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila instantele s-au pronuntat diferit cu privire la competenta de solutionare a cererilor avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei.
    Astfel, unele instante au considerat ca atat in cazul in care cererile avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei sunt introduse concomitent cu actiunea principala de desfacere a casatoriei, cat si atunci cand aceste cereri sunt formulate separat, competenta de a le solutiona revine tribunalului daca valoarea masei partajabile depaseste 150 milioane lei, deoarece in ambele ipoteze se ia in considerare criteriul valoric stabilit la art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila.
    Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca tribunalului ii revine competenta de a solutiona cererea de partajare a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei in cazul cand valoarea masei partajabile depaseste cuantumul prevazut de lege mentionat numai daca o atare cerere este formulata dupa desfacerea casatoriei. S-a considerat ca o atare cerere de partajare are caracter principal, fiind de sine statatoare, iar nu accesorie sau incidentala, astfel ca intr-un asemenea caz competenta materiala de solutionare este supusa criteriului valoric stabilit la art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila.
    In fine, au fost si instante care au hotarat ca, indiferent de valoarea masei partajabile, competenta de a solutiona cererile avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei revine judecatoriei atat in cazul in care aceste cereri au fost introduse concomitent cu actiunea principala de desfacere a casatoriei, cat si atunci cand sunt formulate separat.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Intr-adevar, potrivit art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila, tribunalele judeca in prima instanta, intre altele, "procesele si cererile privind drepturi si obligatii rezultand din raporturile juridice civile, al caror obiect are o valoare de peste 150 milioane lei".
    Aceasta dispozitie, de stabilire a competentei materiale a instantelor in raport cu criteriul valoric al obiectului raporturilor juridice civile la care se refera procesele si cererile deduse judecatii, nu este insa aplicabila si in cazul raporturilor juridice privind dreptul familiei.
    Prin prevederile acestui cod, intrat in vigoare la 4 ianuarie 1954, sunt reglementate, intre altele, incheierea si desfacerea casatoriei, efectele casatoriei, fiind totodata stabilite drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor.
    In acest cadru este fireasca includerea dispozitiilor legale referitoare la partajul bunurilor comune ale sotilor in Codul familiei, care prevede la art. 36 ca "la desfacerea casatoriei bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora", iar "daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca".
    Rezultand astfel ca orice cerere de partajare a bunurilor comune, intemeiata pe dispozitiile art. 36 din Codul familiei, nu poate fi privita decat ca o cerere accesorie la actiunea principala de divort, indiferent daca a fost formulata o data cu aceasta sau separat, dupa desfacerea casatoriei, este evident ca solutionarea ei nu poate fi atribuita, sub aspectul competentei materiale, in raport cu criteriul valoric instituit prin art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila, ci numai tinandu-se seama de obiectul actiunii principale, respectiv desfacerea casatoriei.
    Pe problema in discutie isi au aplicatiune, asadar, dispozitiile art. 17 din Codul de procedura civila, potrivit carora "cererile accesorii si incidentale sunt in caderea instantei competente sa judece cererea principala". Este vorba de o extindere a competentei care are loc in cazul in care instanta investita cu o cauza de competenta sa devine competenta sa examineze si cererile accesorii, precum si cele incidentale, formulate de una dintre parti ori chiar de un al treilea. Aceste cereri care extind sfera procesului au o anumita legatura de conexitate cu actiunea principala, astfel ca se impune, pentru o mai buna administrare a justitiei sa fie judecate deodata cu cererea principala.
    Aceasta este ratiunea pentru care are loc o prelungire sau o prorogare a competentei printr-o dispozitie a legii, altfel spus, o prorogare legala de competenta.
    Prin urmare cererile avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei, indiferent de valoarea masei partajabile, revin competentei de solutionare a judecatoriei atat in cazul in care au fost introduse concomitent cu actiunea principala de desfacere a casatoriei, cat si atunci cand asemenea cereri sunt formulate separat.
    Pentru identitate de ratiune, fata de prevederile art. 36 alin. 2 din Codul familiei si ale art. 17 din Codul de procedura civila, aceeasi solutie se impune si in cazul cererilor formulate de soti in timpul casatoriei pentru impartirea bunurilor comune.

    In consecinta, fata de considerentele ce preceda, in temeiul art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca, indiferent de valoarea masei partajabile, competenta de solutionare a cererilor avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei revine judecatoriei atat in cazul in care aceste cereri au fost introduse concomitent cu actiunea principala de desfacere a casatoriei, cat si atunci cand sunt formulate separat.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    Stabileste ca, indiferent de valoarea masei partajabile, competenta de a solutiona cererile avand ca obiect partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei revine judecatoriei atat in cazul in care aceste cereri au fost introduse concomitent cu actiunea principala de desfacere a casatoriei, cat si atunci cand sunt formulate separat.
    Obligatorie pentru instante, conform art. 329 alin. 3 teza a II-a din Codul de procedura civila.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 21 decembrie 2000.

            PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 8/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 8 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
ANONIM a comentat Ordin 104 2003
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
ANONIM a comentat Legea 166 2014
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER BACK MY TRUE LIFE STORY HOW I GOT MY EX LOVER BACK.I  want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband  treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: dromokpo@gmail.com that he will help me bring my husband back to being a good man.Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and i forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or  broken marriage situation  and you want your Ex lover,  Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife you can reach him via: dromokpo@gmail.com 
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 8/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu