ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 540 din 20 noiembrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de tratare a
laptelui si produselor lactate destinate consumului uman, provenite din tari
sau regiuni unde exista riscul de aparitie a febrei aftoase
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 898 din 11 decembrie 2002

In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 160.737 din 30 octombrie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de tratare a
laptelui si produselor lactate destinate consumului uman, provenite din tari
sau regiuni unde exista riscul de aparitie a febrei aftoase, prevazuta in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 5
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de tratare a laptelui si produselor lactate destinate
consumului uman, provenite din tari sau regiuni unde exista riscul de aparitie
a febrei aftoase
ARTICOL UNIC
Laptele si produsele lactate provenite din tari sau regiuni unde au evoluat
in ultimele 12 luni focare de febra aftoasa sau din tari care au efectuat
vaccinarea antiaftoasa in ultimele 12 luni trebuie sa fie supuse:
a) sterilizarii, astfel incat sa se realizeze o valoare F0 egala sau mai
mare de 3; sau
b) unui tratament termic initial care sa aiba un efect cel putin echivalent
cu cel atins prin pasteurizare la o temperatura de minimum 72 grade C timp de
minimum 15 secunde, pentru a produce o reactie negativa la testul fosfatazei,
urmat de:
1. un al doilea tratament termic care sa implice o temperatura inalta de
pasteurizare, UHT sau sterilizare, astfel incat sa produca o reactie negativa
la testul peroxidazei; sau
2. un al doilea tratament termic, in cazul laptelui praf sau al produselor
lactate obtinute din lapte deshidratat, care sa aiba un efect cel putin
echivalent cu cel atins la primul tratament termic, astfel incat sa produca o
reactie negativa la testul fosfatazei, urmat de un proces de deshidratare; sau
3. un proces de acidifiere, astfel ca valoarea pH ului sa fie mai mica de 6
si mentinuta la aceasta valoare cel putin o ora.