Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 191 din 12 octombrie 2000

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 665 din 16 decembrie 2000


SmartCity3


    Ioan Muraru            - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Iuliana Nedelcu        - procuror
    Maria Bratu            - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Clement Mihaila in Dosarul nr. 1.113/1999 al Judecatoriei Raducaneni, judetul Iasi.
    La apelul nominal lipsesc partile: Clement Mihaila, Directia generala a finantelor publice si controlului financiar de stat Iasi si Societatea Comerciala "Varclacs" - S.R.L. Iasi.
    Procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate, aratand ca dispozitiile art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala contravin prevederilor art. 41 alin. (2) din Constitutie, deoarece prevad obligativitatea luarii masurilor asiguratorii in cazul in care prin infractiune s-a produs o paguba uneia dintre unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului retine:
    Prin Incheierea din 1 iunie 2000, pronuntata in Dosarul nr. 1.113/1999, Judecatoria Raducaneni a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Clement Mihaila.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul ei sustine ca dispozitiile art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala, prin instituirea obligativitatii luarii masurii asiguratorii in cazul in care prin infractiune s-a adus o paguba uneia dintre unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal, fara deosebire daca este sau nu parte civila constituita, incalca principiul ocrotirii in mod egal a proprietatii private, indiferent de titular, consacrat de art. 41 alin. (2) din Constitutie. Se arata ca in jurisprudenta Curtii Constitutionale au fost declarate neconstitutionale acele dispozitii legale care prevedeau conditii diferite pentru punerea in miscare a actiunii penale (din oficiu sau doar la plangerea prealabila a persoanei vatamate) in functie de titularul dreptului de proprietate lezat prin infractiune, evocandu-se in acest sens deciziile nr. 177/1998, nr. 5/1999 si nr. 165/1999. Se mai invoca in sustinerea exceptiei si Decizia Curtii Constitutionale nr. 80/1999, prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 17 alin. 1 si 3, precum si ale art. 18 alin. 2 din Codul de procedura penala, referitoare la pornirea si la exercitarea din oficiu a actiunii civile atunci cand persoana vatamata este o unitate dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal, chiar daca aceasta nu s-a constituit parte civila.
    Judecatoria Raducaneni, exprimandu-si opinia, pentru identitate de motiv cu cele sustinute de autorul exceptiei si bazandu-se pe considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 80 din 20 mai 1999, apreciaza ca exceptia ridicata este intemeiata in parte. Precizeaza totodata ca in speta masura asiguratorie a fost dispusa la cererea partii civile, Directia generala a finantelor publice si controlului financiar de stat Iasi, pentru acoperirea pagubei estimate la peste 63 de milioane lei.
    In conformitate cu dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este intemeiata, intrucat, "Raportand art. 163 alin. 6 lit. a) la art. 41 alin. (2) din Constitutie, se constata ca, intr-adevar, nu se protejeaza in mod echitabil proprietatea privata, atata timp cat se pot institui masuri asiguratorii chiar si in cazul in care una dintre unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal nu s-a constituit ca parte civila". In acest sens se invoca Decizia nr. 80/1999 a Curtii Constitutionale, prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 17 alin. 1 si 3 din Codul de procedura penala cu privire la exercitarea din oficiu a actiunii civile si la dispunerea din oficiu a repararii pagubei suferite de vreuna dintre unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal, si se conchide ca "In urma acestei decizii dispozitiile din Codul de procedura penala trebuie interpretate in sensul ca si unitatea pagubita trebuie sa se constituie ca parte civila si, atunci cand este interesata, sa solicite organelor judiciare instituirea masurilor asiguratorii".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala constata ca a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Critica de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala, potrivit carora: "Luarea masurilor asiguratorii este obligatorie:
    a) in cazul in care prin infractiune s-a adus o paguba uneia din unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal, fara deosebire, daca este sau nu parte civila constituita;".
    Autorul exceptiei considera ca acest text contravine prevederilor art. 41 alin. (2) din Constitutie, care prevad: "Proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor."
    Curtea constata ca in cauza este incidenta doar prima teza a normei constitutionale citate. Analizand argumentele invocate de autorul exceptiei in lumina acestui text constitutional, Curtea retine ca luarea diferentiata a masurii asiguratorii, in vederea repararii pagubei cauzate prin infractiune unei persoane fizice sau juridice in functie de persoana pagubita prin infractiune, in mod obligatoriu si din oficiu sau doar la cererea partii civile, asa cum dispune art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala, reprezinta o ocrotire diferentiata, discriminatorie a proprietatii private, contrara prevederilor art. 41 alin. (2) teza intai din Constitutie.
    In acelasi sens, dar cu referire la conditiile cerute de Codul penal pentru punerea in miscare a actiunii penale in cazul unor infractiuni contra patrimoniului, Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 177 din 15 decembrie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 24 februarie 1999, a statuat ca stabilirea de conditii diferite, in functie de titularul proprietatii private, inseamna o ocrotire discriminatorie a acestei proprietati si, prin urmare, dispozitiile legale respective sunt neconstitutionale. Aceleasi motive de neconstitutionalitate au fost retinute si in Decizia nr. 5 din 4 februarie 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 95 din 5 martie 1999.
    Luarea masurii asiguratorii, indiferent daca este sau nu constituita parte civila, reprezinta un act de exercitare din oficiu a actiunii civile, posibilitate prevazuta anterior la art. 17 alin. 1 si 3 din Codul de procedura penala, dispozitii legale constatate, de asemenea, ca fiind neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 80 din 20 mai 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 14 iulie 1999.
    Considerentele ce au stat la baza solutiilor anterioare ale Curtii Constitutionale, pronuntate in cauze similare, dar cu referire la alte dispozitii legale, sunt valabile si in prezenta cauza, astfel ca exceptia urmeaza sa fie admisa.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 163 alin. 6 lit. a) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Clement Mihaila in Dosarul nr. 1.113/1999 al Judecatoriei Raducaneni, judetul Iasi.
    Decizia se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 12 octombrie 2000.

                 PRESEDINTE,
         prof. univ. dr. Ioan Muraru

                              Magistrat asistent,
                              Maria BratuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 191/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 191 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 166 2014
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER BACK MY TRUE LIFE STORY HOW I GOT MY EX LOVER BACK.I  want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband  treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: dromokpo@gmail.com that he will help me bring my husband back to being a good man.Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and i forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or  broken marriage situation  and you want your Ex lover,  Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife you can reach him via: dromokpo@gmail.com 
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK NOW OR GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP, MARRIAGE RESTORED. I’m just upset that I have been in pain and crying for so long and many times. Thank you dromokpo@gmail.com I wished I would have found you earlier, you would have saved me from a lot of pain for the past five years my ex lover left me for another woman in just 2 days i contacted you Dr Omokpo you brought my broken relationship back I spent a small fortune enough to take my dream trip to South Carolina but what’s the point in taking a dream trip without the love of my life. Dr Omokpo has given me hope and his honesty is a breath of fresh air, I feel so good and heavy happiness in my heart to get my ex lover back. Who I thought he was gone forever. We are married now as I share my testimony with you. If you have broken relationship or broken marriage or you want to get your ex lover back kindly contact: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 1134 2016
    My Dear friends online, My name is Annisa Agung, And I live in Illinois USA, I have to give this miraculous testimony which is so unbelievable until now. I had a problem with my Ex husband 2 years ago, which led to our break up. I was not myself again, I felt so empty inside me, my love and financial situation became worse, until a close friend of mine told me about a spell caster who helped her in the same problem too. His name is Doctor OGEDEGBE. I whatsapp the spell caster and I told him my problem and I did what he asked of me, to cut the long story short. Before I knew what was happening, less than two days ago my husband gave me a call and told me that he was coming back to me. I was so happy to have him back. The most interesting part of the story is that I am pregnant. Thanks to Doctor OGEDEGBE  for saving my marriage and for also saving others' marriage too. Continue your good work, If you are interested to contact the great spell caster email address: dr.ogedegbe6@gmail.com or contact him on whatsapp +2348109374702
ANONIM a comentat Legea 141 2018
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent cu o dobândă relativ scăzută, de până la 3%? Oferim împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor etc. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care vă va schimba viața.
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I'm Rowe Lyndia from USA, i had a nice family; i was married for 11 years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture, the man that used to love me before started picking quarrels with me he was so abusive that when i try to tell him the truth about how i feel and what he is doing is not right for the family, he gets very angry and hits me with any thing he sees around him. but i still loved him with all my heart despite all he has done to me and i wanted him back at all cost. Then he filed for a divorce, my whole life was tearing apart and I didn't know what to do ...... he moved out of the house and abandoned me and the kids. So a very close friend of mine told me about trying a love spell to get my husband back. She also uses Priest Uduebor love spell to get back her divorce husband and told me they are very much happy with their relationship. So she introduced me to the spell caster, at first i was surprised and scared so i decided to give it a try reluctantly.......although i didn't believe in all those things, then when he did the special spells, i was so surprised, after four days my husband came back and was pleading for my forgiveness, he had realized his mistakes, i just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are now one big happy family we use to be. I want to tell everyone who is looking for any solution to his or her problem, I advise you to kindly consult this spell caster, he is real, he is powerful and whatever the spell caster tells is what will happen, because all that the spell caster told me came to pass. You can kindly contact him on: his For an immediate response please contact me by. Email ifagbemileke236@gmail.com WhatsApp number (+2349030638317). He also cures all kinds of sickness and such as 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 BUSINESS SPELL 7 GOOD JOB SPELL 8 HIV AIDS 9 LOTTERY SPELL and COURT CASE SPELL. 10 CANCER 11 STROKE 12 Erectile Dysfunction
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 191/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu