Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 796 din 10 septembrie 2007

privind aplicarea masurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru campania viticola 2007-2008

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 672 din 2 octombrie 2007



Având în vedere prevederile:

•  Regulamentului (CE) nr. 927/2007 de introducere a unei măsuri tranzitorii privind tratamentul produselor secundare vitivinicole prevăzut de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.493/1999 pentru anul viticol 2007-2008 pentru România;

• art. 27 pct. 8 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole;

• art. 50 şi 51 din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.623/2000 de stabilire a modalităţii de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole în ceea ce priveşte mecanismele pieţei;

• Regulamentului (CE) nr. 884/2001 de stabilire a normelor de aplicare privind documentele de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole şi evidenţele obligatorii în sectorul vitivinicol;

• Regulamentului (CE) nr. 1.282/2001 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, în ceea ce priveşte strângerea de informaţii pentru identificarea produselor vinicole pentru controlul pieţei vitivinicole şi de modificare a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.623/2000;

• Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 234/2004 privind aprobarea documentelor de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole şi evidenţelor obligatorii în sectorul vitivinicol;

• Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 75/2004 privind aprobarea documentelor de evidenţă a producţiei vitivinicole: declaraţii de stocuri, declaraţii de recoltă şi declaraţii de producţie;

• art. 29 alin. (1) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

• art. 111 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

văzând Referatul de aprobare nr. 591 din 22 august 2007 al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului,

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

Art. 1. - Pentru campania viticolă 2007-2008, persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane care procesează struguri pentru vin au obligaţia de a aplica prezenta măsură de retragere sub control a subproduselor vitivinicole până la data de 31 iulie 2008.

Art. 2. - Procedura de punere în aplicare a măsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Decebal Traian Remeş

ANEXĂ

PROCEDURA

de punere în aplicare a măsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole

CAPITOLUL I

Definiţii

1.1.  Retragerea sub control a subproduselor vitivinicole - măsura prin care producătorii sunt obligaţi să gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform prevederilor prezentului ordin.

1.2.  Denaturarea drojdiei de vin - acţiunea de adăugare a unei substanţe străine în drojdia de vin, astfel încât din produsul rezultat să nu mai poată fi extras un vin apt pentru consumul uman.

1.3. Drojdia de vin - reziduul care se depune după fermentaţia alcoolică şi în timpul stocării vinului în recipienţi sau care rezultă în urma aplicării tratamentelor autorizate, precum şi la filtrarea ori centrifugarea vinului.

1.3.1. Se consideră drojdie de vin şi reziduul depus în recipienţii cu must de struguri după tratamente autorizate sau în timpul stocării, precum şi reziduul obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului.

1.4.  Tescovina - reziduul fermentat sau nefermentat obţinut la presarea strugurilor proaspeţi.

1.5.  Producătorul - orice persoană fizică ori juridică sau orice grupare de astfel de persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încă în fermentare, din producţia proprie ori din achiziţii.

CAPITOLUL II

Persoanele care au obligaţia aplicării măsurii de retragere sub control

2.1.  Producătorii care obţin o cantitate mai mare de 10 hl de vin şi/sau must sunt obligaţi să depună şi să înregistreze, în conformitate cu art. 29 alin. (1) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţia de stocuri, recoltă şi producţie la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DADR, compartimentul inspecţii.

2.2.  Producătorii prevăzuţi la pct. 2.1 au obligaţia de a retrage întreaga cantitate de subproduse vitivinicole rezultate în urma procesului de vinificare, potrivit obligaţiei minime de retragere sub control, ce se acoperă prin tescovină şi drojdie, exprimate în volume grade alcool şi hl.

2.3.  Implementarea sistemului de retragere sub control a subproduselor vitivinicole (drojdie şi tescovină) la producători se face de către DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de implementare.

2.4. Producătorii care înstrăinează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevăzută la pct. 4.2.

2.5.    Producătorii care achiziţionează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevăzută la pct. 4.2.

2.6. Producătorii care produc vinuri spumante sunt exceptaţi de la obligaţia prevăzută la pct. 4.2, pentru cantităţile corespunzătoare vinurilor spumante produse.

CAPITOLUL III

Cerinţe privind caracteristicile minime determinate ale subproduselor vitivinicole care fac obiectul măsurii

3.1.  Tescovina proaspătă rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică potenţială:

a) 2,1 litri alcool pur la 100 kg de tescovină în cazul vinurilor albe DOC;

b) 3 litri alcool pur la 100 kg de tescovină în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea tescovinei proaspete.

3.2. Drojdia de vin rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică:

a)  3,5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în cazul vinurilor albe DOC;

b)  5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în celelalte cazuri.

Este interzisă suprapresarea drojdiei de vin.

3.3.  In cazul în care caracteristicile minime determinate ale subproduselor sunt mai mici decât cele prevăzute la pct. 3.1 şi/sau 3.2, producătorii au obligaţia de a completa cu vin aceste subproduse, până la limita minimă prevăzută de prezentul ordin.

3.4.  Obligaţia de retragere sub control a subproduselor (% volum şi hl) se determină în funcţie de tăria alcoolică minimă pe fiecare zonă viticolă şi categoria de calitate şi culoare a vinului obţinut, astfel:

3.4.1. tăria alcoolică minimă pe zonele viticole din România:

a) zona viticolă B: 8,5% vol.;

b) zona viticolă C I a: 9% vol.;

c) zona viticolă C II: 9,5% vol.;

3.4.2.   cantitatea de alcool conţinută de subprodusele vitivinicole va fi de cel puţin:

a)  10% din volumul de alcool conţinut în vinul de masă alb, roz, roşu şi vinul DOC roşu;

b) 7% din volumul de alcool conţinut în vinul DOC alb.

3.5.  Cantitatea minimă de subproduse ce trebuie supuse retragerii sub control se determină astfel:

• cantitatea de vin obţinută (hl) x tăria alcoolică (în funcţie de zona viticolă prevăzută la pct. 3.4.1) = X (hl şi % vol. alcool);

•  X (volum şi hl) x procentul (prevăzut la pct. 3.4.2) = Y, cantitatea minimă de suproduse vinicole ce trebuie retrasă sub control (hl şi % vol. alcool).

CAPITOLUL IV

Modalitatea şi procedurile de retragere sub control a subproduselor vitivinicole

4.1.  Modalităţi de retragere sub control a tescovinei

4.1.1.  Retragerea sub control a tescovinei se face prin:

a) folosirea acesteia la furajarea animalelor:

b) obţinerea compostului pentru fertilizarea terenurilor agricole;

c) separarea seminţelor în vederea obţinerii uleiului;

d) distilarea pentru obţinerea de rachiu din tescovină sau a alcoolului;

e) exportul în ţări terţe UE;

f) livrarea către un incinerator autorizat;

g) livrarea la o groapă ecologică autorizată;

h) orice alte proceduri prin care tescovina nu mai poate fi folosită în vinificaţie.

4.1.2.   Producătorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.) cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea procesului de vinificaţie.

4.1.3.  Producătorii vor determina tăria alcoolică a tescovinei proaspete certificată printr-un buletin de analiză şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 1a) la prezenta procedură.

Intreaga cantitate de tescovină va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri.

Dovada îndeplinirii obligaţiei privind retragerea sub control a tescovinei se va face prin documente justificative.

4.2.  Modalităţi de retragere sub control a drojdiei

4.2.1. Retragerea sub control a drojdiei de vin se face prin denaturare, introducându-se în masa acesteia cel puţin 2 grame de clorură de sodiu (NaCI)/kg sau 2 grame de clorură de potasiu (KCI)/kg.

4.2.2. Ulterior denaturării, drojdia de vin poate avea următoarele destinaţii:

a) extragerea de acid tartric şi alte produse;

b) exportul în ţări terţe UE;

c) livrarea către un incinerator autorizat;

d) livrarea la o groapă ecologică autorizată sau staţie de epurare a apelor uzate;

e)  orice alte proceduri prin care drojdia de vin devine improprie pentru a mai fi utilizată ulterior în vinificaţie.

4.2.3.   Pentru procedura prevăzută la pct. 4.2.2 lit. e), retragerea sub control a drojdiei de vin, este obligatorie obţinerea avizului I.S.C.T.V.

4.2.4.   Producătorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai I.S.C.T.V. cu cel puţin 48 de ore înaintea efectuării operaţiunii de denaturare.

4.2.5. Producătorii vor determina tăria alcoolică a drojdiei de vin, certificată printr-un buletin de analiză, şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de separare, prevăzută în anexa nr. 16 la prezenta procedură.

Intreaga cantitate de drojdie de vin va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri.

Dovada îndeplinirii obligaţiei prevăzute la pct. 4.2.1 lit. c) se va face prin întocmirea procesului-verbal de denaturare, prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură.

4.3. Proceduri de retragere sub control a subproduselor vitivinicole

4.3.1. I.S.C.T.V. este instituţia abilitată să efectueze prin verificări scriptice şi faptice modul de realizare a măsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru cel puţin 6% din totalul cantităţilor de subproduse vitivinicole la nivel judeţean.

4.3.2.  Pentru verificarea obligaţiei minime de subproduse vitivinicole (tescovina şi drojdia) ce trebuie retrase sub control, inspectorul teritorial al I.S.C.T.V, va ridica un număr de 3 eşantioane reprezentative pentru fiecare subprodus vitivinicol, în vederea determinării tăriei alcoolice. Două dintre eşantioanele ridicate vor fi predate spre efectuarea analizelor fizico-chimice la laboratoarele autorizate, iar al treilea eşantion, împreună cu o copie a procesului-verbal de prelevare, va rămâne la producător.

4.3.3.  Recipientele în care se vor introduce eşantioanele prelevate vor fi etichetate şi sigilate, cu respectarea condiţiilor de păstrare, fără a provoca alterarea parametrilor fizico-chimici ai produsului de analizat. Procurarea recipientelor se va face de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.

CAPITOLUL V

5. Sancţiuni

5.1. Producătorii care nu vor aplica prevederile prezentului ordin vor fi sancţionaţi astfel:

a)   prin excluderea de la acordarea sprijinului financiar provenit din fonduri naţionale şi/sau europene pentru următoarele două campanii viticole;

b)  prin aplicarea sechestrului asupra unei cantităţi de vin echivalente cu cantităţile minime de subproduse vitivinicole care trebuiau retrase sub control, care ulterior va fi supusă procesului de denaturare conform punctului 4.2.1 de către organismul de inspecţie al I.S.C.T.V.

ANEXA Nr. 1a) la procedură

FIŞA  DE  EVIDENŢĂ  ZILNICĂ

a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie

Nr. crt.

Data

Raportul de vinificaţie

nr. ... data ...

Cantitatea de strugurivinificată

[kg (sau t)]

Culoarea strugurilor (albi/negri)

Destinaţia de producţie

Cantitatea de tescovină rezultată

(kg)

Potenţialul alcoolic al tescovinei

Observaţii

Vin DOC

Vin de masă

ANEXA Nr. 1b) la procedură

FIŞA  DE  EVIDENŢĂ  ZILNICĂ

a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de vinificaţie

Nr. crt.

Data

Raportul de vinificaţie

nr. ... data ...

Cantitatea

rezultată

(kg)

Culoarea

vinului

(alb/roşu)

Categoria de calitate a vinului

Potenţialul alcoolic al drojdiei (%vol.)

Observaţii

Vin DOC

Vin de masă

ANEXA Nr. 2 la procedură

Vizat

I.S.C.T.V.

PROCES-VERBAL

de realizare a denaturării drojdiei de vin rezultate în urma Procesului de vinificaţie nr........din data de..............., încheiat astăzi,...............

Persona fizică/Societatea Comercială............................................, cu domiciliul/sediul social în............................................, având CNP/CUI......................., reprezentat(ă) prin....................................(acolo unde este cazul), în urma notificării transmise în data de.................a realizat procesul de denaturare a drojdiei de vin în cantitate de..........kg, având o tărie alcoolică de......, conform buletinului de analiză eliberat de....................., în data de................, peste care s-a adăugat.........kg de NaCI sau KCI, urmând a avea următoarea destinaţie:.........................(prevăzută la punctul 4.2.2 lit. a)-e).

Semnătura,


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 796/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 796 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 796/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu