Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 311 din 15 noiembrie 2001

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 252 alin. 2 din Codul de procedura civila, devenit art. 253 alin. 2 potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2000

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 25 din 17 ianuarie 2002


SmartCity3


    Nicolae Popa       - presedinte
    Costica Bulai      - judecator
    Nicolae Cochinescu - judecator
    Constantin Doldur  - judecator
    Kozsokar Gabor     - judecator
    Petre Ninosu       - judecator
    Lucian Stangu      - judecator
    Ioan Vida          - judecator
    Gabriela Ghita     - procuror
    Marioara Prodan    - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 252 alin. 2 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Dan Niculescu si Mihaela Gheorghiu in Dosarul nr. 6.212/2000 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 6 noiembrie 2001, in prezenta autorului exceptiei Dan Niculescu si a reprezentantului Ministerului Public, fiind consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 13 noiembrie 2001 si apoi la 15 noiembrie 2001.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 12 ianuarie 2001, pronuntata in Dosarul nr. 6.212/2000, Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 252 alin. 2 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Dan Niculescu si Mihaela Gheorghiu.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca dispozitiile art. 252 alin. 2 din Codul de procedura civila, potrivit carora termenul de recurs impotriva hotararii prin care se constata perimarea curge de la data pronuntarii, incalca prevederile constitutionale ale art. 21 alin. (2), referitoare la accesul liber la justitie, ale art. 24, referitoare la dreptul la aparare, ale art. 128 privind folosirea cailor de atac, precum si ale art. 20, referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului, cu trimitere la art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, privind dreptul la un proces echitabil. Se evoca, de asemenea, dispozitiile art. 284, 301 si ale art. 582 alin. 3 din Codul de procedura civila, potrivit carora termenul de recurs curge de la comunicarea hotararii.
    Exprimandu-si opinia asupra exceptiei, instanta de judecata considera ca aceasta este neintemeiata, intrucat stabilirea inceperii curgerii unui termen procedural de la o anumita data nu reprezinta o incalcare a dreptului la aparare, prevazut de art. 24 din Constitutie, si nici a liberului acces la justitie, prevazut de art. 21 din Legea fundamentala. Totodata se considera ca prevederile art. 20 din Constitutie nu sunt incidente in cauza, deoarece acestea nu se refera la dreptul persoanei la un proces echitabil.
    In conformitate cu dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Presedintele Camerei Deputatilor, in punctul sau de vedere, considera ca textul de lege criticat nu incalca prevederile constitutionale invocate de autorul exceptiei, mentionand ca si in alte situatii termenul de exercitare a caii de atac curge de la data pronuntarii, iar nu de la data comunicarii (art. 158, 281 si 582 din Codul de procedura civila).
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. Se considera ca ratiunea solutiei date de art. 253 alin. 2 din Codul de procedura civila, care prevede ca termenul de recurs impotriva hotararii prin care se constata perimarea curge de la pronuntare, este si "aceea de a curma starea de incertitudine creata asupra unor raporturi juridice deduse judecatii prin cererea de chemare in judecata lasata in nelucrare timp de un an". Se evidentiaza ca, potrivit legii, la judecarea perimarii partile sunt citate in toate cazurile si astfel cel interesat, fiind incunostintat in timp util despre aceasta judecata, are posibilitatea de a-si exercita dreptul la aparare, de a afla, la pronuntare, solutia instantei si de a o ataca cu recurs, cand este cazul. In final se apreciaza ca "reglementarea in discutie asigura partilor atat accesul la justitie, cat si exercitarea corespunzatoare a dreptului la aparare si la folosirea cailor de atac".
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor si Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum rezulta din cererea formulata de autorii acesteia si din incheierea de sesizare, l-au constituit dispozitiile art. 252 alin. 2 din Codul de procedura civila.
    Curtea constata insa ca, in urma modificarilor aduse Codului de procedura civila prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 479 din 2 octombrie 2000, modificari prevazute la pct. 82 al acestei ordonante, dispozitia legala criticata pentru neconstitutionalitate a fost preluata in art. 253 alin. 2 din Codul de procedura civila si are urmatoarea redactare: "Hotararea care constata perimarea este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare."
    In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia au invocat incalcarea urmatoarelor prevederi constitutionale:
    - Art. 21 alin. (2), referitor la accesul liber la justitie: "Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept.";
    - Art. 24: "(1) Dreptul la aparare este garantat.
    (2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.";
    - Art. 20: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
    (2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale."
    Autorii exceptiei sustin ca prin dispozitiile legale criticate se incalca dreptul la un proces echitabil, prevazut la art. 6 pct. 1 prima fraza din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, si, prin aceasta, prevederile art. 20 din Constitutie.
    Art. 6 pct. 1 prima fraza din conventie are urmatorul cuprins: "Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita prin lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa [...]."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata pentru considerentele ce urmeaza:
    In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate referitoare la incalcarea art. 21 alin. (2) din Constitutie, Curtea retine ca dispozitiile art. 253 alin. 2 din Codul de procedura civila, care prevad calea de atac a recursului impotriva hotararii care constata perimarea si conditiile folosirii acestei cai de atac, nu numai ca nu contravin textului constitutional invocat, ci, dimpotriva, constituie tocmai o reglementare a exercitarii dreptului oricarei persoane de a se adresa justitiei pentru apararea drepturilor si a intereselor sale legitime, drept fundamental prevazut la art. 21 din Constitutie.
    Din aceeasi perspectiva Curtea constata ca dispozitiile legale criticate nu incalca nici dreptul la aparare, prevazut la art. 24 din Constitutie, deoarece nu ingradesc dreptul partilor de a fi asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu, in tot cursul procesului, drept garantat de prevederile constitutionale mentionate. De asemenea, o componenta a dreptului la aparare o constituie si posibilitatea atacarii cu recurs a hotararii prin care se constata perimarea. Prevederea legala potrivit careia termenul de recurs curge de la pronuntarea hotararii care constata perimarea nu incalca dreptul la aparare, intrucat partile sunt incunostintate din timp despre judecata si, prin urmare, au posibilitatea de a-si exercita dreptul la aparare.
    Curtea observa ca perimarea reprezinta o sanctiune procedurala determinata de necesitatea de a se curma starea de incertitudine creata asupra unor raporturi juridice deduse judecatii prin cererea de chemare in judecata lasata in nelucrare timp de un an, din vina partii. Perimarea si, implicit, consecintele ei, prevazute de art. 254 din Codul de procedura civila, ar fi putut fi evitate daca partile s-ar fi interesat in timp de un an de la data suspendarii cauzei (ori 6 luni, in materie comerciala) de stadiul in care se afla judecata. Totodata Curtea constata ca nici un text constitutional nu prevede obligativitatea curgerii termenului de exercitare a unei cai de atac de la data comunicarii hotararii judecatoresti. Astfel, potrivit prevederilor art. 125 alin. (3) din Constitutie, "Competenta si procedura de judecata sunt stabilite de lege", iar conform art. 128 din Constitutie, "Impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii", reglementari care, prin urmare, sunt de nivelul legii, iar nu de nivelul Constitutiei. De altfel, Codul de procedura civila prevede si alte situatii in care termenul de recurs curge de la pronuntarea hotararii, iar nu de la comunicare (spre exemplu, art. 582, referitor la recursul impotriva ordonantei presedintiale).
    Curtea constata, de asemenea, ca nu sunt intemeiate nici criticile referitoare la incalcarea art. 6 pct. 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, privind dreptul oricarei persoane la un proces echitabil, si, ca urmare, nici cele privind incalcarea art. 20 din Constitutie, referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului. Astfel, conform art. 6 pct. 1 din conventie, orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege. Or, art. 253 alin. 2 din Codul de procedura civila nu contine nici o dispozitie contrara acestor prevederi, ci reglementeaza doar existenta unei cai de atac impotriva hotararii care constata perimarea (recursul), precum si modul de exercitare a acesteia (in termen de 5 zile de la pronuntarea hotararii care constata perimarea), prevedere care nu poate fi considerata contrara pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului. Nici un text al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale nu prevede ca termenul de exercitare a unei cai de atac curge de la comunicarea hotararii judecatoresti. Dimpotriva, este recunoscut dreptul statelor semnatare ale conventiei de a-si stabili propriile cai de atac, Curtea Europeana a Drepturilor Omului neputand fi sesizata decat dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum este stabilit conform principiilor de drept international general recunoscute (art. 35 din conventie). Ca urmare, neexistand nici o neconcordanta intre textul de lege criticat si prevederile art. 6 pct. 1 din conventie, nu se pune nici problema incalcarii prevederilor art. 20 din Constitutie.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) si (4) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 252 alin. 2 din Codul de procedura civila, devenit art. 253 alin. 2 potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2000, exceptie ridicata de Dan Niculescu si Mihaela Gheorghiu in Dosarul nr. 6.212/2000 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2001.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Marioara Prodan



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 311/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 311 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 311/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu