Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 172 din  6 mai 2003

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 410 din 11 iunie 2003


SmartCity3


    Nicolae Popa           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Nicolae Cochinescu     - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Petre Ninosu           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu  - judecator
    Ioan Vida              - judecator
    Florentina Balta       - procuror
    Ioana Marilena Chiva   - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Crisalex Dent Co" - S.R.L. din Constanta in Dosarul nr. R3.010/2002 al Tribunalului Constanta - Sectia civila.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, apreciind ca dispozitiile criticate nu contravin prevederilor constitutionale referitoare la independenta si impartialitatea justitiei, deoarece magistratii consultanti nu participa la judecata cu vot deliberativ, invocand in acest sens Decizia nr. 73/2003 a Curtii Constitutionale.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 27 septembrie 2002, pronuntata in Dosarul nr. R3.010/2002, Tribunalul Constanta - Sectia civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Crisalex Dent Co" - S.R.L. din Constanta in cadrul unui litigiu de munca cu Gheorghe Cristian si Gheorghe Marioara.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autoarea acesteia sustine ca dispozitiile legale criticate sunt neconstitutionale, contravenind prevederilor art. 51, 123, 124 si 125 din Constitutie, referitoare la independenta si impartialitatea justitiei, deoarece participarea magistratilor consultanti in completul de judecata, chiar cu vot consultativ, reprezinta o ingerinta in activitatea de judecata.
    Tribunalul Constanta - Sectia civila a opinat in sensul ca exceptia de neconstitutionalitate este nefondata, intrucat statutul magistratilor consultanti, reglementat prin Legea nr. 92/1992, modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 20/2002, nu este contrar prevederilor constitutionale invocate de autorul exceptiei. Astfel, magistratii consultanti sunt, asemenea judecatorilor, in slujba legii, iar participarea lor la deliberari cu vot consultativ nu incalca secretul deliberarilor si independenta judecatorilor.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierile de sesizare au fost comunicate presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat si punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Guvernul arata ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, intrucat dispozitiile criticate nu contravin prevederilor constitutionale invocate de autoarea exceptiei, deoarece completul de judecata este format numai din judecatori, magistratii consultanti avand "doar calitatea de a asista completul, nefacand parte din acesta" si avand doar un rol consultativ, hotararea fiind luata numai de judecatori. Totodata, dispozitiile criticate nu incalca nici prevederile art. 51 si 125 din Constitutie, intrucat competenta si procedura de judecata sunt stabilite prin lege, conform alin. (3) al art. 125 din Constitutie. In final, invoca jurisprudenta Curtii Constitutionale, si anume Decizia nr. 112/2002, prin care s-a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor criticate.
    Avocatul Poporului apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, intrucat "din actuala redactare a dispozitiilor legale criticate rezulta ca magistratii consultanti indeplinesc numai o activitate de consultanta la solutionarea, de catre judecator, a cauzelor privind conflictele si litigiile de munca, participand cu vot consultativ la deliberari, si nu o activitate de judecata rezervata, prin Legea fundamentala, exclusiv judecatorului". De asemenea, invoca si jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie (de exemplu, Decizia nr. 292/2002).
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierile de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/1999 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 559 din 17 noiembrie 1999) si modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 20 din 20 februarie 2002 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151 din 28 februarie 2002), aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 653/2002 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 905 din 12 decembrie 2002). In urma acestor modificari, dispozitiile criticate au urmatorul cuprins:
    - Art. 17 alin. 1^1 - 1^3: "Cauzele privind conflictele de munca se judeca in prima instanta, cu celeritate, de catre complete formate din doi judecatori, asistati de doi magistrati consultanti.
    Magistratii consultanti participa la deliberari cu vot consultativ. Opiniile separate ale acestora sau, dupa caz, opinia separata se consemneaza in hotarare.
    In cazul in care judecatorii, care intra in compunerea completului, nu ajung la un acord asupra hotararii, procesul se rejudeca in complet de divergenta, prevederile alin. 5 fiind aplicabile."
    In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate, autoarea acesteia apreciaza ca prin dispozitiile legale criticate sunt incalcate urmatoarele prevederi constitutionale:
    - Art. 51: "Respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.";
    - Art. 123: "(1) Justitia se infaptuieste in numele legii.
    (2) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii.";
    - Art. 124: "(1) Judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, potrivit legii. Presedintele si ceilalti judecatori ai Curtii Supreme de Justitie sunt numiti pe o perioada de 6 ani. Ei pot fi reinvestiti in functie. Promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor pot fi dispuse numai de Consiliul Superior al Magistraturii, in conditiile legii.
    (2) Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.";
    - Art. 125: "(1) Justitia se realizeaza prin Curtea Suprema de Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.
    (2) Este interzisa infiintarea de instante extraordinare.
    (3) Competenta si procedura de judecata sunt stabilite de lege."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata urmatoarele:
    I. Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 322 din 20 noiembrie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 66 din 30 ianuarie 2002, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 17 alin. 1^1 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, asa cum au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/1999, constatandu-se ca aceste dispozitii contravin art. 1 alin. (3), art. 124 si 125 din Legea fundamentala.
    Ca urmare a acestei decizii a instantei constitutionale, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 20/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 653/2002, dispozitiile art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea nr. 92/1992, republicata, au fost modificate in sensul excluderii asistentilor judiciari (denumiti acum "magistrati consultanti") de la actul de deliberare judiciara si al definirii participarii lor la judecata ca o activitate consultativa. Prin aceeasi ordonanta de urgenta s-a introdus in Legea nr. 92/1992 o noua sectiune - sectiunea a II^1-a, titlul IV, capitolul II, intitulata "Magistratii consultanti", prin care se reglementeaza statutul acestora, adica numirea si eliberarea din functie, atributiile, durata mandatului si raspunderea disciplinara.
    II. Dispozitiile art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea pentru organizarea judecatoreasca, in redactarea actuala, nu contravin Constitutiei, dat fiind ca din continutul lor rezulta cu claritate ca solutionarea cauzelor deduse judecatii este hotarata de judecatori, iar magistratii consultanti nu au decat un rol consultativ, util judecatii in vederea stabilirii adevarului cu privire la drepturile subiective ale partilor in litigiu.
    Prezenta la judecata a magistratilor consultanti, fara vot deliberativ, constituie o problema de procedura, reglementata prin lege, potrivit art. 125 alin. (3) din Legea fundamentala, fara ca prin textele legale mentionate sa se incalce in vreun fel independenta judecatorilor, impartialitatea justitiei si, pe un plan mai general, principiile statului de drept.
    De asemenea, si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului este in acelasi sens. Cu titlu de exemplu, in Cauza Ettl contra Elvetiei, 1987, s-a aratat ca participarea unor experti la judecarea anumitor cauze nu contravine principiului independentei si impartialitatii instantei, prevazut de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Totodata, s-a retinut ca legislatia interna a statelor membre ale Consiliului Europei ofera numeroase exemple de instante care cuprind, alaturi de magistrati de profesie, specialisti in diverse domenii si ale caror cunostinte sunt necesare pentru rezolvarea litigiilor de competenta lor.
    In acelasi sens, Curtea s-a mai pronuntat prin Decizia nr. 73 din 18 februarie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 198 din 27 martie 2003, prin care a statuat ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2002 sunt in concordanta cu prevederile si principiile constitutionale. Neintervenind elemente noi de natura a reconsidera jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie, atat solutia, cat si considerentele acestei decizii isi mentin valabilitatea si in prezenta cauza.

    Fata de cele mai sus aratate, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 17 alin. 1^1 - 1^3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Crisalex Dent Co" - S.R.L. din Constanta in Dosarul nr. R3.010/2002 al Tribunalului Constanta - Sectia civila.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 6 mai 2003.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Ioana Marilena Chiva



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 172/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 172 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 172/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu