Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 6357 din 15 iunie 2006

privind aprobarea Normelor tehnice de aplicare a regimului vamal de tranzit pe teritoriul Romaniei

ACT EMIS DE: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 540 din 22 iunie 2006



In aplicarea art. 262-357 şi a art. 663 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006,

vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice privind aplicarea regimului vamal de tranzit pe teritoriul României, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare la data de 18 iunie 2006. La aceeaşi dată se abrogă Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 629/2005 privind aplicarea sistemului de tranzit comun pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 27 aprilie 2005, modificat şi completat prin Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 6.640/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 7 septembrie 2005.

p. Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Marcel Simion Mutescu

ANEXĂ*)

NORME   TEHNICE

de aplicare a regimului vamal de tranzit pe teritoriul României

CAPITOLUL I

DISPOZIŢII GENERALE

1.  Prezentele norme tehnice cuprind dispoziţii în aplicarea regimului vamal de tranzit pe teritoriul României, pentru transportul mărfurilor în tranzit între două birouri vamale şi introduc în acest scop procedura T1RO, oricare ar fi natura şi originea mărfurilor.

2.  (1) Procedura T1RO se aplică tuturor mărfurilor care se plasează în tranzit, transportate pe mijloace de transport rutiere, pe calea ferată, pe cale aeriană sau pe cale navală, respectiv mărfurilor nevămuite la intrarea în ţară, mărfurilor străine transportate între două birouri vamale şi mărfurilor vămuite la export în interiorul ţării, în situaţiile prevăzute la art. 262 din Regulamentul vamal.

(2) In cazul în care există documente de tranzit întocmite potrivit convenţiilor şi înţelegerilor internaţionale la care România este parte, autoritatea vamală le acceptă şi mărfurile nu se mai plasează în procedura T1RO.

3.  In aplicarea prevederilor prezentelor norme, prin termenii de mai jos se înţelege:

a)  birou centralizator - biroul autorităţii vamale cu următoarele funcţii principale: efectuarea procedurii de cercetare, acordarea asistenţei pentru recuperarea creanţelor, implementarea NCTS (Noul Sistem Computerizat de Tranzit), gestionarea datelor de referinţă şi asigurarea tuturor funcţiilor specifice serviciilor centrale;

b) principal obligat - persoana care îşi exprimă voinţa de a efectua o operaţiune de tranzit prin depunerea declaraţiei de tranzit prevăzute în acest scop;

c)  declaraţie de tranzit - actul prin care principalul obligat manifestă, în forma şi potrivit modalităţilor prevăzute de reglementările vamale, voinţa de a plasa mărfurile sub regimul de tranzit, procedura T1RO;

d)  mijloc de transport - vehicule rutiere cu motor, remorci sau semiremorci ataşate acestora, ansamblu de vehicule, vehicule cuplate care participă la circulaţia rutieră ca o unitate, pentru tranzitul mărfurilor transportate pe calea rutieră , precum şi vagoane, containere sau alte unităţi internaţionale de transport intermodal (containere de mare capacitate, cutii mobile, semiremorci), pentru tranzitul mărfurilor transportate pe calea ferată;

e)  date cu caracter personal - toate informaţiile privind o persoană fizică sau juridică identificată sau identificabilă;

f) NCTS (New Computerised Transit System) - Noul Sistem Computerizat de Tranzit, compatibil cu sistemul Comunităţii Europene;

g) procedura alternativă - procedura bazată pe documente tipizate (declaraţia vamală în detaliu), care permite depunerea declaraţiei de tranzit atunci când nu este posibilă depunerea acesteia prin tehnici de procesare a datelor în NCTS;

h) document de însoţire a tranzitului - documentul utilizat în NCTS, cu valoare de declaraţie de tranzit, care însoţeşte mărfurile până la biroul de destinaţie.

4. (1) Biroul centralizator funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor.

(2) Biroul de garanţie funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor pentru garanţia globală, dispensa de garanţie şi garanţia izolată pe titluri, iar în cazul utilizării celorlalte tipuri de garanţii birourile de plecare devin şi birouri de garanţie.

*) Anexa este reprodusă în facsimil

5.  Birourile vamale sunt obligate să îşi comunice reciproc toate informaţiile de care dispun în legătură cu punerea în aplicare a regimului de tranzit şi să transmită Biroului centralizator şi Biroului de garanţii datele solicitate de acestea.

6.   (1) Dispoziţiile referitoare la regimul de tranzit nu exclud aplicarea prevederilor legislaţiei vamale în vigoare şi nici a acordurilor internaţionale referitoare la tranzitul vamal, la care România este parte semnatară.

(2) Aplicarea prezentelor norme se face cu respectarea interdicţiilor sau restricţiilor de import, export ori tranzit al mărfurilor, stabilite de autorităţile competente şi justificate din raţiuni de securitate şi de moralitate publică, de protecţie a sănătăţii şi a vieţii persoanei, a animalelor şi plantelor, de protecţie a bunurilor naţionale care au valoare artistică, istorică sau arheologică, ori de protejare a proprietăţii industriale sau comerciale.

7.  (1) Pot efectua operaţiuni de tranzit în procedură T1 RO, în calitate de principal obligat, societăţile comerciale autorizate în calitate de comisionar în vamă, societăţile comerciale autorizate să declare mărfuri în procedura simplificată de vămuire la domiciliu, societăţi comerciale care îşi declară mărfurile în nume propriu, societăţile de transport de mărfuri sau reprezentanţi ai unor societăţi de transport.

(2) In vederea depunerii declaraţiilor de tranzit în procedură T1 RO în calitate de principal obligat pentru mărfurile transportate pe mijloace rutiere, societatea transmite Autorităţii Naţionale a Vămilor, formularul de înregistrare a principalului obligat, avizat de biroul de plecare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme. Biroul centralizator va înregistra în evidenţe datele de identificare ale societăţii şi va atribui un număr de înregistrare unic pentru fiecare principal obligat. Se va depune câte un formular pentru fiecare birou de plecare, inclusiv în cazul extinderii activităţii la alte birouri vamale, numărul de înregistrare urmând a fi atribuit corespunzător de Biroul centralizator.

(3)  Numărul de înregistrare atribuit va fi comunicat, în scris, principalului obligat.

CAPITOLUL II

GARANŢII

Secţiunea 1

Prevederi generale

8.  (1) Pentru mărfurile transportate pe mijloace de transport rutiere precum şi pentru mărfurile transportate pe calea ferată de către companiile care nu sunt autorizate să utilizeze procedura simplificată prevăzută la art. 292, litera f) din Regulamentul vamal, principalul obligat furnizează autorităţii vamale o garanţie care trebuie să asigure încasarea drepturilor de import sau export, TVA si accizelor, în cazurile în care operaţiunea de tranzit nu se încheie sau se încheie cu lipsuri sau substituiri.

(2) Ca regulă generală, calculul garanţiei se efectuează pe baza taxei celei mai ridicate aferente mărfurilor în cauză. Acesta trebuie să tină cont de taxele vamale şi celelalte taxe, respectiv TVA, accize, aplicabile la importul mărfurilor.

9. (1) Garanţia care poate fi furnizată de principalul obligat este:

a)  garanţie izolată, care acoperă o singură operaţiune de tranzit;

b)  garanţie globală, care acoperă mai multe operaţiuni de tranzit, acordată în baza măsurilor de simplificare menţionate la art.292 din Regulamentul vamal.

(2) Garanţia poate fi constituită astfel:

a)  prin depunerea unei sume în numerar sau prin virament la biroul de plecare;

b)  prin depunerea la biroul de garanţie a unui act de garanţie emis de către un garant, agreat de autoritatea vamală, cu sediul social în România.

(3)  Pentru tranzitarea vehiculelor terestre de către persoanele fizice în calitate de principal obligat va fi utilizată garanţia izolată, constituită astfel:

a)  prin depunerea unei sume în numerar sau prin virament la biroul de plecare;

b)  prin depunerea la biroul de plecare a unui act de garanţie izolata pentru o singură operaţiune.

Secţiunea a 2-a

 Garanţia izolată

10.  (1) Garanţia izolată poate fi constituită astfel:

a) prin act de garanţie, pentru o singură operaţiune, al cărui original se depune la biroul de plecare, care devine şi birou de garanţie;

b) prin titluri de garanţie izolată, a căror valoare reprezintă echivalentul în lei al sumei de 7000 euro/titlu, al căror original se depune la biroul de plecare;

c)  prin depunerea unei sume în numerar sau prin virament la biroul de plecare.

(2) Actele de garanţie izolată pentru mai multe operaţiuni de tranzit acceptate de birourile de plecare până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se utilizează în continuare până la sfârşitul anului 2006.

11.  După primirea confirmării încheierii operaţiunii de tranzit biroul de garanţie din cadrul biroului de plecare transmite garantului actul de garanţie izolată, împreună cu o adresă din care să rezulte că garanţia este eliberată.

12.  Garanţia izolată pe titluri se constituie la Biroul de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor de către orice societate comercială agreată de autoritatea vamală în calitate de societate garantă, pe baza actului de garanţie izolată pe titluri.

13.  (1) Societatea garantă eliberează principalilor obligaţi titluri de garanţie izolată, în valoare de 7.000 euro/titlu. Echivalentul în lei al sumei de 7.000 euro se calculează utilizându-se cursul de schimb stabilit conform prevederilor Codului vamal al României.

(2) Societatea garantă indică pe titlul de garanţie izolată data limită de utilizare, care nu poate depăşi termenul de un an de la data emiterii titlului.

14.   (1) Pentru acoperirea în totalitate a drepturilor de import/export şi a celorlalte taxe datorate la import/export, aferente mărfurilor care urmează să fie tranzitate, principalul obligat depune la biroul de plecare un titlu de garanţie izolată sau mai multe titluri ce corespund multiplului de 7.000 euro.

(2) Aceste titluri sunt păstrate de biroul de plecare.

Secţiunea a 3-a

Autorizarea societăţilor garante în vederea emiterii titlurilor de garanţie izolată

15.  Autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată - TC32 se acordă numai societăţilor garante care:

a)  au sediul în România;

b)  îndeplinesc cerinţele tehnice pentru a fi autorizate pentru accesul la NCTS.

16.  Autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată - TC32 se acordă de către Autoritatea Naţională a Vămilor la propunerea biroului de garanţie din cadrul acesteia.

17.  Societatea garantă poate emite titluri de garanţie izolată nevalabile pentru operaţiuni de tranzit cu mărfuri sensibile.

18.   Responsabilitatea societăţii garante este angajată până la concurenţa sumei de 7000 EURO/titlu (echivalent în lei).

A.  Dosarul de autorizare

19.  Societatea garantă trebuie să prezinte în scris o cerere de autorizare, datată şi semnată, care să cuprindă:

a)   Datele de identificare ale societăţii;

b)   Informaţii referitoare la situaţia financiară a societăţii;

c)   Numărul titlurilor de garanţie izolată pe care doreşte să le emită;

d)  Tipul mărfurilor pentru care intenţionează să emită titluri de garanţie izolată (sensibile sau nesensibile).

20.  Cererea de autorizare trebuie însoţită de următoarele documente:

a)  Certificatul de înregistrare în copie (CUI);

b)  Statutul societăţii în copie;

c)   Copie după ultimul bilanţ contabil;

d)  Certificatul de atestare fiscală în original;

e)   Raport de audit financiar întocmit de o societate specializată în acest sens, pentru situaţia prevăzută la punctul 22, alin. (2);

f)   Actul de garanţie -Anexa nr.17 la Regulamentul vamal, în original;

g)  Titlul de garanţie izolată - specimen, formularul TC32, Anexa nr.18 la Regulamentul vamal, confecţionat conform punctului 3, Anexa nr.15 la Regulamentul vamal.

B.  Stabilirea numărului de titluri de garanţie izolată şi a cuantumului garanţiei.

21.   După verificarea documentelor din dosarul de autorizare, biroul de garanţie stabileşte numărul maxim de titluri de garanţie izolată pe care le poate emite societatea garantă.

22.   (1) Cuantumul garanţiei se stabileşte la 5% din suma reprezentând: numărul de titluri de garanţie izolată x 7000 EURO/titlu.

(2) In cazul depunerii de către societatea garantă a unui raport de audit financiar întocmit de o societate specializată în acest sens, cuantumul garanţiei se reduce la 1%.

C. Emiterea autorizaţiei

23.  După depunerea cuantumului garanţiei stabilite în contul de garanţii al Autorităţii Naţionale a Vămilor sau după depunerea scrisorii de garanţie bancară, se eliberează autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată.

D. Suplimentarea numărului de titluri de garanţie izolată

24.  Societatea garantă poate solicita aprobarea pentru emiterea altor titluri de garanţie izolată, în limita numărului maxim stabilit iniţial, numai pentru numărul de titluri utilizate şi pentru care operaţiunile de tranzit au fost încheiate.

E. Anularea autorizaţiei pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată

25. Autoritatea Naţională a Vămilor poate anula autorizaţia dacă:

a)  emiterea autorizaţiei s-a făcut pe baza unor date incorecte, iar solicitantul avea cunoştinţă ori trebuia să aibă cunoştinţă de acest fapt;

b)  una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt valabile;

c)  titularul nu mai îndeplineşte o obligaţie ce îi revine în virtutea acestei autorizaţii;

d)  biroul de garanţie revocă decizia prin care a acceptat Actul de garanţie, „Garanţia izolată prin titluri"-Anexa nr.17 la Regulament;

e)  titularul solicită anularea.

Secţiunea a 4-a

Autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale, a garanţiei globale de sumă redusă sau a dispensei de garanţie

26.   (1) Autorizaţia pentru utilizarea garanţiei globale se acordă numai principalilor obligaţi care:

a)  au sediul în România;

b)  folosesc în mod regulat regimul de tranzit;

c)   nu au comis infracţiuni grave sau repetate la adresa legislaţiei vamale sau fiscale ;

d)  dispun de evidenţe care să permită autorităţii vamale să efectueze un control eficace.

(2) Se consideră că un principal obligat „foloseşte în mod regulat" regimul de tranzit, în situaţia în care efectuează cel puţin 100 de operaţiuni de tranzit într-un an calendaristic.

27.  Autorizaţia de utilizare a garanţiei globale se acordă de către Autoritatea Naţională a Vămilor la propunerea biroului de garanţie din cadrul acesteia.

28.  Lista mărfurilor sensibile este cea stabilită în Anexa I a Apendicelui I al Convenţiei privind regimul de tranzit comun la care România a aderat la data de 01.01.2006 prin Legea nr.22/2006. Această listă prevede şi cantităţile de la care aceste mărfuri devin sensibile şi suma garanţiei ce trebuie constituită obligatoriu pe unitatea de măsură.

29.  Pentru a fi autorizat să utilizeze garanţia globală de sumă redusă sau dispensa de garanţie principalul obligat trebuie să facă dovada că îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 300 şi 301, respectiv Anexa nr.22, din Regulamentul vamal.

A. Dosarul de autorizare

30.  Principalul obligat trebuie să prezinte în scris o cerere de autorizare datată şi semnată care să cuprindă:

-    datele de identificare ale societăţii;

-    birourile de plecare unde va depune documente T1 RO;

-    informaţii referitoare la frecvenţa utilizării regimului de tranzit;

-    felul mărfurilor care vor face obiectul documentelor T1 RO;

-    tipul de simplificare cerut, respectiv utilizarea garanţiei globale pentru mărfuri nesensibile şi/sau sensibile la nivelul sumei de referinţă (100%) sau la nivelul a 50% sau 30% din suma de referinţă sau dispensa de garanţie;

-    orice alte informaţii care să permită autorităţii vamale să determine în ce măsură acesta îşi poate respecta obligaţiile asumate.

31.  Cererea de autorizare trebuie însoţită de următoarele documente:

a)       pentru  autorizarea  în   vederea  utilizării garanţiei globale pentru  mărfuri nesensibile, la 100% din suma de referinţă:

-    aviz de la biroul vamal sau birourile vamale că nu este înregistrat cu debite în evidenta contabilă a acestora;

-    situaţia operaţiunilor de tranzit în procedura T1 RO care cuprinde date referitoare la mărfurile tranzitate (exclusiv mărfurile tranzitate în vederea exportului definitiv) în anul precedent pe teritoriul României:

Luna

Nr. de operaţiuni

Valoarea mărfurilor tranzitate în euro

Nivelul

taxei

vamale

cel mai

ridicat

(%)

Garanţia aferentă mărfurilor tranzitate în RON

Suma taxelor vamale, TVA şi accize pentru săptămâna cea

mai reprezentativă (RON)

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Iulie

August

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

Total

Suma de referinţă propusă:

Dacă nu au fost efectuate astfel de operaţiuni în anul precedent se va prezenta o estimare a acestora pentru anul viitor.

b)       pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfurile nesensibile, la 50% din suma de referinţă, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utilizat garanţia globală (la 100% din suma de referinţă) sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin un an în urmă:

-    documentele prevăzute la litera a),

-    ultimul bilanţ contabil/ultima balanţă în copie,

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu figurează cu operaţiuni de tranzit neîncheiate până la o dată stabilită cu 30 zile înainte de data depunerii cererii de autorizare.

c)        pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfuri nesensibile la 30% din suma de referinţă, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utilizat garanţia globală (la 100% din suma de referinţă) sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin doi ani în urmă;

-    toate documentele prevăzute la literele a) şi b) şi dovezi din care să rezulte că atinge un nivel ridicat de cooperare cu autoritatea vamală, respectiv îndeplineşte două din condiţiile următoare:

•    este autorizat pentru accesul direct la aplicaţia NCTS;

•    înscrie pe declaraţia de tranzit date suplimentare, altele decât cele obligatorii (încadrarea tarifară a mărfurilor, suma exactă a garanţiei, valoarea mărfurilor tranzitate). In cazul în care principalul obligat prezintă declaraţia de tranzit la mai multe birouri vamale de plecare, este obligatorie depunerea unei declaraţii angajament, din care să rezulte ce date suplimentare se angajează să înscrie în declaraţia de tranzit;

•    prezintă declaraţia de tranzit la un singur birou vamal de plecare.

d)   pentru autorizarea în vederea dispensei de garanţie pentru mărfuri nesensibile, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utlizat garanţia globală (la 100% din suma de referinţă) sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin trei ani în urmă :

-    toate documentele prevăzute la literele a), b) şi c) şi dovezi din care să rezulte că îşi poate gestiona transporturile, respectiv:

•    copie licenţă de transport, dacă efectuează el însuşi transporturile,

•    copie contracte de transport pe termen lung încheiate cu societăţi de transport.

-  dovezi care să ateste capacitatea financiară suficientă pentru a-şi îndeplini angajamentele sale, respectiv scrisoare de bonitate eliberată de un garant.

e)  pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale şi pentru mărfurile sensibile la 100% din suma de referinţă, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utilizat garanţia globală (la 100% din suma de referinţă) sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin un an în urmă:

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu are debite înregistrate în evidenta contabilă a acestuia/acestora,

-    balanţa mărfurilor sensibile tranzitate;

•     calculul garanţiei se va face în funcţie de valorile cuprinse în coloana a 5-a a listei mărfurilor sensibile,

-    ultimul bilanţ contabil/ultima balanţă contabilă,

-    dovezi din care să rezulte că atinge un nivel ridicat de cooperare cu autoritatea vamală conform celor menţionate la litera c) fie,

-    dovezi că îşi poate gestiona transporturile,

f) pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfuri sensibile, la 50% din suma de referinţă, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utilizat garanţia globală (la 100% din suma de referinţă) sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin doi ani în urmă:

-    aviz birou vamal/birouri vamale că nu are debite înregistrate în evidenţa contabilă a acestuia/acestora;

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu figurează cu operaţiuni de tranzit neîncheiate până la o dată stabilită cu 30 zile înainte de data depunerii cererii de autorizare;

-    balanţa mărfurilor sensibile tranzitate;                                                                                                                                                                                  -    dovezi că îşi poate gestiona transporturile;

-    dovezi că atinge un nivel ridicat de cooperare cu autoritatea vamală.

g) pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfurile sensibile la 30% din suma de referinţă, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utilizat garanţia globală (la 100% din suma de referinţă) sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin trei ani în urmă:

-    toate documentele prevăzute la litera f) şi,

-    dovezi care să ateste capacitatea financiară suficientă pentru a-şi îndeplini angajamentele sale, respectiv scrisoare de bonitate eliberată de un garant.

Dispensa de garanţie nu se acordă pentru mărfurile sensibile.

B. Stabilirea sumei de referinţă

32.  După verificarea documentelor din dosarul de autorizare, menţionat la punctul A, biroul de garanţie stabileşte suma de referinţă şi tipul de simplificare acordat comunicând principalului obligat aceste elemente, printr-o adresă scrisă.

33.   In baza acestei comunicări scrise, principalul obligat se adresează garantului pentru emiterea actului de garanţie globală - Anexa nr. 24 la Regulamentul vamal.

C. Emiterea şi anularea autorizaţiei de utilizare a garanţiei globale

34.  După depunerea originalului Actului de garanţie globală, Anexa nr.24 la Regulamentul vamal, Autoritatea Naţională a Vămilor eliberează Autorizaţia pentru utilizarea garanţiei globale pentru operaţiunile de tranzit în procedura T1 RO.

35. Autoritatea Naţională a Vămilor poate anula autorizaţia atunci când:

a)  emiterea ei s-a făcut pe baza unor date incorecte, iar solicitantul avea cunoştinţă ori trebuia să aibă cunoştinţă de acest fapt;

b)  una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt valabile;

c)  titularul său nu mai îndeplineşte o obligaţie ce îi revine în virtutea acestei autorizaţii;

d)  biroul de garanţie revocă decizia prin care a acceptat Actul de garanţie globală emis de garant sau garantul reziliază angajamentul său;

e)  titularul solicită anularea.

D. Certificate de garanţie

36.  Biroul de garanţie emite certificate de garanţie globală TC31 sau certificate de dispensă de garanţie TC33, în funcţie de numărul de birouri vamale unde se depun documente T1 RO. Certificatele de garanţie globală care au înscris în rubrica 8 a acestora menţiunea „VALIDITATE LIMITATĂ" nu sunt valabile pentru mărfurile sensibile.

37.   (1) Certificatul de garanţie globală sau de dispensă de garanţie se păstrează de către principalul obligat şi trebuie prezentat, în original, la biroul de plecare, la solicitarea acestuia.

(2) Declaraţia de tranzit trebuie să facă referire la aceste certificate.

(3) Biroul de plecare acceptă numai declaraţiile de tranzit pe care sunt aplicate semnături identice cu specimenele înscrise pe verso-urile certificatelor de garanţie globală sau de dispensă de garanţie.

38.  Perioada de valabilitate a unui certificat este limitată la maximum 2 ani, putând fi prelungită de către Biroul de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor o singură dată, pentru maximum 2 ani.

39.  (1) Prevederile înscrise la art. 272 din Regulamentul vamal se aplică şi în cazul utilizării unei garanţii globale, prin actul de garanţie globală.

(2)  Incepând cu data intrării în vigoare a anulării autorizaţiei de garanţie globală sau de dispensă de garanţie de către Biroul de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor sau a revocării deciziei prin care acesta a acceptat actul de garanţie globală ori a rezilierii actului de către garant, certificatele de garanţie globală sau de dispensă de garanţie emise anterior nu mai pot fi utilizate pentru plasarea mărfurilor în procedura T1 RO. Acestea trebuie să fie restituite imediat Biroului de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor de către principalul obligat.

(3)  Exemplarul original al actului de garanţie globală se păstrează în evidenţa Biroului de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor timp de un an de la data rezilierii sau revocării. In această perioadă pot fi făcute notificări de plată principalului obligat sau garantului emitent pentru operaţiunile de tranzit acceptate până la data rezilierii şi neîncheiate.

(4)  Principalul obligat trebuie să informeze imediat Biroul de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor despre certificatele de garanţie furate sau pierdute. Biroul de garanţie va înştiinţa toate birourile de plecare implicate.

40.  (1) Biroul de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor examinează anual suma de referinţă, în baza documentelor puse la dispoziţie de principalul obligat şi în funcţie de volumul operaţiunilor de tranzit în procedură T1 RO derulate de acesta în anul precedent procedează la reajustarea acestei sume.

(2) Principalul obligat trebuie să se asigure că sumele angajate, ţinând cont de operaţiunile pentru care regimul nu s-a încheiat, nu depăşesc suma de referinţă. In acest sens principalul obligat trebuie să urmărescă suma de referinţă a garanţiei globale deducând din aceasta garanţia angajată pentru fiecare operaţiune, din momentul plasării mărfurilor în tranzit şi să reîntregească suma, atunci când este informat cu privire la încheierea operaţiunii. Dacă această sumă se dovedeşte a fi insuficientă pentru a acoperi operaţiunile sale de tranzit, principalul obligat trebuie să informeze Biroul de garanţie din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor care va dispune măsurile corespunzătoare.

Se consideră că principalul obligat este informat cu privire la încheierea operaţiunii atunci când acesta este în posesia unei dovezi că mărfurile au fost prezentate la destinaţie (recipisă, copie suplimentară exemplar nr.5, confirmare informatică sau copie după declaraţia vamală de plasare a mărfurilor sub un alt regim vamal).

(3)  Biroul de plecare verifică periodic evidenţele ţinute de principalul obligat privind utilizarea garanţiei globale în limita sumei de referinţă. Pentru principalii obligaţi care sunt autorizaţi să beneficieze de dispensă de garanţie biroul de plecare verifică săptămânal evidenţele privind utilizarea dispensei de garanţie în limita sumei de referinţă.

(4) Dacă depăşirea sumei de referinţă se datorează unor circumstanţe particulare, biroul de garanţie poate să nu ia nici o măsură. Dacă depăşirea acestei sume se datorează unei schimbări generale a situaţiei, de exemplu o creştere a volumului de operaţiuni sau o schimbare a tipului de mărfuri transportate, biroul de garanţie ajustează suma de referinţă şi eliberează noi certificate de garanţie globală.

41.  Atunci când pentru o singură operaţiune de tranzit, cuantumul garanţiei depăşeşte nivelul înscris în certificatul de garanţie (suma de referinţă), biroul de plecare solicită o garanţie acoperitoare (o garanţie izolată în completare).

42.  Prin ordin al vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, autoritatea vamală poate interzice temporar utilizarea garanţiei globale si recurgerea la garanţia globală de valoare redusă pentru anumite mărfuri sensibile care au făcut obiectul unor fraude dovedite în cantitate mare.

E. Dispoziţii finale privind garanţia globală

43.   (1) Autorizaţiile de utilizare a garanţiei globale pentru operaţiunile de tranzit în procedura T1 RO deja emise, sunt valabile în continuare.

(2) Principalii obligaţi care doresc să utilizeze garanţia globală redusă sau dispensa de garanţie, trebuie să obţină o nouă autorizaţie, în conformitate cu noile reglementări.

44.   Principalul obligat va depune un singur dosar de autorizare pentru utilizarea garanţiei globale la mai multe birouri de plecare.

CAPITOLUL III

PROCEDURA DE TRANZIT

(PROCEDURA T1 RO)

Secţiunea 1

 Formalităţi la biroul de plecare

45.  (1) Declaraţia de tranzit este declaraţia vamală în detaliu, al cărei model este prevăzut în anexă la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.

(2)  Declaraţia de tranzit poate fi însoţită de unul sau de mai multe formulare complementare, conform modelului prezentat în anexă la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. Acestea fac parte integrantă din declaraţia de tranzit la care sunt anexate.

(3) Pentru situaţiile prevăzute la art. 262, alin.2 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, declaraţia vamală în detaliu (setul complet) se depune în procedură informatică. Cele două exemplare 4/5 care însoţesc mărfurile aflate în tranzit până la biroul de frontieră au următoarea destinaţie:

- exemplarul 4/* este reţinut de biroul de destinaţie;

-  exemplarul */5 este transmis de biroul de destinaţie la biroul de plecare, pentru confirmarea operaţiunii de tranzit.

(4)  Orice referire, în textul prezentelor norme tehnice, la exemplarele nr. 4 şi nr. 5 este valabilă şi pentru exemplarele nr. 4/* respectiv nr. */5.

46.  Declaraţia de tranzit, întocmită pe formularele prevăzute la punctul 45, se utilizează numai în cazul aplicării procedurii alternative pentru mărfurile transportate pe mijloace auto, precum şi pentru mărfurile transportate pe cale ferată sau în containere mari, pe cale aeriană, sau navală, atunci când principalul obligat nu este autorizat să utilizeze procedura simplificată de tranzit.

47.   (1) Declaraţia de tranzit este semnată de principalul obligat care se angajează astfel, în ceea ce priveşte:

a) exactitatea informaţiilor înscrise în declaraţia de tranzit,

b) autenticitatea documentelor însoţitoare şi,

c)  respectarea tuturor obligaţiilor legate de plasarea mărfurilor aferente în procedura T1 RO.

(2)  Declaraţia de tranzit şi documentele anexate acesteia trebuie depuse de către principalul obligat, direct sau prin reprezentant, la biroul de plecare.

(3)  Pentru vehiculele terestre tranzitate de persoanele fizice, declaraţia de tranzit poate fi depusă şi de către acestea, în nume propriu, în calitate de principal obligat.

48.   Declaraţia de tranzit se completează conform Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, ţinând cont de completarea rubricilor specifice tranzitului vamal.

49.  Declaraţia de tranzit este acceptată şi înregistrată de biroul de plecare dacă sunt îndeplinite cumulativ, următoarele condiţii:

a) conţine toate informaţiile necesare în aplicarea prezentelor norme tehnice;

b) este însoţită de toate documentele necesare;

c) mărfurile la care se raportează sunt prezentate la biroul vamal.

50.   După efectuarea controlului, biroul de plecare înscrie în rubrica D a declaraţiei de tranzit rezultatul acestuia, precum şi termenul în care mărfurile trebuie să fie prezentate la biroul de destinaţie, în funcţie de circumstanţele transportului respectiv. Se recomandă că termenul de tranzit să fie de maximum 8 zile pentru mărfurile transportate pe mijloace de transport rutiere şi de maximum 30 zile pentru celelalte moduri de transport.

51.  (1) Biroul de plecare ia măsurile de identificare pe care le consideră necesare.

(2)  Fără a prejudicia prevederile înscrise la art.279, alin. 4 din Regulamentul vamal, liberul de vamă pentru mărfurile care urmează a fi plasate în procedura T1 RO va fi refuzat atunci când sigilarea nu poate fi efectuată conform dispoziţiilor alin. 2 sau 3 ale art.279.

(3)  Atunci când sigilarea se efectuează pe spaţiul care conţine mărfurile, autoritatea vamală verifică agrearea sau, în lipsa acesteia, posibilitatea mijloacelor de transport de a fi sigilate. Orice vehicul rutier, remorcă, semi-remorcă sau container agreat pentru transportul mărfurilor sub sigiliu vamal, în conformitate cu dispoziţiile unui acord internaţional la care România este parte semnatară este considerat corespunzător pentru sigilare.

(4)    Sigilarea constituie măsura cea mai potrivită pentru asigurarea supravegherii vamale. Biroul de plecare poate să renunţe la sigilii numai atunci când, descrierea mărfurilor în declaraţia de tranzit T1 RO permite identificarea lor. Scutirea de la sigilare poate fi acordată de biroul de plecare, pentru mărfurile voluminoase, pentru cele care nu se pretează transportului sub sigiliu (animale vii, mărfuri vrac) sau pentru vehiculele care nu pot fi sigilate din motive tehnice.

52.  (1) După sigilarea mijlocului de transport şi înscrierea sigiliilor aplicate în rubrica D, biroul de plecare acordă liberul de vamă pentru tranzit prin aplicarea semnăturii şi a ştampilei personale a agentului vamal pe declaraţia de tranzit, păstrează exemplarul destinat acestuia şi remite principalului obligat sau reprezentantului acestuia, exemplarele nr. 4 şi 5, care însoţesc transportul.

(2) Semnăturile principalului obligat şi ale agentului vamal trebuie aplicate pe exemplarul nr. 1 al declaraţiei de tranzit, ele autocopiindu-se şi pe celelalte exemplare. Stampila agentului vamal va fi aplicată pe toate exemplarele declaraţiei de tranzit.

53.  (1) Mărfurile vămuite la export se plasează în regim de tranzit vamal numai în situaţiile prevăzute la art.262, alin.2 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal. In celelalte situaţii nu se efectuează formalităţi de tranzit vamal pentru mărfurile vămuite la export.

(2) Atunci când un mijloc de transport este utilizat pentru încărcarea succesivă cu mărfuri destinate exportului la mai multe birouri de plecare, pentru cazurile prevăzute la art.262, alin.2 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, formalităţile de tranzit se vor efectua astfel:

a)  primul birou vamal de plecare (primul birou vamal de export), va întocmi o declaraţie de tranzit pentru partida de marfă încărcată în raza sa de competenţă, iar biroul de destinaţie va fi următorul birou vamal de export, la care se va încărca o nouă partidă de marfă vămuită la export;

b) al doilea birou vamal de export va confirma încheierea primei operaţiuni de tranzit şi va emite o nouă declaraţie de tranzit pentru toată partida de marfă încărcată în mijlocul de transport. Biroul de destinaţie va fi următorul birou vamal de export sau, după caz, biroul vamal de ieşire.

c)  pe exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiilor de tranzit, birourile de destinaţie vor înscrie obligatoriu în rubrica „I- Controlat la biroul de destinaţie", pe lângă celelalte menţiuni numărul şi data declaraţiei de tranzit precedente.

(3) Atunci când în acelaşi mijloc de transport se încarcă atât mărfuri vămuite la export care se plasează sub regimul de tranzit vamal, conform 262, alin.2 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, cât şi mărfuri vămuite la export aflate în alte cazuri, la biroul de plecare se întocmeşte o singură declaraţie de tranzit, pentru toate mărfurile încărcate în mijlocul de transport

(4)  Atunci când la biroul de plecare se încarcă în acelaşi mijloc de transport partide de mărfuri care circulă în tranzit, sub acoperirea a două sau mai multe documente T1 RO, acesta are obligaţia de a menţiona, pe toate exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiilor de tranzit care însoţesc transportul, în spaţiul liber aflat sub rubricile 15 şi 17, numărul şi data celorlalte declaraţii de tranzit. Aceste dispoziţii se aplică, în mod corespunzător şi când exemplarele 4şi 5 ale declaraţiei de tranzit sunt înlocuite cu documentul de însoţire a tranzitului.

(5)  Pentru a evita reluarea operaţiunilor vamale pe parcursul transportului şi pentru reducerea posibilităţilor de apariţie a unor nereguli este necesar ca operaţiunea să se deruleze de la biroul de plecare până la biroul de destinaţie efectiv, sub acoperirea unei singure declaraţii de tranzit. Birourile de plecare vor evita fracţionarea abuzivă a operaţiunilor de tranzit.

54.  Dacă la un birou vamal se solicită deschiderea unei carnet TIR sau a unei declaraţii de tranzit în procedură T1/T2 (în baza Convenţiei privind regimul de tranzit comun), se procedează astfel:

a)   biroul vamal solicită documentele care atestă că au fost efectuate formalităţile vamale corespunzătoare pentru mărfuri;

b) declaraţiile de tranzit precedente, în cazurile în care s-au efectuat formalităţi de tranzit vamal, vor fi înregistrate de biroul vamal care devine, pentru aceste operaţiuni, birou de destinaţie şi efectuează formalităţile corespunzătoare. Astfel, în rubrica „I. Controlat la biroul de destinaţie" a exemplarelor 4 şi 5, pe lângă celelalte menţiuni se va înscrie obligatoriu numărul şi data carnetului TIR sau a documentului T1/T2 pe care au fost preluate mărfurile.

c) pentru toată marfa se deschide carnet TIR sau, după caz document T1/T2, cu respectarea tuturor dispoziţiilor corespunzătoare.

55.    (1) Dispoziţiile înscrise la punctul precedent se aplică, în mod corespunzător şi pentru mărfurile vămuite la diferite birouri vamale de export, care se prezintă la un alt birou vamal pentru a fi grupate în vederea încărcării ulterioare pe un alt mijloc de transport care circulă în trafic internaţional.

(2) In vederea depozitării temporare pentru realizarea grupajului şi a reîncărcării pe noul mijloc de transport transportatorul solicită biroului vamal transbordarea mărfurilor în conformitate cu prevederile Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României.

56.  Dacă procedura T1 RO urmează unui alt regim vamal, în rubricile specifice ale declaraţiei de tranzit se menţionează regimul precedent sau documentele vamale corespunzătoare acestuia.

57.  (1) Pentru mărfurile care se plasează în tranzit într-un mijloc de transport care este utilizat pentru descărcarea succesivă la mai multe birouri de destinaţie, la biroul de plecare se va întocmi câte o declaraţie de tranzit pentru fiecare birou de destinaţie.

(2)   Birourile de destinaţie intermediare care au procedat la îndepărtarea sigiliilor pentru a permite descărcarea parţială a mărfurilor trebuie să aplice alte sigilii vamale şi să facă menţiunea privind noile sigilii aplicate în caseta F, pe toate exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiilor de tranzit care însoţesc transportul.

(3)  Termenul de tranzit va fi de 8 zile pentru declaraţia de tranzit care se va încheia la ultimul birou de destinaţie.

58.  La cerere, pot fi eliberate copii după declaraţia de tranzit, astfel:

- o copie solicitată de autoritatea vamală va fi eliberată imediat;

-  la solicitarea altor părţi interesate, o copie va fi eliberată numai după analizarea cererii de către biroul vamal.

Copiile eliberate vor avea înscrisă menţinea "COPIE", precum şi ştampila biroului vamal care Ie-a eliberat şi semnătura persoanei responsabile.

Secţiunea a 2-a

Evenimente şi nereguli în cursul transportului

59. In timpul transportului pot apărea evenimente, cum ar fi:

a)  forţă majoră sau caz fortuit;

b)  accident care necesită transbordarea pe un alt mijloc de transport;

c)   pericol   iminent,  care   necesită   descărcarea  imediată,   parţială  sau  totală  a mărfurilor;

d)  ruperea sigiliului dintr-o cauză independentă de voinţa transportatorului;

e)  alte   evenimente,   incidente   sau   accidente  care   pot  avea   influenţă   asupra respectării obligaţiilor de către principalul obligat sau transportator.

60.  (1) In cazul evenimentelor menţionate la punctul precedent, care necesită transbordare, mărfurile care figurează pe o declaraţie de tranzit, pot fi transbordate pe un alt mijloc de transport sub supravegherea autorităţilor vamale, în conformitate cu prevederile Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României. In aceste situaţii  rubrica  55 - "Transbordare"  din  declaraţia  de  tranzit  se  completează corespunzător iar agentul vamal semnează şi aplică ştampila personală în rubrica F.

(2) Pentru evenimentele menţionate la pct. 59 transportatorul poate solicita întocmirea de către autorităţile competente (poliţie, vamă etc) a unui proces verbal de constatare, care va fi prezentat biroului de destinaţie.

61.   (1) Pentru evenimentele menţionate la pct. 59 se înscriu menţiuni referitoare la acestea în rubrica 56 -" Alte incidente în cursul transportului" din declaraţia de tranzit (exemplarele nr. 4 şi 5), iar agentul vamal semnează şi aplică ştampila personală în rubrica G .

(2) Atunci când un transport de marfă în procedura T1 RO este fracţionat (mărfurile încărcate într-un singur mijloc de transport se împart în mai multe mijloace de transport) transbordarea mărfurilor se efectuează în conformitate cu prevederile înscrise în Regulamentul Vamal iar procedura T1 RO este încheiată. Pentru fiecare fracţiune din transport vor fi întocmite noi declaraţii de tranzit T1 RO.

62.  In cazul evenimentelor care duc la încasarea drepturilor de import sau export şi a altor taxe, biroul de destinaţie va aplica prevederile înscrise în Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României şi va anunţa Biroul centralizator în legătură cu măsura luată.

Secţiunea a 3-a

Formalităţi ia biroul de destinaţie

63.  (1) După înregistrarea declaraţiei de tranzit, biroul de destinaţie înscrie la rubrica I - "Controlat la biroul de destinaţie", a exemplarelor 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit data sosirii, menţiuni legate de sigilii şi rezultatul controlului.

(2)  Menţiunile înscrise de biroul de destinaţie, în rubrica "Observaţii", vor fi următoarele:

a) "conform" - când totul este în regulă;

b)  "neregulă minoră" - când neregula constatată nu are urmări în ceea ce priveşte încasarea drepturilor de import sau export, altor taxe, amenzilor şi majorărilor de întârziere;

c)  "sancţiune contravenţională" - când în urma constatării unei nereguli se aplică prevederile reglementărilor vamale în vigoare;

d)  după caz: "excedent, lipsă, natura mărfurilor, încadrarea tarifară şi altele" -când au fost constatate diferente;

e) "sumele devenite exigibile vor fi încasate" - în cazul în care neregula a dat naştere la perceperea de drepturi de import sau export şi alte taxe devenite exigibile. Biroul de destinaţie transmite biroului de plecare exemplarul nr. 5 al declaraţiei de tranzit, cu menţiunile corespunzătoare şi o copie a procesului verbal de constatare. După primirea exemplarului nr.5 biroul de plecare va proceda conform prevederilor Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României şi va înştiinţa în scris Biroul centralizator dacă drepturile vamale au fost sau nu încasate.

(3) Dacă la biroul de destinaţie s-a constatat o neregulă, fără a se adăuga una dintre menţiunile precedente privind decizia luată, prin Biroul centralizator se va declanşa procedura de cercetare.

64.   (1) Menţiunile din rubrica "I. Controlat la biroul de destinaţie" a exemplarului nr. 5 trebuie autentificate prin înscrierea datei, precum şi a semnăturii şi ştampilei agentului vamal.

(2) Aceste menţiuni au rolul de a informa biroul de plecare cu privire la rezultatul controlului efectuat de biroul de destinaţie. In funcţie de menţiunile înscrise, biroul de plecare poate descărca sau nu operaţiunea de tranzit din evidenţe.

65.   Atunci când mărfurile sunt prezentate la biroul de destinaţie după expirarea termenului acordat de biroul de plecare şi când nerespectarea acestui termen se datorează unor situaţii bine justificate prin prezentarea unor documente justificative întocmite de autorităţile competente (poliţie, vamă, etc), situaţii acceptate de biroul de destinaţie şi neimputabile principalului obligat sau transportatorului, se consideră că acesta din urmă s-a încadrat în termenul acordat.

66.  (1) Originalul exemplarului nr. 5, de confirmare a operaţiunii de tranzit, se expediază de către biroul de destinaţie, în maximum 3 zile de la data înregistrării în evidenţele proprii, prin poştă, la biroul de plecare, pentru ca acesta din urma să-l poată primi într-un termen maxim de 30 zile de la data operaţiunii.

(2) Atunci când operaţiunea de tranzit s-a derulat sub acoperirea unei garanţii izolate exemplarul nr. 5 va fi transmis de către biroul de destinaţie, prin poştă, la biroul de plecare, a doua zi de la data înregistrării operaţiunii în evidenţe.

(3) Când se constată nereguli, care au fost menţionate în declaraţia de tranzit, exemplarul nr. 5 va fi transmis prin poştă imediat la biroul de plecare.

(4)  In situaţia prevăzută la pct.63 alin.2 lit.e), biroul de plecare consideră încheiată procedura T1 RO numai după ce principalul obligat a achitat drepturile vamale devenite exigibile.

(5)  La confirmarea informatică a operaţiunii de tranzit, biroul de destinaţie va înscrie în mod obligatoriu, în câmpul "Observaţii" numărul şi data înregistrării declaraţiei de tranzit în evidenţele proprii şi, acolo unde este cazul, neregulile constatate cu privire la controlul efectuat.

67. In practică, atunci când biroul de plecare primeşte exemplarul nr. 5 cu una din menţiunile referitoare la neregulile constatate, va proceda astfel:

-  pentru menţiunea "neregulă minoră": va descarcă regimul de tranzit, cu excepţia situaţiilor în care, în baza altor elemente legate de această operaţiune sau ţinând cont de alte operaţiuni de tranzit efectuate de acelaşi principal obligat, consideră oportună declanşarea unei cercetări;

-  pentru menţiunea " sumele devenite exigibile vor fi încasate": va descarcă regimul de tranzit numai după ce principalul obligat a achitat drepturile vamale devenite exigibile. Totodată va informa Biroul Centralizator comunicându-i suma încasată şi documentul de plată.

-  pentru menţiunea "anchetă în curs": va descarcă regimul de tranzit numai după ce a primit rezultatul anchetei. Dacă nu primeşte rezultatul anchetei într-un interval de 3 (trei) luni, informeză Biroul Centralizator care solicită rezultatele finale.

68.  (1) In aplicarea art. 114 din Codul vamal al României, procedura T1 RO se încheie atunci când mărfurile şi declaraţia de tranzit sunt prezentate la biroul de destinaţie, conform dispoziţiilor regimului şi înregistrate în evidenţa acestuia, iar rezultatul controlului, "conform", este înscris pe declaraţia de tranzit.

(2) Garanţia constituită de principalul obligat pentru operaţiunea de tranzit nu poate fi utilizată pentru plasarea mărfurilor sub o altă destinaţie vamală sau un alt regim vamal.

69.  (1) Atunci când operaţiunea de tranzit se încheie la alt birou vamal decât cel înscris în declaraţia de tranzit, noul birou de destinaţie preia toate obligaţiile ce îi revin în această calitate şi înscrie în rubrica „I- Controlat la biroul de destinaţie" a declaraţiei de tranzit menţiunea "mărfuri prezentate la biroul vamal...".

(2) Noul birou de destinaţie va transmite biroului de plecare exemplarul nr. 5, conform celor menţionate la pct. 66, în vederea confirmării operaţiunii de tranzit.

70.   (1) La cererea principalului obligat sau a transportatorului, biroul de destinaţie este obligat să elibereze o probă alternativă sau o recipisă, conform prevederilor art. 283 şi 284 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.

(2) Aceste documente se eliberează la momentul încheierii regimului de tranzit si nu ulterior.

(3)   Recipisă poate să conţină, în afara spaţiului rezervat biroului vamal, adresa la care principalul obligat doreşte să fie returnată. Această adresă poate fi înscrisă pe verso-ul recipisei.

(4)  Biroul de destinaţie nu este obligat să trimită recipisele prin poştă, această obligaţie revenind reprezentantului principalului obligat.

Secţiunea a 4-a

Dispoziţii suplimentare aplicabile în cazul schimbului de date privind tranzitul, prin intermediul tehnologiei informaţiei şi al reţelelor informatice

(Aplicarea NCTS)

71.  (1) Fără a prejudicia circumstanţele particulare şi dispoziţiile referitoare la regimul de tranzit, procedura T1 RO, care sunt aplicabile în mod corespunzător, schimburile de date descrise în prezenta secţiune se efectuează prin intermediul tehnologiei informaţiei şi al reţelelor informatice.

(2) Dispoziţiile prezentei secţiuni nu sunt aplicabile procedurilor simplificate specifice mărfurilor transportate pe calea ferată sau în containere mari, pe cale aeriană, navală sau prin conducte.

72.  (1) Pentru a garanta nivelul de securitate sus menţionat, va fi înregistrată în sistem fiecare adăugare, modificare şi ştergere de date indicând scopul acestei operaţiuni, data acesteia şi persoana care efectuează această operaţiune. In acelaşi timp, datele originale sau orice alte date care sunt procesate informatic vor fi păstrate cel puţin trei ani calendaristici începând cu sfârşitul anului la care aceste date fac referire sau pe o perioada mai lungă, dacă acest lucru este prevăzut de alte dispoziţii.

(2) Autoritatea vamală controlează periodic securitatea datelor.

(3)   Structurile autorităţii vamale se informează reciproc despre orice suspiciune de violare a securităţii datelor.

73.  (1) Autoritatea vamală schimbă şi foloseşte datele cu caracter personal pentru aplicarea prezentelor norme tehnice doar în scopurile prevăzute de aceste norme şi pentru alte regimuri vamale care urmează regimului de tranzit. Acesta restricţie nu împiedică totodată utilizarea acestor date în scopul investigării şi urmăririi judiciare ca urmare a operaţiunii de tranzit. In acest caz, autoritatea care a furnizat informaţiile respective va fi anunţată imediat despre utilizarea acestora.

(2) Fiecare structură organizatorică a autorităţii vamale ia măsurile necesare pentru a garanta respectarea prezentului articol prin intermediul unor controale eficace.

74.  (1) Declaraţia de tranzit va fi depusă la biroul de plecare prin tehnici de procesare a datelor, în aplicaţia NCTS - componenta T1 RO şi se consideră depusă la momentul primirii mesajului EDI, de către biroul de plecare.

(2)  Declaraţia de tranzit depusă prin schimb de mesaje standard EDI este conformă cu structura şi indicaţiile din anexele nr. 2 şi 3 la prezentele norme tehnice.

(3) Atunci când declaraţia de tranzit este depusă prin introducerea informaţiilor cerute pentru îndeplinirea formalităţilor în sistemul informatic al autorităţii vamale, indicaţiile declaraţiei scrise sunt înlocuite prin transmiterea la autoritatea vamală, prin mijloace electronice, de date codate sau stabilite sub orice altă formă determinată de aceasta şi care sunt echivalente cu indicaţiile cerute pentru declaraţiile scrise.

Acceptarea declaraţiei de tranzit este comunicată principalului obligat prin alocarea de către sistem a numărului de înregistrare al acesteia, numit MRN şi a datei acceptării.

(4)  Atunci când regimul de tranzit, procedura T1 RO, succede unui alt regim vamal, biroul de plecare poate solicita prezentarea documentelor corespunzătoare.

75.  Pentru operaţiunile de export cu tranzit menţionate la art. 262, alin.2 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, declaraţia vamală de export se depune prin sistemul de procesare automată a declaraţiei vamale, iar declaraţia de tranzit se depune separat, în aplicaţia NCTS.

76.  (1) Atunci cînd declaraţia de tranzit este transmisă la biroul de plecare prin tehnici de procesare a datelor, exemplarul 1 al declaraţiei de tranzit este tipărit din aplicaţia NCTS, iar exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit sunt înlocuite de documentul de însoţire a tranzitului.

(2)  Documentul de însoţire a tranzitului, al cărui model este prevăzut în anexa nr.19 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal, este întocmit şi utilizat conform notelor explicative din anexa nr. 4 la prezentele norme tehnice.

(3)  Lista articolelor este conformă cu modelul şi indicaţiile din anexa nr.20 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal . Ea este întocmită şi utilizată conform notelor explicative din anexa nr. 5 la prezentele norme tehnice.

77.  (1) In cazul vizat la punctul precedent, alin. 1) biroul de plecare reţine declaraţia de tranzit (exemplarul 1) şi după efectuarea vămuirii acordă liberul de vamă sub formă electronică.

(2)  Documentul de însoţire a tranzitului este tipărit de biroul de plecare sau, în cazul procedurii simplificate, de expeditorul agreat şi însoţeşte bunurile plasate în tranzit până la biroul de destinaţie.

(3)  La solicitarea scrisă a principalului obligat, biroul de plecare poate aproba ca documentul de însoţire a tranzitului să fie tipărit de către acesta după acordarea, sub formă electronică, a liberului de vamă în tranzit.

(4)   Atunci când dispoziţiile prezentelor norme tehnice fac referire la exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit, aceste dispoziţii se aplică în mod corespunzător, documentului de însoţire a tranzitului.

CAPITOLUL IV

SIMPLIFICĂRI ÎN CADRUL SISTEMULUI DE TRANZIT

Secţiunea 1

Dispoziţii generale

78.  (1) La cererea principalului obligat sau, după caz, a destinatarului bunurilor autoritatea vamală poate autoriza una din simplificările prevăzute la art. 292 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.

(2) Utilizarea unei garanţii globale sau a dispensei de garanţie ca tip de simplificare se acordă conform prevederilor înscrise la Capitolul II secţiunea a 4-a din prezentele norme tehnice.

79.  (1) Autorizaţia de utilizare a listelor de încărcătură speciale, a sigiliilor cu model special, statutului de expeditor agreat sau statutului de destinatar agreat se eliberează de biroul de plecare în raza căruia se vor efectua formalităţile de tranzit.

(2)   Pentru celelalte tipuri de simplificări, autorizaţia se eliberează de Autoritatea Naţională a Vămilor.

(3)  Autorizaţiile de utilizare a procedurilor simplificate în tranzitul vamal sunt valabile numai pentru operaţiunile de tranzit care au biroul de plecare şi biroul de destinaţie pe teritoriul României.

80.  Titularul cererii de autorizare pentru utilizarea uneia dintre simplificări răspunde de corectitudinea informaţiilor furnizate şi de autenticitatea documentelor anexate.

81.  (1) Autoritatea vamală poate suspenda autorizaţia de utilizare a unuia din tipurile de simplificări prevăzute la art. 292 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, pe o perioadă de până la 6 luni, atunci când titularul acesteia nu îşi îndeplineşte una din obligaţii sau dacă săvârşeşte o abatere de la reglementările vamale.

(2)  Autorizaţia de utilizare a unei simplificări poate fi anulată de autoritatea vamală, atunci când:

a) se constată săvârşirea repetată a unor abateri de la legislaţia vamală;

b) titularul autorizaţiei îşi încetează activitatea;

c) una sau mai multe condiţii fixate prin eliberarea sa nu mai sunt îndeplinite.

(3)  Decizia de suspendare sau de anulare a autorizaţiei produce efecte din momentul primirii comunicării de către titularul acesteia. Aceasta se transmite în scris birourilor vamale menţionate în autorizaţie.

(4)  In cazuri excepţionale şi în măsura în care interesul legitim al titularului autorizaţiei o cer, autoritatea vamală poate să amâne intrarea în vigoare a deciziei pentru o dată ulterioară. Această dată se indică în decizie.

Secţiunea a 2-a

Utilizarea sigiliilor cu model special

82.   (1) In vederea autorizării pentru utilizarea sigiliilor cu model special, principalul obligat trebuie, pe lângă condiţiile prevăzute la articolul 293 din Regulamentul vamal, să prezinte:

a) un model al sigiliilor şi o anexă cu amprenta si caracteristicile acestora;

b) un certificat de calitate ISO care atestă că sigiliile corespund caracteristicilor din anexa 26 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal.

(2)  Principalul obligat trebuie să înregistreze toate sigiliile într-un registru identic cu Registrul de evidenţa a sigiliilor vamale al biroului vamal şi să ţină evidenţa utilizării acestora. La rubrica „Numele şi prenumele lucrătorilor vamali care au primit şi utilizat sigiliile vamale" se înscriu datele persoanei care a fost desemnată de titular să gestioneze şi să utilizeze sigiliile.

(3)  Biroul vamal va transmite Biroului Centralizator o copie a autorizaţiei de utilizare a sigiliilor cu model special, precum şi o copie a anexei cu amprenta şi caracteristicile acestora, în vederea informării tuturor structurilor autorităţii vamale.

Secţiunea a 3-a

Acordarea statutului de expeditor agreat

83.  Autorizaţia de expeditor agreat se acordă numai persoanelor care sunt autorizate să utilizeze garanţia globală sau, după caz, persoanelor care efectuează operaţiuni pentru care nu este necesară garantarea datoriei vamale şi a altor taxe.

84.  In vederea autorizării în calitate de expeditor agreat, persoana trebuie, pe lângă condiţiile prevăzute la articolul 293 din Regulamentul vamal:

a)  să fi utilizat în mod regulat regimul de tranzit sau, după caz, să fie autorizată pentru utilizarea procedurii simplificate de vămuire la domiciliu pentru regimul de export (formalităţile de tranzit urmând a fi efectuate la adresele menţionate în autorizaţie).

Se consideră că o persoană „a utilizat în mod regulat regimul de tranzit" atunci când acea persoană a efectuat, în calitate de principal obligat, cel puţin 100 operaţiuni de tranzit în anul precedent.

b) pentru mărfurile transportate pe mijloace de transport rutiere să fie principal obligat sau să apeleze la serviciile unui comisionar în vamă, în calitate de principal obligat, să depună declaraţiile de tranzit şi sa comunice cu autoritatea vamală utilizând tehnici de procesare a datelor prin aplicaţia NCTS.

c)  pentru mărfurile care se plasează în tranzit şi care vor fi transportate pe calea ferată în procedură simplificată să aibă încheiat un acord scris cu societatea de cale ferată autorizată în acest sens.

85.  (1) In cererea de autorizare vor fi menţionate următoarele: denumirea societăţii comerciale şi sediul social al acesteia, adresa/adresele de la care mărfurile sunt expediate în tranzit, biroul vamal pe lângă care solicită autorizarea, modalitatea de transport a mărfurilor (mijloace auto sau pe calea ferată).

(2)  Cererea de autorizare va fi depusă la biroul de plecare, împreună cu următoarele documente:

a)  situaţia operaţiunilor de tranzit efectuate în ultimele 12 luni sau, după caz, copie de pe autorizaţia de beneficiar al procedurii de vămuire la domiciliu pentru mărfuri care se exportă;

b)   copie după autorizaţia de utilizare a garanţiei globale dacă pentru operaţiunile de tranzit este necesară constituirea unei garanţii;

c)  copie după autorizaţia pentru accesul la NCTS, pentru mărfurile expediate pe mijloace de transport auto. In cazul societăţilor care sunt autorizate în calitate de beneficiar ai procedurii de vămuire la domiciliu, autorizaţia pentru acces la aplicaţia NCTS se eliberează:

- societăţii, atunci când aceasta declară direct mărfurile în tranzit;

- comisionarului în vamă atunci când societatea apelează la serviciile acestuia pentru declararea mărfurilor;

d)  declaraţie angajament din care să rezulte că va respecta prevederile referitoare la procedura T1 RO.

e)  acordul scris încheiat cu o societate de cale ferată autorizată să utilizeze procedura simplificată de tranzit pentru mărfurile transportate sub acoperirea unei scrisori CIM sau a unui buletin de expediere TR, privind primirea-predarea documentelor şi efectuarea formalităţilor de tranzit.

(3)  Dacă la data depunerii cererii de autorizare societatea nu este autorizată pentru accesul la aplicaţia NCTS, biroul vamal verifică îndeplinirea tuturor celorlalte condiţii şi emite un aviz favorabil, în vederea autorizării societăţii pentru accesul la NCTS. Autorizaţia de expeditor agreat va fi eliberată de biroul vamal numai după ce societatea  prezintă  şi  autorizaţia  pentru  accesul   la   NCTS,  eliberată  de  către Autoritatea Naţională a Vămilor.

86.  (1) Atunci când declaraţia de tranzit în procedură T1 RO se depune în NCTS (biroul de plecare aplică dispoziţiile Capitolului III, secţiunea a 4-a), acesta va stabili împreună cu expeditorul agreat, termenul şi modalitatea în care va fi informat de expeditorul agreat despre depunerea declaraţiei de tranzit, astfel încât să poată proceda la un eventual control, înainte de eliberarea în tranzit a mărfurilor;

(2)  Expeditorul agreat va transmite o declaraţie de tranzit la biroul de plecare înainte de eliberarea mărfurilor.

(3)   In vederea expedierii şi plasării mărfurilor expeditorul agreat are următoarele obligaţii:

a)   să completeze declaraţia de tranzit în aplicaţia NCTS, inclusiv cu informaţiile corespunzătoare din rubrica „D. Controlat la biroul de plecare";

b)  să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport pentru încărcare, prin transmiterea, în acelaşi timp, a "informării de încărcare" şi a mesajului electronic conţinând datele declaraţiei de tranzit. Biroul vamal va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c) să încarce mărfurile şi să sigileze mijlocul de transport atunci când biroul de plecare nu intervine pentru efectuarea controlului;

d) să tipărească din aplicaţia NCTS exemplarul nr.1 al declaraţiei de tranzit si documentul de insotire a tranzitului, să le certifice prin ştampilare şi să le predea biroului de plecare (în cadrul perioadei de justificare prevăzute în avizul biroului vamal), respectiv trasportatorului;

e) să ţină evidenţa sigiliilor vamale atribuite.

87. In vederea expedierii şi plasării mărfurilor care urmează să fie transportate pe mijloace rutiere în procedură alternativă, expeditorul agreat are următoarele obligaţii:

a)   să completeze declaraţia vamală preautentificată, setul de exemplare destinat regimului vamal de tranzit sau, după caz, setul destinat regimului vamal de export simultan cu tranzit;

b)  să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport pentru încărcare, prin transmiterea "informării de încărcare". Biroul vamal va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c) să încarce mărfurile, să sigileze mijlocul de transport şi să înscrie în rubrica D - "Controlat la biroul de plecare" a declaraţiei de tranzit, termenul de tranzit, măsurile de identificare aplicate şi menţiunea „Expeditor agreat";

d)    să predea biroului de plecare exemplarele declaraţiei vamale preautentificate, în cadrul perioadei de justificare prevăzute în avizul biroului vamal;

e)  să ţină evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale atribuite;

f)  să introducă datele referitoare la tranzit în sistemul informatic, în scopul urmăririi derulării operaţiunilor de tranzit, utilizând în calitate de principal obligat codul atribuit pe baza numărului de identificare.

88.   (1) In vederea expedierii şi plasării mărfurilor care urmează să fie transportate pe calea ferată în procedura T1 RO sub acoperirea declaraţiei vamale de tranzit, expeditorul agreat trebuie se îndeplinească toate formaltăţile prevăzute la punctul 87 literele: a)-e).

(2) In vederea expedierii şi plasării mărfurilor care urmează să fie transportate pe calea ferată în procedura simplificată sub acoperirea unei scrisori de trăsură CIM sau a unui buletin de expediere TR, expeditorul agreat trebuie:

a)  să solicite biroului de plecare preautentificarea documentelor de transport, care vor avea valoare de declaraţie de tranzit şi să le înscrie în registrul de evidenţă. Documentele de transport vor fi preautentificate prin aplicarea ştampilei personale pe toate exemplarele scrisorii de trăsură CIM în rubrica nr.35 sau, după caz, pe toate exemplarele buletinului de expediere TR, la rubrica 15;

b)  să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport, prin transmiterea "informării de încărcare", care va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c)  să încarce mărfurile şi să sigileze mijlocul de transport, în situaţia în care biroul vamal nu intervine în termenul prevăzut în autorizaţie;

d)  să ţină evidenţa documentelor de transport preautentificate şi a sigiliilor vamale atribuite.

Secţiunea a 4-a

Acordarea statutului de destinatar agreat

89. In vederea autorizării în calitate de destinatar agreat, persoana trebuie, pe lângă condiţiile prevăzute la art.293 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal:

a)  să primească în mod regulat mărfuri plasate în regimul vamal de tranzit sau să fie autorizată să utilizeze procedura de vămuire la domiciliu pentru mărfurile care urmează a fi introduse în ţară (formalităţile de tranzit urmând a fi efectuate la adresele menţionate în autorizaţie);

Se consideră că o persoană „primeşte în mod regulat mărfuri plasate în regimul vamal de tranzit" atunci când acea persoană a primit în calitate de destinatar mărfuri care au fost plasate în tranzit, cel puţin 100 de operaţiuni într-un an calendaristic".

b)  pentru mărfurile care au fost transportate pe calea ferată în procedură simplificată să aibă încheiat un acord scris cu societatea de cale ferată autorizată în acest sens.

90.  (1) Autorizaţia de destinatar agreat se eliberează în baza unei cereri de autorizare, în care vor fi menţionate următoarele: denumirea societăţii comerciale şi sediul social al acesteia, adresele la care sunt primite mărfurile plasate în tranzit în vederea încheierii regimului, birourile vamale pe lângă care solicită funcţionarea în calitate de destinatar agreat, modalitatea de transport al mărfurilor (mijloace auto sau calea ferată).

(2) Cererea de autorizare va fi depusă la biroul de destinaţie, împreună cu următoarele documente:

a) situaţia operaţiunilor de tranzit pentru care a fost destinatar al mărfurilor, în ultimele 12 luni sau, după caz, copie după autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate de vămuire la domiciliu.

b) copie după autorizaţia pentru accesul la NCTS, pentru mărfurile primite pe mijloace de transport auto. In cazul societăţilor care sunt autorizate în calitate de beneficiar ai procedurii de vămuire la domiciliu, autorizaţia pentru acces la aplicaţia NCTS se eliberează:

- societăţii, atunci când aceasta declară direct mărfurile în tranzit;

- comisionarului în vamă atunci când societatea apelează la serviciile acestuia pentru declararea mărfurilor;

Dacă la data depunerii cererii de autorizare societatea nu este autorizată pentru accesul la aplicaţia NCTS, biroul vamal verifică îndeplinirea tuturor celorlalte condiţii şi emite un aviz favorabil, în vederea autorizării societăţii pentru accesul la NCTS. Autorizaţia de destinatar agreat va fi eliberată de biroul vamal numai după ce societatea  prezintă  şi  autorizaţia  pentru  accesul  la  NCTS,  eliberată  de  către Autoritatea Naţională a Vămilor.

c) declaraţie angajament din care să rezulte că va respecta prevederile referitoare la procedura T1 RO.

91.  (1) Mărfurile plasate în tranzit vamal, pentru un destinatar agreat, sunt prezentate direct la locul aprobat pentru descărcare, stabilit în autorizaţia de destinatar agreat.

(2) Responsabilitatea transportatorului sau a principalului obligat rămâne angajată până în momentul în care mărfurile sunt puse la dispoziţia destinatarului agreat.

92.  (1) In vederea încheierii regimului de tranzit, destinatarul agreat este obligat:

a)  la primirea mărfurilor să elibereze transportatorului o recipisă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 21 la Regulamentul de aplicarea a Codului vamal, completată astfel:

-    la rubrica "Nr. de înregistrare" se va înscrie numărul avizului de sosire;

-    la rubrica "Biroul vamal" se va înscrie denumirea biroului de destinaţie;

-    în partea dreaptă sus a formularului va fi înscrisă menţiunea "destinatar agreat";

-    ştampila societăţii şi semnătura vor fi aplicate în  partea dreaptă jos a formularului;

b)  să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport, prin întocmirea şi transmiterea "avizului de sosire" la biroul de destinaţie, care va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c) să înregistreze avizul de sosire în "Registrul de evidenţă al avizelor";

d)  dacă biroul vamal nu intervine în termenul prevăzut în autorizaţie, să verifice existenţa şi integritatea sigiliilor, să descarce mărfurile şi să efectueze controlul acestora;

e)  să anunţe imediat, biroul de destinaţie de eventualele lipsuri, excedente, substituiri sau alte nereguli precum sigilii neintacte;

f)  să înscrie în rubrica I - "Controlat la biroul de destinaţie" a declaraţiei de tranzit, menţiunea "DESTINATAR AGREAT", urmată de denumirea societăţii comerciale, precum şi numărul şi data avizului de sosire, dacă agentul vamal desemnat nu intervine în cadrul termenului stabilit în autorizaţie;

g)  să trimită fără întârziere la biroul de destinaţie exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit care au însoţit mărfurile indicând, data sosirii ca şi starea eventualelor sigilii aplicate;

(2) Atunci când destinatarul agreat primeşte mărfuri care au fost transportate pe calea ferată în procedură simplificată, efectuează formalităţile prevăzute la alin.1, literele a) -e) şi:

a) înscrie pe verso-ul documentelor de transport prezentate (în cazul scrisorii de trăsură CIM sub rubrica G) menţiunea "DESTINATAR AGREAT", urmată de denumirea societăţii comerciale, numărul şi data avizului de sosire, dacă agentul vamal desemnat nu intervine în cadrul termenului stabilit în autorizaţie şi le predă societăţii de cale ferată.

In termen de 2 zile de la data primirii documentelor de la destinatarul agreat, societatea de cale ferată prezintă documentul de transport (exemplarele 2 şi 3 ale scrisorii de trăsură CIM sau, după caz exemplarele 1, 2, 3A şi 3B ale buletinului de expediere TR) biroului de destinaţie care îl vizează, reţine exemplarul 3 al scrisorii de trăsură CIM sau, după caz exemplarul nr. 3A al buletinului de expediere TR şi restituie societăţii celelalte exemplare, vizate.

93.      (1) Obligaţiile titularului de tranzit vamal sunt îndeplinite dacă în urma controlului mărfurilor nu au fost constatate diferente.

(2)   Destinatarul agreat este obligat ca cel mai târziu în ziua lucrătoare următoare descărcării mărfurilor să prezinte biroului vamal declaraţia de tranzit predată acestuia de transportator.

(3)  Declaraţia de tranzit trebuie să conţină numărul şi data avizului de sosire. In rubricile declaraţiei de tranzit destinatarul înscrie denumirea în clar a societăţii comerciale, precedată de menţiunea "DESTINATAR AGREAT".

(4) In cazul în care biroul vamal intervine în cadrul termenului menţionat în autorizaţie declaraţia de tranzit se predă imediat agentului vamal desemnat.

94.  (1) Atunci când biroul de destinaţie nu a intervenit pentru efectuarea controlului, la primirea exemplarelor 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit, acesta are obligaţia de a le înregistra în evidenţele proprii şi de a înscrie în rubrica I - "Controlat la biroul de destinaţie" data primirii, sub semnătura şi ştampila personală a agentului vamal desemnat şi menţiunile referitoare la rezultatul controlului.

(2)   Confirmarea tranzitului se va face de agentul vamal responsabil cu această operaţiune. La confirmarea informatică a operaţiunii de tranzit biroul de destinaţie va înscrie în mod obligatoriu, la rubrica "Observaţii" numărul şi data înregistrării declaraţiei de tranzit în evidenţele proprii şi, acolo unde este cazul, neregulile constatate cu ocazia controlului efectuat.

95.  (1) Atunci când operaţiunea de tranzit a fost efectuată în aplicaţia NCTS destinatarul agreat informează biroul de destinaţie despre sosirea mărfurilor, înaintea descărcării lor, prin transmiterea simultană a „Notificării de sosire" în aplicaţia NCTS (completând data sosirii în rubrica I) şi a avizului de sosire.

(2) Destinatarul agreat va aştepta permisiunea de descărcare, respectiv trecerea declaraţiei de tranzit în starea „Unloading", înainte de a începe descărcarea mărfurilor din mijlocul de transport.

(3)  După descărcarea mărfurilor, destinatarul va introduce în sistem rezultatul controlului, pentru generarea mesajului „Rezultatele Controlului". Aceste date trebuie introduse imediat după descărcarea mărfurilor sau cel târziu a 2-a zi. Dacă biroul de destinaţie intervine pentru efectuarea controlului atunci lucrătorul vamal va completa datele privind rezultatul controlului (în aplicaţie şi pe documentul de însoţire corespunzător).

(4)  Destinatarul agreat va transmite biroului de destinaţie, a doua zi, o copie a documentului de însoţire a tranzitului, care a circulat împreună cu mărfurile.

96.  Modelul avizului de sosire şi al informării de încărcare sunt cele prevăzute în Normele privind procedurile simplificate de vămuire.

97.  (1) Statutul de destinatar agreat poate fi acordat şi destinatarilor care primesc mărfuri transportate sub regimul TIR, în cadrul Convenţiei vamale relativă la transportul internaţional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor T.I.R. (Convenţia T.I.R.), întocmită la Geneva la 14 noiembrie 1975, la care România a aderat prin Decretul nr.420/1979, în aplicarea dispoziţiilor art.354-357 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.

(2) Acordarea statutului de destinatar agreat şi procedura de tranzit sunt similare cu prevederile înscrise la secţiunea a 4-a din prezentul capitol, aplicate în mod corespunzător.

98.   Biroul vamal acordă o singură autorizaţie, în care înscrie, după caz procedura de tranzit pentru care este valabil statutul de destinatar agreat, respectiv: procedura T1 RO, procedura T1/T2, procedura TIR.

Secţiunea a 5-a

Procedura simplificată pentru mărfurile transportate pe cale aeriană sau pe cale navală

99.  (1) Autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate se acordă în baza cererii de autorizare, conform art. 294-295 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, care să cuprindă informaţii privind datele de identificare a societăţii:

a)  denumirea societăţii, sediul social, numărul de telefon, fax, precum şi alte date considerate necesare în vederea contactării;

b)  datele de identificare ale persoanelor care angajează legal persoana juridică: numele şi prenumele, data şi locul naşterii domiciliul.

(2) La cerere se anexează, documente din care să rezulte că societatea îndeplineşte condiţiile generale prevăzute la art. 293 şi condiţiile specifice prevăzute la art. 348 (pentru transportul aerian), respectiv art.350 (pentru transportul naval) din Regulamentul vamal:

a) certificatul de înmatriculare, conţinând codul unic de înregistrare, în copie;

b) birourile vamale implicate în derularea operaţiunilor de tranzit;

c) situaţia operaţiunilor de tranzit derulate în anul precedent sau, o previziune a operaţiunilor pentru anul următor, din care să rezulte că societatea utilizează în mod regulat regimul de tranzit;

d)  avizele birourilor vamale că societatea nu a comis abateri grave sau repetate de la legislaţia vamală sau fiscală şi nu figurează cu debite neachitate;

e)  datele privind evidenţele societăţii cu privire la operaţiunile pe care le derulează şi tipurile de documente care vor fi puse la dispoziţia autorităţii vamale în vederea efectuării unui control eficient privind derularea şi încheierea operaţiunilor de tranzit în procedură simplificată;

f)  un model al documentului de transport care va fi utilizat cu valoare de declaraţie de tranzit;

g)   documente din care să rezulte că societatea este autorizată pentru transportul mărfurilor pe cale aeriană sau, după caz, pe cale navală;

h) declaraţie angajament ca va respecta prevederile referitoare la regimul de tranzit.

100.   (1) Pentru transporturile pe cale aeriană sau navală, efectuate de societăţi care nu sunt autorizate să utilizeze procedura simplificată, operaţiunile de tranzit se efectuează cu aplicarea, în mod corespunzător, a prevederilor înscrise la Capitolul III, secţiunile 1-3 din prezentele Norme tehnice.

(2) Principalul obligat este transportatorul mărfurilor.

CAPITOLUL V

DISPOZIŢII APLICABILE LA TRANSPORTURILE PE CALEA FERATA

Secţiunea 1

Procedura simplificată pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau în containere mari

101.  Conform dispoziţiilor prezentei secţiuni formalităţile aferente regimului de tranzit sunt simplificate pentru mărfurile transportate pe calea ferată, sub acoperirea unei scrisori de trăsură CIM sau, după caz, a unui buletin de expediere TR, de către o societate de cale ferată autorizată să utilizeze procedura simplificată, prevăzută la art.292, lit.f) din Regulamentul de aplicarea a Codului vamal.

102.  In aplicarea prevederilor prezentului capitol, prin termenii de mai jos se înţelege:

a) document de transport - scrisoarea de trăsură internaţională CIM utilizată pentru mărfurile transportate pe cale ferată sau, după caz, buletinul de expediere TR utilizat in traficul Intercontainer pentru transportul mărfurilor încărcate în unităţi de transport intermodal (denumite în continuare ţ/77);

b)centrul contabil - biroul societăţii de cale ferată în care aceasta ţine documentele şi evidenţele sale, care are ca funcţii şi urmărirea derulării şi încheierii operaţiunilor de tranzit.

103.   (1) In aplicarea art.318-347 din Regulamentul Vamal, autorizarea societăţilor de cale ferată pentru utilizarea procedurii simplificate, precum şi formalităţile care se îndeplinesc la birourile vamale sunt prevăzute în Normele tehnice pentru aplicarea Convenţiei privind regimul de tranzit comun, aprobate prin Ordinul vicepreşedintelui ANAF nr. 4312 din 10.02.2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)  Autorizaţiile eliberate societăţilor de cale ferată în aplicarea procedurii simplificate de tranzit pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau în containere mari, în conformitate cu prevederile Convenţiei privind regimul de tranzit comun sunt valabile şi pentru utilizarea procedurii simplificate de tranzit pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau în containere mari, în regim de tranzit vamal, în conformitate cu prevederile din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.

(3)  Pe documentele de transport cu valoare de declaraţie de tranzit nu se mai aplică ştampila „Tranzit vamal".

104. In vederea încheierii operaţiunii de tranzit în procedură simplificată biroul de destinaţie înregistrează documentul de transport în evidenţele sale. Numărul documentului de transport este menţionat în rubrica nr.96 a scrisorii de trăsură CIM, respectiv în eticheta care cuprinde: codul ţării, codul staţiei de plecare şi numărul expediţiei (numărul scrisorii de trăsură CIM). Numărul buletinului de expediere TR este tipărit în colţul din dreapta, sus, a documentului.

105.  Predarea şi primirea tuturor documentelor referitoare la operaţiunile de tranzit în procedură simplificată între persoanele responsabile cu activitatea de tranzit, desemnate de societatea de cale ferată şi agenţii vamali se vor efectua în baza prevederilor ordinului comun semnat de Autoritatea Naţionala a Vămilor şi societate.

Secţiunea a 2-a

Procedura de tranzit pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau în containere mari

106.  Pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau în containere mari de către societăţile care nu sunt autorizate să utilizeze procedura simplificată de tranzit se depune declaraţie de tranzit, cu respectarea, în mod corespunzător a prevederilor punctului 45 din prezentele Norme tehnice.

107.  Pentru mărfurile aflate în regim vamal de tranzit, transportate pe calea ferată sau în containere mari se aplică, în mod corespunzător şi dispoziţiile prevăzute la art.281-282 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.

CAPITOLUL VI

CONTROLUL ÎNCHEIERII REGIMULUI DE TRANZIT, PROCEDURA DE CERCETARE ŞI CONTROL ULTERIOR

Secţiunea 1

Controlul încheierii regimului de tranzit şi controlul ulterior

108.  (1) Indiferent de procedura de tranzit utilizată, descărcarea regimului de tranzit este subordonată dovezii că regimul s-a încheiat (exemplarul nr. 5, mesajul „rezultatele controlului" sau adresa de confirmare a încheierii regimului). In lipsa acestei dovezi biroul de plecare începe demersurile necesare în vederea confirmării încheierii regimului prin dovezi alternative sau, după caz, în vederea recuperării datoriei vamale şi aplică măsurile de sancţiune care se impun.

(2)  Regimul de tranzit poate fi descărcat din evidenţele biroului de plecare în măsura în care regimul s-a încheiat. In termeni generali, descărcarea este efectuată pe baza confruntării datelor referitoare la operaţiunea de tranzit, respectiv cele înscrise la plecare şi cele certificate la destinaţie. Această descărcare este de competenţa autorităţii vamale.

Autoritatea care procedează la descărcarea regimului de tranzit este biroul de plecare, prin compararea documentelor (exemplarul nr. 1 şi exemplarul nr. 5 al declaraţiei de tranzit sau primirea mesajului „rezultatele controlului", cu codul corespunzător).

(3)  Descărcarea operaţiunii se realizează în mod implicit, fără o decizie scrisă. Chiar dacă regimul de tranzit a fost descărcat implicit sau formal, autoritatea vamală trebuie să angajeze răspunderea principalului obligat sau, după caz, a garantului atunci când ulterior se constată că regimul de tranzit nu s-a încheiat la biroul de destinaţie şi, prin urmare, nu putea fi descărcat.

109.   (1) Biroul centralizator poate efectua controlul ulterior, direct sau la cererea birourilor vamale, pentru a verifica informaţiile conţinute în mesajul „Rezultatul Controlului" şi autenticitatea ştampilelor aplicate şi exactitatea adnotărilor înscrise pe documentul de însoţire a tranzitului.

Controlul ulterior poate fi efectuat şi asupra exemplarelor nr. 5 ale declaraţiilor de tranzit, în scopul verificării autenticităţii ştampilelor aplicate sau corectitudinii menţiunilor înscrise.

(2) Aceste controale sunt efectuate in cazul unor bănuieli sau indicii de fraudă. Ele pot fi efectuate de asemenea pe baza unei analize de risc sau prin sondaj.

(3)   Se poate face de asemenea un control ulterior al documentelor, formularelor, autorizaţiilor sau datelor referitoare la procedura T1 RO.

(4)   Controlul se efectuează pe baza formularului TC21, al cărui model figurează în anexa nr. 9 la prezentele norme. Răspunsul la formularul TC21 trebuie transmis în termen de maxim 2 (două) luni de la data transmiterii.

(5) Atunci când documentul care este supus unui control ulterior se referă la mărfuri sensibile, pe formularul TC21 va fi înscrisă cu roşu, în diagonală menţiunea "mărfuri sensibile". Răspunsul la formularul TC21 trebuie transmis în această situaţie, în termen de 5 (cinci) zile de la data primirii.

(6)  Atunci când se solicită controlul ulterior, condiţiile privind încheierea şi descărcarea regimului vamal de tranzit nu sunt considerate ca fiind îndeplinite, atâta timp cât nu a fost confirmată autenticitatea sau corectitudinea datelor pentru care a fost cerut controlul.

Secţiunea a 2-a

 Procedura de cercetare

110.  (1) Procedura de cercetare se aplică în situaţia în care regimul de tranzit nu a fost încheiat sau descărcat.

(2)  Aceasta se declanşează fără întârziere dacă autoritatea vamală a fost informată că regimul de tranzit nu s-a încheiat sau, în termen de 120 zile de la data emiterii declaraţiei de tranzit, dacă autoritatea vamală nu a primit dovada încheierii regimului.

(3)  Procedura de cercetare se declanşează de asemenea, atunci când ulterior se dovedeşte că încheierea regimului a fost falsificată.

(4) Atunci când se aplică dispoziţiile Capitolului III, secţiunea a 4-a, autoritatea vamală declanşează procedura de cercetare:

-    imediat, sau cel mai târziu în prima zi lucrătoare, atunci când mesajul "rezultatele controlului" nu a fost primit în termenul de 6 zile de la primirea mesajului "aviz de sosire";

-    după 14 zile, sau cel târziu în următoarea zi lucrătoare, atunci când mesajul "Aviz de Sosire" nu a fost primit la data limită stabilită pentru prezentarea mărfurilor la biroul de destinaţie.

111.  (1) Dacă biroul de plecare nu a intrat în posesia exemplarului nr.5 al declaraţiei de tranzit în maximum 60 zile de la data emiterii ei, imediat după expirarea termenului acesta are obligaţia de a solicita în scris principalului obligat informaţii cu privire la încheierea operaţiunii de tranzit sau dovada că regimul de tranzit a fost încheiat. Modelul adresei către principalul obligat este prezentat în anexa nr.6 la prezentele norme.

(2)  Atunci când se aplică dispoziţiile Capitolului III, Secţiunea a 4-a şi când biroul de plecare nu a primit mesajul „aviz de sosire" în termenul stabilit pentru prezentarea mărfurilor la biroul de destinaţie, el informează principalul obligat şi îi cere să aducă dovada că regimul s-a încheiat, într-un termen maxim de 30 zile de la data emiterii operaţiunii.

(3)   Informarea are rolul de a implica principalul obligat în cercetarea elementelor care să permită autorităţii vamale să stabilească dacă regimul de tranzit s-a încheiat şi în ce condiţii (de exemplu schimbarea biroului de destinaţie). Această implicare permite principalului obligat să demonstreze că şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Totodată, dacă acesta nu este în măsură să prezinte o astfel de dovadă, va avea posibilitatea să se pregătească pentru o eventuală recuperare a datoriei vamale.

In acelaşi timp, această informare vizează evitarea angajării inutile a unei proceduri de cercetare, în situaţia în care principalul obligat este în măsură să prezinte documente cu care să dovedească încheierea regimului (sau furnizează elemente utile care să orienteze cercetările către un alt birou vamal).

112.     In urma solicitării, conform pct. 111, în termen de maximum 120 zile de la data emiterii declaraţiei de tranzit, principalul obligat are obligaţia să prezinte biroului de plecare:

a) o probă alternativă, eliberată conform prevederilor punctului 70. Autoritatea vamală poate accepta o probă alternativă numai dacă este certificată de biroul de destinaţie, se referă la mărfurile care au făcut obiectul tranzitului şi nu există nici o suspiciune cu privire la autenticitatea şi certificarea documentului prezentat.

b)  copia documentului vamal (declaraţie vamală sau declaraţie sumară) de plasare a mărfurilor sub un regim vamal sau sub supraveghere vamală, certificată de biroul de destinaţie din România ca fiind "conformă cu originalul";

c) recipisa eliberată conform prevederilor pct. 70;

d)  un document certificat „conform cu originalul" de autoritatea vamală a ţării de destinaţie, care conţine identificarea mărfurilor în cauză şi care stabileşte că ele au fost prezentate la destinaţie;

e) un document vamal de plasare sub o altă destinaţie vamală într-o ţară terţă sau o copie sau fotocopie ce conţine identificarea mărfurilor în cauză. Copia sau fotocopia trebuie să fie certificată „conform cu originalul" fie de către administraţia vamală care a vizat documentul original, fie de serviciile oficiale ale ţării terţe în cauză.

113.  (1) In situaţiile menţionate la punctul 112, lit. a), b), d) şi e) regimul de tranzit, procedura T1 RO, se consideră încheiat.

(2)  Autoritatea vamală va putea lua în considerare o proba alternativă a încheierii regimului doar în situaţia în care nu dispune de dovada originală, primită pe cale administrativă în termenele prevăzute. Dacă această dovadă va fi primită ulterior ea primează în faţa probei alternative.

(3)  Dacă autoritatea vamală are suspiciuni în ceea ce priveşte autenticitatea sau identificarea mărfurilor în cauză, proba alternativă trebuie să facă obiectul unui control ulterior. In situaţia în care proba alternativă face obiectul unui control ulterior, nu poate fi acceptată până la primirea rezultatului acestui control.

114.  In cazul neprezentării uneia dintre dovezile menţionate la pct. 112 sau atunci când principalul obligat prezintă documentul menţionat la punctul 112, lit.c) în termen de 120 zile de la data emiterii tranzitului, biroul de plecare comunică în scris Biroului centralizator neconfirmarea operaţiunii de tranzit, anexând o copie a exemplarului nr.1 al declaraţiei de tranzit, care va declanşa procedura de cercetare.

115.  (1) Biroul centralizator transmite biroului de destinaţie avizul de cercetare - Formularul TC 20, al cărui model este prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme tehnice, împreună cu o copie a exemplarului nr. 1 al declaraţiei de tranzit, şi solicită informaţii în legătură cu încheierea procedurii T1 RO.

(2) Avizul de cercetare - Formularul TC 20 se completează conform anexei nr.8 la prezentele norme tehnice şi se referă la o singură declaraţie de tranzit.

116.  Biroul de destinaţie va efectua investigaţiile în funcţie de informaţiile primite. Va proceda la verificarea evidenţelor proprii (unde sunt înregistrate exemplarele declaraţiilor de tranzit) sau, după caz, ale destinatarului agreat. Prin această verificare poate fi găsit originalul dovezii încheierii regimului (exemplarul nr. 5 sau documentul de însoţire a tranzitului) care nu a fost transmis sau a fost arhivat din eroare.

Atunci când informaţiile înscrise în formularul TC 20 nu sunt suficiente pentru efectuarea verificărilor, pot fi solicitate informaţii suplimentare prin completarea casetei II. a formularului.

117.  In urma verificărilor efectuate biroul de destinaţie va completa una din menţiunile înscrise în caseta IV a formularului TC 20, în funcţie de situaţie:

a) mărfurile în cauză au fost prezentate la biroul de destinaţie sau la destinatarul agreat, dar:

-    dovada încheierii regimului nu a fost transmisă în termen. In acest caz va fi completată menţiunea nr. 2 şi formularul TC 20, împreună cu exemplarul nr. 5 vor fi transmise imediat Biroului centralizator;

-    exemplarul nr. 5 nu a fost prezentat biroului de destinaţie de către destinatarul agreat, nerespectând obligaţia care îi revine în conformitate cu prevederile punctului 92 alin. (1), lit. g). Biroul de destinaţie va verifica dacă destinatarul agreat a înregistrat declaraţia de tranzit în evidenţele proprii şi a completat declaraţia de tranzit, va înscrie menţiunile corespunzătoare pe exemplarul 5 şi îl va transmite imediat împreună cu formularul TC20, pe care a fost completată menţiunea nr. 2. Totodată va dispune măsurile care se impun faţă de destinatarul agreat;

-    dovada încheierii regimului a fost transmisă în termen dar nu a fost primită de Biroul centralizator. In acest caz va completa menţiunea nr. 1 de pe formularul TC 20 şi va anexa o copie a acestei dovezi, respectiv: copia exemplarului nr. 1 transmisă de biroul de plecare (pe care va completa toate datele corespunzătoare rubricii "I. Controlat la biroul de destinaţie") sau copia exemplarului nr. 4(faţă/verso) aflat în evidenţele sale. Copia transmisă trebuie certificată "conform cu originalul" prin aplicarea ştampilei biroului de destinaţie şi trebuie să aibă înscrise toate menţiunile privind data sosirii şi rezultatul controlului;

-    exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit nu au fost prezentate iar operaţiunea de tranzit a fost înregistrată în baza altor documente. Biroul de destinaţie va completa menţiunea nr. 5 de pe formularul TC 20 şi va anexa copii certificate după orice alt document în baza căruia tranzitul a fost înregistrat în evidenţe.

b) mărfurile în cauză nu au fost prezentate la biroul de destinaţie şi, după caz, nici la destinatarul agreat. Va fi completată menţiunea nr. 7 de pe formularul TC 20.

118.  (1) In funcţie de răspunsul biroului de destinaţie, Biroul centralizator confirmă biroului de plecare că procedura T1 RO a fost încheiată, sau continuă procedura de cercetare şi control împreună cu Direcţia Supraveghere şi Control Vamal, care va verifica dacă destinatarul a primit direct mărfurile şi documentele fără a le prezenta la biroul de destinaţie.

(2)  Procedura de cercetare poate fi finalizată prin încasarea taxelor vamale şi altor drepturi de import devenite exigibile sau prin încheierea regimului de tranzit.

(3) Autoritatea vamală, informează principalul obligat în legătură cu modul de finalizare a procedurii de cercetare.

Secţiunea a 3-a

Transport pe calea ferată

119.  (1) Urmărirea derulării şi încheierii operaţiunilor de tranzit pentru mărfurile transportate în procedură simplificată pe calea ferată sau în containere mari, precum şi procedura de cercetare se efectuează de către societatea de cale ferată.

(2) Controlul ulterior al operaţiunilor de tranzit şi recuperarea creanţelor devenite exigibile se efectuează de către autoritatea vamală.

120.  Dacă în termen de 60 zile de la data emiterii tranzitului, Centrul contabil constată că nu a fost încheiată operaţiunea de tranzit societatea de cale ferată are obligaţia de a începe cercetarea cu privire la derularea şi încheierea operaţiunii de tranzit şi de a anunţa autorităţii vamale declanşarea acestei cercetări.

121. In termen de 90 de zile de la data emiterii tranzitului "CFR Marfă" S.A. va comunica autorităţii vamale rezultatul definitiv al cercetării, prezentând totodată şi documentele justificative. Autoritatea vamală va decide măsurile necesare privind finalizarea operaţiunii.

122.  (1) Periodic autoritatea vamală va verifica prin sondaj la Centrul contabil al societăţii de cale ferată modul în care se derulează şi se încheie operaţiunile de tranzit.

(2)  Centrul contabil are obligaţia să pună la dispoziţie autorităţii vamale documentele de transport (în original sau, după caz, xerocopii ale acestora), precum şi alte documente care probează modul de derulare şi încheiere a operaţiunilor de tranzit.

(3)  Documentele care nu sunt arhivate în Centrul contabil vor fi puse la dispoziţie autorităţii vamale în termen de cel mult 7 zile de la data solicitării.

CAPITOLUL VII

DATORIE Şl RECUPERARE

123.  In aplicarea articolului 225 din Codul vamal al României, situaţiile care determină sustragerea mărfurilor de la regimul de tranzit pot apărea ca urmare a neprezentării acestora la biroul de destinaţie sau la un destinatar agreat, de exemplu:

-    mărfurile au fost furate sau au dispărut pe parcursul transportului;

-    dovada prezentării la destinaţie a fost falsificată;

-    mărfurile au fost predate de către transportator direct destinatarului, altul decât un destinatar agreat;

-    mărfurile au fost substituite, total sau parţial.

124.   (1) Conform prevederilor art. 225, alin.3, lit.a) din Codul vamal al României, persoana care a sustras mărfurile de la supravegherea vamală devine debitorul datoriei vamale. In baza aceluiaşi articol, alin.3, lit.b)-c) răspund solidar cu acesta persoanele care au participat la sustragere precum şi persoanele care au primit bunurile sustrase care ştiau sau trebuiau să ştie că mărfurile au fost sustrase de la supravegherea vamală.

(2) In acelaşi timp, în aplicarea prevederilor art. 225, alin.3, lit.d) din Codul vamal al României debitorul datoriei este persoana care trebuie să respecte obligaţiile ce rezultă din utilizarea regimului de tranzit, respectiv principalul obligat. Acesta devine în mod automat debitorul datoriei, în calitate de titular al tranzitului, chiar dacă nu are legătură directă cu acţiunea de sustragere.

125.  (1) Autoritatea vamală începe recuperarea datoriei vamale după ce s-a calculat cuantumul acesteia şi s-a stabilit debitorul.

(2)  Calculul cuantumului datoriei vamale se efectuează conform normelor legale în vigoare, ţinând cont de taxele vamale, TVA, accize şi alte taxe aplicabile mărfurilor plasate în tranzit. Elementele de taxare sunt cele aplicabile mărfurilor care au făcut obiectul declaraţiei de tranzit, în vigoare la data naşterii datoriei vamale. Aceste elemente se identifică pe baza datelor care figurează în declaraţia de tranzit, precum şi după caz, în documentele anexate acesteia.

(3)    Cuantumul datoriei vamale este comunicat debitorului în baza documentului întocmit.

126.   Responsabilitatea solidară a garantului pentru datoria care se naşte asupra principalului obligat, clientul său, poate fi angajată atâta timp cât datoria vamală este susceptibilă de a deveni exigibilă, respectiv:

-    principalul obligat este, în calitate de titular, debitorul unei datorii vamale pentru o operaţiune de tranzit acoperită de o garanţie furnizată de garant;

-    datoria vamală nu s-a stins încă prin achitarea sa;

-    cuantumul datoriei vamale pentru operaţiunea de tranzit nu depăşeşte nivelul înscris în actul de garanţie;

-    garantul nu a fost eliberat de angajamentele sale, în urma unei notificări făcute de autoritatea vamală în afara termenelor prevăzute.

127.  Conform paragrafului 2, alineatele 2 şi 3 din actul de garanţie globală, al cărui model figurează în anexa nr. 24 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal, în cazul unor cereri de plată succesive, garantul poate limita responsabilitatea sa la suma înscrisă în actul de garanţie. Această limitare nu se aplică decât operaţiunilor de tranzit care au început în primele 30 (treizeci) de zile de la data primirii cererii de plată.

CAPITOLUL VIII

PROCEDURA ALTERNATIVĂ ÎN NCTS

128.  (1) La birourile vamale cu activitate rutieră, conectate la aplicaţia NCTS, pentru efectuarea operaţiunilor de tranzit se aplică dispoziţiile Capitolului III, secţiunea a 4-a. Bunurile vor fi plasate în procedura T1 RO numai prin îndeplinirea formalităţilor de tranzit prin procedee informatice, respectiv depunerea declaraţiei prin schimb de mesaje standard EDI.

(2) Procedura alternativă în NCTS se aplică în cazul situaţiilor prevăzute la art. 275, alin.2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal. Ea se aplică şi atunci când autoritatea vamală decide în situaţiile pe care le va specifica în mod expres prin informarea tuturor utilizatorilor.

129. Autoritatea vamală anulează o declaraţie introdusă în sistem atunci când:

a)  aceasta nu a fost eliberată în tranzit datorită trecerii la procedura alternativă;

b)  principalul obligat/expeditorul agreat a solicitat în cazuri justificate anularea declaraţiei de tranzit înainte de liberul de vamă sau ulterior acestuia, şi a obţinut aprobarea biroului de plecare.

130.  Atunci când se lucrează în procedură alternativă declaraţia de tranzit se întocmeşte pe formularele corespunzătoare ale declaraţiei vamale în detaliu iar operaţiunile de tranzit se prelucrează informatic utilizând modulul de urmărire a tranzitelor, cu respectarea codificărilor gestionate de sistemul informatic, după cum urmează:

a) operaţiunile de tranzit se realizează astfel:

-de la un birou vamal de interior la un birou vamal de frontieră;

-de la un birou vamal de frontieră la un birou vamal de interior;

-de la un birou vamal de frontieră la un birou vamal de frontieră;

-de la un birou vamal de interior la un birou vamal de interior.

b)  codurile utilizate pentru completarea automată a datelor de identificare a principalului obligat sunt cele atribuite pe baza numărului de autorizaţie/identificare atribuit de autoritatea vamală.

131.    Instrucţiuni detaliate privind declanşarea procedurii alternative şi modalitatea de lucru în aceste cazuri sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentele norme tehnice.

CAPITOLUL IX

DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII

132.  Numerele de înregistrare atribuite principalilor obligaţi aflaţi în evidenţele autorităţii vamale până la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, îşi menţin valabilitatea.

133.  (1) Fiecărei persoane juridice, cu sediul în România, care efectuează operaţiuni de tranzit în aplicaţia NCTS i se atribuie un număr de identificare unic, numit TIN.

(2) Societăţile care au fost autorizate pentru accesul la NCTS au primit un TIN, care va fi utilizat pentru toate operaţiunile de tranzit în procedură T1 RO.

(3)  Numărul de identificare - TIN, este obligatoriu pentru principalii obligaţi, expeditorii şi destinatarii agreaţi.

134.   Instrucţiunile de lucru privind utilizarea aplicaţiei NCTS: completarea declaraţiei de tranzit, procedura la biroul de plecare şi la biroul de destinaţie, se emit de către Autoritatea Naţională a Vămilor care le va transmite tuturor direcţiilor regionale vamale şi birourilor vamale NCTS şi le va publica totodată pe pagina de internet a autorităţii vamale, la adresa www.customs.ro.

135 - (1) Autorizaţiile emise în baza Ordinului vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 629/2005, modificat şi completat prin Ordinul nr.6640/2005, îşi păstrează valabilitatea.

(2)  Dosarele de autorizare aflate în curs de soluţionare, precum şi cererile de modificare şi completare a autorizaţiilor emise vor fi soluţionate conform dispoziţiilor cuprinse în prezentele norme.

(3)  Extinderea unor autorizaţii deja eliberate, pentru alte birouri vamale sau, în cazul expeditorilor şi destinatarilor agreaţi pentru o altă procedură (T1 RO, T1/T2, după caz, TIR) sau alt mod de transport, se va efectua prin eliberarea unei anexe la autorizaţia iniţial acordată.

ANEXA nr. 1 la normele tehnice

FORMULAR DE ÎNREGISTRARE A NUMARULUI DE IDENTIFICARE

Societăţii comerciale i se permite declararea mărfurilor în procedura de tranzit în calitate de principal obligat

NR. IDENTIFICARE AGENT ECONOMIC: (1)

COD UNIC DE ÎNREGISTRARE:

NUME:

ADRESA:

COD POŞTAL:

ORAŞ:

TARA:

TELEFON:

FAX:

E-MAIL:

REPREZENTANT:

TIP SOCIETATE

COMISIONAR ÎN VAMĂ

DECLARANT BENEFICIAR AL PROCEDURII.............

TRANSPORTATOR

|_|

|_|

|_|

SOCIETATE:

Semnătura:         Ştampila:

AVIZAT BIROUL VAMAL

APROBAT:

Semnătura:                       Ştampila:

 (1)  = se completează de către Autoritatea Naţională a Vămilor

ANEXA nr. 2 la normele tehnice

NOTE EXPLICATIVE REFERITOARE LA UTILIZAREA DECLARAŢIILOR DE TRANZIT CU AJUTORUL SCHIMBULUI DE MESAJE STANDARD EDI (DECLARAŢIA DE TRANZIT EDI ÎN APLICAŢIA NCTS)

Cap. I

GENERALITĂŢI

Declaraţia de tranzit EDI conţine elemente de informare din diferitele rubrici ale documentului administrativ unic (DAU), completate cu informaţiile prevăzute în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu, cărora după caz, li se asociază un cod sau sunt înlocuite printr-un cod.

Prezenta anexă conţine doar cerinţele speciale de bază care se aplică atunci când formalităţile sunt efectuate prin schimbul de mesaje standard EDI. In plus se aplică codurile adiţionale prezentate în anexa nr.3. Cu excepţia indicaţiilor contrare din prezenta anexă sau din anexa nr.3, declaraţia de tranzit EDI se completează conform Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Structura şi conţinutul detaliat al declaraţiei de tranzit EDI urmează specificaţiile tehnice pe care autoritatea vamală le comunică principalului obligat pentru a garanta funcţionarea corectă a sistemului. Aceste specificaţii au la bază cerinţele expuse în prezenta anexă.

Această anexă descrie structura schimbului de informaţii. Declaraţia de tranzit                                                                                

este organizată în grupe de date, care conţin atribute de date. Atributele sunt regrupate astfel încât formează câmpuri logice coerente în cadrul mesajului. O evidenţiere a grupei de date semnalează faptul că aceasta face parte la rîndul ei, dintr-o grupă de date de nivel superior.

Atunci când este posibil, se indică numărul rubricii corespunzătoare din declaraţia vamală.

Termenul "număr" în explicaţia privind o grupă de date, indică de câte ori poate fi repetată această grupă în declaraţia de tranzit.

Termenul   "tip/lungime" în explicaţia unui atribut precizează cerinţele privind tipul şi lungimea datelor. Codurile referitoare la tipurile de date sunt următoarele:

a        alfabetic

n        numeric

an      alfanumeric

Numărul care urmează după cod indică lungimea admisă a datelor. Se aplică următoarea interpretare:

Cele două puncte eventuale care se află înaintea indicatorului de lungime, indică faptul că lungimea datelor nu este fixă, dar poate să aibă până la numărul maxim de caractere indicat de această lungime. O virgulă în lungimea câmpului indică faptul că atributul poate conţine zecimale; în acest caz cifra dinaintea virgulei indică lungimea totală a atributului, iar cifra care urmează după virgulă indică numărul maxim de zecimale.

CAPITOLUL II

STRUCTURA DECLARAŢIEI DE TRANZIT EDI

Secţiunea 1

Lista grupelor de date

OPERAŢIUNE DE TRANZIT

OPERATOR expeditor

OPERATOR destinatar

ARTICOLUL MĂRFURILOR

- OPERATOR expeditor

- OPERATOR destinatar

-CONTAINERE

- CODURI PRODUSE SENSIBILE

-COLETE

- REFERINŢE ADMINISTRATIVE ANTERIOARE

- DOCUMNETE / CERTIFICATE PREZENTATE

-MENŢIUNI SPECIALE

BIROU VAMAL de plecare

OPERATOR principal obligat

REPREZENTANT

BIROU VAMAL de destinaţie

OPERATOR destinatar agreat

REZULTATUL CONTROLULUI

SIGILII APLICATE

-    MĂRCILE SIGILIILOR

GARANŢIE

            -    REFERINŢA GARANŢIEI

Secţiunea a 2-a

Detalii care figurează pe declaraţia de tranzit

Pct.1 OPERAŢIUNE DE TRANZIT

Număr: 1

Acest grup de date trebuie să fie utilizat.

LRN

Tip/lungime: an ..22

Numărul de referinţă local (LRN) trebuie să fie utilizat. El este atribuit de către utilizator şi folosit de autoritatea vamală, pentru identificarea fiecărei declaraţii.

Tipul declaraţiei                                                                               (rubrica 1)

Tip/lungime: an ..5

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Număr total de articole                                                                    (rubrica 5)

Tip/lungime: n ..5

Acest atribut trebuie să fie utilizat

Număr total de colete                                                                       (rubrica 6)

Tip/lungime: n ..7

Utilizarea acestui atribut este opţională. Numărul total de colete este egal cu suma între „Număr colete", „Număr de unităţi" şi valoarea „1" pentru fiecare marfă declarată vrac.

Ţară de expediţie                                                                          (rubrica 15a)

Tip/lungime: a2

Acest atribut este utilizat dacă se declară o singură ţară de expediţie. Se va utiliza codul ţării din anexa nr.3. In acest caz atributul "Ţară de expediţie" al grupei de date " ARTICOLUL MĂRFURILOR" nu poate fi utilizat. Dacă sunt declarate mai multe ţări de expediţie, atributul corespunzător grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT" nu poate fi utilizat . In acest caz se utilizează atributul "Ţară de expediţie" al grupei de date " ARTICOLUL MĂRFURILOR".

Ţară de destinaţie                                                                      (rubrica 17a)

Tip/lungime: a2

Acest atribut este utilizat dacă se declară o singură ţară de destinaţie. Se va utiliza codul ţării din anexa nr.3. In acest caz atributul "Ţară de destinaţie" al grupei de date "ARTICOLUL MĂRFURILOR" nu poate fi utilizat. Dacă sunt declarate mai multe ţări de destinaţie, atributul corespunzător grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT" nu poate fi utilizat . In acest caz se utilizează atributul "Ţară de destinaţie" al grupei de date " ARTICOLUL MĂRFURILOR".

Identitate la plecare                                                                     (rubrica 18)

Tip/lungime: an ..27

Acest atribut trebuie să fie utilizat conform Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Identitate la plecare LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru definirea limbii (LNG) atunci când este utilizat câmpul liber corespunzător.

Naţionalitate la plecare                                                               (rubrica 18)

Tip/lungime: a2

Codul ţării din anexa nr.3 este utilizat conform Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Containere                                                                                   (rubrica 19)

Tip/lungime: n1

Se utilizează următoarele coduri:

0: mărfuri netransportate în containere

1: mărfuri transportate în containere

Naţionalitate la trecerea frontierei                                              (rubrica 21)

Tip /lungime: a2

Codul ţării din anexa nr.3 este utilizat conform Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Identitatea la trecerea frontierei                                                  (rubrica 21)

Tip / lungime: an ..27

Utilizarea acestui atribut este opţională. Se înscriu datele prevăzute în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Identitatea la trecerea frontierei    LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru definirea limbii, atunci când se utilizează câmpul liber corespunzător.

Tipul de transport la trecerea frontierei                                     (rubrica 21)

Tip/lungime: n ..2

Utilizarea acestui atribut este opţională. Se înscriu datele prevăzute în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Mod de transport la frontieră                                                      (rubrica 25)

Tip/lungime: n ..2

Utilizarea acestui atribut este opţională. Se înscriu datele prevăzute în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Mod de transport la interior                                                       (rubrica 26)

Tip/lungime: n ..2

Utilizarea acestui atribut este opţională. Se înscriu datele prevăzute în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Locul de încărcare                                                                       (rubrica 27)

Tip/lungime: an ..17

Utilizarea acestui atribut este opţională. Se înscriu datele prevăzute în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

Cod localizare agreată                                                                (rubrica 30)

Tip/lungime: an .. 17

Acest atribut nu poate fi utilizat dacă este utilizată grupa de date "REZULTATUL CONTROLULUI". In caz contrar utilizarea atributului este facultativă. Dacă atributul este utilizat, se indică cu precizie, sub formă codată, locul în care mărfurile pot fi examinate. Atributele " Localizare agreată a mărfurilor" /" Cod de localizare agreată" , " Localizare autorizată a mărfurilor" şi "Punct vamal" nu pot fi utilizate în acelaşi timp.

Localizare agreată a mărfurilor                                                 (rubrica 30)

Tip/lungime: an .. 35

Acest atribut nu poate fi utilizat dacă este utilizată grupa de date "REZULTATUL CONTROLULUI". In caz contrar utilizarea atributului este opţională. Dacă atributul este utilizat, se indică cu precizie, sub formă codată, locul în care mărfurile pot fi examinate. Atributele " Localizare agreată a mărfurilor" /" Cod de localizare agreată" , " Localizare autorizată a mărfurilor" şi "Punct vamal" nu pot fi utilizate în acelaşi timp.

Localizare agreată a mărfurilor LNG

Tip/lungime: a2

Este utilizat codul de limbă din anexa nr.3 pentru definirea limbii (LNG) atunci când se utilizează câmpul liber corespunzător.

Localizare autorizată a mărfurilor                                              (rubrica 30)

Tip/lungime: an .. 17

Acest atribut este opţional, dacă este utilizată grupa de date "REZULTATUL CONTROLULUI". Dacă atributul este utilizat, se indică cu precizie, sub formă codată, locul în care mărfurile pot fi examinate. Dacă grupa de date "REZULTATUL CONTROLULUI" nu este utilizată, atributul nu poate fi utilizat. Atributele "Localizare agreată a mărfurilor'' / "Cod de localizare agreată" , "Localizare autorizată a mărfurilor" şi "Punct vamal" nu pot fi utilizate în acelaşi timp.

Punct vamal                                                                                    (rubrica 30)

Tip/lungime: an .. 17

Acest atribut nu poate fi utilizat dacă este utilizată grupa de date "REZULTATUL CONTROLULUI". In caz contrar utilizarea atributului este facultativă. Dacă atributul este utilizat, se indică cu precizie, sub formă codată, locul în care mărfurile pot fi examinate. Atributele " Localizare agreată a mărfurilor" /" Cod de localizare agreată" , " Localizare autorizată a mărfurilor'' şi "Punct vamal" nu pot fi utilizate în acelaşi timp.

Masa brută totală                                                                           (rubrica 35)

Tip/lungine : n ..11,3

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Codul de limbă al documentului de însoţire NCTS

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba documentului de însoţire a tranzitului (document de însoţire NCTS).

Indicatorul limbă de dialog la plecare

Tip/lungime: a2

Utilizarea codului de limbă din anexa nr.3 este opţională. Dacă acest atribut nu este utilizat sistemul va utiliza limba definită explicit, a biroului de plecare.

Data declaraţiei                                                                              (rubrica 50)

Tip/lungime: n8

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Locul declaraţiei                                                                             (rubrica 50)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Locul declaraţie LNG

Tip/lungime : a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru definirea limbii (LNG) a câmpului liber corespunzător.

Pct.2 OPERATOR expeditor                                                          (rubrica 2)

Număr: 1

Această grupă de date se utilizează când este declarat un singur expeditor. In acest caz, grupa de date "OPERATOR expeditor" a grupei de date "ARTICOLUL MĂRFURILOR" nu poare fi utilizată.

Nume                                                                                                 (rubrica 2)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Stradă şi număr                                                                                (rubrica 2)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Ţară                                                                                                   (rubrica 2)

Tip/lungime: a2

Trebuie să fie utilizat codul tării din anexa nr.3.

Cod poştal                                                                                         (rubrica 2)

Tip/lungime: an ..9

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Oraş                                                                                                   (rubrica 2)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

NAD LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba numelui şi adresei (NAD LNG).

Număr de identificare (TIN)                                                           (rubrica 2)

Tip/lungime: an ..17

Utilizarea acestui atribut este opţională.

Pct.3 OPERATOR destinatar                                                         (rubrica 8)

Număr: 1

Această grupă de date se utilizează când este declarat un singur destinatar şi când atributul "Ţară de destinaţie" a grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT" indică o singură tară. In acest caz, grupa de date "OPERATOR destinatar" a grupei de date " ARTICOLUL MĂRFURILOR" nu poate fi utilizată.

Nume                                                                                                 (rubrica 8)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Stradă şi număr                                                                                (rubrica 8)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Ţară                                                                                                   (rubrica 8)

Tip/lungime: a2

Trebuie să fie utilizat codul tării din anexa nr.3.

Cod poştal                                                                                         (rubrica 8)

Tip/lungime: an ..9

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Oraş                                                                                                   (rubrica 8)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

NAD LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba numelui şi adresei (NAD LNG).

Număr de identificare (TIN)                                                           (rubrica 8)

Tip/lungime: an ..17

Utilizarea acestui atribut este opţională.

Pct.4 ARTICOLUL MĂRFURILOR

Număr: 999

Acesta grupă de date trebuie să fie utilizată.

Tipul declaraţiei                                                                          (ex rubrica 1)

Tip/lungime: an ..5

Acest atribut este utilizat atunci când a fost utilizat codul " T-" pentru atributul "Tipul declaraţiei" al grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT" . In caz contrar acest atribut nu poate fi utilizat.

Ţară de expediţie                                                                     (ex rubrica 15a)

Tip/lungime: a2

Dacă sunt declarate mai multe ţări de expediţie este utilizat acest atribut. Trebuie să fie utilizate codurile de ţări din anexa nr.3. In acest caz atributul "Ţară de expediţie" al grupei de date " OPERAŢIUNE DE TRANZIT" nu poate fi utilizat. Dacă se declară o singură ţară de expediţie trebuie să fie utilizat atributul corespunzător grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT".

Ţară de destinaţie                                                                    (ex rubrica 17a)

Tip/lungime: a2

Dacă sunt declarate mai multe ţări de expediţie este utilizat acest atribut. Trebuie să fie utilizate codurile de ţări din anexa nr.3. In acest caz, atributul "Ţară de destinaţie" al grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT" nu poate fi utilizat. Dacă se declară o singură tară de destinaţie trebuie să fie utilizat atributul corespunzător grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT".

Denumire textuală                                                                         (rubrica 31)

Tip/lungime: an ..140

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Denumire textuală   LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba (LNG) câmpului liber corespunzător.

Articol nr.                                                                                       (rubrica 32)

Tip/lungime: n ..5

Acest atribut este utilizat chiar dacă a fost utilizată valoarea (1) pentru atributul "Număr total de articole" al grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT". In acest caz, pentru acest atribut se utilizează tot valoarea (1). Fiecare număr de articol este unic pentru întreaga declaraţie.

Codul mărfurilor                                                                            (rubrica 33)

Tip / lungime: n ..8

Acest atribut trebuie să conţină minim 4 cifre şi maxim 8 cifre.

Masa brută                                                                                      (rubrica 35)

Tip / lungime : n ..11,3

Acest atribut este opţional, atunci când mărfurile de natură diferită cuprinse pe aceeaşi declaraţie sunt considerate un ansamblu, în aşa fel încât este imposibil să se atribuie o masă brută fiecărei specii de marfă.

Masa netă                                                                                        (rubrica 38)

Tip / lungime: n ..11,3

Utilizarea acestui atribut este opţională.

a) OPERATOR expeditor                                                          (ex rubrica 2)

Număr: 1

Această grupă de date nu se utilizează când este declarat un singur expeditor. In acest caz se utilizează grupa de date " OPERATOR expeditor" din cadrul grupei de date ' OPERAŢIUNE DE TRANZIT".

Nume                                                                                          (ex rubrica 2)

Tip / lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Stradă şi număr                                                                         (ex rubrica 2)

Tip / lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Ţară                                                                                             (ex rubrica 2)

Tip / lungime: a2

Trebuie să fie utilizat codul tării din anexa nr.3.

Cod poştal                                                                                   (ex rubrica 2)

Tip / lungime: an ..9

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Oraş                                                                                             (ex rubrica 2)

Tip / lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

NAD LNG

Tip / lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba numelui şi adresei (NAD LNG).

Număr de identificare (TIN)                                                     (ex rubrica 2)

Tip / lungime: an ..17

Utilizarea acestui atribut este opţională.

b) OPERATOR destinatar                                                        (ex rubrica 8)

Număr: 1

Această grupă de date se utilizează când sunt declaraţi mai mulţi destinatari şi când atributul" Ţară de destinaţie" al grupei ARTICOLUL MĂRFURILOR" indică o singură tară. Când este declarat un singur destinatar, grupa de date "OPERATOR destinatar" din grupa" ARTICOLUL MĂRFURILOR" nu poate fi utilizată.

Nume                                                                                           (ex rubrica 8)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Stradă şi număr                                                                          (ex rubrica 8)

Tip/lungime: an ..35 

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Ţară                                                                                             (ex rubrica 8)

Tip/lungime: a2

Trebuie să fie utilizat codul tării din anexa nr.3.

Cod poştal                                                                                   (ex rubrica 8)

Tip/lungime: an ..9

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

Oraş                                                                                             (ex rubrica 8)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

NAD LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba numelui şi adresei (NAD LNG).

Număr de identificare (TIN)                                                     (ex rubrica 8)

Tip/lungime: an ..17

Utilizarea acestui atribut este opţională.

c) CONTAINERE                                                                        (rubrica 31)

Număr: 99

Această grupă de date este utilizată dacă atributul "Containere" al grupei de date "OPERAŢIUNE DE TRANZIT" conţine codul "1".

Număr de containere                                                                   (rubrica 31)

Tip/lungime: an ..11

Acest atribut trebuie să fie utilizat.

d) CODURI PRODUSE SENSIBILE                                        (rubrica 31)

Număr: 9

Această grupă de date este utilizată pentru identificarea produselor sensibile, atunci când declaraţia de tranzit priveşte mărfurile enumerate în anexa nr.6.

COD PRODUSE SENSIBILE                                                   (rubrica 31)

Tip/lungime: n ..2

Va fi utilizat codul din anexa nr.3 atunci când codul mărfurilor nu este suficient pentru a identifica de o manieră sigură o marfă sensibilă.

Cantitate sensibilă                                                                      (rubrica 31)

Tip/lungime: n ..11,3

Acest atribut este utilizat atunci când declaraţia de tranzit se referă la mărfurile sensibile.

e) COLETE                                                                                 (rubrica 31)

Număr: 99

Acest grup de date trebuie să fie utilizat.

Mărci şi numere de colete                                                          (rubrica 31)

Tip/lungime: an ..42

Acest atribut este utilizat atunci cînd atributul "Felul coletelor" conţine alte coduri din anexa nr.3 decît cele utilizate pentru "Vrac" (VQ, VG, VL, VY, VR sau VO) sau "Mărfuri neambalate" (NE). Utilizarea sa este opţională dacă atributul "Felul coletelor" conţine unul din codurile susmenţionate.

Mărci şi numere de colete LNG

Tip/lungime: a2

Codul de limbă din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba (LNG) atunci când se utilizează câmpul liber corespunzător.

Felul coletelor                                                                                 (rubrica 31)

Tip/lungime: a2

Se utilizează codul coletelor conform anexei nr.3.

Numărul coletelor                                                                          (rubrica 31)

Tip/lungime: n ..5

Acest atribut este utilizat atunci cînd atributul "Felul coletelor" conţine alte coduri din anexa nr.3 decît cele utilizate pentru "Vrac" (VQ, VG, VL, VY, VR sau VO) sau "Mărfuri neambalate" (NE). Nu poate fi utilizat dacă atributul "Felul coletelor" conţine unul din codurile susmenţionate.

Număr de unităţi                                                                            (rubrica 31)

Tip/lungime: n ..5

Acest atribut este utilizat atunci cînd atributul "Felul coletelor" conţine un cod din anexa nr.3 cu semnificaţia "Mărfuri neambalate" (NE). In caz contrar acest atribut nu poate fi utilizat.

f) REFERINŢE ADMINISTRATIVE ANTERIOARE             (rubrica 40)

Număr: 9

Se va înscrie documentul precedent declaraţiei de tranzit.

Felul documentului precedent                                                      (rubrica 40)

Tip/lungime: an ..6

Atunci când se utilizează acest atribut, se va înscrie tipul de document precedent.

Referinţa documentului precedent                                               (rubrica 40)

Tip/lungime: an ..20

Atunci când se utilizează acest atribut se va înscrie numărul şi data documentului precedent.

Referinţa documentului precedent LNG

Tip/lungime: a2

Codul limbii, care figurează în anexa nr.3, este utilizat pentru definirea limbii (LNG) câmpului liber corespunzător.

Informaţii complementare                                                            (rubrica 40)

Tip/lungime: an ..26

Utilizarea acestui atribut este opţională.

Informaţii complementare LNG

Tip/lungime: a2

Codul limbii, care figurează în anexa nr.3 este utilizat pentru definirea limbii (LNG) câmpului liber corespunzător.

g) DOCUMENTE / CERTIFICATE PREZENTATE                (rubrica 44)

Număr: 99

Utilizarea acestei grupe de date este opţională. Dacă se utilizează această grupă ea conţine cel puţin unul din următoarele atribute:

Felul documentului                                                                        (rubrica 44)

Tip/lungime: an ..3

Se utilizează codul din anexa nr.3.

Referinţa documentului                                                              (rubrica 44)

Tip/lungime: an ..20

Referinţa documentului LNG

Tip/lungime: a2

Codul limbii, care figurează în anexa nr.3, este utilizat pentru definirea limbii (LNG) câmpului liber corespunzător.

Informaţii complementare                                                           (rubrica 44)

Tip/lungime: an ..26

Informaţii complementare           LNG

Tip/lungime: a2

Codul limbii, care figurează în anexa nr.3 este utilizat pentru definirea limbii (LNG) câmpului liber corespunzător.

h) MENŢIUNI SPECIALE                                                                  (rubrica 44)

Număr: 99

Utilizarea acestei grupe de date este opţională. Dacă se utilizează acesta grupă, ea conţine fie atributul "Cod menţiuni speciale" fie atributul "Text".

Cod menţiuni speciale                                                                  (rubrica 44)

Tip/lungime: an ..3

Se utilizează codul din anexa nr.3.

Export din UE                                                                               (rubrica 44)

Tip / lungime: n1

Dacă atributul "Cod menţiuni speciale" conţine codurile "DG0" sau "DG1", atributele "Export din UE" sau " Export din ţara" trebuie să fie utilizate(ele nu pot fi utilizate în acelaşi timp). In caz contrar atributul nu poate fi utilizat. Se vor utiliza următoarele coduri:

0 = nu

1  =da

Export din ţara                                                                              (rubrica 44)

Tip/lungime: a2

Dacă atributul "Cod menţiuni speciale" conţine codurile "DG0" sau "DG1", atributele "Export din UE" sau "Export din ţara" trebuie să fie utilizate (ele nu pot fi utilizate în acelaşi timp). In caz contrar atributul nu poate fi utilizat. Atunci când se utilizează acest atribut, se va înscrie unul din codurile prevăzute în anexa nr.3.

Text                                                                                                 (rubrica 44)

Tip/lungime: an ..70

Text LNG

Tip/lungime: a2

Codul limbii, care figurează în anexa nr.3, este utilizat pentru definirea limbii (LNG) câmpului liber corespunzător.

Pct.5 BIROU VAMAL de plecare                                                 (rubrica C)

Număr: 1

Se va utiliza această grupă de date.

Număr de referinţă                                                                         (rubrica C)

Tip/lungime: an8

Se va utiliza codul din anexa nr.3.

Pct.6 OPERATOR principal obligat                                            (rubrica 50)

Număr: 1

Se va utiliza această grupă de date.

Număr de identificare (TIN)                                                         (rubrica 50)

Tip/lungime: an ..17

Acest atribut este utilizat pentru a înscrie numărul de identificare, atunci când grupa de date "REZULTATUL CONTROLULUI" conţine codul A3.

Nume                                                                                               (rubrica 50)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut este utilizat atunci când se foloseşte atributul "Număr de identificare" şi când alte atribute ale acestei grupe de date nu sunt deja cunoscute de sistem.

Strada şi numărul                                                                          (rubrica 50)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut este utilizat atunci când se foloseşte atributul "Număr de identificare" şi când alte atribute ale acestei grupe de date nu sunt deja cunoscute de sistem.

Ţara                                                                                                 (rubrica 50)

Tip/lungime: a2

Codul de ţară din anexa nr.3 este utilizat atunci când se foloseşte atributul " Număr de identificare " şi când alte atribute ale acestei grupe de date nu sunt deja cunoscute de sistem.

Cod poştal                                                                                       (rubrica 50)

Tip/lungime: an ..9

Acest atribut este utilizat atunci când se foloseşte atributul "Număr de identificare" şi când alte atribute ale acestei grupe de date nu sunt deja cunoscute de sistem.

Oraş                                                                                                 (rubrica 50)

Tip/lungime: an ..35

Acest atribut este utilizat atunci când se foloseşte atributul "Număr de identificare" şi când alte atribute ale acestei grupe de date nu sunt deja cunoscute de sistem.

NAD LNG

Tip/lungime: a2

Codul limbii, din anexa nr.3, este utilizat pentru a defini limba numelui şi adresei (NAD LNG) atunci când sunt utilizate câmpurile libere corespunzătoare.

Pct.7 REPREZENTANT                                                               (rubrica 50)

Număr: 1

Acest grup de date este utilizat atunci când principalul obligat apelează la un reprezentant abilitat.

Nume                                                                                               (rubrica 50)

Tip/ lungime : an .. 35 Acest atribut se va utiliza.

Imputernicire                                                                                 (rubrica 50)

Tip/ lungime : a .. 35

Utilizarea acestui atribut este opţională.

Imputernicire LNG

Tip/ lungime : a2

Codul limbii din anexa nr.3 este utilizat pentru a defini limba (LNG) atunci când este utilizat câmpul liber corespunzător.

Pct.8 BIROU VAMAL de destinaţie                                            (rubrica 53)

Număr: 1

Această grupă de date se va utiliza.

Număr de referinţă                                                                        (rubrica 53)

Tip/lungime: an8

Se va utiliza codul din anexa nr.3.

Pct.9 OPERATOR destinatar agreat                                           (rubrica 53)

Număr: 1

Această grupă de date se utilizează pentru a indica faptul că mărfurile vor fi livrate la un destinatar agreat.

Număr de identificare destinatar agreat (TIN)                           (rubrica 53)

Tip / lungime: an ..17

Acest atribut se va utiliza pentru a introduce TIN-ul destinatarului agreat.

Pct.10 REZULTATUL CONTROLULUI                                   (rubrica D)

Număr: 1

Această grupă de date se utilizează numai atunci când declaraţia este depusă de un expeditor agreat.

Codul rezultatului controlului                                                       (rubrica D)

Tip / lungime: an 2 Se va utiliza codul A3.

Data limită                                                                                       (rubrica D)

Tip / lungime: n8

Acest atribut se va utiliza.

Pct.11 SIGILII APLICATE                                                          (rubrica D)

Număr: 1

Această grupă de date se utilizează atunci când depune declaraţia un expeditor agreat a cărui autorizaţie prevede utilizarea de sigilii, sau când un principal obligat este autorizat să utilizeze sigilii cu model special.

Număr de sigilii                                                                               (rubrica D)

Tip / lungime: n ..4

Se va utiliza acest atribut.

a) MĂRCILE SIGILIILOR                                                         (rubrica D)

Număr: 99

Se va utiliza această grupă de date, pentru a înscrie identitatea sigiliilor aplicate.

Mărcile sigiliilor                                                                            (rubrica D)

Tip / lungime: an ..20

Se va utiliza acest atribut.

Mărcile sigiliilor LNG

Tip / lungime: a2

Se va utiliza codul limbii (LNG) din anexa nr.3.

Pct.12. GARANŢIE

Număr: 9

Se va utiliza această grupă de date

Tipul garanţiei                                                                                (rubrica 52)

Tip / lungime: n1

Se va utiliza codul menţionat în Normele metodologice de completare a declaraţiei vamale.

a) REFERINŢA GARANŢIEI

Număr: 99

Aceasta  grupă  de  date este  utilizată atunci când atributul  "Tipul garanţiei" conţine codurile "0" ,"1", „2", "4" sau "9".

Numărul de referinţă al garanţiei (GRN)                                    (rubrica 52)

Tip / lungime: an 24

Acest atribut este utilizat pentru a indica numărul de referinţă al garanţiei (GRN) atunci când atributul "Tipul garanţiei" conţine codurile "0" ,"1", „2", "4" sau "9". In acest caz atributul "Altă referinţă a garanţiei" nu se utilizează.

Numărul de referinţă al garanţiei (GRN) este atribuit de biroul de garanţii pentru a identifica fiecare garanţie şi este structurat după cum urmează:

Câmp

Conţinut

Tipul câmpului

Exemplu

1

Ultimele două cifre ale anului în care   a   fost   acceptată   garanţi (AA)

Numeric 2

05

2

Nr. de identificare al tării în care este constituită garanţia (cod tară ISO alfa 2)

Alfabetic 2

RO

3

Nr. de identificare unic, pe an şi pe ţară, pentru acceptarea dată de biroul de garanţie

Alfanumeric 12

1234AB788966

4

Cifra de control

Alfanumeric 1

8

5

Nr. de identificare al titlului de garanţie   izolată   (1   literă   şi   6 digiţi) sau NUL pentru alte tipuri de garanţie

Alfanumeric 7

A001017

Câmpurile 1 şi 2 sunt completate după cum s-a indicat mai sus.

Câmpul 3 trebuie să fie completat cu un identificator unic pe an şi pe ţara de acceptare a garanţiei, atribuit de biroul de garanţie. Atunci când autoritatea vamală doreşte să includă numărul de referinţă al biroului de garanţie în GRN poate să utilizeze până la primele 6 caractere ale codului pentru a introduce codul naţional al biroului de garanţie.

Câmpul 4 trebuie să fie completat cu o valoare ce serveşte drept cifră de control pentru câmpurile 1-3 ale GRN. El permite identificarea unei erori în timpul introducerii primelor patru câmpuri ale GRN.

Câmpul 5 nu va fi completat decât atunci când GRN se referă la o garanţie izolată pe titluri înregistrată în sistemul de tranzit informatizat. In acest caz, acest câmp trebuie să fie completat cu numărul de identificare al fiecărui titlu.

Altă referinţă a garanţiei                                                           (rubrica 52)

Tip / lungime: an ..35

Acest atribut este utilizat atunci când atributul "Tipul garanţiei" conţine un alt cod decât "0" ,"1", „2", "4" sau "9". In acest caz atributul "GRN" nu se utilizează.

Cod de acces

Tip / lungime: an 4

Acest atribut este utilizat atunci când se utilizează atributul GRN. In celelalte cazuri atributul este opţional. In funcţie de tipul garanţiei, este eliberat de biroul de garanţie, garantor sau principalul obligat şi este utilizat pentru a securiza utilizarea garanţiei.

ANEXA nr.3 la normele tehnice

CODURI ADIŢIONALE PENTRU SISTEMUL DE TRANZIT INFORMATIZAT

1.        CODURI DE ŢARĂ (CNT)

Câmp

Conţinut

Tip de câmp

Exemplu

1

Cod de tară ISO alfa-2

Alfabetic 2

RO

Se utilizează codul   de ţară ISO alfa-2, aşa cum este specificat în ISO-3166 din 1 ianuarie 1996.

Aceste coduri sunt prevăzute şi în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu.

2.        CODUL DE LIMBĂ

Codificarea aplicată este codificarea ISO alfa-2 definită în norme ISO-639 : 1998. Pentru România se utilizează codul RO.

3.        CODUL MĂRFURILOR (COM)

Câmp

Conţinut

Tip de câmp

Exemplu

1

Codul sistemului armonizat din 6 cifre (SH 6)

Numeric 6 (aliniat la stînga)

010290

Cele 6 cifre ale sistemului armonizat (SH6) trebuie să fie utilizate. Codul mărfurilor poate fi extins la 8 cifre pentru o utilizarea naţională.

4.        COD PRODUSE SENSIBILE

Câmp

Conţinut

Tip de câmp

Exemplu

1

Identificare suplimentară pentru produse sensibile

Numeric ..2

2

Acest cod este utilizat în extenisa codului SH6, cum se indică în anexa I a apendicelui I al Convenţiei privind regimul de tranzit comun, atunci cînd o marfă sensibilă nu este suficient identificată prin acesta.

5.        CODURI AMBALAJE

(Recomandare UN/ECE nr.21/rev.1 -August 1994)

Aerosoli

AE

Ambalaj termoretractabil

SW

Ambalaj vidat

VP

Anvelope

EN

Atomizor

AT

Bac

Bl

Baghetă

RG

Balon ambalat

BF

Balon neambalat

BP

Balot

BE

Bară

BR

Bare în baloţi, snopi, fascicule

BZ

Baric

BU

Baril

BA

Bec neprotejat

AM

Bec protejat

AP

Bidon

CI

Bidon cilindric

CX

Bidon de lapte

CC

Bidon rectangular

CA

Bobină

BB

Bocal

PT

Bomboane ambalate

CP

Bomboane clisse

WB

Bomboane vrac

CO

Buchet

BH

Buşteni

LG

Buşteni în baloţi, fascicole, mănunchi

LZ

Butelie cu gaz

GB

Butelie neambalată, cilindrică

BO

Butelie neambalată, nodulară

BS

Butoi

CK

Butoi

KG

Butoiaş

FI

Cadru

CR

Carton

CT

Cilindru

CY

Cisternă cilindrică

TY

Cisternă rectangulară

TK

Cofraj

CH

Cofraj marin

SE

Colac

CL

Colete (« package »)

PK

Colete (« parcei »)

PC

Colivie

FC

Colivie mică (« shallow crate »)

SC

Colivie mică "tray pack"

PU

Coş

CE

Coş

PA

Creuzet

PT

Cuşca

CG

Cutie ("box")

BX

Cutie ("casetă »)

CS

Cutie cofret

FO

Cutie cu deschidere

SK

Cutie de bere

CB

Cutie de ceai

TC

Cutie de chibrituri

MX

Cutie din tablă albă

TN

Cutii compuse

NS

Cutii de lapte

MC

Cutii sticle

BC

Cuvă

VA

Damigeana ambalată

DP

Damigeana neambalată

DJ

Disc

PG

Discuri în baloţi, fascicole

PY

Etui (casetă)

CV

Falcon

FL

Fascicol

TS

Filmpack

FP

Fiole

VI

Folie

ST

Folie-paletă

SL

Glonţ comprimat

BL

Glonţ necomprimat

BN

Grinzi

GI

Grinzi în baloti, fascicole

GZ

Jarre

JR

Jerricane cilindrică

JY

Jerricane rectangulară

JC

Ladă

CF

Ladă cu schelet

FD

Ladă de bagaje

TR

Lingouri

IN

Lingouri în baloţi, fascicole, mănunchi

IZ

Locaş de supapă

BK

Mărfuri neambalate

NE

Pachet

PH

pichet

BT

Planşee ("boards") în baloţi, fascicole

BY

Planşee ("planks") în baloţi, fascicole

PZ

Planşeu (« board »)

BD

Planşeu (« plank »)

PN

Plasă

NT

Plasă de fructe

RT

Platou

PU

Prelată

CZ

Pungă (« pouch »)

MB

Pungă (« sachet»)

PO

Rezervor

HG

Rogojină

MT

Role

RL

Rulou

RO

Sac (« bag »)

Sac (« sack »)

BG

Sac de iută

SA

Sac multi pliat

MS

Sac multicoarde

JT

Sasiu

FR

Scaun ("bucket")

BJ

Scaun ("tub")

TB

Seau

SH

Secţiune

CU

Sicriu

CJ

Sticlă ambalată, cilindrică

BQ

Sticlă ambalată, nodulară

BV

Tablă

RZ

Tablă în baloţi, fascicole

SM

Tambur devidoar

SD

Tevuri

PI

Tevuri în baloti, fascicole

PZ

Tije

Tije în baloţi, fascicole

RD

Tobă

DR

Tonă

TO

Tub

TU

Tub deformabil, („collapisble tube")

TD

Tuburi în baloti, fascicole

TZ

Ulcior

JG

Valiză

SU

Vrac, gaz (la 1031 mbar şi 15 grade C)

VG

Vrac,  gaz  lichefiat  (la  temperatură  şi  presiune anormale )

VQ

Vrac, lichid

VL

Vrac, solid, particule fine (« pudre »)

VY

Vrac, solid, particule mari (noduli)

VO

Vrac, solide, particule granuloase (« grîne »)

VR

HR

PL

SZ

6.        CODURI DOCUMENTE/CERTIFICATE ÎNTOCMITE

(coduri numerice extrase din repertoarul UN pentru schimb electronic de date pentru administraţie, comerţ şi transport 1997b: lista codurilor pentru elementul dată 1001, « Numele documentului/mesaj, cod »).

Certificat de conformitate

2

Certificat de calitate

3

Certificat de circulaţie a mărfurilor A.TR.1

18

Lista containerelor

235

Lista coletelor

271

Factura pro forma

325

Factura comercială

380

Foaie de parcurs emisă de tranzitar

703

Conosament principal

704

Conosament

705

Conosament emis de un tranzitar

714

Listă de însotire-SMGS

722

Scrisoare de trăsură pe transprot rutier

730

Scrisoare de transport aerian

740

Scrisoare de transport aerian principal

741

Bulletin de expediţie (colete poştale)

750

Document de transport multimodal/combinat (termen generic)

760

Manifestul înărcăturii

785

Borderou

787

Declaraţie de expediţie formular T

820

Declaraţie de expediţie formular T1

821

Declaraţie de mărfuri pentru export

830

Certificat fitosanitar

851

Certificat de salubritate

852

Certificat veterinar

853

Certificat de origine (termen generic)

861

Declaraţie de origine

862

Certificat de origine preferenţial

864

Certificat de origine SPG

865

Licenţă de import

911

Declaraţie de încărcătură (la sosire)

933

Permis de embargo

941

Formular TIF

951

Carnet TIR

952

Certificat de origine EUR 1

954

Carnet ATA

955

Altele

zzz

CODURI MENŢIUNI SPECIALE

Codurile care se aplică sunt următoarele :

DG0   =        export supus restricţiilor

DG1    =        export supus drepturilor vamale.

DG2   =        export

Codurile de menţiuni speciale adiţionale pot să fie definite şi la nivelul domeniului naţional.

7. NUMĂR DE REFERINŢĂ AL BIROULUI VAMAL

Câmp

Conţinut

Tip de câmp

Exemplu

1

Identificator al tării de care aparţine biroul vamal

Alfabetic 2

RO

2

Număr naţional al biroului vamal

Alphanumeric 6

AR0200

Câmpul 1 este completat după cum se indică mai sus.

Câmpul 2 trebuie să fie completat în mod liber cu un cod alfanumeric compus din 6 caractere, a cărui structură o stabileşte autoritatea vamală. Primele 2 caractere reprezintă codul direcţiei regionale vamale în subordinea căreia este biroul vamal. Următoarele 3 caractere reprezintă codul biroului vamal, preluat din tabela de referinţă a sistemului de procesare automată a declaraţiilor vamale în detaliu. Ultimul caracter va avea valoarea „0".

ANEXA nr.4 la normele tehnice

NOTE EXPLICATIVE REFERITOARE LA COMPLETAREA DOCUMENTULUI DE ÎNSOŢIRE A TRANZITULUI

A.  NOTE EXPLICATIVE  PENTRU  COMPLETAREA DOCUMENTULUI  DE ÎNSOŢIRE

Documentul de însoţire a tranzitului este tipărit pe baza datelor furnizate de declaraţia de tranzit, rectificată eventual de principalul obligat sau verificată de biroul de plecare, completată cu :

1.       MRN (numărul de referinţă al transportului)

Informaţia este prezentată sub o formă alfanumerică de 18 caractere după modelul următor:

Câmp

Conţinut

Tip de câmp

Exemplu

1

Ultimele două cifre ale      anului de acceptare oficială  a tranzitului (AA)

Numeric 2

05

2

Identificator al tării de plecare a transportu­lui (cod tară ISO alfa 2)

Alphabetic 2

RO

3

Identificator unic pentru       mişcarea mărfurilor în   tranzit pe an şi pe ţară

Alfanumeric 13

AR02001234567

4

Cifra de control

Alfanumeric 1

5

Câmpurile 1 şi 2 sunt completate după modelul de mai sus.

Câmpul 3 trebuie să fie completat cu un cod identificator al operaţiunii de tranzit. Modul de completare a acestui câmp este stabilit de autoritatea vamală, dar fiecare operaţiune de tranzit întocmită pe an şi ţară trebuie să fie identificată de un număr unic. Primele 6 caractere din acest câmp reprezintă numărul de referinţă al biroului vamal. Ultimele 7 caractere reprezintă un număr secvenţial alocat mişcării mărfurilor în tranzit, cu valori cuprinse între 0000001 - 9999999 pe fiecare an şi fiecare număr de referinţă al biroului vamal.

Câmpul 4 trebuie să primească o valoare care serveşte de cifră de control pentru MRN. Acesta permite identificarea unei erori în timpul introducerii numărului complet. Este calculat automat de sistem după algoritmul ISI 6346.

MRN-ul este de asemenea imprimat sub formă de cod de bare cu ajutorul standardului «cod 128 ».

2.       rubrica nr.3 :

-    prima subdiviziune : număr de serie al exemplarului tipărit

-    a doua subdiviziune : număr total de exemplare tipărite (inclusiv lista articolelor),

-    nu trebuie să fie utilizată cînd e vorba de un singur articol,

3.        în spaţiul din dreapta rubricii nr.8:

numele   şi  adresa   biroului  vamal  la  care  trebuie   să  fie   returnat exemplarul de confirmare a documentului de însoţire a tranzitului,

4.        rubrica C :

-    numele biroului de plecare,

-    numărul de referinţă al biroului de plecare,

-    data acceptării declaraţiei de tranzit,

-    numele şi numărul de agreere al expeditorului agreat (dacă este cazul),

5.        rubrica D :

-    rezultatul controlului,

Documentul de însoţire a tranzitului nu face obiectul nici unei modificări, adăugări sau rescrieri, cu excepţia indicaţiilor contrare din prezentele norme tehnice.

B.  NOTE REFERITOARE PENTRU TIPĂRIRE

Pentru tipărirea documentului de însoţire a tranzitului, sunt posibile următoarele opţiuni :

1.        Biroul de destinaţie declarat este conectat la NCTS şi nu se utilizează nici o listă de încărcătură, nu se tipăreşte decât exemplarul A (document de însoţire).

2.        Biroul de destinaţie declarat nu este conectat la NCTS :

- se tipăreşte exemplarul A (document de însoţire) şi

- se tipăreşte exemplarul B (exemplar de confirmare)

C.     NOTE  EXPLICATIVE  PENTRU  TRIMITEREA  REZULTATULUI CONTROLULUI DE CĂTRE BIROUL DE DESTINAŢIE

Pentru trimiterea rezultatului controlului, biroul de destinaţie are următoarele opţiuni :

1.        Biroul de destinaţie real este cel care a fost declarat şi este conectat la NCTS rezultatele controlului sunt trimise la biroul de plecare prin legătură electronică;

2.        Biroul de destinaţie real este cel care a fost declarat şi nu este racordat la sistemul de tranzit informatizat rezultatele controlului sunt trimise la biroul de plecare cu ajutorul exemplarului de remitere B, al documentului de însoţire a tranzitului

3.        Biroul de destinaţie declarat este conectat la NCTS, dar biroul de destinaţie real nu este (în caz de schimbare a biroului de destinaţie) rezultatele controlului sunt trimise la biroul de plecare cu ajutorul unei fotocopii a documentului de însoţire a tranzitului, exemplarul A -

4.        Biroul de destinaţie declarat nu este racordat la NCTS dar biroul de destinaţie real este conectat (în caz de schimbare a biroului de destinaţie) rezultatele controlului sunt trimise la biroul de plecare prin legătură electronică.

ANEXA Nr.5 la normele tehnice

Note explicative şi elemente de informare privind Lista articolelor

Atunci când un transport are mai multe articole, exemplarul A al listei articolelor este întotdeauna tipărit de sistemul informatic şi este anexat la exemplarul A al documentului de însoţire a tranzitului.

Atunci cînd cele două exemplare, A şi B, ale documentului de însoţire a tranzitului sunt tipărite, exemplarul B al listei articolelor este tipărit şi anexat la exemplarul B al documentului de însoţire a tranzitului.

Rubricile listei articolelor pot să crească şi pe verticală.

Trebuie să fie tipărite următoarele elemente de informare :

1.        în rubrica de identificare (colţul din stînga sus):

a)        lista de articole

b)        exemplarul A/B

c)        numărul de serie al exemplarului şi numărul total de exemplare (document de însoţire a tranzitului inclus),

2.        B.Plecare - numele biroului de plecare

3.        data - data de acceptare a declaraţiei de tranzit,

4.        MRN - număr de  referinţă al transportului,  definit în  anexa  nr.4 la prezentele norme tehnice.

In diferitele rubrici ale părţii „articolul mărfurilor", trebuie să fie tipărite următoarele elemente de informare :

a)        articol nr. - număr de serie al articolului în cauză,

b)        regim - dacă statutul mărfurilor este uniform în toată declaraţia, această rubrică nu este utilizată,

c)        rubricile restante sunt completate conform dispoziţiilor înscrise în anexa 2 la prezentele norme tehnice, sub formă codată dacă este cazul.

ANEXA Nr.6 la normele tehnice

Model de scrisoare de informare a principalului obligat

Biroul de plecare

...........................

.........................

(Locul şi data)

Către

..............................................................

(Numele şi adresa principalului obligat)

Subiect: Tranzit vamal

Absenţa dovezilor de încheiere a regimului de tranzit

Sunteţi    principalul    obligat    pentru    următoarele    declaraţii    de    tranzit:........................................................................................ (numărul şi data declaraţiilor de tranzit) emise de biroul de plecare............................................

In conformitate cu punctul 111 din Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nr......./2006 privind aplicarea regimului vamal de tranzit pe teritoriul României, prin prezenta vă comunicăm că nu avem dovezi de încheiere a regimului pentru declaraţiile de tranzit sus-menţionate.

Vă solicităm să ne transmiteţi documentele din care să rezulte că regimul de tranzit s-a încheiat sau informaţiile pe care le deţineţi, susţinute de documente, în legătură cu derularea şi încheierea operaţiunilor.

Veţi transmite aceste informaţii în termen de 120 zile de la data înregistrării declaraţiei de tranzit, având în vedere că după acest interval autoritatea vamală trebuie să declanşeze procedura de cercetare.

Orice dovadă furnizată de dv. trebuie să fie în conformitate cu prevederile înscrise   la   punctul   112   din   Ordinul   vicepreşedintelui   Agenţiei   Naţionale   de Administrare Fiscală nr......./2006, privind aplicarea regimului vamal de tranzit pe teritoriul României.

Dacă regimul de tranzit nu s-a încheiat pentru declaraţiile sus menţionate, veţi achita drepturi de import/export si alte taxe devenite exigibile, pentru mărfurile care au făcut obiectul acestor declaraţii.

Şef birou vamal

( numele, semnătura şi ştampila biroului vamal)

ANEXA NR.7 la normele tehnice

TC 20 - AVIZ DE CERCETARE                                                                            (fată)

I. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE PLECARE

A. Declaraţia de tranzit nr.                                                          B.Biroul de destinaţie (denumire şi ţara)

a cărei copie o anexam (...)

C. Biroul de plecare (denumire şi adresa completă)                   D. Birouri de tranzit prevăzute (denumire            

                                                                                                         si ţara)

                                                                                                     1.    

                                                                                                     2.

                                                                                                     3.

                                                                                                     4.

E. Identitatea mijlocului de transport:

F. Destinatar (nume şi adresa completă):

G.  Conform informaţiilor furnizate de principalul obligat, transportul a fost:

|_|   1. prezentat la biroul dvs. la data de   |_|_|_|                     |_| 2. predat destinatarului la data de |_|_|_|

                                                                ZLA                                                                              ZLA

|_|  3. predat către............................................................................................la data de |_|_|_|

                                         (numele şi adresa persoanei sau firmei)                                      ZLA

H.  |_|  O recipisă referitoare la documentul de tranzit eliberată de către biroul dvs. la data de |_|_|_| mi - a fost prezentată.                                                                                                                            ZLA

I.  |_|   Principalul obligat nu a putut da informaţii despre sosirea transportului.

Locul şi data:                                           Semnătura:              Ştampila:

II. A SE COMPLETA DE CĂTRE AUTORITATEA COMPETENTA DIN ŢARA DE DESTINAŢIE: CERERE

Pentru continuarea cerecetărilor rog biroul vamal de plecare să-mi trimită:

|_|    1. Descrierea exactă a mărfurilor                                      |_|    2. O copie a facturii

|_|    3. O copie a manifestului, conosamentului                         |_|    4. Numele persoanei responsabile cu

sau a scrisorii de transport aerian                                                       îndeplinirea formalităţilor la biroul de

                                                                                                        destinaţie.

|_|    5. Documentele sau informaţiile următoare (a se menţiona):

Locul şi data:                                                 Semnătura:                          Ştampila:

III. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE PLECARE: RĂSPUNS LA CERERE

|_|      1. Ataşăm informaţiile, copiile sau documentele solicitate.

                                                                                                   1      2        3      4        5

|_|      2. Informaţiile, copiile sau documentele indicate la cifrele   |_|      |_|      |_|     |_|      |_|    din cerere nu sunt disponibile.

Locul si data:                                                      Semnătura:                       Ştampila:

IV. A SE COMPLETA DE CĂTRE AUTORITATEA COMPETENTA DIN TARA DE DESTINAŢIE

|_|     1. Dovada încheierii regimului a fost trimisă la data de |_|_|_|  (ZLA) anexăm o copie certificata a:

           |_| (a) documentului primit                             |_| (b) documentului trimis, care echivalează cu o   

                                                                                      confirmare     

|_|    2. Dovada încheierii regimului, certificată, este anexată prezentului aviz de cercetare.

|_|    3. Drepturile vamale au fost încasate.

|_|    4. Cercetările sunt în curs şi dovada încheierii regimului va fi trimisă în cel mai scurt timp.

|_|    5. Transportul a fost prezentat aici fără documentele corespunzătoare.

|_|    6. Documentele au fost prezentate aici fără transport.

|_|    7. Nici transportul, nici documentele însoţitoare nu au fost prezentate aici şi

          |_|    nu a putut fi obţinută nici o informaţie în legătură cu acestea

          |_|   TC20 a fost trimis la biroul de destinaţie real........................................(nume şi tara)

          |_|   TC20 a fost trimis la ultimul birou de tranzit prevăzut, menţionat în caseta I, punctul D

Locul şi data:                               Semnătura:                      Ştampila:

V. A SE COMPLETA DE CĂTRE ULTIMUL BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT

|_|    1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de    |_|_|_|

                                                                                        ZLA

|_|    2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate.................................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de       |_|_|_|

                                                                          ZLA

|_|    3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                                            Semnătura:                                     Ştampila:

VI. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE TRANZIT (PREVĂZUT) ANTERIOR

|_|     1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de    |_|_|_|

                                                                                         ZLA

|_|     2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate................................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de      |_|_|_|

                                                                          ZLA

|_|     3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                                            Semnătura:                                    Ştampila:

VII. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE TRANZIT (PREVĂZUT) ANTERIOR

|_|     1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de    |_|_|_|

                                                                                         ZLA

|_|     2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate................................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de       |_|_|_|

                                                                           ZLA

|_|     3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                                  Semnătura:                                     Ştampila:

VIII. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE TRANZIT (PREVĂZUT) ANTERIOR

|_|     1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de    |_|_|_|

                                                                                         ZLA

|_|     2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate................................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de       |_|_|_|

                                                                           ZLA

|_|     3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                                Semnătura:                                   Ştampila:

ANEXA NR.8 la normele tehnice

AVIZ DE CERCETARE (TC20)

Instrucţiuni de completare

1.  Caseta I se va completa de către Biroul centralizator, mai puţin rubrica D (Birou de tranzit).

2.  Biroul de destinaţie va răspunde prin bifarea căsuţelor corespunzătoare din Caseta IV, urmate de semnătură şi ştampilă.

3. In situaţia în care biroul de destinaţie solicită informaţii suplimentare se va completa Caseta II.

4.  La cererea de informaţii suplimentare Biroul centralizator va răspunde prin completarea Casetei III.

5. Casetele V-VIII nu se completează în această etapă.

ANEXA NR.9 la normele tehnice

TC 21 - Cerere de verificare - control ulterior

I AUTORITATEA CARE SOLICITĂ

(nume, adresa)

II. AUTORITATEA SOLICITATĂ

(nume, adresa)

III.    CERERE DE VERIFICARE

|_| verificarea ştampilei

|_| verificare din motivul indicat în casuta C sau D

Vă rugăm să verificaţi

AAutenticitatea ştampilei şi a semnăturii

|_|   1. în rubrica "I. Controlat la biroul de destinaţie" a exemplarului pentru returnare (ex.5) Nr..........anexat

|_|   2.înrubrica F şi/sau G a exemplarului pentru returnare (ex. 5) Nr................. anexat

|_|   3. în rubrica "C. Birou de plecare" a exemplarului nr. 4 sau 5 Nr....................... anexat

|_|   4. în rubrica "D. Controlat la biroul de plecare" a exemplarului nr. 4 sau 5 Nr ............ anexat

|_|   5. în rubrica 31 "Colete şi descrierea mărfurilor" a exemplarului nr. 4 sau 5 Nr .........anexat

B.   Autenticitatea şi exactitatea menţiunilor înscrise

|_|   1.   In rubrica nr.................

|_|   2.   In documentul nr.............din.............(anexat)

C.    |_| Atenticitatea şi exactitatea probei alternative.................(anexată)

D. Verificarea este solicitată deoarece

|_|   1.   ştampila lipseşte                                      

|_|   2.    semnătura lipseşte

|_|   3    ştampila nu este lizibilă                            

|_|   4.    rubrica nu este completată în totaliatate

|_|   5    au fost făcute corecturi fără a fi certificate  

|_|   6.    documentul coţine ştersături şi/sau corecturi

|_|   7     ştampila nu este recunoscută                    

|_|   8.    data nu este menţionată

|_|   9.   alte motive (a se menţiona)

Locul....................................., Data.........................................

Semnătura.................................                            (Ştampila)

IV.       REZULTATUL VERIFICĂRII

|_|  A. Semnătura şi ştampila sunt autentice

|_|  B. Documentul nu a fost prezentat şi:

|_|   1. ştampila este posibil să fie falsificată

|_|   2. ştampila a fost aplicată neregulamentar

|_|   3. semnătura nu aparţine agentului vamal responsabil

|_|  C. Menţiunile sunt corecte

|_|  D. Menţiunile nu sunt corecte. Menţiunea corectă este:

|_| E. Remarca:

|_|  1. ştampila a fost aplicată lizibil                      

|_|  2. semnătura a fost înscrisă

|_|  3. rubrica a fost completată                              

|_|  4. corecturile au fost certificate

|_|  5. ştergerile şi corecturile se datorează:          

|_| 6. ştampila este autentică şi poate fi acceptată

|_|  7. data a fost înscrisă                                         

|_|  8. proba alternativă îndeplineşte toate condiţiile şi poate fi acceptată

|_|  9. alte motive (a se menţiona)                            

Locul................................................, Data.............................................

Semnătura.........................................   .......................................(Ştampila)

Notă:        

1.   Se întocmeşte câte un formular pentru fiecare document care face obiectul unui control a posteriori

2.   Informaţiile şi răspunsurile sunt date prin bifarea căsuţei corespunzătoare

3.   Autoritatea vamală se va asigura că cererea a fost tratată corect

ANEXA NR. 10 la normele tehnice

PROCEDURA ALTERNATIVĂ

1.  Prevederi generale

1.1   Această  anexă  stabileşte   modalităţile  speciale  de  aplicare  a procedurii alternative, care permit:

a)  agenţilor economici să întocmească o declaraţie de tranzit, într-un cadru legal şi utilizând formulare corespunzătoare, atunci când sistemul informatic al autorităţii vamale nu funcţionează;

b)  expeditorilor agreaţi, atunci când aplicaţia acestora nu funcţionează sau principalilor obligaţi, atunci când nu funcţionează reţeaua de comunicaţie între aceştia şi autoritatea vamală, să întocmească o declaraţie de tranzit într-un cadru legal, în conformitate cu dispoziţiile din prezenta anexă.

1.2 Prevederile comune, aplicabile ambelor proceduri de lucru (procedura în NCTS şi procedura alternativă) sunt prevăzute în Normele tehnice.

2. Dispoziţii aplicabile în cazul inoperabilitatii sistemului informatic al autorităţii vamale

Pentru situaţia când sistemul informatic al autorităţii vamale este inoperabil, se aplică următoarele dispoziţii cu privire la documentul utilizat ca declaraţie de tranzit în procedura alternativă:

a)  declaraţia de tranzit va fi declaraţia vamală în detaliu, exemplarele nr. 1, 4 şi 5, conform prevederilor cuprinse la punctul 45 din Normele tehnice. Declaraţia vamală în detaliu va fi completată conform dispoziţiilor punctului 48 din Normele tehnice, cu respectarea regulilor şi codurilor cuprinse în anexele nr. 2 şi 3 la Normele tehnice;

b)  declaraţia va fi înregistrată de biroul de plecare. Numărul de înregistrare atribuit va fi diferit decât cel utilizat în NCTS şi se va înscrie în rubrica C;

c)   dacă se utilizează formularul documentului de însoţire a tranzitului, ca document cu valoare de declaraţie de tranzit, pe acesta nu va fi imprimat un cod de bare şi nici menţiunea „MRN:";

d)  în cazul procedurii simplificate, expeditorul agreat va îndeplini toate condiţiile şi obligaţiile privind datele care se scriu în diferitele rubrici ale declaraţiei, precum şi cele referitoare la utilizarea exemplarelor preautentificate, pe care le-a primit în prealabil vizate, de la biroul de plecare;

e)  procedura alternativă va fi indicată prin aplicarea unei ştampile al cărei model figurează în anexa nr.11 la normele tehnice. Ştampila va fi aplicată în rubrica A. a declaraţiei vamale în detaliu sau în locul codului de bare şi MRN-ului din documentul de însoţire a tranzitului;

f)   documentul cu valoare de declaraţie de tranzit va fi ştampilat, în rubrica D., de biroul de plecare;

g)  atunci când se ia decizia de utilizare a procedurii alternative biroul de plecare trebuie să se asigure că fiecare declaraţie care a fost introdusă în sistemul informatic, dar nu a fost procesată datorită inoperabilitatii sistemului, va fi anulată. Principalul obligat trebuie să informeze biroul de plecare în legătură cu fiecare declaraţie de tranzit depusă în sistemul informatic şi pentru care în continuare, s-a utilizat procedura alternativă; h) autoritatea vamală va urmări utilizarea procedurii alternative, pentru a evita folosirea acesteia în mod abuziv.

3. Inoperabilitatea sistemului informatic al expeditorului agreat şi a reţelei de comunicaţii a principalului obligat

3.1. Atunci când nu este disponibil sistemul informatic al expeditorului agreat se utilizează documentul administrativ unic, preautentificat de biroul vamal.

3.2  Atunci când nu este disponibilă reţeaua de comunicaţii între principalul obligat şi autoritatea vamală se utilizează documentul administrativ unic.

3.3  Declaraţia de tranzit va fi completată şi prezentată pe cele trei exemplare corespunzătoare regimului de tranzit, ale documentului administrativ unic.

3.4 Se vor aplica următoarele prevederi:

a)  expeditorul agreat solicită biroului de plecare preautentificarea mai multor declaraţii, într-o cantitate care să asigure derularea corespunzătoare a activităţii pentru maxim 2 (două) zile;

b)  atunci când expeditorul agreat trebuie să utilizeze procedura alternativă va anunţa biroul de plecare prin fax sau printr-o altă modalitate agreată de acesta, informându-l în legătură cu momentul începerii acestei proceduri. Biroul de plecare va confirma imediat primirea acestei informări şi după caz, va aproba sau nu trecerea la procedura alternativă. In cazul unei avizări favoravile, se aplică prevederile înscrise la punctul 87 din Normele tehnice. Atunci când sistemul informatic va funcţiona din nou, expeditorul agreat va informa biroul de plecare şi va transmite detaliile asupra declaraţiilor preutentificate utilizate;

c)   autoritatea vamală va monitoriza utilizarea procedurii alternative şi atunci când constată că această procedură a fost folosită greşit sau abuziv, va suspenda temporar, sau, după caz, va anula autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate;

d)  utilizarea procedurii alternative va fi indicată prin aplicarea ştampilei de procedură alternativă, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 11 la normele tehnice. Ştampila va fi aplicată în rubrica A., pe toate exemplarele declaraţiei de tranzit;

e)  o copie a aprobării date de biroul de plecare pentru utilizarea procedurii alternative va fi anexată la fiecare declaraţie de tranzit întocmită în cadrul acestei proceduri;

f)   atunci când se utilizează procedura alternativă, expeditorul agreat trebuie să informeze biroul de plecare în legătură cu toate declaraţiile introduse în sistem şi care nu au fost finalizate în NCTS, astfel încât acestea să fie anulate.

Atunci când se constată că un expeditor agreat utilizează procedura alternativă pentru mai mult de 5% din operaţiunile de tranzit efectuate la nivelul unui an, biroul de plecare va face o reevaluare a tuturor condiţiilor care au stat la baza autorizării pentru a stabili dacă acestea mai sunt întrunite, inclusiv cele legate de accesul la aplicaţia NCTS.

4. Dispoziţii finale

4.1   Atunci când se utilizează procedura alternativă, formalităţile care se efectuează la biroul de plecare şi de destinaţie sunt cele prevăzute la Capitolul III, secţiunile 1-3 din Normele tehnice, utilizate pentru toate operaţiunile de tranzit până la data intrării în vigoare a dispoziţiilor referitoare la NCTS.

4.2  Decizia de aplicare a procedurii alternative, bazată pe utilizarea declaraţiei vamale în detaliu sau a documentului tipărit sub forma documentului de însoţire a tranzitului va fi considerată măsură excepţională. Agentul economic conectat la NCTS sau, după caz, biroul vamale, trebuie să încerce rezolvarea problemelor (aplicaţie, conectare, reţea de comunicaţii) înainte de a propune sau, după caz, aproba trecerea la procedura alternativă.

Operaţiunile de tranzit în NCTS şi operaţiunile în procedura alternativă vor fi considerate ca proceduri diferite. Aceasta înseamnă că toate operaţiunile emise şi eliberate în NCTS vor fi finalizate în NCTS şi toate operaţiunile emise prin utilizarea procedurii alternative vor fi încheiate cu respectarea prevederilor referitoare la utilizarea declaraţiei vamale în detaliu.

ANEXA NR. 11 la normele tehnice

Ştampila pentru procedura alternativă

PROCEDURĂ  ALTERNATIVĂ  NCTS

DATE INDISPONIBILE ÎN SISTEM

DECLANŞATĂ LA...........................

(Data/ora)

(dimensiuni 26 X 59 mm, cerneală roşie)

ANEXA NR.12 la normele tehnice

FORMULAR DE ÎNREGISTRARE IN NCTS

NUMĂR DE IDENTIFICARE AGENT ECONOMIC

-TIN-

(*)

COD UNIC DE ÎNREGISTRARE

(**)

NUME

FORMA SOCIETATE

|_| SA

|_| SRL

|_| ALTELE

ADRESA

COD POŞTAL (ZIP)

ORAŞ/LOCALITATE

SECTOR/JUDET

TARA

ROMÂNIA

TELEFON

FAX

E-MAIL

NUME REPREZENTANT LEGAL

TIP SOCIETATE

|_|  PRINCIPAL OBLIGAT

|_|  EXPEDITOR AGREAT

|_|  DESTINATAR AGREAT

|_|  ALTELE

DATA INTRODUCERII IN NCTS

(*)

DATA IEŞIRII DIN NCTS

(*)

SOCIETATEA COMERCIALA

SEMNĂTURA                        ŞTAMPILA

AUTORITATEA NAŢIONALA A VAMILOR(*) SEMNĂTURA                            ŞTAMPILA

-    (*) se completează de către ANV

-    (**) se preia din certificatul de înmatriculare

-    Toate  celelalte   câmpuri  sunt  obligatorii  de   completat  de   către  agentul economic, în coloana din partea dreapta.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 6357/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 6357 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 6357/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu