Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 255 din  5 decembrie 2000

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 privind majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 157 din 29 martie 2001


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Gabriela Ghita         - procuror
    Claudia Miu            - magistrat-asistent sef

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 privind majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Merili Serv" - S.R.L. din Bucuresti in Dosarul nr. 5.292/2000 al Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti.
    La apelul nominal raspunde autorul exceptiei, prin avocat Doru Bajan, lipsind Primaria Sectorului 3 Bucuresti, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Reprezentantul autorului exceptiei sustine ca Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 a fost emisa cu incalcarea dispozitiilor art. 114 alin. (1) din Constitutie, in sensul ca prin aceasta ordonanta s-au adus modificari unor legi organice. De aceea solicita sa se constate ca ordonanta criticata este neconstitutionala in intregul sau.
    Reprezentantul Ministerului Public arata ca sesizarea este legala numai cu privire la dispozitiile art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994, astfel cum a fost sesizata Curtea Constitutionala de catre instanta de judecata. In consecinta se solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, deoarece reglementarile aduse prin ordonanta criticata nu sunt de domeniul legii organice.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 8 iunie 2000, pronuntata in Dosarul nr. 5.292/2000, Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 privind majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Merili Serv" - S.R.L. din Bucuresti intr-un litigiu avand ca obiect contestarea unui proces-verbal prin care autorul exceptiei a fost sanctionat contraventional in temeiul art. II pct. 2 din ordonanta mentionata.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 55/1994 privind majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994 sunt neconstitutionale, pentru ca au adus modificari unor legi organice, si anume Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si Legii nr. 56/1992 privind frontiera de stat a Romaniei. Or, in temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutie, Guvernul poate emite ordonante in baza unei legi speciale de abilitare, numai in domenii care nu fac obiectul legilor organice.
    Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, in conformitate cu prevederile art. 23 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicata, si-a exprimat opinia numai cu privire la dispozitiile art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994, intrucat restul dispozitiilor ordonantei nu au legatura cu cauza. Instanta apreciaza ca sub acest aspect exceptia este neintemeiata, intrucat nu sunt incalcate dispozitiile art. 72 alin. (3) lit. f) din Constitutie, iar articolul de lege criticat nu stabileste infractiuni sau pedepse si nici regimul executarii acestora.
    In conformitate cu dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, considera ca exceptia ridicata este neintemeiata, deoarece, potrivit prevederilor art. 72 alin. (3) lit. f) din Constitutie, prin lege organica se reglementeaza "infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora". Sanctiunile contraventionale nu fac parte din domeniul rezervat reglementarii prin lege organica. Asadar "prevederile art. II pct. 2 ca de altfel si celelalte prevederi din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994, ce reglementeaza majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin unele acte normative, nu au caracterul unor norme juridice de natura legii organice".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile autorului exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala constata ca a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Prin Incheierea din 8 iunie 2000 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 privind majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994. Autorul exceptiei a criticat ordonanta mentionata in ansamblul acesteia, atat prin cererea formulata in motivarea exceptiei, in fata instantei de judecata, cat si in cadrul dezbaterilor in fata Curtii Constitutionale. In scopul determinarii obiectului exceptiei Curtea, examinand legalitatea sesizarii, are in vedere dispozitiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, potrivit carora: "Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, de care depinde solutionarea cauzei." Tinand seama ca solutionarea cauzei in fata instantei de fond depinde de dispozitiile art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994, Curtea constata ca este legal sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor acestui articol, al carui continut este urmatorul: "Articolul 2 alineatul 1 din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 23/1992, aprobata prin Legea nr. 114/1992, va avea urmatorul cuprins:
    <<Art. 2
    Constituie contraventii faptele prevazute in art. 1 lit. a) - k), daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) faptele de la lit. d) si h), cu inchisoare contraventionala de la 15 zile la 2 luni sau cu amenda de la 50.000 la 100.000 lei;
    b) faptele de la lit. c) si f), cu inchisoare contraventionala de la o luna la 3 luni sau cu amenda de la 70.000 la 125.000 lei;
    c) faptele de la lit. a), b), e), g), i), j) si k), cu inchisoare contraventionala de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda de la 100.000 la 150.000 lei;
    d) faptele de la lit. d) si h), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 200.000 la 1.500.000 lei;
    e) faptele de la lit. c) si f), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 300.000 la 1.800.000 lei;
    f) faptele de la lit. a), b), e), g), i), j) si k), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 600.000 la 2.000.000 lei>>."
    Aceste dispozitii legale sunt considerate de autorul exceptiei ca fiind contrare prevederilor art. 72 alin. (3) lit. f) din Constitutie, care au urmatorul cuprins: "(3) Prin lege organica se reglementeaza: [...]
    f) infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora."
    Curtea retine ca Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 a fost emisa in baza Legii nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, care la art. 1 lit. i) se refera la "actualizarea limitelor unor amenzi contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994", precum si ca titlul ordonantei adoptate in baza acestei delegari legislative este cel pe care il stabileste textul mentionat al legii de abilitare.
    Examinand continutul dispozitiilor de lege criticate, Curtea constata ca ele nu reglementeaza infractiuni, pedepse sau regimul executarii acestora, ci majoreaza limitele minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin Legea nr. 12/1990, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 23/1992 (ordonanta aprobata prin Legea nr. 114/1992, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 311 din 30 noiembrie 1992). Astfel fiind, prevederea legala criticata nu vine in contradictie cu dispozitiile constitutionale cuprinse in art. 72 alin. (3) lit. f), urmand ca exceptia de neconstitutionalitate sa fie respinsa ca fiind nefondata.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 12, al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 alin. (1), (4) si (6) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 55/1994 privind majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor contraventionale stabilite prin acte normative aflate in vigoare la 1 iunie 1994, ridicata de Societatea Comerciala "Merili Serv" - S.R.L. din Bucuresti in Dosarul nr. 5.292/2000 al Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 5 decembrie 2000.

            PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent sef,
                              Claudia Miu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 255/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 255 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 255/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu