Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

PROTOCOL Nr

PROTOCOL   Nr. 0 din 21 mai 2003

privind evaluarea strategica de mediu la Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera

ACT EMIS DE: ACT INTERNATIONAL

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 787 din 18 noiembrie 2009



Părţile la prezentul protocol,

recunoscând importanţa integrării consideraţiilor privind mediul, inclusiv a celor legate de sănătate, în pregătirea şi adoptarea de planuri şi programe şi, după caz, politici şi legislaţie,

angajându-se să promoveze dezvoltarea durabilă şi, prin urmare, bazându-se pe concluziile Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind mediul şi dezvoltarea (Rio de Janeiro, Brazilia, 1992), în special pe principiile 4 şi 10 ale Declaraţiei de la Rio privind mediul şi dezvoltarea şi ale Agendei 21, precum şi pe rezultatele celei de-a treia Conferinţe ministeriale privind mediul şi sănătatea (Londra, 1999) şi ale Forumului mondial pentru dezvoltare durabilă (Johannesburg, Africa de Sud, 2002),

având în vedere Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espoo, Finlanda, la 25 februarie 1991, precum şi Decizia M/9 a părţilor la această Convenţie, adoptată la Sofia la 26 şi 27 februarie 2001, prin care s-a decis elaborarea unui protocol cu forţă juridică privind evaluarea strategică de mediu,

recunoscând că evaluarea strategică de mediu ar trebui să joace un rol important în elaborarea şi adoptarea de planuri, programe şi, după caz, politici şi legislaţie, precum şi că o aplicare mai largă a principiilor şi evaluării impactului asupra mediului la planuri, programe, politici şi legislaţie va consolida şi mai mult analiza sistematică a efectelor semnificative pe care acestea le au asupra mediului,

luând act de Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, încheiată la Aarhus, Danemarca, la 25 iunie 1998, şi luând în considerare paragrafele relevante ale Declaraţiei de la Lucea, adoptată la prima reuniune a părţilor,

conştiente, prin urmare, de importanţa asigurării participării publicului la evaluarea strategică de mediu,

recunoscând beneficiile ce vor fi aduse sănătăţii şi bunăstării generaţiilor prezente şi viitoare, dacă nevoia de a proteja şi îmbunătăţi sănătatea umană este luată în considerare ca parte integrantă a evaluării strategice de mediu, şi recunoscând activitatea depusă în acest sens de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii,

conştiente de necesitatea şi importanţa consolidării cooperării internaţionale în evaluarea efectelor asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, ale planurilor şi programelor propuse şi, după caz, ale politicilor şi legislaţiei,

convin după cum urmează:

ARTICOLUL 1

Obiectiv

Obiectivul prezentului protocol este asigurarea unui grad ridicat de protecţie a mediului, inclusiv a sănătăţii, prin:

a) asigurarea că în procesul de elaborare a planurilor şi programelor se ţine cont în întregime de considerentele de mediu, inclusiv cele legate de sănătate;

b) contribuţia la luarea în considerare a preocupărilor legate de mediu, inclusiv de sănătate, în elaborarea politicilor şi legislaţiei;

c) stabilirea de proceduri clare, transparente şi eficace pentru evaluarea strategică de mediu;

d) asigurarea participării publicului la evaluarea strategică de mediu; şi

e) integrarea prin aceste mijloace a preocupărilor legate de mediu, inclusiv a celor legate de sănătate, în măsuri şi instrumente create pentru promovarea dezvoltării durabile.

* Traducere.

ARTICOLUL 2

Definiţii

In sensul prezentului protocol:

1. Convenţie înseamnă Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră.

2. Parte înseamnă o parte contractantă la prezentul protocol, dacă textul nu prevede altfel.

3. Parte de origine înseamnă partea sau părţile la prezentul protocol sub jurisdicţia căreia/cărora se preconizează elaborarea unui plan ori a unui program.

4. Parte afectată înseamnă partea sau părţile la prezentul protocol susceptibile de a fi afectate de efectele în context transfrontieră pe care un program sau un plan le poate avea asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii.

5. Planuri şi programe înseamnă planuri şi programe şi orice modificări aduse acestora, care:

a) sunt impuse prin prevederi legislative, de reglementare sau administrative; şi

b) fac obiectul elaborării şi/sau adoptării de către o autoritate ori sunt elaborate de către o autoritate în vederea adoptării, în cadrul unei proceduri oficiale, de către un parlament sau un guvern.

6. Evaluare strategică de mediu înseamnă evaluarea posibilelor efecte asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, care implică definirea domeniului unui raport de mediu şi elaborarea lui, desfăşurarea participării şi consultării publicului, precum şi luarea în considerare a raportului de mediu şi a rezultatelor participării şi consultării publicului în cadrul unui plan sau program.

7. Efectele asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, înseamnă orice efect asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii umane, asupra faunei, florei, biodiversităţii, solului, apei, aerului, peisajului, siturilor naturale, factorilor climatici, bunurilor materiale, patrimoniului cultural, precum şi interacţiunea dintre aceşti factori.

8. Public înseamnă una sau mai multe persoane fizice ori juridice şi, în conformitate cu practica sau legislaţia naţională, asociaţiile, organizaţiile ori grupurile acestora.

ARTICOLUL 3

Dispoziţii generale

1. Fiecare parte stabileşte măsurile legislative, administrative sau de altă natură necesare pentru aplicarea dispoziţiilor prezentului protocol într-un cadru precis şi transparent.

2. Fiecare parte se străduie să garanteze că funcţionarii şi autorităţile ajută şi îndrumă publicul în chestiuni legate de prezentul protocol.

3. Fiecare parte prevede recunoaşterea şi sprijinul corespunzător asociaţiilor, organizaţiilor şi grupurilor care promovează protecţia mediului, inclusiv a sănătăţii, în contextul prezentului protocol.

4. Dispoziţiile prezentului protocol nu afectează dreptul unei părţi de a menţine sau a introduce măsuri suplimentare privind probleme reglementate de prezentul protocol.

5. Fiecare parte promovează obiectivele prezentului protocol în procesele relevante de luare a deciziilor la nivel internaţional şi în cadrul organizaţiilor internaţionale relevante.

6. Fiecare parte se asigură că persoanele care îşi exercită drepturile în conformitate cu dispoziţiile prezentului protocol nu sunt sancţionate, persecutate sau hărţuite în niciun fel pentru implicarea lor. Această dispoziţie nu afectează competenţa instanţelor naţionale de a impune costuri rezonabile în procedurile judiciare.

7. In limitele dispoziţiilor relevante ale prezentului protocol, publicul trebuie să aibă posibilitatea de a-şi exercita drepturile fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie, naţionalitate, domiciliu şi, în cazul unei persoane juridice, fără discriminare bazată pe locul unde îşi are sediul sau în care se află centrul efectiv al activităţii sale.

ARTICOLUL 4

Domeniul de aplicare cu privire la planuri şi programe

1. Fiecare parte se asigură că se efectuează o evaluare strategică de mediu pentru planurile şi programele la care se face referire în paragrafele 2, 3 şi 4, susceptibile de a avea efecte semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii.

2. Se supun evaluării strategice de mediu planurile şi programele care se elaborează pentru următoarele domenii: agricultură, silvicultură, pescuit, energie, industrie, inclusiv mineritul, transport, dezvoltare regională, gestionarea deşeurilor, gospodărirea apelor, telecomunicaţii, turism, urbanism şi amenajarea teritoriului sau utilizarea terenurilor şi care stabilesc cadrul în care se autorizează în viitor realizarea proiectelor prevăzute în anexa I şi a altor proiecte prevăzute în anexa II, care necesită o evaluare a impactului asupra mediului conform legislaţiei naţionale.

3. Pentru planurile şi programele, altele decât cele prevăzute la paragraful 2, care stabilesc cadrul în care realizarea proiectelor va fi autorizată în viitor, se efectuează o evaluare strategică de mediu dacă una dintre părţi decide astfel conform art. 5 paragraful 1.

4. Pentru planurile şi programele prevăzute la paragraful 2 care determină utilizarea unor suprafeţe mici la nivel local, precum şi pentru modificările minore ale programelor şi planurilor prevăzute la paragraful 2 se efectuează o evaluare strategică de mediu în cazul în care una dintre părţi decide astfel conform art. 5 paragraful 1.

5. Următoarele planuri şi programe nu fac obiectul prezentului protocol:

a) planurile şi programele al căror unic scop este apărarea naţională sau protecţia civilă în situaţii de urgenţă;

b) planuri şi programe financiare sau bugetare.

ARTICOLUL 5

Incadrarea

1. Fiecare parte stabileşte dacă planurile sau programele prevăzute la art. 4 paragrafele 3 şi 4 pot avea efecte semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, fie printr-o examinare caz cu caz, fie prin specificarea tipurilor de planuri şi programe, fie combinând cele două abordări. In acest scop, fiecare parte ia în considerare, în oricare dintre aceste cazuri, criteriile enumerate în anexa III.

2. Fiecare parte se asigură că autorităţile de mediu şi sănătate prevăzute la art. 9 paragraful 1 sunt consultate în momentul aplicării procedurilor prevăzute la paragraful 1.

3. In măsura corespunzătoare, fiecare parte se asigură că publicul interesat are posibilitatea de a participa la încadrarea planurilor şi programelor conform prezentului articol.

4. Fiecare parte ia măsurile necesare pentru punerea din timp la dispoziţia publicului a concluziilor la care ajunge conform paragrafului 1, inclusiv a motivelor pentru care nu se solicită o evaluare strategică de mediu, fie prin anunţuri publice, fie prin alte mijloace adecvate, cum ar fi mijloacele de comunicare electronice.

ARTICOLUL 6

Definirea domeniului de evaluare

1. Fiecare parte adoptă dispoziţiile necesare în vederea determinării informaţiilor pertinente care să fie incluse în raportul de mediu în conformitate cu art. 7 paragraful 2.

2. Fiecare parte se asigură că autorităţile de mediu şi de sănătate prevăzute la art. 9 paragraful 1 sunt consultate în momentul determinării informaţiilor pertinente care să fie incluse în raportul de mediu.

3. In măsura corespunzătoare, fiecare parte se străduie să asigure publicului interesat posibilitatea de a participa la determinarea informaţiilor pertinente care să fie incluse în raportul de mediu.

ARTICOLUL 7

Raportul de mediu

1. Fiecare parte se asigură că este elaborat un raport de mediu pentru planurile şi programele care fac obiectul unei evaluări strategice de mediu.

2. Raportul de mediu identifică, descrie şi evaluează, în conformitate cu prevederile art. 6, potenţialele efecte semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, ale implementării planului sau programului, precum şi alternative rezonabile ale acestuia. Raportul conţine informaţiile prevăzute în anexa IV, care pot fi cerute în mod rezonabil, ţinând cont de:

a) cunoştinţele şi metodele de evaluare existente;

b) conţinutul şi nivelul de detaliere a planului sau programului şi locul acestuia în cadrul procesului decizional;

c) interesul publicului; şi

d) informaţiile necesare autorităţii în luarea deciziei.

3. Fiecare parte se asigură că rapoartele de mediu sunt de o calitate corespunzătoare pentru a răspunde cerinţelor acestui protocol.

ARTICOLUL 8

Participarea publicului

1. Fiecare parte asigură publicului oportunitatea de a participa la evaluarea strategică de mediu a planurilor şi programelor din timp şi într-o manieră efectivă, atunci când toate opţiunile sunt deschise.

2. Fiecare parte asigură punerea la dispoziţia publicului, prin mijloace de comunicare electronice sau alte mijloace adecvate, a proiectului de plan sau program şi a raportului de mediu din timp.

3. Fiecare parte asigură identificarea publicului interesat, inclusiv a organizaţiilor neguvernamentale relevante, în scopurile prevăzute la paragrafele 1 şi 4.

4. Fiecare parte asigură publicului la care se face referire în paragraful 3 posibilitatea de a-şi exprima opinia cu privire la proiectul de plan sau program şi la raportul de mediu într-un termen rezonabil.

5. Fiecare parte asigură faptul că măsurile detaliate pentru informarea şi consultarea publicului interesat sunt stabilite şi făcute publice. In acest scop, fiecare parte ţine seama, în măsura corespunzătoare, de elementele enumerate în anexa V.

ARTICOLUL 9

Consultarea autorităţilor de mediu şi de sănătate

1. Fiecare parte desemnează autorităţile care trebuie consultate şi care, datorită responsabilităţilor lor specifice în domeniul mediului sau al sănătăţii, pot fi interesate de efectele implementării planului ori programului asupra mediului şi asupra sănătăţii.

2. Proiectul de plan sau program şi raportul de mediu sunt puse la dispoziţia autorităţilor prevăzute la paragraful 1.

3. Fiecare parte se asigură că autorităţile prevăzute la paragraful 1 au posibilitatea de a-şi exprima opiniile din timp şi într-o manieră efectivă cu privire la proiectul de plan sau program şi la raportul de mediu.

4. Fiecare parte stabileşte dispoziţiile detaliate pentru informarea şi consultarea autorităţilor de mediu şi de sănătate prevăzute la paragraful 1.

ARTICOLUL 10

Consultări în context transfrontieră

1. In cazul în care o parte de origine consideră că implementarea unui plan sau program are posibile efecte transfrontieră asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, sau în cazul în care o parte susceptibilă de a fi afectată într-o manieră semnificativă solicită aceasta, partea de origine adresează părţii afectate o notificare, cât mai curând posibil, înainte de adoptarea planului sau programului.

2. Această notificare cuprinde, inter alia:

a) proiectul de plan sau program şi raportul de mediu, inclusiv informaţii privind posibilele efecte transfrontieră asupra mediului şi sănătăţii; şi

b) informaţii cu privire la procedura de luare a deciziilor, inclusiv indicarea unui termen rezonabil pentru transmiterea observaţiilor.

3. Partea afectată răspunde părţii de origine, în intervalul de timp specificat în notificare, dacă doreşte să înceapă consultări înainte de adoptarea planului sau programului şi, în acest caz, părţile interesate încep consultările cu privire la posibilele efecte transfrontieră asupra mediului, inclusiv a sănătăţii, ale implementării planului sau programului, precum şi la măsurile avute în vedere pentru prevenirea, reducerea sau atenuarea efectelor negative.

4. In cazul în care au loc asemenea consultări, părţile interesate convin asupra măsurilor detaliate care să asigure că publicul interesat şi autorităţile părţii afectate, prevăzute la art. 9 paragraful 1, sunt informate şi au posibilitatea de a-şi prezenta opinia asupra proiectului de plan sau program, precum şi asupra raportului de mediu, într-un termen rezonabil.

ARTICOLUL 11

Decizia

1. Fiecare parte se asigură că, în cazul în care un plan sau program este adoptat, se ţine cont în mod corespunzător de:

a) concluziile raportului de mediu;

b) măsurile de prevenire, reducere sau atenuare a efectelor negative specificate în raportul de mediu; şi

c) observaţiile primite în conformitate cu art. 8-10.

2. Fiecare parte se asigură că, în cazul în care un plan sau program este adoptat, publicul, autorităţile prevăzute la art. 9 paragraful 1 şi părţile consultate în conformitate cu art. 10 sunt informate şi că planul sau programul este pus la dispoziţia lor împreună cu o declaraţie prezentând în rezumat modul cum au fost integrate în acesta considerentele de mediu, inclusiv cele cu privire la sănătate, cum au fost luate în considerare comentariile primite conform art. 8-10 şi motivele alegerii acestuia în lumina alternativelor rezonabile luate în considerare.

ARTICOLUL 12

Monitorizarea

1. Fiecare parte monitorizează efectele semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, ale implementării planurilor şi programelor, adoptate în temeiul art. 11, inter alia în scopul identificării, într-un stadiu incipient, a efectelor negative neprevăzute, precum şi pentru a putea lua măsurile de remediere corespunzătoare.

2. Rezultatele monitorizării efectuate sunt puse la dispoziţia autorităţilor prevăzute la art. 9 paragraful 1, precum şi a publicului, în conformitate cu legislaţia naţională.

ARTICOLUL 13

Politici şi legislaţie

1. Fiecare parte se străduieşte să asigure luarea în considerare şi integrarea, în măsura corespunzătoare, a preocupărilor legate de mediu, inclusiv a celor legate de sănătate, în procesul de elaborare a politicilor şi legislaţiei susceptibile a avea efecte semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii.

2. In aplicarea dispoziţiilor prevăzute la paragraful 1, fiecare parte ia în considerare elementele şi principiile adecvate din prezentul protocol.

3. Fiecare parte determină, acolo unde este cazul, modalităţile practice de luare în considerare şi integrare a preocupărilor privind mediul, inclusiv a celor privind sănătatea, conform paragrafului 1, ţinând cont de necesitatea asigurării transparenţei procesului decizional.

4. Fiecare parte raportează cu privire la aplicarea dispoziţiilor prezentului articol reuniunii părţilor la Convenţie, cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol.

ARTICOLUL 14

Reuniunea părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la protocol

1. Reuniunea părţilor la Convenţie îndeplineşte rolul de reuniune a părţilor la prezentul protocol. Prima reuniune a părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol va avea loc cel mai târziu la un an de la data intrării în vigoare a prezentului protocol şi cu ocazia unei reuniuni a părţilor la Convenţie, dacă o astfel de reuniune este programată în acest interval. Reuniunile următoare ale părţilor la Convenţie cu rol de reuniuni ale părţilor la prezentul protocol sunt organizate cu ocazia reuniunii părţilor la Convenţie, dacă nu se decide altfel de către reuniunea părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol.

2. Părţile la Convenţie care nu sunt părţi la prezentul protocol pot participa ca observatori la lucrările oricărei sesiuni a reuniunii părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol. Atunci când reuniunea părţilor la Convenţie are rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol, deciziile adoptate în temeiul prezentului protocol sunt adoptate doar de părţile la prezentul protocol.

3. Când reuniunea părţilor la Convenţie are rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol, orice membru al biroului reuniunii părţilor care reprezintă o parte la Convenţie, dar care în acel moment nu este parte la prezentul protocol, este înlocuit de un alt membru, ales de părţile la prezentul protocol din rândul acestora.

4. Reuniunea părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol examinează în mod regulat implementarea acestuia şi, în acest scop:

a) examinează politicile privind evaluarea strategică de mediu şi abordările metodologice ale acesteia, în scopul îmbunătăţirii permanente a procedurilor prevăzute în prezentul protocol;

b) face schimb de informaţii privind experienţa câştigată în evaluarea strategică de mediu, precum şi în implementarea prezentului protocol;

c) solicită, acolo unde este cazul, serviciile şi colaborarea organismelor competente cu expertiza adecvată pentru realizarea obiectivelor prezentului protocol;

d) înfiinţează organismele subsidiare pe care le consideră necesare pentru implementarea prezentului protocol;

e) dacă este necesar, examinează şi adoptă propuneri de modificare a prezentului protocol; şi

f) ia în considerare şi întreprinde orice acţiune suplimentară, inclusiv acţiuni realizate în comun în temeiul acestui protocol şi al Convenţiei, care pot fi necesare în vederea realizării obiectivelor prezentului protocol.

5. Regulile de procedură ale reuniunii părţilor la Convenţie se aplică mutatis mutandis în temeiul prezentului protocol, cu excepţia cazului în care nu se decide altfel prin consens de către reuniunea părţilor cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol.

6. La prima sa reuniune, reuniunea părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol examinează şi adoptă modalităţile de aplicare în cazul prezentului protocol a procedurii de analiză a conformării cu dispoziţiile Convenţiei.

7. Fiecare parte, la intervale care urmează să fie determinate de către reuniunea părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol, informează reuniunea părţilor la Convenţie cu rol de reuniune a părţilor la prezentul protocol cu privire la măsurile pe care le-a luat în vederea implementării prezentului protocol.

ARTICOLUL 15

Relaţia cu alte acorduri internaţionale

Dispoziţiile relevante ale prezentului protocol se aplică fără a aduce atingere Convenţiei Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera şi Convenţiei CEE-ONU privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu.

ARTICOLUL 16

Dreptul de vot

1. Cu excepţia dispoziţiilor paragrafului 2, fiecare parte la prezentul protocol dispune de câte un vot.

2. Organizaţiile regionale de integrare economică, în domeniile care intră în competenţa lor, dispun, în exercitarea dreptului de vot, de un număr de voturi egal cu numărul statelor lor membre care sunt părţi la prezentul protocol. Aceste organizaţii nu îşi exercită dreptul de vot dacă statele lor membre îl exercită pe al lor şi invers.

ARTICOLUL 17

Secretariatul

Secretariatul stabilit prin art. 13 din Convenţie asigură secretariatul prezentului protocol, iar art. 13 paragrafele a)-c) din Convenţie privind funcţiile secretariatului se aplică mutatis mutandis prezentului protocol.

ARTICOLUL 18

Anexe

Anexele la prezentul protocol fac parte integrantă din acesta.

ARTICOLUL 19

Amendamente la protocol

1. Oricare parte poate propune amendamente la prezentul protocol.

2. Sub rezerva paragrafului 3, procedura pentru propunerea, adoptarea şi intrarea în vigoare a amendamentelor la Convenţie, stabilită la art. 14 paragrafele 2-5 din Convenţie, se aplică mutatis mutandis amendamentelor la prezentul protocol.

3. Pentru scopul prezentului protocol, proporţia de trei pătrimi dintre părţile la protocol, necesară în vederea intrării în vigoare a unui amendament pentru părţile care l-au ratificat, aprobat sau acceptat, se calculează pe baza numărului de părţi la protocol în momentul adoptării amendamentului.

ARTICOLUL 20

Soluţionarea diferendelor

Dispoziţiile art. 15 din Convenţie privind soluţionarea diferendelor se aplică mutatis mutandis prezentului protocol.

ARTICOLUL 21

Semnarea

Prezentul protocol este deschis spre semnare la Kiev (Ucraina) din 21 până în 23 mai 2003 şi după aceea la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York până la 31 decembrie 2003 de către statele membre ale Comisiei Economice pentru Europa, precum şi statele cu statut consultativ ale Comisiei Economice pentru Europa, conform paragrafelor (8) şi (11) din Rezoluţia 36 (IV) a Consiliului Economic şi Social din 28 martie 1947, precum şi de către organizaţiile de integrare economică regională, constituite din statele suverane membre ale Comisiei Economice pentru Europa, cărora statele membre le-au transferat competenţe în probleme reglementate de prezentul protocol, inclusiv competenţa de a încheia tratate privind aceste probleme.

ARTICOLUL 22

Depozitar

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite îndeplineşte funcţia de depozitar al prezentului protocol.

ARTICOLUL 23

Ratificare, acceptare, aprobare şi aderare

1. Prezentul protocol se supune spre ratificare, acceptare sau aprobare de către statele şi organizaţiile de integrare economică regională semnatare prevăzute la art. 21.

2. Prezentul protocol este deschis spre aderare statelor şi organizaţiilor de integrare economică regională la care se referă art. 21 începând cu data de 1 ianuarie 2004.

3. Orice alt stat care nu este prevăzut la paragraful 2 al prezentului articol şi care este membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite poate adera la protocol dacă acest lucru este aprobat în cadrul reuniunii părţilor la Convenţie care funcţionează ca reuniune a părţilor la prezentul protocol.

4. Orice organizaţie regională de integrare economică prevăzută la art. 21 care devine parte la prezentul protocol, fără ca niciunul dintre statele sale membre să fie parte la prezentul protocol, respectă toate obligaţiile care decurg din prezentul protocol. Atunci când unul sau mai multe state membre ale unei astfel de organizaţii sunt părţi la prezentul protocol, organizaţia şi statele sale membre decid asupra responsabilităţilor lor pentru îndeplinirea obligaţiilor care decurg din prezentul protocol. In astfel de cazuri, organizaţia şi statele sale membre nu sunt abilitate să îşi exercite simultan drepturile în cadrul prezentului protocol.

5. In instrumentele lor de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare, organizaţiile regionale de integrare economică prevăzute la art. 21 stabilesc limitele competenţei lor în domeniile reglementate de prezentul protocol. Aceste organizaţii informează, de asemenea, depozitarul asupra oricăror modificări relevante privind limitele competenţei lor.

ARTICOLUL 24

Intrarea în vigoare

1. Prezentul protocol intră în vigoare în a nouăzecea zi de la data depunerii celui de-al şaisprezecelea instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare.

2. In sensul paragrafului 1 din prezentul articol, orice instrument depus de o organizaţie regională de integrare economică prevăzută la art. 21 nu este considerat instrument suplimentar faţă de cele depuse de statele membre ale unei astfel de organizaţii.

3. Pentru fiecare stat sau organizaţie de integrare economică regională prevăzută la art. 21 care ratifică, acceptă sau aprobă prezentul protocol sau care aderă la acesta după depunerea celui de-al şaisprezecelea instrument de ratificare, de acceptare, aprobare sau de aderare, protocolul intră în vigoare în cea de-a nouăzecea zi de la data depunerii de către statul ori organizaţia în cauză a instrumentului său de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare.

4. Prezentul protocol se aplică planurilor, programelor, politicilor şi legislaţiei pentru care primul act pregătitor oficial este ulterior datei la care prezentul protocol intră în vigoare. In cazul în care unei părţi sub a cărei jurisdicţie se elaborează pregătirea unui plan, program, a unei politici sau legislaţii i se aplică dispoziţiile paragrafului 3, prezentul protocol se aplică planurilor, programelor, politicilor şi legislaţiei pentru care primul act pregătitor oficial este ulterior datei la care prezentul protocol intră în vigoare pentru respectiva parte.

ARTICOLUL 25

Retragerea

Oricând după 4 ani de la data la care prezentul protocol a intrat în vigoare pentru o parte, acea parte se poate retrage din protocol printr-o notificare scrisă către depozitar. Orice astfel de retragere intră în vigoare în a nouăzecea zi de la data primirii notificării de către depozitar. Orice astfel de retragere nu afectează aplicarea art. 5-9, 11 şi 13 cu privire la o evaluare strategică de mediu care a fost deja lansată în temeiul prezentului protocol sau aplicarea art. 10 cu privire la o notificare ori cerere care a fost deja adresată, înainte de momentul intrării în vigoare a retragerii.

ARTICOLUL 26

Texte autentice

Originalul prezentului protocol, ale cărui texte în limbile engleză, franceză şi rusă sunt în egală măsură autentice, se depune la secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Drept care subsemnaţii, pe deplin autorizaţi, au semnat prezentul protocol.

Semnat la Kiev, Ucraina, la 21 mai 2003.

ANEXA I

Lista proiectelor prevăzute la art. 4 paragraful 2

1. Rafinării de petrol brut (cu excepţia întreprinderilor care fabrică doar lubrifianţi din petrol brut) şi instalaţii de gazeificare şi lichefiere a minimum 500 tone metrice de cărbune sau şist bituminos pe zi

2. Centrale termoelectrice şi alte instalaţii de ardere cu o putere termică de minimum 300 megawaţi, centrale nucleare şi alte reactoare nucleare (cu excepţia instalaţiilor de cercetare pentru producerea şi transformarea materialelor fisionabile şi fertile, a căror putere maximă nu depăşeşte 1 kilowatt de sarcină termică continuă)

3. Instalaţii destinate în exclusivitate producerii sau îmbogăţirii combustibililor nucleari, reprocesării combustibililor nucleari iradiaţi ori depozitării, eliminării şi prelucrării deşeurilor radioactive

4. Instalaţii de mari dimensiuni pentru producerea primară a fontei şi a oţelului şi pentru producerea metalelor neferoase

5. Instalaţii pentru extragerea azbestului şi pentru prelucrarea şi transformarea azbestului şi a produselor care conţin azbest: pentru produse din azbociment, cu o producţie anuală de peste 20.000 tone metrice de produse finite; pentru materiale de fricţiune, cu o producţie anuală de peste 50 tone metrice de produse finite; şi pentru alte utilizări ale azbestului, cu cantităţi de peste 200 tone metrice pe an

6. Instalaţii chimice integrate

7. Construirea de autostrăzi, drumuri expres* şi linii pentru traficul feroviar de lungă distanţă şi aeroporturi** cu o lungime minimă a pistei de 2.100 m

8. Conducte cu secţiune mare pentru transportul gazelor şi al petrolului

9. Porturi comerciale şi, de asemenea, căi navigabile interioare şi porturi pentru traficul naval interior care să permită accesul vapoarelor de peste 1.350 tone metrice

10. Instalaţii de eliminare a deşeurilor toxice şi periculoase prin incinerare, tratare chimică sau depozitare

11. Baraje şi rezervoare de mari dimensiuni

12. Lucrări de captare a apei subterane în cazul în care volumul anual de apă captată atinge sau depăşeşte 10 milioane de metri cubi

13. Fabricarea pastei de hârtie şi a hârtiei cu o capacitate de producţie de cel puţin 200 de tone metrice uscate la aer pe zi

14. Exploatări miniere la scară mare, extragerea şi prelucrarea minereurilor metalice sau a cărbunelui

15. Producţia de hidrocarburi pe platforma continentală

16. Instalaţii mari de depozitare a petrolului, a produselor petrochimice şi chimice

17. Despădurirea unor suprafeţe mari

* In sensul prezentului protocol:

- autostradă înseamnă o şosea proiectată şi construită special pentru traficul autovehiculelor, care nu deserveşte proprietăţile de pe margine şi care:

a) este prevăzută, cu excepţia punctelor speciale sau temporar, cu părţi carosabile separate pentru cele două sensuri de trafic, separate între ele printr-o bandă despărţitoare care nu este destinată traficului sau, în mod excepţional, prin alte mijloace;

b) nu intersectează la acelaşi nivel nicio şosea, cale ferată sau linie de tramvai ori o cale pietonală; şi

c) este indicată ca fiind autostradă printr-un semn special;

- drum expres înseamnă un drum rezervat traficului autovehiculelor, accesibil numai din noduri rutiere sau intersecţii controlate, pe care în special oprirea şi parcarea sunt interzise pe partea carosabilă.

** In sensul prezentului protocol, aeroport înseamnă un aeroport care corespunde definiţiei formulate în Convenţia de la Chicago din 1944 privind înfiinţarea Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (anexa 14).

ANEXA II

Alte proiecte prevăzute la art. 4 paragraful 2

1. Proiecte pentru restructurarea gospodăriilor rurale

2. Proiecte pentru utilizarea pământului necultivat sau a suprafeţelor seminaturale în scopuri agricole intensive

3. Proiecte de gospodărire a apei pentru agricultură, inclusiv proiecte de irigare şi de drenare a solului

4. Instalaţii de creştere intensivă a animalelor de fermă (inclusiv exploataţii avicole)

5. Impăduriri iniţiale şi defrişări în vederea reconversiei solului

6. Piscicultura intensivă

7. Centrale nucleare şi alte reactoare nucleare*, inclusiv dezmembrarea ori dezafectarea acestor centrale ori reactoare (cu excepţia instalaţiilor de cercetare pentru producerea şi transformarea materialelor fisionabile şi fertile, a căror putere maximă nu depăşeşte 1 kilowatt de sarcină termică continuă), altele decât cele prevăzute în anexa I

8. Construirea cablurilor electrice suspendate cu o tensiune de minimum 220 kilovolţi şi o lungime de minimum 15 km şi alte proiecte privind transmiterea energiei electrice prin cabluri suspendate

9. Instalaţii industriale pentru producerea electricităţii, aburului şi a apei calde

10. Instalaţii industriale pentru transportul gazului, aburului şi al apei calde

11. Depozitarea la suprafaţă a combustibililor fosili şi a gazelor naturale

12. Depozitarea subterană a gazelor combustibile

13. Brichetarea industrială a cărbunelui şi a lignitului

14. Instalaţii pentru producerea energiei hidroelectrice

15. Instalaţii destinate exploatării energiei eoliene în scopul producerii energiei (parcuri eoliene)

16. Instalaţii, altele decât cele prevăzute în anexa I, destinate:

- producerii sau îmbogăţirii combustibililor nucleari;

- tratării combustibililor nucleari iradiaţi;

- depozitării finale a combustibililor nucleari iradiaţi;

- în exclusivitate depozitării finale a deşeurilor radioactive;

- în exclusivitate depozitării (pe o perioadă mai mare de 10 ani) a combustibililor nucleari iradiaţi într-un loc diferit de cel de producţie; sau

- tratării şi depozitării deşeurilor radioactive.

17. Cariere, exploatări miniere de suprafaţă şi de extracţie a turbei (altele decât cele prevăzute în anexa I)

18. Exploatări miniere subterane, altele decât cele prevăzute în anexa I

19. Extracţia mineralelor prin dragare marină sau fluvială

20. Foraje de mare adâncime (în special foraje geotermale, foraje pentru depozitarea deşeurilor nucleare, foraje pentru alimentarea cu apă), cu excepţia forajelor pentru investigarea stabilităţii solului

* In sensul prezentului protocol, centralele nucleare şi alte reactoare nucleare încetează de a mai fi considerate ca atare atunci când tot combustibilul nuclear şi alte elemente contaminate radioactiv au fost îndepărtate definitiv de pe amplasamentul instalaţiei.

21. Instalaţii industriale de suprafaţă pentru extracţia cărbunelui, petrolului, gazelor naturale şi minereurilor, precum şi a şisturilor bituminoase

22. Topitorii integrate pentru producerea primară a fontei şi a oţelului, altele decât cele incluse în anexa I

23. Instalaţii pentru producerea fontei sau oţelului (topire primară sau secundară), inclusiv instalaţii pentru turnare continuă

24. Instalaţii pentru prelucrarea metalelor feroase (laminoare la cald, forjerii cu ciocane, acoperiri metalice de protecţie prin topire)

25. Turnătorii de metale feroase

26. Instalaţii destinate producerii metalelor brute neferoase din minereuri, concentrate sau materii prime secundare prin procese metalurgice, chimice sau electrolitice, altele decât cele incluse în anexa I

27. Instalaţii pentru topirea, inclusiv alierea, metalelor neferoase, cu excepţia metalelor preţioase, inclusiv pentru revalorificarea produselor (finisare, turnare în forme etc), altele decât cele prevăzute în anexa I

28. Instalaţii pentru tratarea suprafeţelor metalice şi a materialelor plastice prin procese chimice sau electrolitice

29. Fabricarea şi asamblarea de autovehicule şi fabricarea motoarelor pentru autovehicule

30. Şantiere navale

31. Instalaţii pentru construcţia şi repararea aeronavelor

32. Fabricarea echipamentelor feroviare

33. Forjare la cald prin explozie

34. Instalaţii pentru coacerea şi sinterizarea minereurilor metalice

35. Cuptoare de cocs (distilare uscată a cărbunelui)

36. Instalaţii pentru fabricarea cimentului

37. Instalaţii pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrelor de sticlă

38. Instalaţii pentru topirea substanţelor minerale, inclusiv producţia fibrelor minerale

39. Fabricarea produselor ceramice prin ardere, în special a ţiglelor, cărămizilor, cărămizilor refractare, plăcilor, gresiilor ceramice sau porţelanului

40. Instalaţii pentru producerea substanţelor chimice sau tratarea produselor intermediare, altele decât cele incluse în anexa I

41. Producerea pesticidelor, produselor farmaceutice, vopselelor şi lacurilor, elastomerilorşi peroxizilor

42. Instalaţii de depozitare a produselor petroliere, petrochimice şi chimice, altele decât cele incluse în anexa I

43. Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale

44. Ambalarea şi conservarea produselor animale şi vegetale

45. Fabricarea produselor lactate

46. Fabricarea malţului şi a berii

47. Fabricarea dulciurilor şi a siropurilor

48. Abatoare

49. Instalaţii industriale pentru fabricarea amidonului

50. Fabrici de făină şi ulei de peşte

51. Fabrici de zahăr

52. Instalaţii industriale pentru fabricarea pastei de hârtie, a hârtiei şi a cartonului, altele decât cele incluse în anexa I

53. Instalaţii pentru pretratarea sau vopsirea fibrelor ori textilelor

54. Instalaţii pentru tăbăcirea pieilor brute şi prelucrate

55. Instalaţii pentru prelucrarea şi producerea celulozei

56. Fabricarea şi tratarea produselor pe bază de elastomeri

57. Instalaţii pentru fabricarea fibrelor minerale artificiale

58. Instalaţii pentru recuperarea sau distrugerea substanţelor explozibile

59. Instalaţii pentru producerea azbestului şi pentru prelucrarea produselor care conţin azbest, altele decât cele incluse în anexa I

60. Centre de ecarisaj

61. Bancuri de probă pentru motoare, turbine sau reactoare

62. Piste permanente de curse şi testare a vehiculelor cu motor

63. Conducte pentru transportul gazelor şi petrol, altele decât cele incluse în anexa I

64. Conducte pentru transportul produselor chimice, cu un diametru mai mare de 800 mm şi cu o lungime de peste 40 km

65. Construcţia căilor ferate, a instalaţiilor de transbordare intermodală şi a terminalelor intermodale, altele decât cele incluse în anexa I

66. Construcţia liniilor de tramvai, a căilor ferate de suprafaţă şi subterane, a liniilor suspendate sau a liniilor similare specifice, utilizate exclusiv sau în principal pentru transportul de persoane

67. Construirea drumurilor noi, inclusiv realinierea şi/sau lărgirea unui drum existent, altele decât cele incluse în anexa I

68. Construirea de porturi şi instalaţii portuare, inclusiv porturi pentru pescuit, altele decât cele incluse în anexa I

69. Construirea de căi navigabile interioare şi porturi pentru traficul fluvial interior, altele decât cele incluse în anexa I

70. Porturi comerciale, cheiuri pentru încărcare şi descărcare legate de uscat şi porturi exterioare, altele decât cele incluse în anexa I

71. Lucrări de canalizare şi lucrări de intervenţie împotriva inundaţiilor

72. Construirea de aeroporturi** şi aerodromuri, altele decât cele incluse în anexa I

73. Instalaţii pentru eliminarea deşeurilor (inclusiv depozitarea), altele decât cele incluse în anexa I

74. Instalaţii pentru eliminarea deşeurilor nepericuloase prin incinerare sau tratare chimică

75. Depozitarea fierului vechi, inclusiv a vehiculelor uzate

76. Amplasamente pentru depozitarea nămolurilor provenite de la staţiile de epurare

77. Instalaţii de extracţie a apei subterane şi de reîncărcare artificială a rezervelor de apă subterană, altele decât cele incluse în anexa I

78. Lucrări pentru transferul resurselor de apă între bazine hidrografice

79. Staţii pentru epurarea apelor uzate

80. Baraje şi alte instalaţii proiectate pentru reţinerea sau stocarea apei pe termen lung, altele decât cele incluse în anexa I

** In sensul prezentului protocol, aeroport înseamnă un aeroport care corespunde definiţiei formulate în Convenţia de la Chicago din 1944 privind înfiinţarea Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (anexa 14).

81. Lucrări costiere pentru combaterea eroziunii şi lucrări maritime care pot modifica profilul costier prin construcţia, de exemplu, de diguri, chei, pontoane, debarcadere sau alte lucrări de apărare marină, cu excepţia întreţinerii şi reconstruirii unor astfel de lucrări

82. Instalaţii de apeducte de lungime mare

83. Pârtii de schi, teleschiuri şi telecabine şi lucrări de amenajare aferente

84. Porturi de agrement

85. Sate de vacanţă şi complexuri hoteliere din afara zonelor urbane şi lucrări de amenajare aferente

86. Campinguri permanente şi amplasamente pentru caravane

87. Parcuri de distracţii

88. Proiecte de amenajare a zonelor industriale

89. Proiecte de dezvoltare urbană, inclusiv construirea de centre comerciale şi parcări publice

90. Recuperarea terenurilor din mare

ANEXA III

Criterii pentru determinarea efectelor posibil semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, prevăzute la art. 5 paragraful 1

1. Relevanţa planului sau a programului pentru integrarea considerentelor privind mediul şi sănătatea, în special în scopul promovării dezvoltării durabile

2. Măsura în care planul sau programul stabileşte un cadru pentru proiecte şi alte activităţi, fie cu privire la localizarea, natura, dimensiunea şi condiţiile de funcţionare, fie prin alocarea resurselor

3. Măsura în care planul sau programul influenţează alte planuri sau programe, inclusiv pe cele incluse într-o ierarhie

4. Problemele relevante de mediu, inclusiv cele privind sănătatea, legate de plan sau de program

5. Natura efectelor asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, cum ar fi probabilitatea, durata, frecvenţa, reversibilitatea, amploarea şi întinderea (cum ar fi zona geografică sau numărul de locuitori posibil a fi afectaţi)

6. Riscurile pentru mediu, inclusiv pentru sănătate

7. Natura transfrontieră a efectelor

8. Măsura/gradul în care planul sau programul va afecta ariile valoroase sau cele vulnerabile, inclusiv peisajele cu un statut de protecţie recunoscut la nivel naţional sau internaţional

ANEXA IV

Informaţii prevăzute la art. 7 paragraful 2

1. Conţinutul sau obiectivele principale ale planului sau programului şi legătura sa cu alte planuri sau programe

2. Aspectele relevante ale stării actuale a mediului, inclusiv a sănătăţii, şi evoluţia lor probabilă în cazul în care programul sau planul nu este implementat

3. Caracteristicile de mediu, inclusiv caracteristicile sănătăţii, în zonele susceptibile de a fi afectate în mod semnificativ

4. Problemele relevante de mediu, inclusiv cele de sănătate, legate de plan sau de program

5. Obiectivele de protecţie a mediului, inclusiv cele de protecţie a sănătăţii, stabilite la nivel internaţional, naţional sau ia alt nivel, care sunt relevante pentru plan sau program şi modul în care aceste obiective şi orice alte consideraţii de mediu, inclusiv de sănătate, au fost luate în considerare în timpul elaborării acestuia

6. Posibilele efecte* semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii, cum au fost definite la art. 2 paragraful 7

7. Măsurile prevăzute în vederea prevenirii, reducerii sau atenuării oricăror efecte negative semnificative pe care implementarea planului ori programului le-ar putea avea asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii

8. O prezentare generală a motivelor pentru care au fost selecţionate alternativele respective şi o descriere a modului în care a fost făcută evaluarea, inclusiv a dificultăţilor întâlnite în furnizarea informaţiilor care să fie incluse în evaluare, cum ar fi deficienţele tehnice sau lipsa de cunoştinţe

9. Măsurile prevăzute în vederea monitorizării efectelor implementării planului sau programului asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii

10. Posibilele efecte transfrontieră semnificative asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii

11. Un rezumat în termeni nontehnici al informaţii lor fu mizate

* Aceste efecte ar trebui să includă efectele secundare, cumulative, sinergice, pe termen scurt, mediu şi lung, permanente şi temporare, pozitive şi negative.

ANEXA V

Informaţii prevăzute la art. 8 paragraful 5

1. Planul sau programul propus şi natura acestuia

2. Autoritatea responsabilă de adoptarea acestuia

3. Procedura prevăzută, inclusiv:

a) data începerii procedurii;

b) posibilitatea publicului de a participa;

c) data şi locul oricăror audieri publice prevăzute;

d) autoritatea de la care se pot obţine informaţiile relevante şi unde au fost depuse informaţiile relevante pentru ca publicul să le poată consulta;

e) autoritatea căreia îi pot fi adresate observaţii sau întrebări şi termenele fixate pentru transmiterea acestora; şi

f) informaţiile disponibile privitoare la mediu, inclusiv la sănătate, relevante pentru planul sau programul propus.

4. Probabilitatea ca planul sau programul să facă obiectul unei proceduri de evaluare în context transfrontieră


SmartCity5

COMENTARII la Protocol 0/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Protocol 0 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Protocol 0/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu