Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 523/808/351 din 11 august 2003

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 523 din 11 august 2003
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 808 din 27 august 2003
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 351 din 20 octombrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 776 din  5 noiembrie 2003

    Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare si reglementare din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
    avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si prin oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 121/382/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                    p. Ministrul agriculturii,
                    padurilor, apelor si mediului,
                    Petre Daea,
                    secretar de stat

                    Ministrul sanatatii,
                    Mircea Beuran

                    Presedintele Autoritatii Nationale
                    pentru Protectia Consumatorilor,
                    Rovana Plumb

    ANEXA 1

                                 NORME
cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman

    Art. 1
    (1) Prezentele norme se aplica produselor definite in anexa nr. 1.
    (2) Prezentele norme nu se aplica in cazul produselor destinate fabricarii produselor de panificatie, patiserie sau a biscuitilor.
    Art. 2
    Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica in cazul produselor definite in anexa nr. 1, in urmatoarele conditii:
    1. a) Denumirile din anexa nr. 1 se aplica doar produselor cuprinse in aceasta anexa si sunt utilizate, in cazul comercializarii, pentru a le desemna.
    b) Denumirile din anexa nr. 1 pot fi totusi folosite, ca o alternativa si conform traditiei, pentru a desemna alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite in anexa nr. 1.
    2. a) Denumirea produsului este insotita de mentiunea privind fructul sau fructele utilizate, in ordinea descrescatoare a ponderii materiilor prime utilizate in fabricatie.
    b) In cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi inlocuita prin cuvintele "amestec de fructe", printr-o mentiune similara sau prin cea a numarului de fructe utilizate.
    3. Etichetarea cuprinde indicarea continutului de fructe, incluzand cuvintele "preparat cu ... grame de fructe pentru 100 grame" de produs finit. In cazul utilizarii extractelor apoase, calculul se face dupa scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.
    4. a) Etichetarea cuprinde indicarea continutului total de zaharuri, incluzand cuvintele "continutul total de zaharuri ... grame pentru 100 grame", cifra indicata reprezentand valoarea determinata cu ajutorul refractometrului la 20 grade C pentru 100 grame produs finit, supus unei tolerante de grade +/- 3 grade refractometrice.
    b) Continutul de zaharuri nu se indica in cazul in care zaharurile (glucidele) sunt prezentate prin etichetarea nutritionala, conform legislatiei in vigoare.
    5. Elementele descrise la pct. 3 si la pct. 4 lit. a) apar in acelasi camp vizual cu denumirea produsului si in caractere clare, vizibile.
    6. In cazul in care continutul rezidual de dioxid de sulf este mai mare de 10 mg/kg, se indica prezenta acestuia pe eticheta, in lista ingredientelor.
    Art. 3
    La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate in anexa nr. 2 si materiile prime care sunt conforme cu prevederile din anexa nr. 3.
    Art. 4
    Se autorizeaza comercializarea produselor definite in anexa nr. 1, daca sunt conforme definitiilor si conditiilor stabilite in prezentele norme, incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului de aprobare a acestora.
    Art. 5
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

            DENUMIREA PRODUSELOR, CARACTERISTICI SI DEFINITII

    1. Definitii
    a) Gemul este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri, pulpa si/sau piureul uneia sau mai multor specii de fructe si apa.
    Gemul de citrice poate fi obtinut din fructul intreg, taiat in fasii si/sau felii.
    Cantitatea de pulpa si/sau de piure utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
    - 350 grame in general;
    - 250 grame in cazul coacazelor rosii, al scoruselor, al fructelor de crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor si al gutuilor;
    - 150 grame in cazul ghimbirului;
    - 160 grame in cazul merelor anacard;
    - 60 grame in cazul fructelor pasiunii.
    b) Gemul extra este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri, pulpa neconcentrata a uneia sau mai multor specii de fructe si apa.
    Gemul extra de macese si cel fara samburi de zmeura, mure, coacaze negre, afine si coacaze rosii poate fi obtinut, in intregime sau partial, din piureul neconcentrat din fructele respective.
    Gemul extra de citrice poate fi obtinut din fructul intreg, taiat in fasii si/sau felii.
    Fructele care nu se pot utiliza in amestec cu alte fructe la producerea gemului extra sunt urmatoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti si rosii.
    Cantitatea de pulpa utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
    - 450 grame in general;
    - 350 grame in cazul coacazelor rosii, al scoruselor, al fructelor de crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor si al gutuilor;
    - 250 grame in cazul ghimbirului;
    - 230 grame in cazul merelor anacard;
    - 80 grame in cazul fructelor pasiunii.
    c) Jeleul este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri si sucul si/sau extractele apoase din una sau mai multe specii de fructe.
    Cantitatea de suc si/sau extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioara celei stabilite in cazul fabricarii gemului. Aceste cantitati se calculeaza dupa scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
    d) Jeleul extra este produsul gelificat obtinut prin fierberea cu zaharuri a sucului de fructe si/sau a extractelor apoase de fructe, dintr-o singura specie sau mai multe specii de fructe.
    Cantitatea de suc de fructe si/sau de extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioara celei stabilite pentru fabricarea gemului extra. Aceste cantitati se calculeaza dupa scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
    Fructele care nu se pot utiliza in amestec cu alte fructe la producerea jeleului extra sunt urmatoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti si rosii.
    e) Marmelada este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din apa, zaharuri si unul sau mai multe dintre produsele urmatoare, obtinute din citrice: pulpa, piure, suc, extracte apoase si coaja fructelor.
    Cantitatea de citrice utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum 200 grame, din care cel putin 75 grame trebuie sa provina din endocarp.
    f) Denumirea marmelada jeleu desemneaza produsul care nu contine materii insolubile, cu exceptia unor mici cantitati de coaja maruntita.
    g) Piureul de castane indulcit este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din apa, zahar si cel putin 380 grame de piure de castane (Castanea sativa) la 1.000 grame de produs finit.
    2.a) Produsele definite la pct. 1 trebuie sa prezinte un continut de substanta uscata solubila egal cu 60% sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, cu exceptia acelor produse in care zaharurile au fost total sau partial inlocuite cu indulcitori.
    b) In anumite cazuri se pot folosi denumirile produselor de la pct. 1 si in situatii in care continutul de substanta uscata solubila este sub 60% .
    c) In cazul amestecurilor de fructe, continutul minim stabilit la pct. 1 pentru diferitele specii de fructe trebuie sa fie redus proportional cu procentele de utilizare.

    ANEXA 2
    la norme

                           INGREDIENTE

    La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 la norme se pot utiliza urmatoarele ingrediente:
    - miere, conform definitiei din actele normative in vigoare, in toate produsele, ca inlocuitor total sau partial al zaharurilor;
    - suc de fructe, numai in gem;
    - suc de citrice, in produsele obtinute din alte specii de fructe, numai in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
    - suc de fructe rosii, numai in gem si in gem extra obtinut din macese, capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba;
    - suc de sfecla rosie, numai in gem si jeleu obtinut din capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii si prune;
    - uleiuri esentiale de citrice, numai in marmelada si marmelada jeleu;
    - uleiuri si grasimi comestibile ca agenti antispumare, in toate produsele;
    - pectina lichida, in toate produsele;
    - coaja de citrice, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
    - frunze de Pelargonium odoratissimum, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra, in cazul in care sunt obtinute din gutui;
    - bauturi spirtoase, vin si vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie si extracte de vanilie, in toate produsele;
    - vanilina, in toate produsele.

    ANEXA 3
    la norme

                             MATERII PRIME

    1. Definitii
    In cadrul prezentelor norme se aplica urmatoarele definitii:
    a) Fruct:
    - fructul proaspat, sanatos, fara deteriorari, continand toate elementele constitutive esentiale si suficient de copt pentru a putea fi utilizat dupa aplicarea procedeelor de spalare, indepartare a petelor, a varfului si a cozii;
    - in cadrul prezentelor norme, rosiile, partile comestibile ale tulpinilor de rubarba, morcovii, cartofii dulci, castravetii, dovlecii, pepenii galbeni si pepenii verzi se considera ca fiind fructe;
    - termenul ghimbir defineste radacina comestibila a plantei de ghimbir in stare proaspata sau conservata. Ghimbirul poate fi uscat sau conservat in sirop.
    b) Pulpa (de fructe): partea comestibila a fructului intreg, daca este cazul fara coaja, seminte, samburi si alte astfel de elemente, care poate fi taiata sau zdrobita, dar care nu a fost transformata in piure.
    c) Piure (de fructe): partea comestibila a fructului intreg, daca este cazul fara coaja, seminte, samburi si alte astfel de elemente, care a fost transformata in piure prin pasare sau prin alt procedeu similar.
    d) Extract apos (din fructe)
    Extractele apoase din fructele care sunt supuse pierderilor in timpul procesului normal de fabricatie contin toate componentele solubile in apa ale fructului utilizat.
    e) Zaharuri
    Se autorizeaza urmatoarele zaharuri:
    1. zaharurile definite conform actelor normative in vigoare;
    2. sirop de fructoza;
    3. zaharuri extrase din fruct;
    4. zahar nerafinat.
    2. Tratamentul materiilor prime
    a) Produsele definite la pct. 1 lit. a), b), c) si d) pot fi supuse urmatoarelor tratamente:
    - incalzire, refrigerare sau congelare;
    - liofilizare;
    - concentrare, in masura in care tehnic este posibil;
    - cu exceptia materiilor prime utilizate la fabricarea produselor "extra", se admite utilizarea dioxidului de sulf (E220) sau a sarurilor acestuia (E221, E222, E223, E224, E226 si E227) ca auxiliari tehnologici, cu conditia sa nu se depaseasca, in produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la norme, continutul maxim de dioxid de sulf stabilit prin actele normative in vigoare.
    b) Caisele si prunele utilizate la fabricarea gemului pot fi tratate prin alte procedee de deshidratare decat cele de liofilizare.
    c) Coaja de citrice se poate conserva in saramura.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 523/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 523 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK NOW OR GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP, MARRIAGE RESTORED. I’m just upset that I have been in pain and crying for so long and many times. Thank you dromokpo@gmail.com I wished I would have found you earlier, you would have saved me from a lot of pain for the past five years my ex lover left me for another woman in just 2 days i contacted you Dr Omokpo you brought my broken relationship back I spent a small fortune enough to take my dream trip to South Carolina but what’s the point in taking a dream trip without the love of my life. Dr Omokpo has given me hope and his honesty is a breath of fresh air, I feel so good and heavy happiness in my heart to get my ex lover back. Who I thought he was gone forever. We are married now as I share my testimony with you. If you have broken relationship or broken marriage or you want to get your ex lover back kindly contact: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 1134 2016
    My Dear friends online, My name is Annisa Agung, And I live in Illinois USA, I have to give this miraculous testimony which is so unbelievable until now. I had a problem with my Ex husband 2 years ago, which led to our break up. I was not myself again, I felt so empty inside me, my love and financial situation became worse, until a close friend of mine told me about a spell caster who helped her in the same problem too. His name is Doctor OGEDEGBE. I whatsapp the spell caster and I told him my problem and I did what he asked of me, to cut the long story short. Before I knew what was happening, less than two days ago my husband gave me a call and told me that he was coming back to me. I was so happy to have him back. The most interesting part of the story is that I am pregnant. Thanks to Doctor OGEDEGBE  for saving my marriage and for also saving others' marriage too. Continue your good work, If you are interested to contact the great spell caster email address: dr.ogedegbe6@gmail.com or contact him on whatsapp +2348109374702
ANONIM a comentat Legea 141 2018
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent cu o dobândă relativ scăzută, de până la 3%? Oferim împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor etc. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care vă va schimba viața.
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I'm Rowe Lyndia from USA, i had a nice family; i was married for 11 years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture, the man that used to love me before started picking quarrels with me he was so abusive that when i try to tell him the truth about how i feel and what he is doing is not right for the family, he gets very angry and hits me with any thing he sees around him. but i still loved him with all my heart despite all he has done to me and i wanted him back at all cost. Then he filed for a divorce, my whole life was tearing apart and I didn't know what to do ...... he moved out of the house and abandoned me and the kids. So a very close friend of mine told me about trying a love spell to get my husband back. She also uses Priest Uduebor love spell to get back her divorce husband and told me they are very much happy with their relationship. So she introduced me to the spell caster, at first i was surprised and scared so i decided to give it a try reluctantly.......although i didn't believe in all those things, then when he did the special spells, i was so surprised, after four days my husband came back and was pleading for my forgiveness, he had realized his mistakes, i just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are now one big happy family we use to be. I want to tell everyone who is looking for any solution to his or her problem, I advise you to kindly consult this spell caster, he is real, he is powerful and whatever the spell caster tells is what will happen, because all that the spell caster told me came to pass. You can kindly contact him on: his For an immediate response please contact me by. Email ifagbemileke236@gmail.com WhatsApp number (+2349030638317). He also cures all kinds of sickness and such as 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 BUSINESS SPELL 7 GOOD JOB SPELL 8 HIV AIDS 9 LOTTERY SPELL and COURT CASE SPELL. 10 CANCER 11 STROKE 12 Erectile Dysfunction
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 158 2004
     Ai nevoie de împrumut ?? Oferim împrumuturi cu 3%, oferim împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumut de afaceri, împrumut privat, împrumuturi auto, împrumuturi hoteliere, împrumut studențesc, împrumut personal Împrumuturi de refinanțare a locuințelor, pentru mai multe detalii Email: (tinvestor53@gmail.com) WhatsApp “: + 16892107004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu