Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 74 din  7 iunie 2000

pentru aprobarea Normelor privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate

ACT EMIS DE: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 282 din 22 iunie 2000


SmartCity3


    Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
    avand in vedere:
    - art. 10 alin. (2), art. 53 alin. (1) si (2), art. 54 alin. (1) si (2), art. 56 alin. (1) si (2) din Legea asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - art. 33 si 34 din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 114 din 19 martie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - art. 1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - hotararile nr. 28/2000 si nr. 33/2000 ale Consiliului de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;
    - Nota de fundamentare nr. 571 din 25 aprilie 2000 a directorului general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;
    - Nota de fundamentare nr. 2.031 din 19 aprilie 2000 a Directiei salarizare, organizare, tarife;
    - notele nr. 403 din 26 aprilie 2000 si nr. 493 din 22 mai 2000 ale Directiei juridic contencios,
    in temeiul dispozitiilor art. 20 alin. (3) lit. a) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Normele privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 114 din 19 martie 1999, isi inceteaza aplicabilitatea incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a normelor aprobate prin prezentul ordin.
    Art. 3
    Departamentul management al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va depune diligentele necesare in vederea publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                               Presedintele
                  Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
                       prof. dr. Alexandru Ciocalteu

    ANEXA 1

                              NORME
privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate

    Casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, precum si Casa de Asigurari de Sanatate a Transporturilor, denumite in continuare case de asigurari de sanatate, incaseaza contributiile datorate de angajator si de asigurati cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare si, respectiv, a prezentelor norme.
    A. Contributia angajatorului
    In sensul prezentelor norme se considera angajator persoana fizica sau juridica si orice alta entitate in beneficiul careia una sau mai multe persoane fizice presteaza munca in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile de prestari de servicii, incheiate potrivit legii.
    1. Angajatorii au obligatia sa retina si sa vireze caselor de asigurari de sanatate contributia pentru asigurarile sociale de sanatate, in cota de 7% raportata la fondul de salarii.
    Prin fond de salarii, in sensul prezentelor norme, se intelege suma veniturilor in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica pentru munca prestata in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile de prestari de servicii, incheiate potrivit legii, indiferent de perioada la care se refera.
    In fondul de salarii se includ si indemnizatiile pentru plata concediilor medicale in caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, intarirea si refacerea sanatatii pentru primele 10 zile lucratoare care, potrivit legii, se suporta din fondul de salarii al angajatorului.
    Sunt asimilate veniturilor care fac parte din fondul de salarii si urmatoarele drepturi:
    - indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilita potrivit legii;
    - drepturile de solda lunara, indemnizatii, prime, premii, sporuri si alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii;
    - indemnizatia lunara bruta cuvenita administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
    - sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie si in comisia de cenzori;
    - sumele primite de reprezentantii in organismele tripartite, conform legii;
    - alte drepturi si indemnizatii de natura salariala, acordate in bani si in natura de catre angajator.
    2. In mod corespunzator se calculeaza si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorata de organizatiile cooperatiei mestesugaresti, cota de 7% aplicandu-se asupra veniturilor brute lunare acordate membrilor cooperatori.
    3. Pentru persoanele trimise in strainatate in vederea indeplinirii unei misiuni permanente calculul contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate se face ca si in cazul contributiei de asigurari sociale de stat, in raport cu veniturile salariale corespunzatoare functiei in care persoana este incadrata in tara.
    4. Contributiile pentru asigurari sociale de sanatate datorate de angajator potrivit pct. 1 - 3 se vireaza la casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia angajatorilor prevazuti la art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 56/1998, care vireaza contributiile la Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, si a angajatorilor prevazuti la art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/1998, care vireaza contributiile la Casa de Asigurari de Sanatate a Transporturilor.
    5. Contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate datorate de angajator se vireaza la casa de asigurari de sanatate pe care asiguratul si-a ales-o in baza art. 1 alin. (2) din Legea nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
    6. Angajatorii vor elibera salariatilor proprii documente justificative care sa ateste calitatea acestora de asigurat si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, stabilita prin lege, in contul casei de asigurari de sanatate respective.
    B. Contributia asiguratilor
    1. Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorata de asigurati se determina astfel:
    a) o cota de 7% aplicata lunar asupra veniturilor salariale brute, in cazul asiguratilor care au calitatea de salariat sau care presteaza o activitate pe baza de conventie civila de prestari de servicii.
    Prin venituri salariale brute, in sensul prezentelor norme, se intelege suma tuturor veniturilor in bani si in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile de prestari de servicii, indiferent de perioada la care se refera sau de forma in care se acorda.
    Sunt asimilate veniturilor salariale:
    - indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilita potrivit legii;
    - drepturile de solda lunara, indemnizatii, prime, premii, sporuri si alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii;
    - indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
    - sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
    - sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie si in comisia de cenzori;
    - sumele primite de reprezentantii in organismele tripartite, conform legii;
    - veniturile sub forma de salarii din strainatate, obtinute de persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania care desfasoara activitate in Romania si de persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania;
    - alte drepturi si indemnizatii de natura salariala, primite de asigurati, in bani sau in natura.
    In categoria veniturilor salariale brute se includ si indemnizatiile cuvenite, potrivit legii, pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, precum si indemnizatiile acordate in conditiile legii, personalului care lucreaza in sectorul productiei de aparare, pe perioada de intrerupere a activitatii.
    Evaluarea produselor acordate ca plata in natura se face in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit.
    Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate, calculata potrivit prevederilor de mai sus, se inscrie intr-o coloana distincta din statul de salarii sub denumirea "Contributia de asigurari sociale de sanatate";
    b) o cota de 7% aplicata asupra veniturilor impozabile ale liber-profesionistilor.
    Sunt considerate venituri impozabile ale liber-profesionistilor veniturile realizate din activitati independente, respectiv veniturile comerciale, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, astfel cum sunt definite la art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
    Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate pentru asiguratii care obtin venituri din activitati independente se stabileste astfel:
    - in cazul persoanelor ale caror venituri sunt impuse pe baza venitului efectiv realizat, prin aplicarea cotei de 7% asupra venitului net din activitati independente determinat ca diferenta intre venitul brut si celelalte cheltuieli deductibile conform Ordonantei Guvernului nr. 73/1999;
    - in cazul persoanelor ale caror venituri sunt impuse pe baza de norme anuale de venit, prin aplicarea cotei de 7% la norma de venit aprobata prin hotarare a consiliilor judetene sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru activitatile independente prevazute in nomenclatorul stabilit de Ministerul Finantelor.
    In situatia in care persoanele care obtin venituri din activitati independente beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota se va aplica la norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective;
    - in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv drepturile conexe, prin aplicarea unei cote de 7% asupra venitului impozabil determinat potrivit reglementarilor in vigoare aferente categoriei respective de venit.
    Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, calculata conform prevederilor lit. b), se suporta din veniturile asiguratului;
    c) o cota de 7% aplicata asupra venitului agricol impozabil declarat anual de catre persoanele fizice care nu sunt asigurate in conditiile prevazute la lit. a) si b).
    Venitul agricol impozabil declarat anual nu poate fi mai mic decat veniturile ce se iau in calcul la determinarea ajutorului acordat in baza Legii nr. 67/1995.
    Pentru anul 2000 persoanelor fizice care nu sunt asigurate in conditiile prevazute la lit. a) si b) cota de 7% li se va calcula la nivelul unui salariu minim brut pe tara, stabilit prin hotarare a Guvernului;
    d) o cota de 7% asupra drepturilor de pensie si pensie suplimentara, inclusiv in cazul persoanelor prevazute la lit. d) a art. 6 din Legea nr. 145/1997, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998, care, pe langa drepturile banesti primite in baza Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile ulterioare, Legii nr. 42/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, si Legii nr. 44/1994, cu modificarile ulterioare, beneficiaza si de pensie de asigurari sociale de stat.
    In sensul prevederilor Legii nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, ajutoarele sociale acordate in baza legislatiei de pensii, precum si pensiile I.O.V.R. se asimileaza cu pensiile de asigurari sociale de stat;
    e) o cota de 7% aplicata asupra drepturilor individuale ale somerilor, respectiv, asupra ajutorului de somaj, ajutorului de integrare profesionala sau alocatiei de sprijin, dupa caz, in conformitate cu prevederile dispozitiilor legale in vigoare.
    In sensul prevederilor Legii nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, ajutoarele acordate cadrelor militare trecute in rezerva fara drept la pensie si ajutoarele acordate militarilor angajati pe baza de contract se asimileaza cu ajutorul de somaj.
    2. Cota de 7% prevazuta la pct. 1 se aplica si asupra veniturilor realizate de persoanele prevazute la art. 6 lit. a) si b) din Legea nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celor prevazute la lit. d) a art. 6 din aceeasi lege, altele decat cele obtinute in baza Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile ulterioare, a Legii nr. 42/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, si a Legii nr. 44/1994, cu modificarile ulterioare.
    3. Prevederile pct. 1 se aplica si in cazul persoanelor prevazute la art. 4 lit. b) din Legea nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, si al persoanelor prevazute la art. 7 din aceeasi lege, care se asigura facultativ.
    4. Contributiile asiguratilor prevazuti la pct. 1 se vireaza la casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, la care au optat sa se asigure, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 56/1998, pentru care contributiile se vireaza la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, si a asiguratilor prevazuti la art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/1998, pentru care contributiile se vireaza la Casa de Asigurari de Sanatate a Transporturilor.
    5. Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei, potrivit art. 6 din Legea nr. 145/1997, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998, vor face dovada incadrarii in una dintre categoriile enumerate in articolul mentionat prin documente justificative, potrivit fiecarei categorii, astfel;
    - pentru copii in varsta de pana la 18 ani, care nu realizeaza venituri, cu act de identitate;
    - pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani si care nu realizeaza venituri, cu actul de identitate, cu carnetul de elev sau de student, vizat la zi, si cu declaratie pe propria raspundere;
    - pentru persoanele cu handicap, pe baza certificatului de incadrare intr-un grad de handicap si a declaratiei pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri;
    - sotul, sotia, parintii si bunicii, pe baza declaratiei pe propria raspundere, atat din partea acestora, cat si din partea asiguratului in intretinerea caruia se afla;
    - beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile ulterioare, ai Legii nr. 42/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, si ai Legii nr. 44/1994, cu modificarile ulterioare, pe baza documentului de plata a drepturilor respective primite in baza acestor legi si a declaratiei pe propria raspundere.
    Aceste documente vor fi prezentate medicului de familie.
    Asiguratul are obligatia de a anunta medicul de familie despre orice schimbare care poate conduce la modificarea conditiilor de dobandire a calitatii de asigurat fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
    6. Fondul de asigurari sociale de sanatate se constituie si se deruleaza prin urmatoarele conturi:
    - 30.15 "Disponibil din Fondul de asigurari sociale de sanatate", deschis la trezoreria municipiului resedinta de judet pe seama caselor de asigurari de sanatate judetene, Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si Casei de Asigurari de Sanatate a Transporturilor;
    - 64.88 "Disponibil din Fondul de asigurari sociale de sanatate", deschis la Sucursala sectorului 4 a Bancii Comerciale Romane - S.A., pentru Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Ilfov.
    Pentru fondul de rezerva se deschide la trezoreria statului pe seama caselor de asigurari de sanatate contul 50.43 "Disponibil din fondul de rezerva constituit conform Legii nr. 145/1997", iar la Sucursala sectorului 4 a Bancii Comerciale Romane - S.A. este deschis contul 64.89 "Disponibil din Fondul de rezerva constituit conform Legii nr. 145/1997" pentru Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Ilfov.
    Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are deschis la Directia de trezorerie a municipiului Bucuresti contul 30.15 "Disponibil din Fondul de asigurari sociale de sanatate". In acest cont se inregistreaza sumele incasate lunar, potrivit legii, de la casele de asigurari de sanatate.
    In conturile 30.15 si 64.88 casele de asigurari de sanatate incaseaza contributiile stabilite de lege, sumele primite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din fondul de redistribuire, precum si alte venituri obtinute in conditiile legii.
    De asemenea, in aceste conturi se inregistreaza platile pentru:
    - constituirea lunara a fondului de rezerva in limita de 5% din sumele incasate in cont, care se evidentiaza in contul 64.89 "Disponibil din fondul de rezerva constituit conform Legii asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997" pentru Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Ilfov, deschis la Sucursala sectorului 4 a Bancii Comerciale Romane - S.A., si in contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezerva constituit conform Legii asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997", deschis pe seama Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si caselor de asigurari de sanatate;
    - redistribuirea la casele de asigurari de sanatate cu venituri reduse;
    - cheltuieli de administrare, functionare si de capital pe baza bugetului propriu de venituri si cheltuieli.
    Soldul contului 50.49 si, respectiv, 64.89, ramas neutilizat la finele anului, se reporteaza in anul urmator si se foloseste potrivit destinatiei stabilite de Consiliul de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
    7. Contributiile pentru Fondul de asigurari sociale de sanatate se varsa de catre persoanele fizice sau juridice prevazute la lit. A si B in conturile 30.15 si 64.88, astfel:
    a) contributiile prevazute la pct. 1 lit. a) se calculeaza si se retin de catre angajatori din veniturile salariale si se vireaza la termenul stabilit pentru plata celorlalte obligatii prevazute de lege datorate asupra drepturilor salariale;
    b) contributia prevazuta la pct. 1 lit. b) se plateste de catre beneficiarii de venituri din activitati independente o data cu plata impozitului pe venitul datorat, pe baza declaratiei.
    In cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza si se retine de catre fiecare platitor de venit la fiecare plata si se vireaza la termenul stabilit pentru virarea impozitului pe venitul respectiv conform declaratiei.
    In situatia in care la finele anului a rezultat plata unei contributii mai mari decat cea legal datorata, aceasta se va regulariza cu suma contributiei datorate pentru perioadele urmatoare datei regularizarii;
    c) contributiile prevazute la pct. 1 lit. c) se platesc de catre persoanele asigurate pana la finele trimestrului sau ale anului prin organele teritoriale ale caselor de asigurari de sanatate, respectiv a municipiului Bucuresti, sau prin alte organe care vor fi stabilite de catre acestea;
    d) contributiile prevazute la pct. 1 lit. d) si e) se retin lunar de catre administratorii fondurilor de pensii si respectiv, ai Fondului pentru plata ajutorului de somaj din drepturile individuale ale pensionarilor, ale beneficiarilor de ajutor de somaj sau, dupa caz, de ajutor de integrare profesionala ori de alocatie de sprijin si se vireaza lunar la aceeasi data la care se vireaza postei drepturile de baza.
    Pentru drepturile lunare curente datele de virare corespund cu datele de depunere la posta a celei de-a doua transe a sumei de achitat, respectiv:
    - 8 a lunii, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta drepturilor de pensie pentru agricultori, beneficiari de ajutor de somaj, alocatie de sprijin sau de ajutor de integrare profesionala;
    - 18 a lunii, pentru pensiile de asigurari sociale de stat si militare.
    Virarea contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferenta drepturilor restante de pensie de asigurari sociale de stat, inclusiv mandatele retinute de la achitare, ce se achita suplimentar prin mandat postal in perioada 23 - 27 a fiecarei luni, se face in perioada 19 - 21 a lunii.
    In cazul in care se constata ca au fost virate la Fondul asigurarilor sociale de sanatate contributii pentru persoanele care nu mai beneficiau de dreptul de pensie sau de ajutor de somaj, ordonatorii de credite pot efectua regularizari prin diminuarea viramentelor, pe baza unor tabele justificative, cu ocazia platilor care urmeaza sa fie facute in termen de o luna.
    Pentru a nu se diminua drepturile individuale de pensii, de ajutor de somaj si de alocatie de sprijin, acestea se vor majora cu cota de 7%, cuantumul absolut al acestei cresteri constituind contributia datorata la asigurarile sociale de sanatate;
    e) contributia pentru persoanele asigurate in conditiile art. 55 alin. (1) lit. a), c) si d) din Legea nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se calculeaza prin aplicarea cotei de 7% asupra valorii a doua salarii minime brute pe tara, se suporta de la bugetul de stat si se prevede anual, dupa caz, in bugetele Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Justitiei, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne si Serviciului Roman de Informatii, la titlul "Transferuri".
    Lunar, pana la data de 10 a lunii curente pentru luna expirata, primarii comunica directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, situatia cuprinzand numarul de persoane din familiile beneficiare de ajutor social pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta de la bugetul de stat potrivit Legii nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social primaria elibereaza adeverinte din care sa rezulte calitatea de beneficiar de ajutor social.
    Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se vireaza in conturile mentionate la pct. 6, in termen de 10 zile de la primirea comunicarii de la consiliile locale.
    Consiliile locale raspund pentru comunicarea la timp si pentru exactitatea datelor transmise;
    f) contributia pentru asigurarile sociale de sanatate pentru persoanele asigurate in conditiile art. 55 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, calculata prin aplicarea cotei de 7% asupra valorii a doua salarii minime brute pe tara, se cuprinde in bugetul anual al asigurarilor sociale de stat si se vireaza lunar de catre angajatorii care platesc drepturile pentru concediile medicale sau pentru concediile medicale pentru ingrijirea copilului bolnav, la termenele prevazute pentru virarea impozitului pe salarii, diminuandu-se contributia la asigurarile sociale de stat cu sumele varsate corespunzatoare zilelor lucratoare in care s-au aflat in incapacitate de munca.
    Potrivit art. 55 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorata pentru persoanele prevazute la art. 55 alin. (1) lit. b) se suporta de bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru intreaga perioada in care persoana se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, potrivit art. 71 si 72 din Legea privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala nr. 3/1977, astfel cum au fost modificate si completate prin Legea nr. 49/1992.
    Calculul sumelor datorate la asigurarile sociale de sanatate se efectueaza astfel:

      Salariul minim brut
       pe tara x 2 x 7%                Numarul de zile lucratoare
     -------------------------- x   in care s-a aflat in incapacitate
     Numarul de zile lucratoare      de munca, din luna pentru care
      din luna in care se face              se face calculul
              calculul

    In cazul beneficiarilor de certificate medicale pentru program redus calculul contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate se face proportional cu orele cumulate de program redus din cursul lunii, inregistrate in contabilitate.
    In cazul in care salariatul beneficiaza, in luna in care se face calculul contributiei, atat de indemnizatia de concediu medical, cat si de salariu pentru zilele efectiv lucrate, baza de calcul a contributiei personale a asiguratului este formata numai din veniturile salariale, fara a se include indemnizatia pentru concediu medical;
    g) persoanele care nu beneficiaza de calitatea de asigurat in conditiile prevazute la art. 55 si la art. 52 alin. (2) din Legea nr. 145/1997, astfel cum au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998, se asigura direct prin casele de asigurari de sanatate, in conformitate cu art. 54 alin. (2) din aceasta lege;
    h) persoanele fara venituri proprii, care sunt ingrijite in unitati de asistenta sociala, au obligatia sa se asigure la casele de asigurari de sanatate prin grija conducerii acestor unitati;
    i) persoanele care declara ca nu au venituri sau ca au venituri sub plafoanele prevazute de Legea nr. 67/1995 vor face dovada celor declarate prin adeverinta eliberata de primarul localitatii de domiciliu, in care se precizeaza motivele pentru care nu beneficiaza de prevederile acestei legi.
    8. Dovada calitatii de asigurat se face cu carnetul de asigurat. Acest document va constitui unica modalitate de a dovedi calitatea de asigurat, va fi model unic pentru asiguratii caselor de asigurari de sanatate si va fi netransmisibil.
    9. Pana la intrarea in posesia carnetului de asigurari de sanatate calitatea de asigurat va fi dovedita la unitatile sanitare cu:
    - adeverinta eliberata de angajator, pentru salariatii si angajatii cu conventie civila de prestari de servicii;
    - documentul eliberat de organele fiscale, pentru realizatorii de venituri din activitati independente si pentru agricultori;
    - documentul eliberat de primaria in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, pentru beneficiarii de ajutor social, conform Legii nr. 67/1995.
    Pentru pensionari si pentru beneficiarii de ajutor de somaj, de alocatie de sprijin sau de ajutor de integrare profesionala dovada achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate se face cu cuponul mandatului postal de achitare a drepturilor sau cu talonul de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara. Aceste documente au inscrisa in rubrici distincte valoarea contributiei de asigurari sociale de sanatate, defalcata pe sursa de provenienta. In cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor calitatea de pensionar sau de beneficiar al Legii nr. 1/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, poate fi dovedita cu decizia de pensionare, carnetul de evidenta a drepturilor de somaj sau cu o adeverinta eliberata de institutia care administreaza fondurile respective.
    C. Dispozitii finale
    1. Nerespectarea de catre angajator a obligatiilor privind completarea si depunerea la casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si la cele asimilate acestora a Declaratiei privind constituirea fondului de asigurari sociale de sanatate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
    2. Angajatorii si asiguratii care au obligatia de a plati contributia pentru asigurarile sociale de sanatate potrivit prevederilor Legii nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu o respecta datoreaza majorari pentru perioada de intarziere egale cu majorarile aferente pentru intarzierea achitarii impozitelor.
    3. Daca datoria nu este achitata in termen de o luna de la data scadenta, casa de asigurari de sanatate va introduce dispozitie de incasare silita.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 74/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 74 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu