E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 13 din 29 ianuarie 1998

privind modificarea si completarea Codului de procedura civila

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 40 din 30 ianuarie 1998


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 lit. t) din. Legea nr. 221/1997 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    ARTICOL UNIC
    Codul de procedura civila se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 261 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 261
    Hotararea se da, in numele legii si va cuprinde:
    1. aratarea instantei care a pronuntat-o si numele judecatorilor care au luat parte la judecata;
    2. numele, domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, denumirea si sediul partilor, calitatea in care s-au judecat; numele mandatarilor sau al reprezentantilor legali si al avocatilor;
    3. obiectul cererii;
    4. dispozitivul;
    5. calea de atac si termenul in care se poate exercita;
    6. aratarea ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica, precum si semnaturile judecatorilor si ale grefierului. Lipsa semnaturilor poate fi complinita oricand.
    Parerea judecatorilor ramasi in minoritate se va consemna in josul hotararii.
    Hotararea se va comunica partilor, in copie, in cazul in care aceasta este necesar pentru curgerea termenului de exercitare a unei cai ordinare de atac. Comunicarea se va face in termen de 7 zile de la pronuntarea hotararii.
    In cazul in care impotriva hotararii se declara una dintre caile de atac prevazute de lege, se vor redacta, sub semnatura judecatorilor, motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, precum si motivele pentru care s-au inlaturat cererile partilor, care vor face corp comun cu hotararea. Parerea motivata a judecatorilor ramasi in minoritate va trebui redactata in acelasi timp cu motivarea hotararii.
    Hotararile pronuntate de instanta de recurs vor cuprinde, in toate cazurile atat mentiunile prevazute la alin. 1, cat si motivarea instantei. Redactarea hotararii se va face in termen de 20 de zile de la pronuntare.
    Daca instanta a fost alcatuita din mai multi judecatori, presedintele va putea insarcina pe unul dintre ei cu redactarea hotararii si, daca este cazul, a motivarii.
    In cazul in care, dupa pronuntare, unul dintre judecatori este in imposibilitate de a semna hotararea sau motivarea, presedintele instantei o va semna in locul sau, iar daca cel in imposibilitate sa semneze este grefierul, hotararea va fi semnata de grefierul-sef, facandu-se mentiune despre cauza care l-a impiedicat pe judecator sau pe grefier sa semneze hotararea ori, daca este cazul, motivarea.
    Daca partea prezenta la pronuntarea hotararii in sedinta publica solicita motivarea acesteia, dispozitiile alin. 5 se aplica in mod corespunzator. Despre toate acestea se va lua act prin incheiere."
    2. Articolul 264 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 264
    In cazul in care motivarea hotararii este necesara potrivit art. 261 alin. 4, ea se va face in termen de cel mult 20 de zile de la data inregistrarii la instanta a caii de atac sau a cererii Ministerului Justitiei ori a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie de a le fi trimis dosarul spre examinare in vederea declararii recursului in anulare sau in interesul legii."
    3. Dupa alineatul 1 al articolului 266 se introduce un nou alineat, care devine alineatul 2, cu urmatorul cuprins:
    "In cazul in care isi gasesc aplicare dispozitiile art. 261 alin. 4, motivarea se ataseaza hotararii atat la dosarul cauzei, cat si la dosarul de hotarari al instantei."
    4. Alineatul 3 al articolului 266 se abroga.
    5. Alineatul 1 al articolului 284 va avea urmatorul cuprins:
    "Termenul de apel este de 15 zile de la comunicarea hotararii redactate, dupa caz, potrivit art. 261 alin. 1 si 2 sau alineatul ultim al aceluiasi articol, daca legea nu dispune altfel."
    6. Articolul 287 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 287
    Cererea de apel va cuprinde:
    1. numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in Registrul comertului, codul fiscal, contul bancar, numarul de telefon si numarul de fax;
    2. aratarea hotararii care se ataca;
    3. semnatura.
    Cerintele de la alin. 1 pct. 2 si 3 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Lipsa semnaturii poate fi implinita in conditiile art. 133 alin. 2."
    7. Articolul 288 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 288
    La cererea de apel se vor alatura atatea copii cati intimati sunt.
    Apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.
    Primind cererea de apel, presedintele instantei va dispune inregistrarea ei, redactarea motivarii potrivit art. 261 alin. 4 si comunicarea acesteia tuturor partilor si procurorului, daca acesta a participat la judecarea cauzei."
    8. Dupa articolul 288 se introduce articolul 288^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 288^1
    Dupa comunicarea motivarii hotararii potrivit art. 288, partile vor motiva apelul in fapt si in drept, prezentand si dovezile invocate in sustinerea apelului, intr-un termen de 15 zile de la comunicare. In cazul prevazut de art. 261 alineatul ultim, termenul pentru motivarea apelului se socoteste de la comunicarea hotararii.
    Cand dovezile propuse sunt martori sau inscrisuri nearatate la prima instanta, se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 112 pct. 5.
    Presedintele va inainta instantei de apel dosarul, impreuna cu apelurile facute, numai dupa implinirea termenului de motivare a apelului pentru toate partile.
    Cu toate acestea, apelul va fi trimis de indata, daca s-a facut cerere pentru suspendarea executarii hotararii primei instante."
    9. Articolul 301 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 301
    Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii ce se ataca, redactata, dupa caz, potrivit art. 261 alin. 1 si 2 sau alineatului ultim al aceluiasi articol, daca legea nu dispune altfel. Dispozitiile art. 284 alin. 2-4 si ale art. 288 alin. 3 se aplica in mod corespunzator."
    10. Articolul 303 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 303
    Recursul se va motiva in termen de 15 zile de la comunicarea motivarii hotararii. Dispozitiile art. 288^1 alin. 1 sunt aplicabile.
    Fiecare motiv de recurs va fi aratat si dezvoltat separat.
    In cazurile in care Ministerul Public a participat in proces, se va depune o copie de pe motivele de recurs pentru procuror.
    Presedintele instantei care primeste cererea si motivele de recurs va putea sa le inapoieze partii prezente, daca nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi refacute, prelungind termenul de recurs sau, dupa caz, de motivare a recursului cu 5 zile.
    Dupa implinirea termenului de motivare a recursului pentru toate partile, instanta, a carei hotarare este recurata va inainta instantei de recurs dosarul, impreuna cu dovezile de indeplinire a procedurii de comunicare a hotararii."

                     PRIM-MINISTRU
                    VICTOR CIORBEA

                           Contrasemneaza:
                           p. Ministru de stat,
                           ministrul justitiei,
                           Dinu Ianculescu,
                           secretar de statSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 13/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 13 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu