Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 462 din  4 decembrie 2003

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si ale art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 63 din 26 ianuarie 2004


SmartCity3


    Nicolae Popa          - presedinte
    Costica Bulai         - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Florentina Balta      - procuror
    Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent sef

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si ale art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, exceptie ridicata de Dragos Stan din Bucuresti in Dosarul nr. 282/CA/2003 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de munca si litigii de munca.
    La apelul nominal raspunde Serviciul Roman de Informatii, prin consilier juridic Monica Vasile, cu delegatie depusa la dosar, constatandu-se lipsa autorului exceptiei, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Reprezentantul partii prezente solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, aratand urmatoarele: Legea nr. 14/1992 stabileste in mod imperativ clasa de secretizare a documentelor interne ale Serviciului Roman de Informatii, institutie specializata in domeniul informatiilor privitoare la siguranta nationala a Romaniei si avand obligatia sa asigure apararea secretului de stat, iar art. 45 din lege particularizeaza art. 10 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei. In legatura cu neconstitutionalitatea prevederilor art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, arata ca dreptul de acces la informatii publice este asigurat, dar pentru anumite categorii de informatii acesta este restrictionat.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei. In acest sens arata ca art. 45 din Legea nr. 14/1992 a fost abrogat si, in consecinta, nu poate face obiectul controlului de constitutionalitate, iar cat priveste dispozitiile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001, considera ca acestea sunt in conformitate cu prevederile din Constitutie invocate ca fiind incalcate.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 12 mai 2003, pronuntata in Dosarul nr. 282/CA/2003, Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de munca si litigii de munca a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si ale art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Exceptia a fost ridicata de Dragos Stan din Bucuresti intr-o cauza in care autorul acesteia a solicitat Serviciului Roman de Informatii comunicarea de informatii referitoare la activitatea sa, precum si cu privire la activitatea de interceptare a convorbirilor telefonice.
    In motivarea exceptiei se sustine:
    I. In legatura cu neconstitutionalitatea art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, se arata ca, din coroborarea dispozitiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 544/2001, art. 15 si art. 22 alin. (1) din Legea nr. 182/2002 si in temeiul art. 150 alin. (1) din Constitutie, rezulta ca acest articol este abrogat.
    Pe de alta parte, "in situatia in care tribunalul va aprecia ca textul de lege criticat nu este abrogat expres indirect prin art. 44 alin. (1) din Legea nr. 182/2002", autorul exceptiei invoca exceptia de neconstitutionalitate a art. 45 din Legea nr. 14/1992. In motivare, in esenta, se sustine ca aceste dispozitii, care definesc ca fiind "secrete de stat si pe cale de consecinta inaccesibile publicului <<documentele interne de orice fel ale Serviciului Roman de Informatii>>", ingradesc dreptul la informatie si accesul la informatie, ceea ce incalca prevederile art. 31 alin. (1) din Constitutie.
    II. In legatura cu neconstitutionalitatea art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001, se arata ca acesta "prevede o serie intreaga de ingradiri" ale exercitarii dreptului la informatie, "fie cu privire la sfera informatiilor vizate, fie cu privire la situatii speciale care vizeaza anumite persoane, ingradiri care nu sunt prevazute in art. 31 din Constitutie". Se sustine ca, in contradictie cu dispozitiile constitutionale invocate, textul de lege criticat ingradeste in totalitate exercitiul dreptului la informatie.
    Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de munca si litigii de munca considera ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. Astfel, cat priveste dispozitiile art. 45 din Legea nr. 14/1992, apreciaza ca aceasta este "o lege cu caracter general, textul vizand anumite principii de organizare si functionare a Serviciului Roman de Informatii in legatura cu documentele sale interne, materia aflata in discutie (accesul cetateanului la informatiile de interes public) fiind reglementata de o lege speciala, respectiv Legea nr. 544/2001". Se considera ca textul de lege criticat nu are in vedere accesul la informatiile de interes public, concept, de altfel, inexistent in sistemul legislativ roman la data adoptarii legii, asa incat "nu se poate vorbi de incalcarea prevederilor art. 31 si art. 49 alin. (2) din Constitutie".
    In ceea ce priveste sustinerile referitoare la neconstitutionalitatea art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001, se apreciaza ca "prin excluderea de la accesul liber al cetatenilor la orice informatie de interes public, a informatiilor clasificate din acest domeniu" prevederile de lege criticate nu contravin art. 31 alin. (3) din Constitutie si nici nu ingradesc dreptul la informatie, ci, in sensul art. 49 din Legea fundamentala, restrang exercitiul acestui drept.
    Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Presedintele Camerei Deputatilor apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata nu este intemeiata. Astfel, cu privire la dispozitiile art. 45 din Legea nr. 14/1992, arata ca potrivit acestei legi Serviciul Roman de Informatii asigura apararea secretului de stat si prevenirea scurgerii de informatii care, in conditiile legii, nu pot fi divulgate, fiind autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea si stocarea informatiilor privitoare la siguranta nationala, si, mai mult, legea nu face referire la accesul la informatiile de interes public, regimul acestor informatii fiind reglementat prin Legea nr. 544/2001. In virtutea dreptului la informatie, orice persoana poate avea acces la informatiile de interes public, nu insa si la cele clasificate, or, informatiile solicitate de autorul exceptiei "au caracter intern, reprezentand informatii clasificate si nu constituie informatii de interes public". In legatura cu exceptia de neconstitutionalitate privind art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001, se arata ca acesta nu contravine "prevederilor art. 31 alin. (3) din Constitutie, intrucat prin reglementarea acestui text de lege se restrange exercitiul dreptului la informatie, in conditiile art. 49 alin. (1) din Constitutie, si nu se suspenda acest drept, situatie juridica in acord cu prevederile art. 29 alin. 2 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, dar si cu prevederile constitutionale".
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. Astfel, considera ca prevederile art. 45 din Legea nr. 14/1992 au fost abrogate implicit la data intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, care constituie sediul materiei in ceea ce priveste informatiile clasificate. Critica de neconstitutionalitate a prevederilor art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 este apreciata ca fiind nejustificata "in conditiile in care atat in Constitutie, cat si in Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale este reglementata in mod expres posibilitatea de a restrange exercitiul unor drepturi sau al unor libertati pentru ratiuni de securitate nationala, iar conditiile prevazute in Constitutie, si anume ca acest lucru sa se realizeze prin lege, respectiv ca prin restrangere nu se poate aduce atingere existentei dreptului sau libertatii, sunt indeplinite de catre dispozitiile legale contestate".
    Avocatul Poporului considera ca art. 45 din Legea nr. 14/1992 si art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 sunt constitutionale. In acest sens se arata ca raportarea neconstitutionalitatii textelor de lege criticate la prevederile art. 31 alin. (1) - (3) din Constitutie nu poate fi retinuta, "deoarece chiar legiuitorul constituant a distins intre <<orice informatii de interes public>>, pe de o parte, si <<informatiile care nu trebuie sa prejudicieze siguranta nationala>>, pe de alta parte". In concordanta cu aceste dispozitii constitutionale si cu art. 10 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prin Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate legiuitorul a inteles sa excepteze de la accesul liber al cetatenilor informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate. In categoria informatiilor exceptate de la accesul liber al cetatenilor se incadreaza si cele privind documentele interne, de orice fel, ale Serviciului Roman de Informatii, datorita caracterului de secret de stat al activitatilor desfasurate de acesta in domeniul informatiilor privitoare la siguranta nationala. Se mai arata ca, din perspectiva dispozitiilor art. 49 din Constitutie, textele de lege criticate nu aduc atingere existentei dreptului de acces la informatii de interes public, ci doar restrang, in scopul apararii sigurantei nationale, exercitiul acestui drept.
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor, Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, republicata, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, precum si ale art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
    Art. 45 din Legea nr. 14/1992 prevede: "Documentele interne de orice fel ale Serviciului Roman de Informatii au caracter de secret de stat, se pastreaza in arhiva sa proprie si nu pot fi consultate decat cu aprobarea directorului, in conditiile legii.
    Documentele, datele si informatiile Serviciului Roman de Informatii pot deveni publice numai dupa trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare.
    Serviciul Roman de Informatii preia spre conservare si folosinta fondurile de arhiva ce privesc siguranta nationala ale fostelor organe de informatii cu competenta pe teritoriul Romaniei.
    Fondurile de arhiva ale fostului Departament al Securitatii Statului, ce privesc siguranta nationala, nu pot deveni publice decat dupa trecerea unei perioade de 40 de ani de la adoptarea prezentei legi."
    Art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 prevede: "(1) Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art. 1, urmatoarele informatii:
    a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii;"
    In opinia autorului exceptiei de neconstitutionalitate dispozitiile de lege criticate contravin art. 31 si art. 49 din Constitutie. La data pronuntarii prezentei decizii, potrivit Legii de revizuire a Constitutiei Romaniei nr. 429/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 758 din 29 octombrie 2003, art. 49 a fost modificat, iar potrivit Constitutiei Romaniei, republicata, cu reactualizarea denumirilor si o noua numerotare a textelor, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, art. 49 a devenit art. 53. Textele constitutionale mentionate au urmatorul continut:
    - Art. 31: "(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.
    (2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.
    (3) Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau securitatea nationala.
    (4) Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.
    (5) Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin lege organica.";
    - Art. 53: "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea Constitutionala retine urmatoarele:
    I. Prima critica de neconstitutionalitate vizeaza dispozitiile art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, care consacra caracterul de secret de stat al documentelor interne ale Serviciului Roman de Informatii si stabilesc modalitatea de consultare a acestora. Art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public excepteaza de la accesul liber al cetatenilor la informatiile de interes public informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate. Potrivit art. 17 lit. f) si g) din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, "In categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la: [...] f) activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala; g) mijloacele, metodele, tehnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii". Totodata, art. 44 alin. (2) din aceeasi lege dispune ca expresia "secrete de stat" din continutul actelor normative in vigoare se va inlocui cu expresia "informatii secrete de stat", iar prin acte de aplicare a legii s-au stabilit diferite niveluri de secretizare si perioade de protectie a informatiilor.
    Din cele aratate rezulta ca dispozitiile art. 45 alin. (1), (2) si (4) din Legea nr. 14/1992 au fost abrogate implicit prin dispozitiile de lege mentionate. Asa fiind, in temeiul art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, potrivit caruia Curtea "decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, de care depinde solutionarea cauzei", coroborat cu alin. (6) al aceluiasi articol, care prevede ca exceptia este inadmisibila daca este contrara prevederilor alin. (1), exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 din Legea nr. 14/1992 urmeaza sa fie respinsa ca fiind inadmisibila.
    De altfel, insusi autorul exceptiei considera ca acest text de lege este abrogat si, in consecinta, doar "in situatia in care tribunalul va aprecia ca textul de lege criticat nu este abrogat expres indirect prin art. 44 alin. (1) din Legea nr. 182/2002", solicita Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea lui.
    II. Cea de a doua critica de neconstitutionalitate vizeaza dispozitiile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001, dispozitii care excepteaza de la accesul liber al cetatenilor informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate potrivit legii. Autorul exceptiei considera ca acest text de lege prevede ingradiri ale exercitarii dreptului la informatie care nu sunt prevazute de art. 31 din Constitutie.
    Examinand aceasta sustinere, Curtea constata ca exceptarea prevazuta de textul de lege criticat este legitimata chiar de dispozitiile constitutionale invocate ca fiind incalcate. Astfel, art. 31 alin. (3) din Constitutie, republicata, stabileste ca "Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze [...] securitatea nationala", iar art. 53 din aceasta prevede ca exercitiul unor drepturi poate fi restrans, printre altele, pentru apararea securitatii nationale, concept care include apararea nationala, siguranta si ordinea publica vizate de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001. Fata de cele aratate, Curtea urmeaza sa respinga si aceasta critica de neconstitutionalitate ca neintemeiata.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, republicata, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 alin. (1) si (6) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    I. Respinge, ca fiind inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, exceptie ridicata de Dragos Stan din Bucuresti in Dosarul nr. 282/CA/2003 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de munca si litigii de munca.
    II. Respinge, ca fiind neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, exceptie ridicata de acelasi autor in dosarul aceleiasi instante.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 4 decembrie 2003.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent sef,
                              Gabriela Dragomirescu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 462/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 462 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 462/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu