Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 11 din  9 februarie 1999

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 136 din  1 aprilie 1999


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Gabriela Dragomirescu  - magistrat-asistent

    Pe rol, solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila, ridicata de Kessler Walter in Dosarul nr. 485/1998 al Tribunalului Sibiu.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 15 decembrie 1998, in prezenta avocatei Eugenia Florescu pentru Kessler Walter, a reprezentantului Ministerului Public si in lipsa lui Damian Ilie, Bota Nicolae si a Societatii Comerciale "Reisenburo Kessler" - S.R.L., legal citati, fiind consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru 21 ianuarie 1999 si apoi pentru 26 ianuarie 1999, pentru 4 februarie 1999 si pentru 9 februarie 1999.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 10 martie 1998, pronuntata in Dosarul nr. 485/1998, Tribunalul Sibiu a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila, ridicata de Kessler Walter. In motivarea exceptiei se arata ca textul criticat incalca dispozitiile constitutionale ale art. 21 referitoare la accesul la justitie si ale art. 128 privind folosirea cailor de atac, prin aceea ca solutionarea conflictului de competenta prevazut de acest articol are loc fara citarea partilor, iar termenul pentru exercitarea caii de atac impotriva regulatorului de competenta curge de la pronuntarea hotararii. Se sustine ca necitarea partilor in proces, judecarea procesului in camera de consiliu si nepronuntarea hotararii in sedinta publica echivaleaza cu o veritabila interdictie a accesului la actul de justitie, iar exercitarea recursului in termen de 5 zile de la pronuntare devine iluzorie. Prin notele scrise depuse la dosar se sustine, de asemenea, ca textul criticat incalca si prevederile constitutionale ale art. 24 privind dreptul la aparare, intrucat necitarea partilor in proces inlatura exercitarea efectiva a dreptului la aparare al partilor, precum si prevederile art. 126 referitoare la publicitatea dezbaterilor, deoarece judecata in camera de consiliu, fara citarea partilor si fara ca hotararea sa fie pronuntata in sedinta publica, ar contraveni flagrant acestui principiu. Se mai arata ca dispozitia instituita de art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila este in contradictie si cu art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care, printre altele, prevede ca hotararea trebuie pronuntata in mod public, accesul in sala de sedinta putand fi interzis presei si publicului numai daca publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei si daca tribunalul apreciaza aceasta masura ca fiind strict necesara.
    Exprimandu-si opinia, instanta de judecata considera exceptia de neconstitutionalitate ridicata ca fiind neintemeiata.
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, au fost solicitate puncte de vedere presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    In punctul de vedere al Guvernului se apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece hotararea pronuntata de instanta de judecata in temeiul art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila nu rezolva fondul litigiului. Instanta se pronunta doar asupra competentei de judecare a cauzei, iar partile dispun de posibilitatea de a ataca prin recurs hotararea respectiva.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partilor si concluziile procurorului, dispozitiile legale atacate, raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Potrivit art. 144 lit. c) din Constitutie si art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Exceptia de neconstitutionalitate priveste art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila care prevede: "Instanta competenta sa judece conflictul va hotari in camera de consiliu, fara citarea partilor, cu drept de recurs in termen de 5 zile de la pronuntare."
    Autorul exceptiei de neconstitutionalitate sustine ca aceasta dispozitie legala incalca dispozitiile constitutionale ale art. 21 alin. (2) privind accesul la justitie, ale art. 24 referitor la dreptul la aparare, ale art. 126 care prevede caracterul public al dezbaterilor si ale art. 128 care reglementeaza folosirea cailor de atac, precum si prevederile art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care stabilesc dreptul la un proces echitabil.
    Examinand cauza, Curtea Constitutionala constata ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata si ca art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila este neconstitutional in partea care prevede ca termenul pentru exercitarea dreptului de recurs curge de la pronuntarea hotararii care contine regulatorul de competenta. Conform articolului criticat, instanta competenta sa judece conflictul de competenta hotaraste in camera de consiliu, fara citarea partilor. Necitarea partilor pentru judecarea conflictului de competenta le priveaza de posibilitatea de a cunoaste solutia si data pronuntarii ei, astfel incat reglementarea folosirii dreptului de recurs intr-un termen ce curge de la pronuntarea hotararii determina, cel mai adesea, imposibilitatea exercitarii dreptului. Se inlatura in felul acesta posibilitatea exercitarii efective a dreptului constitutional la aparare reglementat de art. 24, si anume prin folosirea caii de atac, conform dreptului prevazut la art. 128 din Constitutie.
    In conditiile existentei celor doua exceptii de la dreptul comun prevazute la art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila - si anume, necitarea partilor si curgerea termenului de recurs de la pronuntarea hotararii -, exercitarea reala a dreptului de recurs si, prin aceasta, a dreptului la aparare se poate realiza numai prin aplicarea regulii generale stabilite de art. 301 din acelasi cod, potrivit careia termenul de recurs curge de la data comunicarii hotararii care este atacata.

    Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Kessler Walter in Dosarul nr. 485/1998 al Tribunalului Sibiu si constata ca dispozitia art. 22 alin. 5 din Codul de procedura civila, conform careia termenul pentru exercitarea dreptului de recurs curge de la pronuntarea hotararii care contine regulatorul de competenta, este neconstitutionala.
    Decizia se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 9 februarie 1999.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                    LUCIAN MIHAI

                           Magistrat asistent,
                           Gabriela DragomirescuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 11/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 11 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
ANONIM a comentat Ordin 104 2003
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
ANONIM a comentat Legea 166 2014
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER BACK MY TRUE LIFE STORY HOW I GOT MY EX LOVER BACK.I  want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband  treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: dromokpo@gmail.com that he will help me bring my husband back to being a good man.Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and i forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or  broken marriage situation  and you want your Ex lover,  Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife you can reach him via: dromokpo@gmail.com 
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 11/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu