Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 221 din 11 iulie 2002

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 337 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 725 din  4 octombrie 2002


SmartCity3


    Nicolae Popa             - presedinte
    Costica Bulai            - judecator
    Nicolae Cochinescu       - judecator
    Constantin Doldur        - judecator
    Kozsokar Gabor           - judecator
    Petre Ninosu             - judecator
    Serban Viorel Stanoiu    - judecator
    Lucian Stangu            - judecator
    Ioan Vida                - judecator
    Iuliana Nedelcu          - procuror
    Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 337 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de George Guliu in Dosarul nr. 10.821/2001 al Judecatoriei Braila.
    La apelul nominal raspunde autorul exceptiei, asistat de avocat, lipsind celelalte parti, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Aparatorul autorului exceptiei arata ca art. 337 din Codul de procedura penala este neconstitutional, intrucat persoana cu privire la care se extinde procesul penal nu beneficiaza de drepturile recunoscute de lege in faza urmaririi penale, iar condamnarea se realizeaza in alte conditii decat cele obisnuite. Autorul exceptiei invoca Decizia Curtii Constitutionale nr. 171 din 23 mai 2001, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 63 alin. 2 din Codul de procedura penala, aratand ca, analog situatiei reglementate in articolul mentionat, art. 337 din Codul de procedura penala permite judecatorului sa dispuna extinderea procesului penal potrivit convingerilor sale, iar nu conform legii. In acest mod, judecatorul devine acuzator si se pronunta anticipat asupra vinovatiei persoanei, contrar principiului prezumtiei de nevinovatie.
    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 18 martie 2002 Judecatoria Braila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 337 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de George Guliu in Dosarul nr. 10.821/2001 al acelei instante.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia arata ca dispozitiile criticate sunt neconstitutionale deoarece, reglementandu-se extinderea procesului penal cu privire la alte persoane in cursul judecatii, fara a fi parcursa faza urmarii penale, se aduce atingere unor drepturi fundamentale ale persoanei in cauza. In sustinerea acestei exceptii autorul a invocat incalcarea prevederilor constitutionale ale art. 16 alin. (1) referitoare la egalitatea in drepturi, considerand ca prin extinderea procesului penal fara sa se parcurga faza urmaririi penale, cu garantiile procesuale pe care aceasta le presupune, se produce o discriminare a celor in cauza, ale art. 49, intrucat are loc o restrangere nejustificata a unor drepturi si libertati, ale art. 23 alin. (1), deoarece dispozitiile criticate conduc la aplicarea unei pedepse in alte conditii decat cele prevazute de lege, ale art. 123, pentru ca infaptuirea justitiei se realizeaza cu incalcarea drepturilor si libertatilor persoanei, precum si cele ale art. 125 alin. (3) si ale art. 130 alin. (1) si (2), intrucat, in temeiul dispozitiilor legale criticate, instantele judecatoresti isi depasesc atributiile intrand in sfera competentei organelor de urmarire penala, iar Ministerul Public este impiedicat sa isi exercite atributiile de aparare a ordinii si a drepturilor cetatenilor.
    Judecatoria Braila apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, intrucat dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala nu contravin prevederilor constitutionale invocate de autor, persoana cu privire la care s-a dispus extinderea procesului penal avand posibilitatea sa solicite administrarea de probe in cursul cercetarii judecatoresti.
    In conformitate cu dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Presedintele Camerei Deputatilor apreciaza ca dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala nu incalca prevederile art. 130 alin. (1) din Constitutie, ci sunt in concordanta cu acestea, procurorul fiind singurul competent sa puna in miscare actiunea penala atat in faza urmarii penale, cat si in cursul judecatii. Nu sunt incalcate nici prevederile art. 125 din Constitutie, deoarece infaptuirea justitiei de catre instantele judecatoresti, in cauzele penale, are semnificatia infaptuirii acesteia in limitele prevazute in actul de sesizare, persoana nemultumita putand folosi caile de atac prevazute de lege. In concluzie, se apreciaza ca dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala sunt constitutionale si, prin urmare, exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata.
    Guvernul arata ca dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala nu contravin Constitutiei. Cu privire la prevederile art. 16 din Constitutie, se apreciaza ca textul criticat nu aduce atingere egalitatii in drepturi a cetatenilor, deoarece "toate persoanele care dobandesc calitatea de inculpat in cursul judecatii au aceleasi drepturi si obligatii procesuale, inclusiv dreptul de a propune probe in aparare si dreptul de a fi asistate de un aparator, ales sau numit din oficiu, dupa caz". In ceea ce priveste neconcordanta cu prevederile art. 23 alin. (9) din Constitutie, se considera ca art. 337 din Codul de procedura penala nu reglementeaza stabilirea sau aplicarea vreunei pedepse, ci reglementeaza numai aspecte procedurale ale fazei de judecata, motiv pentru care, in opinia Guvernului, nu poate fi retinuta vreo incalcare a dispozitiilor constitutionale invocate. De asemenea, sunt considerate ca fiind neintemeiate sustinerile potrivit carora extinderea procesului penal ar aduce atingere prevederilor constitutionale relative la infaptuirea justitiei si la rolul Ministerului Public in desfasurarea actului de justitie.
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor si Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile autorului exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate cu care a fost sesizata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut: "In cursul judecatii, cand se descopera date cu privire la participarea si a unei alte persoane la savarsirea faptei prevazute de legea penala pusa in sarcina inculpatului sau date cu privire la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala de catre o alta persoana, dar in legatura cu fapta inculpatului, procurorul poate cere extinderea procesului penal cu privire la acea persoana.
    Daca instanta gaseste cererea intemeiata, o admite si procedeaza potrivit dispozitiilor art. 336, care se aplica in mod corespunzator."
    Autorul exceptiei sustine ca dispozitiile legale criticate incalca urmatoarele prevederi constitutionale:
    - Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.";
    - Art. 49: "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea sigurantei nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) Restrangerea trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o si nu poate atinge existenta dreptului sau a libertatii.";
    - Art. 23 alin. (9): "Nici o pedeapsa nu poate fi stabilita sau aplicata decat in conditiile si in temeiul legii.";
    - Art. 123: "(1) Justitia se infaptuieste in numele legii.
    (2) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii.";
    - Art. 125 alin. (3): "Competenta si procedura de judecata sunt stabilite de lege.";
    - Art. 130: "(1) In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
    (2) Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata. Dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala nu aduc atingere prevederilor constitutionale invocate de autorul exceptiei, intrucat extinderea procesului penal cu privire la alte persoane se realizeaza, in cursul judecatii, numai in cazul in care se descopera date noi fie cu privire la participarea unei alte persoane la savarsirea faptei imputate inculpatului, fie cu privire la savarsirea unei fapte de catre o alta persoana, dar in legatura cu fapta imputata inculpatului. Dispozitiile art. 337 din Codul de procedura penala, consacra principiul procesual penal, potrivit caruia instanta de judecata nu se sesizeaza din oficiu, ci actioneaza numai daca este sesizata potrivit legii. Astfel, numai atunci cand procurorul cere extinderea procesului penal cu privire la alte persoane si daca declara ca pune in miscare actiunea penala, instanta este obligata sa procedeze la judecarea cauzei si cu privire la aceasta persoana, care se include astfel in obiectul judecatii, potrivit art. 317 teza a doua din Codul de procedura penala. Instanta judecatoreasca trebuie sa manifeste un rol activ, care este in stransa legatura cu scopul aflarii adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana faptuitorului. Daca insa procurorul nu cere extinderea procesului penal, instanta este obligata sa solutioneze cauza in limitele in care a fost investita prin actul de sesizare si nu poate sa dispuna extinderea procesului penal din proprie initiativa.
    Prin urmare, Curtea constata ca dispozitiile procesual penale criticate nu contravin prevederilor constitutionale ale art. 123, 125 si 130, deoarece infaptuirea justitiei prin instantele judecatoresti are semnificatia judecarii unei cauze penale in limitele prevazute in actul de sesizare.
    Pe de alta parte, in cursul judecatii, persoana cu privire la care a fost extins procesul penal beneficiaza de toate drepturile procesuale, inclusiv de acela de a cere administrarea probelor pe care le considera necesare, iar in cazul in care este nemultumita de solutia data de un organ judiciar, are la dispozitie suficiente modalitati de a contesta aceasta prin intermediul cailor de atac. Astfel, nu sunt incalcate nici prevederile art. 16 si 49 din Constitutie, solutionarea cauzei si aplicarea pedepsei avand loc dupa regulile obisnuite, ca in toate celelalte cazuri reglementate de lege, fara a se crea discriminari sau a se restrange exercitiul anumitor drepturi, asa cum pretinde autorul exceptiei.
    De altfel, asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 337 din Codul de procedura penala Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin numeroase decizii, dintre care Decizia nr. 18 din 18 ianuarie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 149 din 26 martie 2001, sau Decizia nr. 307 din 15 noiembrie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 108 din 8 februarie 2002, respingand exceptia de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) si (4) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 337 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de George Guliu in Dosarul nr. 10.821/2001 al Judecatoriei Braila.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 11 iulie 2002.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Mihaela Senia Costinescu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 221/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 221 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 221/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu