ORDIN
Nr. 76 din 15 august 2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste standarde minime
pentru protectia porcinelor
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 791 din 31 august 2005

Vazand Referatul de aprobare nr. 33.763 din 10 august 2005, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si
completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului
nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara care stabileste standarde minime pentru
protectia porcinelor, prevazuta in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Directivei Consiliului
91/630/CEE ce stabileste standarde minime pentru protectia porcinelor,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 340 din 11
decembrie 1991, p. 33.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 6 luni de la publicare.
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Constantin Lupescu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
care stabileste standarde minime pentru protectia porcinelor
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste standarde minime pentru
protectia porcilor destinati cresterii si ingrasarii.
Art. 2
Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice
urmatoarele definitii:
1. porc - un animal din specia porcine, de orice varsta, tinut pentru
reproductie sau ingrasare;
2. vier - un porc mascul dupa pubertate, destinat reproductiei;
3. scrofita - o femela din specia porcine, dupa pubertate si inainte de
fatare;
4. scroafa - o femela din specia porcine, dupa prima fatare;
5. scroafa fatata - o femela din specia porcine, intre perioada perinatala
si intarcarea purceilor;
6. scroafa in asteptare - o scroafa intre intarcarea purceilor si perioada
perinatala;
7. purcel sugar - un porc de la fatare pana la intarcare;
8. purcel intarcat - un porc de la intarcare pana la varsta de 10
saptamani;
9. porc in crestere (tineret porcin) - un porc de la varsta de 10 saptamani
pana la taiere sau monta;
10. autoritate competenta - o autoritate competenta in intelesul art. 2
pct. 6 din Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare si
zootehnice aplicabile comertului statelor membre ale Uniunii Europene cu
Romania cu unele animale vii si produse de origine animala, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002, ce
transpune in legislatia nationala Directiva Consiliului 90/425/CEE.
Art. 3
(1) Toate exploatatiile de porcine trebuie sa corespunda urmatoarelor
cerinte:
a) suprafata libera de pardoseala disponibila pentru fiecare purcel
intarcat sau purcel in crestere, tinut in grup, cu exceptia scrofitelor dupa
monta si a scroafelor, trebuie sa fie de cel putin:
- 0,15 mp pentru purceii cu o greutate medie de pana la 10 kg;
- 0,20 mp pentru porcii cu o greutate medie cuprinsa intre 10 si 20 kg;
- 0,30 mp pentru porcii cu o greutate medie cuprinsa intre 20 si 30 kg;
- 0,40 mp pentru porcii cu o greutate medie cuprinsa intre 30 si 50 kg;
- 0,55 mp pentru porcii cu o greutate medie cuprinsa intre 50 si 85 kg;
- 0,65 mp pentru porcii cu o greutate medie cuprinsa intre 85 si 110 kg;
- 1,00 mp pentru porcii cu o greutate medie mai mare de 110 kg;
b) suprafata libera totala de pardoseala disponibila pentru fiecare
scrofita dupa monta si pentru fiecare scroafa, atunci cand scrofitele si/sau
scroafele sunt tinute in grup, trebuie sa fie de cel putin 1,64 mp si,
respectiv, 2,25 mp.
Atunci cand aceste animale sunt crescute in grupuri mai mici de 6 indivizi,
suprafata libera de pardoseala trebuie sa fie marita cu 10% . Atunci cand
aceste animale sunt tinute in grupuri de 40 sau mai multi indivizi, suprafata
libera de pardoseala poate fi redusa cu 10% .
(2) Suprafata pardoselii trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:
a) pentru scrofite dupa monta si scroafe gestante: o parte din suprafata
prevazuta la alin. (1) lit. b), egala cu cel putin 0,95 mp pentru o scrofita si
cel putin 1,3 mp pentru o scroafa, trebuie sa fie pardoseala continua, solida,
din care maximum 15% sa fie rezervate pentru fose de drenaj;
b) atunci cand sunt utilizate pardoseli inclinate din ciment, pentru porcii
crescuti in grup:
(i) latimea maxima a fantelor trebuie sa fie:
- 11 mm pentru scroafe;
- 14 mm pentru purcei intarcati;
- 18 mm pentru tineret porcin;
- 20 mm pentru scrofite dupa monta si scroafe;
(ii) latimea minima a barei de gratar trebuie sa fie:
- 50 mm pentru purcei si porci intarcati; si
- 80 mm pentru porci in crestere, scrofite dupa monta si scroafe.
(3) Construirea sau montarea de instalatii pentru legarea scroafelor si scrofitelor
este interzisa. De la data de 1 ianuarie 2006, legarea scroafelor si
scrofitelor este interzisa.
(4) a) Scroafele si scrofitele trebuie sa fie crescute in grupuri, pe
parcursul unei perioade incepand cu 4 saptamani dupa monta si pana la o saptamana
inainte de data aproximata a fatarii. Boxa in care este tinut grupul de scroafe
trebuie sa aiba laturile mai mari de 2,8 m lungime. Cand sunt tinuti mai putin
de 6 indivizi intr-un grup, boxa respectiva trebuie sa aiba laturile mai mari
de 2,4 m lungime.
b) Prin derogare de la prevederile lit. a), scroafele si scrofitele tinute
in exploatatii cu mai putin de 10 scroafe pot fi crescute individual, in timpul
perioadei mentionate la alin. (1), cu conditia ca acestea sa se poata intoarce
cu usurinta in boxele proprii.
(5) Fara a se aduce atingere prevederilor cuprinse in anexa, scroafele si
scrofitele trebuie sa aiba acces permanent la materiale care se preteaza
folosirii ratului in scopul consumarii energiei si stimularii curiozitatii
animalului, respectandu-se cel putin cerintele relevante ale anexei mentionate
anterior.
(6) Scroafele si scrofitele crescute in grupuri trebuie sa fie hranite
utilizandu-se un sistem ce asigura fiecarui individ accesul la hrana
suficienta, chiar si in situatia in care sunt prezenti concurenti pentru hrana.
(7) Pentru a-si satisface foamea si datorita nevoii de a mesteca, tuturor
scroafelor in asteptare si scrofitelor trebuie sa li se asigure o cantitate
suficienta de hrana de volum sau bogata in fibre, precum si hrana energizanta.
(8) a) Porcii care trebuie sa fie crescuti in grupuri si sunt agresivi, au
fost atacati de alti porci sau sunt bolnavi ori raniti pot fi tinuti temporar
in boxe individuale.
b) In acest caz boxa individuala utilizata trebuie sa permita animalului sa
se roteasca cu usurinta si numai daca acest lucru nu este in contradictie cu
recomandarea medicului veterinar.
(9) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, prevederile alin. (1) lit. b),
alin. (2), (4), (5) si alin. (8) lit. b) trebuie sa se aplice tuturor
exploatatiilor nou-construite ori reamenajate sau date in folosinta pentru
prima data dupa aceasta data, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2013, aceste
prevederi trebuie sa se aplice tuturor exploatatiilor.
(10) Prevederile alin. (4) lit. a) nu trebuie sa se aplice exploatatiilor
cu mai putin de 10 scroafe.
Art. 4
Autoritatea competenta din Romania trebuie sa se asigure de respectarea
conditiilor pentru cresterea porcilor, prevazute in anexa.
Art. 5
(1) Prevederile anexei pot fi modificate si completate aplicandu-se
cerintele Uniunii Europene, pentru a se tine cont de progresul stiintific.
(2) Autoritatea competenta din Romania trebuie:
a) sa se asigure ca orice persoana care angajeaza personal in scopul ingrijirii
porcinelor i-a asigurat acestuia instruire si indrumare asupra prevederilor
relevante ale art. 3, precum si ale anexei;
b) sa asigure cursuri corespunzatoare de instruire care sa puna accentul in
special pe aspecte privind bunastarea animalelor.
Art. 6
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor trebuie sa se asigure ca sunt efectuate inspectii sub
responsabilitatea acesteia, cu scopul de a se verifica daca prevederile
prezentei norme sanitare veterinare si ale anexei la aceasta sunt aplicate si
respectate. Aceste inspectii, ce pot fi efectuate si cu ocazia unor controale
realizate in alte scopuri, trebuie sa acopere, in fiecare an, un numar
reprezentativ din punct de vedere statistic de sisteme de crestere diferite,
utilizate in Romania.
(2) De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la fiecare 2 ani,
pana in ultima zi lucratoare a lunii aprilie, Autoritatea Nationala Sanitara
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia
Europeana cu privire la rezultatele controalelor si inspectiilor efectuate in
ultimii 2 ani anteriori, in conformitate cu prezentul articol, incluzand
numarul inspectiilor efectuate raportat la numarul de exploatatii din
teritoriul national.
Art. 7
Animalele importate din tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene
trebuie, avand in vedere cerintele privind bunastarea acestora, sa fi fost
crescute si sa fi primit cel putin o ingrijire echivalenta cu cea garantata de
prezenta norma sanitara veterinara pentru animalele din Romania. Aceasta
cerinta trebuie sa fie inclusa in certificatul sanitar veterinar emis de
autoritatea veterinara competenta din tara exportatoare in cauza care nu este
membra a Uniunii Europene.
Art. 8
(1) a) Expertii veterinari ai Comisiei Europene pot, in cooperare cu
reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor, sa efectueze inspectii la fata locului in Romania, in masura in
care acest lucru este indispensabil pentru aplicarea uniforma a prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare. Reprezentantii Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care efectueaza aceste
inspectii trebuie sa implementeze masuri speciale de igiena personala a angajatilor
pentru a exclude orice risc de transmitere de boli.
b) Expertii responsabili pentru aceste inspectii trebuie sa fie desemnati
de Comisia Europeana, la propunerile statelor membre ale Uniunii Europene.
c) Inspectiile trebuie sa fie efectuate in numele Comunitatii, care suporta
cheltuielile ocazionate de vizita expertilor veterinari comunitari.
d) Frecventa si procedura acestor inspectii trebuie sa fie stabilite in
conformitate cu procedura comunitara.
e) Romania, tara pe teritoriul careia se efectueaza o astfel de inspectie,
trebuie sa acorde expertilor Comisiei Europene si ai statelor membre ale
Uniunii Europene toata asistenta necesara pentru indeplinirea obligatiilor
acestora.
f) Reprezentantii Comisiei Europene si ai statelor membre ale Uniunii
Europene trebuie sa informeze Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si
pentru Siguranta Alimentelor despre rezultatele acestor inspectii.
g) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor trebuie sa ia orice masuri care se pot dovedi necesare, pentru a
tine seama de rezultatele acestor inspectii.
h) Daca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor nu ia aceste masuri, dupa ce situatia a fost examinata in cadrul
Comitetului Veterinar Permanent, Comisia Europeana aplica prevederile ce ii dau
dreptul sa suspende temporar sau definitiv importul de porcine din exploatatia
respectiva.
i) Daca deficientele nu sunt remediate in termenul prevazut, Comisia
Europeana poate elimina Romania de pe lista tarilor terte din care este
autorizat oficial importul de porcine. Comisia Europeana trebuie sa notifice
Romaniei aceste masuri si motivele aplicarii acestora.
j) Prevederile generale pentru implementarea prezentului articol, in special
in ceea ce priveste frecventa si modalitatile de efectuare a inspectiilor
prevazute la lit. a), trebuie sa fie stabilite in conformitate cu procedura
comunitara.
(2) a) Expertii veterinari ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor, ca autoritate competenta a Romaniei, in cooperare
cu reprezentanti ai autoritatii competente din tara terta vizata, efectueaza
inspectii la fata locului in tara terta, in masura in care acest lucru este
indispensabil pentru evaluarea aplicarii uniforme a prevederilor prezentei
norme sanitare veterinare.
b) Expertii responsabili pentru aceste inspectii trebuie sa fie numiti prin
ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor, la propunerile directorilor generali din structura
acesteia.
c) Inspectiile trebuie sa fie efectuate in numele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, iar cheltuielile
ocazionate de vizita expertilor veterinari romani vor fi suportate de aceasta.
d) Frecventa si procedura acestor inspectii trebuie sa fie stabilite in
conformitate cu procedura nationala emisa de Autoritatea Nationala Sanitara
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
e) Tara terta vizata, pe teritoriul careia se efectueaza o astfel de
inspectie, trebuie sa acorde expertilor Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor toata asistenta necesara in
indeplinirea obligatiilor acestora.
f) Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze autoritatea competenta a tarii terte
vizate despre rezultatele acestor inspectii.
g) Autoritatea competenta a tarii terte vizate trebuie sa ia orice masuri
care se dovedesc necesare, pentru a tine seama de rezultatele acestor
inspectii.
h) Daca autoritatea competenta a tarii terte vizate nu ia aceste masuri,
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune
in aplicare prevederile ce ii dau dreptul sa suspende temporar sau definitiv
importul de porcine din exploatatia respectiva.
i) Daca deficientele nu sunt inlaturate in termenul prevazut, Autoritatea
Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor poate elimina
acea tara terta de pe lista tarilor terte de unde este autorizat oficial
importul de porcine in Romania. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si
pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa notifice autoritatii competente a
acelei tari terte masurile respective si motivele aplicarii acestora.
j) Prevederile generale pentru implementarea prezentului articol, in
special in ceea ce priveste frecventa si modalitatile de efectuare a
inspectiilor la care se refera lit. a), trebuie sa fie stabilite in
conformitate cu procedura nationala.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va adopta reguli generale pentru aplicarea prezentului articol, in
conformitate cu cerintele Uniunii Europene.
Art. 9
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul
Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea
Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii
conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru
implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa
faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura
privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice
incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar in caz de
infractiuni sesizeaza organele de cercetare penala.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a
Directivei Consiliului 91/630/CEE, astfel cum a fost amendata ultima data prin
Regulamentul 806/2003/CE.
Art. 10
Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CONDITII PENTRU CRESTEREA PORCILOR
CAP. 1
Conditii generale
In completare la prevederile anexei la Directiva Consiliului 98/58/CE,
trebuie sa se aplice urmatoarele cerinte:
1. In partea de cladire in care porcii sunt tinuti permanent trebuie
evitate nivelurile de zgomot de peste 85dBA. Trebuie evitat zgomotul constant
sau brusc.
2. Porcii trebuie tinuti in conditii de iluminat cu o intensitate de cel
putin 40 lucsi, pentru o perioada de minimum 8 ore pe zi.
3. Adaposturile pentru cazarea porcilor trebuie proiectate astfel incat sa
permita animalelor:
a) sa aiba acces la o zona de odihna confortabila din punct de vedere fizic
si termic, drenata si curatata corespunzator si care sa permita tuturor
animalelor sa se odihneasca in acelasi timp;
b) sa se odihneasca si sa se ridice normal;
c) sa vada alti porci. In saptamana dinainte de data aproximata a fatarii
si in timpul fatarii, scroafele si scrofitele pot fi tinute in afara razei
vizuale a celorlalte porcine.
4. Fara a se lua in consideratie prevederile art. 3 alin. (5) din prezenta
norma sanitara veterinara, porcii trebuie sa aiba acces permanent la o
cantitate suficienta de material, cum ar fi paie, fan, lemn, rumegus, compost
de ciuperci, turba sau un amestec din acestea, care sa nu compromita sanatatea
animalelor si sa le permita acestora activitati care se preteaza folosirii
ratului in scopul consumarii energiei si stimularii curiozitatii animalului.
5. Pardoseala trebuie sa fie neteda, dar nealunecoasa, pentru a se preveni ranirea
porcilor, si astfel proiectata, construita si mentinuta incat sa nu cauzeze
raniri sau suferinte porcilor. Pardoseala trebuie sa fie adecvata pentru
marimea si greutatea porcilor si, daca nu este asigurat asternut, sa formeze o
suprafata rigida, plana si stabila.
6. Toti porcii trebuie sa fie hraniti cel putin o data pe zi. Atunci cand
sunt hraniti in grupuri si nu ad libitum (la discretie) sau printr-un sistem
automat de hranire individuala a animalelor, fiecare porc trebuie sa aiba acces
la hrana in acelasi timp cu celelalte animale din grup.
7. Toti purceii in varsta de peste doua saptamani trebuie sa aiba acces
permanent la o cantitate suficienta de apa proaspata.
8. Toate procedurile care constituie o interventie efectuata pentru alte
scopuri decat de terapie sau de diagnostic ori pentru identificarea porcilor in
conformitate cu legislatia in domeniu si care determina afectarea sau pierderea
sensibilitatii unei parti a corpului ori alterarea structurii osoase sunt
interzise, cu urmatoarele exceptii:
a) o reducere uniforma a coltilor purceilor prin pilire sau taiere,
efectuata nu mai tarziu de varsta de 7 zile si lasand o suprafata intacta si
neteda. Coltii vierilor pot fi redusi in lungime, atunci cand este necesar,
pentru a se preveni ranirea altor animale sau din motive de siguranta;
b) taierea unei parti a cozii;
c) castrarea porcilor masculi prin alte mijloace decat prin desirarea
tesuturilor;
d) utilizarea inelului nazal numai atunci cand animalele sunt tinute in sisteme
de crestere in aer liber si in conformitate cu legislatia nationala.
Taierea cozilor si reducerea coltilor nu trebuie sa fie efectuate ca un
procedeu de rutina, ci numai atunci cand exista o dovada clara ca au aparut
leziuni ale mameloanelor scroafelor sau ale urechilor si cozilor la ceilalti
purcei. Inainte de efectuarea acestor proceduri trebuie sa fie luate si alte
masuri pentru a se preveni muscarea cozii si alte vicii, luandu-se in
considerare mediul si densitatea loturilor. Din acest motiv, trebuie schimbate
conditiile de mediu si sistemele de management inadecvate.
Oricare dintre procedurile descrise anterior trebuie efectuate numai de
catre un medic veterinar sau de o persoana instruita, asa cum este prevazut la
art. 5 din norma sanitara veterinara, cu experienta in efectuarea tehnicilor in
mod practic, cu mijloace corespunzatoare si in conditii igienice.
Daca se practica castrarea sau taierea cozilor dupa varsta de 7 zile,
aceasta trebuie efectuata numai sub anestezie si analgezie prelungita si numai
de catre un medic veterinar.
CAP. 2
Dispozitii specifice pentru diferite categorii de porcine
A. VIERI
Boxele pentru vieri trebuie construite si situate in asa fel incat sa
permita acestora sa se roteasca, sa se miroasa, sa se auda si sa se vada intre
ei. Marimea zonei libere disponibile pentru un vier adult trebuie sa fie de cel
putin 6 mp. Atunci cand boxa este folosita si pentru monta naturala, suprafata
pardoselii disponibila pentru un vier adult trebuie sa fie de cel putin 10 mp,
iar boxa nu trebuie sa prezinte nici un obstacol.
Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta prevedere
trebuie sa se aplice tuturor exploatatiilor.
B. SCROAFE SI SCROFITE
1. Trebuie sa fie luate masuri pentru a se reduce pe cat posibil agresiunea
in grup.
2. Daca este necesar, scrofitele si scroafele gestante trebuie sa fie
tratate pentru paraziti interni si externi, iar cand sunt transferate in
maternitate, acestea trebuie spalate pe tot corpul.
3. In saptamana dinainte de data preconizata a fatarii, scroafelor si
scrofitelor trebuie sa li se repartizeze material adecvat pentru culcus, in
cantitate suficienta, cu exceptia cazului in care, din punct de vedere tehnic,
nu este fezabil pentru sistemul de evacuare a purinei utilizate in unitate.
4. In spatele scroafelor si scrofitelor trebuie sa fie asigurata o zona
libera, disponibila, pentru a facilita fatarea naturala sau asistata.
5. Atunci cand scroafele sunt tinute libere in boxele de fatare, trebuie sa
se asigure mijloace de protectie a purceilor, cum ar fi bare despartitoare
pentru fatare.
C. PURCEI
1. O parte din suprafata totala a pardoselii, suficienta pentru a permite
animalelor sa se odihneasca impreuna in acelasi timp, trebuie sa fie solida sau
acoperita cu un strat izolator ori cu un asternut din paie sau din orice alt
material adecvat.
2. Cand se foloseste o boxa de fatare, purceii trebuie sa aiba suficient
spatiu pentru a putea fi alaptati fara dificultate.
3. Purceii nu trebuie sa fie intarcati la mai putin de 28 de zile, cu
exceptia cazului in care bunastarea sau sanatatea femelei ori a purceilor ar fi
afectata in mod nefavorabil.
Purceii pot fi intarcati cu pana la 7 zile mai devreme, daca acestia sunt
mutati in adaposturi speciale care sunt depopulate, curatate si dezinfectate
temeinic inainte de introducerea unui nou grup si care sunt separate de
adaposturile in care sunt tinute scroafele, pentru a se diminua pe cat posibil
transmiterea de boli de la scroafe la purcei.
D. PURCEI INTARCATI SI TINERET PORCIN
1. Atunci cand porcii sunt tinuti in grupuri, trebuie luate masuri pentru a
se preveni luptele ce depasesc comportamentul normal.
2. Acestia trebuie tinuti in grupuri uniforme, cu evitarea amestecarii
purceilor provenind de la scroafe diferite. Daca purceii care nu sunt
familiarizati unul cu altul trebuie sa fie amestecati, acest lucru trebuie sa
se faca la o varsta cat mai frageda, de preferat inainte sau cu pana la o
saptamana dupa intarcare. Cand porcii sunt amestecati, trebuie sa li se asigure
posibilitatea de a se feri si de a se ascunde unii de altii.
3. Atunci cand apar semne de lupta violenta, cauzele trebuie sa fie
cercetate imediat si trebuie luate masuri corespunzatoare, cum ar fi asigurarea
de cantitati mari de paie, daca este posibil, sau alte materiale de interes
pentru acestia. Animalele expuse riscului de a fi agresate sau cele mai
agresive trebuie tinute separat de grup.
4. Utilizarea de medicamente tranchilizante cu scopul de a se facilita
amestecarea trebuie limitata la conditii exceptionale si numai dupa consultarea
unui medic veterinar.