Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1059 din 14 iulie 2009

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 24 ?i 25 din Legea locuintei nr. 114/1996, precum si ale art. 1434 alin. 1 din Codul civil

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 540 din 4 august 2009



Ioan Vida                                - preşedinte

Nicolae Cochinescu               -judecător

Aspazia Cojocaru                  -judecător

Acsinte Gaspar                      -judecător

Petre Lăzăroiu                       -judecător

Tudorel Toader                      -judecător

Puskas Valentin Zoltan          -judecător

Augustin Zegrean                  -judecător

Simona Ricu                          - procuror

Irina Loredana Gulie              - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 24 şi 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi ale art. 1434 din Codul civil, excepţie invocată de Cristian ' Ceauşescu în Dosarul nr. 9.459/300/2008 al Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare a fost legal îndeplinită.

Cauza se află în stare de judecată.

Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, iar în ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 din Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi ale art. 1434 din Codul civil, apreciază că aceasta este neîntemeiată.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

Prin Incheierea din 27 februarie 2009, pronunţată în Dosarul nr. 9.459/300/2008, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 şi 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi ale art. 1434 din Codul civil, excepţie invocată de Cristian Ceauşescu într-o cauză având ca obiect o acţiune în evacuare.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prevederile legale criticate sunt neconstituţionale, „prin excluderea garanţiei păstrării calităţii de chiriaş şi pentru viitor, în aceeaşi locuinţă" şi „în lipsa garantării de către stat a asigurării unei alte locuinţe corespunzătoare." Se susţine că în acest mod se creează un tratament discriminator în raport cu alţi chiriaşi, protejaţi de acte normative anterioare (Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat, Decretul-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie), prin care aceştia au achiziţionat locuinţele la preţuri rezonabile. De asemenea, în opinia autorului excepţiei, condiţionarea prin lege a păstrării dreptului locativ de îndeplinirea anumitor condiţii, cum sunt cele instituite prin art. 24 din Legea nr. 114/1996, încalcă libertatea contractuală şi principiul consensualismului.

In ceea ce priveşte prevederile art. 1434 alin. 1 din Codul civil, se susţine că acest text de lege instituie o prezumţie de culpă în sarcina chiriaşului, punându-l într-o poziţie de inferioritate faţă de cealaltă parte din proces, fără ca instanţa să aibă posibilitatea să analizeze apărările părţilor şi să administreze probele adecvate cauzei.

Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. In acest sens, arată că prevederile art. 23 din Legea nr. 114/1996 reglementează raporturile juridice dintre locator şi chiriaş, iar nu pe acelea dintre stat şi chiriaş, astfel încât nu se poate considera că efectul aplicării sale este încălcarea dispoziţiilor constituţionale care obligă statul să asigure cetăţenilor săi un nivel de trai decent. Mai mult, prevederile art. 24 din acelaşi act normativ realizează protejarea intereselor locatorului, însă rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit, potrivit acestui text de lege, poate fi evitată de către chiriaş prin îndeplinirea unor obligaţii rezonabile. In ceea ce priveşte prevederile art. 1434 din Codul civil, în opinia instanţei, simpla instituire a unei prezumţii simple nu are semnificaţia unei imposibilităţi de administrare a altor probe.

In conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului apreciază că prevederile legale criticate sunt constituţionale.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Potrivit motivării excepţiei, obiectul acesteia îl reprezintă prevederile art. 23, 24 şi 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1434 alin. 1 din Codul civil, având următorul cuprins:

- Art. 23 din Legea locuinţei nr. 114/1996: „In cazul în care părţile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriaşul este obligat să părăsească locuinţa la expirarea termenului contractual.";

-  Art. 24 din Legea locuinţei nr. 114/1996: „Rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face în următoarele condiţii:

a)  la cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într-un termen de minimum 60 de zile;

b) la cererea proprietarului, atunci când:

- chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutiv;

- chiriaşul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror alte bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora;

chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei;

- chiriaşul nu a respectat clauzele contractuale;

c) la cererea asociaţiei de proprietari, atunci când chiriaşul nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, dacă au fost stabilite, prin contractul de închiriere, în sarcina chiriaşului.";

- Art. 25 din acelaşi act normativ: „Evacuarea chiriaşului se face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile.

Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contractul de închiriere, până la data executării efective a hotărârii de evacuare.";

-Art. 1434 alin. 1 din Codul civil: „Locatarul este răspunzător de stricăciunile şi pierderile întâmplate în cursul folosinţei sale, întrucât nu probează că au urmat fără culpa sa."

In opinia autorului excepţiei, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 1 alin. (3) referitor la caracterul de stat de drept, democratic şi social al statului român, art. 16 - Egalitatea în drepturi, art. 21 - Accesul liber la justiţie, art. 47 - Nivelul de trai, art. 124 alin. (2) privind caracterul unic, imparţial şi egalitar al justiţiei şi art. 135 alin. (2) lit. f) referitor la obligaţia statului de a asigura crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii.

Examinând excepţia, Curtea constată următoarele:

I.  Referitor la prevederile art. 25 din Legea nr. 114/1996, dat fiind faptul că autorul excepţiei nu aduce niciun argument privind neconstituţionalitatea lor şi întrucât Curtea nu se poate substitui acestuia în ceea ce priveşte precizarea unor motive de neconstituţionalitate, în temeiul art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, excepţia având ca obiect aceste prevederi urmează a fi respinsă ca inadmisibilă.

II.  In ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 23 şi ale art. 24 din acelaşi act normativ, autorul acesteia susţine că „prin excluderea garanţiei păstrării calităţii de chiriaş şi pentru viitor, în aceeaşi locuinţă" şi „în lipsa garantării de către stat a asigurării unei' alte locuinţe corespunzătoare" se creează un tratament discriminator în raport cu alţi chiriaşi, protejaţi de acte normative anterioare, prin care aceştia au achiziţionat locuinţele la preţuri rezonabile.

Analizând aceste susţineri, Curtea reţine că, potrivit art. 23 din Legea nr. 114/1996, în cazul în care părţile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriaşul este obligat să părăsească locuinţa la expirarea termenului contractual. Astfel, dacă pentru contractele în cauză nu a operat prorogarea legală (astfel cum s-a întâmplat în cazul contractelor de închiriere prelungite de drept conform Legii nr. 17/1994 pentru prelungirea sau reînnoirea contractelor de închiriere privind unele suprafeţe locative), la expirarea termenului prevăzut în contract încetează dreptul de folosinţă al chiriaşului, instanţa urmând să dispună evacuarea lui.

Curtea constată că acest aspect nu este de natură să genereze obligaţia statului de a asigura o locuinţă chiriaşului evacuat la expirarea termenului contractual, cu atât mai mult cu cât statul este terţ faţă de raportul contractual intervenit între chiriaş şi locator. Potrivit jurisprudenţei sale, principiul egalităţii nu este sinonim cu uniformitatea, astfel încât el nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune soluţii diferite pentru situaţii diferite. In speţă, nu se poate susţine d egalitate de situaţii în care se află chiriaşii unor locuinţe construite din fondurile statului sau ale unităţilor economice sau bugetare de stat, asupra cărora acesta din urmă poate dispune prelungirea contractelor de închiriere sau vânzarea locuinţelor către locatari, pe de o parte, şi chiriaşii altor categorii de locuinţe, cărora le este opozabil regimul juridic reglementat de Legea locuinţei nr. 114/1996.

Pentru aceste considerente Curtea nu poate reţine contrarietatea textelor de lege criticate cu dispoziţiile art. 1 alin. (3) referitor la caracterul de stat de drept, democratic şi social al statului român, art. 16 - Egalitatea în drepturi, art. 47 - Nivelul de trai şi art. 135 alin. (2) lit. f) referitor la obligaţia statului de a asigura crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii.

III. In ceea ce priveşte susţinerea potrivit căreia art. 1434 alin. 1 din Codul civil instituie o prezumţie de culpă în sarcina chiriaşului, punându-l într-o poziţie de inferioritate faţă de cealaltă parte din proces, fără ca instanţa să aibă posibilitatea să analizeze apărările părţilor şi să administreze probele adecvate cauzei, aceasta nu poate fi reţinută. Instituirea acestei prezumţii nu are nicidecum semnificaţia încălcării accesului la justiţie sau a caracterului unic, imparţial şi egalitar al justiţiei, prin imposibilitatea administrării probelor în apărare, cu atât mai mult cu cât însuşi textul de lege criticat prevede răsturnarea acestei prezumţii, dacă probează că deteriorarea locuinţei închiriate s-a produs fără culpa sa.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art.1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

1. Respinge ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, excepţie invocată de Cristian Ceauşescu în Dosarul nr. 9.459/300/2008 al Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

2. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 din Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi ale art. 1434 alin. 1 din Codul civil, excepţie invocată de acelaşi autor în acelaşi dosar al aceleiaşi instanţe.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 14 iulie 2009.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Irina Loredana Gulie


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1059/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1059 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1059/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu