ORDIN Nr. 183
din 19 martie 2009
privind modificarea Normelor
tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 882/2004
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 193 din 27 martie 2009
Văzând Procesul-verbal nr. 89/2008 transmis de Comisia
de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, precum şi Referatul
Direcţiei politici de piaţă în zootehnie nr. 126.181/2009,
având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea
Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu
modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale emite următorul ordin:
Art. I. - Normele tehnice de
clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 882/2004, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.147 din 3 decembrie 2004, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2,
litera b) se abrogă.
2. La articolul 3 alineatul (1) litera a), a doua
liniuţă se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„- fără organele conţinute în cavităţile toracică şi
abdominală, fără rinichi, grăsimea perirenală şi pelviană;".
3. La articolul 3,
alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) In scopul stabilirii
preţurilor pieţei, carcasele trebuie prezentate fără înlăturarea grăsimii
exterioare, gâtul fiind tăiat în conformitate cu cerinţele sanitare veterinare:
a) fără rinichi;
b) fără grăsimea perirenală;
c) fără grăsimea pelviană;
d) fără pilierii diafragmatici;
e) fără diafragmă;
f) fără coadă;
g) fără măduva spinării;
h) fără grăsime testiculară;
i) fără grăsime pe interiorul părţii superioare;
j) fără vena jugulară şi grăsimea adiacentă."
4. La articolul 7,
alineatul (1) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„Art. 7. - (1) Identificarea prevăzută la art. 1 alin.
(1) este efectuată printr-o marcare care indică categoria, clasa de conformaţie
şi gradul de acoperire cu grăsime."
5. La articolul 7, după alineatul (1) se introduce un nou alineat,
alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Indicarea
subclaselor de conformaţie se realizează cu ajutorul unor simboluri diferite de
cele utilizate pentru clasificare."
6. La articolul 7,
alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Marcajele se fac:
a) pe sferturile posterioare, la nivelul vrăbioarei
anterioare, la înălţimea celei de-a patra vertebre lombare;
b) pe sferturile anterioare, la nivelul pieptului, la
10-30 cm de la tăietura sternului."
7. Articolul 9 se
modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 9. - (1) Clasificarea este verificată prin
inspecţii inopinate ale
inspectorilor împuterniciţi care au responsabilităţi în Sistemul de clasificare
a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, conform prevederilor Ordinului
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 132/2006 pentru
împuternicirea inspectorilor care vor avea responsabilităţi în Sistemul de
clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu completările
ulterioare, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale nr. 353/2006 pentru aprobarea atribuţiilor şi modalităţilor de
funcţionare ale inspecţiei privind activitatea de clasificare a carcaselor,
împuternicirea inspectorilor din cadrul direcţiei pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene pentru realizarea activităţii de inspecţie, precum
şi stabilirea zonelor în care inspectorii îşi desfăşoară activitatea, cu
modificările şi completările ulterioare."
(2) Controalele trebuie efectuate cel puţin de două ori
pe trimestru, în toate unităţile autorizate care efectuează clasificarea, iar
în cazul în care se constată un număr semnificativ de clasificări incorecte sau
de identificări neconforme, se măresc numărul carcaselor examinate şi frecvenţa
controalelor."
8. Anexa nr. 1 la normele tehnice „CONFORMAŢIE Dezvoltarea profilurilor carcasei şi în
special a părţilor esenţiale (coapsă, spinare, spată)" se modifică şi se
înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
9. Anexa nr. 2 la
normele tehnice „GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIME Cantitatea de grăsime din
interiorul carcasei şi din cavitatea toracică" se modifică şi se
înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Ilie Sârbu
ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la normele tehnice)
CONFORMAŢIE
Dezvoltarea profilurilor carcasei şi în special a
porţiunilor importante (pulpă, spinare, spată)
Clasa de conformaţie
|
Descrierea
|
Criterii suplimentare
|
S
Superioară
|
- toate profilurile extrem de convexe
- dezvoltare musculară excepţională (tip de carcasă muşchi dublu)
|
- pulpă: foarte puternic rotunjită; muşchi dublu, vizibil separat
- spinarea: foarte largă şi foarte groasă, până la spată
- spata: foarte mult rotunjită
|
Partea superioară difuzează foarte pronunţat peste simfiză
(simfiza pelvină). Crupa foarte rotunjită
|
E
Excelentă
|
- toate profilurile convexe către superconvexe
- dezvoltare musculară excepţională
|
- pulpa: foarte rotunjită
- spinarea: largă şi foarte groasă, până la spată
- spata: foarte rotunjită
|
Partea superioară
difuzează pronunţat
peste simfiză (simfiza
pelvină).
Crupa foarte rotunjită
|
U
Foarte bună
|
- profilurile în general convexe
- dezvoltare musculară foarte bună
|
- pulpa: rotunjită
- spinarea: largă şi groasă, până la spată
- spata: rotunjită
|
Partea superioară difuzează peste simfiză (simfiza pelvină).
Crupa rotunjită
|
R
Bună
|
- profilurile în general drepte
- dezvoltare musculară bună
|
- pulpa: bine dezvoltată
- spinarea: groasă, dar mai puţin largă către spată
- spata: destul de bine dezvoltată
|
Partea superioară şi crupa sunt uşor rotunjite
|
O +
Satisfăcătoare
(Partea superioară către medie a
clasei)
|
- profilurile drepte către concave
- dezvoltare musculară medie
|
- pulpa: dezvoltare medie
- spinarea: grosime medie
- spata: dezvoltare medie
|
Crupa profil drept
|
-O
(Partea medie către inferioară a
clasei)
|
- profilurile drepte către
concave
- dezvoltare musculară sub
medie
|
- pulpa: lipsă dezvoltare
- spinarea: lipsă grosime
- spata: lipsă dezvoltare, aproape plat
|
Crupa profil concav
|
P +
Slabă
(Partea superioară către medie a clasei)
|
- toate profilurile concave
- dezvoltare musculară slabă
- conturul multor oase evidenţiat
|
- pulpa: slab dezvoltată
- spinarea: îngustă şi subţire
- spata: plată, slab acoperită cu carne
|
Crupa profil foarte concav
|
-P
(Partea medie către inferioară a
clasei)
|
- toate profilurile foarte concave
- dezvoltare musculară foarte slabă
- toate oasele sunt foarte evidenţiate
|
- pulpa: foarte slab dezvoltată
- spinarea: foarte îngustă, dezvoltare musculară redusă sau
absentă
- spata: foarte plată, foarte slab acoperită cu carne
|
Crupa profil extrem de concav
|
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 2 la normele tehnice)
GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIME
Cantitatea de grăsime de pe partea exterioară a
carcasei şi din cavitatea toracică
Gradul de acoperire cu grăsime
|
Descrierea
|
Prevederi suplimentare
|
1 Scăzută
|
Acoperirea cu grăsime, absentă până la scăzută
|
Grăsimea absentă în cavitatea toracică
|
2 Subţire
|
Uşoară acoperire cu grăsime, carnea vizibilă aproape peste tot
|
In cavitatea toracică muşchiul este clar vizibil între coaste.
|
3 Medie
|
Carnea, cu excepţia pulpei şi a spetei, este aproape total
acoperită de grăsime; mici depozite de grăsime în cavitatea toracică
|
In cavitatea toracică muşchiul este încă vizibil între coaste.
|
4 Ridicată
|
Carnea acoperită cu grăsime, dar pe pulpă şi spată este încă parţial
vizibilă, unele depozite distincte de grăsime în cavitatea toracică
|
Imbinările de grăsime de pe pulpă sunt proeminente,
In cavitatea toracică muşchiul dintre coaste poate fi infiltrat cu grăsime.
|
5 Foarte mare
|
Intreaga carcasă acoperită cu grăsime; depozite mari de grăsime
în cavitatea toracică
|
Pulpa este aproape complet acoperită cu
grăsime, astfel că
îmbinările de grăsime nu mai sunt clar vizibile.
In cavitatea toracică muşchiul dintre coaste este infiltrat cu
grăsime.
|