Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 75 din 25 august 1998

pentru aderarea Romaniei la Acordul cu privire la transporturile internationale de produse perisabile si cu privire la mijloacele de transport speciale care trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP), adoptat la Geneva la 1 septembrie 1970

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 319 din 28 august 1998


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 pct. 1 lit. i) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    ARTICOL UNIC
    Romania adera la Acordul cu privire la transporturile internationale de produse perisabile si cu privire la mijloacele de transport speciale care trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP), adoptat la Geneva la 1 septembrie 1970.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul transporturilor,
                       Traian Basescu

                       Ministrul industriei si comertului,
                       Radu Berceanu

                       p. Ministrul agriculturii
                       si alimentatiei,
                       Adrian Dobrescu,
                       secretar de stat

                           ACORD*)
cu privire la transporturile internationale de produse perisabile si cu privire la mijloacele de transport speciale care trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP)

    *) Traducere.

    Partile contractante,
    in dorinta de a imbunatati conditiile de pastrare a calitatii produselor perisabile in cursul transportarii acestora, mai cu seama in cursul schimburilor internationale,
    considerand ca imbunatatirea acestor conditii de pastrare este de natura sa dezvolte comertul cu produse perisabile,
    au convenit asupra celor ce urmeaza:

    CAP. 1
    Echipamente speciale de transport

    Art. 1
    In ceea ce priveste transportul international de produse perisabile, pot fi desemnate ca mijloace de transport izoterme, refrigeratoare, frigorifice sau calorifice doar acele mijloace de transport care corespund definitiilor si normelor enuntate in anexa nr. 1 la prezentul acord.
    Art. 2
    Partile contractante vor lua masurile necesare pentru a se verifica si controla conformitatea cu normele a mijloacelor de transport mentionate in primul articol din prezentul regulament, potrivit suplimentelor 1, 2, 3 si 4 din anexa nr. 1 la prezentul acord. Fiecare parte contractanta va recunoaste validitatea atestarilor de conformitate eliberate, potrivit paragrafului 4 din suplimentul 1 din anexa nr. 1 la prezentul acord, de catre autoritatea competenta a unei alte parti contractante. Fiecare parte contractanta va putea recunoaste validitatea atestarilor de conformitate eliberate, cu respectarea conditiilor prevazute de suplimentele 1 si 2 din anexa nr. 1 la prezentul acord, de catre autoritatea competenta dintr-un stat care nu este parte contractanta.

    CAP. 2
    Folosirea de mijloace de transport speciale pentru transporturile internationale de anumite produse perisabile

    Art. 3
    1. Prescriptiile mentionate la art. 4 din prezentul acord se aplica oricarui transport, fie ca este pe cont propriu sau in contul altcuiva, efectuate exclusiv - sub rezerva dispozitiilor paragrafului 2 din prezentul articol - fie pe calea ferata, fie pe drum, fie pe o combinatie intre acestea:
    - de produse inghetate si congelate;
    - de produse mentionate in anexa nr. 3 la prezentul acord, chiar daca ele nu sunt nici inghetate si nici congelate, atunci cand locul de incarcare a marfurilor sau a echipamentului care le contine pe vehicul feroviar sau rutier si locul unde marfurile sau echipamentul care le contine este descarcat dintr-un asemenea vehicul se afla in doua state diferite si atunci cand locul de descarcare a marfurilor se afla situat pe teritoriul unei parti contractante.
    In cazul in care transporturile cuprind unul sau mai multe trasee maritime, altele decat cele aratate in paragraful 2 al prezentului articol, fiecare parcurs terestru trebuie considerat aparte.
    2. Dispozitiile paragrafului 1 din prezentul articol se aplica, de asemenea, si traseelor maritime de mai putin de 150 km, cu conditia ca marfurile sa fie transportate in aceleasi echipamente folosite pentru parcursul sau parcursurile terestre, fara transbordare a marfii, si ca aceste trasee sa preceada sau sa urmeze unul sau mai multe din transporturile terestre mentionate in paragraful 1 al prezentului articol sau sa fie efectuate intre doua dintre aceste transporturi.
    3. In pofida dispozitiilor paragrafelor 1 si 2 din prezentul articol, partile contractante vor putea sa nu supuna dispozitiilor art. 4 al prezentului acord transportul produselor care nu sunt destinate consumului uman.
    Art. 4
    1. Pentru transportul produselor perisabile desemnate in anexele nr. 2 si 3 la prezentul acord trebuie sa fie folosite mijloacele de transport desemnate in primul articol al prezentului acord, in afara cazului in care temperaturile previzibile pentru toata durata transportului fac aceasta obligatie inutila in mod clar, in scopul mentinerii conditiilor de temperatura stabilite in anexele nr. 2 si 3 la prezentul acord. Alegerea si folosirea acestui echipament trebuie facute astfel incat sa fie posibila respectarea conditiilor de temperatura stabilite in aceste anexe, pe toata durata transportului. In plus, trebuie luate toate masurile utile in ceea ce priveste, mai cu seama, temperatura produselor in momentul incarcarii si operatiunile de inghetare, de reinghetare in timpul drumului sau alte operatiuni necesare. Dispozitiile prezentului paragraf nu se aplica totusi decat in cazul in care nu sunt incompatibile cu angajamentele internationale privind transporturile internationale care decurg pentru partile contractante din conventiile in vigoare la data intrarii in vigoare a prezentului acord sau din conventiile ce li se vor substitui.
    2. Daca, in cursul unui transport supus prescriptiilor din prezentul acord, prescriptiile impuse de paragraful 1 din prezentul articol nu au fost respectate,
    a) pe teritoriul unei parti contractante, nimeni nu va putea dispune de produse dupa executarea transportului, in afara de cazul in care autoritatile competente ale acestei parti contractante considera ca acordarea autorizatiei este compatibila cu exigentele igienei publice si in afara de cazul in care se respecta eventualele conditii stabilite de catre aceste autoritati atunci cand acorda autorizatia;
    b) orice parte contractanta va putea - in virtutea exigentelor de igiena publica sau de profilaxie a animalelor si cu conditia ca aceasta sa nu fie incompatibila cu celelalte angajamente internationale vizate in ultima fraza a paragrafului 1 al prezentului articol - sa interzica intrarea de produse pe teritoriul sau sau sa o subordoneze conditiilor fixate de ea.
    3. Respectarea prescriptiilor din paragraful 1 al prezentului articol nu este obligatorie pentru transportatorii in contul altcuiva, decat in masura in care vor fi acceptat sa procure sau sa furnizeze prestatii destinate asigurarii respectarii prescriptiilor prezentului acord si daca aceasta respectare este legata de executarea acestor prestatii. Daca alte persoane, fizice sau juridice, au acceptat sa procure sau sa furnizeze prestatii destinate asigurarii respectarii prescriptiilor din prezentul acord, este de datoria lor sa asigure aceasta respectare, in masura in care aceasta este legata de executarea prestatiilor pe care ele au acceptat sa le procure sau sa le furnizeze.
    4. In cazul transporturilor supuse prescriptiilor prezentului acord si al caror loc de incarcare se afla pe teritoriul unei parti contractante, respectarea prescriptiilor paragrafului 1 din prezentul articol revine, sub rezerva dispozitiilor din paragraful 3 al prezentului articol,
    - in cazul unui transport in contul altcuiva, persoanei - fizice sau juridice - care este expeditor potrivit documentului de transport sau, in absenta unui document de transport, persoanei - fizice sau juridice - care a incheiat contractul de transport cu transportatorul;
    - in celelalte cazuri, persoanei - fizice sau juridice - care efectueaza transportul.

    CAP. 3
    Diverse dispozitii

    Art. 5
    Dispozitiile prezentului acord nu se aplica transporturilor terestre efectuate cu ajutorul de conteinere fara transbordare a marfurilor, cu conditia ca aceste transporturi sa fie precedate sau urmate de un transport maritim, altul decat unul din cele vizate in paragraful 2 al art. 3 din prezentul acord.
    Art. 6
    1. Fiecare parte contractanta va lua toate masurile adecvate pentru a asigura respectarea dispozitiilor prezentului acord. Administratiile competente ale partilor contractante vor fi informate asupra masurilor generale luate in acest scop.
    2. Daca o parte contractanta constata o infractiune comisa de o persoana rezidenta pe teritoriul unei alte parti contractante sau ii aplica o sanctiune, administratia primei parti contractante va informa administratia celeilalte parti contractante despre infractiunea constatata si sanctiunea aplicata.
    Art. 7
    Partile contractante isi rezerva dreptul de a conveni prin acorduri bilaterale sau multilaterale daca dispozitiile aplicabile atat mijloacelor speciale de transport, cat si temperaturilor la care anumite produse trebuie mentinute in timpul transportului, ar putea fi mai severe decat cele prevazute in prezentul acord, mai ales din cauza conditiilor climaterice speciale. Aceste dispozitii nu vor fi aplicabile decat transporturilor internationale efectuate intre partile contractante care vor fi incheiat acorduri bilaterale sau multilaterale vizate de prezentul articol. Aceste acorduri vor fi comunicate Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, care le va comunica partilor contractante la prezentul acord si care nu au semnat acele acorduri.
    Art. 8
    Nerespectarea prescriptiilor prezentului acord nu afecteaza nici existenta si nici validitatea contractelor incheiate in vederea executarii de transporturi.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 9
    1. Statele membre ale Comisiei economice pentru Europa si statele admise in comisie cu titlu consultativ, conform paragrafului 8 din mandatul acestei comisii, pot deveni parti contractante la prezentul acord:
    a) semnandu-l;
    b) ratificandu-l, dupa ce l-au semnat sub rezerva ratificarii, sau
    c) aderand la el.
    2. Statele susceptibile de a participa la anumite lucrari ale Comisiei economice pentru Europa, in aplicarea paragrafului 11 din mandatul acestei comisii, pot deveni parti contractante la prezentul acord aderand la el dupa ce acesta intra in vigoare.
    3. Prezentul acord va fi deschis semnarii pana la 31 mai 1971 inclusiv. Dupa aceasta data, el va fi deschis aderarii.
    4. Aderarea isi va produce efectul prin depunerea unui instrument pe langa Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 10
    1. Orice stat va putea, in momentul in care va semna prezentul acord fara rezerva ratificarii sau cu ocazia depunerii instrumentului sau de ratificare sau de aderare, ori in oricare alt moment ulterior, sa declare, prin notificare adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, ca acordul nu se aplica transporturilor efectuate pe toate teritoriile sale situate in afara Europei sau pe unele din acestea. Daca aceasta notificare este facuta dupa intrarea in vigoare a acordului pentru statul care face notificarea, acordul va inceta sa fie aplicabil la transporturile pe teritoriul sau teritoriile desemnate in notificare la 90 de zile de la data la care secretariatul a primit aceasta notificare.
    2. Orice stat care a facut o declaratie conforma paragrafului 1 din prezentul articol va putea, la orice data ulterioara, prin notificare adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, sa declare ca acordul va fi aplicabil transporturilor pe un teritoriu desemnat in notificarea facuta conform paragrafului 1 din prezentul articol si acordul va deveni aplicabil transporturilor pe acel teritoriu la 180 de zile de la data primirii de catre Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite a acestei notificari.
    Art. 11
    1. Prezentul acord va intra in vigoare la un an dupa ce cinci dintre statele mentionate in paragraful 1 al art. 9 il vor fi semnat fara rezerva ratificarii si vor fi depus instrumentul lor de ratificare sau de aderare.
    2. Pentru fiecare stat care il va ratifica sau care va adera la el, dupa ce cinci state il vor fi semnat fara rezerva ratificarii sau vor fi depus instrumentul lor de ratificare sau de aderare, prezentul acord va intra in vigoare la un an de la depunerea instrumentului de ratificare sau de aderare al acelui stat.
    Art. 12
    1. Fiecare parte contractanta va putea denunta prezentul acord prin notificare adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    2. Denuntarea va avea efect la 15 luni de la data la care Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va fi primit notificarea.
    Art. 13
    Prezentul acord va inceta sa produca efect daca, dupa intrarea sa in vigoare, numarul de parti contractante este mai mic de cinci, pe o perioada oarecare de 12 luni consecutive.
    Art. 14
    1. Orice stat va putea, atunci cand va semna prezentul acord fara rezerva ratificarii sau cu ocazia depunerii instrumentului sau de ratificare ori aderare sau in orice alt moment ulterior, sa declare, prin notificare adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, ca prezentul acord va fi aplicabil la toate sau la o parte dintre teritoriile pe care le reprezinta pe plan international. Prezentul acord va fi aplicabil teritoriului sau teritoriilor mentionate in notificare, incepand din a 90-a zi de la primirea acestei notificari de catre Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite sau, daca in acea zi acordul nu este inca intrat in vigoare, incepand de la intrarea sa in vigoare.
    2. Orice stat care va fi facut, conform paragrafului 1 al prezentului articol, o declaratie avand ca efect aplicabilitatea prezentului acord la un teritoriu pe care il reprezinta pe plan international va putea, conform art. 12, sa denunte prezentul acord in ceea ce priveste acel teritoriu.
    Art. 15
    1. Orice diferend intre doua sau mai multe parti contractante, privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord, va fi, pe cat posibil, rezolvat pe calea negocierii intre partile in litigiu.
    2. Orice diferend ce nu se va rezolva prin negocieri va fi supus arbitrajului, daca una dintre partile contractante in litigiu solicita aceasta si va fi, in consecinta, trimis la unul sau mai multi arbitri alesi de comun acord de catre partile in litigiu. Daca, in urmatoarele 3 luni de la data cererii de arbitrare, partile in litigiu nu reusesc sa se inteleaga asupra alegerii unui arbitru sau a arbitrilor, oricare dintre aceste parti contractante va putea solicita Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite sa desemneze un arbitru unic, in fata caruia se va supune spre decizie diferendul.
    3. Decizia arbitrului sau a arbitrilor desemnati conform paragrafului precedent va fi obligatorie pentru partile contractante in litigiu.
    Art. 16
    1. Orice stat va putea, in momentul semnarii ori ratificarii prezentului acord sau in momentul aderarii la acesta, sa declare ca nu se considera legat de paragrafele 2 si 3 ale art. 15 din prezentul acord. Celelalte parti contractante nu vor fi legate de aceste paragrafe fata de oricare parte contractanta care va fi formulat o asemenea rezerva.
    2. Orice parte contractanta care va fi formulat o rezerva potrivit paragrafului 1 din prezentul articol va putea, in orice moment, sa ridice aceasta rezerva printr-o notificare adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    3. Cu exceptia rezervei prevazute la paragraful 1 din prezentul articol, nu va fi admisa nici o rezerva la prezentul acord.
    Art. 17
    1. Timp de 3 ani de la intrarea in vigoare a prezentului acord, orice parte contractanta va putea, prin notificare adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, sa ceara convocarea unei conferinte care sa aiba ca obiect revizuirea prezentului acord. Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va notifica aceasta cerere tuturor partilor contractante si va convoca o conferinta de revizuire daca, intr-un rastimp de 4 luni de la notificarea adresata Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, cel putin o treime dintre partile contractante ii vor face cunoscut asentimentul lor la aceasta cerere.
    2. Daca se convoaca o conferinta potrivit art. 17, paragraful 1, Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va informa toate partile contractante si le va invita sa prezinte, in termen de 3 luni, propunerile pe care ele ar dori sa le examineze conferinta. Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va comunica tuturor partilor contractante ordinea de zi provizorie a conferintei, ca si textul propunerilor, cu cel putin 3 luni inainte de data deschiderii conferintei.
    3. Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va invita la orice conferinta, convocata conform prezentului articol, toate statele vizate la paragraful 1 al art. 9 din prezentul acord si toate statele devenite parti contractante in aplicarea paragrafului 2 al art. 9.
    Art. 18
    1. Fiecare parte contractanta va putea propune unul sau mai multe amendamente la acest acord. Textul oricarui proiect de amendament va fi comunicat Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite, care il va comunica tuturor partilor contractante si il va aduce la cunostinta celorlalte state vizate in paragraful 1 al art. 9 din prezentul acord.
    2. In termen de 6 luni de la data comunicarii de catre Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite a proiectului de amendament, orice parte contractanta poate aduce la cunostinta Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite:
    a) fie ca are o obiectie la amendamentul propus;
    b) fie ca, desi are intentia de a adopta proiectul, in tara sa nu sunt inca indeplinite conditiile necesare acestei acceptari.
    3. Atat timp cat o parte contractanta care a adresat comunicarea prevazuta la paragraful 2 b) al prezentului articol nu a notificat Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite acceptarea sa, va putea - in termen de 9 luni incepand de la expirarea termenului de 6 luni prevazut pentru comunicare - sa prezinte o obiectie la amendamentul propus.
    4. Daca se formuleaza o obiectie la proiectul de amendament, in conditiile prevazute la paragrafele 2 si 3 ale prezentului articol, amendamentul va fi considerat ca nu a fost acceptat si va fi fara efect.
    5. Daca nu s-a formulat nici o obiectie la proiectul de amendament in conditiile prevazute la paragrafele 2 si 3 ale prezentului articol, amendamentul se va socoti acceptat la data care urmeaza:
    a) atunci cand nici o parte contractanta nu a adresat o comunicare in aplicarea paragrafului 2 b) al prezentului articol, la expirarea termenului de 6 luni vizat la paragraful 2 al prezentului articol;
    b) atunci cand cel putin o parte contractanta a adresat o comunicare in aplicarea paragrafului 2 b) al prezentului articol, la cea mai apropiata din cele doua date urmatoare:
    - data la care toate partile contractante care au adresat o astfel de comunicare vor fi notificat Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite acceptarea proiectului din partea lor, aceasta data fiind totusi reportata la expirarea termenului de 6 luni prevazut la paragraful 2 al prezentului articol, daca toate acceptarile erau notificate anterior acestei expirari;
    - expirarea termenului de 9 luni prevazut la paragraful 3 al prezentului articol.
    6. Orice amendament socotit ca acceptat va intra in vigoare la 6 luni de la data la care a fost declarat acceptat.
    7. Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va adresa, cat mai curand cu putinta, tuturor partilor contractante, o notificare prin care sa le faca cunoscut daca a fost formulata o obiectie impotriva proiectului de amendament, conform paragrafului 2 a) al prezentului articol, si daca una sau mai multe parti contractante i-au adresat o comunicare conform paragrafului 2 b) al prezentului articol. In cazul in care una sau mai multe parti contractante vor fi adresat o asemenea comunicare, ulterior se va notifica tuturor partilor contractante daca partea sau partile contractante care au adresat o asemenea comunicare ridica o obiectie impotriva proiectului de amendament sau il accepta.
    8. Independent de procedura de amendare prevazuta la paragrafele 1 - 6 ale prezentului articol, anexele si suplimentele la prezentul acord pot fi notificate prin acord intre administratiile competente de catre toate partile contractante. In cazul in care administratia unei parti contractante a declarat ca dreptul national din tara sa o obliga sa conditioneze acceptarea sa de obtinerea unei autorizatii speciale in acest scop sau de aprobarea unui organ legislativ, consimtamantul partii contractante in cauza la modificarea anexei nu va fi socotit ca fiind dat decat in momentul in care aceasta parte contractanta va fi declarat Secretariatului general al Organizatiei Natiunilor Unite ca au fost obtinute autorizatiile sau aprobarile necesare. Acordul intre administratiile competente va putea prevedea ca, pentru o perioada tranzitorie, vechile anexe vor ramane in vigoare, in totalitate sau in parte, simultan cu noile anexe. Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va fixa data intrarii in vigoare a noilor texte ce rezulta din asemenea modificari.
    Art. 19
    In afara notificarilor prevazute la art. 17 si 18 din prezentul acord, Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite va notifica statelor vizate la paragraful 1 al art. 9 din prezentul acord, cat si statelor devenite parti contractante in aplicarea paragrafului 2 al art. 9 din prezentul acord:
    a) semnaturile, ratificarile si aderarile, in virtutea art. 9;
    b) datele la care prezentul acord va intra in vigoare, conform art. 11;
    c) denuntarile, in virtutea art. 12;
    d) abrogarea prezentului acord, conform art. 13;
    e) notificarile primite, conform art. 10 si 14;
    f) declaratiile si notificarile primite, conform paragrafelor 1 si 2 ale art. 16;
    g) intrarea in vigoare a oricarui amendament, conform art. 18.
    Art. 20
    Dupa data de 31 mai 1971, originalul prezentului acord va fi depus la Secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite, care va transmite copii certificate conforme fiecaruia dintre statele vizate la paragrafele 1 si 2 ale art. 9 din prezentul acord.
    Drept pentru care, subsemnatii, imputerniciti in mod corespunzator, am semnat prezentul acord.
    Incheiat la Geneva, la 1 septembrie 1971, intr-un singur exemplar in limbile engleza, franceza si rusa, toate cele trei texte fiind egal autentice.

    ANEXA 1

                        DEFINITII SI NORME
ale mijloacelor de transport speciale*1) pentru transporturile produselor perisabile

    1. Mijloc de transport izoterm. Mijloc de transport la care furgonul*2) este construit cu pereti izolanti, inclusiv usile, podeaua si acoperisul, permitand limitarea schimburilor de caldura intre interiorul si exteriorul furgonului, astfel incat coeficientul global de transmisie termica (coeficient K) sa permita intrarea mijlocului de transport intr-una dintre categoriile urmatoare:

    I  = mijloc de transport     - caracterizat printr-un
     N   izoterm normal            coeficient K egal sau mai
                                   mic decat 0,7 W/mp
                                   grade C;
    I  = mijloc de transport     - un coeficient K egal sau
     R   izoterm sporit,           mai mic decat 0,4 W/mpK;
         caracterizat prin:
                                 - pereti avand grosimea de
                                   cel putin 45 mm atunci
                                   cand este vorba de mijloace
                                   de transport cu o latime mai
                                   mare de 2,50 m.

    Totusi aceasta a doua conditie nu este ceruta pentru mijloacele de transport concepute inaintea datei de intrare in vigoare a acestui amendament*3) si construite inaintea acestei date sau in timpul perioadei de 3 ani care urmeaza acestei date.
    Definitia coeficientului K si metoda folosita pentru a-l masura sunt redate in suplimentul 2 la prezenta anexa.
    2. Mijloc de transport refrigerator. Mijloc de transport izoterm care, cu ajutorul unei surse de frig (gheata hidrica, cu sau fara adaos de sare; placi eutectice; gheata carbonica, cu sau fara reglaj de sublimare; gaze lichefiate, cu sau fara reglare de evaporare etc.), alta decat un echipament mecanic sau cu "absorbtie", permite scaderea temperaturii in interiorul furgonului gol si o mentine in continuare pentru o temperatura exterioara medie de +30 grade C:
    la  +7 grade C cel mult pentru clasa A;
    la -10 grade C cel mult pentru clasa B;
    la -20 grade C cel mult pentru clasa C; si
    la   0 grade C cel mult pentru clasa D,
folosind agenti frigorigeni si amenajamente adecvate. Acest mijloc de transport trebuie sa aiba unul sau mai multe compartimente, recipiente sau rezervoare rezervate agentului frigorigen. Aceste echipamente trebuie:
    - sa poata fi incarcate sau reincarcate de la exterior; si
    - sa aiba o capacitate conforma cu dispozitiile paragrafului 34 din suplimentul 2 la anexa nr. 1.
    Coeficientul K al mijloacelor de transport din clasele B si C trebuie in mod obligatoriu sa fie egal sau mai mic decat 0,4 W/mp grade C.
    3. Mijloc de transport frigorific. Mijloc de transport izoterm, prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, individual sau colectiv pentru mai multe mijloace de transport (grup mecanic cu compresie, masina cu "absorbtie" etc.), care sa permita, la o temperatura exterioara medie de +30 grade C, scaderea temperaturii din interiorul furgonului gol si de a o mentine apoi in mod permanent astfel:
    - Pentru clasele A, B si C, la orice valoare practic constanta dorita ti, conform normelor definite mai jos pentru cele trei clase:
    Clasa A. Mijloc de transport frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat ti sa poata fi ales intre +12 grade C si 0 grade C inclusiv.
    Clasa B. Mijloc de transport frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat ti sa poata fi ales intre +12 grade C si -10 grade C inclusiv.
    Clasa C. Mijloc de transport frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat ti sa poata fi ales intre +12 grade C si -20 grade C inclusiv.
    - Pentru clasele D, E si F, o valoare fixa practic constanta ti, conform normelor definite mai jos, pentru cele trei clase:
    Clasa D. Mijloc de transport frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat ti sa fie egal sau mai mic de 0 grade C.
    Clasa E. Mijloc de transport frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat ti sa fie egal sau mai mic de -10 grade C.
    Clasa F. Mijloc de transport frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat ti sa fie egal sau mai mic de -20 grade C.
    Coeficientul K al mijloacelor de transport din clasele B, C, E si F trebuie sa fie, in mod obligatoriu, egal sau mai mic de 0,4 W/mp grade C.
    4. Mijloc de transport calorific. Mijloc de transport izoterm prevazut cu un dispozitiv de producere a caldurii, care sa permita ridicarea temperaturii in interiorul furgonului gol si de a o mentine apoi pe timp de 12 ore cel putin fara reaprovizionare, la o temperatura practic constanta si nu mai mica de +12 grade C, temperatura medie exterioara a furgonului fiind cea indicata mai jos pentru cele doua clase:
    Clasa A. Mijloc de transport calorific, pentru o temperatura medie exterioara de -10 grade C; si
    Clasa B. Mijloc de transport calorific, pentru o temperatura medie exterioara de -20 grade C.
    Coeficientul K al mijloacelor de transport din clasa B trebuie sa fie in mod obligatoriu egal sau mai mic decat 0,4W/mp grade C.
    5. Dispozitii tranzitorii. Pentru o perioada de 3 ani, incepand cu intrarea in vigoare a prezentului acord, conform dispozitiilor paragrafului 1 al art. 11, coeficientul global de transmisie termica (coeficient K) va putea, in ceea ce priveste mijloacele de transport deja in exploatare la aceasta data, sa fie egal sau mai mic decat:
    - 0,9 W/mp grade C pentru mijloacele de transport izoterme din categoria IN, mijloacele de transport refrigeratoare din clasa A, toate mijloacele de transport frigorifice si mijloacele de transport calorifice din clasa A; si
    - 0,6 W/mp grade C pentru mijloacele de transport refrigeratoare din clasele B si C si mijloacele de transport calorifice din clasa B.
    In plus, dupa perioada de 3 ani indicata in primul alineat al prezentului paragraf si pana la scoaterea mijlocului de transport din exploatare, coeficientul K al mijloacelor de transport frigorifice respective din clasele B, C, E si F va putea sa fie doar egal sau mai mic de 0,7 W/mp grade C.
    Prezentele dispozitii tranzitorii nu vor putea impiedica aplicarea de reglementari mai severe, care ar putea fi adoptate de anumite state pentru mijloacele de transport inmatriculate pe propriul lor teritoriu.
------------
    *1) Vagoane, camioane, remorci, semiremorci, conteinere si altele asemanatoare.
    *2) In cazul cisternelor, expresia suprastructura reprezinta, in prezenta definitie, cisterna insasi.
    *3) Data intrarii in vigoare a acestui amendament este 15 mai 1991.

    ANEXA 1
    Suplimentul 1

                            DISPOZITII
cu privire la controlul conformitatii cu Normele pentru mijloacele de transport izoterme, refrigeratoare, frigorifice sau calorifice

    1. In afara de cazurile prevazute la paragrafele 29 si 49 din suplimentul 2 la prezenta anexa, controlul conformitatii cu normele prescrise in prezenta anexa va avea loc in statiunile de incercare desemnate sau acceptate de autoritatea competenta a tarii unde este inmatriculat si inregistrat mijlocul de transport. Controlul se va efectua:
    a) inaintea punerii in exploatare a mijlocului de transport;
    b) periodic, cel putin o data la 6 ani;
    c) de fiecare data cand autoritatea o solicita.
    2. a) Acceptarea mijloacelor de transport speciale noi, construite in serie dupa un tip anume, se va putea face dupa incercarea unui asemenea mijloc de transport. In cazul in care mijlocul de transport special supus incercarii corespunde conditiilor prescrise pentru clasa careia trebuie sa ii apartina, procesul-verbal va fi considerat ca un certificat de aprobare a tipului. Acest certificat nu va mai fi valabil dupa o perioada de 6 ani.
    b) Autoritatea competenta va lua masuri pentru a verifica daca productia de alte mijloace de transport speciale este conforma tipului aprobat. In acest scop ea va putea proceda la verificari, prin incercarea mijloacelor de transport speciale esantion, luate la intamplare din seria de productie.
    c) Un mijloc de transport special va fi considerat ca apartinand aceluiasi tip, ca si mijlocul de transport special supus incercarii, numai in cazul in care corespunde conditiilor minimale urmatoare:
    (i) daca este vorba de mijloace de transport izoterme, mijlocul de transport de referinta putand fi un mijloc de transport izoterm, refrigerator, frigorific sau calorific:
    - constructia este comparabila si, in special, izolantul si tehnica de izolare sunt identice;
    - grosimea izolantului nu va fi mai mica decat cea a mijlocului de transport de referinta;
    - echipamentele interioare sunt identice sau simplificate;
    - numarul de usi si de trape ori de alte deschideri este egal sau mai mic; si
    - suprafata interioara a furgonului nu difera decat cu +/- 20%;
    (ii) daca este vorba de mijloace de transport refrigeratoare, mijlocul de transport de referinta trebuind sa fie un mijloc de transport refrigerant:
    - sunt indeplinite conditiile mentionate la paragraful (i) de mai sus:
    - echipamentele de ventilatie interioare sunt comparabile;
    - sursa de racire este identica; si
    - rezerva de frig pe unitatea de suprafata interioara este mai mare sau egala;
    (iii) daca este vorba de mijloace de transport frigorifice, in cazul in care mijlocul de transport special de referinta va fi:
    a) fie un mijloc de transport frigorific
    - sunt indeplinite conditiile mentionate la paragraful (i) de mai sus, si
    - puterea frigorifica utila a echipamentului frigorific, pe unitatea de suprafata interioara, la acelasi regim de temperatura, este mai mare sau egala;
    b) fie un mijloc de transport izoterm prevazut pentru a fi dotat ulterior cu un echipament frigorific si complet din toate punctele de vedere, dar al carui echipament tehnic ar fi fost scos si a carui deschidere ar fi fost acoperita, cu ocazia masurarii coeficientului K, printr-un panou ajustat fix de aceeasi grosime totala si format din acelasi tip de izolant ca si cel aplicat pe peretele fata
    - sunt indeplinite conditiile mentionate la paragraful (i) de mai sus, si
    - puterea frigorifica utila a echipamentului de producere a frigului montat pe un furgon de referinta de tip izoterm este conforma cu definitia din paragraful 41 din suplimentul 2 la prezenta anexa;
    (iv) daca este vorba de mijloace de transport calorifice, mijlocul de transport de referinta putand fi un mijloc de transport izoterm sau unul calorific,
    - sunt indeplinite conditiile mentionate la paragraful (i) de mai sus, sursa de caldura este identica; si
    - puterea echipamentului de incalzire pe unitatea de suprafata interioara este mai mare sau egala;
    d) in cursul perioadei de 6 ani, daca seria de mijloace de transport speciale reprezinta mai mult de 100 de unitati, autoritatea competenta va determina procentul de incercari ce trebuie efectuate.
    3. Metodele si procedurile de folosit pentru controlul conformitatii mijloacelor de transport cu normele sunt date in suplimentul 2 la prezenta anexa.
    4. Autoritatea competenta va elibera o atestare a conformitatii, cu ajutorul unui formular, conform modelului din suplimentul 3 la prezenta anexa. Atestarea sau o copie certificata de pe aceasta atestare va trebui sa se afle la bordul mijlocului de transport in cursul transportului si sa fie prezentata agentilor insarcinati cu controlul. Daca insa placa de atestare prezentata in suplimentul 3 la prezenta anexa este aplicata pe mijlocul de transport special, aceasta placa trebuie sa fie acceptata in aceeasi masura cu documentul de atestare ATP. Aceasta placa de atestare trebuie sa fie scoasa chiar in momentul in care mijlocul de transport inceteaza sa fie conform normelor din prezenta anexa. Daca un mijloc de transport special nu poate fi desemnat ca facand parte dintr-o categorie sau dintr-o clasa decat in aplicarea dispozitiilor tranzitorii prevazute la paragraful 5 al prezentei anexe, validitatea atestarii eliberate acestui mijloc de transport special va fi limitata la perioada prevazuta in aceste dispozitii tranzitorii.
    5. Potrivit dispozitiilor din suplimentul 4 la prezenta anexa, pe toate mijloacele de transport speciale se vor aplica marci de identificare si indicatii. Acestea se vor scoate de indata ce mijlocul de transport special inceteaza sa mai corespunda normelor din prezenta anexa.
    6. Furgoanele izoterme sau mijloacele de transport izoterme, refrigeratoare, frigorifice sau calorifice si dispozitivul lor termic vor trebui dotate fiecare, in mod permanent, prin grija constructorilor, cu marci de identificare cuprinzand indicatii minimale, dupa cum urmeaza:
    - tara constructorului sau literele folosite in circulatia rutiera internationala;
    - numele sau firma constructorului;
    - numarul de serie; si
    - luna si anul de fabricatie.

    ANEXA 1
    Suplimentul 2

                  METODE SI PROCEDURI DE FOLOSIT
pentru masurarea si controlul izotermiei si a eficientei dispozitivelor de racire sau de incalzire a mijloacelor de transport speciale pentru transportul produselor perisabile

    A. Definitii si generalitati
    1. Coeficient K. Coeficientul global de transmisie termica (coeficient K), care caracterizeaza izotermia mijloacelor de transport speciale, este definit de urmatoarea relatie:

                 W
    K = -----------------, unde
           S . Delta T

    W este capacitatea termica folosita in interiorul furgonului de suprafata medie S, necesara pentru mentinerea in regim permanent a unei diferente in valoare absoluta Delta T intre temperaturile medii interioare Ti si exterioare Te, atunci cand temperatura medie exterioara Te este constanta.
    2. Suprafata medie S a furgonului este media geometrica a suprafetei interioare Si si a suprafetei exterioare Se a furgonului:
             __________
        |  /
    S = | /   S  .  S
        |/     i     e

    Determinarea celor doua suprafete Si si Se se face tinand seama de particularitatile de structura a furgonului sau de iregularitatile suprafetei, cum ar fi rotunjirile, decuparile pentru trecerea rotilor etc., si se mentioneaza aceste particularitati in rubrica respectiva a procesului-verbal de incercare prezentat in continuare; dar daca furgonul este prevazut cu o acoperire de tip tabla ondulata, suprafata ce se ia in considerare este suprafata dreapta a acestei acoperiri si nu suprafata desfasurata.
    3. In cazul furgoanelor paralelipipedice, temperatura medie interioara a furgonului (Ti) este media aritmetica a temperaturilor masurate la 10 cm de la pereti, in 12 puncte dupa cum urmeaza:
    a) in opt unghiuri interioare ale furgonului; si
    b) in centrul celor patru fete interioare ale furgonului, care au cea mai mare suprafata.
    In cazul in care forma furgonului nu este paralelipipedica, repartizarea celor 12 puncte de masurare se face, cel mai bine, tinand seama de forma furgonului.
    4. In cazul furgoanelor paralelipipedice, temperatura medie exterioara a furgonului (Te) este media aritmetica a temperaturilor masurate la 10 cm de la pereti in urmatoarele 12 puncte:
    a) in opt unghiuri exterioare ale furgonului;
    b) in centrul celor patru fete exterioare ale furgonului, care au cea mai mare suprafata.
    In cazul in care forma furgonului nu este paralelipipedica, repartizarea celor 12 puncte de masurare se face, cel mai bine, tinand seama de forma furgonului.
    5. Temperatura medie a peretilor furgonului este media aritmetica a temperaturii medii exterioare a furgonului si a temperaturii medii interioare a furgonului:

      Te  +  Ti
    -------------
          2

    6. Regim permanent. Regimul este socotit permanent in cazul in care sunt indeplinite urmatoarele doua conditii:
    - temperaturile medii exterioare si interioare ale furgonului, in timpul unei perioade minime de 12 ore, nu au fluctuatii mai mari de +/- 0,5 grade C; si
    - puterile termice medii masurate timp de cel putin 3 ore, inainte si dupa aceasta perioada de minimum 12 ore, difera intre ele cu mai putin de 3% .
    B. Izotermia mijloacelor de transport speciale
    Moduri operatorii pentru masurarea coeficientului K
    a) Mijloace de transport speciale, altele decat cisternele destinate transportarii de lichide alimentare
    7. Controlul izotermiei acestor mijloace de transport se va efectua in regim permanent, fie prin metoda de racire interioara, fie prin metoda incalzirii interioare. In cele doua cazuri, mijlocul de transport special va fi golit de orice incarcatura si amplasat intr-o camera izoterma.
    8. Oricare ar fi metoda folosita, temperatura medie a camerei izoterme va fi mentinuta, pe toata durata incercarii, uniforma si constanta, la circa +/- 0,5 grade C, la un asemenea nivel incat diferenta de temperatura existenta intre interiorul mijlocului de transport si camera izoterma sa fie de cel putin 20 grade C, temperatura medie a peretilor furgonului fiind mentinuta la aproximativ +/- 20 grade C.
    9. Cu ocazia determinarii coeficientului global de transmisie termica (coeficient K) prin metoda racirii interioare, temperatura de roua in atmosfera camerei izoterme va fi mentinuta la +25 grade C cu o abatere de +/-2 grade C. In timpul incercarii, atat prin metoda racirii interioare, cat si prin metoda incalzirii interioare, atmosfera camerei va fi ventilata incontinuu, astfel incat viteza de trecere a aerului, la 10 cm de la pereti, sa fie mentinuta intre 1 si 2 metri/secunda.
    10. Atunci cand se va folosi metoda racirii interioare, se vor aseza in interiorul furgonului unul sau mai multe schimbatoare de caldura. Suprafata schimbatoarelor va trebui sa fie aleasa astfel incat atunci cand vor fi parcurse de un fluid a carui temperatura nu este mai mica de 0 grade C*) temperatura medie interioara a furgonului sa ramana mai mica de +10 grade C, atunci cand regimul permanent se va fi stabilit. In cazul folosirii metodei incalzirii, se vor folosi dispozitive electrice de incalzire (rezistente etc.). Schimbatoarele de caldura sau dispozitivele de incalzire electrice vor fi echipate cu un dispozitiv de suflare a aerului cu un debit satisfacator, pentru ca diferenta maxima intre temperaturile maxime a doua puncte oarecare din cele 12 indicate la paragraful 3 din prezentul supliment sa nu depaseasca 3 grade C atunci cand se va fi stabilit regimul permanent.
------------
    *) In scopul evitarii fenomenelor de inghetare.

    11. In interiorul si in afara furgonului, in punctele indicate in paragrafele 3 si 4 ale prezentului supliment, se vor amplasa dispozitive detectoare de temperatura, protejate impotriva radiatiilor.
    12. Aparatele de producere si de distribuire a frigului sau a caldurii, de masurare a puterii frigorifice sau calorifice schimbate si a echivalentului calorific al ventilatoarelor de amestecare a aerului vor fi puse in functiune.
    13. Dupa stabilirea regimului permanent, diferenta maxima intre temperaturi in punctele cel mai cald si cel mai rece in afara furgonului nu va trebui sa depaseasca 2 grade C.
    14. Temperaturile medii exterioare si interioare ale furgonului vor fi masurate fiecare intr-un ritm care nu trebuie sa fie mai mic de patru determinari pe ora.
    15. Incercarea va continua atat timp cat este necesar pentru a se asigura permanenta regimului (paragraful 6 din prezentul supliment). Daca toate determinarile nu sunt automate si inregistrate, incercarea va trebui sa fie prelungita pe o perioada de 8 ore consecutive, in vederea verificarii permanentei regimului si pentru efectuarea de masuratori definitive.
    b) Cisterne destinate transportului de lichide alimentare
    16. Metodele descrise mai jos se aplica doar mijloacelor de transport - cisterne, cu unul sau mai multe compartimente, destinate doar transportarii de lichide alimentare, cum ar fi laptele.
    Fiecare compartiment al acestor cisterne comporta cel putin un orificiu de vizitare si o tubulatura de golire; atunci cand sunt mai multe compartimente, ele sunt despartite intre ele prin pereti verticali care nu sunt izolati.
    17. Controlul se va efectua in regim permanent, prin metoda incalzirii interioare a cisternei, plasata, fara nici un fel de incarcatura, intr-o camera izoterma.
    18. Pe toata durata incercarii, temperatura medie a camerei izoterme va trebui mentinuta uniforma si constanta la +/- 0,5 grade C aproximativ si sa fie cuprinsa in intervalul de +15 la +20 grade C; temperatura medie interioara a cisternei va fi mentinuta intre +45 si +50 grade C in regim permanent, temperatura medie a peretilor cisternei fiind intre +30 si +35 grade C.
    19. Atmosfera camerei va fi ventilata in permanenta, astfel incat viteza de trecere a aerului, la 10 cm de la perete, sa fie mentinuta intre 1 si 2 metri/secunda.
    20. Un schimbator de caldura va fi plasat in mijlocul cisternei. Daca aceasta are mai multe compartimente, va fi plasat cate un schimbator de caldura in fiecare compartiment. Aceste schimbatoare vor avea rezistente electrice si un ventilator cu un debit suficient pentru ca diferenta de temperatura intre temperaturile maxime si cele minime in interiorul fiecarui compartiment sa nu depaseasca 3 grade C dupa stabilirea regimului permanent. Daca cisterna are mai multe compartimente, temperatura medie a celui mai rece compartiment nu va trebui sa difere cu mai mult de 2 grade C fata de temperatura medie a compartimentului cel mai cald, temperaturile fiind masurate asa cum indica paragraful 21 din prezentul supliment.
    21. Dispozitivele detectoare de temperatura, protejate impotriva radiatiilor, vor fi plasate in interiorul si in exteriorul cisternei, la 10 cm de la pereti, in felul urmator:
    a) daca cisterna are doar un singur compartiment, masuratorile se vor face in cel putin 12 puncte si anume:
    - cele patru extremitati a doua diametre perpendiculare, unul orizontal si altul vertical, in apropierea celor doua funduri;
    - cele patru extremitati a doua diametre perpendiculare, inclinate la 45 grade pe orizontala, in planul axial al cisternei;
    b) Daca cisterna are mai multe compartimente, repartitia va fi urmatoarea:
    - pentru fiecare din cele doua compartimente de la extremitati, cel putin:
    - extremitatile unui diametru orizontal in apropierea fundului si extremitatile unui diametru vertical in apropierea peretelui despartitor;
    - si, pentru fiecare dintre celelalte compartimente, minimum:
    - extremitatile unui diametru inclinat la 45 grade C pe orizontala in apropierea unui perete despartitor si extremitatile unui diametru perpendicular pe precedentul in apropierea altui perete despartitor.
    Temperatura medie interioara si temperatura medie exterioara, pentru cisterna, vor fi media aritmetica a tuturor determinarilor facute la interior si, respectiv, la exterior. Pentru cisternele cu mai multe compartimente, temperatura medie interioara a fiecarui compartiment va fi media aritmetica a determinarilor privitoare la compartiment, aceste determinari fiind minimum patru.
    22. Aparatele de incalzire si de amestecare a aerului, de masurare a puterii termice schimbate si a echivalentului calorific al ventilatoarelor de miscare a aerului vor fi puse in functiune.
    23. Dupa stabilirea regimului permanent, diferenta maxima intre temperaturi in punctele cel mai cald si cel mai rece in exteriorul cisternei nu va trebui sa depaseasca 2 grade C.
    24. Temperaturile medii exterioare si interioare ale cisternei vor fi masurate fiecare intr-un ritm care va trebui sa nu fie mai mic de patru determinari pe ora.
    25. Incercarea se va continua atat timp cat este necesar pentru a se asigura permanenta regimului (paragraful 4 din prezentul supliment). Daca, insa, determinarile nu sunt automate si inregistrate, incercarea va trebui prelungita pentru o perioada de opt ore consecutive, in vederea verificarii permanentei regimului si pentru efectuarea masuratorilor definitive.
    c) Dispozitii comune pentru toate tipurile de mijloace de transport izoterme
    (i) Verificarea coeficientului K
    26. Atunci cand obiectivul incercarii este nu de a determina coeficientul K, ci pur si simplu de a verifica daca acest coeficient este inferior unei anumite limite, incercarile efectuate in conditiile indicate in paragrafele 7 si 25 din prezentul supliment vor putea fi oprite de indata ce va rezulta din masuratorile deja efectuate ca acest coeficient K corespunde conditiilor cerute.
    (ii) Precizia de masurare a coeficientului K
    27. Statiunile de incercare vor trebui dotate cu echipamentul si instrumentele necesare pentru a se determina coeficientul K cu o eroare maxima de masurare +/- 10% .
    (iii) Procese-verbale de incercari
    28. Fiecare incercare va conduce la intocmirea unui proces-verbal compus dintr-o Parte 1, conform modelului nr. 1A sau 1B de mai jos si o Parte 2, conform modelului nr. 2A sau 2B de mai jos.
    Controlul izotermiei pentru mijloacele de transport speciale in exploatare
    29. Pentru controlul izotermiei din fiecare mijloc de transport special in exploatare potrivit punctelor b) si c) din paragraful 1 al suplimentului 2 al prezentei anexe, autoritatile competente vor putea:
    fie sa aplice metodele descrise in paragrafele 7 - 27 din prezentul supliment;
    fie sa desemneze experti insarcinati sa aprecieze aptitudinea mijlocului de transport special de a fi mentinut in una sau alta din categoriile de mijloace de transport izoterme. Acesti experti vor tine seama de elementele urmatoare si isi vor fonda concluziile pe bazele indicate mai jos:
    a) Examen general al mijlocului de transport special
    Acest examen se va efectua procedand la o vizitare a mijlocului de transport special in vederea determinarii in ordinea urmatoare:
    (i) conceptia generala a acoperirii izolante;
    (ii) modul de realizare a izolatiei;
    (iii) natura si starea peretilor;
    (iv) starea de conservare a incintei izoterme;
    (v) grosimea peretilor;
si se vor face toate observatiile privitoare la posibilitatile izotermice ale mijlocului de transport special. In acest scop, expertii vor putea proceda la demontari partiale si li se vor pune la dispozitie toate documentele necesare examenului (planuri, procese-verbale de incercare, notite descriptive, facturi etc.).
    b) Examen de etanseitate la aer (nu se aplica cisternelor)
    Controlul se va face de catre un observator inchis in interiorul mijlocului de transport special si care va fi asezat intr-o zona luminata puternic. Se poate folosi orice alta metoda care sa dea rezultate mai precise.
    c) Decizii
    (i) In cazul in care concluziile privind starea generala a furgonului sunt favorabile, mijlocul de transport special va putea fi mentinut in exploatare ca izoterma, in categoria sa initiala, pentru o noua perioada de o durata maxima de trei ani. In cazul in care concluziile expertului sau expertilor sunt nefavorabile, mijlocul de transport special nu va putea fi mentinut in exploatare decat daca trece, cu succes, incercarile in statiune descrise in paragrafele 7 - 27 din prezentul supliment; atunci mijlocul de transport va putea fi mentinut in exploatare pe o noua perioada de sase ani.
    (ii) Daca este vorba de mijloace de transport speciale construite in serie dupa un tip determinat, corespunzator dispozitiilor din paragraful 2 al suplimentului 1 din prezenta anexa si apartinand aceluiasi proprietar, se va putea proceda, in afara examinarii fiecarui mijloc de transport, la masurarea coeficientului K la un procent de cel putin 1% din numarul acestor mijloace de transport speciale, respectand pentru aceasta masurare dispozitiile paragrafelor 7 - 27 din prezentul supliment. Daca rezultatele examenelor si masuratorilor sunt favorabile, toate aceste mijloace de transport speciale vor putea fi mentinute in exploatare ca izoterme, in categoria lor initiala, pentru o noua perioada de sase ani.
    d) Procese-verbale de incercari
    Fiecare incercare a unui mijloc de transport special facuta de un expert va conduce la stabilirea unui proces-verbal compus dintr-o Parte 1, potrivit modelului nr. 1A de mai jos, si dintr-o Parte 2, conforma cu modelul nr. 3 de mai jos.

    Dispozitii tranzitorii aplicabile mijloacelor de transport speciale noi
    30. Timp de 4 ani, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului acord conform dispozitiilor paragrafului 1 din articolul 11, cand, din cauza insuficientei statiunilor de incercari, nu este posibila masurarea coeficientului K al mijloacelor de transport speciale folosind metodele descrise in paragrafele 7 - 27 din prezentul supliment, conformitatea mijloacelor de transport izoterme noi cu normele prescrise in prezenta anexa va putea fi controlata aplicand dispozitiile paragrafului 29, completata de o evaluare a izotermiei care va fi fondata pe urmatoarea consideratie:
    materialul izolant al elementelor importante (pereti laterali, podea, acoperis, trape, usi etc.) ale mijlocului de transport special va trebui sa aiba o grosime sensibil uniforma si superioara, in metri, cifrei obtinute prin impartirea coeficientului de conductibilitate termica al acestui material in mediu umed la coeficientul K cerut pentru categoria la care este ceruta admiterea mijlocului de transport special.

    C. Eficienta dispozitivelor termice ale mijloacelor de transport speciale
    Moduri operatorii pentru determinarea eficientei dispozitivelor termice ale mijloacelor de transport speciale
    31. Determinarea eficientei dispozitivelor termice ale mijloacelor de transport speciale se va efectua potrivit metodelor descrise in paragrafele 32 - 47 din prezentul supliment.

    Mijloacele de transport refrigeratoare
    32. Mijlocul de transport special, golit de orice incarcatura, va fi asezat intr-o camera izoterma a carei temperatura medie se va mentine uniforma si constanta la +30 grade C, cu aproximativ +/- 5 grade C. Atmosfera din camera, mentinuta umeda regland temperatura de roua la +25 grade C, cu aproximativ +/- grade C, va fi amestecata asa cum este indicat in paragraful 9 al prezentului supliment.
    33. Dispozitivele detectoare de temperatura, ferite de radiatii, vor fi plasate in interiorul si in exteriorul furgonului, in punctele indicate in paragrafele 3 si 4 din prezentul supliment.
    34. a) Pentru mijloacele de transport, altele decat cele cu placi eutectice fixe si cu sistem de gaz lichefiat, greutatea maxima a agentului frigorigen indicat de constructor sau care poate fi efectiv instalat in mod normal, va fi incarcata in amplasamentele prevazute atunci cand temperatura medie interioara a furgonului va fi atins temperatura medie exterioara a furgonului (+30 grade C). Usile, trapele si diversele deschideri vor fi inchise si dispozitivele de ventilatie interioara ale mijlocului de transport (daca exista) vor fi puse in functiune la regim maxim. In plus, pentru mijloacele de transport speciale noi, va fi pus in functiune in furgon un dispozitiv de incalzire de o putere egala cu 35% din cea care este schimbata in regim permanent prin pereti, cand temperatura prevazuta pentru mijlocul de transport special este atinsa. In cursul incercarii nu se va efectua nici o reincarcare de agent frigorigen.
    b) Pentru mijloacele de transport speciale cu placi eutectice fixe, incercarea va cuprinde o faza prealabila, de inghetare a solutiei eutectice. In acest scop, cand temperatura medie interioara a furgonului si temperatura placilor au atins temperatura medie exterioara (+30 grade C), dupa inchiderea usilor si a orificiilor, va fi pus in functiune dispozitivul de racire a placilor pentru o durata de 18 ore consecutive. In cazul in care dispozitivul de racire a placilor cuprinde o masina cu functionare ciclica, durata totala de functionare a acestui dispozitiv va fi de 24 de ore. Imediat dupa oprirea sistemului de racire, va fi pus in functiune in furgon, pentru furgoanele noi, un dispozitiv de incalzire cu o putere egala cu 35% din cea care este schimbata in regim permanent prin pereti, cand temperatura prevazuta pentru clasa prezumata a mijlocului de transport special este atinsa. In cursul incercarii nu se va efectua nici o operatie de reinghetare a solutiei.
    c) Pentru mijloacele de transport speciale prevazute cu un sistem ce foloseste gaz lichefiat, se va respecta urmatoarea procedura de incercare: atunci cand temperatura medie interioara a furgonului atinge temperatura medie exterioara (+30 grade C), recipientele destinate primirii gazului lichefiat sunt umplute la nivelul prescris de constructor. Apoi usile, trapele si diferitele deschideri vor fi inchise ca in timpul exploatarii normale, iar dispozitivele de ventilatie interioara ale mijlocului de transport special (daca exista) vor fi puse in functiune in regim maxim. Termostatul se va regla la o temperatura mai mica cu doua grade decat temperatura limita a clasei prezumate a mijlocului de transport special. Apoi, se va proceda la racirea furgonului, inlocuind simultan gazul lichefiat consumat. Aceasta inlocuire se va efectua in timpul celei mai scurte dintre perioadele urmatoare:
    - fie timpul dintre inceputul racirii si momentul in care temperatura prevazuta pentru clasa prezumata a mijlocului de transport special a fost atinsa pentru prima data;
    - fie o durata de 3 ore, socotind de la inceputul racirii.
    Dupa trecerea acestei perioade, in cursul incercarii nu se va mai efectua nici o reincarcare a recipientelor mai sus aratate.
    Pentru mijloacele de transport speciale noi, cand s-a obtinut temperatura clasei se pune in functiune in furgon un dispozitiv de incalzire de o putere egala cu 35% din cea care este schimbata in regim permanent prin pereti.
    35. Temperaturile medii exterioare si interioare ale furgonului vor fi determinate fiecare la un interval de cel putin 30 de minute.
    36. Incercarea se va continua timp de 12 ore dupa momentul in care temperatura medie interioara a furgonului a atins limita inferioara stabilita pentru clasa prezumata a mijlocului de transport special (A = +7 grade C; B = -10 grade C; C = -20 grade C; D = 0 grade C) sau, pentru mijloacele de transport cu placi eutectice fixe, dupa oprirea dispozitivului de racire. Incercarea va fi satisfacatoare daca, pe aceasta durata de 12 ore, temperatura medie interioara a furgonului nu va depasi aceasta limita inferioara.

    Mijloace de transport frigorifice
    37. Incercarea va fi efectuata in conditiile mentionate in paragrafele 32 si 33 din prezentul supliment.
    38. Atunci cand temperatura medie interioara a furgonului a atins temperatura exterioara (+30 grade C), usile, trapele si diferitele deschideri vor fi inchise si dispozitivul de producere a frigului, ca si dispozitivele de ventilatie interioara (daca exista) vor fi puse in functiune la regimul lor maxim. In afara de aceasta, pentru mijloacele de transport noi, va fi pus in functiune in furgon un dispozitiv de incalzire de o putere egala cu 35% din cea care este schimbata in regim permanent prin pereti, cand temperatura prevazuta pentru clasa prezumata a mijlocului de transport special este atinsa.
    39. Temperaturile medii exterioare si interioare ale furgonului vor fi determinate fiecare la intervale de cel putin 30 de minute.
    40. Incercarea se va continua timp de 12 ore dupa momentul in care temperatura medie interioara a furgonului a atins limita inferioara stabilita pentru clasa prezumata a mijlocului de transport, daca este vorba de clasele A, B sau C (A = 0 grade C; B = -10 grade C; C = -20 grade C). Incercarea va fi satisfacatoare daca dispozitivul de producere a frigului este apt sa mentina, pe perioada celor 12 ore, regimul de temperatura prevazut, tinand seama, eventual, de perioadele de dezghet automat al frigoriferului.
    41. Dupa ce dispozitivul de producere a frigului, cu toate accesoriile sale, a fost supus, singur, conform exigentelor autoritatii competente, la incercarea de determinare a puterii sale frigorifice utile la temperaturile de referinta prevazute, mijlocul de transport special va putea fi recunoscut ca frigorific, fara nici o alta incercare de eficienta, in cazul in care puterea frigorifica utila a dispozitivului este mai mare decat pierderile termice in regim permanent prin pereti pentru clasa considerata, inmultita cu factorul 1,75.
    42. Daca masina frigorifica este inlocuita cu o masina de tip diferit, autoritatea competenta va putea:
    a) fie sa ceara ca mijlocul de transport special sa fie supus determinarilor sau controalelor prevazute in paragrafele 37 - 40;
    b) fie sa se asigure ca puterea frigorifica utila a noii masini este, la temperatura prevazuta pentru clasa mijlocului de transport, egala sau mai mare decat cea a masinii inlocuite;
    c) fie sa se asigure ca puterea frigorifica utila a noii masini corespunde dispozitiilor paragrafului 41.

    Mijloace de transport calorifice
    43. Mijlocul de transport, golit de orice incarcatura, va fi plasat intr-o camera izoterma a carei temperatura va fi mentinuta uniforma si constanta la un nivel cat se poate de scazut.
    Atmosfera camerei va fi ventilata, asa cum se indica in paragraful 9 al prezentului supliment.
    44. In interiorul si in exteriorul furgonului, in punctele indicate in paragrafele 3 si 4 din prezentul supliment, se vor instala dispozitivele detectoare de temperatura, protejate contra radiatiilor.
    45. Usile, trapele, diversele deschideri vor fi inchise si echipamentul de producere a caldurii, ca si dispozitivele de ventilatie interioara (in cazul in care exista) vor fi puse in functiune la regimul lor maxim.
    46. Temperaturile medii exterioare si interioare ale furgonului vor fi determinate fiecare la intervale de cel putin 30 de minute.
    47. Incercarea va continua timp de 12 ore dupa momentul in care diferenta dintre temperatura medie interioara a furgonului si temperatura medie exterioara va fi atins valoarea corespunzatoare conditiilor fixate pentru clasa prezumata a mijlocului de transport, majorata cu 35% pentru mijloacele de transport calorifice noi. Incercarea va fi satisfacatoare daca dispozitivul de producere a caldurii este apt sa mentina pe timpul acestor 12 ore diferenta de temperatura prevazuta.

    Procese-verbale de incercare
    48. Fiecare incercare a mijlocului de transport calorific va fi urmata de intocmirea unui proces-verbal, compus dintr-o Parte 1 conforma cu modelul nr. 1A sau 1B de mai jos (daca acesta nu s-a intocmit in temeiul paragrafului 28) si dintr-o Parte 3 conforma cu modelul nr. 4A, 4B, 4C, 5 sau 6 de mai jos.

    Controlul eficientei dispozitivelor termice ale mijloacelor de transport in exploatare
    49. Pentru controlul eficientei dispozitivului termic al fiecarui mijloc de transport refrigerator, frigorific sau calorific in exploatare aratat la punctele b) si c) din paragraful 1 al suplimentului 1 din prezenta anexa, autoritatile competente vor putea:
    - fie sa aplice metodele descrise in paragrafele 32 - 47 din prezentul supliment;
    - fie sa desemneze experti insarcinati cu aplicarea dispozitiilor urmatoare:
    a) Mijloace de transport refrigeratoare
    Se va verifica daca temperatura interioara a mijlocului de transport - golit de orice incarcatura - adusa in prealabil la temperatura exterioara, poate fi adusa la temperatura limita a clasei mijlocului de transport, prevazuta in prezenta anexa, si mentinuta sub aceasta temperatura pe o durata t, astfel

                 12 Delta T
    incat t >/= ----------- ,  Delta T fiind diferenta dintre +30 grade C si
                  Delta T'

aceasta temperatura limita, Delta T' fiind diferenta intre temperatura medie exterioara pe timpul incercarii si sus-numita temperatura limita, temperatura exterioara nefiind mai mica de +15 grade C. Daca rezultatele sunt favorabile, mijloacele de transport vor putea fi mentinute in exploatare ca refrigeratoare, pe o noua perioada cu o durata maxima de trei ani.
    b) Mijloace de transport frigorifice
    Se va verifica - mijlocul de transport fiind golit de orice incarcatura si temperatura exterioara nefiind mai mica de +15 grade C - daca temperatura interioara poate fi adusa:
    - pentru clasa A, B sau C, la temperatura minima a clasei mijlocului de transport prevazuta in prezenta anexa;
    - pentru clasa D, E sau F, la temperatura limita a clasei mijlocului de transport prevazuta in prezenta anexa.
    Daca rezultatele sunt favorabile, mijloacele de transport vor putea fi mentinute in exploatare, ca frigorifice, in clasa lor initiala, pentru o noua perioada cu o durata maxima de trei ani.
    c) Mijloace de transport calorifice
    Se va verifica daca diferenta dintre temperatura interioara a mijlocului de transport si temperatura exterioara care determina clasa careia ii apartine mijlocul de transport, prevazuta in aceasta anexa (22 grade C pentru clasa A si 32 grade C pentru clasa B) poate fi atinsa si mentinuta timp de 12 ore sau mai putin. Daca rezultatele sunt favorabile, mijloacele de transport vor putea fi mentinute in exploatare, ca mijloace de transport calorifice, in clasa lor initiala, pentru o noua perioada cu o durata maxima de trei ani.
    d) Dispozitii comune pentru mijloacele de transport refrigeratoare, frigorifice si calorifice
    (i) In cazul in care rezultatele sunt nefavorabile, mijloacele de transport refrigeratoare, frigorifice sau calorifice nu vor putea fi mentinute in exploatare in clasa lor initiala decat daca trec cu succes incercarile in statiunea de incercari descrise in paragrafele 32 - 47 din prezentul supliment; ele vor putea fi atunci mentinute in exploatare, in clasa lor initiala, pe o noua perioada de sase ani.
    (ii) Daca este vorba de mijloace de transport refrigeratoare, frigorifice sau calorifice construite in serie dupa un tip determinat corespunzator dispozitiilor paragrafului 2 din suplimentul 1 la prezenta anexa si apartinand aceluiasi proprietar, in afara de examinarea dispozitivelor termice ale fiecarui mijloc de transport, pentru a constata daca starea lor generala este aparent satisfacatoare, determinarea eficientei dispozitivelor de racire sau de incalzire va putea fi efectuata in statiunea de incercari potrivit dispozitiilor din paragrafele 32 - 47 din prezentul supliment, pe 1% cel putin din numarul acestor mijloace de transport. Daca rezultatele acestor examene si ale acestei determinari sunt satisfacatoare, toate aceste mijloace de transport vor putea fi mentinute in exploatare, in clasa lor initiala, pentru o noua perioada de sase ani.
    e) Procese-verbale de incercari
    Fiecare incercare a mijlocului de transport special de catre un expert va ocaziona intocmirea unui proces-verbal compus dintr-o Parte 1, conforma cu modelul nr. 1A de mai jos [daca nu s-a facut deja in temeiul paragrafului 29 lit. d)], si dintr-o Parte 3, conforma cu modelele nr. 7, 8 sau 9 de mai jos.

    Dispozitii tranzitorii aplicabile mijloacelor de transport speciale noi
    50. Pe timp de patru ani, de la data intrarii in vigoare a prezentului acord, conform dispozitiilor din paragraful 1 al art. 11 din acord, daca, din cauza insuficientei statiunilor de incercare, nu este posibila determinarea eficientei dispozitivelor termice ale mijloacelor de transport speciale folosind metodele descrise in paragrafele 32 - 47 din prezentul supliment, conformitatea cu normele mijloacelor de transport refrigeratoare, frigorifice sau calorifice noi va putea fi verificata aplicand dispozitiile paragrafului 49 din prezentul supliment.

    D. Mod operator de masurare a puterii frigorifice utile Wo a unui grup al carui evaporator nu este inghetat
    51. La fiecare echilibru termic, aceasta putere este egala cu suma fluxului termic U . Delta T, care traverseaza peretii incintei calorimetrice sau ai mijlocului de transport pe care este montat grupul frigorific, si cu puterea termica masurata Wj, care este degajata din interiorul furgonului de catre dispozitivul ventilat de incalzire electrica:

    Wo = Wj + U . Delta T

    52. Grupul frigorific este montat fie pe o incinta calorimetrica, fie pe un mijloc de transport.
    In fiecare caz, coeficientul global de transmisie termica este masurat la o temperatura medie unica a peretilor inaintea incercarii de determinare a puterii frigorifice. Se procedeaza la o corectie aritmetica a acestei izotermii, bazandu-ne pe experienta laboratoarelor de incercari, pentru a tine seama de temperaturile medii ale peretilor la fiecare echilibru termic, cu ocazia masurarii puterii frigorifice.
    Este de preferat sa se foloseasca o incinta calorimetrica etalonata, pentru a se obtine un maximum de precizie.
    Pentru metodele si modurile de operare, ne vom raporta la dispozitiile paragrafelor 1 si 15 de mai sus. Totusi, este suficienta masurarea directa a lui U, valoarea acestui coeficient fiind determinata de relatia urmatoare:
            W
    U = ---------
         Delta T
                m

    unde: W este puterea termica (in wati) degajata de dispozitivul ventilat de incalzire interna
          Delta Tm este diferenta intre temperatura medie interioara Ti si temperatura medie exterioara Te
          U este fluxul termic pe grad de diferenta intre temperatura aerului din interior si exterior a casetei calorimetrice sau a mijlocului de transport atunci cand este instalat grupul frigorific.

    Caseta calorimetrica sau mijlocul de transport sunt plasate intr-o camera izoterma. Daca se foloseste o caseta calorimetrica, U Delta T nu trebuie sa reprezinte mai mult de 35% din fluxul termic total Wo.
    53. Metoda urmatoare poate fi, eventual, utilizata atat pentru verificarea prototipului, cat si pentru incercarea mijloacelor de transport construite in serie. Este vorba aici de masurarea puterii frigorifice inmultind debit-masa lichidului frigorigen (m) cu diferenta entalpiei agentului ca abur frigorigen ce iese din mijlocul de transport (ho) si lichidul la intrarea lui in mijlocul de transport (h1).
    Pentru a obtine puterea frigorifica utila, mai trebuie dedusa puterea termica produsa de ventilatoarele care agita aerul interior (Wf). Este greu de determinat Wf daca ventilatoarele care agita aerul interior sunt actionate de un motor exterior; in asemenea caz, metoda entalpiei nu este recomandata. Atunci cand ventilatoarele sunt actionate de motoare electrice situate in interiorul mijlocului de transport, masurarea puterii electrice este asigurata de aparate adecvate avand o precizie de +/- 3% .

    Bilantul termic este indicat prin relatia:
    Wo = (ho - h1) m - Wf

    Metodele adecvate sunt descrise in normele ISO 971, BS 3122, DIN, NEN etc. Un dispozitiv de incalzire electric este plasat in interiorul mijlocului de transport pentru a asigura un echilibru termic.
    54. Instrumente de masurare de folosit
    Statiunile de incercari vor trebui sa dispuna de materiale si de instrumente de masurare pentru determinarea coeficientului U cu o precizie de +/- 5% . Transferurile termice datorate pierderilor de aer nu vor trebui sa depaseasca 5% din transferurile totale prin peretii casetelor calorimetrice sau ai mijlocului de transport. Debitul fluidului frigorigen va fi determinat cu o precizie de +/-10% .
    Instrumentele care echipeaza caseta calorimetrica sau mijlocul de transport vor fi conforme cu dispozitiile paragrafelor 3 si 4 de mai sus. Se vor masura:
    a) Temperaturile aerului: cel putin 4 detectoare, dispuse in mod uniform, la intrarea in evaporator, cel putin 4 detectoare asezate in mod uniform, la iesirea din evaporator, cel putin 4 detectoare, asezate in mod uniform, la intrarea in condensator. Detectoarele de temperatura vor fi protejate contra radiatiilor.
    b) Consumurile de energie: instrumentele trebuie sa permita masurarea consumului electric si/sau de combustibil al grupului frigorific.
    c) Vitezele de rotatie: instrumentele trebuie sa permita masurarea vitezei de rotatie a compresoarelor sau a ventilatoarelor, sau sa deduca aceste viteze prin calcul in cazul in care o masurare directa este imposibila.
    d) Presiunile: manometre de mare precizie (+/- 1%) vor fi racordate la condensator, la evaporare si la aspiratie, atunci cand evaporatorul este prevazut cu un regulator de presiune.
    e) Cantitatea de caldura: disipata de dispozitive de incalzire interioara formate din rezistente electrice ventilate, a caror densitate de flux termic nu este mai mare de 1 watt/cmp si a caror protectie este asigurata de un invelis cu putere emisiva slaba.
    55. Conditiile incercarii
    (i) In interiorul casetei calorimetrice sau al mijlocului de transport, temperatura aerului la intrarea in condensator va fi mentinuta la 30 grade C +/- 0,5 grade C.
    (ii) In interiorul casetei calorimetrice sau al mijlocului de transport (la intrarea aerului in unitatea de racire), pentru trei niveluri de temperatura cuprinse intre - 25 grade C si 12 grade C, potrivit performantelor dispozitivului de producere a frigului, din care unul la temperatura minima a clasei cerute de catre constructor, cu o toleranta de +/-1 grade C.
    Temperaturile medii interioare vor fi mentinute cu o toleranta de +/- 0,5 grade C. Pierderile de caldura in interiorul casetei calorimetrice sau al mijlocului de transport se vor mentine la o valoare constanta cu o toleranta de +/- 1%, cu ocazia masurarii puterii frigorifice.
    56. Mod de operare
    Incercarea comporta doua parti principale, o faza de racire, apoi masurarea puterii frigorifice utile la trei niveluri crescatoare de temperatura.
    a) Faza de racire: temperatura initiala a cesetei calorimetrice sau a mijlocului de transport nu trebuie sa aiba fluctuatii de +/-3 grade C fata de temperatura ambianta prescrisa, apoi ea trebuie coborata la - 25 grade C (sau la clasa de temperatura minima).
    b) Masurarea puterii frigorifice utile la fiecare nivel de temperatura interioara.
    Se efectueaza o prima incercare, pe durata a cel putin patru ore, la fiecare nivel de temperatura, in regim de termostat (al grupului), pentru stabilirea schimburilor de caldura intre interiorul si exteriorul furgonului.
    Se efectueaza a doua incercare, cu functionarea fara regim de termostat, pentru determinarea regimului maxim al grupului frigorific, in cursul careia puterea termica constanta eliberata in dispozitivul de incalzire interioara permite mentinerea in echilibru a fiecarui nivel de temperatura interioara prescris in paragraful 55.
    Aceasta a doua incercare nu trebuie sa dureze mai putin de patru ore.
    Inainte de a trece la un nivel de temperatura diferit, trebuie efectuata o dezghetare manuala.
    In cazul in care grupul frigorific poate fi alimentat de diferite surse de energie, incercarea trebuie repetata pentru fiecare dintre ele.
    In cazul in care compresorul frigorific este antrenat de motorul vehiculului, incercarea va fi efectuata la viteza nominala de rotatie a compresorului indicata de constructor.
    Se va proceda in acelasi mod in cazul aplicarii metodei de entalpie, descrisa in paragraful 53, dar se masoara in plus puterea termica degajata de ventilatoarele evaporatorului la fiecare nivel de temperatura.
    57. Precautii ce trebuie luate
    Aceste masurari ale puterii frigorifice utile sunt efectuate cu ocazia functionarii fara regim de termostat a grupului frigorific si, in consecinta, daca exista un sistem de derivatie a gazelor calde, trebuie avut grija ca el sa functioneze cu ocazia incercarii.
    Atunci cand reglarea automata a grupului poate face apel la decuplarea cilindrilor compresorului (pentru a adapta puterea frigorifica a grupului la posibilitatile motorului de a-l antrena pe acesta), incercarea se va realiza cu precizarea numarului de cilindri in functiune pentru fiecare nivel de temperatura.
    58. Control
    Este bine sa se verifice, indicand modul de operare in procesul-verbal de incercare:
    (i) daca dispozitivile de dezghetare si de reglare termostatica nu prezinta nici un defect de functionare;
    (ii) daca debitul de aer ventilat este cel specificat de catre constructor;
    (iii) daca fluidul frigorigen folosit pentru incercare este cel specificat de catre constructor.
    59. Proces-verbal de incercare
    Se va redacta un proces-verbal de tip adecvat, conform modelului nr. 10 de mai jos.

    MODEL Nr. 1A

                          PROCES-VERBAL
de incercare stabilit conform dispozitiilor Acordului privind transporturile internationale de produse perisabile si mijloacele de transport speciale ce trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP)

                                Proces-verbal de incercare nr. .........
----------------------------------------------------------------------------
                                Partea 1
    Specificatiile mijlocului de transport (mijloace de transport, altele
        decat cisternele destinate transportului lichidelor alimentare)
----------------------------------------------------------------------------
Laborator experimental agreat/expert:*1)
    Numele .................................................................
    Adresa .................................................................
Tipul de mijloc de transport prezentat:*2)
    Marca ........ Nr. de inmatriculare ............. Nr. de serie..........
    Data primei puneri in exploatare .......................................
    Tara: *3) .............. kg       Sarcina utila*3) .................. kg
Furgonul:
    Marca si tip .................. Nr. de identificare ....................
    Construit de catre .....................................................
    Apartinand sau exploatat de ............................................
    Prezentat de ...........................................................
    Data constructiei ......................................................
Dimensiuni principale:
    In exterior: lungime ...... m, latime ...... m, inaltime ............. m
    In interior: lungime ...... m, latime ...... m, inaltime ............. m
    Suprafata totala a podelei furgonului ............................... mp
    Volum interior total utilizabil al furgonului ....................... mc
    Suprafata totala interioara a peretilor furgonului Si ............... mp
    Suprafata totala exterioara a peretilor furgonului Se ............... mp
                              _______
    Suprafata medie: S = |  / S  . S  ................................... mp
                         |/    i    e
Specificatiile peretilor furgonului*4):
    Acoperisul .............................................................
    Podeaua ................................................................
    Peretii laterali .......................................................
Particularitati ale structurii furgonului*5):
                       _
                      |
    Numar,            | ale usilor .........................................
    amplasare si     <  ale obloanelor de aerisire .........................
    dimensiuni        | ale orificiilor de schimbare a ghetii ..............
                      |_

Dispozitive accesorii*6): .................................................. ............................................................................
Coeficient K: ............ W/mpK
------------
    *1) A se taia mentiunile inutile (experti doar pentru cazul in care incercarea se efectueaza conform paragrafului 29 sau 49 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP).
    *2) Vagon, camion, remorca, semiremorca, conteiner etc.
    *3) A se preciza originea acestor informatii.
    *4) Natura si grosimea materialelor ce constituie peretii furgonului, de la interior spre exterior, modul de constructie etc.
    *5) Daca exista iregularitati ale suprafetei, a se indica modul de calcul pentru a determina Si si Se.
    *6) Bare pentru carne, ventilatoare etc.

    MODEL Nr. 1B

                         PROCES-VERBAL
de incercare stabilit conform dispozitiilor Acordului cu privire la transporturile internationale de produse perisabile si la mijloacele de transport speciale ce trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP)

                                           Proces-verbal nr. ......
----------------------------------------------------------------------------
                                Partea 1
          Specificatii ale mijloacelor de transport-cisterna destinate
                     transportului de lichide alimentare
----------------------------------------------------------------------------
Laborator experimental agreat/expert:*1)
    Numele .................................................................
    Adresa .................................................................
Tipul de cisterna prezentat:*2)
    Marca ............ Nr. de inmatriculare ........ Nr. de serie ..........
    Data primei puneri in exploatare .......................................
    Tara*3) ........ kg Sarcina utila*3) ................................ kg
Cisterna:
    Marca si tip ................... Nr. de identificare ...................
    Construita de catre ....................................................
    Apartinand sau exploatata de .... ......................................
    Prezentata de .... .....................................................
    Data constructiei ......................................................
Dimensiuni principale:
    In exterior: lungimea cilindrului .............. m, axa mare ........ m,
                 axa mica ........... m
    In interior: lungimea cilindrului ........ m, axa mare .............. m,
                 axa mica ........... m
    Volum interior utilizabil ........................................... mc
    Volum interior al fiecarui compartiment ............................. mc
    Suprafata totala interioara a cisternei Si .......................... mp
    Suprafata interioara a fiecarui compartiment Si1 ......... Si2 ...... mp
    Suprafata totala exterioara a cisternei Se .......................... mp
                                          _______
    Suprafata medie a cisternei: S = |  / S  . S  ....................... mp
                                     |/    i    e

Specificatiile peretilor cisternei:*4) .....................................
Particularitatile structurii cisternei:*5) .................................
    Numarul, dimensiunile si descrierea ....................................
    ........................................................................
    Descrierea capacului ...................................................
    Numarul, dimensiunile si descrierea tubulaturii de golire ..............
    ........................................................................
Dispozitive accesorii ......................................................
----------------------------------------------------------------------------
    *1) A se taia mentiunile inutile (experti doar pentru cazul in care incercarea se efectueaza conform paragrafului 29 sau 49 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP).
    *2) Vagon, camion, remorca, semiremorca, conteiner etc.
    *3) A se preciza originea acestor informatii.
    *4) Natura si grosimea materialelor din care sunt constituiti peretii cisternei, de la interior catre exterior, mod de constructie etc.
    *5) Daca exista iregularitati ale suprafetei, se va indica modul de calcul adoptat pentru a se determina Si si Se.

    MODEL Nr. 2A

                                 Partea 2
    Masurarea coeficientului global de transmisie termica a mijloacelor de
transport speciale, altele decat cisterne, destinate transporturilor de lichide alimentare, conform paragrafelor 7 - 15 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
Metoda experimentala folosita pentru incercare: racire interior/incalzire interior*1) ................................................................
Data si ora inchiderii usilor si a orificiilor mijlocului de transport ..... Mediile obtinute pe .... ore de functionare in regim permanent (de la ......
la ............... ora):
    a) Temperatura medie exterioara a furgonului:

    Te = .............. grade C +/- ................. K
    b) Temperatura medie interioara a furgonului:
    Ti = .............. grade C +/- ................. K
    c) diferenta medie de temperatura realizata Delta T = ................ K
Eterogenitatea maxima de temperatura:
    in exteriorul furgonului ............................................ K
    in interiorul furgonului ............................................ K

                                            Te + Ti
Temperatura medie a peretilor furgonului  ----------- = ..... grade C
                                               2

Temperatura de functionare a schimbatorului frigorific*2) ......... grade C
Punct de roua al atmosferei in exteriorul furgonului pe durata regimului permanent*2) ................. grade C +/- ............ K
Durata totala a incercarii ............................................. h
Durata regimului permanent ............................................. h
Puterea folosita in schimbatoare: W1 ................................... W
Puterea absorbita de ventilatoare: W2 .................................. W
Coeficient global de transmisie termica, calculat prin formula:
                                             W1 - W2
    Incercare prin racire interioara*1) K = -----------
                                            S . Delta T

                                                W1 + W2
    Incercare prin incalzire interioara*1) K = -----------
                                               S . Delta T

    K = ............... W/mpK

Eroarea maxima de masurare corespunzatoare incercarii efectuate .......... %
Observatii:*3) ............................................................
...........................................................................
---------------------------------------------------------------------------
    (A se completa doar daca mijlocul de transport special nu este dotat cu dispozitive termice)
    Tinand seama de rezultatele sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi acceptat cu ajutorul unei atestari conforme suplimentului 3 din anexa nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de sase ani, mijlocul de transport special purtand marca de identificare IN/IR*1).
    Cu toate acestea, folosirea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip, in sensul paragrafului 2) din suplimentul 1 al anexei nr. 1 la ATP, nu va fi posibila decat pe durata unei perioade maxime de trei ani, adica pana la....................

    Intocmit la ..............          Responsabil cu incercarile

    Data .....................          ..........................

------------
    *1) A se taia formula care nu a fost folosita.
    *2) A se indica doar pentru incercarea prin racire interioara.
    *3) Atunci cand furgonul nu este de forma paralelipipedica, se va indica repartizarea punctelor de masurare a temperaturilor exterioare si interioare ale furgonului.

    MODEL Nr. 2B

                            Partea 2
    Masurarea coeficientului global de transmisie termica a cisternelor
destinate transporturilor de lichide alimentare, conform paragrafelor 16 - 25 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
Metoda experimentala folosita pentru incercare: incalzire interioara .......
Data si ora inchiderii orificiilor cisternei ...............................
Mediile obtinute pentru ......... ore de functionare in regim permanent (de
la .................. la ora ...............):
    a) Temperatura medie exterioara a cisternei: Te = .... grade C +/- ... K
    b) Temperatura medie interioara a cisternei:
           S     T
            ih .  in
    T  = ------------- = ......... grade C+/- ............. K
     i      SUMA S
                  in
    c) Diferenta medie de temperatura realizata: DELTA T ............... K
Eterogenitatea maxima a temperaturii:
    in interiorul cisternei .................................. K
    in interiorul fiecarui compartiment ...................... K
    in exteriorul cisternei .................................. K
Temperatura medie a peretilor cisternei ................ grade C
Durata globala a incercarii  ................................. h
Durata regimului permanent ................................... h
Puterea consumata de schimbatoare: W1 ........................ W
Puterea absorbita de ventilatoare: W2 ........................ W
Coeficientul global de transmisie termica, calculat prin formula:
       W    W
        1 +  2
K = ------------
     S . Delta T

K = ........ W/mpK
Eroarea maxima de masurare corespunzatoare incercarii efectuate ........ %
Observatii:*1) ...........................................................
..........................................................................
--------------------------------------------------------------------------
    (A se completa doar atunci cand cisterna nu este echipata cu dispozitiv termic)
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, cisterna poate fi agreata cu ajutorul unei atestari conform suplimentului 3 din anexa nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de sase ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare IN/IR*2).
    Cu toate acestea, folosirea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip, in sensul paragrafului 2 a) din suplimentul 1 al anexei nr. 1 la ATP, nu va fi posibila decat pe durata unei perioade maxime de trei ani, adica pana la ...........................

    Facut la ..............             Responsabil cu incercarile
    Data ..................             ..........................

------------
    *1) Atunci cand cisterna nu este de forma paralelipipedica, a se indica repartizarea punctelor de masurare a temperaturii exterioare si interioare a furgonului.
    *2) A se taia mentiunea inutila.

    MODEL Nr. 3

                             Partea 2
    Controlul izotermiei mijloacelor de transport speciale in exploatare efectuat pe teren de catre experti, conform paragrafului 29 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP.
------------------------------------------------------------------------------

    Incercarea s-a efectuat in baza procesului-verbal nr. ... din data de ...,
emis de laboratorul experimental agreat (numele, adresa) .....................
    Starea constatata cu ocazia controlului:
    Acoperisul ...............................................................
    Peretii laterali .........................................................
    Peretii frontali .........................................................
    Podeaua ..................................................................
    Usile si orificiile ......................................................
    Garniturile de etansare ..................................................
    Orificii de scurgere a apei de curatare ..................................
    Controlul etanseitatii la aer ............................................
    ..........................................................................
    Coeficientul K al mijlocului de transport in stare noua (indicat in procesul-verbal de incercari precedent) ................................ W/mpK

   Observatii: ...............................................................
   ...........................................................................
------------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de controalele sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi agreat cu ajutorul unei atestari conforme suplimentului 3 din anexa nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de trei ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare IN/IR.*1)

    Facut la ...................         Responsabil cu controalele
    Localitatea ................         ..........................

------------
    *1) A se taia mentiunea inutila.

    MODEL Nr. 4A

                            Partea 3
    Determinarea eficientei dispozitivelor de racire a mijloacelor de transport refrigeratoare cu gheata hidrica sau cu gheata carbonica de catre un laborator experimental agreat conform paragrafelor 32 - 36, cu exceptia punctelor 34 b) si 34 c) din suplimentul 2 din anexa nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
Dispozitiv de racire:
    Descrierea dispozitivului de racire ....................................
    Natura materialului frigorigen .........................................
    Greutatea nominala a frigorigenului indicata de constructor ......... kg
    Greutatea efectiva a frigorigenului pentru incercare ................ kg
    Functionare autonoma/neautonoma racordata la o instalatie centrala*1) ..
    ............................... k
    Dispozitiv de racire amovibil/neamovibil ...............................
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/nr. de fabricatie ...........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Dispozitiv de incarcare (descriere, amplasare, eventual o schita).......
    ........................................................................
Dispozitive de ventilatie interioara:
    Descriere (numarul aparatelor etc.) ....................................
    Puterea ventilatoarelor electrice .................................... W
    Debit ............................................................. mc/h
    Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala ..................... mp
                              lungime .................................... m
    Filtru de admisie a aerului: descriere*1)
Dispozitive de automatizare ................................................
Temperaturi medii la inceputul incercarii:
    in interior ..................... grade C+/- ......................... k
    in exterior ..................... grade C+/- ......................... K
    punct de roua al camerei de incercari .......... grade C+/- .......... K
Puterea incalzirii interioare ............................................ W
Data si ora inchiderii usilor si a orificiilor mijlocului de transport .....
Notarea temperaturilor medii interioare si exterioare ale furgonului si/sau curba reprezentand evolutia acestor temperaturi in functie de timp ......... 
    ........................................................................
    Observatii: ............................................................
    ........................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de incercarile sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi acceptat cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 al anexei nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de sase ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare .............................................
    Cu toate acestea, folosirea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip in sensul paragrafului 2 a) al suplimentului 1 din anexa nr. 1 la ATP nu va fi posibila decat pe o perioada maxima de trei ani, adica pana la ..............

    Facut la ....................        Responsabil cu incercarile
    Data ........................        ..........................

------------
    *1) Daca nu are obiect, aceasta rubrica poate fi suprimata.

    MODEL Nr. 4B

                             Partea 3
    Determinarea eficientei dispozitivelor de racire ale mijloacelor de transport refrigeratoare cu placa eutectica de catre un laborator experimental agreat conform paragrafelor 32 - 36, cu exceptia paragrafelor 34 a) si 34 c) din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
Dispozitiv de racire:
    Descriere ..............................................................
    Natura solutiei eutectice ..............................................
    Greutatea nominala a solutiei eutectice indicata de constructor ..... kg
    Caldura latenta la temperatura de congelare anuntata de constructor ....
    ............................................... grade C
    Dispozitiv de racire amovibil/neamovibil*1)
    Functionare autonoma/neautonoma/racordare la o instalatie centrala*1)
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/nr. de fabricatie ...........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Placa eutectica: Marca ..................... Tip .......................
    Dimensiunile, numarul, amplasarea placilor, distanta pana la pereti (a
se atasa o schita) .........................................................
    Rezerva de frig totala anuntata de constructor pentru o temperatura de
congelare de .................... grade C ................ W
Dispozitive de ventilatie interioara (daca este cazul):
    Descriere ..............................................................
    Dispozitive de automatizare ............................................
Masina frigorifica (daca este cazul):
Marca ................ Tip .............  Nr. ..............................
    Amplasament ............................................................
    Compresor: Marca ........................... Tip .......................
    Modalitate de antrenare ................................................
    Natura frigorigenului ..................................................
    Condensator ............................................................
    Putere frigorifica indicata de constructor pentru temperatura de
congelare anuntata si pentru o temperatura exterioara de 30 grade C ........
Dispozitive de automatizare:
    Dezghetare (daca este cazul) ...........................................
    Termostat ..............................................................
    Presostat BP ...........................................................
    Presostat HP ...........................................................
    Supapa de siguranta ....................................................
    Altele .................................................................
Dispozitive accesorii:
    Dispozitiv de incalzire electrica a imbinarilor usii:
    Puterea pe metru linear de rezistenta .............................. W/m
    Lungimea lineara a rezistentei ....................................... m
Temperaturile medii la inceputul incercarii:
    in interior ............. grade C+/- ................................. K
    in exterior ............. grade C+/- ................................. K
    punctul de roua al camerei de incercare ............grade C+/- ....... K
Puterea incalzirii interioare ............................................ W
Data si ora inchiderii usilor si orificiilor mijlocului de transport special .........................................................
Durata acumularii frigului ............................................... h
Evidentierea temperaturilor medii interioare si exterioare ale furgonului
si/sau curba reprezentand evolutia acestor temperaturi in functie de timp .............................
Observatii.................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi acceptat cu ajutorul unei atestari conforme suplimentului 3 din anexa nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de sase ani, mijloc de transport ce poarta marca de identificare: .....................................
................................................................................
    Cu toate acestea, folosirea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip in sensul paragrafului 2 a) din suplimentul 1 al anexei nr. 1 la ATP nu va fi posibila decat pe durata maxima a unei perioade de trei ani, adica pana la ............................
    Facut la ..................            Responsabil cu incercarile
    Data ......................            ..........................
------------
    *1) Daca este fara obiect, rubrica se suprima.

    MODEL Nr. 4C

                            Partea 3
    Determinarea eficientei dispozitivelor de racire a mijloacelor de transport refrigeratoare cu gaz lichefiat de catre un laborator experimental agreat conform paragrafelor 32 - 36, cu exceptia paragrafelor 34 a) si 34 b) din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
---------------------------------------------------------------------------

Dispozitiv de racire:
    Descriere .............................................................
    Functionare autonoma/neautonoma/racordare la o instalatie centrala*1)
    Dispozitiv de racire amovibil/neamovibil*1)
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/numar de fabricatie .........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Natura materialului frigorigen .........................................
    Greutatea nominala a frigorigenului indicata de constructor ......... kg
    Greutatea efectiva a frigorigenului pentru incercare ................ kg
    Descrierea rezervorului ................................................
    Dispozitiv de incarcare (descriere, amplasament) .......................
Dispozitive de ventilatie interioara:
    Descriere (numar etc.) .................................................
    Puterea ventilatoarelor electrice .................................... W
    Debit ............................................................. mc/h
    Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala ..................... mp
                              lungime .................................... m
Dispozitive de automatizare: ..............................................
Temperaturi medii la inceputul incercarii:
    in interior .................... grade C+/- .......................... K
    in exterior .................... grade C+/- .......................... K
    punctul de roua al camerei de incercare ....... grade C +/- .......... K
Puterea incalzirii interioare ............................................ K
Data si ora inchiderii usilor si orificiilor mijlocului de transport special .......................................................................... W
Mentionarea temperaturilor medii interioare si exterioare ale furgonului
si/sau curba reprezentand evolutia acestor temperaturi in functie de timp ..... 
    .......................................................................
Observatii: ................................................................
............................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, mijlocul de transport special poate fi acceptat cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 din anexa nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de sase ani, mijlocul de transport special purtand marca de identificare ...............
................................................................................
    Cu toate acestea, folosirea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip in sensul paragrafului 2 a) al suplimentului 1 al anexei nr. 1 la ATP nu va fi posibila decat pe durata maxima a unei perioade de trei ani, adica pana la ................................................................................

    Facut la ........................        Responsabil cu incercarile
    Data ............................        ..........................

-------------
    *1) A se taia mentiunea inutila.

    MODEL Nr. 5

                               Partea 3
    Determinarea eficientei dispozitivelor de racire ale mijloacelor de transport frigorifice de catre un laborator experimental agreat conform paragrafelor 37 - 40 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
Instalatii frigorifice:
    Cu functionare autonoma/neautonoma/racordate la o instalatie centrala*1)
    Instalatii frigorifice amovibile/neamovibile*1)
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/numar de fabricatie .........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Natura materialului frigorigen si sarcina ..............................
    Puterea frigorifica utila indicata de catre constructor pentru o
temperatura exterioara de +30 grade C si pentru o temperatura interioara de:
      0 grade C .......................................................... W
    -10 grade C .......................................................... W
    -20 grade C .......................................................... W
Compresor:
    Marca ............................... Tip ..............................
    Modalitate de antrenare: electric/termic/hidraulic*1)
    Descriere ..............................................................
    Marca ........ tip .......... putere .......... KW la ........ rot./min.
    Condensator si evaporator ..............................................
    Motorul ventilatorului/ventilatoarelor: marca ............ tip .........
numar .................. putere ........ kW la ............... rot./min.
Dispozitive de ventilatie interioara:
    Descriere (numar de aparate etc.) ......................................
    Puterea ventilatoarelor electrice .....................................W
    Debit ............................................................. mc/h
    Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala .................... mp,
                              lungime .................................... m
Dispozitive de automatizare:
    Dezghetare (daca este cazul) ...........................................
    Termostat ..............................................................
    Presostat BP ...........................................................
    Presostat HP ...........................................................
    Supapa de siguranta ....................................................
    Altele .................................................................
Temperaturile medii la inceputul incercarii:
    in interior ............... grade C+/- ............................... K
    in exterior ............... grade C+/- ............................... K
    punct de roua al camerei de incercari ......... grade C+/- ........... K
Puterea incalzirii interioare ............................................ W
Data si ora inchiderii usilor si orificiilor mijlocului de transport
frigorific .................................................................
Evidentierea temperaturilor medii interioare si exterioare ale furgonului
si/sau curba reprezentand evolutia acestor temperaturi in functie de timp ..............
Timpul scurs intre inceputul incercarii si momentul in care temperatura
medie in interiorul furgonului atinge temperatura prescrisa .............. h
-----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi acceptat, cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 din anexa nr. 1 la ATP si este valabila pentru o durata maxima de sase ani, mijlocul de transport avand marca de identificare ............................
    Cu toate acestea, utilizarea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip in sensul paragrafului 2 a) din suplimentul 1 al anexei nr. 1 la ATP nu va fi posibila decat pe perioada unei durate maxime de trei ani, adica pana la ........................................................................

    Facut la ..................            Responsabil cu incercarile
    Data ......................            ..........................
-------------
    *1) A se taia mentiunea inutila.

    MODEL Nr. 6

                           Partea 3
Determinarea eficientei dispozitivelor de incalzire ale mijloacelor de transport calorifice de catre un laborator experimental agreat conform paragrafelor 43 - 47 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
Dispozitiv de incalzire:
    Descriere ..............................................................
    Functionare autonoma/neautonoma/racordata la o instalatie centrala*1)
    Dispozitiv de incalzire amovibil/neamovibil*1)
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/numar de fabricatie .........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Amplasament ............................................................
    Suprafata globala a schimbului de caldura ........................... mp
    Puterea utila indicata de constructor ............................... kW
Dispozitive de ventilatie interioara:
    Descriere (numar de aparate etc.) ......................................
    Puterea ventilatoarelor electrice .................................... W
    Debit ............................................................. mc/h
    Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala ..................... mp
                              lungime .................................... m
Temperaturi medii la inceputul incercarii:
    in interior ........... grade C +/- .................................. K
    la exterior ........... grade C +/- .................................. K
Data si ora inchiderii usilor si orificiilor mijlocului de transport
special ....................................................................
Evidentierea temperaturilor medii interioare si exterioare ale furgonului si/sau curba reprezentand evolutia acestor temperaturi in functie de timp .........
Timpul scurs intre inceputul incercarii si momentul in care temperatura medie in interiorul furgonului a atins temperatura prescrisa ...................... h
Eventual, a se indica puterea calorifica medie pentru mentinerea pe durata incercarii a diferentei de temperatura prescrisa*2) intre interiorul si exteriorul furgonului .................................................... W
    Observatii ............................................................. ............................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi agreat, cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 din anexa nr. 1 la ATP si valabila pentru o perioada de sase ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare ....................................
    Cu toate acestea, folosirea acestui proces-verbal ca certificat de acceptare tip, in sensul paragrafului 2 a) din suplimentul 1 al anexei nr. 1 la ATP nu va fi posibila decat pe durata unei perioade maxime de trei ani, adica pana la
...........................................................................

    Facut la ................             Responsabil cu incercarile
    Data ....................             ..........................
-------------
    *1) A se taia mentiunea inutila.
    *2) Sporit cu 35% pentru mijloacele de transport noi.

    MODEL Nr. 7

                              Partea 3
Controlul eficientei dispozitivelor de racire a mijloacelor de transport refrigeratoare in exploatare, efectuate pe teren de catre experti, conform paragrafului 49 a) din suplimentul 2 din anexa nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
    Controlul a fost efectuat pe baza procesului-verbal nr. ......... din data de .................., intocmit de catre laboratorul experimental agreat/expert (numele, adresa) ....................................
    Dispozitiv de racire:
    Descriere ..............................................................
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/numar de fabricatie .........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Natura materialului frigorigen .........................................
    Greutatea nominala a frigorigenului indicata de catre constructor ... kg
    Greutatea efectiva a frigorigenului pentru incercari ................ kg
    Dispozitiv de incarcare (descriere, amplasament) .......................
Dispozitive de ventilatie interioara:
    Descriere (numar de aparate etc.) ......................................
    Puterea ventilatoarelor electrice .................................... W
    Debit ............................................................. mc/h
    Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala ..................... mp
                              lungime .................................... m
    Starea dispozitivului de racire si a aparatelor de ventilatie ..........
    Temperatura interioara atinsa .................................. grade C
    pentru o temperatura exterioara de ............................. grade C
Temperatura in interiorul mijlocului de transport inaintea punerii in functiune a dispozitivului de producere a frigului ........................... grade C
    Timpul total de functionare a grupului de producere a frigului ....... h
    Timpul scurs intre inceputul incercarii si momentul in care temperatura medie in interiorul furgonului a atins temperatura prescrisa ............. h
    Controlul functionarii termostatului ...................................
    Pentru mijloacele de transport refrigerante cu placi eutectice:
    Durata de functionare a grupului de producere a frigului ce asigura congelarea solutiei eutectice ............................................ h
    Durata de mentinere a temperaturii aerului interior dupa oprirea
    grupului ............................................................. h
    Observatii: ............................................................
............................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele controalelor sus-mentionate, mijlocul de transport poate fi acceptat cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 al anexei nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de trei ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare ................................

    Facut la ..............           Responsabil cu incercarile
    Data ..................           ..........................

    MODEL Nr. 8

                             Partea 3
Controlul eficientei dispozitivelor de racire ale mijloacelor de transport frigorifice in exploatare, efectuat pe teren de catre experti, conform paragrafului 49 b) al suplimentului 2 din anexa nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
    Controlul a fost efectuat pe baza procesului-verbal nr. ............ din data de ..............., emis de laboratorul experimental agreat/expert (numele, adresa) ....................................................................
    Instalatii frigorifice:
    Tip ....................................................................
    Constructor ............................................................
    Tip, serie/numar de fabricatie .........................................
    An de fabricatie .......................................................
    Descriere ..............................................................
    Puterea frigorifica utila indicata de constructor pentru o temperatura exterioara de +30 grade C si o temperatura interioara de:
    0 grade C ..................... W
  -10 grade C ..................... W
  -20 grade C ..................... W
    Natura materialului frigorigen si sarcina ........................... kg
    Dispozitive de ventilatie interioara:
       Descriere (numar de aparate etc.) ...................................
       Puterea ventilatoarelor electrice ................................. W
       Debit .......................................................... mc/h
       Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala .................. mp
                                 lungime ................................. m
       Starea instalatiei frigorifice si a dispozitivelor de ventilatie
       interioara ..........................................................
    Temperatura interioara atinsa .................................. grade C
       pentru o temperatura exterioara de .......................... grade C
       si o durata de functionare relativa de ............................ %
       durata de functionare ............................................. h
    Controlul functionarii termostatului ...................................
    Observatii: ............................................................
............................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, mijlocul de transport special poate fi acceptat, cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 al anexei nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de trei ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare ...................
............................................................................

    Facut la .............               Responsabil cu incercarile
    Data .................               ..........................

    MODEL Nr. 9

                            Partea 3
Controlul eficientei dispozitivelor de incalzire a mijloacelor de transport calorifice in exploatare, efectuat pe teren de catre experti, conform paragrafului 49 c) din suplimentul 2 din anexa nr. 1 la ATP
----------------------------------------------------------------------------
    Controlul a fost efectuat pe baza procesului-verbal nr. ............ din data de .........., emis de laboratorul experimental agreat/expert (numele, adresa) ....................................................................
    Modul de incalzire:
       Descriere ...........................................................
       Constructor .........................................................
       Tip, serie/numar de fabricatie ......................................
       An de fabricatie ....................................................
       Amplasament .........................................................
       Suprafata globala a schimbului de caldura ........................ mp
       Puterea utila indicata de constructor ............................ KW
Dispozitive de ventilatie interioara:
       Descriere (numar de aparate etc.) ...................................
       Puterea ventilatoarelor electrice ................................. W
       Debit .......................................................... mc/h
       Dimensiunile tubulaturii: sectiune transversala .................. mp
                                 lungime ................................. m
       Starea instalatiei de incalzire si a dispozitivelor de ventilatie
interioara .................................................................
    Temperatura interioara atinsa .................................. grade C
       pentru o temperatura exterioara de .......................... grade C
       si o durata de functionare relativa de ............................ %
       durata de functionare ............................................. h
    Controlul functionarii termostatului ...................................
    Observatii: ............................................................ ............................................................................
----------------------------------------------------------------------------
    Tinand seama de rezultatele incercarilor sus-mentionate, mijlocul de transport special poate fi acceptat cu ajutorul unei atestari conforme cu suplimentul 3 al anexei nr. 1 la ATP si valabila pentru o durata maxima de trei ani, mijlocul de transport purtand marca de identificare ...................
............................................................................

    Facut la .....................           Responsabil cu incercarile
    Data .........................           ..........................

    MODEL Nr. 10

                     PROCES-VERBAL DE INCERCARE
stabilit conform dispozitiilor Acordului cu privire la transporturile internationale de produse perisabile si cu privire la mijloacele de transport speciale ce trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP)

                                                  Proces-verbal nr. .......

    Determinarea puterii frigorifice utile a unui grup frigorific conform paragrafelor 51 - 59 din suplimentul 2 al anexei nr. 1 la ATP
.............................................................................

    Laborator experimental agreat
    Numele ..................................................................
    Adresa ..................................................................
    Grup frigorific prezentat de ............................................
.............................................................................
    a) Specificatiile tehnice ale grupului
    Data constructiei ........................ Marca ........................
    Tip ......... Nr. in seria tipului ......................................
    Felul*1)
    Autonom - neautonom
    Amovibil - fix
    Monobloc - elemente asamblate
    Descriere ...............................................................
.............................................................................
.............................................................................

    Compresor: Marca ................... Tip ...........................
    Numar de cilindri .................. Cilindree .....................
    Viteza nominala de rotatie ......... rot./min. .....................
    Modalitate de antrenare *1): Motor electric, motor termic autonom, motorul vehiculului, deplasarea vehiculului.
    Motorul de antrenare a compresorului *1), *2):

    Electric:
             Marca .................... Tip .................................
             Puterea ....... KW pentru o viteza de rotatie rot./min. ........
             Tensiunea de alimentare ...... volti Frecventa .............. Hz

    Termic:
             Marca ..................... Tip ...............................
             Numar de cilindri ......... Cilindree .........................
             Putere ......... kW pentru o viteza de rotatie ...... rot./min.
             Combustibil ...................................................

    Hidraulic:
             Marca ..................... Tip ...............................
             Antrenare .....................................................
             ...............................................................

    Alternator:
              Marca ................... Tip ................................
           Viteza de rotatie:
              nominala indicata de constructor ........... rot./min. .......
              minima indicata de constructor ............. rot./min. .......

    Fluid frigorigen .......................................................

    Schimbatoare                             ___________________________
                                            | Condensator | Vaporizator |
    ________________________________________|_____________|_____________|
   | Marca - tip                            |             |             |
   |________________________________________|_____________|_____________|
   | Numar de conducte                      |             |             |
   |________________________________________|_____________|_____________|
   | Pasul aripioarei de racire (mm)*2)     |             |             |
   |________________________________________|_____________|_____________|
   | Tubulatura: natura si diametru (mm)*2) |             |             |
   |________________________________________|_____________|_____________|
   | Suprafata de schimb (mp)*2)            |             |             |
   |________________________________________|_____________|_____________|
   | Suprafata frontala (mp)                |             |             |
   |________________________________________|_____________|_____________|
   | Ventilatoare | Numar                   |             |             |
   |              |_________________________|_____________|_____________|
   |              | Numarul paletelor       |             |             |
   |              |_________________________|_____________|_____________|
   |              | Diametrul (mm)          |             |             |
   |              |_________________________|_____________|_____________|
   |              | Puterea nominala        |             |             |
   |              | (wati) *2) sau *3)      |             |             |
   |              |_________________________|_____________|_____________|
   |              | Debit total nominal     |             |             |
   |              | (mc/h) *2) sub          |             |             |
   |              | presiune de ... Pa      |             |             |
   |              |_________________________|_____________|_____________|
   |              | Modalitate de           |             |             |
   |              | antrenare               |             |             |
   |______________|_________________________|_____________|_____________|

    Supapa de siguranta

    Marca .........................  Model ..............................
                 Reglabil*1)                         Nereglabil*1)

    Dispozitiv de dezghetare ..............................................
    Dispozitiv de automatizare ............................................



            REZULTATELE MASURATORILOR SI PERFORMANTELOR FRIGORIFICE
           (Temperatura medie a aerului in condensator ... grade C)

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Viteza de rotatie
         A1 - ventilatoarelor*3)
         A2 - alternatoarelor*3)
         A3 - compresoarelor*3)
    B - Puterea de incalzire interioara ventilat
    C - Debitul masei de fluid frigorigen*4)
    D - Entalpia fluidului frigorigen la intrarea in vaporizator*4)
    E - Entalpia fluidului frigorigen la iesirea din vaporizator*4)
    F - Puterea absorbita de ventilatorul frigoriferului*4)
    G - Consum de electricitate si de combustibil
    H - Temperatura
    I - Temperatura interioara
         I1 - medie
         I2 - la intrarea in evaporator
    J - Puterea frigorifica utila
 _____________________________________________________________________________
|        |                 |   |      |    |    |   |   |     |           |   |
|        |        A        |   |      |    |    |   |   |     |     I     |   |
|________|_________________|   |      |    |    |   |   |     |___________|___|
|        |     |     |     | B |  C   |  D |  E | F | G |  H  |     |     | J |
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|        |  A1 |  A2 |  A3 |   |      |    |    |   |   |     |  I1 |  I2 |   |
|________|_____|_____|_____|___|______|____|____|___|___|_____|_____|_____|___|
|        |rot./|rot./|rot./| W |kg/sec|J/kg|J/kg| W | W |grade|grade|grade|   |
|        |/min |/min |min  |   |      |    |    |   |sau|  C  |  C  |  C  | W |
|        |     |     |     |   |      |    |    |l/h|   |     |     |     |   |
|________|_____|_____|_____|___|______|____|____|___|___|_____|_____|_____|___|
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|Nominala|     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|________|_____|_____|_____|___|______|____|____|___|___|_____|_____|_____|___|
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
| Minima |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|        |     |     |     |   |      |    |    |   |   |     |     |     |   |
|________|_____|_____|_____|___|______|____|____|___|___|_____|_____|_____|___|

    b) Metoda de incercare si rezultate:
    Metoda de incercare*1): prin bilant termic/prin metoda diferentei de entalpie
In caseta calorimetrica cu suprafata medie ................. mp
    Valoarea masurata a coeficientului U al casetei cu grupul instalat: ............. W grade C, la temperatura medie a peretelui ........ grade C.

Intr-un mijloc de transport
    Valoarea masurata a coeficientului U al mijlocului de transport echipat cu grupul.......... W/grade C, la temperatura medie a peretelui ....... grade C.
    Metoda folosita pentru corectarea coeficientului U al casetei, in functie de temperatura medie a peretelui acesteia .............................................................................................................

Erori maxime de determinare:
    pentru coeficientul U al casetei ............................................................................................................
    pentru puterea frigorifica a grupului ............................................................................................................
    c) Controale:
    Regulatorul de temperatura:
    exactitudinea de consemnare ............. grade C
    diapazon ................................ grade C

Functionarea dispozitivului de dezghetare:*1)
    satisfacator/nesatisfacator

Debitul aerului la iesirea din vaporizator:
    valoarea masurata ................ mc/h
    sub o presiune de ................ Pa

Existenta unei posibilitati de producere a caldurii la vaporizator pentru reglarea termostatului intre 0 grade C si + 12 grade C;*1)    da/nu
    d) Observatii ................................................................................................................


    Facut la ..........           Responsabil cu incercarile
    Data ..............           ...........................

------------
    *1) A se taia mentiunea inutila.
    *2) Valoarea indicata de constructor.
    *3) Eventual.
    *4) Doar pentru metoda de diferenta de entalpie.

    ANEXA 1
    Suplimentul 3

         A. Model de formula de atestare a conformitatii mijlocului de
                 transport special, prescrisa in paragraful 4
                      al suplimentului 1 al anexei nr. 1
              _____
    *1)      | *6) |
             |_____|   _____________________
                      |                     |
                      | MIJLOC DE TRANSPORT |
     _________________|_____________________|_________________
    |           |                |              |             |
    |  IZOTERM  |  REFRIGERATOR  |  FRIGORIFIC  |  CALORIFIC  |   *5)
    |___________|________________|______________|_____________|


                            ATESTARE*2)
eliberata conform Acordului cu privire la transporturile internationale de produse perisabile si cu privire la mijloacele de transport speciale ce trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP)

    1. Autoritatea care a eliberat atestarea ...............................
    2. Mijloc de transport*3) ..............................................
    3. Numar de identificare ..... acordat de ..............................
    4. Apartinand sau exploatat de .........................................
    5. Prezentat de ........................................................
    6. Este recunoscut ca *4) ..............................................
       6.1. cu dispozitiv(e) termic(e)
                              _
            6.1.1. autonom;    |
            6.1.2. neautonom;  |
            6.1.3. amovibil;    > *5)
            6.1.4. neamovibil  |
                              _|

    7. Baza de eliberare a atestarii:
                                                           
       7.1. Aceasta atestare a fost eliberata pe baza:       _
                                                              |
            7.1.1. incercarii mijlocului de transport;        |
            7.1.2. conformitatii la un mijloc de transport;   |
                   de referinta;                                > *7)
            7.1.3. unui control periodic;                     |
            7.1.4. dispozitiilor tranzitorii.                 |
                                                             _|

       7.2. Atunci cand atestarea se elibereaza pe baza unei incercari sau prin referire la un mijloc de transport de acelasi tip care a fost supus incercarii, a se indica:
            7.2.1. laboratorul de incercari .................................
            7.2.2. natura incercarii*8) .....................................
            7.2.3. numarul/numerele proceselor-verbale ......................
            7.2.4. valoarea coeficientului K ................................
            7.2.5. puterea frigorifica utila*9) la temperatura exterioara de
                   30 grade C
                   si la temperatura interioara de ..... grade C ...... W
                   si la temperatura interioara de ..... grade C ...... W
                   si la temperatura interioara de ..... grade C ...... W

    8. Aceasta atestare este valabila pana la .............
       8.1. Sub rezerva:
            8.1.1. sa fie mentinut in buna stare de intretinere furgonul
                   izoterm (si, eventual, echipamentul termic);
            8.1.2. sa nu fie adusa dispozitivelor termice nici o modificare
                   importanta; si
            8.1.3. in cazul in care se inlocuieste dispozitivul termic,
                   dispozitivul cu care se inlocuieste sa aiba o putere
                   frigorifica egala sau mai mare decat a dispozitivului
                   inlocuit.

    Facut la ..................
    Data ......................

                                        Autoritatea competenta
                                        ......................

-----------
    *1) Semnul distinctiv al tarii, folosit in circulatia rutiera internationala.
    *2) Formula de atestare trebuie sa fie imprimata in limba tarii care o elibereaza si in engleza, in franceza sau in rusa; diferitele rubrici trebuie numerotate conform modelului de mai sus.
    *3) A se indica tipul (vagon, camion, remorca, semiremorca, conteiner etc.); in cazul cisternelor destinate transportarii de lichide alimentare, a se adauga cuvantul "cisterna".
    *4) A se inscrie una sau mai multe din denumirile ce figureaza in suplimentul 4 al prezentei anexe, ca si marcile de identificare corespunzatoare.
    *5) A se taia mentiunea inutila.
    *6) Numarul (litere, cifre etc.) ce indica autoritatea care a eliberat atestarea si atestarea echipamentului.
    *7) A se taia mentiunea inutila.
    *8) De exemplu: izotermie sau eficienta dispozitivelor termice.
    *9) In cazul in care puterile au fost deja masurate potrivit dispozitiilor paragrafului 42 din suplimentul 2 al prezentei anexe.

    B. Placa de atestare a conformitatii mijlocului de transport special prevazuta in paragraful 4 al suplimentului 1 al anexei nr. 1

    1. Aceasta placa de atestare trebuie sa fie fixata pe mijlocul de transport special in mod permanent si intr-un loc foarte vizibil, alaturi de celelalte placi de atestare care au fost emise in scopuri oficiale. Aceasta placa, potrivit modelului reprodus alaturat, trebuie sa se prezinte sub forma unei placi dreptunghiulare, rezistenta la coroziune si la incendiu, cu dimensiunile de minimum 160 mm x 100 mm. Pe placa trebuie sa fie inscrise urmatoarele informatii, intr-un mod usor de citit si greu de sters, cel putin in limba engleza, in franceza sau in rusa:
    a) "ATP" cu litere latine, urmate de "ATESTAT PENTRU TRANSPORTUL DE PRODUSE PERISABILE".
    b) "ATESTAT", urmat de semnul distinctiv (folosit in circulatia rutiera internationala) al statului care a acordat atestarea si de numarul (cifre, litere etc.) de referinta al atestarii.
    c) "MIJLOC DE TRANSPORT SPECIAL", urmat de numarul individual care permite identificarea mijlocului de transport respectiv (poate fi si numarul de fabricatie).
    d) "MARCA ATP" urmata de marca de identificare prescrisa in suplimentul 4 al anexei nr. 1, corespunzatoare clasei si categoriei mijlocului de transport special.
    e) "VALABIL PANA LA", urmat de data (luna si anul) la care expira atestarea mijlocului de transport individual respectiv. Daca atestarea se reinnoieste ca urmare a unui test sau a unui control, urmatoarea data de expirare se poate adauga pe aceeasi linie.
    2. Literele "ATP", ca si cele ale marcii de identificare trebuie sa aiba o inaltime de aproximativ 20 mm. Celelalte litere si cifre nu trebuie sa aiba inaltimea mai mica de 5 mm.
       ____________________________________________________
      |      ___  __                                       |    ^
    a |  /\   |  |__|       AGREAT PENTRU TRANSPORTUL      |    |
      | /--\  |  |            DE PRODUSE PERISABILE        |    |
      |                              _                _    |    |
      |                             |                  |*  |    |
    b |         ATESTAT NR.         | GB - LR - 456789 |   |    |
      |                             |_                _|   |    |
      |                              _        _            |    |
      |                             |          |*          |    |
    c |    MIJLOC DE TRANSPORT      | AB12C987 |           |    |
      |                             |_        _|           |   mai
      |                              _              _      | mare/egal
      |                             |  __            |*    |  100 mm
    d |          MARCA ATP          | |__| |\ |  /\  |     |    |
      |                             | | \  | \| /--\ |     |    |
      |                             |_              _|     |    |
      |                              _         _           |    |
      |                             |           |*         |    |
    e |      VALABIL PANA LA        | 11 - 1985 |          |    |
      |                             |_         _|          |    |
      |____________________________________________________|    v

      <-------------------- mai mare/egal ----------------->
                               160 mm

    * (indicatiile din paranteza sunt date cu titlu de exemplu)

    ANEXA 1
    Suplimentul 4

                        MARCI DE IDENTIFICARE
         CE SE APLICA PE MIJLOACELE DE TRANSPORT SPECIALE

    Marcile de identificare prescrise in paragraful 5 al suplimentului 1 la prezenta anexa sunt formate din litere majuscule, in caractere latine, de culoare albastru inchis pe fond alb; inaltimea literelor trebuie sa fie de cel putin 100 mm. Ele sunt urmatoarele:
 -----------------------------------------------------------------------------
               Mijloc de transport                                  Marca de
                                                                  identificare
 -----------------------------------------------------------------------------
 Mijloc de transport izoterm normal                                    IN
 Mijloc de transport izoterm cu izolatie ranforsata                    IR
 Mijloc de transport refrigerator normal clasa a                       RNA
 Mijloc de transport refrigerator cu izolatie ranforsata clasa A       RRA
 Mijloc de transport refrigerator cu izolatie ranforsata clasa B       RRB
 Mijloc de transport refrigerator cu izolatie ranforsata clasa C       RRC
 Mijloc de transport refrigerator normal clasa D                       RND
 Mijloc de transport refrigerator cu izolatie ranforsata clasa D       RRD
 Mijloc de transport frigorific normal clasa A                         FNA
 Mijloc de transport frigorific cu izolatie ranforsata clasa A         FRA
 Mijloc de transport frigorific normal clasa B                         FNB*1)
 Mijloc de transport frigorific cu izolatie ranforsata clasa B         FRB
 Mijloc de transport frigorific normal clasa C                         FNC*1)
 Mijloc de transport frigorific cu izolatie ranforsata clasa C         FRC
 Mijloc de transport frigorific normal clasa D                         FND
 Mijloc de transport frigorific cu izolatie ranforsata clasa D         FRD
 Mijloc de transport frigorific normal clasa E                         FNE*1)
 Mijloc de transport frigorific cu izolatie ranforsata clasa E         FRE
 Mijloc de transport frigorific normal clasa F                         FNF*1)
 Mijloc de transport frigorific cu izolatie ranforsata clasa F         FRF
 Mijloc de transport calorific normal clasa A                          CNA
 Mijloc de transport calorific cu izolatie ranforsata clasa A          CRA
 Mijloc de transport calorific cu izolatie ranforsata clasa B          CRB
 -----------------------------------------------------------------------------
    *) A se vedea dispozitiile tranzitorii din paragraful 5 din prezenta anexa.

    In cazul in care mijlocul de transport este dotat cu dispozitive termice amovibile sau neautonome, marca sau marcile de identificare se vor completa cu litera x.
    In afara de marcile de identificare indicate mai sus, deasupra sau dedesubtul marcii de identificare se va indica si data de expirare a validitatii atestarii eliberate pentru mijlocul de transport (luna, anul) care figureaza in rubrica 8 a sectiunii A din suplimentul 3 la prezenta anexa.

    Model:
     __________                     _
    |          |                     |
    |   RNA    |      5 = luna (mai)  > de expirare a validitatii atestarii
    | 5 - 1974 |   1974 = anul       |
    |__________|                    _|


    ANEXA 2

           ALEGEREA ECHIPAMENTULUI SI A CONDITIILOR DE TEMPERATURA
            PENTRU TRANSPORTUL PRODUSELOR INGHETATE SI CONGELATE

    1. Pentru transportarea produselor inghetate si congelate urmatoare, mijlocul de transport trebuie sa fie ales si folosit astfel incat, pe durata transportului, temperatura cea mai ridicata a produselor, in oricare punct al incarcaturii, sa nu depaseasca temperatura indicata.
    2. Temperatura produselor trebuie, asadar, sa se afle, in oricare punct al incarcaturii, la valoarea indicata sau sub aceasta, pe timpul incarcarii, transportului si descarcarii.
    3. Daca este nevoie sa se deschida usile mijlocului de transport, de exemplu pentru efectuarea de inspectii, este primordial sa ne asiguram ca produsele nu vor fi supuse la proceduri sau la conditii contrare indicatiilor din aceasta anexa sau celor ale Conventiei internationale privind armonizarea controalelor marfurilor la frontiere.
    4. Pe timpul anumitor operatiuni, cum ar fi dezghetarea vaporizatorului unui mijloc de transport frigorific, o usoara ridicare a temperaturii la suprafata produsului poate fi tolerata intr-o parte a incarcaturii, cu conditia ca aceasta crestere sa nu depaseasca cu mai mult de 3 grade C temperatura indicata mai jos.

    Inghetate .................................................... -20 grade C
    Peste, produse preparate pe baza de peste, moluste si crustacee congelate sau inghetate si orice alte produse inghetate .................... -18 grade C
    Toate produsele congelate (exceptand untul) .................. -12 grade C
    Unt .......................................................... -10 grade C

    Produsele inghetate si produsele congelate mentionate mai jos, destinate unui tratament ulterior imediat, la destinatie*):

    Unt
    Suc de fructe concentrat

------------
    *) Pentru produsele inghetate si cele congelate mentionate care sunt destinate unui tratament ulterior imediat la destinatie, s-ar putea admite o ridicare lenta a temperaturii lor in cursul transportarii, pentru ca ele sa ajunga la destinatie la o temperatura care sa nu fie mai mare decat cea ceruta de expeditor si care este indicata in contractul de transport. Aceasta temperatura nu va trebui sa depaseasca temperatura maxima autorizata pentru aceste produse in stare refrigerata, mentionata in anexa nr. 3. Documentul de transport trebuie sa mentioneze numele produselor, daca ele sunt inghetate sau congelate si faptul ca ele sunt destinate unui tratament ulterior imediat la destinatie. Transportul trebuie facut cu un material agreat ATP, fara utilizarea mijloacelor termice pentru sporirea temperaturii produselor.

    ANEXA 3

                       CONDITII DE TEMPERATURA
pentru transportul anumitor produse care nu sunt nici inghetate si nici congelate

    Pe timpul transportului, temperaturile produselor in cauza nu trebuie sa fie mai ridicate decat cele indicate mai jos:
    Maruntaie ............................................. +3 grade C*3)
    Unt ................................................... +6 grade C
    Vanat ................................................. +4 grade C
    Lapte in cisterna (crud sau pasteurizat),
    destinat consumului imediat ........................... +4 grade C
    Lapte industrial ...................................... +6 grade C
    Produse lactate (iaurturi, chefir, smantana
    si branza proaspata) .................................. +4 grade C*3),*4)
    Peste, moluste si crustacee*1) ........................ trebuie intotdeauna
                                                            ambalate in gheata
    Produse preparate pe baza de carne*2) ................. +6 grade C
    Carne (cu exceptia maruntaielor) ...................... +7 grade C
    Pasari si iepuri ...................................... +4 grade C

------------
    *1) Altele decat peste afumat, sarat, uscat sau viu, moluste vii si crustacee vii.
    *2) Cu exceptia produselor stabilizate prin sarare, afumare, uscare sau sterilizare.
    *3) In principiu, durata de transport nu trebuie sa depaseasca 48 de ore.
    *4) Expresia "branza proaspata" cuprinde branzeturile nefermentate (a caror maturare nu este incheiata) care pot fi consumate la putin timp de la producerea lor si care au o durata de conservare limitata.



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 75/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 75 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu