Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 311 din  8 iulie 2004

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 810 din  2 septembrie 2004


SmartCity3


    Ion Predescu          - presedinte
    Aspazia Cojocaru      - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Acsinte Gaspar        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Florentina Balta      - procuror
    Gabriela Dragomirescu - magistrat asistent-sef

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001. Exceptia a fost ridicata de Cabinetul de avocat Corina Dodoiu din Focsani in Dosarul nr. 68/C/2004 al Tribunalului Vrancea - Sectia civila.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei, aratand ca prevederile de lege criticate nu contravin textelor din Constitutie invocate ca fiind incalcate, cuantumul taxelor datorate de catre avocati fiind stabilit de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 51/1995 si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2000.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 31 martie 2004, pronuntata in Dosarul nr. 68/C/2004, Tribunalul Vrancea - Sectia civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001. Exceptia a fost ridicata de Cabinetul de avocat Corina Dodoiu din Focsani intr-o cauza civila prin care se solicita constatarea nulitatii absolute a obligatiei de plata a cotei de 10% din incasari, datorate cu titlu de taxe si contributii.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca Legea nr. 51/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 incalca prevederile constitutionale ale art. 34, referitoare la ocrotirea sanatatii si organizarea sistemului de asigurari sociale, precum si pe cele ale art. 41, privind masurile de protectie sociala si concediul platit. In acest sens se arata ca actele normative criticate nu stabilesc cuantumul taxelor si contributiilor pentru exercitarea profesiei de avocat si nici cuantumul contributiilor pentru fondul Casei de Asigurari a Avocatilor. Asa fiind, considera ca taxa anuala de 10% din venitul brut realizat de avocatii definitivi, perceputa de Casa de Asigurari a Avocatilor "ca organ care colecteaza fondurile pentru acordarea pensiilor si ajutoarelor sociale cuvenite acestora, stabilit prin art. 75 - 78 din Legea nr. 51/1995", este "stabilita in mod arbitrar" prin acte interne ale unor organe nelegal constituite, dupa criterii care au in vedere "acoperirea nevoilor curente de plata ale casei si nu asigurarea drepturilor constitutionale prevazute in art. 34 si 41 din Constitutia Romaniei".
    Tribunalul Vrancea - Sectia civila apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. In acest sens, se arata ca, intr-adevar, Legea nr. 51/1995 nu stabileste cuantumul taxelor si al contributiilor datorate pentru formarea bugetului baroului, al Casei de Asigurari a Avocatilor si al Uniunii Avocatilor din Romania, dar el este stabilit in mod legal de organele lor de conducere, in temeiul art. 1 din legea criticata, care prevede ca profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome.
    Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. In esenta, arata ca Uniunea Avocatilor din Romania si Casa de Asigurari a Avocatilor au dobandit personalitate juridica in temeiul Legii nr. 51/1995, iar modalitatea concreta de functionare a lor poate fi stabilita prin acte normative subsecvente. Temeinicia stabilirii cuantumului taxelor si contributiilor prin acte adoptate de organele de conducere ale acestor organisme rezulta din caracterul liberal si independent al profesiei de avocat, care insa nu exclude anumite reguli privind organizarea si functionarea sa, dispuse prin acte normative de valoare inferioara, deplin legale. In speta, Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania este indreptatit sa stabileasca, conform dispozitiilor art. 42 din Legea nr. 51/1995 si ale art. 3 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 221/2000, nivelul contributiei minime obligatorii "potrivit nevoilor curente si de perspectiva ale Casei de Asigurari a avocatilor". In sfarsit, considera ca, in temeiul art. 21 din Constitutie, republicata, actele emise de Consiliul Uniunii Avocatilor pot fi contestate in justitie pe calea contenciosului administrativ.
    Avocatul Poporului apreciaza ca textele de lege ce fac obiectul exceptiei de neconstitutionalitate nu contravin Constitutiei. In acest sens, arata ca optiunea legiuitorului de a stabili taxe si contributii, fara a mentiona expres cuantumul acestora, are drept scop constituirea unor fonduri, bazate pe principiile autonomiei, solidaritatii, obligativitatii si contributivitatii, fonduri ce se folosesc, in conditiile legii, numai potrivit destinatiei lor, adica pentru "asigurarea functionarii organelor de conducere ale unui corp profesional si a unui sistem propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale bazat, printre alte surse, si pe contributia tuturor membrilor sai". Or, se adauga in continuare, aceste taxe si contributii nu sunt venituri la bugetul de stat pentru a fi stabilite numai prin lege, asa cum prevede art. 139 alin. (1) si (2) din Constitutie, republicata, "ci contributii la un fond special, a carui destinatie este stabilita tocmai prin dispozitiile de lege criticate." Posibilitatea stabilirii de catre Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania a nivelului contributiei minime obligatorii datorate de avocati, respectiv stabilirea, prin Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor, a structurii bugetului propriu al acesteia este o problema de aplicare a legii, asupra careia Curtea Constitutionala nu este competenta sa se pronunte. Considera ca art. 41 din Constitutie invocat, de asemenea, ca fiind neconstitutional, nu este incident in cauza.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului si pe cel al Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile reprezentantului Ministerului Public, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, republicata, precum si celor ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate cu care a fost sesizata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 28 noiembrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 413 din 25 iulie 2001.
    In opinia autorului exceptiei de neconstitutionalitate prevederile acestor acte normative incalca dispozitiile art. 34 si 41 din Constitutie, republicata, care au urmatorul continut:
    - Art. 34: "(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
    (2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
    (3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.";
    - Art. 41: "(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
    (2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege.
    (3) Durata normala a zilei de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore.
    (4) La munca egala, femeile au salariu egal cu barbatii.
    (5) Dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine ca aceasta a fost ridicata intr-o cauza avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a obligatiilor de plata catre baroul de avocati, a cotei de 10% din incasari si alte contributii cu titlu de taxe si contributii, care conditioneaza exercitarea profesiei de avocat. In esenta, criticile formulate constau in sustinerea potrivit careia cuantumul acestor taxe, calculat din venitul brut anual, este stabilit in mod arbitrar, "prin acte interne ale unor organe nelegal constituite", in scopul acoperirii nevoilor curente de plata ale Casei de Asigurari a Avocatilor. Asa fiind, sub acest aspect autorul exceptiei considera ca atat Legea nr. 51/1995, cat si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 sunt contrare prevederilor art. 34 si 41 din Constitutie, republicata.
    In legatura cu textele din Constitutie, invocate ca fiind incalcate, Curtea constata ca acestea nu au incidenta in cauza, intrucat ele nu contin dispozitii referitoare la pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Astfel, prevederile constitutionale ale art. 34 privesc "Dreptul la ocrotirea sanatatii", iar cele ale art. 41 se refera la "Munca si protectia sociala a muncii".
    Curtea Constitutionala constata ca si sustinerile potrivit carora cuantumul taxelor si contributiilor datorate de avocatii definitivi este stabilit in mod arbitrar prin acte interne ale unor organe nelegal constituite, sunt neintemeiate si urmeaza a fi respinse. Astfel, art. 1 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicata, stabileste ca "Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei", avocatul avand obligatia, conform prevederilor art. 42 din aceeasi lege, "[...] sa achite cu regularitate taxele si contributiile stabilite pentru formarea bugetului baroului, bugetului Uniunii Avocatilor din Romania si bugetului Casei de Asigurari a Avocatilor." In legatura cu dreptul la pensie si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatului, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001, dispune ca acesta se exercita printr-un sistem unic, propriu si autonom care este organizat si functioneaza pe baza principiilor autonomiei, solidaritatii, obligativitatii, contributivitatii, descentralizarii si al repartitiei, in conditiile prevazute de Legea nr. 51/1995, republicata, si de Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor. Acest sistem este gestionat de Casa de Asigurari a Avocatilor din Romania, ca institutie autonoma de interes public cu personalitate juridica, cu statut de organizare si functionare aprobat de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania. Tot Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania stabileste, asa cum prevede art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000, nivelul contributiei minime obligatorii datorate de avocatii inscrisi in tablourile barourilor cu drept de exercitare a profesiei potrivit nevoilor curente si de perspectiva ale Casei de Asigurari a Avocatilor. Asadar, din coroborarea dispozitiilor legale mentionate rezulta cu claritate ca nivelul contributiei este stabilit de organul abilitat pentru aceasta, in conditiile legii, iar nu asa cum sustine autorul exceptiei, "in mod arbitrar, prin acte interne ale unor organe nelegal constituite".

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, republicata, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.d), al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001, exceptie ridicata de Cabinetul de avocat Corina Dodoiu din Focsani in Dosarul nr. 68/C/2004 al Tribunalului Vrancea - Sectia civila.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 8 iulie 2004.

                          PRESEDINTE,
                          ION PREDESCU

                              Magistrat asistent sef,
                              Gabriela Dragomirescu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 311/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 311 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 311/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu