ORDIN
Nr. 882 din 24 noiembrie 2004
pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1147 din 3 decembrie 2004
Avand in vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr.
267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine,
bovine si ovine,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Normele tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte,
cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME TEHNICE
de clasificare a carcaselor de bovine adulte
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Carcasele si semicarcasele de bovine adulte, care provin de la animale
sacrificate in abatoare autorizate si care poarta un marcaj de sanatate conform
legislatiei in vigoare, sunt clasificate si identificate in conformitate cu
prezentele norme tehnice.
(2) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice este obligatorie
pentru toate unitatile de abatorizare autorizate pentru export in Uniunea
Europeana, fara a se tine seama de prevederile art. 2.
Art. 2
Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie
pentru:
a) unitatile de abatorizare care sacrifica anual, in medie, mai putin de 20
de bovine adulte/saptamana;
b) vanzatorii cu amanuntul care cumpara animale vii, care sunt sacrificate
pentru ei pe baza de contract.
CAP. 2
Prezentarea, impartirea pe categorii, clasificarea, inregistrarea
clasificarii si marcarea carcaselor
Art. 3
(1) In sensul prezentelor norme tehnice, urmatorii termeni se definesc
astfel:
a) carcasa - corpul intreg al animalului sacrificat, dupa scurgerea
sangelui, eviscerare, indepartarea pielii si:
- fara cap si picioare; capul se separa de carcasa la nivelul articulatiei
atloido-occipitala si picioarele se sectioneaza la nivelul articulatiilor
carpo-metacarpiene si tarso-metatarsiene;
- fara organele continute in cavitatile toracica si abdominala, cu sau fara
rinichi, grasimea perirenala si pelviana;
- fara organele genitale si fara muschii aferenti acestora, iar in cazul
femelelor, fara uger si grasimea mamara;
b) semicarcasa - produsul obtinut prin separarea simetrica a carcasei,
astfel cum a fost definita la lit. a), simetric, prin mijlocul fiecarei
vertebre cervicale, dorsale, lombare, sacrale si prin mijlocul sternului si
simfizei ischiopubiene.
(2) In scopul stabilirii preturilor pietei, carcasele vor fi prezentate
fara inlaturarea grasimii exterioare si:
- fara rinichi, grasimea perirenala si pelviana;
- fara pilierii diafragmatici si diafragma;
- fara coada;
- fara maduva spinarii;
- fara grasime pe pliul flancului din sfertul posterior;
- fara grasime pe interiorul partii superioare;
- fara vena jugulara si grasimea adiacenta, gatul fiind taiat in conformitate
cu regulile sanitare veterinare.
(3) In momentul cantaririi si clasificarii carcaselor, unitatile de
abatorizare trebuie sa indeplineasca prevederile alin. (1) si (2).
Art. 4
(1) Carcasele de bovine adulte se diferentiaza in urmatoarele categorii:
A - carcase de masculi tineri necastrati, in varsta de pana la 2 ani;
B - carcase de alti masculi necastrati;
C - carcase de masculi castrati;
D - carcase de femele care au fatat;
E - carcase de alte femele.
(2) Carcasele de masculi tineri necastrati, in varsta de pana la 2 ani, vor
fi distinse de carcasele altor masculi necastrati prin gradul de osificare a
apofizei vertebrelor dorsale.
(3) La carcasele masculilor tineri necastrati, in varsta de pana la 2 ani,
extremitatile cartilaginoase ale apofizei spinoase a primelor noua vertebre
dorsale nu trebuie sa prezinte semne de osificare.
Art. 5
Carcasele sau semicarcasele de bovine adulte se clasifica imediat dupa
cantarire, prin evaluarea succesiva a:
a) conformatiei, in conformitate cu anexa nr. 1;
b) gradului de acoperire cu grasime, in conformitate cu anexa nr. 2.
Art. 6
(1) Rezultatele clasificarii, respectiv categoria, evaluarea conformatiei
si a gradului de acoperire cu grasime, se inscriu de catre clasificator intr-un
raport de clasificare, al carui model este intocmit de Comisia de clasificare a
carcaselor.
(2) Raportul de clasificare se intocmeste in 3 exemplare: un exemplar este
dat detinatorului de animale, unul abatorului si unul ramane la clasificator.
Abatorul si clasificatorul trebuie sa pastreze rapoartele de clasificare timp
de 4 ani.
Art. 7
(1) Identificarea prevazuta la art. 1 alin. (1) este efectuata printr-o
marcare care indica categoria, clasa de conformatie si stratul de grasime.
(2) Marcarea se realizeaza prin stampilare, pe suprafata exterioara a
carcasei, cu o cerneala care nu este toxica, nu se sterge si care rezista la
caldura, conform unei metode aprobate de autoritatile nationale competente.
Literele si cifrele trebuie sa aiba inaltimea de minimum 2 cm.
(3) Marcajele se fac:
a) pe sferturile posterioare, la nivelul capului de muschi, la inaltimea
celei de-a patra vertebre lombare;
b) pe sferturile anterioare, la 10 - 30 cm de la taietura sternului.
(4) Este permisa inlocuirea marcajului prin etichetare in urmatoarele
conditii:
a) etichetele trebuie sa indice, pe langa informatiile prevazute la alin.
(1), numarul autorizatiei abatorului, numarul de identificare sau de
sacrificare al animalului, data sacrificarii si greutatea carcasei;
b) dimensiunile etichetelor nu pot fi mai mici de 5 x 10 cm;
c) indicatiile mentionate la lit. a) trebuie sa fie perfect lizibile si nu
este autorizata nici o modificare ulterioara;
d) etichetele nu pot fi depozitate si aplicate decat in unitatile
autorizate, unde se sacrifica animalele;
e) etichetele trebuie sa fie concepute astfel incat sa nu fie posibila
falsificarea si ruperea lor si sa fie atasate ferm pe fiecare sfert, in
locurile prevazute la alin. (3).
(5) Clasificarea si identificarea trebuie sa se realizeze in cel mult o ora
de la inceperea operatiunilor de sacrificare.
(6) Marcajul si etichetele nu trebuie indepartate inaintea dezosarii
sferturilor.
Art. 8
(1) Pretul pietei, care urmeaza a fi instituit pe baza baremului de
clasificare a carcaselor de bovine adulte, reprezinta pretul comunicat de
abator, fara T.V.A., platit furnizorului pentru animalul livrat la abator.
(2) Pretul se exprima la 100 kg de carcasa prezentata conform art. 3 alin.
(1) si (2), cantarita si clasificata.
(3) Greutatea care se ia in considerare este greutatea carcasei calde, cat
mai curand posibil dupa sacrificare, din care se scad 2% .
Art. 9
(1) Clasificarea este verificata prin inspectii inopinate ale persoanelor
desemnate de Comisia de clasificare a carcaselor.
(2) Controalele trebuie efectuate cel putin de doua ori pe trimestru, in
toate unitatile autorizate care efectueaza clasificarea.
Art. 10
Prezentele norme tehnice se aplica, incepand cu data de 1 iunie 2006, in
unitatile de abatorizare in care s-au sacrificat, in medie, in anul precedent,
peste 20 de bovine/saptamana.
Art. 11
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme tehnice.
ANEXA 1
la normele tehnice
CONFORMATIE
Dezvoltarea profilurilor carcasei si in special a partilor esentiale (coapsa,
spinare, spata)
________________________________________________________________________________
Clasa de Descrierea Prevederi suplimentare
conformitate
________________________________________________________________________________
S - toate profilurile - pulpa: foarte Partea de sus
foarte
superioara extrem de convexe puternic rotunjita, marcata peste
- dezvoltare musculara muschi dublu, simfiza (simfiza
exceptionala (tip de vizibil separat pelviana)
carcasa muschi dublu) - spinare: foarte Crupa foarte
lata si foarte rotunjita
groasa, pana la
spata
- spata: foarte
mult rotunjita
________________________________________________________________________________
E - toate profilurile - pulpa foarte Suprafata
superioara
excelenta convexe catre rotunjita difuzeaza evident
superconvexe - spinare: larga si peste simfiza
- dezvoltare musculara foarte groasa, pana (simfiza pelviana)
exceptionala la spata Crupa foarte
- spata: foarte rotunjita
rotunjita
________________________________________________________________________________
U - profilurile, in - pulpa: rotunjita Suprafata
superioara
Foarte buna general, convexe - spinare: larga si difuzeaza peste
- dezvoltare musculara groasa, pana la simfiza (simfiza
foarte buna spata pelviana)
- spata: rotunjita Crupa rotunjita
________________________________________________________________________________
R - profilurile, in - pulpa: bine Suprafata
superioara
Buna general, drepte dezvoltata si crupa usor
- dezvoltare musculara - spinare: groasa, rotunjite
buna dar mai putin larga
catre spata
- spata: destul de
bine dezvoltata
________________________________________________________________________________
O - profilurile drepte - pulpa: dezvoltare Crupa: profil drept
Satisfacatoare catre concave medie catre lipsa
- dezvoltare musculara dezvoltare
medie - spinare: grosime
medie catre lipsa
grosime
- spata: dezvoltare
medie catre aproape
plat
________________________________________________________________________________
P - toate profilurile - pulpa: slab
Slaba concave catre foarte dezvoltata
concave; - spinare: ingusta,
- dezvoltare musculara cu oasele vizibile
slaba - spata: plata, cu
oasele vizibile
________________________________________________________________________________
ANEXA 2
la normele tehnice
GRADUL DE ACOPERIRE CU GRASIME
Cantitatea de grasime din interiorul carcasei si din cavitatea toracica
________________________________________________________________________________
Gradul de Descrierea Prevederi suplimentare
acoperire
cu grasime
________________________________________________________________________________
1. Scazuta Acoperirea cu grasime, absenta Grasime absenta in cavitatea
pana la scazuta toracica
________________________________________________________________________________
2. Subtire Usoara acoperire cu grasime; In cavitatea toracica muschiul
carnea vizibila aproape peste este clar vizibil intre coaste
tot
________________________________________________________________________________
3. Medie Carnea, cu exceptia pulpei si a In cavitatea toracica muschiul
spetei, este aproape total este inca vizibil intre coaste
acoperita de grasime;
mici depozite de grasime in
cavitatea toracica
________________________________________________________________________________
4. Ridicata Carnea acoperita cu grasime, Prezenta grasimii pe pulpa
este
dar la crupa si spata este inca proeminenta.
partial vizibila; unele In cavitatea toracica muschiul
depozite distincte de grasime dintre coaste poate fi
in cavitatea toracica infiltrat de grasime
________________________________________________________________________________
5. Foarte mare Intreaga carcasa acoperita cu Pulpa este aproape complet
grasime; depozite mari de acoperita de grasime, astfel
ca
grasime in cavitatea separarea grasimii nu mai este
toracica clar vizibila.
In cavitatea toracica muschiul
dintre coaste este infiltrat
cu
grasime.
________________________________________________________________________________