Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1 din  8 februarie 1999

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 111 din 18 martie 1999


SmartCity3


    Sub presedintia vicepresedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, referitor la aplicarea dispozitiilor art. 453 din Codul de procedura civila privind competenta materiala a instantelor de solutionare a cererilor de executare silita prin poprire.
    Ministerul Public a fost reprezentat de prim-adjunctul procurorului general, Ion Ionescu, care a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida ca, potrivit dispozitiilor art. 453 din Codul de procedura civila, competenta de a solutiona in prima instanta cererile de poprire, indiferent de natura si valoarea creantei, apartine judecatoriei.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 453 din Codul de procedura civila, privind competenta materiala de solutionare a cererilor de executare silita prin poprire, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar.
    Astfel, unele instante au considerat ca solutionarea in prima instanta a cererilor de executare silita in materie comerciala, prin poprire, este de competenta tribunalului in cazul in care acestea se refera la creante cu o valoare mai mare de 10.000.000 lei.
    In motivarea acestei solutii s-a invederat ca din moment ce, in conformitate cu dispozitiile art. 2 pct. 1 lit. a) din Codul de procedura civila, competenta de a judeca in prima instanta procesele si cererile in materie comerciala al caror obiect are o valoare mai mare de 10.000.000 lei revine tribunalului, apare firesc ca tot el sa solutioneze si cererile de poprire in asemenea cauze, mai ales ca, in raport cu prevederile art. 373 din acelasi cod si cu cele ale art. 138 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, este si instanta de executare, avand executori judecatoresti proprii.
    Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca, indiferent de natura si de valoarea creantelor, competenta de solutionare a cererilor de poprire, formulate in cadrul procedurii de executare silita, revine judecatoriei, indiferent de natura si valoarea creantei.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Potrivit art. 372 din Codul de procedura civila, executarea silita se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti sau a oricarui alt titlu executoriu.
    Pentru asigurarea realizarii executarii silite, in cadrul sectiunii a V-a din capitolul II al Cartii a V-a din Codul de procedura civila este reglementata "urmarirea si poprirea bunurilor miscatoare ale datornicului care sunt in mana celor de-al treilea", prevazandu-se prin art. 452 ca "orice creditor va putea, pe baza de titluri executorii, sa urmareasca si sa popreasca pentru sumele cuprinse in titlul sau sumele sau efectele datorate datornicului sau de catre un al treilea ...".
    Referindu-se la competenta de solutionare, art. 453 din Codul de procedura civila prevede ca "aceasta poprire se va face dupa o cerere ce creditorul va adresa la judecatoria domiciliului celui de-al treilea sau al datornicului", fara a face vreo distinctie cu privire la natura si valoarea creantei ori la calitatea partilor.
    Pe de alta parte, prin reglementarile cuprinse in Cartea a IV-a titlul I din Codul comercial, care se refera la exercitiul actiunilor comerciale, cererile de poprire nu sunt indicate printre actiunile de competenta tribunalului comercial. Tot astfel, este de observat ca, in materia executarii silite, Codul comercial reglementeaza la art. 910 - 935 o singura procedura speciala, cu caracter de exceptie, prin care este prevazuta competenta tribunalului in cazul urmaririi si vanzarii silite a navelor.
    Conferirea de atributii de executare silita tribunalului prin art. 373 din Codul de procedura civila si prin art. 138 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, nu poate justifica, prin ea insasi, competenta acestei instante de a solutiona si cererile de poprire la care se refera art. 453 din Codul de procedura civila atata timp cat textul de lege prevede in mod expres ca poprirea se face numai in urma cererii pe care creditorul o adreseaza judecatoriei.
    De aceea, se impune a se considera ca si in materie comerciala, indiferent de valoarea creantei urmarite, competenta de solutionare a cererii creditorului de infiintare a popririi pentru sumele cuprinse in titlul sau executoriu, revine judecatoriei.

    In consecinta, in temeiul art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca, in cadrul procedurii de executare silita, competenta materiala de a solutiona cererile de poprire in prima instanta revine judecatoriei, indiferent de natura si valoarea creantei.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    IN NUMELE LEGII
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii.
    In aplicarea dispozitiilor art. 453 din Codul de procedura civila, stabileste ca judecatoriei ii revine competenta de a solutiona in prima instanta cererile de poprire, indiferent de natura si de valoarea creantei.
    Pronuntata la data de 8 februarie 1999.

          Vicepresedintele Curtii Supreme de Justitie,
                         Paul Florea

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 1/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu