E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 8 din 16 august 1996

privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare

ACT EMIS DE: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 202 din 29 august 1996


SmartCity3


    Art. 1
    Autorizarea definitiva a organizarii si functionarii Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare, denumita in continuare S.N.C.D.D., este conditionata de indeplinirea tuturor cerintelor stabilite prin prezentul regulament. In vederea obtinerii de catre S.N.C.D.D. a autorizatiei de organizare si functionare ca organism de autoreglementare, denumit in continuare O.A.R., aceasta va indeplini atat conditiile prezentului regulament, cat si pe cele din Regulamentul privind organizarea si functionarea organismelor de autoreglementare.
    Art. 2
    (1) S.N.C.D.D. indeplineste un serviciu de utilitate publica. In activitatea sa, S.N.C.D.D. va urmari consolidarea si dezvoltarea pietei valorilor mobiliare in Romania, prin promovarea unui sistem de compensare, decontare si depozitare a valorilor mobiliare care sa asigure rapiditatea, exactitatea si siguranta tranzactiilor cu valori mobiliare, in conditiile unor costuri de operare cat mai scazute.
    (2) Actionarii S.N.C.D.D. nu vor urmari obtinerea de dividende din profitul obtinut din activitatile desfasurate de aceasta. Profitul obtinut de S.N.C.D.D. va fi utilizat pentru constituirea unui fond de garantare a operatiunilor de decontare si compensare a tranzactiilor cu valori mobiliare si pentru reducerea constanta a costurilor de functionare a acesteia, prin perfectionarea sistemelor de operare.
    Art. 3
    (1) Capitalul social subscris al S.N.C.D.D. va fi de minimum 1,2 miliarde lei, impartit in actiuni nominative de valoare egala si care confera detinatorilor lor drepturi egale, indiferent de calitatea acestora de fondatori ai societatii, de calitatea organizatiei care reprezinta interesele anumitor categorii de participanti la piata valorilor mobiliare sau de rolul indeplinit in tranzactiile cu valori mobiliare. Capitalul social subscris trebuie sa fie varsat integral in termen de 3 luni de la data inmatricularii S.N.C.D.D. in Registrul comertului.
    (2) Nivelul minim al capitalului social va fi mentinut pe intreaga durata de functionare a S.N.C.D.D.
    Art. 4
    (1) Actionarii S.N.C.D.D., care indeplinesc criteriile mentionate in prezentul articol, pot dobandi, in conditiile stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), calitatea de utilizatori directi ai serviciilor S.N.C.D.D.
    (2) In scopul asigurarii utilizarii directe a serviciilor sale de catre un numar cat mai mare de participanti la piata valorilor mobiliare, S.N.C.D.D. va primi noi actionari prin emiterea de actiuni cel putin o data pe semestru, daca exista oferte de cumparare adresate S.N.C.D.D. de catre terte persoane. Pentru admiterea unui nou actionar, acesta va trebui sa se incadreze in prevederile alineatului urmator si sa aiba un capital social subscris si varsat de minimum 300 milioane lei, in cazul in care este o societate comerciala.
    In vederea admiterii de noi actionari, actele de constituire a S.N.C.D.D. trebuie sa prevada limitari aduse exercitarii dreptului de preemptiune de catre actionarii existenti.
    (3) Persoanele juridice care fac parte din una dintre categoriile mentionate mai jos pot deveni actionari ai S.N.C.D.D.:
    - societati de valori mobiliare;
    - societati bancare si alte institutii de credit, inclusiv societati bancare persoane juridice straine;
    - societati de asigurari;
    - burse de valori;
    - asociatii profesionale ale societatilor de valori mobiliare;
    - societati de administrare a investitiilor;
    - societati de depozitare ale fondurilor de investitii si ale societatilor de investitii;
    - alte categorii de persoane juridice stabilite de C.N.V.M. si autorizate de aceasta sa devina actionari ai depozitarului.
    (4) Pentru a deveni utilizator direct al serviciilor S.N.C.D.D., o persoana juridica trebuie sa subscrie un numar de actiuni avand valoarea nominala totala de cel putin 2.500.000 lei, sa aiba un capital social subscris si varsat de minimum 300 milioane lei si sa mentina permanent un nivel minim al capitalului net de 100 milioane lei.
    Art. 5
    (1) In scopul prevenirii exercitarii controlului asupra activitatii S.N.C.D.D. de catre un actionar sau un grup de actionari si pentru a mentine raporturi normale de concurenta intre utilizatorii serviciilor acesteia, C.N.V.M. stabileste urmatoarea structura a capitalului social initial subscris pana la data autorizarii:
    a) pe categorii de actionari:
    - societati bancare si alte institutii de credit - maximum 35% din capitalul social;
    - societati de valori mobiliare - maximum 35% din capitalul social;
    - asociatii profesionale ale societatilor de valori mobiliare - maximum 5% din capitalul social;
    - burse de valori - maximum 5% din capitalul social;
    - alte persoane juridice - maximum 20% din capitalul social.
    Orice modificare ulterioara a structurii capitalului social initial pe categorii de actionari trebuie aprobata de C.N.V.M.;
    b) in mod individual:
    - cota maxima de participare a unui actionar la capitalul social, direct si prin afiliere, se stabileste la 3% . In cazul in care, in mod temporar, aceasta limita este depasita, actele de constituire a S.N.C.D.D. vor contine prevederi care vor limita dreptul de vot al respectivului actionar sau grup de actionari afiliati la 3% din totalul drepturilor de vot. Persoana afiliata (actionar afiliat) este definita in Regulamentul nr. 2/1996 privind informarea periodica si continua, realizata de emitentii de valori mobiliare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 92 din 7 mai 1996.
    (2) In functie de dezvoltarea pietei valorilor mobiliare si tinand seama de evolutia raporturilor dintre participantii la aceasta, C.N.V.M. poate analiza oricand cotele de participare a actionarilor la capitalul social al S.N.C.D.D. si poate modifica structura capitalului social.
    Art. 6
    (1) In termen de 3 luni de la data inmatricularii S.N.C.D.D. in Registrul comertului, actionarul Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (A.N.S.V.M.), care a subscris actiuni reprezentand mai mult de 3% din capitalul social, va ceda actionarilor care transmit oferte de cumparare actiunile care depasesc limita de 5% din capitalul social. Transferul actiunilor respective se va face la valoarea lor nominala si in mod nediscriminatoriu. Ofertele de cumparare vor fi acceptate si onorate in ordinea in care au fost primite de A.N.S.V.M. In urma transferului, cota de participare a fiecarui actionar la capitalul social, in mod individual si in cadrul categoriei din care face parte, nu va depasi limitele stabilite la art. 5.
    (2) In cazul in care, dupa onorarea ofertelor de cumparare in conditiile alineatului anterior, actionarul A.N.S.V.M. continua sa detina mai mult de 5% din capitalul social, acesta va ceda restul de actiuni care depasesc limita de 5% persoanelor care isi exprima intentia ferma si indeplinesc conditiile pentru a deveni actionari ai S.N.C.D.D., in termen de 45 de zile de la expirarea celor 3 luni mentionate in alineatul precedent. Transferul actiunilor se va face in aceleasi conditii ca cele cuprinse in alin. (1).
    Dupa expirarea celor 45 de zile, daca actionarul A.N.S.V.M. detine o cota de participare la capitalul social superioara limitei de 5%, acesta va vinde actiunile detinute in plus actionarilor existenti sau unor terte persoane, anterior sau o data cu prima emisiune de noi actiuni.
    Art. 7
    S.N.C.D.D. va adopta o structura de conducere care sa asigure independenta administrativa si operationala fata de eventualele interese concurente ale actionarilor acesteia, astfel:
    a) componenta consiliului de administratie si/sau a comitetului de directie trebuie sa reflecte in mod proportional cotele de participare la capitalul social pe categorii de actionari si sa respecte in acelasi timp reglementarile corespunzatoare ale C.N.V.M. privind organismele de autoreglementare. O data numit, fiecare membru al consiliului de administratie si/sau al comitetului de directie va actiona pentru promovarea obiectivelor fundamentale ale S.N.C.D.D., fara a-si subordona activitatea intereselor unei anumite categorii de actionari;
    b) activitatea curenta a S.N.C.D.D. va fi condusa de un director executiv, care va fi reprezentantul legal al acesteia. Directorul executiv este ales prin concurs si este incadrat in functie, cu contract de munca, prin hotararea adunarii generale a actionarilor. Adunarea generala a actionarilor poate delega consiliului de administratie puterea de a decide asupra incadrarii in functie a directorului executiv. Activitatea directorului executiv este supusa controlului consiliului de administratie si al comisiei de cenzori. Pentru motive intemeiate, consiliul de administratie poate suspenda derularea contractului de munca al directorului executiv, dar numai adunarea generala a actionarilor poate decide revocarea din functie si desfacerea contractului de munca.
    Directorul executiv trebuie sa fie o persoana independenta fata de oricare dintre actionarii S.N.C.D.D., sa nu fie actionar, el, sotul/sotia si rudele de gradul I, in cadrul persoanelor juridice actionare ale acesteia, si sa nu faca parte din conducerea operativa, din consiliul de administratie si/sau din comitetul de directie sau din alte organisme de conducere similare ale actionarilor S.N.C.D.D.;
    c) in vederea protejarii si promovarii intereselor actionarilor care sunt utilizatori ai serviciilor S.N.C.D.D., acestia vor putea constitui un comitet consultativ care le va reprezenta interesele pe langa organele de conducere colectiva ale acesteia. Prin intermediul presedintelui consiliului de administratie, membrii comitetului consultativ vor fi informati asupra tuturor deciziilor luate in cadrul S.N.C.D.D. care pot afecta costul, natura, caracteristicile tehnice sau structura serviciilor oferite de aceasta. Propunerile facute in numele comitetului consultativ, referitoare la costul, structura, caracteristicile tehnice si natura serviciilor oferite, trebuie sa fie discutate de organul de conducere colectiva caruia i-au fost adresate. In cazul in care organul de conducere respectiv nu ia in considerare aceste propuneri, comitetul consultativ poate sesiza C.N.V.M. in vederea exercitarii de catre aceasta din urma a atributiilor de supraveghere asupra S.N.C.D.D., in calitate de O.A.R.
    Art. 8
    Orice modificare adusa actelor de constituire sau regulamentelor interne ale S.N.C.D.D. trebuie vizata de C.N.V.M., inainte de a fi pusa in aplicare. C.N.V.M. se va pronunta in termen de 30 de zile asupra deciziei de modificare luate de organele de conducere ale S.N.C.D.D. Acest termen curge de la data notificarii catre C.N.V.M.
    C.N.V.M. va aviza modificarea, daca aplicarea acesteia nu afecteaza obiectivele prevazute la art. 2 din prezentul regulament, independent de faptul ca modificarea respectiva nu este acceptata de una dintre categoriile de actionari mentionate la art. 5 alin. (1) lit. a).
    Art. 9
    (1) Adunarea generala a actionarilor S.N.C.D.D. poate hotari dizolvarea societatii, numai daca la data adoptarii hotararii exista o alta societate de compensare si depozitare colectiva, autorizata de C.N.V.M., care are capacitatea de a prelua activitatea S.N.C.D.D. in conditiile stabilite prin reglementarile C.N.V.M.
    (2) Bunurile S.N.C.D.D. care au intrat in patrimoniul acesteia in baza programului de asistenta acordat Romaniei de catre Guvernul S.U.A. nu vor putea fi instrainate, sub nici o forma, decat unei alte societati de depozitare si compensare colectiva, autorizata de C.N.V.M.
    Art. 10
    Criteriile si conditiile impuse prin prezentul regulament trebuie sa fie respectate de S.N.C.D.D. pe toata durata functionarii sale.
    Art. 11
    In raport cu dezvoltarea pietei valorilor mobiliare sau in functie de evolutia conditiilor generale predominante in economie, C.N.V.M. va actualiza nivelul sumelor la care se refera prezentul regulament.
    Art. 12
    Prezentul regulament nu autorizeaza organizarea si functionarea S.N.C.D.D. ca organism de autoreglementare. Pana la data obtinerii statutului de O.A.R., S.N.C.D.D. va lua masurile necesare in vederea punerii de acord a documentelor sale constitutive cu prevederile prezentului regulament.
    Art. 13
    Prezentul regulament intra in vigoare la data emiterii de catre presedintele C.N.V.M. a ordinului de punere in aplicare a acestuia.



SmartCity5

COMENTARII la Regulament 8/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 8 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    My name is Bianca Colman . My c,r,y,p,t,o was stolen, which was an unfortunate thing for me. The situation started when I got an email at work alerting me to an attempted login from Indonesia on my wallet. The email directed me to a link where I could reset my password. My computer froze for several minutes after I clicked on the link. After rebooting, I saw that my wallet had been compromised and that all of my funds had been removed. However fortunately for me, thanks to LOST RECOVERY MASTERS, I was able to recover my stolen funds. You can also contact them if you require their services Contact info: Website (https ://lost recovery masters. com/ ) Email(Support @ lost recovery masters. com) or What s app +44(7537)-105921
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
Alte acte pe aceeaşi temă cu Regulament 8/1996
Ordin 52 2004
pentru aprobarea Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 10/2004 privind modificarea Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare, cu modificarile si completarile ulterioare
Regulament 8 1999
de modificare si completare a Regulamentului nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare
Regulament 6 1997
pentru modificarea art. 5 alin. (1) din Regulamentul nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare
Regulament 1 1997
de modificare si completare a Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare
Ordin 19 1996
pentru aprobarea Regulamentului nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu