Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 405 din 14 iulie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 703 din  4 august 2005


SmartCity3


    Ioan Vida             - presedinte
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Aspazia Cojocaru      - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Acsinte Gaspar        - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Ion Predescu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Iuliana Nedelcu       - procuror
    Marieta Safta         - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Fabrizio Mosconi in Dosarul nr. 1.672/P/2005 al Tribunalului Vrancea - Sectia penala.
    La apelul nominal lipseste autorul exceptiei, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei ca inadmisibila, apreciind ca, in realitate, criticile formulate in motivarea acesteia vizeaza aspecte de aplicare a legii.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 30 martie 2005, pronuntata in Dosarul nr. 1.672/P/2005, Tribunalul Vrancea - Sectia penala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Fabrizio Mosconi in dosarul mentionat.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca sintagma "orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate", cuprinsa in textul de lege criticat, permite, prin nedefinirea stricta a persoanelor la care face referire, ca parchetul sa ignore o reclamatie-denunt prin care s-a solicitat un control ierarhic asupra procurorilor care au fost implicati in solutionarea dosarelor aratate in continutul denuntului. In fapt, autorul exceptiei a formulat o "reclamatie" cu privire la "desfasurarea instructiei penale la nivelul parchetelor locale, Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani, Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati", care a fost inaintata Judecatoriei Focsani, spre competenta solutionare in conformitate cu dispozitiile art. 278^1 din Codul de procedura penala, de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatoria Focsani, prin Sentinta penala nr. 3.327 din 12 noiembrie 2004, pronuntata in Dosarul nr. 8.098/2004, a respins ca inadmisibila aceasta cerere, apreciind ca nu este de natura penala si nu intra in competenta instantelor judecatoresti, dispunand inaintarea unei copii a cererii intitulate "reclamatie" la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Impotriva acestei hotarari, Fabrizio Mosconi a formulat recurs, in cadrul caruia a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 din Codul de procedura penala, sustinand ca "investit cu solutionarea unor cereri, reclamatii si denunturi care trebuie solutionate in exercitarea atributiilor constitutionale ale controlului ierarhic prin desesizare si trimiterea oricaror asemenea petitii cu caracter administrativ instantei, sub acoperirea calificarii sesizarii administrative ca plangere potrivit art. 278^1, parchetul se sustrage atributiilor de control ierarhic de pe pozitia unei persoane ale carei interese legitime au fost vatamate".
    Tribunalul Vrancea - Sectia penala apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. Se arata ca <<imprejurarea ca o institutie a Ministerului Public, in cadrul relatiilor cu publicul, dispune trimiterea unei "Reclamatii" spre alte institutii nu confera dispozitiilor art. 278^1 Cod procedura penala interpretarea potrivit careia aceasta institutie poate fi cuprinsa in expresia "orice alte persoane">>. Prin expresia "orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate", din cuprinsul art. 278^1 din Codul de procedura penala, "legiuitorul nu numai ca a aplicat principiile privind exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale, dar le-a conferit acestora garantarea respectarii lor asa cum au fost inscrise in Declaratia Universala a Drepturilor Omului".
    In conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. Arata ca, in mod contrar sustinerilor autorului exceptiei, dispozitiile legale criticate sunt menite a transpune in procedura penala un drept extrem de important acordat victimei, acela de contestare in justitie a rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata. Prin sintagma "orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate" trebuie sa se inteleaga, in opinia Guvernului, toate celelalte categorii de persoane care, desi nu au calitatea procesuala penala de "persoana vatamata", in sensul prevazut de Codul de procedura penala, sunt totusi lezate in interesele lor de solutiile date intr-un anumit dosar de catre procuror. Legiuitorul nu a intentionat sa includa in randul acestor persoane parchetele sau Ministerul Public, iar o interpretare in acest sens se indeparteaza de la litera si, mai ales, de la spiritul legii.
    Avocatul Poporului apreciaza ca textul legal ce face obiectul exceptiei de neconstitutionalitate nu incalca prevederile constitutionale ale art. 16 alin. (1), intrucat acesta se aplica tuturor celor aflati in situatia prevazuta in ipoteza normei criticate, fara nici o discriminare pe criterii arbitrare. Totodata, se arata ca art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala nu ingradeste liberul acces la justitie, ci, dimpotriva, asigura realizarea acestui drept in acord cu prevederile art. 21 din Constitutie.
    In concluzie, Avocatul Poporului, facand referire si la jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie, considera ca exceptia este neintemeiata.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala, potrivit carora "Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275 - 278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta".
    Prevederile constitutionale pretins incalcate sunt cele cuprinse in art. 18 alin. (1), art. 51 alin. (1), (2) si (3), art. 52, art. 121 si art. 132 alin. (1), avand urmatoarea redactare:
    - Art. 18 alin. (1): "(1) Cetatenii straini si apatrizii care locuiesc in Romania se bucura de protectia generala a persoanelor si a averilor, garantata de Constitutie si de alte legi.";
    - Art. 51 alin. (1), (2) si (3): "(1) Cetatenii au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice prin petitii formulate numai in numele semnatarilor.
    (2) Organizatiile legal constituite au dreptul sa adreseze petitii exclusiv in numele colectivelor pe care le reprezinta.
    (3) Exercitarea dreptului de petitionare este scutita de taxa.";
    - Art. 52: "Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.
    Conditiile si limitele exercitarii acestui drept se stabilesc prin lege organica.
    Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.";
    - Art. 131: "In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
    Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii.
    Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.";
    - Art. 132 alin. (1): "(1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate formulata, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata si urmeaza sa fie respinsa.
    Curtea retine ca reglementarea de catre legiuitor, prin art. 278^1 din Codul de procedura penala, a plangerii impotriva rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata reprezinta un raspuns la necesitatea consacrarii legale exprese a dreptului persoanei de a se adresa instantei de judecata competente, atunci cand este nemultumita de solutia data plangerii sale contra actelor procurorului, asadar o concretizare a dispozitiilor art. 21 din Legea fundamentala, care consacra dreptul de acces liber la justitie.
    Contrar sustinerilor autorului exceptiei, exercitarea acestui drept fundamental, prin formularea plangerii in temeiul art. 278^1 din Codul de procedura penala, nu este de natura sa aduca atingere dreptului persoanei de a se adresa autoritatilor publice prin petitii, consacrat de art. 51 din Constitutie, si nici dreptului persoanei vatamate intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, de a obtine recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei, in conformitate cu art. 52 din Constitutie.
    De asemenea, faptul ca au deschisa calea accesului la justitie prin posibilitatea de a face plangere la instantele judecatoresti in temeiul art. 278^1 alin. (1) din Codul de procedura penala, atat "persoana vatamata", cat si "orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate", nu poate fi interpretat in sensul ca ar permite parchetului ca, situandu-se pe pozitia unei asemenea persoane, sa ignore petitiile care ii sunt adresate. Semnificatia sintagmei "orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate" este aceea ca textul de lege criticat este deopotriva aplicabil tuturor persoanelor care se afla in ipoteza acestuia, fara privilegii sau discriminari in raport de criteriile egalitatii in drepturi stabilite de art. 4 alin. (2) din Legea fundamentala, si, din aceasta perspectiva, reprezinta o intarire a garantiilor constitutionale, inclusiv a celor stabilite de art. 18 din Constitutie, privind cetatenii straini si apatrizii.
    Nu poate fi primita nici critica formulata in raport de prevederile art. 131 si ale art. 132 alin. (1) din Legea fundamentala, privind rolul Ministerului Public, respectiv statutul procurorilor, intrucat controlul exercitat de instanta, in temeiul art. 278^1 din Codul de procedura penala, asupra rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata nu este de natura sa determine "sustragerea" parchetului de la atributiile de control ierarhic, asa cum neintemeiat sustine autorul exceptiei. De altfel, potrivit art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala, exercitarea caii de atac prevazute de acest text legal se face "dupa respingerea plangerii facute conform art. 275 - 278" din Codul de procedura penala, asadar dupa ce asupra actului contestat s-a pronuntat procurorul ierarhic superior celui care l-a emis.
    In realitate, autorul exceptiei este nemultumit de modul de interpretare a dispozitiilor art. 278^1 alin. (1) din Codul de procedura penala de catre parchetul investit cu solutionarea "reclamatiei" formulate in cauza, care a calificat cererea sa ca fiind plangerea prevazuta de textul de lege criticat, inaintand-o instantei de judecata, spre competenta solutionare. Or, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, "Curtea Constitutionala se pronunta numai asupra constitutionalitatii actelor cu privire la care a fost sesizata [...]", competenta de a se pronunta asupra legalitatii masurilor dispuse de organele de urmarire penala revenind instantelor judecatoresti, in cadrul cailor de atac prevazute de lege.
    De altfel, Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat asupra constitutionalitatii art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala prin numeroase decizii, de exemplu, Decizia nr. 452 din 28 octombrie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.043 din 11 noiembrie 2004, si Decizia nr. 206 din 14 aprilie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 481 din 7 iunie 2005. Desi criticile formulate in aceste cazuri au fost diferite de cele aratate in motivarea prezentei exceptii de neconstitutionalitate, atat solutia, cat si considerentele de principiu cuprinse in jurisprudenta mentionata sunt valabile si in prezenta cauza.

    Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Fabrizio Mosconi in Dosarul nr. 1.672/P/2005 al Tribunalului Vrancea - Sectia penala.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 14 iulie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Marieta Safta



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 405/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 405 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 405/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu