Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1393 din 26 octombrie 2010

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 504 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 843 din 16 decembrie 2010



Acsinte Gaspar                           - presedinte

Aspazia Cojocaru                       -judecator

Petre Lazaroiu                            -judecator

Mircea Stefan Minea                  -judecator

Ion Predescu                              -judecator

Puskas Valentin Zoltan               -judecator

Tudorel Toader                           -judecator

Afrodita Laura Tutunaru              - magistrat-asistent

Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Minca.

Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 504 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Liviu Coman în Dosarul nr. 38.244/3/2007 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia civila si de proprietate intelectuala.

Dezbaterile au avut loc în ziua de 14 octombrie 2010 si au fost consemnate în încheierea de sedinta de la acea data, când Curtea, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronuntarea pentru data de 26 octombrie 2010.

CURTEA,

având în vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:

Prin Incheierea din 15 octombrie 2009, pronuntata în Dosarul nr. 38.244/3/2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia civila si de proprietate intelectuala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 504 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Liviu Coman.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca prevederile legale mentionate încalca dispozitiile constitutionale ale art. 52 alin. (3) referitoare la raspunderea patrimoniala a statului pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare si ale art. 16 alin. (1) referitoare la egalitatea cetatenilor în fata legii, deoarece este nemultumit de modul de aplicare a art. 504 din Codul de procedura penala. Astfel, autorul a fost cercetat, judecat si condamnat pentru anumite fapte penale si, într-un final, în urma rejudecarilor dispuse a fost achitat în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. c) din Codul de procedura penala. Urmare acestui fapt, a înteles sa se prevaleze de dispozitiile art. 504 din Codul de procedura penala si a solicitat daune materiale si morale. Instanta de fond a respins ca neîntemeiata actiunea, retinând ca în cauza nu a existat o condamnare definitiva si nicio privare sau restrângere a libertatii, inculpatul fiind judecat în stare de libertate. Si instanta de apel a mentinut hotarârea atacata, sens în care în recurs autorul a invocat prezenta exceptie.

Se mai arata ca dispozitiile art. 504 din Codul de procedura penala trebuie interpretate prin raportare la art. 52 alin. (3) din Constitutie, statul fiind tinut de obligatia la repararea pagubei indiferent de temeiul achitarii si de infractiunea pentru care a intervenit aceasta. De vreme ce textul contestat nu distinge dupa  cum  condamnarea  a  fost  cu  executarea  ori  cu suspendarea pedepsei, ar trebui ca nici judecatorul sa nu faca o asemenea deosebire.

Deoarece textul nu face nicio distinctie între cei pagubiti de stat prin proceduri judiciare, cei pagubiti prin proceduri administrative (în temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004) si cei pagubiti de alte persoane (art. 998 din Codul civil), autorul exceptiei apreciaza ca este afectat principiul egalitatii în drepturi.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia civila si de proprietate intelectuala opineaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neîntemeiata.

Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitu­tionalitate.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernul si Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecatorul-raportor, sustinerile autorului exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:

Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 504 din Codul de procedura penala cu denumirea marginala Cazuri care dau dreptul la repararea pagubei, care au urmatorul continut:

„Persoana care a fost condamnata definitiv are dreptul la repararea de catre stat a pagubei suferite, daca în urma rejudecarii cauzei s-a pronuntat o hotarâre definitiva de achitare.

Are dreptul la repararea pagubei si persoana care, în cursul procesului penal, a fost privata de libertate ori careia i s-a restrâns libertatea în mod nelegal.

Privarea sau restrângerea de libertate în mod nelegal trebuie stabilita, dupa caz, prin ordonanta a procurorului de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, prin ordonanta a procurorului de scoatere de sub urmarire penala sau de încetare a urmaririi penale pentru cauza prevazuta în art. 10 alin. 1 lit. j) ori prin hotarâre a instantei de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, prin hotarâre definitiva de achitare sau prin hotarâre definitiva de încetare a procesului penal pentru cauza prevazuta în art. 10 alin. 1 lit. j).

Are drept la repararea pagubei suferite si persoana care a fost privata de libertate dupa ce a intervenit prescriptia, amnistia sau dezincriminarea faptei."

Examinând exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca dispozitiile legale criticate au mai fost supuse controlului sau din perspectiva unor critici similare. Astfel, cu prilejul pronuntarii Deciziei nr. 619 din 3 octombrie 2006, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 din 16 noiembrie 2006, Curtea a statuat ca „dispozitiile legale criticate fac parte din capitolul IV - Repararea pagubei materiale sau a daunei morale în cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrângerii de libertate în mod nelegal" al titlului IV - Proceduri speciale din Codul de procedura penala si stabilesc cine are calitatea de a beneficia de reparatie, si anume persoana care a fost condamnata definitiv, daca în urma rejudecarii cauzei s-a pronuntat o hotarâre definitiva de achitare, precum si persoana care în cursul procesului penal a fost privata de libertate ori careia i s-a restrâns libertatea în mod nelegal."

Art. 52 alin. (3) din Constitutie prevede ca statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, iar raspunderea acestuia este stabilita „în conditiile legii", cerinta îndeplinita de textul art. 504 alin. 1 din Codul de procedura penala. De altfel, pentru a se constata existenta unei erori judiciare trebuie sa existe, pe de o parte, o hotarâre de condamnare pe nedrept, iar, pe de alta parte, o hotarâre definitiva de achitare. In consecinta, nu se poate retine ca s-a produs o eroare judiciara în cazul existentei numai a unei hotarâri de achitare.

De asemenea, textul criticat este în concordanta cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 45 din 10 martie 1998, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 18 mai 1998, întrucât nu circumstantiaza raspunderea patrimoniala a statului numai la unele erori judiciare.

Deoarece pâna în prezent nu au intervenit elemente noi, de natura sa determine schimbarea acestei jurisprudente, considerentele deciziei mai sus mentionate îsi pastreaza valabilitatea si în cauza de fata.

Distinct de acestea Curtea mai constata urmatoarele:

Nu se poate retine încalcarea principiului egalitatii în drepturi prin aceea ca textul nu face nicio distinctie între cei pagubiti de stat prin proceduri judiciare, cei pagubiti prin proceduri administrative (în temeiul Legii nr. 554/2004) si cei pagubiti de alte persoane (art. 998 din Codul civil), întrucât acceptarea unei asemenea critici echivaleaza cu modificarea si completarea textului legal criticat, care, în acord cu dispozitiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, excedeaza competentei instantei de contencios constitutional.

De asemenea, Curtea observa ca în prezenta cauza autorul exceptiei a fost trimis în judecata prin rechizitorul din 14 mai 1999, a fost condamnat la fond la data de 24 aprilie 2000, ulterior a fost respins apelul mentinându-se solutia de condamnare, iar, mai apoi, la data de 17 decembrie 2002 a fost admis recursul, s-a casat solutia pronuntata în fond si apel si s-a trimis la rejudecare. La data de 9 iulie 2004 inculpatul a fost achitat în baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. c) din Codul de procedura penala, în apel s-a trimis din nou la rejudecare, prilej cu care a fost mentinuta solutia de achitare pe motiv ca fapta nu a fost savârsita de inculpat. Ulterior, la data de 22 noiembrie 2006, prin Decizia nr. 37 a Curtii Militare de Apel Bucuresti a fost respins apelul, mentinându-se solutia de achitare care ramâne definitiva si irevocabila prin nerecurare.

Prin urmare, în perioada 1999-2006 autorul exceptiei a fost cercetat pentru savârsirea unor fapte penale care nu au fost comise de el si, drept consecinta, timp de aproximativ 8 ani a fost supus anumitor privatiuni cât priveste statutul sau de cadru militar. O asemenea stare, oricât ar fi de criticabila, nu poate fi convertita în vicii de constitutionalitate a textului legal contestat, întrucât privatiunile în cauza emana de la alte norme legale privitoare la statutul special al autorului. In plus, toate aceste neajunsuri nu ar fi fost posibile în situatia în care perioada de cercetare judecatoreasca de aproximativ 8 ani ar fi fost mult mai scurta. Astfel, daca toate aceste hotarâri judecatoresti ar fi fost pronuntate, de exemplu în 3 luni, nu ar mai fi putut fi puse în discutie aspectele legate de privatiunile referitoare la statutul sau.

De asemenea, Curtea mai constata ca persoanele îndreptatite la repararea pagubei în cazul condamnarii pe nedrept vizeaza o condamnare dispusa printr-o solutie definitiva, nefiind de conceput sa se acorde despagubiri în cazul condamnarilor nedefinitive si care sunt susceptibile de a fi cenzurate în cadrul cailor ordinare de atac. In acest sens este si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care, prin Hotarârea din 3 iulie 2008 pronuntata în Cauza Matveyev v. Russia a facut trimitere la Raportul explicativ privitor la art. 3 din Protocolul nr. 7 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, statuând ca dreptul la despagubiri în caz de eroare judiciara vizeaza o hotarâre definitiva, care, potrivit expresiei traditionale, a dobândit autoritate de lucru judecat. Este cazul hotarârilor irevocabile pentru care caile ordinare de atac nu mai sunt disponibile, fie ca au fost utilizate de parti, fie ca a expirat termenul înauntrul caruia puteau fi formulate. Rezulta, asadar, ca o hotarâre nu este considerata definitiva atâta vreme cât legea interna permite ca lucrarile sa fie reluate.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1)lit. A.d)si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA CONSTITUTIONALA

In numele legii

DECIDE:

Respinge ca neîntemeiata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 504 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Liviu Coman în Dosarul nr. 38.244/3/2007 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia civila si de proprietate intelectuala.

Definitiva si general obligatorie.

Pronuntata în sedinta publica din data de 26 octombrie 2010.

PRESEDINTE,

ACSINTE GASPAR

Magistrat-asistent,

Afrodita Laura Tutunaru


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1393/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1393 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1393/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu