Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 351 din 10 decembrie 2002

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2, art. 5 alin. (2) lit. b), art. 8, art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2), precum si ale art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 121 din 26 februarie 2003


SmartCity3


    Costica Bulai         - presedinte
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Aurelia Popa          - procuror
    Mihai Paul Cotta      - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2, art. 5 alin. (2) lit. b), art. 8, art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2), precum si ale art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata, exceptie ridicata de Ion Dumitru Vlahu si Ileana Ruxandra Aimee Ionescu in Dosarul nr. 5.786/2001 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, deoarece dispozitiile criticate sunt aplicabile, in egala masura, tuturor proprietarilor de imobile aflate in aceeasi situatie de risc.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 20 martie 2002, Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2, art. 5 alin. (2) lit. b), art. 8, art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2), precum si ale art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, republicata, exceptie ridicata de Ion Dumitru Vlahu si Ileana Ruxandra Aimee Ionescu in Dosarul nr. 5.786/2001.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca dispozitiile legale criticate au creat "o premisa juridica defavorizatoare proprietarilor imobilelor cu destinatia de locuinta, carora li se impune semnarea unei declaratii angajament ce contravine principiilor universale de drept, dreptul de proprietate fiind ignorat si chiar incalcat". Astfel, se arata ca prin ordonanta criticata se impune proprietarului o restrictie asupra dreptului de a dispune de proprietatea sa. Obligarea proprietarilor la semnarea declaratiei angajament produce, de asemenea, traume care dauneaza sanatatii persoanelor carora le sunt impuse astfel de obligatii, iar cheltuielile prevazute pentru consolidarea imobilelor depasesc cu mult valoarea de circulatie a apartamentelor. Autorii exceptiei considera ca prevederile legale criticate contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 16, 20, 22 si 41, precum si prevederilor Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si ale Pactului international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale.
    Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In esenta, instanta arata ca prin art. 2 si art. 5 alin. (2) lit. b) ale Ordonantei Guvernului nr. 20/1994, republicata, se instituie in sarcina proprietarilor constructiilor incadrate in clasa I de risc seismic obligativitatea proiectarii si executarii autorizate (din surse proprii sau credite) a lucrarilor de interventie, dar prin aceasta "nu se creeaza un regim discriminatoriu care sa incalce principiul egalitatii cetatenilor in fata legii, intrucat, in sensul art. 4 alin. (2) din Constitutie, criteriile nediscriminatorii sunt rasa, nationalitatea, originea etnica, limba, religia, sexul, opinia, apartenenta politica, averea, originea sociala". De asemenea, instanta considera ca "dreptul proprietarului de a dispune de bunul sau, prevazut in art. 41 din Constitutie, nu este incalcat prin stabilirea in art. 8 al Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 a conditiilor in care proprietarii persoane fizice beneficiaza de finantare ori prin conditionarea instrainarii de rambursarea creditului, prevazuta in art. 11 al Ordonantei Guvernului nr. 20/1994". In opinia instantei, "aceste dispozitii reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului de proprietate in scopul recuperarii creantei statului si respecta conditiile art. 49 alin. (2) din Constitutie, care enumera cazurile limitarii exercitiului unor drepturi". Totodata, se arata ca "nu poate fi vorba de o incalcare a drepturilor la integritate fizica si psihica, ci, dimpotriva, de o ocrotire a acestora si introducerea unor garantii in plus ale drepturilor fundamentale consacrate prin art. 22 si 33 din Constitutie".
    In legatura cu existenta unui titlu executoriu, derivand din creditarea contractului de executie a lucrarilor de consolidare [art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, republicata], instanta apreciaza ca "nu trebuie interpretata ca un risc pentru persoanele cu posibilitati materiale reduse, intrucat art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 impune protectia persoanelor fizice creditate care realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie prin scutirea de la plata ratelor lunare ale creditului".
    Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In argumentarea acestui punct de vedere se arata ca dispozitiile art. 2 si art. 5 alin. (2) lit. b) din ordonanta nu contravin principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, consfintit de art. 16 din Constitutie, intrucat "aceste dispozitii sunt aplicabile, in egala masura, tuturor proprietarilor de imobile aflate in aceeasi situatie de risc, singurul lucru care poate sa difere este sursa de finantare - din venituri proprii sau credite bugetare - in functie de situatia materiala a fiecaruia dintre proprietari, situatie care, evident, nu este aceeasi pentru toti proprietarii".
    De asemenea, potrivit aceluiasi punct de vedere, "dreptul de proprietate garantat de art. 41 din Constitutie nu este incalcat de dispozitiile cuprinse in art. 8 al ordonantei, care stabilesc conditiile in care proprietarii persoane fizice beneficiaza de finantare si nici de cele ale art. 11 care conditioneaza instrainarea locuintei de rambursarea creditului, aceste din urma dispozitii reprezentand doar o restrangere temporara a exercitiului dreptului de proprietate in scopul recuperarii creantei statului".
    In legatura cu titlul executoriu derivand din creditarea contractului de executie a lucrarilor de consolidare prevazuta in art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2) din ordonanta, Guvernul considera ca "nu este de natura sa constituie o amenintare de natura a pune in pericol integritatea fizica si psihica a proprietarilor persoane fizice cu posibilitati materiale reduse, asa cum sustin autorii exceptiei, deoarece chiar in cuprinsul ordonantei - respectiv, art. 9 - se prevede o masura de protectie, in sensul ca, in ipoteza in care veniturile medii nete lunare pe membru de familie sunt sub castigul salarial mediu net pe economie, proprietarii persoane fizice sunt scutiti de plata ratelor lunare reprezentand creditul bugetar acordat".
    Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile legale criticate sunt constitutionale. In argumentarea acestui punct de vedere se arata ca dispozitiile legale criticate nu contravin principiului constitutional al egalitatii in drepturi, in conditiile in care egalitatea in drepturi intre cetateni, consfintita de art. 16 alin. (1) din Constitutie, "se refera la recunoasterea in favoarea acestora a unor drepturi si libertati fundamentale, nu si la identitatea de tratament juridic asupra aplicarii unor masuri, indiferent de natura lor". Referitor la sustinerea de catre autorii exceptiei a incalcarii art. 41 din Constitutie, Avocatul Poporului arata ca, "pe de o parte, in raporturile juridice dintre debitorul creantei bugetare si stat, in calitate de creditor al obligatiei fiscale, nu exista un raport de egalitate, statul avand un regim de favoare determinat de caracterul public al creantei bugetare, astfel ca dispozitiile art. 41 alin. (1) si (2) din Constitutie nu sunt incalcate". Pe de alta parte, art. 41 din Constitutie "trebuie examinat in corelare cu prevederea constitutionala a art. 53, potrivit caruia <<cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si taxe, la cheltuielile publice>>". Totodata, avand in vedere sarcinile la a caror respectare obliga dreptul de proprietate, se considera ca "dispozitiile legale criticate sunt in concordanta cu prevederile art. 41 care, la alin. (6), stabileste ca dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului".
    De altfel, se arata in continuarea argumentarii, in ansamblu, dispozitiile legale criticate nu contravin prevederilor art. 41 din Constitutie, ci reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului de proprietate, asa cum stabileste art. 49 din Legea fundamentala, intrucat masurile legale luate se impun pentru "prevenirea consecintelor unei calamitati naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav".
    Referitor la pretinsa incalcare a art. 22 din Constitutie, care prevede "dreptul la integritatea fizica si psihica", se considera ca, in realitate, "dispozitiile legale considerate neconstitutionale garanteaza, prin masurile stabilite, tocmai acest drept".
    Sustinerea potrivit careia art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, republicata, reprezinta un risc pentru persoanele cu posibilitati materiale reduse si, prin urmare, contravine dispozitiilor art. 22 din Constitutie nu poate fi, de asemenea, retinuta, in opinia Avocatului Poporului. Acest articol din Legea fundamentala "garanteaza dreptul la integritate fizica si psihica si nu la un nivel de trai consfintit de art. 43, a carei incalcare insa nu s-a produs, intrucat prin art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, republicata, se acorda scutiri proprietarilor locuintelor, persoane fizice, care realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului si cel al Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei il constituie dispozitiile art. 2, art. 5 alin. (2) lit. b), art. 8, art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2), precum si ale art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, aprobata cu modificari prin Legea nr. 82/1995, ulterior modificata si republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 665 din 23 octombrie 2001, texte care au urmatorul cuprins:
    - Art. 2: "(1) Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii vor actiona pentru:
    a) identificarea constructiilor din proprietate sau din administrare, descrise la art. 1;
    b) expertizarea tehnica a constructiilor de catre experti tehnici atestati, in conformitate cu reglementarile tehnice;
    c) aprobarea deciziei de interventie si continuarea actiunilor definite la alin. (2), in functie de concluziile fundamentate din raportul de expertiza tehnica.
    (2) Pentru constructiile expertizate tehnic si incadrate prin raportul de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii sunt obligate sa procedeze la:
    a) proiectarea lucrarilor de interventie de catre persoane fizice sau juridice autorizate si verificarea proiectelor de catre verificatori tehnici atestati;
    b) executia lucrarilor de interventie de catre persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu executia, atestati, inclusiv urmarirea, verificarea si receptia executiei lucrarilor de interventie prin diriginti de santier autorizati.";
    - Art. 5 alin. (2) lit. b): "(2) Pentru locuintele proprietate privata a persoanelor fizice fondurile necesare privind finantarea cheltuielilor pentru expertizarea tehnica, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare se vor asigura astfel: [...]
    b) din sursele proprii ale proprietarilor, din despagubiri acordate de societatile de asigurare si/sau din credite, pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare.";
    - Art. 8: "(1) Proprietarii locuintelor, persoane fizice, din cladirile incluse in programele anuale vor actiona potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) si vor beneficia de finantare din transferuri de la bugetul de stat pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, in urmatoarele conditii:
    a) existenta hotararii asociatiei de proprietari, adoptata in conditiile legii, privind executia lucrarilor de consolidare, precum si a documentelor, acordurilor si avizelor prevazute in Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
    b) instituirea ipotecii legale a statului asupra locuintei;
    c) restituirea, la terminarea lucrarilor de consolidare, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru executia lucrarilor de consolidare, in rate lunare egale fara dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de consolidare; in cazul intarzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculeaza majorari de intarziere la ratele scadente, aplicandu-se cota de majorare, stabilita in conditiile legii, pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare.
    (2) Radierea ipotecii se face numai cu dovada privind achitarea integrala a cheltuielilor efectuate din transferuri de la bugetul de stat pentru executia lucrarilor de consolidare.
    (3) Instituirea si radierea ipotecii sunt scutite de plata taxei de timbru.";
    - Art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2): "(1) Pentru cladirile incluse in programele anuale primarii municipiilor si oraselor, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti, vor lua masurile necesare pentru: [...]
    b) contractarea executiei lucrarilor de consolidare; [...]
    (2) Contractul prevazut la alin. (1) lit. h) are valoare de inscris autentic si constituie titlu executoriu.";
    - Art. 11: "(1) Instrainarea, in decurs de 25 de ani de la receptia terminarii lucrarilor de consolidare, a locuintelor proprietate privata a persoanelor fizice din cladirile incluse in programele anuale si la care s-au executat lucrari de consolidare finantate prin transferuri de la bugetul de stat este conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate, conform evidentei consiliului local, actualizate la data instrainarii.
    (2) Actualizarea se efectueaza in functie de indicele preturilor de consum total al populatiei, publicat lunar de Institutul National de Statistica in Buletinul statistic de preturi, pentru intervalul cuprins intre luna de referinta a receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare si luna actualizarii ratelor neachitate."
    Autorii exceptiei de neconstitutionalitate sustin ca textele de lege criticate contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 16 privind egalitatea in drepturi, ale art. 20 care se refera la tratatele internationale privind drepturile omului, ale art. 22 privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si celor ale art. 41 privind protectia proprietatii private.
    In esenta, autorii exceptiei sustin ca masurile prevazute in textele legale criticate sunt contrare prerogativelor dreptului de proprietate, impunandu-li-se restrictii asupra dreptului lor de dispozitie, de natura a produce traume psihice si chiar fizice pentru persoanele in varsta. De asemenea, se arata ca aceste cheltuieli impuse proprietarilor pentru consolidarea imobilelor cu destinatia de locuinta depasesc cu mult valoarea de circulatie a apartamentelor care necesita astfel de reparatii capitale, ceea ce poate duce chiar la executarea silita asupra imobilelor apartinand persoanelor care nu au fondurile necesare consolidarii.
    Examinand dispozitiile ordonantei criticate, in ansamblu, Curtea retine ca, in vederea reducerii riscului seismic al constructiilor, prin aceasta ordonanta au fost stabilite masuri de interventie la constructiile existente care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor fenomene seismice. Aceste masuri vizeaza si locuintele proprietate privata apartinand persoanelor fizice, fiind impuse, ca o consecinta, si unele obligatii proprietarilor, inclusiv in legatura cu finantarea cheltuielilor specificate. In acelasi timp, sunt prevazute si masuri de sprijinire a proprietarilor, persoane fizice, in scopul de a li se facilita obtinerea de transferuri de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, cu obligatia instituirii ipotecii legale a statului asupra locuintelor din cladirile de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public si care sunt cuprinse in programele anuale, in conditiile prevazute de ordonanta. Cat priveste cladirile incluse in programele anuale, se prevede ca primariile municipiilor si oraselor vor lua masuri pentru contractarea executiei lucrarilor de consolidare.
    Referitor la contractele pentru restituirea sumelor alocate prin transferul de la bugetul de stat privind executia lucrarilor de consolidare, se prevede ca acestea au valoare de inscris autentic si constituie titlu executoriu. Se prevad, de asemenea, unele restrictii privind instrainarea in termenul prevazut de ordonanta a locuintelor proprietate privata a persoanelor fizice, care este conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate.
    Analizand aceste prevederi legale criticate prin raportare la textele constitutionale invocate in sustinerea exceptiei, Curtea constata urmatoarele:
    In ceea ce priveste sustinerea potrivit careia prevederile legale criticate sunt contrare principiului constitutional al egalitatii in drepturi a cetatenilor, Curtea retine ca nici unul dintre textele criticate nu instituie o diferenta de tratament juridic pentru persoanele aflate in aceeasi situatie. Dimpotriva, obligatiile si restrictiile prevazute sunt aplicabile tuturor proprietarilor persoane fizice, in functie de riscul pe care-l prezinta imobilul, precum si de modalitatea de finantare a cheltuielilor necesare pentru repararea imobilului. De altfel, nici autorii exceptiei nu motiveaza in ce ar consta discriminarea pe care o invoca.
    In legatura cu critica privind contrarietatea prevederilor legale criticate cu dispozitiile art. 22 din Constitutie, Curtea constata ca este neintemeiata. Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica nu numai ca nu este incalcat, ci, dimpotriva, textele criticate, ca de altfel intreaga ordonanta a Guvernului, prevad masuri concrete pentru a garanta acest drept, prin evitarea riscului seismic de natura sa puna in pericol viata si integritatea fizica a locuitorilor din imobilele specificate in ordonanta, instituind totodata si obligatia privind suportarea de catre proprietari, in conditiile legii, a unor parti din cheltuieli. De asemenea, nu se poate retine ca instituirea unor obligatii legale de natura financiara, menite sa duca la evitarea unor riscuri de prabusire a cladirii cu punerea in pericol grav a locatarilor, inclusiv a proprietarilor, precum si a altor persoane, este de natura sa afecteze integritatea psihica a celor fata de care se instituie obligatia.
    Sustinerea autorilor exceptiei referitoare la incalcarea, prin dispozitiile legale criticate, a dispozitiilor art. 41 din Constitutie care reglementeaza protectia proprietatii private, este, de asemenea, neintemeiata. Pe de o parte, Curtea observa ca prin chiar alin. (1) al art. 41 din Constitutie se prevede stabilirea prin lege, respectiv ordonanta, act emis de Guvern in baza delegarii legislative, a limitelor dreptului de proprietate. Sunt, de asemenea, incidente si dispozitiile alin. (6) din art. 41 al Constitutiei, potrivit carora "dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului". Pe de alta parte, conform dispozitiilor art. 49 din Constitutie, prin lege (inclusiv, astfel cum s-a mai aratat, prin actul emis in baza delegarii legislative prevazute de art. 114 din Constitutie), poate fi restrans exercitiul unor drepturi (inclusiv al dreptului de proprietate, daca se impune, asa cum prevede textul constitutional, "pentru [...] prevenirea consecintelor unei calamitati naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav"). Or, dispozitiile ordonantei Guvernului criticate, prin ipoteza, au ca obiect tocmai reglementarea unor masuri necesare pentru prevenirea unor consecinte deosebit de grave asupra vietii si integritatii oamenilor, in eventualitatea unui seism in urma caruia imobilele vizate de actul normativ s-ar putea prabusi.
    In sfarsit, examinand critica de neconstitutionalitate prin raportare la dispozitiile art. 20 din Constitutie referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului, Curtea constata ca textele criticate nu incalca prevederile acestor documente internationale. De altfel, autorii exceptiei invoca incalcarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si a Pactului international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, fara a preciza un anumit text al acestor documente.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2, art. 5 alin. (2) lit. b), art. 8, art. 10 alin. (1) lit. b) si alin. (2), precum si ale art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata, exceptie ridicata de Ion Dumitru Vlahu si Ileana Ruxandra Aimee Ionescu in Dosarul nr. 5.786/2001 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 10 decembrie 2002.

                        PRESEDINTE,
              prof. univ. dr. COSTICA BULAI

                              Magistrat asistent,
                              Mihai Paul Cotta



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 351/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 351 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 351/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu