Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 751/870 din 23 noiembrie 2004

privind gestionarea deseurilor din industria dioxidului de titan

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR


SmartCity3

              Nr. 751 din 23 noiembrie 2004
              MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
              Nr. 870 din 15 decembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 10 din  5 ianuarie 2005

    In temeiul prevederilor Legii protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in conformitate cu prevederile art. 54 pct. 1 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Hotararii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul mediului si gospodaririi apelor si ministrul de stat, ministrul economiei si comertului, emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Obiectul prezentului ordin il constituie prevenirea si reducerea treptata, in scopul eliminarii, a poluarii provocate de deseurile din industria dioxidului de titan.
    Art. 2
    Se aproba Conditiile necesare pentru autorizarea proiectelor si/sau activitatilor din industria dioxidului de titan, prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 3
    Se aproba Procedurile pentru monitorizare si control al zonelor in care exista emisii provenind din industria dioxidului de titan, prevazute in anexa nr. 2.
    Art. 4
    Se aproba Obiectivele privind reducerea si eliminarea finala a poluarii provocate de deseurile din industria dioxidului de titan, prevazute in anexa nr. 3.
    Art. 5
    Anexele nr. 1 - 3*) fac parte integranta din prezentul ordin.
------------
    *) Anexele nr. 1 - 3 sunt reproduse in facsimil.

    Art. 6
    Anexele nr. 1 - 3 se modifica si se completeaza, in functie de progresul tehnic, prin ordin al conducatorului autoritatii competente.
    Art. 7
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si are un caracter temporar, urmand a fi transpus in hotarare a Guvernului in aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001, la prima solicitare de realizare a unei investitii in industria dioxidului de titan.
    Art. 8
    Prezentul ordin transpune:
    - Directiva nr. 78/176/CEE privind deseurile din industria dioxidului de titan, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L 054 din 25 februarie 1978, P. 0019 - 0024;
    - art. 1, 2, 4, 9, anexa I si anexa IV din Directiva nr. 82/883/CEE privind modalitatile de supraveghere si control al zonelor in care exista emisii provenind din industria dioxidului de titan, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L 378 din 31 decembrie 1982, P. 0009 - 0014;
    - art. 1, 2, 3, 4, 11 si anexa din Directiva nr. 92/112/CEE privind procedurile de armonizare a programelor de reducere si de eliminare finala a poluarii cauzate de deseurile din industria dioxidului de titan, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L 409 din 31 decembrie 1992, P. 0011 - 0016.

                   Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                           Speranta Maria Ianculescu

             p. Ministrul de stat, ministrul economiei si comertului,
                               Georgeta Molosaga,
                               secretar de stat

    ANEXA 1

                                CONDITII NECESARE
pentru autorizarea proiectelor si/sau activitatilor din industria dioxidului de titan

    1. Titularul activitatii are obligatia sa obtina de la autoritatile competente pentru protectia mediului acordul si/sau autorizatia integrata de mediu in conformitate cu prevederile Legii nr. 137/1995 cu modificarile si completarile ulterioare si acord si/sau autorizatie integrata de mediu in conformitate cu prevederile din Ordonanta de urgenta nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, aprobata prin Legea nr. 645/2002.
    2. Pentru derularea proiectelor si/sau activitatilor din industria dioxidului de titan, titularul activitatii trebuie sa furnizeze autoritatii competente informatii privind:
    2.1 caracteristicile si compozitia deseurilor:
    a) cantitatea totala si compozitia medie a deseurilor descarcate (de exemplu pe an)
    b) forma (de exemplu solida, de namol, lichida, gazoasa)
    c) proprietati: fizice (de exemplu solubilitate si densitate), chimice si biochimice (de exemplu consumul de oxigen) si biologice
    d) toxicitate
    e) remanenta: fizica, chimica si biologica
    f) acumulare si biotransformare in materii biologice si sedimente
    g) posibilitatea de a suferi transformari fizice, chimice si biochimice si de a interactiona in mediul respectiv cu alte materii organice si anorganice
    h) probabilitatea producerii de poluanti sau probabilitatea de a genera alte modificari care reduc posibilitatile de comercializare a resurselor (pesti, scoici etc.).
    2.2. caracteristicile zonelor de imersie sau deversare si metodele de eliminare:
    a) amplasare (coordonatele zonei de imersie sau deversare, adancimea si distanta fata de coasta), amplasare fata de alte zone (zone de agrement, zone de depunere a icrelor, pepiniere si zone de pescuit si resurse exploatabile)
    b) ritmul de eliminare pe perioada determinata (de exemplu cantitate pe zi, pe saptamana, pe luna)
    c) metode de ambalare si depozitare controlata, daca exista
    d) diluarea initiala obtinuta prin metodele de descarcare propuse, in special viteza navei utilizate pentru imersie
    e) caracteristicile dispersiei (de exemplu, efectele curentilor, mareelor si vantului asupra transportului orizontal si a mixajului vertical)
    f) caracteristicile apei (de exemplu, temperatura, pH, salinitate, stratificare), indicatorii de poluare cu raportare la oxigen - oxigen dizolvat (OD), consumul chimic de oxigen (CCO), consumul biochimic de oxigen (CBO), azotul prezent in forma organica sau anorganica, inclusiv amoniacul, pulberile in suspensie, alti nutrienti si productivitatea)
    g) caracteristicile fundului albiei (de exemplu, topografie, caracteristici geochimice si geologice si productivitate biologica)
    h) existenta si efectele altor imersii sau deversari efectuate in zona respectiva (de exemplu, indicatii ale prezentei metalelor grele si continutul de carbon organic).
    2.3. caracteristicile zonei de descarcare la suprafata, stocare sau injectare si metodele de eliminare:
    a) pozitia geografica
    b) caracteristicile zonei adiacente
    c) metodele de ambalare si depozitare controlata, daca exista
    d) caracteristicile metodelor de descarcare la suprafata, stocare si injectare, inclusiv o evaluare a masurilor de precautie luate pentru evitarea poluarii apelor, solului si atmosferei.

    ANEXA 1A

                                SEMNIFICATIA
                unor termeni in intelesul prezentului ordin

    a) Deseu - orice reziduu rezultat din procesul de fabricatie a dioxidului de titan pe care detinatorul il elimina sau are obligatia de a-l elimina in conformitate cu Ordonanta de urgenta nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001, inclusiv;
    - orice reziduu rezultat din procesul de tratare a unui reziduu mentionat la primul aliniat.
    b) Eliminare - colectarea, sortarea, transportul si tratarea deseurilor, precum si depozitarea, descarcarea la suprafata sau in subteran si injectarea in subteran;
    - deversarea lor in apele de suprafata, in apele subterane, in mare, sau descarcarea in mare;
    - operatiunile de transformare necesare pentru reutilizarea, recuperarea sau reciclarea deseurilor.
    c) Loc de prelevare - punctul caracteristic de prelevare a probelor.
    d) Poluare - evacuarea in mediu, de catre om, direct sau indirect, a oricaror reziduuri rezultate din procesul de producere a dioxidului de titan, care prezinta pericole pentru sanatatea omului, pentru ecosisteme si biodiversitate, afecteaza zonele de agrement, sau afecteaza alte utilizari legitime ale mediului.
    e) Unitati industriale existente - unitati industriale infiintate la data intrarii in vigoare a acestui ordin.
    f) Unitati industriale noi - unitati industriale in proces de autorizare la data intrarii in vigoare a acestui ordin, sau care sunt infiintate dupa aceasta data.
    g) Zone afectate - apa, aerul, solul si subsolul in care sunt evacuate, imersate, stocate sau injectate deseurile provenite din industria dioxidului de titan.

    ANEXA 2

                              PROCEDURI
pentru monitorizare si control al zonelor in care exista emisii provenind din industria dioxidului de titan

    1. Eliminarea deseurilor trebuie sa se efectueze cu respectarea art. 5 (1) si (2) din Ordonanta de urgenta nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001. Operatiunile de monitorizare sunt realizate periodic de catre unul sau mai multe organisme recunoscute de autoritatea competenta de mediu.
    2. Operatiunile de deversare, stocare, evacuare, injectare, imersie, descarcare, a deseurilor, trebuie insotite de monitorizarea deseurilor si de supravegherea si controlul zonelor asupra carora se face simtit impactul deseurilor provenite din industria dioxidului de titan, sub aspect fizic, chimic, biologic si ecologic.
    a) Monitorizarea deseurilor - se efectueaza verificarea cantitatii, compozitiei si toxicitatii deseurilor
    b) Monitorizarea mediului - in cazul stocarii, evacuarii sau injectarii, monitorizarea include teste care sa ateste ca apele subterane si de suprafata nu sunt contaminate. Prin aceste teste se determina valori pentru:
    - aciditate
    - continut de fier
    - continut de calciu
    - continut de metale toxice (solubile si in suspensie), daca exista.
    Daca este necesar se vor efectua teste prin care sa se determine orice efecte adverse asupra structurii solului, o evaluare generala a ecologiei zonei din vecinatatea punctului de evacuare, stocare sau injectare.
    c) Parametrii de mediu care se determina pentru metoda de eliminare prin stocare si/sau depozitare la suprafata sunt cei prezentati in anexa:
 ______________________________________________________________________________
|Componente de mediu|  Parametri ai caror    |Frecventa|   Metode de masurare  |
|                   |  determinare este      |anuala   |   de referinta        |
|                   |________________________|         |                       |
|                   |obligatorie |facultativa|         |                       |
|___________________|____________|___________|_________|_______________________|
|1. Ape de suprafata|pH (unitate |           |     1   |Electrometrie.         |
|nefiltrate, in     |pH)         |           |         |Masurarea se va efectua|
|jurul sitului, in  |            |           |         |concomitent cu         |
|zona de influenta a|            |           |         |esantionarea           |
|stocarii si        |____________|___________|_________|_______________________|
|intr-un punct aflat|SO4*4)      |           |     1   |- gravimetrie          |
|in afara acestei   |(mg/l)      |           |         |- complexometrie a EDTA|
|zone*1), *2), *3)  |            |           |         |- spectrofotometrie de |
|                   |            |           |         |absorbtie moleculara   |
|                   |____________|___________|_________|_______________________|
|2. Ape subterane   |Ti*5)       |V, Mn, Ni, |     1   |Spectrometrie de       |
|nefiltrate, in     |(mg/l)      |Zn (mg/l)  |         |absorbtie atomica      |
|jurul sitului,     |____________|___________|_________|_______________________|
|inclusiv, daca este|Fe*6)       |Cr (mg/l)  |     1   |- Spectrometrie de     |
|cazul, conductele  |(mg/l)      |           |         |absorbtie atomica      |
|de evacuare a      |            |           |         |- spectrofotometrie de |
|acestora*1), *2)   |            |           |         |absorbtie moleculara   |
|                   |____________|___________|_________|_______________________|
|                   |Ca (mg/l)   |           |     1   |- Spectrometrie de     |
|                   |            |           |         |absorbtie atomica      |
|                   |            |           |         |- Complexometrie       |
|                   |____________|___________|_________|_______________________|
|                   |            |Cu, Pb     |     1   |- Spectrometrie de     |
|                   |            |(mg/l)     |         |absorbtie atomica      |
|                   |            |           |         |- Polarografie         |
|                   |____________|___________|_________|_______________________|
|                   |Cl*5)       |           |     1   |Titrimetrie            |
|                   |            |           |         |(metoda Mohr)          |
|___________________|____________|___________|_________|_______________________|
|Imprejurimile      |referitoare |           |     1   |Metode - examinare     |
|sitului de stocare |la:         |           |         |vizuala                |
|si depozitare      |- topografia|           |         |                       |
|                   |si          |           |         |                       |
|                   |gestionarea |           |         |                       |
|                   |sitului     |           |         |                       |
|                   |- efectul   |           |         |                       |
|                   |asupra      |           |         |                       |
|                   |subsolului  |           |         |                       |
|                   |- ecologia  |           |         |                       |
|                   |sitului     |           |         |                       |
|___________________|____________|___________|_________|_______________________|
    *1) Esantionarile se vor efectua in aceeasi perioada a anului.
    *2) In cadrul controlarii apelor de suprafata si a apelor subterane, o atentie deosebita se va acorda eventualelor cantitati provenite din apele de scurgere de pe aria de stocare a deseurilor.
    *3) Esantioanele se vor preleva, daca este posibil, la 50 cm adancime fata de suprafata apei.
    *4) Determinare obligatorie in cazul in care stocul sau depozitul contin deseuri provenite din procedeul cu sulfat.
    *5) Determinare obligatorie in cazul in care stocul sau depozitul contin deseuri provenite din procedeul cu clor.
    *6) Inclusiv determinarea Fe pe filtrat (materii in suspensie).

    3. Operatiunile de monitorizare se realizeaza de catre titularul activitatii si se controleaza periodic de catre autoritatile competente.
    4. Pentru asigurarea calitatii mediului, trebuie sa se efectueze prelevari de esantioane, din zonele afectate, pentru masuratori de parametri specifici. Aceleasi prelevari trebuie efectuate si in zonele invecinate considerate neafectate, tinand cont de conditiile locale ale acestor zone si de conditiile de eliminare - intermitenta sau continua - a deseurilor respective.
    5. Daca normele de calitate a mediului o impun, in anumite situatii autoritatea competenta de protectia mediului poate stabili necesitatea determinarii parametrilor suplimentari.
    6. Daca nu are loc o deteriorare semnificativa a calitatii mediului, se micsoreaza frecventa de analiza a parametrilor de mediu; daca, ulterior, se constata o deteriorare semnificativa a calitatii mediului din cauza deseurilor, se va mari din nou frecventa de analiza.
    7. In cazul in care rezultatele monitorizarii mediului si a deseurilor nu indeplinesc conditiile prevazute in autorizatie, autoritatea competenta de mediu dispune luarea de masuri adecvate pentru remedierea situatiilor, inclusiv suspendarea activitatii.
    8. Daca poluarea are efecte semnificative pe teritoriul altei tari, se aplica prevederile Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier adoptata la Espoo la 25 februarie 1991, ratificata prin Legea nr. 22/2001.
    9. Procedura specifica de monitorizare cuprinzand: locurile exacte de prelevare, distanta dintre locul de prelevare si punctul cel mai apropiat de eliminare a poluantului, adancimea sau inaltimea de la care trebuie prelevate esantioanele, frecventa optima de prelevare, laboratoare acreditate, tipuri de recipienti in care se pastreaza esantioanele, transportul si stocarea esantioanelor, pregatirea esantioanelor in vederea analizei, teste de toxicitate privind structura solului, se elaboreaza de catre autoritatea centrala de protectia mediului si se adopta prin ordin al ministrului acestei autoritati la o data ulterioara intrarii in vigoare a prezentului ordin.
    10. Procedura de control a masuratorilor de referinta pentru evacuarile de SOx in atmosfera este:
    - cantitatile de SO2, SO3 si de picaturi acide, exprimate in echivalent SO2, deversate de instalatiile de producere a dioxidului de titan, sunt calculate tinand cont de volumul gazos evacuat in timpul operatiilor specifice si de concentratia medie de SO2/SO3 masurata in acel timp;
    - debitul si concentratia de SO2/SO3 trebuie sa fie determinate in aceleasi conditii de temperatura si umiditate.

    ANEXA 3

                               OBIECTIVE
privind reducerea si eliminarea finala a poluarii provocate de deseurile din industria dioxidului de titan

    1. Obiective generale:
    a) se incurajeaza prevenirea, reciclarea si prelucrarea deseurilor, extragerea de materii prime si orice alte procese destinate refolosirii deseurilor
    2. Obiective specifice:
    a) este interzisa imersia tuturor deseurilor solide, puternic acide, de tratare, slab acide sau neutralizate, definite in anexa nr. 3A;
    b) este interzisa evacuarea deseurilor in apele interioare de suprafata, apele interioare litorale si apele teritoriale;
    c) este interzisa injectarea in subteran a deseurilor provenite din industria dioxidului de titan;
    d) toate deseurile care provin din industria dioxidului de titan si, in special, deseurile supuse interzicerii evacuarii in apa sau in atmosfera, sunt:
    - evitate sau reutilizate, atunci cand este posibil din punct de vedere tehnic si economic;
    - reutilizate sau eliminate fara risc pentru sanatatea umana sau prejudiciu adus mediului. Aceasta prevedere se aplica si pentru deseurile care rezulta din refolosirea sau tratarea deseurilor sus-mentionate.
     3. Obligatiile titularului in conformitate cu prevederile capitolului III din Ordonanta de urgenta nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, aprobata prin Legea nr. 645/2002 si cu art. 79 (f) (i) si art. 80 din Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata (Monitorul Oficial nr. 17/2000), completata prin Ordonanta Guvernului nr. 91 pentru modificarea si completarea Legii protectiei mediului nr. 137/1995 (Monitorul Oficial nr. 465/28.06.2002) si aprobata prin Legea nr. 294/2003.

    ANEXA 3A

                               SEMNIFICATIA
unor termeni in functie de procedeul de obtinere a dioxidului de titan

    1. in cazul utilizarii procedeului cu sulfat:
    a) deseuri de tratare - saruri de filtrare, namoluri si deseuri lichide provenite de la tratarea (concentrarea sau neutralizarea) deseurilor puternic acide cu continut de diferite metale grele, neincluzand deseurile neutralizate, filtrate sau decantate, cu urme de metale grele si care inainte de orice dilutie au o valoare a pH-ului mai mare de 5,5.
    b) deseuri neutralizate - lichide cu urme de metale grele, cu o valoare a pH-ului mai mare de 5,5, obtinute direct prin filtrarea si decantarea deseurilor puternic sau slab acide, care au fost tratate in vederea reducerii aciditatii lor si a continutului in metale grele;
    c) deseuri puternic acide
    - solutii mama care rezulta din faza de filtrare dupa hidroliza solutiei de sulfat de titanil, care amestecate cu deseuri slab acide contin mai mult de 0,5% acid sulfuric liber si diferite metale grele;
    - de asemenea, deseuri puternic acide care au fost diluate pana la o concentratie de 0,5%, sau mai putin, de acid sulfuric liber;
    d) deseuri slab acide - apele de spalare, apele de racire, apele de condensare, alte namoluri si deseuri lichide in afara de cele enumerate, care contin 0,5%, sau mai putin, acid sulfuric liber;
    e) deseuri solide - reziduurile de minereuri insolubile care nu sunt dizolvate de acidul sulfuric in timpul procesului de fabricatie;
    - sulfatul de fier cristalizat (FeSO4 x 7H2O);
    f) pulberi - toate tipurile de pulberi care provin din instalatiile de productie, in special pulberile de minereu si de pigment;
    g) SOX - bioxidul si trioxidul de sulf, in stare gazoasa, rezultati in diferite faze ale procesului de fabricatie si tratare interna a deseurilor inclusiv picaturile de acid antrenate de gaze.

    2. in cazul utilizarii procedeului cu clor:
    a) clor - clorul gazos care provine de la diferitele etape ale procesului de fabricatie;
    b) deseuri de tratare - saruri de filtrare, namoluri si deseuri lichide provenite de la tratarea (concentrarea sau neutralizarea) deseurilor puternic acide cu continut diferit de metale grele, neincluzand deseurile neutralizate, filtrate sau decantate, cu urme de metale grele si care inainte de orice dilutie au o valoare a pH-ului mai mare de 5,5
    c) deseuri neutralizate - lichide cu urme de metale grele, cu o valoare a pH-ului mai mare de 5,5, obtinute direct prin filtrarea si decantarea deseurilor puternic sau slab acide, care au fost tratate in vederea reducerii aciditatii lor si a continutului in metale grele;
    d) deseuri puternic acide - deseuri care contin mai mult de 0,5% acid clorhidric liber si diferite metale grele;
    - de asemenea, deseuri puternic acide care au fost diluate pana la o concentratie de 0,5%, sau mai putin, de acid clorhidric liber;
    e) deseuri slab acide - apele de spalare, apele de racire, apele de condensare, alte namoluri si deseuri lichide in afara de cele enumerate, care contin 0,5%, sau mai putin, acid clorhidric liber;
    f) deseuri solide - reziduurile de minereuri insolubile care nu sunt dizolvate de clor in timpul procesului de fabricatie;
    - cloruri metalice si hidroxizi metalici (materii de filtrare) care provin, sub forma solida, din fabricarea tetraclorurii de titan;
    - reziduuri de cocs care provin din fabricarea tetraclorurii de titan;
    g) pulberi - toate tipurile de pulberi care provin din instalatiile de productie, in special pulberile de minereu, de pigment si de cocs;

    3. pentru procedeul cu sulfat si pentru cel cu clor:
    a) imersie   orice evacuare deliberata a substantelor si materialelor din nave si aeronave in apele interioare de suprafata, sau marine (litorale sau teritoriale). Expresia "nave si aeronave" semnifica vapoare si aeronave de orice tip. Acesti termeni acopera aparatele cu perna de aer, constructiile flotante, daca sunt sau nu si platforme fixe sau flotante.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 870/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 870 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 870/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu