Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 882 din 24 noiembrie 2004

pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1147 din  3 decembrie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                          p. Ministrul agriculturii,
                       padurilor si dezvoltarii rurale,
                              Nicolae Istudor,
                              secretar de stat

    ANEXA 1

                               NORME TEHNICE
                de clasificare a carcaselor de bovine adulte

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Carcasele si semicarcasele de bovine adulte, care provin de la animale sacrificate in abatoare autorizate si care poarta un marcaj de sanatate conform legislatiei in vigoare, sunt clasificate si identificate in conformitate cu prezentele norme tehnice.
    (2) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice este obligatorie pentru toate unitatile de abatorizare autorizate pentru export in Uniunea Europeana, fara a se tine seama de prevederile art. 2.
    Art. 2
    Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie pentru:
    a) unitatile de abatorizare care sacrifica anual, in medie, mai putin de 20 de bovine adulte/saptamana;
    b) vanzatorii cu amanuntul care cumpara animale vii, care sunt sacrificate pentru ei pe baza de contract.

    CAP. 2
    Prezentarea, impartirea pe categorii, clasificarea, inregistrarea clasificarii si marcarea carcaselor

    Art. 3
    (1) In sensul prezentelor norme tehnice, urmatorii termeni se definesc astfel:
    a) carcasa - corpul intreg al animalului sacrificat, dupa scurgerea sangelui, eviscerare, indepartarea pielii si:
    - fara cap si picioare; capul se separa de carcasa la nivelul articulatiei atloido-occipitala si picioarele se sectioneaza la nivelul articulatiilor carpo-metacarpiene si tarso-metatarsiene;
    - fara organele continute in cavitatile toracica si abdominala, cu sau fara rinichi, grasimea perirenala si pelviana;
    - fara organele genitale si fara muschii aferenti acestora, iar in cazul femelelor, fara uger si grasimea mamara;
    b) semicarcasa - produsul obtinut prin separarea simetrica a carcasei, astfel cum a fost definita la lit. a), simetric, prin mijlocul fiecarei vertebre cervicale, dorsale, lombare, sacrale si prin mijlocul sternului si simfizei ischiopubiene.
    (2) In scopul stabilirii preturilor pietei, carcasele vor fi prezentate fara inlaturarea grasimii exterioare si:
    - fara rinichi, grasimea perirenala si pelviana;
    - fara pilierii diafragmatici si diafragma;
    - fara coada;
    - fara maduva spinarii;
    - fara grasime pe pliul flancului din sfertul posterior;
    - fara grasime pe interiorul partii superioare;
    - fara vena jugulara si grasimea adiacenta, gatul fiind taiat in conformitate cu regulile sanitare veterinare.
    (3) In momentul cantaririi si clasificarii carcaselor, unitatile de abatorizare trebuie sa indeplineasca prevederile alin. (1) si (2).
    Art. 4
    (1) Carcasele de bovine adulte se diferentiaza in urmatoarele categorii:
    A - carcase de masculi tineri necastrati, in varsta de pana la 2 ani;
    B - carcase de alti masculi necastrati;
    C - carcase de masculi castrati;
    D - carcase de femele care au fatat;
    E - carcase de alte femele.
    (2) Carcasele de masculi tineri necastrati, in varsta de pana la 2 ani, vor fi distinse de carcasele altor masculi necastrati prin gradul de osificare a apofizei vertebrelor dorsale.
    (3) La carcasele masculilor tineri necastrati, in varsta de pana la 2 ani, extremitatile cartilaginoase ale apofizei spinoase a primelor noua vertebre dorsale nu trebuie sa prezinte semne de osificare.
    Art. 5
    Carcasele sau semicarcasele de bovine adulte se clasifica imediat dupa cantarire, prin evaluarea succesiva a:
    a) conformatiei, in conformitate cu anexa nr. 1;
    b) gradului de acoperire cu grasime, in conformitate cu anexa nr. 2.
    Art. 6
    (1) Rezultatele clasificarii, respectiv categoria, evaluarea conformatiei si a gradului de acoperire cu grasime, se inscriu de catre clasificator intr-un raport de clasificare, al carui model este intocmit de Comisia de clasificare a carcaselor.
    (2) Raportul de clasificare se intocmeste in 3 exemplare: un exemplar este dat detinatorului de animale, unul abatorului si unul ramane la clasificator. Abatorul si clasificatorul trebuie sa pastreze rapoartele de clasificare timp de 4 ani.
    Art. 7
    (1) Identificarea prevazuta la art. 1 alin. (1) este efectuata printr-o marcare care indica categoria, clasa de conformatie si stratul de grasime.
    (2) Marcarea se realizeaza prin stampilare, pe suprafata exterioara a carcasei, cu o cerneala care nu este toxica, nu se sterge si care rezista la caldura, conform unei metode aprobate de autoritatile nationale competente. Literele si cifrele trebuie sa aiba inaltimea de minimum 2 cm.
    (3) Marcajele se fac:
    a) pe sferturile posterioare, la nivelul capului de muschi, la inaltimea celei de-a patra vertebre lombare;
    b) pe sferturile anterioare, la 10 - 30 cm de la taietura sternului.
    (4) Este permisa inlocuirea marcajului prin etichetare in urmatoarele conditii:
    a) etichetele trebuie sa indice, pe langa informatiile prevazute la alin. (1), numarul autorizatiei abatorului, numarul de identificare sau de sacrificare al animalului, data sacrificarii si greutatea carcasei;
    b) dimensiunile etichetelor nu pot fi mai mici de 5 x 10 cm;
    c) indicatiile mentionate la lit. a) trebuie sa fie perfect lizibile si nu este autorizata nici o modificare ulterioara;
    d) etichetele nu pot fi depozitate si aplicate decat in unitatile autorizate, unde se sacrifica animalele;
    e) etichetele trebuie sa fie concepute astfel incat sa nu fie posibila falsificarea si ruperea lor si sa fie atasate ferm pe fiecare sfert, in locurile prevazute la alin. (3).
    (5) Clasificarea si identificarea trebuie sa se realizeze in cel mult o ora de la inceperea operatiunilor de sacrificare.
    (6) Marcajul si etichetele nu trebuie indepartate inaintea dezosarii sferturilor.
    Art. 8
    (1) Pretul pietei, care urmeaza a fi instituit pe baza baremului de clasificare a carcaselor de bovine adulte, reprezinta pretul comunicat de abator, fara T.V.A., platit furnizorului pentru animalul livrat la abator.
    (2) Pretul se exprima la 100 kg de carcasa prezentata conform art. 3 alin. (1) si (2), cantarita si clasificata.
    (3) Greutatea care se ia in considerare este greutatea carcasei calde, cat mai curand posibil dupa sacrificare, din care se scad 2% .
    Art. 9
    (1) Clasificarea este verificata prin inspectii inopinate ale persoanelor desemnate de Comisia de clasificare a carcaselor.
    (2) Controalele trebuie efectuate cel putin de doua ori pe trimestru, in toate unitatile autorizate care efectueaza clasificarea.
    Art. 10
    Prezentele norme tehnice se aplica, incepand cu data de 1 iunie 2006, in unitatile de abatorizare in care s-au sacrificat, in medie, in anul precedent, peste 20 de bovine/saptamana.
    Art. 11
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme tehnice.

    ANEXA 1
    la normele tehnice

                                CONFORMATIE
Dezvoltarea profilurilor carcasei si in special a partilor esentiale (coapsa, spinare, spata)

________________________________________________________________________________
Clasa de           Descrierea                   Prevederi suplimentare
conformitate
________________________________________________________________________________
  S            - toate profilurile     - pulpa: foarte      Partea de sus foarte
superioara     extrem de convexe       puternic rotunjita,  marcata peste
               - dezvoltare musculara  muschi dublu,        simfiza (simfiza
               exceptionala (tip de    vizibil separat      pelviana)
               carcasa muschi dublu)   - spinare: foarte    Crupa foarte
                                       lata si foarte       rotunjita
                                       groasa, pana la
                                       spata
                                       - spata: foarte
                                       mult rotunjita
________________________________________________________________________________
  E            - toate profilurile     - pulpa foarte       Suprafata superioara
excelenta      convexe catre           rotunjita            difuzeaza evident
               superconvexe            - spinare: larga si  peste simfiza
               - dezvoltare musculara  foarte groasa, pana  (simfiza pelviana)
               exceptionala            la spata             Crupa foarte
                                       - spata: foarte      rotunjita
                                       rotunjita
________________________________________________________________________________
  U            - profilurile, in       - pulpa: rotunjita   Suprafata superioara
Foarte buna    general, convexe        - spinare: larga si  difuzeaza peste
               - dezvoltare musculara  groasa, pana la      simfiza (simfiza
               foarte buna             spata                pelviana)
                                       - spata: rotunjita   Crupa rotunjita
________________________________________________________________________________
  R            - profilurile, in       - pulpa: bine        Suprafata superioara
Buna           general, drepte         dezvoltata           si crupa usor
               - dezvoltare musculara  - spinare: groasa,   rotunjite
               buna                    dar mai putin larga
                                       catre spata
                                       - spata: destul de
                                       bine dezvoltata
________________________________________________________________________________
  O            - profilurile drepte    - pulpa: dezvoltare  Crupa: profil drept
Satisfacatoare catre concave           medie catre lipsa
               - dezvoltare musculara  dezvoltare
               medie                   - spinare: grosime
                                       medie catre lipsa
                                       grosime
                                       - spata: dezvoltare
                                       medie catre aproape
                                       plat
________________________________________________________________________________
  P            - toate profilurile     - pulpa: slab
Slaba          concave catre foarte    dezvoltata
               concave;                - spinare: ingusta,
               - dezvoltare musculara  cu oasele vizibile
               slaba                   - spata: plata, cu
                                       oasele vizibile
________________________________________________________________________________

    ANEXA 2
    la normele tehnice

                         GRADUL DE ACOPERIRE CU GRASIME
    Cantitatea de grasime din interiorul carcasei si din cavitatea toracica

________________________________________________________________________________
Gradul de       Descrierea                       Prevederi suplimentare
acoperire
cu grasime
________________________________________________________________________________
1. Scazuta      Acoperirea cu grasime, absenta   Grasime absenta in cavitatea
                pana la scazuta                  toracica
________________________________________________________________________________
2. Subtire      Usoara acoperire cu grasime;     In cavitatea toracica muschiul
                carnea vizibila aproape peste    este clar vizibil intre coaste
                tot
________________________________________________________________________________
3. Medie        Carnea, cu exceptia pulpei si a  In cavitatea toracica muschiul
                spetei, este aproape total       este inca vizibil intre coaste
                acoperita de grasime;
                mici depozite de grasime in
                cavitatea toracica
________________________________________________________________________________
4. Ridicata     Carnea acoperita cu grasime,     Prezenta grasimii pe pulpa este
                dar la crupa si spata este inca  proeminenta.
                partial vizibila; unele          In cavitatea toracica muschiul
                depozite distincte de grasime    dintre coaste poate fi
                in cavitatea toracica            infiltrat de grasime
________________________________________________________________________________
5. Foarte mare  Intreaga carcasa acoperita cu    Pulpa este aproape complet
                grasime; depozite mari de        acoperita de grasime, astfel ca
                grasime in cavitatea             separarea grasimii nu mai este
                toracica                         clar vizibila.
                                                 In cavitatea toracica muschiul
                                                 dintre coaste este infiltrat cu
                                                 grasime.
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 882/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 882 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu