Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 58 din 22 august 2003

pentru ratificarea Memorandumului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul orizontal pentru asistenta comunitara in domeniul securitatii nucleare pentru anul 2002 pentru Romania, semnat la Bucuresti la 23 ianuarie 2003

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 612 din 29 august 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 1 pct. I din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei adopta urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Se ratifica Memorandumul de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul orizontal pentru asistenta comunitara in domeniul securitatii nucleare pentru anul 2002 pentru Romania, semnat la Bucuresti la 23 ianuarie 2003.
    Art. 2
    In cadrul contractelor pentru executarea de lucrari, precum si pentru furnizarea de bunuri si servicii, incheiate cu contractorii locali in temeiul memorandumului de finantare, platile pot fi efectuate si in euro.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         Ministrul agriculturii,
                         padurilor, apelor si mediului,
                         Ilie Sarbu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                       MEMORANDUM DE FINANTARE*)

    *) Traducere.

    Comisia Europeana, denumita in continuare Comisia, actionand pentru si in numele Comunitatii Europene, denumita in continuare Comunitatea, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, denumit in continuare Beneficiarul, pe de alta parte,
    au convenit urmatoarele:

    Masura la care se face referire in art. 1 va fi executata si finantata din resursele bugetare ale Comunitatii, conform prevederilor cuprinse in prezentul memorandum. Cadrul tehnic, juridic si administrativ in care va fi pusa in aplicare masura la care se face referire in art. 1 este stabilit de Conditiile generale anexate la Acordul-cadru incheiat la 12 martie 1991 intre Comisie si Beneficiar si completat cu prevederile prezentului memorandum si cu Dispozitiile speciale anexate la acesta.
    Art. 1
    Natura si obiectul
    Ca parte a programului sau de asistenta, Comunitatea va contribui prin fonduri nerambursabile la finantarea urmatoarei masuri:
    Numarul programului: 2002/000/632.08
    Titlul:              Program orizontal pentru asistenta comunitara in
                         domeniul securitatii nucleare pentru anul 2002 pentru
                         Romania
    Durata:              pana la 30 noiembrie 2004
    Art. 2
    Angajamentul Comunitatii
    Contributia financiara din partea Comunitatii este fixata la nivelul maxim de 0,5 milioane euro, denumita in continuare finantarea nerambursabila a CE.
    Art. 3
    Durata si data de expirare
    Pentru prezenta masura, finantarea nerambursabila a CE este disponibila pentru contractare pana la 30 noiembrie 2004, facand obiectul reglementarilor prezentului memorandum. Toate contractele trebuie semnate pana la aceasta data. Orice fonduri ramase din finantarea nerambursabila a CE, care nu au fost contractate pana la aceasta data, vor fi anulate. Termenul limita pentru efectuarea platilor din finantarea nerambursabila a CE este 30 noiembrie 2005. Toate platile trebuie sa fie efectuate pana la expirarea termenului limita pentru efectuarea platilor. Comisia poate totusi, in cazuri exceptionale, sa fie de acord cu o prelungire corespunzatoare a perioadei de contractare sau a perioadei de efectuare a platilor, daca aceasta este ceruta in timp util si justificata in mod adecvat de catre Beneficiar. Prezentul memorandum va expira la data la care expira perioada de efectuare a platilor din finantarea nerambursabila a CE. Toate fondurile care nu au fost utilizate vor fi returnate Comisiei.
    Art. 4
    Adrese
    Corespondenta privitoare la executarea masurii, avand mentionate numarul si titlul acesteia, va fi adresata la:

    Pentru Comunitate:
    Jonathan Scheele
    Delegatia CE in Bucuresti
    Bd. Primaverii nr. 48
    71297 Bucuresti
    Romania

    Pentru Beneficiar:
    Hildegard Carola Puwak
    Ministrul integrarii europene
    Coordonatorul national al asistentei
    Str. Apolodor nr. 17
    Bucuresti
    Romania

    Art. 5
    Numarul de exemplare
    Prezentul memorandum este redactat in doua exemplare in limba engleza.
    Art. 6
    Intrarea in vigoare
    Prezentul memorandum va intra in vigoare la data la care a fost semnat de catre ambele parti. Nici o cheltuiala care se face inaintea acestei date nu este eligibila pentru finantarea nerambursabila a CE.
    Anexele reprezinta parte integranta a prezentului memorandum.
    Semnat la Bucuresti la 23 ianuarie 2003.

                  Pentru Beneficiar,
                  Hildegard Carola Puwak,
                  ministrul integrarii europene,
                  coordonatorul national al asistentei

                  Pentru Comunitate,
                  Jonathan Scheele,
                  seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania

    Anexe:
 Anexa nr. 1 Acord-cadru (anexele A si B)
 Anexa nr. 2 Dispozitii speciale (anexa C)
 Anexa nr. 3 Informare si publicitate (anexa D)

    ANEXA 1 (A si B)

                              ACORD-CADRU

    Comisia Comunitatilor Europene, denumita in cele ce urmeaza Comisia, actionand pentru si in numele Comunitatii Economice Europene, denumita in cele ce urmeaza Comunitatea, pe de o parte, si Romania, de cealalta parte, si impreuna denumite parti contractante,
    avand in vedere faptul ca Romania este eligibila de a beneficia de Programul de asistenta PHARE din partea Comunitatii, prevazut in Regulamentul nr. 3.906/89 din 18 decembrie 1989 al Consiliului Comunitatii Europene, modificat prin Regulamentul nr. 2.698/90 din 17 septembrie 1990,
    avand in vedere faptul ca este convenabila mentionarea in cele de mai jos a cadrului tehnic, legal si administrativ pentru executarea masurilor finantate in Romania in cadrul programului de asistenta al Comunitatii,
    au convenit dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Pentru a promova cooperarea dintre partile contractante in scopul sprijinirii procesului reformei economice si sociale din Romania, partile contractante sunt de acord sa implementeze masuri in domeniul cooperarii financiare, tehnice si al altor forme de cooperare, asa cum s-a specificat in regulamentul mentionat mai sus, care vor fi finantate si implementate in cadrul tehnic, legal si administrativ stabilit in acest acord. Detaliile specifice ale fiecarei masuri (sau set de masuri) vor fi introduse intr-un memorandum ce va fi convenit intre partile contractante (denumit in continuare memorandum de finantare), pentru care este oferit un model in anexa nr. 2 (C).
    Romania intreprinde toate actiunile necesare pentru a asigura executarea corespunzatoare a tuturor masurilor.
    Art. 2
    Fiecare masura finantata in cadrul acestui acord va fi implementata in conformitate cu Conditiile generale din anexa A, care vor fi considerate ca fiind incluse in fiecare memorandum de finantare.
    Memorandumul de finantare poate schimba sau suplimenta Conditiile generale, dupa cum va fi necesar pentru implementarea masurii in discutie.
    Art. 3
    Pentru problemele legate de masurile finantate in cadrul acestui acord, Comisia va fi reprezentata de delegatia sa, imediat ce aceasta este infiintata in Bucuresti, care se va asigura, din partea Comisiei ca masura este executata in conformitate cu practicile financiare si tehnice legale.
    Art. 4
    Cand partile contractante convin astfel, Comisia poate delega responsabilitatea sa integrala sau partiala privind implementarea unei masuri catre o terta parte, stat sau agentie.
    In acest caz termenii si conditiile unei asemenea delegari vor fi mentionati in acordul ce urmeaza sa fie incheiat intre Comisie si terta parte, stat sau agentie, cu acordul Guvernului Romaniei.
    Art. 5
    Orice disputa legata de acest acord, care nu poate fi rezolvata prin consultare, va fi solutionata in conformitate cu procedura de arbitraj mentionata in anexa B.
    Art. 6
    Acest acord este intocmit in doua exemplare, in limba engleza.
    Art. 7
    Acest acord va intra in vigoare la data la care partile contractante se vor informa reciproc despre aprobarea sa in conformitate cu legislatia sau procedura interna a fiecarei parti. Acordul va continua sa fie in vigoare pentru o perioada nedefinita, daca nu isi inceteaza valabilitatea prin notificarea scrisa a uneia dintre partile contractante catre cealalta.
    La incheierea duratei de valabilitate a acestui acord orice masura aflata inca in curs de executie va fi dusa la indeplinire conform termenilor memorandumului de finantare aferent si Conditiilor generale stabilite prin prezentul acord.
    Art. 8
    Prevederile acestui acord se vor aplica si cooperarii tehnice si altor cooperari convenite intre partile contractante, care prin natura lor nu sunt cuprinse intr-un memorandum specific finantat in baza programului de asistenta PHARE, la cererea Guvernului Romaniei.
    Anexele vor fi considerate parte integranta a acestui acord.
    Intocmit la Bucuresti la 12 martie 1991.

                  Eugen Dijmarescu,
                  ministru de stat
                  ROMANIA

                  Frans Andriessen,
                  vicepresedinte al Comisiei Europene
                  COMUNITATEA

    ANEXA A

                             CONDITII GENERALE
                   privind memorandumurile de finantare

    In aceste Conditii generale termenul Beneficiar va fi inteles ca referitor la Guvernul Romaniei.

    TITLUL I
    Finantarea proiectelor

    Art. 1
    Obligatia Comunitatii
    Angajamentul Comunitatii, denumit in cele ce urmeaza finantarea gratuita a CEE, a carei valoare este mentionata in memorandumul de finantare, va determina limita in cadrul careia se vor desfasura angajarea si executia platilor prin contracte si devize aprobate corespunzator.
    Orice cheltuieli ce depasesc finantarea gratuita a CEE vor fi suportate de Beneficiar.
    Art. 2
    Disponibilitatea finantarii gratuite a CEE
    Acolo unde executia unei masuri depinde de angajamentele financiare asupra resurselor proprii ale beneficiarilor sau asupra altor surse de fonduri, finantarea gratuita a CEE va deveni disponibila in momentul in care devin disponibile si sumele angajate de Beneficiar si/sau celelalte surse de fonduri, conform celor prevazute in memorandumul de finantare.
    Art. 3
    Cheltuirea
    Contractele sunt eligibile pentru plati in baza acestui memorandum de finantare numai daca sunt incheiate inainte de data de expirare a memorandumului de finantare. Platile in cadrul unor asemenea contracte pot avea loc in timpul unei perioade de maximum 12 luni de la data de expirare a memorandumului de finantare. Orice prelungire exceptionala a acestei perioade trebuie sa fie aprobata de Comisie.
    In cadrul limitei stabilite pentru finantarea gratuita a CEE, cererile pentru fonduri sub forma unui program de lucru vor fi prezentate delegatiei Comisiei de catre Beneficiar, conform agendei stabilite in memorandumul de finantare. Documentele justificative referitoare la platile facute pentru realizarea unei anumite masuri vor fi puse la dispozitie in sprijinul cererii de fonduri, atunci cand Comisia o solicita.
    Oricum, in cadrul anumitor contracte din cadrul masurii poate fi prevazuta plata direct de catre Comisie catre contractanti. Fiecare contract va indica proportia si momentul efectuarii platii, impreuna cu documentele justificative necesare.
    Pentru partea de program implementata de Beneficiar, autoritatea de implementare va inainta un program de lucru cu cel putin 9 luni inainte de data de expirare a memorandumului de finantare, pentru aprobarea de catre Comisie a contractelor ce mai trebuie incheiate pentru implementarea programului. Programul de lucru trebuie sa cuprinda propuneri pentru utilizarea dobanzilor nete provenite din conturile deschise in cursul implementarii programului, cu conditia ca intreaga finantare gratuita a CEE sa fi fost angajata anterior.
    In ceea ce priveste masurile executate pe baza unor devize estimative, in conditiile in care memorandumul de finantare nu poate prevedea altfel, o prima transa de plata, care nu va depasi 20% din totalul devizului aprobat de Comisie, poate fi efectuata in favoarea Beneficiarului, in aceleasi conditii mentionate la paragraful 2 de mai sus.

    TITLUL II
    Achizitionarea

    Art. 4
    Generalitati
    Procedura ce trebuie urmata pentru incheierea contractelor de lucrari, de livrari si de cooperare tehnica va fi mentionata in memorandumul de finantare, urmand principiile de mai jos.
    Art. 5
    Conditii de participare
    1. Cu exceptia prevederilor art. 6, Comisia si Beneficiarul vor lua masurile necesare pentru a asigura egalitatea conditiilor de participare la astfel de contracte, in special prin publicarea in timp util a invitatiilor la licitatie. Anunturile urmeaza sa fie facute pentru Comunitate cel putin in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene si pentru statele beneficiare in jurnalul oficial corespunzator.
    2. Conditiile generale ale contractelor trebuie sa fie intocmite in conformitate cu modelele din uzanta internationala, cum ar fi reglementarile generale si conditiile pentru contractele de livrari finantate din fondurile PHARE.
    Art. 6
    Derogarea de la procedurile standard
    Acolo unde este recunoscuta urgenta situatiei sau unde aceasta este justificata pe baza naturii, importantei reduse sau a unor caracteristici particulare ale anumitor masuri (de exemplu: operatii de finantare in doua etape, operatii multifazate, specificatii tehnice particulare etc.) si ale contractelor respective, Beneficiarul poate, de acord cu Comisia, sa autorizeze in mod exceptional:
    - acordarea contractelor in urma unor invitatii restranse la licitatie;
    - incheierea contractelor prin acord direct;
    - realizarea contractelor prin departamente de lucrari publice.
    O astfel de derogare trebuie sa fie mentionata in memorandumul de finantare.
    Art. 7
    Acordarea contractelor de lucrari si de livrari
    Comisia si Beneficiarul se vor asigura ca pentru fiecare operatie oferta selectata este cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, in special din punct de vedere al calificarilor si garantiilor oferite de licitatori, al costului si al calitatii serviciilor, al naturii si al conditiilor de executie a lucrarilor sau a livrarilor, al costului lor de utilizare si al valorii tehnice.
    Rezultatele invitatiilor la licitatie vor trebui publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene cat de repede posibil.
    Art. 8
    Contractele de cooperare tehnica
    1. Contractele de cooperare tehnica, care pot lua forma contractelor pentru studii, supravegherea lucrarilor sau de asistenta tehnica, vor fi incheiate dupa negocierea directa cu consultantul sau, daca se justifica din punct de vedere tehnic, economic ori financiar, ca urmare a invitatiei la licitatie.
    2. Contractele vor trebui sa fie intocmite, negociate si incheiate fie de Beneficiar, fie de Comisie, atunci cand se prevede astfel in memorandumul de finantare.
    3. In situatia in care contractele urmeaza sa fie intocmite, negociate si incheiate de Beneficiar, Comisia va propune o lista scurta cu unul sau mai multi candidati, pe baza criteriilor de garantare a calificarilor, experientei si independentei lor si tinand seama de disponibilitatea acestora pentru proiectul in chestiune.
    4. In cazul unei proceduri directe de negociere, cand Comisia a propus mai multi candidati, Beneficiarul este liber sa aleaga dintre cei propusi candidatul cu care intentioneaza sa incheie contractul.
    5. Cand exista recurs la o procedura de licitare, contractul va fi acordat candidatului care a inaintat oferta confirmata de Beneficiar si de Comisie ca fiind cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

    TITLUL III
    Acordarea de facilitati

    Art. 9
    Privilegii generale
    Personalului care participa la masurile finantate de Comunitate, precum si membrilor de familie ai acestuia li se pot acorda avantaje, privilegii si scutiri nu mai putin favorabile decat cele acordate in mod obisnuit altor straini angajati in statul Beneficiarului, in cadrul oricaror alte acorduri bilaterale sau multinationale ori aranjamente pentru programe de asistenta economica si de cooperare tehnica.
    Art. 10
    Facilitati de stabilire, instalare, intrare si rezidenta
    In cazul contractelor de lucrari, de livrari sau de servicii, persoanele fizice ori juridice eligibile pentru participarea la procedurile de licitatie vor avea drept de instalare temporara si de rezidenta in cazurile in care importanta contractului justifica aceasta. Acest drept va fi obtinut numai dupa emiterea invitatiei de participare la licitatie si va servi personalului necesar efectuarii studiilor preparatorii pentru redactarea ofertelor si va expira la o luna dupa desemnarea contractantului.
    Beneficiarul va permite personalului care ia parte la contractele de lucrari, de livrari sau de servicii finantate de Comunitate si membrilor de familie apropiati ai acestuia sa intre in statul Beneficiarului, sa se stabileasca in stat, sa lucreze acolo si sa paraseasca statul respectiv, asa cum o justifica natura contractului.
    Art. 11
    Importul si reexportul de echipament
    Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru importul de echipament profesional cerut pentru executarea masurii, in conformitate cu legile, regulile si reglementarile in vigoare ale Beneficiarului.
    Beneficiarul va acorda in plus persoanelor fizice si juridice care au executat contracte de lucrari, de livrari sau de servicii permisele necesare pentru reexportul echipamentului mentionat.
    Art. 12
    Controlul importurilor si schimburilor valutare
    Pentru executarea masurilor Beneficiarul se obliga sa acorde autorizatii de import, precum si autorizatii pentru achizitionarea valutei necesare si sa aplice reglementarile nationale privind controlul asupra schimburilor valutare, fara discriminare intre statele membre ale Comunitatii, Albania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
    Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru repatrierea fondurilor primite pentru executarea masurii, conform reglementarilor de control al schimburilor valutare in vigoare in statul Beneficiarului.
    Art. 13
    Impozitare si vama
    1. Plata impozitelor, taxelor vamale si a taxelor de import nu va fi finantata din finantarea gratuita a CEE.
    2. Importurile in baza contractelor de livrari incheiate de autoritatile Beneficiarului si finantate din finantarea gratuita a CEE vor putea intra in statul Beneficiarului fara a fi supuse taxelor vamale, altor taxe de import, impozitelor sau unui regim fiscal cu efect echivalent.
    Beneficiarul se va asigura ca importurile respective sa fie eliberate din punctul de intrare pentru a fi livrate catre contractant, asa cum se prevede in contract, si pentru folosinta imediata conform cerintelor pentru implementarea normala a contractului, fara a tine seama de intarzieri sau de dispute in ceea ce priveste stabilirea taxelor vamale, platilor sau a impozitelor mentionate mai sus.
    3. Contractele pentru livrari sau servicii oferite de firme externe sau romanesti, finantate din finantarea gratuita a CEE, nu vor fi supuse in statul Beneficiarului platii TVA, timbrului fiscal sau taxelor de inregistrare ori altor impuneri fiscale avand efect similar, indiferent daca aceste taxe exista sau urmeaza sa fie instituite.
    4. Persoanele fizice si juridice, inclusiv personalul expatriat din statele membre ale Comunitatii Europene, care executa contracte de cooperare tehnica finantate din finantarea gratuita a CEE, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit si pe venit in statul Beneficiarului.
    5. Efectele personale si gospodaresti importate pentru uz personal de catre persoanele fizice (si membrii familiilor lor), altele decat cele achizitionate local, angajate in indeplinirea sarcinilor definite in contractele de cooperare tehnica, vor fi scutite de taxe vamale, de import, de alte taxe si impozite fiscale cu acelasi efect, efectele personale si gospodaresti respective urmand sa fie reexportate sau sa se dispuna de ele in tara conform reglementarilor in vigoare in statul Beneficiarului, dupa terminarea contractului.
    6. Persoanele fizice si juridice care importa echipament profesional, asa cum se prevede la art. 11, daca solicita astfel, vor beneficia de sistemul de admitere temporara, asa cum este definit prin legislatia nationala a Beneficiarului, in ceea ce priveste echipamentul respectiv.

    TITLUL IV
    Executarea contractelor

    Art. 14
    Originea livrarilor
    Beneficiarul se declara de acord ca, atunci cand Comisia nu autorizeaza altfel, materialele si livrarile necesare pentru executarea contractelor trebuie sa fie originare din Comunitate, Albania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
    Art. 15
    Proceduri de efectuare a platilor
    1. Pentru contractele finantate din finantarea gratuita a CEE documentele de licitatie vor fi intocmite si platile vor fi efectuate fie in unitati europene de cont (ECU) sau, conform legilor si reglementarilor privind schimbul valutar ale Beneficiarului, in valuta Beneficiarului ori in valuta statului in care ofertantul isi are inregistrat sediul de afaceri sau in valuta statului in care sunt produse livrarile.
    2. Cand documentele de licitatie sunt intocmite in ECU, platile in cauza vor fi efectuate, in mod corespunzator, in valuta prevazuta in contract, pe baza ratei de schimb a ECU in ziua precedenta efectuarii platii.
    3. Beneficiarul si Comisia vor lua toate masurile necesare pentru a asigura executia platilor in cel mai scurt timp posibil.

    TITLUL V
    Colaborarea dintre Comisie si Beneficiar

    Art. 16
    Inspectie si evaluare
    1. Comisia va avea dreptul sa-si trimita propriii agenti sau reprezentantii corespunzator autorizati pentru a duce la indeplinire orice misiune tehnica ori financiara sau de audit pe care o considera necesara pentru a urmari executia masurii. In orice caz, Comisia va comunica in avans autoritatilor Beneficiarului trimiterea unor astfel de misiuni.
    Beneficiarul va pune la dispozitie toate informatiile si documentele care vor fi solicitate de aceasta si va lua toate masurile pentru a facilita munca persoanelor imputernicite a duce la indeplinire evaluarile sau inspectiile.
    2. Beneficiarul:
    a) va pastra inregistrari si documente contabile adecvate pentru identificarea lucrarilor, livrarilor sau serviciilor finantate in baza memorandumului de finantare, conform procedurilor legale de contabilitate;
    b) se va asigura ca agentii sau reprezentantii sus-mentionati ai Comisiei sa aiba dreptul de a inspecta toata documentatia si inregistrarile contabile relevante privitoare la cele finantate in baza memorandumului de finantare si va asista Curtea de Conturi a Comunitatii Europene in executarea evaluarii contabile privind utilizarea finantarii gratuite a CEE.
    Comisia va putea, de asemenea, sa execute o evaluare ulterioara si o evaluare contabila finala a programului. Evaluarea ulterioara va analiza realizarea obiectivelor/scopurilor programelor, precum si impactul asupra dezvoltarii si restructurarii sectorului implicat.
    Evaluarea contabila finala va examina datele financiare la nivel local ale programului, oferind o parere independenta asupra corectitudinii si compatibilitatii contractelor si platilor, precum si asupra conformitatii lor cu prevederile memorandumului de finantare. Evaluarea contabila va stabili balanta fondurilor neangajate si/sau necheltuite care vor fi rambursate Comisiei.
    Art. 17
    Urmarirea masurilor
    Ca urmare a executarii masurii, Comisia poate solicita orice explicatie si, atunci cand este necesar, poate cadea de acord cu Beneficiarul asupra unei noi orientari in ceea ce priveste masura, care sa fie considerata mai bine adaptata obiectivelor avute in vedere.
    Beneficiarul va face rapoarte catre Comisie, conform planului mentionat in memorandumul de finantare, pe toata perioada de executie a masurii si dupa incheierea acesteia.
    Comisia, pe baza rapoartelor si, dupa caz, a evaluarii ulterioare, va proceda la inchiderea oficiala a programului si va informa tara beneficiara despre data inchiderii oficiale a programului.

    TITLUL VI
    Prevederi generale si finale

    Art. 18
    Consultari - dispute
    1. Orice problema legata de executarea sau de interpretarea memorandumului de finantare ori a acestor Conditii generale va fi subiect de consultare intre Beneficiar si Comisie, conducand, in cazul in care este necesar, la un amendament la memorandumul de finantare.
    2. In situatia in care se constata neindeplinirea unei obligatii stabilite in memorandumul de finantare si in aceste Conditii generale, care nu a fost subiect al unor masuri de remediere luate in timp util, Comisia va putea suspenda finantarea masurii, dupa consultarea cu Beneficiarul.
    3. Beneficiarul poate renunta total sau partial la executia masurii. Partile contractante vor stabili detaliile respectivei renuntari printr-un schimb de scrisori.
    Art. 19
    Anunturi - adrese
    Orice anunt si orice acord intre parti, prevazute aici, trebuie sa aiba forma unei comunicari scrise, cu referire explicita la numarul si la titlul masurii. Astfel de anunturi sau de acorduri vor fi facute prin scrisoare adresata partii autorizate sa primeasca cele mentionate si vor fi trimise la adresa anuntata de partea respectiva. In caz de urgenta sunt permise comunicari prin telefax, comunicari telegrafice sau prin telex, care vor fi considerate valabile cu conditia confirmarii imediate prin scrisoare. Adresele sunt mentionate in memorandumul de finantare.

    ANEXA B

                                ARBITRAJ

    Orice disputa intre partile contractante rezultand din acordul-cadru sau din memorandumul de finantare, care nu este rezolvata prin aplicarea procedurilor mentionate la art. 18 din Conditiile generale, referitoare la memorandumul de finantare, va fi supusa arbitrarii de catre un tribunal de arbitraj, dupa cum urmeaza:
    Partile la arbitraj vor fi Beneficiarul, pe de o parte, si Comisia, pe de alta parte.
    Tribunalul de arbitraj va fi compus din trei arbitri, numiti dupa cum urmeaza:
    - un arbitru va fi numit de Beneficiar;
    - un al doilea arbitru va fi numit de Comisie;
    - al treilea arbitru (numit in continuare si conducator) va fi numit prin acordul partilor sau, in cazul unui dezacord, de secretarul general al O.N.U.
    Daca oricare dintre parti nu reuseste sa numeasca un arbitru, acesta va fi numit de conducator.
    Daca un arbitru numit conform acestei proceduri demisioneaza, decedeaza sau devine incapabil sa-si desfasoare activitatea, un alt arbitru va fi numit in acelasi mod ca si arbitrul caruia ii ia locul; un astfel de succesor va avea toate puterile si indatoririle arbitrului initial.

    ANEXA 2 (C)

                           DISPOZITII SPECIALE

    1. OBIECTIVE SI DESCRIERE

    1.1. Obiective
    Obiectivul general al acestui program este sa contribuie la imbunatatirea securitatii nucleare in tarile candidate beneficiare.
    Obiectivul specific al acestui program este de a asigura ca proiectele mentionate mai jos sa fie finalizate intr-o maniera care sa ofere rezultate durabile, in scopul obtinerii unui nivel ridicat de securitate nucleara.
    In ceea ce priveste elementele programului de asistenta acordata in domeniul reglementarii, obiectivul este de a contribui la dezvoltarea factorilor de care depinde eficienta organismului de reglementare, asa cum sunt mentionati, de exemplu, in concluziile grupului CONCERT. Acesti factori sunt*1):
    - "Pentru a fi eficient, un organism de reglementare trebuie sa aiba un obiectiv bine definit, procese de evaluare si de lucru bine definite, sa fie independent fata de producatorii de energie, de puterea politica si grupurile de presiune, sa fie transparent si deschis si sa aiba mijloace adecvate din punct de vedere al bugetului, precum si un personal competent si bine motivat pentru a-si indeplini atributiile.
    - Un organism de reglementare eficient este acela care asigura un nivel acceptabil al securitatii nucleare, actioneaza pentru a preveni degradarea securitatii nucleare, promoveaza imbunatatirile in domeniul securitatii nucleare, este prompt si eficient din punct de vedere al costurilor, confera incredere operatorilor, publicului larg si Guvernului si face eforturi continue pentru imbunatatirea performantelor.
    - Un sistem de reglementare este eficient atunci cand utilizatorii, in mod consecvent, fac tot ce este necesar pentru a mentine sau a imbunatati securitatea nucleara. Cu toate acestea, performantele operatorilor depind si de alti factori si este dificila utilizarea lor la evaluarea eficientei unui organism de reglementare.
    - Cooperarea internationala si evaluarile internationale joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea unui organism de reglementare eficient."
------------
    *1) Concluziile celei de-a 17-a intalniri a grupului CONCERT, din 29 - 30 iunie 2000.

    Indicatori de realizare
    In trecut nu au fost stabiliti indicatori generali de realizare pentru proiectele in domeniul securitatii nucleare.
    Pe de o parte, nu exista acquis comunitar cu standarde comune referitoare la securitatea de exploatare a instalatiilor nucleare sau la practici de reglementare. Prin urmare, in absenta acestora, al doilea pas, de a desprinde repere de evaluare a performantelor din asemenea standarde, nu este posibil. In ceea ce priveste practicile de reglementare, literatura de specialitate a identificat cel putin sase abordari diferite, in conformitate cu practicile din statele membre, determinate de traditiile lor legislative si tehnice specifice. In aceasta lumina, Comisia Europeana a lansat initiativa de a stabili norme comunitare, precum si o metodologie de evaluare a securitatii nucleare in statele membre. Adoptarea acestora va facilita definirea indicatorilor de realizare.
    In ceea ce priveste proiectele de asistenta tehnica in sprijinul autoritatilor de reglementare si al organizatiilor lor pentru suport tehnic (asistenta TSO) sau al agentiilor de management al deseurilor radioactive, principalul lucru ce trebuie realizat este obtinerea rezultatelor proiectului conform sarcinilor specifice ale acestuia. Aceste sarcini sunt descrise in fisele de proiect.

    1.2. Descrierea proiectelor
    In mare parte, proiectele sunt descrise prin fisa de proiect respectiva.
    Majoritatea proiectelor apartin domeniului constructiei institutionale, sprijinind fie autoritatea de securitate nucleara, fie agentiile cu atributii specifice privitoare la gestiunea deseurilor radioactive sau cu sarcini similare. Ghidurile PHARE revizuite confirma ca asistenta financiara de preaderare in domeniul securitatii nucleare necesita o abordare distincta. Datorita naturii lor tehnice specifice si in scopul sporirii sigurantei publice, proiectele de investitii sustinute prin acest program nu corespund neaparat criteriilor generale de a fi catalitice, cofinantate sau aditionale. Totusi, proiectele au fost selectate pentru ca au fost suficient de mature si capabile sa contribuie la dezvoltarea durabila a nivelului securitatii nucleare in cadrul obiectivelor lor specifice. Ca o apreciere generala, proiectul va intensifica procesul de aderare din tara candidata.
    Acest program aloca asistenta financiara urmatoarelor proiecte:
    Proiecte specifice de tara:

    Bulgaria
    632.01.01 Furnizare de echipamente pentru detectarea deseurilor radioactive institutionale si realizarea proiectului tehnic pentru facilitarea gestionarii si depozitarii deseurilor
    In Bulgaria, deseurile radioactive institutionale sunt depozitate intr-un depozit de suprafata situat la Novi Han, langa Sofia. Totusi, acest depozit nu corespunde cerintelor actuale de securitate. In consecinta, autoritatea bulgara de securitate nucleara (BNSA) a oprit temporar operatiunile de depozitare in 1994, pana la imbunatatirea masurilor de securitate la depozitare. Pentru a efectua imbunatatirile de securitate solicitate, autoritatile bulgare au decis sa creeze un fond de stat care a sustinut deja cateva proiecte de investitii. Pentru a accelera modernizarea depozitului de la Novi Han, sprijinul PHARE este solicitat in doua scopuri principale:
    - furnizarea de echipamente pentru detectarea deseurilor radioactive;
    - asistenta tehnica pentru proiectarea facilitatilor de tratare si depozitare a deseurilor, care ar urma sa fie construite prin fondul de stat.
    De aceea, acest proiect are doua componente principale: furnizarea de echipamente (de exemplu: spectrometre gama, celule fierbinti pentru detectarea surselor inchise cu activitate radioactiva ridicata etc.) si proiectarea facilitatilor de tratare si depozitare a deseurilor, acolo unde coletele cu deseuri radioactive pot fi reconditionate si depozitate.
    632.01.02 Asistenta pentru autoritatea bulgara de securitate nucleara (BNSA) cu privire la imbunatatirea gestionarii surselor radioactive inchise cu activitate ridicata
    In Bulgaria, ca in multe alte tari, exista o constientizare crescanda a problemelor radiologice si economice care s-ar putea ivi ca urmare a managementului inadecvat al surselor radioactive inchise. Autoritatile de reglementare bulgare sunt confruntate, in fapt, cu urmatoarele probleme:
    - revizuirea optiunilor pentru extinderea duratei de viata recomandate (RWL) pentru acele surse radioactive inchise care sunt inca in operare (80% din sursele aflate in operare au depasit deja durata de viata recomandata);
    - urmarirea surselor inchise, in particular cand sunt scoase din uz;
    - constientizarea utilizatorilor surselor asupra riscului inerent al acestora;
    - reducerea numarului de surse scoase din uz care sunt depozitate la utilizatori;
    - raspunderea in cazul disparitiei utilizatorilor;
    - recuperarea surselor orfane.
    Acest proiect are scopul de a ajuta BNSA sa dezvolte reglementari adecvate privind toate aceste puncte, astfel incat in Bulgaria sa fie imbunatatita gestionarea surselor inchise.

    Cehia
    632.02.01 Calificarea testarii nedistructive si a inspectiilor
    Obiectivul general este de a intari nivelul securitatii nucleare a centralelor nucleare (CNE) cehesti prin calificarea metodelor de testare nedistructiva (NDT) ca sprijin pentru inspectiile periodice pe amplasament. Calificarea se va realiza conform ENIQ (Reteaua europeana pentru inspectie si calificare) si metodologiei AIEA. Proiectul include proiectarea si fabricarea ansamblurilor de testare, implementarea metodelor avansate de NDT, dezvoltarea si optimizarea procedurilor de inspectie, realizarea si evaluarea de incercari practice. Ariile acoperite:
    - VVER 1000/320 tip generator de abur cu tuburi si ligamente colectoare;
    - VVER 440/213 tip presurizator si suduri eterogene ale generatorului de abur;
    - VVER 1000/320 tip circuit primar cu conducte sudate la presurizator;
    - VVER 1000/320 tip circuit de abur si conducte componente;
    - VVER 1000/320 tip conducte sudate la sistemul de racire de avarie a zonei active.
    Suplimentar fata de cresterea capabilitatii TSO cehe prin furnizare de echipamente si transfer de expertiza de la TSO ale UE, va fi intocmit un dosar de calificare care va include rezultatele acestui proiect, relevante pentru procedurile de inspectii periodice pe amplasament, urmarite de beneficiar, adica Oficiul de Stat pentru Securitate Nucleara (SUJB). Acest proiect vizeaza doua dintre recomandarile de tip I ale Raportului Consiliului privind securitatea nucleara in contextul extinderii pentru toate statele candidate cu centrale nucleare: aceea ca ele trebuie sa-si finalizeze programele specifice de imbunatatire a securitatii nucleare conform planurilor prezentate si aceea ca organismul de reglementare trebuie sa aiba resurse adecvate, in vederea raportului complet al analizei de securitate nucleara si a masurilor corespunzatoare de securitate.
    632.02.02 Evaluarea integritatii placarii vasului de presiune al reactorului VVER fata de evenimente de soc termic la presiune
    Vasele de presiune ale reactoarelor VVER din Cehia si din alte tari care opereaza acest tip de reactoare sunt placate in interior cu un strat protector de otel austenitic inoxidabil pentru a fi protejate impotriva coroziunii. In acelasi timp, acoperirea austenitica joaca un rol important pentru evaluarea socurilor termice la presiune (evenimente PTS) la vasele de presiune ale reactoarelor de tip VVER.
    Placarea la vasele de presiune ale reactoarelor de tip VVER (circa 8 mm) este relativ groasa comparativ cu cea existenta la majoritatea vaselor de presiune ale reactoarelor de tip PWR (circa 3 - 4 mm), ceea ce afecteaza transferul caldurii si prin urmare temperatura si tensiunile in peretele vasului.
    Principalul obiectiv al acestui proiect este de a elabora si valida procedurile de evaluare a integritatii vasului de presiune al reactorului cu acoperire austenitica cu/fara defecte constatate in timpul inspectiilor periodice. Aceste proceduri vor avea in vedere o comportare realista a acoperirii austenitice a vasului de presiune al reactorului, in special in timpul socului termic la presiune (evenimente PTS). Aceste regimuri sunt cele mai severe la reactoarele in operare si de aceea sunt de prima importanta pentru evaluarea integritatii vasului si a duratei de viata.
    Procedurile ce urmeaza sa fie elaborate trebuie sa fie fundamentate pe procedurile de proiectare utilizate la reactoarele de tip VVER, dar trebuie armonizate, de asemenea, cu procedurile si abordarile aplicate pentru reactoarele de tip PWR, precum RSE-M (Regles de Surveillance en Exploitation de Materiels Mecaniques - Rules for In-Service Inspection of Mechanical Components) sau ASME. Vor fi validate de date experimentale reale, prin testarea pe scara larga a specimenelor cu acoperire si defecte. Procesul include proiectarea si confectionarea specimenelor de testare, testarea, evaluarea si analiza rezultatelor acesteia in procedura de integritate a vasului. Obiective specifice vor fi defectele de placare care apar in vasele sub presiune si servesc ca exemple pentru defectele tipice postulate pentru procedurile de calcul armonizate.
    Acest proiect acopera o serie de activitati plecand de la crearea unei baze de date cu toate informatiile disponibile privind fracturarea acoperirii austenitice a vaselor de presiune ale reactoarelor VVER testate atat in conditii de iradiere, cat si in conditii normale, pana la evaluarea rolului cantitativ al acoperirii pentru evaluarea duratei de viata a vasului de presiune al reactorului, tinand seama de evenimentele PTS si de evaluarea marginilor de securitate corespunzatoare.
    Acest proiect poate fi pus in legatura cu recomandarile din Raportul Consiliului privind securitatea nucleara in contextul extinderii, in special cu primele recomandari generale - de tip I ("toate statele candidate cu centrale nucleare trebuie sa-si desavarseasca programele specifice de imbunatatire a securitatii conform planurilor prezentate") si cu recomandarile generale secundare - de tip I ("referitor la raportul complet de securitate si la masurile de securitate corespunzatoare" si "referitor la resursele organismului de reglementare"). Autoritatea ceha pentru securitate nucleara (SUJB) va beneficia de desfasurarea si de rezultatele proiectului.
    632.02.03 Imbunatatirea instalatiei de testare pentru coletele de transport
    In anul 2000, agentia ceha pentru managementul deseurilor radioactive (RAWRA) a preluat in proprietate si in operare instalatia de testare pentru transportul si depozitarea containerelor pentru materiale si/sau deseuri radioactive. Echipamentele acestei instalatii sunt total depasite, iar procedurile de testare trebuie schimbate pentru a se conforma noilor cerinte de securitate ale autoritatilor cehe de securitate nucleara. Prin urmare, acest proiect are patru obiective principale:
    - dezvoltarea de noi proceduri de testare pentru containere de transport si depozitare pentru materiale si/sau deseuri radioactive;
    - procurarea si instalarea de echipamente de testare moderne;
    - elaborarea documentatiei de securitate pentru autorizare;
    - probarea noilor proceduri de testare.
    Activitatile RAWRA sunt finantate din Fondul nuclear (alimentat de producatorii de deseuri) si de la bugetul de stat. Conform legii de baza in domeniul energiei atomice, aceste resurse pot fi utilizate doar pentru managementul si depozitarea deseurilor radioactive. Veniturile din activitatile de testare acopera cu greu costurile normale de intretinere. Acestea nu pot fi utilizate pentru o reconstructie importanta a instalatiei.
    632.02.04 Inchiderea unei camere a depozitului Richard ca ipoteza pentru analiza de securitate
    In Cehia, deseurile radioactive institutionale sunt depozitate in depozitul Richard. Acest depozit consta in principal intr-un tunel lung de cateva sute de metri, excavat orizontal in munte. Acest tunel permite accesul in camere in care sunt stivuite in principal butoaie de 200 l cu deseuri radioactive. RAWRA intentioneaza sa inchida camerele progresiv. Pentru aceasta, imobilizarea butoaielor cu deseuri radioactive trebuie realizata prin injectia cu un material corespunzator. Scopul proiectului este de a inchide una sau doua camere pentru a demonstra valoarea conceptului si a realiza analiza de securitate. De fapt, aceasta propunere de proiect este o continuare logica a proiectului PHARE 2001 care se concentreaza pe identificarea materialului de umplere pentru acea aplicatie specifica si realizarea unui plan detaliat privind inchiderea camerelor, incluzand un program de monitorizare si un raport de securitate.
    Camerele selectate spre a fi inchise sunt cele care contin deseuri radioactive "istorice", depozitate deja de cateva decenii. Aceasta inseamna ca proiectul poate include reambalarea butoaielor. Lansarea programului de monitorizare pe termen lung pentru a confirma eficienta si etanseitatea conceptului de inchidere este parte a proiectului.

    Estonia
    632.03.01 Depozitarea pe termen lung in conditii de siguranta a sarcofagelor de la Paldiski si activitatile de dezmembrare corespunzatoare
    In anii '60 si '80 doua submarine nucleare au fost construite si puse in functiune la centrul de instruire al fostei marine sovietice, situat la Paldiski, in Estonia. Ca urmare a acordului din 1994 dintre Federatia Rusa si Estonia, submarinele nucleare de la Paldiski au fost dezmembrate si compartimentele radioactive ale reactorului (RCs) au fost puse in doua sarcofage. In principiu, autoritatile rusesti au garantat stabilitatea si etanseitatea celor doua sarcofage pe o perioada de 50 de ani. Totusi nici o analiza de securitate nu intareste aceasta declaratie. Sarcofagele nu au fost nici macar proiectate pentru a fi inchise ermetic. Cateva studii au evidentiat o serie de probleme semnificative din punct de vedere al securitatii, si anume:
    - etanseitatea sarcofagelor;
    - riscul de coroziune;
    - degradarea infrastructurii care gazduieste sarcofagele;
    - existenta camerelor si locurilor contaminate in jurul sarcofagelor;
    - absenta oricarei evaluari de impact asupra mediului, legata de depozitarea RCs pe termen lung.
    Pe baza unui studiu anterior finantat de PHARE, autoritatile estoniene au decis ca operatiile de dezmembrare a RCs nu trebuie sa aiba loc mai devreme de cel putin 40 - 50 de ani. De aceea, conditiile care ar garanta o depozitare sigura pe termen lung a RCs trebuie indeplinite prin actiuni care sa vizeze fiecare dintre problemele mentionate mai sus. Acestea constituie scopul principal al propunerii de proiect.

    Ungaria
    632.04.01 Managementul hidrogenului pentru anvelopa la VVER-440/213
    Obiectivul general este de a contribui la imbunatatirea securitatii nucleare in Ungaria prin cresterea capacitatii institutionale a organismului de reglementare, autoritatea ungara pentru energia atomica (HAEA), care este beneficiarul acestui proiect. Proiectul evalueaza reducerea efectelor accidentelor severe, in particular ale hidrogenului pentru NPP de tip VVER-440/213. Proiectul include sprijin TSO pentru urmatoarele activitati (imbunatatirea codului de calcul disponibil, prin contactarea unui institut din UE care este producatorul acestui cod; GASFLOW 3D este o parte a acestui proiect):
    - calculul distributiei hidrogen/abur, a sarcinilor de combustie si de presiune in anvelopa la VVER-440/213 fara masuri de reducere (cazul de baza);
    - calculul distributiei hidrogen/abur, a sarcinilor de combustie si de presiune in anvelopa la VVER-440/213, cu aplicarea diferitelor alternative de reducere;
    - compararea cazului de baza cu rezultatele diferitelor optiuni de reducere si evaluarea eficientei lor pentru managementul hidrogenului la VVER-440/213.
    Compararea acestor rezultate cu evaluarile anterioare (realizate folosindu-se coduri mai putin detaliate) va permite HAEA sa evalueze riscurile potentiale ale hidrogenului asupra anvelopei si sarcinile de combustie care pot aparea in anvelopa in timpul secventelor selectate de accident sever. Proiectul raspunde recomandarilor de tip I ale Raportului Consiliului privind securitatea nucleara in contextul extinderii pentru toate statele candidate cu centrale nucleare, ca prioritate pe termen scurt, de a finaliza, incluzand si revizuirea si aprobarea de catre organismul de reglementare, rapoartele complete de securitate la nivelul standardelor vestice, care acopera, printre altele, analize de vulnerabilitate specifice centralei, incluzand toate nivelurile de aparare in profunzime, si de a lua in considerare rezultatele tuturor analizelor pentru realizarea si implementarea de masuri de imbunatatire a securitatii centralei. Acest proiect raspunde, de asemenea, recomandarii de a asigura "resurse umane si financiare adecvate pentru autoritatea de reglementare, incluzand, in particular, accesul la sprijin tehnic independent".
    632.04.02 Dezvoltarea analizorului APROS
    Departamentul de securitate nucleara al HAEA a procurat analizorul pentru centrale nucleare APROS pentru a facilita activitatea de autorizare si de evaluare a organismului de reglementare. Codul a fost realizat pentru a descrie functionarea unui reactor de tip VVER-440/213 in cadrul proiectului prevazut. Modelele originale de centrala pentru sistemul APROS corespund in principal NPP Loviisa, care prezinta cateva diferente substantiale fata de CNE Paks.
    Obiectivul proiectului este de a dezvolta analizorul pentru a explica principalele caracteristici ale centralei ungare, precum si pentru a extinde capabilitatile dincolo de proiectarea initiala si scenariile de accidente severe. Ca rezultat al acestei dezvoltari, analizorul va putea deveni o unealta eficienta pentru autoritatea de securitate nucleara in procesul de autorizare si evaluare a modificarilor centralei, propuse de detinatorul de autorizatie, precum si in managementul accidentelor.
    Acest proiect contribuie, de asemenea, la cresterea capabilitatilor TSO-urilor ungare (exista deja o anumita experienta in utilizarea APROS) pentru a sprijini mai bine necesitatile autoritatii nationale de securitate nucleara.
    Proiectul este impartit pe urmatoarele activitati principale:
    - dezvoltarea modulelor si bazelor de date ale APROS, specifice pentru CNE Paks;
    - dezvoltarea in continuare a capacitatii de gestiune a datelor si de golire instantanee a memoriei codului APROS;
    - dezvoltarea codului APROS pentru CNE Paks dincolo de proiectarea initiala si de modulele de accidente severe;
    - furnizarea de scenarii-model si organizarea de cursuri de instruire pentru utilizatori.
    Acest proiect poate fi legat de recomandarea Raportului Consiliului privind securitatea nucleara in contextul extinderii, in special de a doua recomandare generala - de tip I ("privind resursele organismului de reglementare"), care permite autoritatii ungare de securitate nucleara (HAEA) sa-si sporeasca capabilitatea tehnica.
    632.04.03 Furnizarea de spatiu de depozitare/stocare in depozitul de la Puspokszilagy
    In Ungaria, deseurile radioactive institutionale sunt depozitate in depozitul de suprafata de la Puspokszilagy. In urma depozitarii de deseuri cu radioactivitate redusa produse in anii '80 si '90, provenite din operarea CNE ungare, instalatia este in prezent aproape plina (capacitatea ramasa este sub 100 mc). Aceasta inseamna ca mai exista spatiu pentru depozitarea deseurilor radioactive numai pentru cativa ani. De aceea este urgent sa se intreprinda actiuni pentru eliberarea de spatiu in aceasta instalatie. In caz contrar, deseurile radioactive institutionale vor trebui depozitate la utilizatori, ceea ce nu este bine din punct de vedere al securitatii. In acest scop se intentioneaza achizitionarea unui compactor foarte puternic care ar permite eliberarea unui spatiu suficient pentru urmatorii 70 de ani, cel putin, pentru depozitarea deseurilor radioactive institutionale. Acest proiect sprijina agentia de management al deseurilor radioactive din Ungaria (PURAM) sa achizitioneze acest compactor.
    632.04.04 Implementarea spectrometriei de masa pentru analiza materialelor nucleare de origine necunoscuta si a probelor de mediu
    Obiectivul general este de a contribui la imbunatatirea capabilitatilor de investigare ale autoritatii ungare pentru energia atomica (HAEA) care este beneficiarul acestui proiect. Obiectivul de ansamblu al proiectului este de a spori siguranta si securitatea surselor radioactive si de a combate eficient traficul ilicit cu materiale radioactive si nucleare, in conformitate cu cerintele internationale. HAEA coordoneaza dezvoltarea capacitatii nationale de raspuns in cazul materialelor nucleare care nu sunt contabilizate sau sunt confiscate, inclusiv prin organizarea de exercitii, prin promovarea cercetarii-dezvoltarii si prin consilierea serviciilor nationale competente, in special in cazurile urgente. Acest proiect include achizitionarea unui spectrometru de masa de inalta rezolutie care sa fie amplasat la Institutul pentru Izotopi si Analiza Chimica a Suprafetei, care este TSO a HAEA, avand si mandat legal pentru identificarea si analiza materialelor nucleare de origine necunoscuta (confiscate sau gasite in Ungaria) - Decretul guvernamental din 1996. In lumina ultimelor evolutii si ca urmare a instruirii oferite in comun de IAEA si de ITU/JRC privitoare la traficul ilicit, apare necesitatea de a dota laboratorul de radiochimie cu aparatura moderna, care va fi unealta principala a laboratorului analitic datorita gamei sale largi de aplicatii si a rezolutiei inalte pentru masurarea procentelor de particule elementare si izotopi. Laboratorul, care este complet dotat pentru lucrul cu materiale active, isi va imbunatati furnizarea rezultatelor prin analiza nedistructiva a coletelor suspecte. Capabilitatile laboratorului vor servi, de asemenea, pentru a raspunde problemelor de garantii nucleare, precum si analizei probelor de mediu.

    Letonia
    632.05.01 Intarirea capacitatii de reglementare a infrastructurii de radioprotectie si de securitate nucleara
    Obiectivul general este de a consolida capacitatile organismului letonian de reglementare nucleara (Centrul de Securitate a Radiatiei, RDC) care este beneficiarul acestui proiect. Proiectul cuprinde doua parti: prima, o componenta de furnizare de echipamente pentru a intari infrastructura RDC si TSO a sa; a doua, o componenta de asistenta tehnica pentru a imbunatati practicile de lucru ale RDC. Echipamentele sunt necesare pentru a asigura durabilitatea controlului expunerii profesionale, cresterea capabilitatii de combatere a traficului ilicit cu materiale radioactive si nucleare prin imbunatatirea abilitatii de investigare a materialelor confiscate in laboratorul RDC si pentru a intari capabilitatile TSO de raspuns in cazul urgentelor radiologice. Din punct de vedere al problemelor de trafic ilicit, specialistii letoni au participat la cursuri de instruire organizate in comun de IAEA si de ITU/JRC. Componenta de asistenta tehnica vizeaza constructia institutionala. Acest proiect vizeaza recomandarea generala de tip III a Raportului Consiliului privind securitatea nucleara in contextul extinderii, referitoare la securitatea altor tipuri de instalatii nucleare si la cadrul de reglementare aferent. Componenta de asistenta tehnica are in vedere o expertiza pe termen scurt, de 12 luni, pentru a pregati RDC pentru eventuala implementare a sistemului de asigurare a calitatii. Proiectul nu are in vedere acreditarea efectiva a sistemului de asigurare a calitatii. Durabilitatea este asigurata prin aceea ca proiectul corespunde unei instructiuni a Guvernului letonian (Ordinul Cabinetului, martie 2002), care solicita ministerelor si agentiilor guvernamentale sa introduca sisteme de management al calitatii corespunzatoare celor mai bune standarde disponibile in prezent.

    Lituania
    632.06.01 Evaluarea securitatii si modernizarea depozitului de la Maisiagala
    In trecut, in Lituania, deseurile radioactive institutionale au fost depozitate in depozite de suprafata vault (de tip radon) amplasate la Maisiagala. Designul instalatiei este depasit si nu respecta recomandarile internationale privind depozitarea deseurilor radioactive. Instalatia nu a fost utilizata din 1988. Desi inchisa, aceasta instalatie nu a facut niciodata obiectul unei evaluari de securitate. De aceea persista incertitudinea privind securitatea sa pe termen mediu si lung. Nu sunt definite inca posibile lucrari de reconstructie pentru a preveni degajari ale radioactivitatii in mediul ambiant.
    De aceea scopul principal al acestui proiect este, in primul rand, de a efectua o evaluare a securitatii instalatiei si de a defini, pe aceasta baza, lucrarile necesare de reconstructie, cum ar fi:
    - barierele suplimentare de instalat in jurul galeriei;
    - imbunatatirea protectiei fizice a instalatiei;
    - instalarea echipamentelor de monitorizare a posibilelor degajari de radioactivitate in mediul ambiant.
    Proiectul include servicii, furnizare de echipamente si activitati de lucru.

    Polonia
    632.07.01 Crearea unui sistem central de monitorizare radiologica si securitate la centrul nuclear de la Swierk
    Swierk este principalul centru nuclear din Polonia. Acesta este proprietatea organizatiei de stat intitulate Institutul de Energie Atomica (IAE). Centrul include reactoare de cercetare, spatii de depozitare pentru combustibilul nuclear utilizat, unitatea de productie radioizotopi si diferite laboratoare de cercetare. Din cauza prezentei unei cantitati mari de uraniu imbogatit, probleme critice nu pot fi excluse. Monitorizarea radioactiva in cadrul centrului a fost instituita in anii '70. Astazi este complet depasita. In plus, nu poate fi folosita in situatii de urgenta. De asemenea, nu poate indeplini nici cerintele Conventiei internationale privind notificarea rapida a unui accident nuclear, care a fost semnata de Polonia la 23 martie 1988.
    Reinnoirea completa a sistemului de monitorizare radioactiva este parte a actiunilor prioritare sprijinite de autoritatea poloneza de securitate nucleara (NAEA) si de IAE. Proiectul tehnic al noului sistem de monitorizare a fost elaborat si aprobat. Reconstructia cladirii care adaposteste camera de comanda pentru situatii de urgenta radiologica este finalizata. A fost deja finantata unitatea de aprovizionare cu curent pentru situatii de urgenta. O parte din aparatele de masurare a contaminarii aerului au fost procurate.
    Acest proiect consta in finalizarea innoirii sistemului central de monitorizare radioactiva prin livrarea de echipamente (hardware, software, aparate de masurare a contaminarii si un laborator de calibrare a radiatiei).
    632.07.02 Reducerea expunerii profesionale si a deseurilor radioactive provenite din operarea reactorului de cercetare Maria prin actiuni la sursa
    Reactorul de cercetare Maria, amplasat la centrul nuclear de la Swierk, a operat aproape 20 de ani. In prezent, folosirea experientelor la reactor a dus la cresterea expunerii profesionale, la degajari importante de gaze radioactive pe cos, la cantitati importante de deseuri radioactive (generate in timpul purificarii agentului de racire in circuitul primar), din doua motive principale:
    - sistemul de monitorizare radioactiva existent in cladirea reactorului este depasit;
    - noile ansambluri de elemente combustibile care sunt utilizate ca urmare a acordurilor internationale (scaderea procentului de uraniu imbogatit - 235 de la 80% la 36%) au teaca subtire si de aceea pot produce scurgeri.
    Autoritatea poloneza de securitate nucleara (NAEA) este pe deplin constienta de problemele de radioprotectie si de gestiune a deseurilor radioactive care apar datorita utilizarii noilor ansambluri de elemente combustibile in reactorul Maria. Unele fonduri au fost deja alocate pentru innoirea sistemului de monitorizare radioactiva. Totusi, mijloacele disponibile pe termen mediu nu sunt suficiente pentru satisfacerea tuturor necesitatilor.
    Drept urmare proiectul acopera atat finalizarea sistemului de monitorizare radioactiva, cat si imbunatatirea totala a sistemului de monitorizare a integritatii elementului combustibil, ca mijloc de a reduce problemele de radioprotectie si management al deseurilor radioactive care apar, prin intreprinderea de masuri la sursa.
    Proiectul consta mai ales in definirea specificatiilor tehnice ale noilor sisteme de monitorizare, in procurarea echipamentului necesar si instalarea lui in cladirea reactorului.

    Romania
    632.08.01 Raportul preliminar asupra analizei de securitate pentru depozitul de deseuri radioactive de joasa activitate de la Baita Bihor
    Depozitul de la Baita Bihor este o instalatie de depozitare pentru deseurile radioactive institutionale din Romania. Depozitul a fost creat intr-o fosta mina de uraniu. Acesta consta in circa 800 m de galerii excavate in munte. Este utilizat din 1985. Au fost depozitate atat deseuri radioactive de viata scurta, cat si cele de viata lunga. Evaluarea securitatii depozitului reprezinta o problema-cheie pentru autoritatea de reglementare romana (CNCAN) care trebuie sa elibereze o noua autorizatie dupa 2005. In acest scop, operatorul depozitului trebuie sa prezinte doua tipuri de documente:
    - Raportul preliminar de analiza de securitate (PSAR);
    - Raportul final de analiza de securitate.
    Elaborarea PSAR reprezinta partea principala a acestui proiect. Proiectul va valorifica rezultatele unui proiect PHARE anterior, intitulat "Masuri pregatitoare pentru evaluarea securitatii pe termen lung a depozitului de deseuri slab si mediu active de la Baita Bihor", finalizat in 2001, precum si codul transferat utilizat in cadrul UE, pentru sprijinirea evaluarii de securitate a instalatiei de depozitare a deseurilor radioactive. Proiectul ofera expertilor romani acces la laboratoarele de masuratori ale UE (privind caracterizarea probelor de sol) si asigura continuarea transferului de expertiza din statele membre ale UE. Rezultatele proiectului ajuta, de asemenea, sa se determine daca amplasamentul Baita Bihor poate fi utilizat, asa cum se intentioneaza, pentru depozitarea deseurilor rezultate prin dezafectarea reactorului de cercetare de tip VVER de la Magurele.

    Slovacia
    632.09.01 Decontaminarea circuitului primar al centralei nucleare (CNE) A-1 de la Bohunice
    In Slovacia, la Bohunice, centrala nucleara A-1 a fost inchisa in 1977 din cauza unui accident sever. Autoritatile slovace au stabilit un plan de dezafectare pentru CNE A-1. Prima faza a acestui plan se deruleaza din 1999 pana in 2007. Pana in prezent a fost deja efectuat un numar de operatii de dezafectare. Acestea se concentreaza in principal asupra partilor mai putin radioactive ale reactorului A-1 si ale sistemelor auxiliare. Majoritatea proiectelor, fiind realizate in prima faza de dezafectare, pregatesc de fapt faza a doua in care proiectele de dezafectare trebuie implementate.
    Acest proiect de decontaminare a circuitului primar al CNE A-1 face parte din prima faza de dezafectare. Proiectul are scopul de a dezvolta conceptul de decontaminare pentru circuitul primar:
    - scoaterea reactorului din circuitul primar;
    - golirea conductelor;
    - identificarea celor mai adecvate tehnologii de decontaminare;
    - experimente de decontaminare.
    Din ianuarie 2002, Fondul national pentru dezafectarea instalatiilor nucleare din Slovacia gestioneaza conturi separate pentru fiecare instalatie individuala, in care se fac plati destinate dezafectarii. Programul de dezafectare a reactorului A-1 al centralei de la Bohunice, stabilit in 1995, preceda Hotararea Guvernului din septembrie 1999 privind dezafectarea timpurie a CNE V1 de la Bohunice, care va avea un efect negativ asupra resurselor disponibile din fond. In aceste conditii, autoritatile slovace cauta sprijin comunitar pentru efortul lor de a dezafecta reactorul A-1 al CNE de la Bohunice. Implementarea masurilor de dezafectare este incredintata unei divizii separate a Slovenske Elektrarne, mai precis SE-VZY.

    Slovenia
    632.10.01 Sprijinirea SNSA pentru imbunatatirea si modernizarea sistemului national de alarmare rapida
    Scopul general al proiectului este de a finaliza alinierea in domeniul schimbului de informatii in caz de accident nuclear sau radiologic (Decizia Consiliului 87/600 EURATOM) prin imbunatatirea si expansiunea retelei sistemului de alarmare rapida (EWS) din Slovenia pentru detectarea imediata a unei potentiale contaminari si de a intari capabilitatea generala a administratiei slovene pentru securitate nucleara (SNSA) in caz de urgenta. Beneficiarul acestui proiect este SNSA. Actualul EWS cuprinde 44 de aparate de masurare a radioactivitatii, suplimentate cu doua statii de masurare a aerosolilor, procurate pe plan national, precum si cu echipament de inalta rezolutie donat de un stat membru al UE invecinat. Exista, de asemenea, o retea care leaga statiile, permitand colectarea datelor in timp real. Acest proiect va imbunatati reteaua existenta pentru a-i conferi o acoperire uniforma la nivel national, va creste capabilitatea de masurare, in special privind masurarea aerosolilor, va face sistemul mai robust si va spori capabilitatile SNSA de masurare in teren. Proiectul are in vedere furnizarea substantiala de echipamente, cu procurare de software pentru accelerarea functionarii retelei.
    632.10.02 Renovarea si modernizarea "celulelor fierbinti"
    In prezent, Slovenia nu dispune de o instalatie pentru caracterizarea si conditionarea deseurilor radioactive institutionale si, in special, a surselor radioactive inchise (SSRS). De aceea, aceste tipuri de deseuri sunt depozitate la utilizatori (200 SSRS sunt in prezent depozitate in 40 de locuri diferite) sau in depozitul national central amplasat la Brinje, langa Ljubljana (unde sunt depozitate aproximativ 100 mc deseuri radioactive). In plus, sunt generate deseuri in timpul operarii reactorului de cercetare Triga. Dezafectarea apropiata a acestui reactor va genera, de asemenea, o cantitate mare de deseuri radioactive (aproximativ 60 - 70 tone). La Institutul "Jozef Stefan" unde este amplasat reactorul de cercetare Triga exista un complex de celule fierbinti care pot fi utilizate la caracterizarea, tratarea si conditionarea tuturor acestor tipuri de deseuri. Totusi, acest complex necesita o reinnoire completa. Definirea unui plan de renovare pentru acest complex de celule fierbinti, procurarea si instalarea echipamentelor (de exemplu: compactor, dispozitive de taiat, dispozitive pentru masurarea nivelului de contaminare a aerului si a efluentilor lichizi) reprezinta principalul continut al proiectului.
    632.10.03 Caracterizarea deseurilor institutionale slab si mediu active depozitate la instalatia centrala
    In Slovenia exista aproximativ 100 mc deseuri radioactive institutionale depozitate la depozitul national central situat la Brinje, langa Ljubljana. O parte semnificativa din aceste deseuri este "istorica", in sensul ca exista foarte putine informatii privind caracteristicile chimice si radiochimice. Exista suspiciunea ca unele colete depozitate pe amplasament contin materiale periculoase. Autoritatile slovene, prin Agentia de Management al Deseurilor Radioactive (ARAO), au inceput sa finanteze un program destinat categorisirii coletelor cu deseuri radioactive. Unele lucrari de reconstructie au inceput in 2001. Astfel, finantarea PHARE poate accelera procesul de reorganizare si reconstructie a depozitului central. Trei componente principale caracterizeaza proiectul PHARE:
    - activitati logistice (transferul coletelor cu deseuri radioactive dintr-o zona in alta zona);
    - lucrari pregatitoare pentru caracterizarea deseurilor;
    - masuri de radioprotectie.
    Legatura dintre aceasta propunere si cele mentionate anterior este evidenta intrucat echipamentele care trebuie cumparate pentru caracterizarea deseurilor din celulele fierbinti pot fi utilizate in mod avantajos pentru depozit, situat pe acelasi amplasament.

    Elementul de sprijin multitara:
    632.11.01 Proiectul ACCESS (Cooperarea tarilor candidate cu sistemul de garantii al EURATOM)
    Obiectivul acestui proiect este pregatirea operatorilor instalatiilor nucleare din tarile candidate pentru conformitatea deplina cu prevederile tratatului EURATOM privitoare la obligatiile de contabilizare a materialelor nucleare. Proiectul prevede manuale tehnice, manuale de procedura si manuale de instruire in limba fiecarei tari candidate. Sunt incluse, de asemenea, seminarii si livrare de hardware si de software. Proiectul a inceput in 2000 si se va termina in 2004. Actualul program de lucru acopera faza finala a proiectului. Prin urmare, proiectul prevede continuarea activitatilor finantate deja prin programele PHARE de securitate nucleara pe 1997, 1999 si 2001.
    632.11.02 Sprijin general pentru tarile candidate in vederea indeplinirii obiectivelor programului PHARE de securitate nucleara
    Obiectivul acestui proiect este de a permite serviciilor Comisiei sa caute, in avantajul tarilor beneficiare, consultanta tehnica si politica legata de programul PHARE de securitate nucleara, in special privitor la asistenta pentru reglementarea si diseminarea rezultatelor proiectului. Informatiile furnizate vor servi la pregatirea viitoarelor programe PHARE de securitate nucleara, la consilierea cu privire la problemele specifice care pot aparea in contextul implementarii, precum si la consilierea in domeniul politicilor privind impactul programului. In cadrul acestui proiect, serviciile Comisiei vor fi capabile, de asemenea, sa acorde sprijinul pentru diseminarea rezultatelor proiectului.

    1.3. Ipoteze si riscuri
    Programul presupune ca tarile beneficiare sa isi continue eforturile de a asigura un nivel ridicat al securitatii nucleare si de a implementa recomandarile Raportului Consiliului din iunie 2001 privind securitatea nucleara in contextul extinderii. Raportul de monitorizare intocmit la 5 iunie 2002 de Consiliul Grupului "Atomic Questions" si de formatiunea sa ad-hoc de lucru pe probleme de securitate nucleara a constatat ca tarile candidate sunt angajate in mod clar in indeplinirea recomandarilor mentionate in raportul Consiliului, atat pentru centralele nucleare, cat si pentru alte tipuri de instalatii. Raportul mentioneaza, de asemenea, ca toate tarile candidate au acceptat recomandarile. Acest program pleaca de la premisa ca tarile beneficiare vor continua sa acorde atentia necesara si ca vor face eforturi pentru a implementa proiectele finantate, unde si cand este cazul, potrivit EDIS, daca perioada de implementare depaseste momentul aderarii.
    Daca nu sunt identificabile riscuri inerente indeplinirii actiunilor ce trebuie realizate in cadrul diferitelor proiecte, exista insa riscul general al programului, acela ca asistenta continua in domeniul securitatii nucleare implica pericolul crearii unei dependente din partea beneficiarului. Trebuie acordata o atentie speciala cailor prin care organizatiile beneficiare vor asigura durabilitatea rezultatelor proiectelor. In cazul asistentei pentru organismele de reglementare, trebuie pus accentul pe valoarea transferului de expertiza si pe evitarea inlocuirii functiilor in sfera de responsabilitate a organizatiei beneficiare prin activitatile contractorului.

    1.4. Conditionalitati
    Lansarea efectiva a unora dintre proiectele mentionate mai sus face obiectul unor conditii particulare ce sunt descrise mai detaliat in cadrul fiselor de proiect respective.

    2. BUGET

                                   - milioane euro (M euro) -
_______________________________________________________________
Tara       Agentia de    Cod        Cofinantare  Buget   Buget
           implementare                          total   PHARE
_______________________________________________________________
Bulgaria      OPCP       632.01        0,25       2,21    1,96
Proiect 1                632.01.01     0,25       1,66    1,41
Proiect 2                632.01.02                0,55    0,55
Cehia         OPCP       632.02        1,09       5,15    4,06
Proiect 1                632.02.01     0,5        2,10    1,6
Proiect 2                632.02.02     0,240      1,2     0,96
Proiect 3                632.02.03     0,1        0,6     0,5
Proiect 4                632.02.04     0,25       1,25    1,0
Estonia       OPCP       632.03        0,28       1,575   1,295
Proiect 1                632.03.01     0,28       1,575   1,295
Ungaria       OPCP       632.04        0,145      2,295   2,15
Proiect 1                632.04.01                0,95    0,95
Proiect 2                632.04.02                0,4     0,4
Proiect 3                632.04.03     0,05       0,25    0,2
Proiect 4                632.04.04     0,095      0,695   0,6
Letonia       OPCP       632.05        0,09       0,76    0,67
Proiect 1                632.05.01     0,09       0,76    0,67
Lituania      OPCP       632.06        0,13       2,03    1,9
Proiect 1                632.06.01     0,13       2,03    1,9
Polonia       OPCP       632.07        0,21       0,91    0,7
Proiect 1                632.07.01     0,06       0,36    0,3
Proiect 2                632.07.02     0,15       0,55    0,4
Romania       OPCP       632.08                   0,5     0,5
Proiect 1                632.08.01                0,5     0,5
Slovacia      OPCP       632.09                   1,25    1,25
Proiect 1                632.09.01                1,25    1,25
Slovenia      OPCP       632.10        0,3        1,563   1,263
Proiect 1                632.10.01     0,120      0,613   0,493
Proiect 2                632.10.02     0,1        0,6     0,5
Proiect 3                632.10.03     0,08       0,35    0,27
Multitara    Comisia     632.11                   2,35    2,35
Proiect 1                632.11.01                0,95    0,95
Proiect 2                632.11.02                1,4     1,4
_______________________________________________________________
TOTAL:                                 2,495     20,593  18,098
_______________________________________________________________

    3. ACORDURI DE IMPLEMENTARE

    O mare parte din aceasta propunere de finantare se refera la un program orizontal. Proiectele vor fi implementate prin structurile Programului PHARE national. Propunerea de finantare va fi impartita pe tari, conducand la 10 memorandumuri de finantare separate, dupa cum se prezinta in tabelul de mai sus. Numai elementul multitara al acestui program va fi implementat, condus si coordonat centralizat de Comisie, in numele tarilor beneficiare, prin Echipa de securitate nucleara a Directiei Generale pentru Extindere (632.11.01) si prin delegare catre Directia Generala Transport si Energie (632.11.02). Dupa caz, Comisia poate revizui prevederile de implementare.

    3.1. Implementarea
    Managementul financiar si managementul proiectului de catre tarile candidate
    Cu exceptia elementelor multitara, programul va fi condus in concordanta cu procedurile sistemului de implementare descentralizata al PHARE (DIS), cu aprobarea ex ante a Comisiei si avand in vedere "noile reguli de contractare in domeniul securitatii nucleare" adoptate de Comisie la 6 septembrie 2000. Coordonatorul PHARE la nivel national (NAC) al fiecareia dintre cele zece tari (vezi tabelul de mai sus) va purta intreaga responsabilitate pentru programarea, monitorizarea si implementarea programelor PHARE. Responsabilul national cu autorizarea finantarii (NAO) si responsabilii cu autorizarea programului (PAO) vor asigura ca programele sa fie implementate in concordanta cu procedurile stabilite in Manualul DIS si cu alte instructiuni ale Comisiei si ca toate contractele sa fie pregatite conform Ghidului practic pentru PHARE, ISPA si SAPARD. NAC si NAO vor raspunde impreuna de coordonarea intre PHARE (inclusiv PHARE CBC), ISPA si SAPARD.
    Fondul National (NF) din ministerul respectiv (indicat mai jos), condus de NAO, va superviza managementul financiar al programului si va fi responsabil cu raportarea catre Comisia Europeana. NAO va purta intreaga responsabilitate pentru managementul financiar al fondurilor PHARE. Acesta va asigura respectarea regulilor, reglementarilor si procedurilor PHARE legate de procurare, raportare si de managementul financiar, precum si a regulilor Comunitatii pentru ajutoarele de stat, raportarea corespunzatoare si functionarea sistemului de informatii cu privire la proiect. Aceasta include responsabilitatea raportarii tuturor cazurilor suspecte sau reale de fraude si nereguli. NAO va tine evidenta completa a fondurilor PHARE pentru un program pana la inchiderea acestuia. Autoritatea nationala de control avand competente privind implementarea programului va efectua controlul financiar adecvat.
    Fondurile Nationale (NF) din fiecare tara sunt urmatoarele:
    Bulgaria - Ministerul Finantelor;
    Cehia - Ministerul Finantelor;
    Estonia - Ministerul Finantelor;
    Ungaria - Ministerul Finantelor;
    Letonia - Ministerul Finantelor;
    Lituania - Ministerul Finantelor;
    Polonia - Ministerul Finantelor;
    Romania - Ministerul Finantelor Publice;
    Slovacia - Ministerul Finantelor;
    Slovenia - Ministerul Finantelor.
    Termenul de contractare si de plata
    Toate contractele trebuie incheiate pana la 30 noiembrie 2004. Toate platile trebuie efectuate pana la 30 noiembrie 2005.
    Recuperarea fondurilor
    Orice neregula demonstrata sau orice frauda descoperita in timpul implementarii programului va conduce la recuperarea fondurilor de catre Comisie.
    Daca implementarea unor masuri nu pare sa justifice fie o parte, fie intreaga asistenta alocata, Comisia va efectua o analiza adecvata a cazului, solicitand, in particular, tarii beneficiare sa prezinte explicatii intr-un interval de timp dat si sa corecteze neregulile.
    In urma analizei mentionate in paragraful anterior, Comisia poate micsora, suspenda sau anula asistenta care priveste masurile respective, daca analiza dezvaluie nereguli, o combinare necorespunzatoare a fondurilor sau nerespectarea conditiilor din memorandumul de finantare si, in particular, orice schimbare importanta care afecteaza natura sau conditiile de implementare a masurii, pentru care nu s-a solicitat aprobarea Comisiei. Orice micsorare sau anulare a asistentei se face in scopul recuperarii sumelor platite.
    Cand Comisia constata ca neregulile nu au fost corectate sau ca intreaga operatie ori numai o parte nu justifica fie intreaga asistenta acordata, fie numai o parte a acesteia, ea va efectua o analiza adecvata si va solicita tarii beneficiare sa prezinte explicatii intr-un interval de timp dat. Dupa analiza, daca tara beneficiara nu a intreprins masuri corective, Comisia poate:
    a) sa micsoreze sau sa anuleze orice avans;
    b) sa anuleze intreaga sau numai o parte din asistenta acordata pentru o anumita masura.
    Comisia va stabili volumul corectiei, luand in considerare natura neregulii si proportiile neajunsurilor in sistemele de management si de control.
    Comisia va recupera orice fonduri neutilizate la data expirarii programului. O declaratie finala scrisa, insotita de documentatia corespunzatoare, va fi data de NAO imediat dupa terminarea perioadei de plati din memorandumul de finantare, prin care se arata suma totala contractata si platita. Va fi anexata, de asemenea, o declaratie bancara cu balantele NF/IA/OPCP.
    In afara recuperarii fondurilor neutilizate dupa expirarea memorandumului de finantare si a celor neeligibile, poate fi emis un ordin suplimentar de recuperare dupa auditul final al contractelor si platilor, precum si in ce priveste respectarea prevederilor memorandumului de finantare, avand in vedere opinia independenta a auditului final.
    NAO va asigura returnarea fondurilor neutilizate sau a oricaror sume platite din greseala, in termen de saizeci de zile calendaristice de la data notificarii. Daca NAO nu returneaza suma datorata Comisiei, tara beneficiara va returna Comisiei aceasta suma. Dobanda pentru platile intarziate va fi perceputa pe sumele nereturnate, cu aplicarea regulilor specificate in Regulamentul financiar care guverneaza bugetul comunitar.
    Circuitul financiar
    Comisia va transfera fondurile catre NF conform Memorandumului de intelegere (MoU) semnat intre Comisie si tarile respective in decembrie 1998. Fondurile vor fi transferate, ca urmare a cererilor NAO, intr-un cont bancar separat, denominalizat in euro, care va fi deschis si gestionat de NF la banca centrala (sau "la o banca agreata anterior cu Comisia").
    Transferul fondurilor catre Fondul National (NF)
    O plata de pana la 20% din fondurile ce urmeaza a fi gestionate local va fi transferata catre NF dupa semnarea memorandumului de finantare si a acordurilor financiare (FA) intre NF si agentiile de implementare (IA)/Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP). Prevederile mentionate in art. 2 si 13 din MoU privitoare la NF trebuie, de asemenea, respectate. In plus, NAO trebuie sa inainteze Comisiei nominalizarea responsabililor cu autorizarea programului (PAO) si o descriere a sistemului constituit, indicand circuitul informatiei intre NF si IA/OPCP, precum si modalitatea de efectuare a platilor.
    Se vor face doua alimentari cu pana la 30% din fondurile gestionate local si plata finala de pana la 20% sau pana la suma totala prevazuta in buget, in functie de suma care este mai mica. Prima alimentare se va face cand au fost utilizate 5% din buget de IA si de OPCP. A doua alimentare poate fi solicitata cand s-au utilizat 35% din bugetul total in vigoare. A treia alimentare, finala, se va face cand 70% din bugetul in vigoare au fost utilizate. In mod exceptional, NAO poate solicita in avans plata unui procent mai mare decat cel mentionat mai sus, conform procedurilor mentionate in memorandumul de intelegere amintit anterior. Fara o autorizatie expresa, prealabila, din partea Comisiei, nu se pot face alimentari daca nu au fost respectate plafoanele mentionate anterior.
    Transferul fondurilor catre agentiile de implementare
    Agentiile de implementare care vor raspunde de subprograme sunt urmatoarele:
    Bulgaria - OPCP;
    Cehia - OPCP;
    Estonia - OPCP;
    Ungaria - OPCP;
    Letonia - OPCP, Ministerul Finantelor;
    Lituania - OPCP, Ministerul Finantelor;
    Polonia - OPCP;
    Romania - OPCP, Ministerul Finantelor Publice;
    Slovacia - OPCP;
    Slovenia - OPCP.
    NF va transfera fonduri catre agentiile de implementare nominalizate din fiecare tara, respectiv Oficiul de Plati si Contractare PHARE, conform acordurilor de finantare semnate intre NF si IA/OPCP, dupa caz.
    Fiecare acord de finantare va fi aprobat in avans de Comisie. In cazurile in care NF este el insusi agent de plati pentru OPCP/IA, nu va exista transfer de fonduri de la NF catre OPCP/IA. Fiecare OPCP si IA vor fi conduse de un PAO, numit de NAO dupa consultarea NAC. PAO va fi responsabil cu toate operatiunile derulate de OPCP/IA.
    Dobanda
    In principiu, toate conturile bancare vor fi purtatoare de dobanda. Dobanda va fi comunicata Comisiei. La decizia Comisiei, pe baza propunerii NAO, dobanda poate fi reinvestita in program. Aceeasi procedura se aplica tuturor fondurilor transferate catre IA sau catre OPCP.
    NAO si PAO vor asigura pregatirea tuturor contractelor conform procedurilor stabilite in Manualul DIS.
    Pentru contractele cu fonduri retinute ca garantie pe o perioada mai lunga decat perioada de plati din program, totalul general al fondurilor, calculat de PAO si recunoscut de Comisie, va fi platit agentiei de implementare inainte de inchiderea oficiala a programului. Agentia de implementare isi asuma deplina responsabilitate pentru depunerea fondurilor pana la efectuarea platii finale si pentru a se asigura ca fondurile mentionate sa fie utilizate numai pentru efectuarea platilor legate de clauzele de retinere.
    Agentia de implementare isi asuma in continuare deplina responsabilitate fata de contractori pentru indeplinirea obligatiilor legate de clauzele de retinere. Dobanzile pe fondurile depuse vor fi platite Comisiei dupa plata finala catre contractori. Fondurile care nu au fost platite catre contractori dupa ce plata finala a fost efectuata vor fi returnate Comisiei. O situatie privind utilizarea fondurilor depozitate ca garantie si, in special, privind platile din aceste conturi si privind dobanda va fi transmisa anual Comisiei de catre NAO.
    Cofinantarea
    Prevederile privind cofinantarea comuna sau paralela sunt incluse in alineatele referitoare la buget din fisele de proiect individuale. Nivelul cofinantarii pe proiect este indicat in propunere la punctul 5 "Buget".
    Evaluarea impactului de mediu si conservarea naturii
    Procedurile pentru evaluarea impactului de mediu stabilite in directiva EIA*2) sunt pe deplin aplicabile pentru toate proiectele de investitii din PHARE.
    Daca directiva EIA nu a fost inca transpusa complet, procedurile vor fi similare celor stabilite in directiva sus-mentionata. Daca un proiect intra sub incidenta anexei I sau anexei II la directiva EIA, indeplinirea procedurii EIA trebuie sa fie documentata*3).
    Daca este probabil sa fie afectate locuri care prezinta importanta pentru conservarea naturii, trebuie sa fie documentata*4) o evaluare adecvata conform art. 6 din Directiva*5) privind habitatele.
    Toate proiectele de investitii se vor derula conform legislatiei comunitare de mediu. Fisele de proiect vor contine clauze specifice de conformitate cu legislatia UE in domeniul mediului, respectand tipul de activitate derulata in cadrul fiecarui proiect de investitii.
------------
    *2) Directiva 85/337/CEE, OJ L 175/40, 5 iulie 1985, amendata prin Directiva 97/11/CEE, OJ L 73/5, 14 martie 1997.
    *3) In anexa EIA din fisa corespunzatoare pentru proiectul de investitii.
    *4) In anexa "Conservarea naturii" din fisa corespunzatoare pentru proiectul de investitii.
    *5) Directiva 92/43/CEE, OJ L 206/7, 22 iulie 1992.

    4. MONITORIZARE SI EVALUARE

    Comitete comune de monitorizare (JMC) au fost stabilite pentru fiecare dintre cele zece tari vizate de proiectele acestui program. JMC va include NAO, NAC si Comisia. JMC se va intruni cel putin o data pe an pentru a analiza toate programele cu finantare PHARE, in scopul de a evalua progresele inregistrate in atingerea obiectivelor stabilite in memorandumul de finantare si in Parteneriatul pentru aderare. JMC poate recomanda schimbarea prioritatilor si/sau realocarea fondurilor PHARE. In plus, JMC va analiza o data pe an progresele inregistrate de toate programele de asistenta finantate din fonduri de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD).
    Pentru Programul PHARE, JMC va fi asistat de subcomitetele sectoriale de monitorizare (SMSC), care vor include NAC, PAO si agentia de implementare (si OPCP, dupa caz) si serviciile din cadrul Comisiei. SMSC va analiza in amanunt progresele fiecarui program, inclusiv componentele si contractele, dupa cum sunt grupate de JMC pe sectoare de monitorizare. Fiecare sector va fi supervizat de un SMSC in baza rapoartelor periodice de monitorizare si evaluare, elaborate de agentia de implementare, si in baza evaluarilor interimare intreprinse de evaluatori independenti. SMSC va face recomandari asupra aspectelor de management si conceptie, luand masuri ca acestea sa fie aplicate. SMSC va raporta JMC, caruia ii va transmite rapoarte detaliate asupra tuturor programelor finantate de PHARE.
    Serviciile din cadrul Comisiei vor lua masuri ca dupa terminarea programului sa se deruleze o evaluare ex post.

    5. MASURI DE AUDIT SI ANTIFRAUDA

    a) De catre tarile candidate
    In fiecare an se vor trimite Comisiei un plan de audit si un rezumat al constatarilor auditarilor. Rapoartele de audit trebuie sa fie la dispozitia Comisiei.
    Autoritatea nationala de control financiar avand competenta in implementarea programului va efectua controlul financiar adecvat.
    Tarile beneficiare vor asigura investigarea si tratarea corespunzatoare a cazurilor de frauda reale si a celor asupra carora exista suspiciuni, precum si a neregulilor constatate in urma controalelor nationale sau ale Comisiei.
    Neregula inseamna orice incalcare a prevederilor unei legi comunitare, rezultata dintr-o activitate sau dintr-o omisiune a unui agent economic, care produce sau poate produce prejudicii bugetului general al Comunitatilor Europene sau bugetelor gestionate de acestea, fie prin micsorarea sau pierderea veniturilor din resurse proprii colectate direct in numele Comunitatii, fie prin cheltuieli nejustificate.
    Frauda inseamna orice act cu intentie sau omisiune legata de:
    (i) utilizarea sau prezentarea de declaratii ori de documente false, incorecte sau incomplete care au ca efect alocarea neadecvata ori retinerea gresita de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene sau din bugetele gestionate de sau in numele Comunitatilor Europene;
    (ii) netransmiterea informatiilor privind incalcarea unei anume obligatii, cu acelasi efect;
    (iii) utilizarea gresita a unor astfel de fonduri in alte scopuri decat cele pentru care au fost alocate.
    Autoritatile nationale vor asigura functionarea unui mecanism de control si raportare, echivalent cu cel prevazut in Reglementarea Comisiei 1681/94*15).
    In particular, toate cazurile de frauda suspecte sau reale si neregulile, precum si toate masurile legate de acestea, luate de autoritatile nationale, trebuie raportate fara intarziere serviciilor din cadrul Comisiei. Daca nu sunt cazuri de frauda suspecte sau reale si nereguli de raportat, tara beneficiara va informa Comisia despre aceasta la sfarsitul fiecarui trimestru.
    b) De catre Comisie
    Toate memorandumurile de finantare, precum si contractele rezultate sunt supervizate si controlate din punct de vedere financiar de Comisie (inclusiv de Biroul European Antifrauda) si de Curtea Europeana de Audit. Aceasta include masuri precum verificarea ex ante a licitatiei si contractarii de delegatia Comisiei Europene din tara candidata, precum si controale inopinate.
    Pentru a asigura protectia eficienta a intereselor financiare ale Comunitatii, Comisia va face verificari prin sondaj si inspectii conform procedurilor stabilite in Regulamentul Consiliului (EURATOM, EC) nr. 2.185/96.
    Conturile si operatiile Fondului National si, dupa caz, ale OPCP si ale agentiilor de implementare respective pot fi verificate, potrivit deciziei Comisiei, de catre un auditor extern, pe baza de contract cu Comisia, fara sa se aduca prejudicii responsabilitatilor Comisiei si ale Curtii Europene de Audit, asa cum se specifica in Conditiile generale referitoare la memorandumurile de finantare, anexate la acordul-cadru.
---------------
   *15) OJ L 178, 12 iulie 1994, p. 43 - 46.

    6. PUBLICITATE

    Responsabilul cu autorizarea programului respectiv va avea responsabilitatea de a asigura sa fie intreprinse masurile necesare pentru publicitatea adecvata a tuturor activitatilor finantate din program. Aceasta se va face in stransa legatura cu delegatia Comisiei. Detalii suplimentare sunt descrise in anexa privind publicitatea.

    7. CONDITII SPECIALE

    In cazul in care angajamentele convenite nu sunt indeplinite din motive care tin de competenta guvernului respectiv, Comisia poate revizui programul in vederea suspendarii lui in totalitate sau numai in parte si/sau realocarii fondurilor neutilizate in alte scopuri care concorda cu obiectivele Programului PHARE.

    ANEXA 3 (D)

                        INFORMARE SI PUBLICITATE

    1. Obiectiv si sfera de actiune
    Masurile de informare si publicitate privind asistenta din partea Comunitatii Europene prin Programul PHARE au intentia de a creste gradul de constientizare a publicului si transparenta actiunilor UE, precum si de a crea o imagine consistenta privind masurile respective in toate tarile beneficiare. Informarea si publicitatea privesc masurile care primesc o contributie de la Programul PHARE.

    2. Principii generale
    Fiecare responsabil cu autorizarea programului care raspunde de implementarea memorandumurilor de finantare si a altor forme de asistenta va raspunde pentru publicitatea la fata locului. Aceasta actiune se va desfasura in cooperare cu delegatiile Comisiei Europene, care vor fi informate asupra demersurilor facute in acest scop.
    Autoritatile nationale si regionale competente vor desfasura activitatile necesare pentru a asigura aplicarea efectiva a acestor aranjamente si pentru a colabora cu delegatia Comisiei Europene la fata locului.
    Masurile de informare si publicitate descrise mai jos se bazeaza pe prevederile reglementarilor si deciziilor ce se aplica fondurilor structurale. Acestea sunt:
    - Reglementarea (CEE) 1.159/2000, Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 130/30 din 31 mai 2000;
    - Decizia Comisiei din 31 mai 1994, Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 152/39 din 18 iunie 1994.
    Prevederi specifice privind ISPA sunt incluse in:
    - Decizia Comisiei din 22 iunie 2001, Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 182/58.
    Masurile de informare si publicitate trebuie sa fie conforme cu prevederile reglementarilor si deciziilor sus-mentionate. Un manual de conformitate poate fi pus la dispozitia autoritatilor nationale, regionale si locale de catre delegatia Comisiei Europene din tara respectiva.

    3. Informarea si publicitatea privind programele PHARE
    Informarea si publicitatea vor face subiectul unui set de masuri coerente, definite de autoritatile nationale, regionale si locale competente, in colaborare cu delegatiile Comisiei Europene, pentru durata memorandumului de finantare, si va privi atat programele, cat si alte forme de asistenta.
    Costul informarii si publicitatii referitoare la proiecte individuale va fi suportat din bugetul alocat proiectelor respective.
    Cand programele PHARE sunt implementate, se vor aplica masurile mentionate mai jos la lit. a) si b).
    a) Autoritatile competente din tarile beneficiare trebuie sa publice continutul programelor si al altor forme de asistenta in forma cea mai potrivita. Ele trebuie sa asigure faptul ca asemenea documente sunt distribuite in mod corespunzator si trebuie sa le puna la dispozitia partilor interesate. Ele trebuie sa asigure prezentarea consecventa pe tot teritoriul tarii beneficiare a materialelor de informare si publicitate produse.
    b) Masurile de informare si publicitate la fata locului trebuie sa cuprinda urmatoarele:
    (i) in cazul investitiilor de infrastructura cu un cost ce depaseste 1 milion euro:
    - panouri ridicate pe locurile respective, care sa fie instalate in concordanta cu prevederile reglementarilor si deciziilor mentionate in paragraful 2 de mai sus, si specificatii tehnice din manual care sa fie furnizate de catre delegatia Comisiei Europene din tara respectiva;
    - placute permanente pentru lucrarile de infrastructura accesibile publicului larg, care sa fie instalate conform prevederilor reglementarilor si deciziilor mentionate in paragraful 2 de mai sus, si specificatii tehnice din manual care sa fie furnizate de catre delegatia Comisiei Europene din tara respectiva;
    (ii) in cazul investitiilor productive, masuri pentru dezvoltarea potentialului local si orice alte masuri beneficiind de finantare PHARE, ISPA sau SAPARD:
    - masuri care sa constientizeze beneficiarii potentiali si publicul larg cu privire la asistenta PHARE, ISPA sau SAPARD, in concordanta cu reglementarile citate la paragraful 3 b)(i) de mai sus;
    - masuri adresate solicitantilor de ajutoare de stat, partial finantate de PHARE, ISPA sau SAPARD, sub forma unei indicatii in formularele care trebuie sa fie completate de asemenea solicitanti, ca o parte a ajutorului vine din partea UE si in mod special de la programele PHARE, ISPA sau SAPARD, in concordanta cu reglementarile de mai sus.

    4. Vizibilitatea asistentei UE in cercurile de afaceri si printre potentialii beneficiari si pentru publicul larg
    4.1. Cercurile de afaceri
    Cercurile de afaceri trebuie implicate cat mai mult posibil in asistenta care le priveste in modul cel mai direct.
    Autoritatile responsabile cu implementarea asistentei vor asigura existenta canalelor potrivite pentru diseminarea informatiilor catre potentialii beneficiari, in special catre intreprinderile mici si mijlocii. Acestea trebuie sa cuprinda si o indicatie privind procedurile administrative care trebuie urmate.
    4.2. Alti beneficiari potentiali
    Autoritatile responsabile cu implementarea asistentei vor asigura existenta canalelor potrivite pentru diseminarea informatiilor catre toate persoanele care beneficiaza sau care ar putea beneficia de masuri privind instruirea, ocuparea fortei de munca sau dezvoltarea resurselor umane. In acest sens se va asigura cooperarea dintre organismele de invatamant profesional implicate in ocuparea fortei de munca, afaceri si grupurile de afaceri, centrele de instruire si organizatiile neguvernamentale.
    Formulare
    Formularele emise de autoritatile nationale, regionale sau locale privind anuntarea, solicitarea si acordarea de fonduri nerambursabile de asistenta destinate beneficiarilor finali sau oricarei alte entitati eligibile pentru asemenea asistenta vor trebui sa indice faptul ca UE si in mod special programele PHARE, ISPA sau SAPARD furnizeaza sprijinul financiar. Notificarea de asistenta transmisa beneficiarilor va mentiona volumul sau procentul de asistenta finantat prin programul in cauza. Daca asemenea documente poarta stema nationala sau regionala, ele vor purta de asemenea si insemnul UE de aceeasi marime.
    4.3. Publicul general
    Mass-media
    Autoritatile competente vor informa mass-media, in maniera cea mai potrivita, despre actiunile cofinantate de UE si in special de PHARE, ISPA sau SAPARD. Asemenea participare va fi reflectata in mod corect in aceasta informare.
    In acest scop, lansarea operatiunilor (dupa ce au fost adoptate de Comisie) si fazele importante ale implementarii lor vor face subiectul unor masuri de informare, cu precadere in mass-media regionala (presa, radio si televiziune). Trebuie asigurata o colaborare corespunzatoare cu delegatia Comisiei Europene din tara beneficiara.
    Principiile mentionate in cele doua paragrafe precedente se vor aplica anunturilor, cum ar fi comunicate de presa sau de publicitate.
    Actiuni informative
    Organizarea de actiuni informative, cum ar fi conferinte, seminarii, targuri si expozitii, in legatura cu implementarea operatiunilor partial finantate de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, va urmari sa faca explicita participarea UE. Poate fi folosita ocazia pentru a se expune steagurile europene in camerele unde au loc intalniri si a se pune insemnul UE pe documente, in functie de situatie. Delegatia Comisiei Europene din tara beneficiara va ajuta, dupa necesitati, la pregatirea si realizarea acestor evenimente.
    Materiale informative
    Publicatiile (cum ar fi brosuri si pliante) despre programe si masuri similare finantate sau cofinantate de PHARE, ISPA sau SAPARD trebuie sa contina pe pagina de titlu o indicatie clara a participarii UE, precum si simbolul UE, in cazul in care stema nationala sau regionala este folosita.
    In cazul in care asemenea publicatii includ o prefata, aceasta trebuie semnata atat de persoana responsabila in tara beneficiara, cat si de delegatul Comisiei, in numele acesteia, pentru a se asigura ca participarea UE este clara.
    Aceste publicatii se vor referi la organismele nationale si regionale responsabile cu informarea partilor interesate.
    Principiile mentionate mai sus se vor aplica, de asemenea, si materialelor audiovizuale.

    5. Aranjamente speciale privind panouri, placute permanente si postere
    Pentru a asigura vizibilitatea masurilor finantate partial de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, tarile beneficiare se vor asigura ca urmatoarele masuri de informare si publicitate sunt respectate:
    Panouri
    Panourile care furnizeaza informatii privind participarea UE la finantarea investitiei ar trebui ridicate la locul tuturor proiectelor in care participarea UE ajunge pana la 1 milion euro sau mai mult. Chiar in cazul in care autoritatile nationale sau regionale competente nu ridica un panou care sa anunte propria lor implicare in finantare, asistenta UE trebuie mentionata oricum pe un panou special. Panourile trebuie sa fie de o marime corespunzatoare anvergurii operatiunii (tinandu-se seama de marimea cofinantarii din partea UE) si trebuie sa fie pregatite conform instructiunilor prevazute in manualul tehnic ce se poate obtine de la delegatiile Comisiei Europene, la care se face referire mai sus.
    Panourile vor fi mutate din loc nu mai devreme de 6 luni dupa terminarea lucrarilor si inlocuite, in cazurile in care este posibil, de o placuta permanenta in conformitate cu specificatiile descrise in manualul tehnic la care se face referire mai sus.
    Placute permanente
    Placutele permanente ar trebui amplasate in zonele accesibile publicului larg (centre de congrese, aeroporturi, statii etc.). In plus fata de insemnul UE, asemenea placute trebuie sa specifice partea finantata de UE, alaturi de o mentiune a programului in cauza (PHARE, ISPA sau SAPARD).
    In cazul in care o autoritate nationala, regionala sau locala ori un alt beneficiar decide sa ridice un panou, sa plaseze o placuta permanenta, sa puna un afis sau sa ia orice alta masura pentru a da informatii despre proiecte cu un cost mai mic de 1 milion euro, participarea UE trebuie, de asemenea, sa fie indicata.

    6. Prevederi finale
    Autoritatile nationale, regionale sau locale implicate pot lua in orice situatie masuri suplimentare, daca le considera necesare. Ele vor consulta delegatia Comisiei Europene si o vor informa despre initiativele pe care le au in vedere, astfel incat delegatia CE sa poata participa in mod corespunzator in realizarea acestora.
    Pentru a inlesni implementarea acestor prevederi, Comisia, prin intermediul delegatiilor sale la fata locului, va asigura asistenta tehnica sub forma indrumarii privind cerintele proiectului, in cazul in care este necesar. Se va realiza un manual, scris in limba tarii respective, care va contine indicatii detaliate de proiectare in forma electronica si va fi disponibil la cerere.



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 58/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 58 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu